Steam

Steam

28 ratings
Steam közösségi szabályok és tippek: Pozitív hozzájárulás és kitiltások elkerülése
By KillahInstinct and 2 collaborators
Ez az útmutató segít a Steam közösségi témák szabályai és irányelvei minden részének a megértésében, kibontva azt. Ennek az elolvasása segít a moderátorokkal, Valve alkalmazottakkal és a fejlesztőkkel való konfliktusok elkerülésében. Segíts a közösségnek magadért és másokért!

Elérhető angolul | oroszul | bolgárul | lengyelül | németül | olaszul | franciául | thaiul | törökül | ukránul | görögül. Az összes nyelvért nézd meg ezen útmutató utolsó részét.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
A Steam Közösség bemutatása


A Steam Közösség nagyszerű hely lehet rengeteg téma megvitatására, a fejlesztőkkel való beszélgetésre és a tartalmas beszélgetésekben való részvételre. Azonban ahhoz, hogy sikeresen nőni tudjon, mindannyian tisztában kell lennünk a környezetünkkel ebben az új közösségben.

A Steam közösségi témák szabályai és irányelvei egy jó kiindulási pont ahhoz, hogy milyen lépéseket kell tenni, amikor a témákba írunk.

Annak érdekében, hogy jobban megérthesd a szabályokat, ez az útmutató példákat és magyarázatokat fog adni.

A moderátorokról


Kik a moderátorok?
A Steam közösségi moderátorok a közösség azon tagjai, akiket a Valve választott ki, hogy segítsenek produktívan és pozitívan tartani a játékközpontokat és a témákat. Ezen kívül ők felelősek a különböző tartalmak moderálásáért a közösségen belül, mint például a Műhely, a képernyőmentések, az alkotások, a videók, az útmutatók és a Zöld Út, továbbá a jövőben hozzáadott új funkciók.

Van néhány fajta téma- és játékközpont moderátor, különböző szintű hozzáféréssel.Ez a lista tartalmazza a közösségi moderátorokat és a Valve alkalmazottakat.

Valve alkalmazottak
Zöld a nevük és Valve logó van mellette.Rájuk mutatva „Valve alkalmazott” kitűző jelenhet meg. Teljes irányításuk van.


Önkéntes Steam moderátorok
Narancssárga a nevük és csillag van mellette. Ők felügyelnek minden játékközpontot és közösségi funkciót. Rájuk mutatva „Steam Közösségi moderátor” kitűző jelenhet meg. Ki tudnak tiltani felhasználókat, bezárhatnak / törölhetnek hozzászólásokat, témákat, műhely-elemeket és képernyőmentéseket.


Fejlesztők
Minden játékfejlesztő tudja moderálni saját játékközpontját, a legtöbb fenti moderátori képességgel. Nem tudnak véglegesen törölni vagy szerkeszteni felhasználói témákat. Rájuk mutatva „Steamworks fejlesztő” kitűző jelenhet meg.


Külső fejlesztői moderátor
Narancssárga a nevük és nincs csillag mellette. A fejlesztő választja ki egy adott játékközponthoz. Ugyanolyan képességük van, mint a Steam moderátoroknak (de csak ahhoz a játékközponthoz). Nem tudnak véglegesen törölni vagy szerkeszteni felhasználói témákat.

Külső fejlesztői elöljáró
Sárga a nevük. Egy fejlesztő választja ki egy adott játékközponthoz.


Hataloméhes szörnyek!
A közhiedelemmel ellentétben a moderátorok nem élvezik a kitiltásokat. Nem hataloméhes szörnyek. Ők is Steam felhasználók, csakúgy mint mi, akik segítenek a Valve-nak a közösség tisztán tartásában és a pozitív irány fókuszálásában.

Zaklat egy moderátor, ez visszaélés!
Ha történetesen gyakran jelentenek, és egy moderátor aktívan dolgozik a jelentett tartalmakon, akkor előfordulhat, hogy ugyanaz a moderátor foglalkozik minden jelentéseddel. Túl sok dolga van egy moderátornak ahhoz, hogy az energiáját rád, és a te sajátos viselkedésedre fókuszálja.

A moderátori visszaéléssel kapcsolatos reklamációkat komolyan vesszük és a Steam Támogatásnak kell jelenteni őket.

A moderátorok cenzúráznak engem! Megsértették a szólásszabadságomat!
Tartsd szem előtt, hogy ezek privát fórumok, melyek egy cég tulajdonában állnak, és minden törvénysértő tartalom eltávolításra kerülhet (például politikai, vallásos, harccal kapcsolatos, spam vagy duplikált téma). Továbbá, témákat, mint az EULA vagy az SSA kérdések, visszatérítések, fiókhibák a Steam Támogatásnak kell címezni és bezárásra kerülnek. A moderátorok fenntartják a jogot, hogy bezárjanak vagy töröljenek bármilyen témát, amelyet úgy látnak, hogy szabálysértő.
Segíts a közösségnek: Jelentés


Hogyan jelenthetek?
Ha azt látod, hogy egy közösségi társad megszegi ezeket a szabályokat, kérjük, jelentsd azt a minden hozzászólásnál megtalálható Jelentés ( ) gombra kattintva. Amikor jelentést teszel, idézd a szabálysértést. Pontosan írd le a szituációt, vagy biztosíts hivatkozásokat, hogy további vizsgálatokat lehessen végezni.

Sértő közösségi (műhely, központ, útmutató, stb.) tartalmakat is jelenthetsz, melyeket moderátorok, fejlesztők és Valve alkalmazottak értékelhetnek ki.

Tekintettel arra, hogy a közösség gyors ütemben nő, senkinek sincs ideje arra, hogy felkutassa a bajkeverőket. Amikor egy moderátor figyelmébe kerül, gyorsan lehet cselekedni. A jelentés rendkívül nagy segítség, és minden moderátor nagyra értékeli. Köszönjük!

Dolgok, melyeket ne jelents
A jelentések nagyon hasznosak, amikor helyesen vannak használva. Saját belátásod szerint kell használnod őket, de megfelelően. Íme néhány dolog, amit nem kell jelenteni:
  • Nem értesz egyet valakivel.
  • Valaki, aki szerinted játékon belül csal (kérjük jelentsd az illetőt a Steam profilján keresztül).
  • Egy moderátor témazáró üzenete. Ez spammá változik, és erre semmi szükség.
1. rész: Általános szabályok


Ne tedd az alábbiak semelyikét:
  • Más felhasználók gúnyolása vagy sértegetése.
  • Bármilyen szűrő megkerülése.
  • Visszaélés a Hírnév- vagy a Hozzászólás-jelentő rendszerrel, vagy arra való bátorítás.
  • Személyhez köthető információk közzététele (pl. név, lakcím, email-cím, telefonszám stb.).
  • Témák felhúzása (bumping).
  • Témaszál eredeti témájának kisiklatása.
  • Adathalász oldalakra mutató hivatkozások közzététele.
  • Spammelés (pl. +1, 10char, rickroll), vagy lezárt, módosított vagy törölt tartalmak újraküldése.
  • Nem a megfelelő fórumon való ismételt hozzászólás (pl.: a cserekérések a cserefórumra valók).
  • Nyilvános vitatkozás moderátorral.

Más felhasználók gúnyolása vagy sértegetése
Ez a kijelentés elég egyértelmű. A gúnyolás/sértegetés általában otromba dolog. Ha valakit idiótának vagy hülyének nevezel, lenézed, mert nem tud valamit, személyesen támadod bármilyen formában, az sértőnek/gúnyolódónak/trollkodónak tekinthető. Nagy valószínűséggel ideiglenes kitiltást kapsz az ilyen viselkedésért.

Originally posted by Example:
Nekem jól működik, lehet ha csak idióta vagy.

Szó- vagy URL szűrők megkerülése
Ha szándékosan kerülöd meg a szószűrőt vagy az URL szűrőt, a téma megváltoztatásra, törlésre vagy bezárásra kerülhet. Továbbá ideiglenes kitiltást kaphatsz, tetteid súlyosságától függően.

Originally posted by Example:
Seggf3j vagy.

Visszaélés a Hírnév- vagy a Hozzászólás-jelentő rendszerrel
Bátorítani másokat egy téma vagy egy válasz tömeges jelentésére. A jelentés gomb spammelése nem segítőkész. Csak rossz viselkedés jelentésére használd ezeket a gombokat... Egy jelentés hozzászólásonként elég.

Személyhez köthető információk közzététele
Senki sem szereti személyes információit közszemlére tenni. Kérjük, ne tedd ezt. Ha információt biztosítasz például, egy csaló jelentésénél, azt tedd a Steam profiljukon található „Szabálysértés jelentése” hivatkozással, és ne a témákon belül. Ha mégis így tennél, az a téma törlését, és lehetséges kitiltást eredményez.

Témák felhúzása (bumping)
Ha nem kapsz válaszokat egy témához, az nem ok arra, hogy felhúzd azt. „Felhúzás”, „Fel”, szavakkal való válaszolással, vagy bármilyen egymást követő közzététel a téma lezárását vagy törlését eredményezheti. Ha a viselkedés folytatódik, ideiglenes kitiltást kaphatsz.

Témák kisiklatása
Ez könnyű. Csak témához kapcsolódó dolgokról beszéljetek, vagy spammként lesz tekintve és törlésre került.

Adathalász oldalakra mutató hivatkozások közzététele
Ha felfedezel egy adathalász oldalra mutató hivatkozást, ne tedd közzé, hogy mások véletlenül rákattinthassanak, helyette bizalmasan jelentsd egy moderátornak vagy a Steam Támogatásnak, hogy hozzáadhassuk az URL szűrőhöz. Megjegyzés: ha szándékosan teszel közzé hivatkozásokat, nagy valószínűséggel végleges kitiltást kapsz a Témákról, valamint a Steam Közösségről.

Spammelés (pl. +1, 10char, rickroll), vagy lezárt, módosított vagy törölt tartalmak újraküldése
Ne spammelj. Törlésre vagy bezárásra kerül. Ez tartalmazza a reakció kép- és videóválaszokat. Ha a témád törlésre kerül, annak közzététele újra csak kitiltást eredményez. Hogy megbeszéld, miért került bezárásra vagy törlésre valami, próbálj meg kapcsolatba lépni egy moderátorral, vagy a Steam Támogatással.

Nem a megfelelő fórumon való ismételt hozzászólás
Nézd meg a központot, ahova közzéteszel, és győződj meg, hogy jó helyen vagy, mielőtt témát hoznál létre; csak azért, mert egy fórumnak kisebb az aktivitása, mint másoknak, az még nem mentség, hogy más fórumokat lepj el irreleváns témákkal.

Amikor cserélsz, keresd a kiemelt témákat minden játékközpont tetején, hogy a megfelelő helyen tudd azt megtenni. Jelenleg rossz szemmel nézünk a cseretémákra és nagy valószínűséggel töröljük őket. Erre kivétel, amikor a központ tartalmaz egy csere-alfórumot. Kitiltást kaphatsz ha máshol cserélsz, különösen akkor, ha van egy kiemelt téma amely azt írja, hogy NINCS CSERE.

Nyilvános vitatkozás egy moderátorral
Ha nem értesz egyet egy moderátor döntésével, ne hozz létre új témát, csak azért hogy panaszkodj róla. Ez csak a korábban említett két szabály egyikének a megszegését eredményezi. A legjobb megoldás egy privát üzenet küldése vagy a Steamen, vagy a Steam fórumokon keresztül, hogy nyugodtan megvitathassátok. Egy mérges privát üzenet nem vezet semmi jóra. Mielőtt bármit tennél, gondold át, hogy mit szeretnél igazán kihozni a helyzetből. A moderátorok ésszerűek a szabálysértés mértékétől függően... de a dühös megközelítés nem fog segíteni.
2. rész: Tiltott témák/hozzászólások


Ne tégy közzé az alábbiak bármelyikét tartalmazó témát/hozzászólást:
  • Pornográf, illetlen vagy sértő tartalom, warez vagy kiszivárgott tartalom, vagy bármi egyéb, nyilvános megtekintéshez nem biztonságos tartalom.
  • Kalózkodással kapcsolatos bármilyen hozzászólás a Steam Közösségből való végleges kitiltással jár.
  • Csalás, hackelés, hibakihasználás (exploit).
  • Erőszakkal vagy zaklatással való fenyegetés, akár csak viccből is.
  • Jogvédett anyagok, pl. magazinokból szkennelt képek, közzététele.
  • Kéregetés, koldulás, árverés, tombolák, árusítás, reklámozás, beajánló-hivatkozások (referral), rasszizmus, diszkrimináció.
  • Kábítószerek, alkohol.
  • Vallási, politikai és egyéb „nagy viták kiváltására alkalmas” témák.

Pornográf, illetlen vagy sértő tartalom, warez vagy kiszivárgott tartalom, vagy bármi egyéb, nyilvános megtekintéshez nem biztonságos tartalom
A legtöbb ilyen magától értetődő. Ne tégy közzé ilyeneket, pont. Semmilyen hivatkozást, képet vagy youtube videót.

Kalózkodással kapcsolatos bármilyen hozzászólás a Steam Közösségből való végleges kitiltással jár
Bármilyen téma, amely azt sugallja, hogy te vagy bárki más bármilyen kalózkodásban vesz részt, végleges kitiltásban részesül. Ez tartalmazza a ROM-okat, az emulációkat, a játéktöréseket, a más játékokból való tartalom másolását, a külső másolásvédelem (DRM) megkerülését, stb. Ne vallj be, támogass vagy beszélj meg semmilyen kalózkodással kapcsolatos dolgot, egyáltalán. Pont.

Csalás, hackelés, hibakihasználás (exploit) vagy módosítók
Ne kérj, vagy biztosíts hivatkozásokat, videókat arról, hogy hogyan kell ezen dolgok bármelyikét is csinálni. Ez nem tartalmazza a játékbeli csalásokat, mint például a konzolutasítások (pl. sv_cheats).

Erőszakkal vagy zaklatással való fenyegetés, akár csak viccből is
Komolyan vesszük az erőszakos témákat. Valakinek azt mondani, hogy ölje meg magát, helytelen és kitiltást eredményez. Zaklatni másokat, azt mondani, hogy a halálukat kívánod, vagy megölnéd őket, rendkívül káros és eltiltást eredményez számodra.

Jogvédett anyagok, pl. magazinokból szkennelt képek, közzététele
Magától értetendő.

Kéregetés, koldulás, árverés, árusítás, reklámozás, beajánló-hivatkozások (referral), rasszizmus, diszkrimináció
Kulcsszavak hosszú listája, és mind a téma törlését vagy kitiltásokat eredményeznek. Ez magába foglalja a következők mindegyikét:
  • Kéregetés, vagy mások megkérése, hogy ajándékozzanak neked játékot vagy kulcsot.
  • Tombolák vagy ajándékozások hivatkozásainak közzététele.
  • Csoportok, weboldalak, játékok, termékek reklámozása.
  • Beajánló-hivatkozások megosztása, mint az Amazon, a GMG, stb.
  • A rasszizmus/diszkrimináció minden formája tilos, még viccből is.

Kábítószerek, alkohol
Ne beszélj róluk, és hatásuk alatt ne oszd meg, hogy a hatásuk alatt vagy.

Vallási, politikai és egyéb „nagy viták kiváltására alkalmas” témák
Bármilyen téma, amely nagy vitává alakul, nagy valószínűséggel bezárásra vagy törlésre kerül. Ha valaki politikailag vezérelve hozza létre ezeket, vallásos jelleggel, törlésre vagy bezárásra kerül, függetlenül a vita végkimenetelétől.
3. rész: Ne moderálj az anyósülésről


Hagyd a moderálást a moderátorokra
Az anyósülésről moderálás az, mikor olyasvalaki próbálja betartatni a fórum szabályait, aki nem moderátor.

Például: Jobb helyet javasolni egy hozzászólás közzétételére rendben van, azonban bármi más anyósülésről moderálásnak számít.

Gyakran tűnik úgy, hogy a legegyszerűbb dolog, elmondani valakinek, hogy mit csinál rosszul. Ez káros lehet a közösségre nézve. Ha úgy gondolod, hogy valaki megszegett egy szabályt, jelentsd azt. A jelentéshez nézd meg a jelentés részt.
Íratlan magatartási szabályok


Minden online közösségen belül vannak olyan íratlan szabályok, amelyeket mindig be kellene tartani. Tipikusan az előző szabályok több kategóriájába esnek.

Íratlan szabályok
A következők semelyikét se tedd:
  • Trollkodás, szemétkedés.
  • Vita kicsalogatása, vagy szándékosan nem érteni egyet valakivel szóváltást okozásáért.
  • Dühös hozzászólás (például: „Szar ez a játék, visszatérítést követelek.”)
  • Szándékosan haszontalannak lenni, rossz információt biztosítani (ez trollkodásnak is tekinthető).
  • Nem konstruktív dolgok/értékelések közzététele (például: „NE VEGYÉTEK MEG! Szar.”)
  • Visszatérítések követelése.
  • Petícióval kapcsolatos témák.
  • NE ÍRJ CSAK NAGYBETŰKKEL.
  • Minden fajta névadás és megszégyenítés.
  • Feltételezett csalók leleplezése (jelentsd őket a Steam profiljukon, vagy a játékbeli jelentéseken keresztül).
  • Kritizálni másokat, amiért nem nem egyezik a véleményetek.
  • Támogatási jeggyel vagy fiókkal kapcsolatos kérdések feltétele (ne tégy közzé személyes fiókinformációkat).
  • A VAC kitiltások véglegesek: Ne kérd annak feloldását.

A sértő felhasználónevek kitiltást eredményezhetnek, ameddig nem kerülnek megváltoztatásra valami helyénvalóra.
Nevezgetés és megszégyenítés


Miért nem engedélyezett a nevezgetés és a megszégyenítés?
A Steam Közösség nem egy erre alkalmas hely. Ennek egyik oka az, hogy az állításokat meg lehet hamisítani. Bárki tud potenciálisan hamis információkat létrehozni egy másik felhasználóról és arra az információra alapozva buzdíthatja a visszaélés jelentését.

A megnevezési és a megszégyenítési témák létrehozása helyett, a feltételezett átverés vagy más visszaélés jelentéséhez használd a biztosított „Szabálysértés jelentése” funkciót a felhasználó profilján.

Néhány további megjegyzés:
  • Több profiljelentéstől az nem válik igazabbá. Egy csaló, stb. az után kerül elbírálásra, miután a Valve kiértékeli őt.
  • Csak legitim jelentéseket hozz lére. A rendszer leterhelése hamis/túlzó jelentések létrehozásával, akár a játékközpontban, akár a témák között, csak a rendszer kevésbé hatékonyságát idézi elő. Plusz, spammként lehet rájuk tekinteni.

További információkért a csalókról és azok jelentéséről, látogasd meg a cserecsalással kapcsolatos Steam Támogatás GyIK-et.
Kitiltások, visszatérő szabálysértők és kitiltás kijátszása


Kitiltások
Jelenleg néhány különböző típusú kitiltás van, a megszegett szabály természetétől függően:
  • Figyelmeztetés (nincs kitiltás)
  • 1 napos kitiltás
  • 3 napos kitiltás
  • 1 hetes kitiltás
  • 1 hónapos kitiltás
  • Végleges (játékközpont) kitiltás
  • Közösségi (globális) kitiltás
Tehát 4 esélyem van, mielőtt végleges kitiltást kapok?
Nem, ez a lista csak a kitiltás fajtáit illusztrálja ezeknél a témáknál. Bizonyos sértések (beleértve, de nem kizárólag, a kalózkodás megbeszélése) azonnali, végleges kitiltást eredményeznek.
Másrészt, a figyelmeztetés helyzettől függően kerül kiosztásra.

Mi a különbség a végleges kitiltás és a közösségi kitiltás között?
A végleges kitiltás meggátol a Témák rész használatában, a közösségi kitiltás a közösségi funkciók nagy részét blokkolja, kivéve a csevegést, a meghívók elfogadását/elutasítását és a csoportokhoz való csatlakozást.

Mi az a visszatérő szabálysértő?
A visszatérő szabálysértők azok az emberek, akik a fenti szabályokat és irányelveket azután is megszegik, hogy előzőleg figyelmeztetést vagy kitiltást kaptak. Ez a Steam Közösségből való kitiltást eredményezi.

Kitiltás kijátszása
Alternatív fiókok létrehozása azért, hogy kibújj a kitiltás alól, szintén közösségi kitiltást eredményez.
Csere, ajándékozások és tombolák


A csere mostantől engedélyezett minden játékközpontban található Csere alfórumokon.

Egyszerűen hozz létre egy témát a csere alfórumokon belül egy, a következőhöz hasonlító címmel:

[H]Counter-Strike: Global Offensive [W]Offers

Figyelem! A következők nem cserélhetők a Steam Csere irányelvek szerint:
  • Játékaktiváló kulcsok.
  • Paypal / igazi pénz.
  • Bármilyen más tárgy ami a Steam csereablakán kívül kerül elcserélésre.
Ne tégy közzé ilyenekkel kapcsolatos ajánlatokat, mivel azok nagy valószínűséggel lezárásra vagy törlésre kerülnek.


Hol máshol tudok kereskedni?
Rengeteg nem hivatalos hely van, és sok jól megszerkesztett külső fejlesztésű weboldal. Itt egy nagy lista a népszerű helyekről mindenféle Steam cseréhez.

Ajándékozások
Ha egyszerűen csak egy kuponkód, egy extra játék vagy egy játékkártya elajándékozása érdekel, figyelmen kívül hagyhatjuk azt, ha az elajándékozás után bezárod vagy törlöd a témát. Ugyanakkor, kérni az embereket, hogy íratkozzanak fel Youtube-on, nézzenek élő közvetítéseket, stb. nem engedélyezett, és reklámozásnak számít.

Hivatalos csere

Külső fejlesztésű oldalak
Játékok és kuponok

TF2 és Dota 2 tárgyak

Tombolák és ajándékozások
Összegzés


Megjegyzendő dolgok
Ne feledd, minden, amit a Steam Közösségen belül teszel, meg kell feleljen a Steam előfizetői szerződésnek és az Online viselkedési szabályzatnak.

Megjegyzés: minden moderátor saját belátása szerint kitilthat egy felhasználót a szabályok megsértéséért. Ha úgy gondolják valami beleesik az egyik szabálykategóriába, vagy problematikussá válhat, intézkedhetnek.

Mind emberek vagyunk, és az emberek hibázhatnak
Ha a fentiek elolvasása után meggyőződésed, hogy az ellened tett intézkedések nem indokoltak, a helyzeted megbeszélése érdekében lépj kapcsolatba a Steam Támogatással, vagy próbálj meg elérni egy moderátort, vagy egy fejlesztőt. Könnyedén felveheted a kapcsolatot azzal a személlyel, aki adta a kitiltást a kitiltási űrlapra válaszolva (itt találsz egy áttekintő leírást).

Ha problémás moderálással találkozol, nyugodtan fordulj a Steam Támogatáshoz, azonban tipikusan egyszerűbb találni és beszélni egy moderátorral (vagy itt), miután megvizsgáltad saját tetteidet a szabályokat áttekintve.
Az útmutató fordítása


Annak érdekében, hogy ezeket a hasznos információkat több, mint egy nyelven tudjuk biztosítani, van egy nagyszerű emberekből álló csoportunk, akik segítenek a több nyelvre való fordításban.

Anyanyelveden szeretnéd látni ezt az útmutatót? Csatlakozz ehhez az csoporthoz és segíts a fordításban!


Angol (English): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=143962136

Orosz (Rosyjski): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=193145363

Bolgár (Български): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=214921692

Lengyel (Polski): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=393581276

Német (Deutsch): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=215345349

Olasz (Italiano): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=224094298

Francia (Français): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=308870432

Görög: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=404052466

Ukrán (Українська): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=404045920

Thai (ไทย): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=403460874

Török (Türkçe): http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=403122434