Steam

Steam

77 ratings
Правила и съвети за Steam общността
By Juan Deag 420 Blaze it and 1 collaborators
Това е ръководство, което цели да разнищи всяка една секция от Правила и напътствия за дискусиите в Steam Общността. Прочитайки това би трябвало да Ви предотврати конфликти с модератори, Valve служители и разработчици. Помогнетe да подобрим Общността за Вас самите и за останалите!


   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Въведение в Steam Общността

Steam Общността може да бъде страхотно място за дискутирането на много теми, комуникиране с Разработчици и смислени разговори. За да може да това да се случи обаче, ние трябва да имаме предвид заобикалящата ни среда в тази нова общност.

Правилата и съветите за Steam общността е добра отправна точка за правилния подход, когато участвате тук.
За да разберете правилата, това ръководство ще предостави примери и пояснения.




Ръководството е достъпно на Английски:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=143962136


Ръководството е достъпно на Руски:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=193145363


Ръководството е достъпно на Немски:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=215345349

Ръководството е достъпно на Италиански:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=224094298

Ръководството е достъпно на Френски:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=308870432

Ръководството е достъпно на Полски:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=393581276
Относно модераторите


Кои са модераторите?
Има няколко типа модератори за дискусиите и игровите центрове с различни нива на привилегии. Този списък включва Модератори на Общността и служители на Valve, всички със звезда до тяхното име. Може да намерите по-голям списък в Steam форумите. Този списък не е свързан със Steam групите, които имат различна структура.

Служители на Valve
Изобразени със зелен текст и лого на Valve до тяхното име. Може да се вижда значка "Служител на Valve". Те имат пълен контрол.


Steam модератори на доброволни начала
Изобразени с оранжев текст и звезда. Те наблюдават всички игрови центрове и общностни характеристики. Може да се вижда значка "Модератор в Steam общността". Може да банва потребители, заключва/изтрива мнения и теми, предмети и снимки в Работилницата.


Разработчици
Всички разработчици на игри имат способността да управляват собствените си игрови центрове, разполагайки с повечето привилегии на модераторите, изброени по-горе. Може да се вижда значка "Steamworks разработчик".


Други модератори
Изобразени с оранжев текст без звезда. Избрани от Разработчик за определен игровни център. Разполага със същите правомощия като доброволните модератори (само за конкретния игрови център).

Други офицери
Изобразени с жълто име. Избрани от разработчици за съответния игрови център.


Жадни за власт чудовища!
Въпреки всеобщите вярвания, Модераторите не обичат да банват. Те не са жадни за власт чудовища. Те са Steam потребители както всички нас, които помагат на Valve за запазване на Общността чиста и фокусирана в позитивна посока.

Преследван съм от модератор, това е злоупотреба!
Ако сте докладван често и модератор работи активно върху докладите, може да попаднете на същия модератор(и), който се занимава с тези действия. Има прекалено много работа, така че модератора няма време да фокусира неговата/нейната енергия към теб и по-точно, твоето поведение.

Твърдения за злоупотреба на модератор не се приемат повърхностно и следва да се докладват на Steam Support.

Модераторите ме цензурират! Моята свобода на словото е нарушена!
Имайте предвид, че тези форуми са частни и са собственост на компания. Всяко съдържание което може да бъде премахнато е поради разрив с правилата (напр. политика, религия, караници, спам, повтарящи се мнения). В допълнение, теми свързани с запитвания относно EULA или SSA (условия за ползване на Steam), връщане на пари и грешки с акаунти ще бъдат заключвани. Те трябва да се адресират до Steam Support. Модераторите си запазват правото да заключват или изтриват всяко едно мнение или тема, ако мислят, че то нарушава правилата.
Помогнете на Общността: Докладване


Как да докладвам?
Ако видите потребител на Steam общността да нарушава тези правила, моля, докладвайте мнението/темата като натиснете бутона Докладвай ( ) намиращ се на всяко мнение. Когато докладвате, моля отбележете кое правило се нарушава. Докладвайте ситуацията точно или предоставете линк, ако трябва да се разследва допълнително.

Може да докладвате също обидни съдържания в общността (Работилница, център, напътствие), които могат да се оценят от модераторите, разработчиците или служители на Valve.

Поради факта, че Общността се разраства бързо, никой няма време да търси размирници. Когато това стигне до знанието на модератор, действията могат да се вземат бързо. Докладването помага много и е високо ценено от всички модератори. Благодарим ви!

Неща, които не трябва да се докладват
Докладите са много полезни когато са направени коректно. Те трябва да се правят на Ваша отговорност. Има някои неща, които не трябва да се докладват:
  • Несъгласие с гледна точка.
  • Някой, който смятате че прави измами в играта трябва да го докладвате от неговия Steam профил.
  • Съобщение на модератор, използвано за заключване на тема. Доклада се превръща в спам и не е нужен.
Част I: Общи правила


Не правете следното:
  • Обиждане или накърняване на потребители
  • Заобикаляне на филтри
  • Злоупотреба или подстрекаване към злоупотреба на системите за Репутация или Докладване на мнение
  • Публикуване на лична разпознаваема информация (име, адрес, имейл, телефонен номер и др.)
  • Побутване на теми (bump)
  • Отклоняване от същността на темата
  • Публикуване на линкове към финишнг сайтове (измамни сайтове)
  • Публикуване на спам (напр.. +1, 10char, rickrolls) или публикуване на затворено, модифицирано или изтрито съдържание
  • Продължително публикуване в грешен форум (напр. темите за търговия принадлежат на форума за търговия)
  • Открито спорене с модератор

Накърняване или обиждане на друг потребител
Заглавието говори само за себе си. Обиждането или накърняването е очевидно. Ако наречете някой идиот или глупак, омаловажавате ги за това, че не знаят нещо, атакувате ги персонално под каквато и да е форма, тогава това може да се смята за обида/накърняване/тролване. Най-вероятно ще получите временен бан за подобно поведение.

Originally posted by Example:
За мен няма проблем, може би ти просто си глупав

Заобикаляне на филтъра за думи или линк адреси
Ако преднамерено заобикаляте филтъра за думи или линк адреси, темата може да бъде модифицирана, изтрита или заключена. Може да получите временен бан в зависимост от строгостта на действията.

Originally posted by Example:
Ти си см0таняк

Злоупотреба или подстрекаване към злоупотреба на системите за Репутация или Докладване
Подстрекаването на други да докладват масово тема или отговор. Спамването на бутона за докладване не помага с нищо. Използвайте го само при лошо поведение. Един доклад на мнение е достатъчен.

Публикуване на лична разпознаваема информация
Никой не обича да вижда личната си информация разкрита. Моля, не правете това. Ако предоставяте информация с цел докладване на потребител, моля, използвате линка "Докладвай нарушение", който се намира на Steam профила на потребителя, а не чрез тема/коментар в Дискусиите. Това може да доведе до изтриване на мнението и вероятно бан.

Побутване (bump) на теми
Ако не получавате отговори на вашата тема, това не е причина да я побутнете. Отговаряйки с "bump" или "Up" на тема, може да доведе до заключване или изтриване на същата. При последващо нарушаване на това правило, може да доведе до временен бан.

Отклоняване от темата
Това е лесно. Придържайте се към темата, или мнението ще бъде сметнато за спам и ще бъде изтрито.

Публикуване на линкове на фишинг (лъжливи) сайтове
Ако откриете линк на фишинг сайт, не публикувайте линка, защото други може без да искат да натиснат върху него. Вместо това го докладвайте на модератор или Steam Support, така че линка да бъде добавен към филтъра. Внимание!: Ако нарочно публикувате линкове към такива сайтове, ще бъдете баннат перманентно от дискусиите, а също така и от Steam общността.

Публикуване на спам (напр. +1, 10char, rickrolls) или публикуване на вече заключено, модифицирано или изтрито съдържание
Не спамете. Ще бъде заключено или изтрито. Това включва снимки и видеа като отговор. Ако темата е изтрита, публикуването на същата ще доведе до бан. За дискутиране на тема, която е била заключена или изтрита, опитайте се да се свържете с модератор, който е на линия или със Steam Support.

Продължително публикуване в грешен форум
Погледнете центъра в който публикувате и бъдете сигурни, че е правилния преди да направите тема; Само защото форума има по-малко активност от останалите не е оправдание да нахлувате в други форуми с нерелевантни публикации.

Когато търгувате, моля потърсете за подфорум Търговия. В момента всички теми свързани с търговия, които не са публикувани в подфорума за Търговия се изтриват, а автора може да бъде баннат. В случай че има закачена тема, която изрично указва че търговията е забранена (NO TRADING) може да получите бан.

Открито спорене с модератор
Ако не сте съгласен с мнение на модератор, не правете нова тема за да се оплачете. Това ще доведе до нарушаване на горните две правила. Най-добрия начин е да изпратите лично съобщение през Steam илиSteam форумите за да го обсъдите спокойно. Съобщение изпълнено с ярост няма да помогне. Помислете какво искате преди да предприемете действия. Модераторите са отзивчиви, в зависимост от правилото което е нарушено, но при неправилен подход, няма помогнат.
Част II: Забранени теми и отговори


Не публикувайте отговори/теми съдържащи следното:
  • Порнография, неподходящо, обидно съдържание, пиратство или разкрито съдържание, всичко с което не е сигурно да се работи
  • Всякакви дискусии относно пиратство ще доведат до перманентен бан от Steam Общността
  • Измами, хакване, експлоатиране на игра
  • Теми за насилие или тормоз, дори като шега
  • Публикуване на авторски материали като например сканиране на списания
  • Молене, просене, продажби, реклами, реферали, расизъм, дискриминация
  • Наркотици и алкохол
  • Религии, политика и други подлежащи на "широки спорове" теми

Порнография, неподходящо, обидно съдържание, пиратство или разкрито съдържание, всичко с което не е сигурно да се работи
Повечето от тях нямат нужда от обяснение. Не ги публикувайте, точка! Без линкове, снимки или YouTube видеа.

Всякакви дискусии относно пиратство ще доведат до перманентен бан от Steam Общността
Всякакви дискусии насочващи към вас или други, замесени в пиратство от какъвто и да е тип ще доведе до перманентен бан. Това включва ROM-ове, Емулатори, копиране на съдържание от други игри, заобикаляне на DRM, кракове, заместване на файлове и други. Не признавайте, защитавайте или дискутирате пиратство под каквато и да е форма.Точка.

Измами, хакване, експлоатиране на игра
Не слагайте линкове, не питайте за тях, не публикувайте видеа свързани с което и да е горепосочените неща.

Теми за насилие или тормоз, дори като шега
Сприхави теми не се подценяват. Казвайки на някой да се гръмне е крайно неподходящо и ще доведе до бан. Тормозеното на останалите, казването, че искате смъртта им, или че ще ги убиете е също крайно вредно и ще доведе отново до бан.

Публикуване на авторски материали като например сканиране на списания
Заглавието говори само за себе си.

Молене, просене, продажби, реклами, реферали, расизъм, дискриминация
Дълъг лист от ключови думи. Това ще доведе до заключване или изтриване, а може и бан. Тази забрана включва следното:
  • Просене/молене на други да ви подарят ключ за игра/игра или предмети
  • Линкове към сайтове с томболи или раздаване на игри (giveaways)
  • Рекламиране на групи, сайтове, игри, продукти
  • Реферали или подобни сайтове, включително Amazon,eBay, Продавалник, GMG и др.
  • Каквато и да е форма на расизъм/дискриминация е строго забранена, дори и като шега

Наркотици и алкохол
Не говорете за тях, не правете публикации по какъвто и да е повод.

Религии, политика и други подлежащи на "широки спорове" теми
Всяка тема, която се превърне в голям спор ще бъде заключена или изтрита. Ако нещо е създадено с политическа цел или религиозна насоченост, ще бъде изтрита незабавно.
Част III: Неправомерно модериране


Оставете модераторите да модерират
Непрвамерно модериране е когато хора, които не са модератори се опитват да налагат правилата на форума.

Пример: Предлагане на по-добро място за съответната публикация е добре, но всичко останало е неправомерно модериране.

Често казвайки, че някой е направил нещо грешно е най-лесния вариант. Това може да е вредно за Общността. Ако мислите, че е нарушено правило, моля, докладвайте го. За доклади, погледнете следващия раздел.
Неписани правила за поведение


Във всяка интернет общност има сбор от явни правила които трябва да се спазват. Типично, те попадат в различни категории на гореспоменатите вече правила.

Неписани правила
Не публикувайте следното:
  • Тролване, създаване на неприятности
  • Нарочно несъгласяване с гледната точка на другите с цел създаване на спор
  • Нервни публикации (Пример: "Тази игра не струва, искам си парите")
  • Умишлено непомагане, предоставяйки грешна информация (смята се също за тролване)
  • Публикуване на неконструктивни неща/ревюта(Пример: "НЕ КУПУВАЙТЕ! Боклук.")
  • Настояване за връщане на пари
  • Петиции
  • НЕ ПИШЕТЕ С ГЛАВНИ БУКВИ (CAPSLOCK)
  • Поименно назоваване от какъвто и да е вид (линк към Steam профил, SteamID)
  • Изобличаване на заподозрян хакер (Докладвайте ги от техния профил или в играта)
  • Критикуване на останалите за това, че не имат различно мнение от Вашето, с което не сте съгласни
  • Билет в Steam Support или въпроси свързани с акаунта (Не публикувайте персонална информация за акаунта си)
  • VAC бановете са перманентни. Не молете за тяхното сваляне

Обидни имена могат да доведат до бан, докато не бъдат сменени с нещо подходящо.
Банове, рецидивисти и избягване на бан


Банове
В момента има няколко различни вида банове в зависимост от нарушените правила:
  • Бан за 1 ден
  • Бан за 3 дена
  • Бан за 1 седмица
  • Бан за 1 месец
  • Перманентен бан
  • Бан в Общността
Значи получавам 4 шанса преди перманентен бан?
Не, това е просто пример за типовете банове в тези дискусии. Определени нарушения(включително, но не само дискутиране на пиратство) ще получат перманентен бан незабавно.

Каква е разликата между перманентен бан и бан в Общността?
Перманентния бан ще Ви блокира да използвате Дискусиите. Общностния бан ще Ви блокира повечето опции в Общността с изключение на чата, приемане/отказване на покани и присъединяване в групи.

Какво е рецидивист
Рецидивисти са хора които нарушават горепосочените правила постоянно след като преди това са били предупредени или баннати. Такива потребители ще бъдат баннати от Steam Общността.

Избягване на бан
Създаването на алтернативни акаунти с цел заобикаляне на банове ще доведе до общностен бан също.
Търговия, раздаване на игри и томбли

Търговията сега е разрашена във подфорумите за Търговия намиращи се във всеки игрови център.

Просто направете тема в подфорума за Търговия с формат подобен на следния:

[H]Counter-Strike: Global Offensive [W]Offers

Внимание! Следното не може да бъде търгувано според Полицата за търовия в Steam:
  • Ключове за активация на игри
  • Paypal / Истински пари
  • Всяакви други предмети търгувани извън прозореца за търговия в Steam
Моля, не публикувайте оферти за тези неща, защото темата ви ще бъде заключена или изтрита.

Къде другаде мога да търгувам?
Има много неофициални места и много добре направени сайтове. Ето голям лист от популярни места за всякакви Steam търговии.

Раздаване на игри
Ако сте заинтересован да дадете безплатно купон за игра, излишна игра, или карти за търгуване, това може да се следи изкъсо, ако заключите темата след приключване на раздаването. Карането на хора да се абонират за канал в YouTube, гледане на живо предаване (Twitch), не е позволено и се смята за Реклама.

Официална търговия

Други сайтове
Игри и купони

TF2 и Dota 2 Предмети

Томболи и раздаване на игри
Заключителни бележки

Неща за запомняне
Моля поменете, че всичко което се прави в Steam Общността трябва да се подчинява на Условията за ползване на Steam и Онлайн ръководство на Steam.

Внимание: Всеки модератор има правото да банне потребител за нарушаване на правилата по негово усмотрение. Ако те смятат, че нещо попада под силата на правилата, или става проблематично, могат да се предприемат съответни действият.

Всички ние сме хора: Хора сме, грешим
Ако наистина смятате че действията предприети срещу Вас не са оправдани, след като прочетете горепосоченото, може да се свърженете със Steam Support, модератор или разработчик за да ги обсъдите.

Ако срещнете проблематичен модератор, добре дошли сте да се свържете със Steam Support, въпреки, че е по-лесно да намерите и да говорите с модератор (или тук) след като преразгледате собствените си действия в съответствие с правилата.
11 Comments
shelbers Jan 24, 2023 @ 7:52am 
Как може да си махна забраната от стеам маркет без да чакам
ßĻìñҞ ɨṊ ĄŠšħ☻Łé Jul 5, 2020 @ 2:37pm 
"Браво
adasho May 13, 2016 @ 9:23am 
"Браво, гордея се с вас. Доста добре е направено !" valkata pls
Juan Deag 420 Blaze it  [author] Mar 4, 2015 @ 7:04am 
Added.
KillahInstinct Mar 4, 2015 @ 6:33am 
Added Polish to the guide, please add it
Juan Deag 420 Blaze it  [author] Jan 3, 2015 @ 12:12pm 
Благодаря!
Juan Deag 420 Blaze it  [author] Oct 22, 2014 @ 1:10am 
Added.
KillahInstinct Sep 5, 2014 @ 1:29am 
Hi guys/Hegemon, we added a French guide and updated the English guide. Could you link to it in this version?
AceHole Apr 25, 2014 @ 6:44am 
Very good
Juan Deag 420 Blaze it  [author] Mar 10, 2014 @ 3:15pm 
Added the Italian translation.