Steam

Steam

61 ratings
Regels & Tips voor de Steam Community: Bijdragen aan positiviteit en het vermijden van bans
By KillahInstinct and 3 collaborators
Een handleiding met extra uitleg over elk onderdeel van de Regels en richtlijnen voor Steam: Discussies, recensies en door gebruikers gemaakte inhoud. Door het lezen van de handleiding voorkom je conflicten met Moderators, Valve medewerkers and Ontwikkelaars. Verbeter de steam community voor jezelf en anderen!

Ook beschikbaar in het:
Engels | Russisch | Bulgaars | Spaans | Pools | Duits | Italiaans | Frans | Braziliaans-Portugees | Turks | Oekraïens | Hongaars | Grieks | Thai | Chinees (Traditioneel & Vereenvoudigd) | Indonesisch | Fins | Georgisch | Servisch

Voor alle beschikbare talen scrol naar het laatste hoofdstuk van deze handleiding!
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Steam Community Introductie


De Steam Community is een fantastische plek om ervaringen met elkaar te delen, discussies te voeren, over games te praten en elkaar te helpen met het oplossen van problemen. Maar om te zorgen dat iedereen op een goede manier kan bijdragen aan deze community is het van belang dat iedereen zich bewust is van een aantal regels.

Ben je compleet nieuw hier en wil je meer weten over hoe de Steam community werkt? Wellicht is dit een handige handleiding voor je:

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=402492882

De Regels en richtlijnen voor Steam: Discussies, recensies en door gebruikers gemaakte inhoud is een goede start om er voor te zorgen dat jij de community op de juiste manier benaderd als je er deel van wilt uitmaken.

Om te zorgen dat je de regels goed zal begrijpen geeft deze handleiding voorbeelden en extra uitleg.

Over De Moderators


Wie zijn de Moderators?
De Steam Community Moderators zijn normale community gebruikers gekozen door Valve om de game hubs en discussies op een goede en positieve manier te laten verlopen. Ze zijn verantwoordelijk voor het controleren van veel content geplaatst in de community, zoals de Workshop, Screenshots, Artwork, Videos, Greenlight en natuurlijk nieuwe features wanneer deze worden toegevoegd aan Steam!

Er zijn een aantal verschillende type moderators aanwezig, met verschillende taken en rechten binnen de community. Deze lijst bevat alle Community moderators en Valve werknemers.

Valve Medewerker
Gebruikers met een groene naam en een Valve logo naast hun naam zijn medewerkers van Valve. Deze gebruikers hebben de volledige controle over de community en op hun profiel kan je ook de "Valve Employee" badge vinden.

Vrijwillige Steam Moderators
Gebruikers met een oranje naam en een ster naast hun naam zijn vrijwillige community moderators. Deze moderators houden zich bezig met het controleren van content in all Game hubs en community features. Op hun profiel kan je de "Community Moderator" badge vinden, deze gebruikers kunnen mensen van de community verbannen maar hebben ook de mogelijkheid om topics, posts, workshop items en screenshots te verwijderen.

Ontwikkelaars
Ontwikkelaars van spellen hebben altijd (bijna alle) rechten om hun eigen forums te beheren zoals normale moderators dat kunnen. Deze gebruikers kan je herkennen aan hun "Developers" tag naast hun naam en hun groene naam.


Derde Partij Moderator
Gebruikers met een oranje naam zonder ster zijn moderators gekozen door de spel ontwikkelaars. Deze moderators kunnen alleen de forums van dat specifieke spel beheren.

Derde partij Officier
Deze gebruikers hebben een gele naam en zijn ook gekozen door de spel ontwikkelaars.


Macht hongerige Monsters!
Moderators zijn geen monsters die van bannen houden, integendeel zelfs. Het zijn gewoon steam gebruikers zoals iedereen. Het enige verschil is dat deze mensen valve helpen om de community schoon te houden en over het algemeen en positieve houding hebben richting de community.

Een moderator stalkt me, dit is machtsmisbruik!
Als jij toevallig vaak ge-report bent en één moderator is actief door de reports aan het lopen, kan het zo zijn dat dezelfde moderator al deze reports afhandelt. Er is teveel werk binnen de community waardoor een moderater zich niet specifiek op jouw kan richten.

Mocht je toch denken dat een moderator zijn rechten misbruikt kan je dat melden bij de Steam Support, Valve vind het belangrijk dat hun moderators goed hun werk doen, en zich ook aan de regels houden zoals ieder ander!

Moderators censureren mij! Mijn recht op vrij spreken is geschonden!
Onthoud goed dat dit privé forums zijn in bezit van een bedrijf, alle onderwerpen die de (huis)regels breken mogen altijd verwijderd worden (zoals politiek, religie, geweld, spam, precies dezelfde topics). Daarnaast horen topics over EULA of SSA vragen, terugbetalingen en fouten zoals bugs allemaal thuis bij de Steam Support. Deze topics zullen daarom ook worden gesloten of verwijderd. Moderators hebben altijd het recht topics te sluiten of verwijderen als zij denken dat het in strijd is met de regels.
Help de Community: Rapporteren


Hoe report ik?
Kom je tijdens het browsen door de forums een gebruiker tegen die duidelijk de regels overtreed, in plaats van een discussie met hem aan te gaan gebruik de report ( ) knop boven de betreffende post. Zorg wel dat je bij de report duidelijk aangeeft waarom jij vind dat deze gebruiker de regels overtreed. Een moderator ziet jouw report met alle informatie en kan dan op verder onderzoek uit gaan.

Hetzelfde geld ook voor Workshop items, Handleidingen, en alle andere community content. Zie je iets in strijd met de regels daar, report het altijd!

Omdat het een vrij grote community is, die nog steeds constant groeit is hulp van gebruikers altijd welkom. Niemand heeft zin in gebruikers die constant de regels overtreden, daarom helpen jouw reports enorm voor het verbeteren van de community en is daarom ook enorm gewaardeerd door alle moderators!

Zaken om niet te reporten
Zoals aangegeven is het rapporteren van content erg handig, maar alleen als ze ook daadwerkelijk de regels overtreden. Daarom een aantal zaken waarvoor je de report knop absoluut niet moet gebruiken:

  • Het oneens zijn met iemand.
  • Iemand verdenken van vlasspelen binnen een bepaald spel, rapporteer deze gebruikers op hun Steam profiel.
  • Berichten van moderators, bijvoorbeeld de reden waarom ze een topic sluiten.
Deel 1: Algemene Regels


Wat is er niet toegestaan:
  • Het uitschelden of beledigen van mensen
  • Op wat voor manier dan ook de filters voor scheldwoorden/URL's omzeilen
  • Misbruik maken van de report knop
  • Posten van persoonlijke informatie (bijvoorbeeld naam, adres, email, telefoonnummer, etc)
  • Bumpen van oude topics
  • Het ontsporen van een topic (Off-topic)
  • Het delen van links naar phishing of scam websites
  • Spam, bijvoorbeeld post met alleen 1 woord (LOL, +1, HAHA, etc)
  • Het opnieuw posten van gesloten of verwijderde topics
  • Het regelmatig posten in verkeerde forums (voorbeeld: ruilen doe je in het ruil forum)
  • Discussies aan gaan met moderators over de forum regels.

Het uitschelden en beledigen van gebruikers
Lijkt mij een vrij logische regel, wees aardig voor elkaar en behandel elkaar met respect. Al ben je het totaal met elkaar oneens, dat is geen reden om iemand uit te schelden. Als iemand jou beledigd of uitscheld, rapporteer zijn post en ♥♥♥♥♥♥ de rest van de reacties in het topic, dat is de beste manier hoe je kan omgaan met de situatie.

Originally posted by Voorbeeld:
Werkt prima bij mij, wat ben je voor een sukkel dat je dat niet eens lukt.

Filters omzeilen
Als je expres probeert om de filters te omzeilen zullen moderators waarschijnlijk je post verwijderen of aanpassen. Het kan ook voorkomen dat ze je gelijk een verbannen van de community afhankelijk van de ernst van de situatie, de filters zijn er niet voor niks.

Originally posted by Voorbeeld:
Je bent een z@k.

Misbruik maken van de report knop
Topics waarin je aangeeft om een bepaald topic of reactie te rapporteren is niet toegestaan. Het meerdere keren rapporteren van dezelfde post ook niet en is totaal onnodig.

Posten van persoonlijke informatie
Niemand vind het leuk om er achter te komen dat hun persoonlijke informatie ineens gedeeld is op het internet, doe dit daarom ook niet! Heb je een hacker gevonden, rapporteer ze op hun profiel, of in het desbetreffende spel. het heeft geen zin om zijn informatie in de forums met andere gebruikers te delen. Maak je toch zo'n topic zal deze zo snel mogelijk verwijderd worden en de kans is vrij groot dat je een community ban krijgt.

Bumpen van oude topics
Als je een topic hebt geplaatst waar niemand op reageert betekend het niet dat je het recht heb om dit topic de bumpen zodat deze weer bovenaan komt te staan. Reacties met enkel als inhoud "Bump" of "Up" zullen er voor zorgen dat een moderator je hele topic sluit en wellicht je tijdelijk van de community verbant.

Het ontsporen van een topic
Simpel, elk topic heeft een bepaald doel, een vraag, het oproepen tot een bepaalde discussie of oplossen van een probleem. Zorg er daarom ook voor dat je deelneemt aan de discussie waar het topic voor bedoeld is, en niet een totaal andere discussie probeert aan te gaan. Dit noemen we het ontsporen van een topic en is vooral voor de gebruiker die het topic in eerste instantie maakte enorm vervelend. Mocht je het wel doen is de kans vrij groot dat je reacties worden verwijderd of in sommige gevallen het hele topic zal worden gesloten. Wil je het toch ergens anders over hebben gebaseerd op reacties in dit topic, start je eigen discussie!

Het delen van links naar phishing of scam websites
Mocht je op het internet een phishing site tegen zijn gekomen, of een website waar men scam praktijken probeert uit te voeren rapporteer dit aan een van de Steam moderators of Steam Support zodat ze de URL kunnen blokkeren.

Als je expres topics gaat maken met zulke links is de kans vrij groot dat je gelijk permanent verbannen word van de Steam community.

Spam
Er is geen enkele reden om de forums vol te spammen. Spam word gelijk verwijderd, en topics met spam zullen gelijk worden gesloten. Dit gebeurd niet alleen in de forums, maar ook bij reacties op video's, screenshots, handleidingen etc. Geen idee waarom je topic gesloten is? Neem contact op met een Steam moderator. Maak niet nog een topic waarin je een discussie met een Moderator probeert uit te lokken - dit heeft geen enkele zin en zal ook worden verwijderd.


Het regelmatig posten in verkeerde forums
Kijk goed in welk forum je gaat posten en check een extra keer of je in het goede forum zit. Wellicht dat er een ander sub-forum bestaat waar je topic beter thuis hoort. Een forum dat niet heel actief is betekend niet dat je het maar in een ander forum of sub forum mag gaan plaatsen. Deze topics worden gelijk verwijderd of verplaatst.

Wil je ruilen? Kijk dan goed naar de belangrijke topics bij het betreffende spel. Meestal is er een speciaal sub-forum beschikbaar speciaal voor ruilen en worden topics in het normale forum gelijk verwijderd. Vaak zijn er topics aanwezig met richtlijnen hoe en waar je wel en niet mag ruilen, lees deze daarom ook goed door.

Discussies aan gaan met moderators over de forum regels.
Ben je het oneens met een moderator? Prima, maar maak geen topic waarin je gaat klagen over een bepaalde moderator en waarom je het met hem oneens bent. De beste aanpak is gewoon contact op nemen met de moderator in kwestie en met hem te praten over de situatie. Wellicht dat hij je beter kan uitleggen waarom hij die keuze heeft gemaakt. Moderators zijn ook mensen, als jij op zijn profiel gaat schelden en vloeken waarom hij een topic van je sluit is de kans vrij klein dat hij je precies gaat vertellen waarom hij zo heeft gehandeld. Benader ze met respect, en ze zullen je ook met respect behandelen.
Deel 2: Off-Limit Topics and Reacties


Plaats geen topics/reacties die het volgende bevatten:
  • Pornografie, ongepaste en/of aanstootgevende inhoud, warez of gestolen inhoud
  • Discussies over piraterij worden bestraft met een permanente Community ban
  • Valsspelen, hacken, exploits in spellen
  • Bedreigingen of geweld, het sarren van andere gebruikers, zelfs als het als grapje bedoeld is
  • Het posten van copyrighted materiaal, zoals magazine covers
  • Heling, bedelen, veilen van goederen, verkopen, adverteren, referrals, racisme, discriminatie
  • Drugs, alcohol
  • Religieuze, politieke en meningen over gevoelige onderwerpen zijn verboden

Pornografie, ongepaste en/of aanstootgevende inhoud, warez of gestolen inhoud
Simpel, heb het er niet over, vraag er niet naar, deel er geen info over, geen afbeeldingen, geen video's, helemaal niks.

Discussies over piraterij worden bestraft met een permanente Community ban
Elke discussie waarin ook maar kort gesproken word over piraterij zal worden gesloten. Als blijkt dat jij en/of andere gebruikers betrokken zijn bij piraterij worden jullie gelijk permanent verbannen van de Steam Community. Dit houd in maar is niet gelimiteerd tot: ROM's, Emulation, game cracks, het kopiëren van content uit andere games, en het omzeilen van DRM.

Valsspelen, hacking, game exploits or modifiers
Plaats geen links en vraag niet naar video's hoe je dit moet doen! Natuurlijk zijn in-game cheat codes zoals console commands wel toegestaan (bijvoorbeeld sv_cheats).

Bedreigingen of geweld
Bedreigingen zijn een serieuze zaak. Als jij het lef hebt om iemand te vertellen dat hij of zij beter zelfmoord kan plegen ben krijg je gelijk een Community ban. Dit gedrag word niet getolereerd, zelfs niet als het bedoeld is als een grap. Mensen kunnen jouw sarcasme of grapje verkeerd opvatten, denk daar goed aan.

Het posten van copyrighted materiaal
Lijkt ons vrij duidelijk, toch?

Heling, bedelen, veilen van goederen, verkopen, adverteren, referrals, racisme, discriminatie
Geen van de bovenstaande acties zijn toegestaan in de forums, doe je dat wel zal je topic gelijk worden gesloten en ook zal je mogelijk een ban krijgen.
Voor een iets duidelijkere lijst:
  • Bedelen - vragen of iemand je items wilt geven.
  • Het linken naar giveaways/raffles
  • Adverteren van groepen, websites, spellen, producten
  • Referral of affiliate links, maakt niet uit van wat (Amazon, Gok websites, alles)
  • Elke form van racisme/discriminatie is verboden, zelfs als het een grapje is.

Drugs, alcohol
Praat niet over drugs of alcohol, en post ook niet op de forums dat je onder invloed bent van één van de twee.

Religieuze, politieke en meningen over gevoelige onderwerpen zijn verboden
Elk topic waarin een discussie ontstaat over een van de bovenstaande onderwerpen zal gelijk worden gesloten of verwijderd. Als een topic gestart word met de intentie om over deze onderwerpen te praten zal het topic ook worden verwijderd, ondanks dat men een totaal andere discussie voert in het topic.
Deel 3: Geen Backseat Moderating


Laat de moderators hun werk doen
Kort is backseat moderating eigenlijk wanneer een gebruiker probeert te doen wat een moderator hoort te doen.

Het kan zo zijn dat mensen op een verkeerde plek posten, je mag best aangeven aan deze gebruiker dat hij beter op een andere plek kan posten (met een link waar hij moet zijn). Daar is niks mis mee, maar zie je een post die de regels overtreed kun je deze gewoon rapporteren. Het heeft geen zin om te reageren op dat topic met "Je mag dat niet zeggen! Ik heb je gerapporteerd!!!". Het kan in sommige situaties wel handig zijn om de gebruiker in kwestie op de hoogte te stellen van eventuele regels die er zijn, maar laat de moderators bepalen wat er gebeurd met het topic.
Ongeschreven regels


In elke online community zijn er ongeschreven regels die als je logisch nadenkt gewoon altijd moet volgen. Meestal behoren ze tot een van de categorieën eerder besproken in deze handleiding.


Ongeschreven regels
Post nooit iets dat gezien kan worden als;
  • Trollen, Griefing
  • Expres mensen uitdagen, of het met hun oneens zijn om een discussie uit te lokken
  • Rage posting (Voorbeeld: "Dit spel is slecht, ik will NU mijn geld terug!")
  • Expres verkeerde informatie verspreiden (Ook wel gezien als Trollen)
  • Het posten van slecht of niet onderbouwde meningen of beoordeling (Voorbeeld: "NIET KOPEN!! SLECHT SPEL!!.")
  • Terugbetaling vragen
  • Petitie topics
  • POST NIET MET ALLES IN CAPS
  • Het proberen te schaden van community gebruikers - voor wat voor reden dan ook
  • Het delen van waarschijnlijke cheaters (Rapporteer ze op hun profiel)
  • Het bekritiseren van anderen omdat je het met hun oneens bent
  • Support tickets of account gerelateerde vragen (geen persoonlijke informatie delen)
  • VAC Bans zijn definitief: Vraag niet om je ban te verwijderen.

Het hebben van een beledigende of onaangename gebruikersnaam kan er voor zorgen dat je een community ban krijgt tot je deze naam veranderd naar iets fatsoenlijks..
Naming and Shaming


Waarom is het niet toegestaan?
De steam community is niet de juiste plek hier voor. De grootste reden is dat het niet kan kloppen wat de persoon beweerd. Iedereen kan iemand zijn steam profiel plaatsen en beweren dat deze persoon cheat, of de regels heeft overtreden. Dit kan voor verkeerde reports zorgen en helpt niemand.

In plaats van een topic te maken waarin je probeert de reputatie van deze persoon te beschadigen, rapporteer de gebruiker op zijn profiel met de reden waarom je deze persoon rapporteert.

Wat extra notities:
  • Het is niet zo dat hoe meer reports iemand krijgt op zijn profiel hoe meer "waar" het is dat deze persoon de regels overtreed. Een scammer bijvoorbeeld zal altijd worden gecontroleerd door Valve die daarna de nodige stappen onderneemt.
  • Rapporteer alleen als het echt nodig is, het spammen van reports heeft geen zin en zorgt er alleen maar voor dat het systeem minder effectief word. Dit kan ook als spam gezien worden!

Voor meer informatie over scammers en hoe je deze mensen kan rapporteren lees de Steam Support FAQ over ruil scams.
Bans, Herhalen van overtredingen & Omzeilen van bans


Bans
Er zijn op dit moment een paar typen van bans, afhankelijk van welke regels je hebt overtreden:
  • Waarschuwing (Geen ban)
  • 1 dag ban
  • 3 dag ban
  • 1 week ban
  • 1 maand ban
  • Permanent (hub) ban
  • Community (global) ban
Dus ik krijg 4 kansen voor een permanente ban?
Nee, deze lijst laat alleen maar de verschillende type bans zien. Bepaalde overtredingen kunnen zorgen dat je gelijk een permanente ban krijgt op de Steam Community! Aan de andere kant kan het ook zijn dat een moderator je voor een kleine overtreding voor de eerste keer alleen een waarschuwing geeft.

Wat is het verschil tussen een permanente ban en een community ban??
Een permanente ban zorgt ervoor dat je niks meer kan plaatsen in de Steam discussies, een community ban zorgt ervoor dat je geen gebruik meer kan maken van de gehele steam community! Met als enige uitzondering de chat, het accepteren en weigeren van vriendschapsverzoeken en het joinen en verlaten van groepen.

Herhalen van overtredingen
Er zijn helaas gebruikers die meerdere keren de regels overtreden en dit ook blijven doen, ondanks dat deze gebruiker hier eerder voor gewaarschuwd is. Dit kan leiden tot een permanente ban van de gehele Steam Community.

Het omzeilen van bans
Het maken van extra account zodat je alsnog kan posten in de Steam community nadat je een ban hebt gehad is strikt verboden en zorgt ervoor dat je gelijk weer een ban krijgt.
Ruilen & Loterijen


Ruilen is alleen toegestaan in het juiste sub-forum aangemaakt in het betreffende spel hub.

Je kan daar gewoon een topic maken in de juiste format zoals:

[H]Counter-Strike: Global Offensive [W]Offers

Waarschuwing! De volgende items mogen niet verhandeld worden volgens de Steam Trading Policy:
  • Spel sleutels
  • Paypal / echt geld
  • Elk ander item dat niks met steam te maken heeft en niet verhandeld kan worden binnen het steam ruil venster.
Plaats daarom geen topics met vragen naar zo'n ruil, deze topics worden gelijk verwijderd.


Waar kan ik nog meer ruilen?
Er zijn enorm veel plekken waar je kan ruilen met andere spelers. Iets verder naar onder vind je een lange lijst met veel gebruikte plekken waar spelers ruilen met elkaar.

Loterijen & Cadeau's
Als je gewoon iets weg wil geven, een coupon code, een game die je over hebt of trading cards mag dat en kan dat in de ruil forums. Wat niet mag is vragen of men eerst bijvoorbeeld je youtube kanaal volgt, een livesteam gaat kijken of iets op je profiel zet. Dit word gezien als adverteren en is niet toegestaan!

Officiële plekken om te ruilen

Externe websites om te ruilen
Games & Coupons

TF2 & Dota 2 Items

Loterijen
Tot slot


Dingen om te onthouden
Houd er rekening mee dat alles wat wordt gedaan in de Steam Community zich moet houden aan de Steam Subscriber Agreement en de Online Rules and Conduct.

Notitie: Elke moderator heeft het recht en mogelijkheid om een gebruiker permanent te verbannen van de Steam Community voor het overtreden van de regels.

We zijn allemaal mensen: Mensen maken fouten.
Als je echt zeker bent dat een moderator een fout heeft gemaakt nadat je deze hele handleiding goed hebt doorgenomen kan je altijd nog contact opnemen met de Steam Support, je kan natuurlijk ook gewoon de moderator in kwestie er over aanspreken (op een normale, respectvolle manier). Je kan makkelijk in contact met de moderator komen via deze link. Dit zijn alle berichten van een moderator naar jou verstuurd.

Mocht je een moderator tegenkomen die zelf de regels overtreed, of waarvan jij vind dat hij zijn werk niet goed doet kan je ook contact opnemen met de Steam Support. Alhoewel het vaak makkelijker is als je gewoon contact op neemt met een andere Steam moderator en je probleem aan een van hun verteld. Maar lees wel eerst alle regels goed door zodat je zeker weet dat deze moderator verkeerd gehandeld heeft. Als je zelf de regels niet weet, kan je moeilijk tegen een moderator in gaan.
Vertaling van deze handleiding
Om er voor te zorgen dat we deze handleiding kunnen aanbieden aan alle gebruikers is deze beschikbaar in meerdere talen! Mocht je willen helpen met het vertalen van deze handleiding naar je eigen taal join deze groep en help met vertalen!

Engels (English): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=143962136

Russisch (Русский): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=193145363

Bulgaars (Български): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=214921692

Spaans (Español): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=404048372

Pools (Polski): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=393581276

Duits (Deutsch): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=215345349

Italiaans (Italiano): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=403144159

Frans (Français): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=308870432

Braziliaans-Portugees (Português Brasileiro): https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=747652498

Turks (Türk): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=403122434