Steam

Steam

Not enough ratings
Правила и савети за Steam заједницу: Позитивност и избегавање забрана
By KillahInstinct and 1 collaborators
УПОЗОРЕЊЕ: Почевши од 10. јуна 2022., овај водич је официјално повучен. Више информација можете наћи овде.

Водич за помоћ у анализирању сваког одељка Правила и смерница за дискусије у Steam Заједници. Читајући ово вам треба помоћи у избегавању сукоба са модераторима, Valve запосленима и програмерима. Помозите у побољшању заједнице за вас и друге!

Преведено са енглеског језика. Оригиналан водич можете наћи овде:
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Увод у Steam заједницу


Steam заједница је сјајно место за дружење и учествовање у смисленим разговорима. Ипак, да би била успешна, морамо бити свесни наших окружења.

Ако сте потпуно нови, такође смо направили Steam Community 101, што препоручујемо да такође прочитате:
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=402492882

Правила и смернице за дискусије у Steam заједници је добра полазна основа за које приступе треба предузети када овде учествујете.

Да би боље разумели правила, овај водич има примере и објашњења.

О модераторима


Ко су модератори?
Steam модератори заједнице су чланови заједнице изабрани од Valve-а да помогну да држе средишта игара и дискусија продуктивним и позитивним. Они су такође одговорни за модерирање разних садржаја међу заједницом, као на пример Workshop, слике, снимци и водичи, поред нових функција како се додају.

Има више врста модератора дискусија и средишта игара, са другачијим нивоима моћи. Ова листа садржи модераторе заједнице и Valve запослене.

Valve запослени
Означени зеленим фонтом и са Valve знаком поред њихових имена. Мини профил можда прикаже „Valve Employee” значку. Имају пуну контролу.

Добровољни Steam модератори
Означени наранџастим именом и сребрном звездом. Надгледају сва средишта игара и функције заједнице. Мини профил можда прикаже „Steam Community Moderator” значку. Могу да издају забране корисницима, затварају или бришу објаве и теме, Workshop ствари и слике.

Програмери
Сви програмери имају могућност да надгледају сопствено средиште игре, са већином способности модератора изнад. Не могу трајно да бришу или уређују теме корисника.

Спољашњи модератор
Означени жутим именом и сребрном звездом. Изабрани од програмера тог средишта игре. Исте способности као и добровољни модератори (само за то Средиште Игре). Не могу трајно да бришу или уређују теме корисника.

Спољашњи официр
Означени жутим именом и жутом звездом. Изабрани од програмера тог средишта игре.


Монструми гладни за моћ!
Упркос супротном веровању, модератори не уживају у издавању забрана. Они нису монструми гладни за моћ. Они су корисници Steam-a попут нас осталих који помажу Valve-у у одржавању заједнице чистом и фокусираном у позитивном смеру.

Модератор ме прати, ово је злоупотреба!
Ако сте често пријављени, а модератор активно ради на пријављењом садржају, можете наићи на истог/е модератора/е који се бави/e тим радњама. Превише се дешава да модератор само фокусира њихову енергију на вас и ваше специфично понашање.

Модератори ме цензуришу! Моја слобода говора је прекршена!
Имајте на уму да су ово приватни форуми у власништву од компаније, било који садржај који крши правила може бити уклоњен (тј. политика, религија, борба, спам, дупликатне теме). Поред тога, теме као што су EULA или SSA питања, повраћаји новца и грешке на профилу, требају да се обрате Steam Подршци и биће затворене. Модератори имају право да затворе или избришу било коју тему онако како сматрају прикладном у складу са правилима.
Помози Заједници: Пријављивање


Како да пријавим?
Ако приметите како члан заједнице крши ова правила, пријавите објаву тако што кликнете „Пријави” () дугме које се налази на свакој објави. Приликом слања пријаве, наведите прекршена правила. Молимо вас да тачно опишете ситуацију или дате линкове како би се могло даље изтражити.

Такође можете да пријавите увредљив садржај заједнице (Workshop, средишта, водичи итд), који могу да процене модератори, програмери и Valve запослени.

Због чињенице да заједница брзо расте, нико нема времена да тражи проблематичне чланове. Када се скрене пажња модераторима, може се то брзо решити. Пријављивање је веома корисно и сви модератори то цене. Хвала вам!

Ствари које се не пријављују
Пријаве су веома корисне када се користе правилно. Треба их користити по вашем нахођењу, али на одговарајући начин. Ово су неке ствари које не треба пријављивати:
  • Не слажући се са нечијим погледом.
  • Некога ко мислите да вара у игри, молимо вас их пријавите преко њиховог Steam профила.
  • Завршна порука модератора о теми. Ово постаје спам и није потребно.
Део 1: Општа правила


Не радите ништа од наведеног:
  • Флејмовање или вређање других чланова
  • Заобилажење било којих филтера
  • Злоупотреба или подстицање злоупотребе репутације или система пријављивања објава
  • Објављивање личних података који могу да индентификују особу (нпр. име, адреса, имејл, број телефона итд)
  • Бамповање објава
  • Скретање теме објаве
  • Слање линкова преварантних сајтова
  • Слање спама (нпр. +1, 10char, rickroll-ова) или поновно објављивање затвореног, модификованог или избрисаног садржаја
  • Поновно овјављивање тема на нетачан форум (пример: захтеви за трговање припадају у форуму за трговање)
  • Отворено расправљање са модератором

Флејмовање или вређање других чланова
Ова изајава је прилично јасна. Флемјовање или вређање је обично очигледно. Ако некога назовете идиотом или глупим, омаловажавате јер нешто не знају или лично нападнете у било ком облику, то се може сматрати вређањем, флејмовањем или троловањем. Вероватно ћете добити привремену забрану за такво понашање.

Originally posted by Пример:
Мени ради добро, можда си само идиот.

Заобилажење филтера за речи или URL линкова
Ако намерно заобиђете филтер за речи и URL линкове, ваша тема може бити модификована, избрисана или затворена. Такође можете добити привремену забрану, у зависности од тежине поступка.

Originally posted by Пример:
Такав си д3бил

Злоупотреба или подстицање злоупотребе репутације или система пријављивања објава
Подстицање других да масовно пријаве тему или одговор. Спамовање дугмета за пријављивање није корисно. Само користите ова дугмад за пријављивање лошег понашања… једна пријава по објави је довољно.

Објављивање личних података који могу да индентификују особу
Нико не воли да се њихова лична информација изложи. Молимо вас, не радите ово. Ако дајете информације да бисте, на пример, пријавили читера, користите „Пријавите кршење правила” линк на њиховом Steam профилу, а не Дискусије. Радећи то ће довести до брисања теме и могуће забране.

Бамповање објава
Ако не добијате одговоре на тему, то није разлог да је бампујете. Одговарање са бамп, горе или било којим узастопним објављивањем да би објава била активна може довести до закључавања или брисања теме. Ако се понашање настави, привремена забрана.

Скретање теме објаве
Ово је лако. Не скрећите тему објаве или ће се сматрати спамом и биће избрисана.

Слање линкова преварантних сајтова
Ако нађете линк преваратног саја, не шаљите га да га други не кликну случајно, него га пријавите приватно модератору или Steam подршци, да би се могао додати у филтер. Напомена: Ако намерно шаљете такве линкове, највероватније ћете добити трајну забрану са дискусија и такође Steam заједнице.

Слање спама (нпр. +1, 10char, rickroll-ова) или поновно објављивање затвореног, модификованог или избрисаног садржаја
Не спамујте. Биће избрисано или затворено. То укључује реакцијне слике и видео одговоре. Ако је ваша тема избрисана, објављивање нове завршиће само забраном. Да бисте дискусовали зашто је нешто затворено или избрисано, покушајте да контактирате онлајн модераотра или Steam подршку.

Поновно објављивање тема на нетачан форум
Погледајте центар у којем објављујете и утврдите да је тачан пре објављивања теме; Само зато што форум има мање активности него други није изговор за инвазију других форума са небитним темама.

Када тргујете, молимо вас потражите закачене објаве на врху сваког средишта игара како бисте нашли тачно место за то. Тренутно су теме трговања непожељне и вероватно ће бити избрисане. Изузеци су када средиште има део за трговање. Можда добијете забрану за трговање другде, поготово када је закачена тема која гласи НЕМА ТРГОВАЊА.

Отворено расправљање са модератором
Ако се не слажете са одлуком модератора, немојте да објављујете нову тему у којој се жалите. Ово ће само завршити кршењем једног од претходниа два правила. Најбољи одговор је да пошаљете приватну поруку преко Steam-а или преко Steam форума да бисте о томе мирно дискусовали. Љута приватна порука неће ништа добро учинити. Размислите шта заиста желите од ситуације пре него што ишта урадите. Модератори су разумни, у зависности од прекршеног правила… али приступити са љутњом неће помоћи.
Део 2: Забрањене теме и одговори


Не објављујте теме или одговоре којe садрже следеће:
  • Порнографски, неприкладан или увредљив садржај, warez или процурели садржај, било шта друго што није безбедно за рад
  • Било која дискусија о пиратству ће резултирати трајном забраном са Steam заједнице
  • Варање, хаковање и експлоити игара
  • Претње насиља или узнемиравања, чак као и шала
  • Објављивање материјала застићеним ауторским правима, попут скенираног часописа
  • Тражење, просјачење, лицититање, продавање, рекмалирање, препоруке, расизам и дискриминцаија
  • Дрога и алкохол
  • Религијозне, политичке и друге теме склоне велким аргументима

Порнографски, неприкладан или увредљив садржај, warez или процурели садржај, било шта друго што није безбедно за рад
Већина ових је очигледно. Не објављујте их, такча. Нема линкова, слика и YouTube видео записа.

Било која дискусија о пиратству ће резултирати трајном забраном са Steam заједнице
Било која дискусија која наговештава вас или друге да сте умешани у било какво пиратство, резултираће трајном забраном. Ово укључује ROM-ове, емулацију, крековане игре, копирање садржаја из других игара, заобилажење DRM-а итд. Не признајте, заговарајте нити расправљајте о било ком облику пиратства било чега. Тачка.

Варање, хаковање и експлоити игара
Немојте да шаљете или питате за линкове или видеo записе о томе како то учинити. Ово не укључује шифре за варање у игри попут конзолних команди као sv_cheats.

Претње насиља или узнемиравања, чак као и шала
Насилне претње се не схватају олако. Говорити некоме да се убију је крајње непрликадно и завршиће забраном. Узнемиравање других, говорећи да им желите смрт или бисте их убили је такође веома неприкладно и дат ће вам мало времена с платформе.

Објављивање материјала застићеним ауторским правима, попут скенираног часописа
Прлилично јасно.

Тражење, просјачење, лицититање, продавање, рекмалирање, препоруке, расизам и дискриминцаија
Дуга листа кључних речи, и све ће резултирати брисањем тема или забранама. Ово укључије било шта од следећег:
  • Просјачење или питање других да вам поклоне игру или кључ
  • Слање линкова лутрија или наградних игара
  • Рекламирање група, веб сајтова, игара и производа
  • Препоручни линкови, укључујучи Amazon, GMG, итд
  • Било који облик расизма/дискриминације је забрањен, иако је шала.

Дрога и алкохол
Не говорите о њима, и не објављујте под утицајем да сте такви.

Религијозне, политичке и друге теме склоне велким аргументима
Свака тема која постане велики аргумент ће вероватно бити затворена или избрисана. Ако се нешто направи што је политички вођено или религијозне природе, биће избрисано или затворено без обзира у ком правцу иде.
Део 3: Заднње седишње модерирање


Пустите модераторе да модерирају
Задње седишње модерирање је када људи који нису Модератори покушавају да примене правила форума.

Пример: Предлагање бољег места за објављивање уреду, међутим, све остало постаје задње седишње модерирање.

Често се чини да је то најлакше учинити, рећи некоме шта раде погрешно. Ово може бити штетно за заједницу. Ако верујете да је правило прекршено, пријавите га. За пријављивање, видите следећи одељак.
Неписана правила понашања


Унутар било које онлајн зајденице постоји скуп здравноразумних правила којих се увек треба придржавати. Обично спадају у више категорија претходних скупова правила.

Неписана правила
Не објављујте ништа од следећег:
  • Троловање и грифовање
  • Провоцирање и намерно не слагање са другима са намером изазивања расправе
  • Бесно објављивање (Пример: „Ова игра је лоша, захтевам поврат новца”)
  • Бити намерно бескористан, давати погрешне информације (Такође се сматра троловањем)
  • Објављивање неконструктивних ствари и рецензија (Пример: „НЕ КУПУЈТЕ! Ужасно.”)
  • Захтевање поврата новца
  • Петиционе теме
  • НЕ ОБЈАВЉУЈТЕ У СВИМ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА
  • Именовање и срамоћење било које врсте
  • Разоткривање наводних читера (Пријавите их преко Steam профила или пријављивањем у игри)
  • Непоштовање или непристојност према другима због мишљења с којим се не слажете
  • Питања за Steam подршку или питања везана за налог (не објављујте информацију о личном налогу)
  • VAC забране су трајне: Не тражите да се уклоне

Увредљива корисничка имена могу резултирати забраном док се не промене у нешто прикладно.
Именовање и срамоћење


Зашто је именовање и срамоћење забрањено?
Steam Заједница није место за то. Један од разлога је што се тврдње могу лажирати. Свако би могао лажирати информације о другом кориснику и подстаћи злоупотребе система за пријављивање на основу тих информација.

Уместо објављивања тема именовања и срамоћења, користите приложену „Пријави прекршај” функцију лоцирана на профилу корисника да пријавите сумњу на читовање или други прекршај.

Неке додатне напомене:
  • Више пријава профила их не чини више истинитијима. Пријава преваранта, читера итд. ће бити решена након што Valve процени.
  • Правите само праве пријаве. Зачепљивање системе, било да се ради о Средиштима Игара или Дискусија стварањем лажних или претераних пријава, само прави систем мање ефикасним. Осим тога, може се сматрати спамом.

За више информација о преварантима и пријављивањем њих, погледајте ЧПП Steam подршке у вези са трговачким преварама.
Забране, поновни преступници и заобилажење забрана


Забране
Тренутно постоји неколико различитих врста забрана, у зависности од природе прекршених правила:
  • Упозорење (нема забране)
  • Забрана на 1 дан
  • Забрана на 3 дана
  • Забрана на 1 недељу
  • Забрана на 1 месец
  • Трајна (средишна) забрана
  • Заједничка (глобална) забрана
Значи добијам 4 шансе пре трајне забране?
Не, ова листа само илуструје врсте забрана које се користе у овим дискусијама; Одређени прекршаји (укључујући, али не ограничено на, дискусију о пиратству) ће одмах добити трајну забрану. С друге стране, упозорење се може дати у зависности од ситуације.

Која је разлика између трајне забране и заједничке забране?
Трајна забрана ће вас блокирати у коришћењу подручја дискусија, док ће заједничка забрана блокирати већину функција заједнице осим ћаскања, прихваћења или одбијања позива и придруживања групама.

Шта је поновни преступник?
Поновни преступници су људи који настављају да крше правила и смернице изнад након што су претходно били упозорени и забрањени. Ово ће резултирати забраном приступка Steam заједнице.

Заобилажење забрана
Прављење алтернативних налога да бисте заобишли ово резултираће заједничком забраном такође.
Трговање, наградне игре и лутрије


Трговање је сада дозвољено унутар трговачких подфорума лоцираних у сваком средишту игара.

Једноставно направите тему унутар трговачких подфорума са форматом сличним следећим наслову:

[H]Counter-Strike:G Global Offensive [W]Offers

Упозорење! Следећим се не може трговати у складу са политиком трговања Steam-а:
  • Кључеви за активирање игре
  • PayPal или прави новац
  • Било која друга ствар којом се тргује ван Steam трговског прозора
Молимо вас да не објављујете понуде за такве ствари, јер ће тема вероватно бити закључана или избрисана.


Где још могу да тргујем?
Постоји много незваничних места и много добро дизајнираних веб страница трећих страна. Испод је велика листа популарних места за све врсте Steam трговања.

Наградне игре
Ако сте једноставно заинтересовани за давање кода купона, доданте игре или трговачких картица, ово се може занемарити ако затворите или избришете након што сте их дали. Међутим, тражење од људи да се претплате на YouTube, гледају пренос уживо итд. није дозвољено и сматра се оглашавањем.

Званично трговање

Странице трећих страна
Игре и купони

TF2, Dota 2 и CS:GO ствари

Наградне игре и лутрије
Завршне напомене


Ствари које треба запамтити
Имајте на уму да се све што се уради у оквиру Steam заједнице мора придржавати Steam Уговора Претплатника и Онлајн Правила Понашања.

Напомена: Сваки модератор има могућност да изда забрану кориснику због кршења правила по свом нахођењу. Ако верују да нешто спада у једно од категоризираних правила или ће постати проблематично, могу се подузети мере.

Сви смо ми људска бића: Људи греше
Ако заиста мислите да радње предузете против вас нису било оправдане након што сте прочитали горе наведено, можете контактирати Steam подршку или покушати контактирати модератора или програмера да о томе дискутујете. Такође можете лако ступити у контакт са особом која је издала забрану да одговори на образац забране (преглед се налази овде).

Ако наиђете на проблематичну модерацију, слободно се обратите Steam подршци, међутим обично је лакше пронаћи и разговарати са модератором након што прегледате своје поступке у складу с правилима.