Zainstaluj Steam
zaloguj się
|
język
简体中文 (chiński uproszczony)
繁體中文 (chiński tradycyjny)
日本語 (japoński)
한국어 (koreański)
ไทย (tajski)
български (bułgarski)
Čeština (czeski)
Dansk (duński)
Deutsch (niemiecki)
English (angielski)
Español – España (hiszpański)
Español – Latinoamérica (hiszpański latynoamerykański)
Ελληνικά (grecki)
Français (francuski)
Italiano (włoski)
Bahasa Indonesia (indonezyjski)
Magyar (węgierski)
Nederlands (niderlandzki)
Norsk (norweski)
Português (portugalski – Portugalia)
Português – Brasil (portugalski brazylijski)
Română (rumuński)
Русский (rosyjski)
Suomi (fiński)
Svenska (szwedzki)
Türkçe (turecki)
Tiếng Việt (wietnamski)
Українська (ukraiński)
Zgłoś problem z tłumaczeniem
- coś co mnie najbardziej gryzie- Władysław Gomułka jako przywódca Polskiej Partii Socjalistycznej... Primo chłop miał chyba wtedy ze 20 lat, a secundo PPS to była tak komunistyczną partią, jak PZPR demokratyczną. Proponuję zmienić nazwę na Komunistyczna Partia Polski ( wiem, że chyba była zdelegalizowana, albo coś, no ale cholercia, przecież to ma być komunistyczna partia) i na jej czele postawić np. Feliks Koń ( to był dosyć ważny komunista tamtego okresu).
- Piasecki na czele ONR - Falanga mnie irytuje, poza tym zastępcą samego Dmowskiego był ktoś inny. I Dmowski stał na czele Stronnictwa Narodowego, a nie ONR.
- Flaga Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, no skichać się można nad tandetą :D Albo taka jaka było normalnie za komuny, albo podoba mi się pomysł tej flagi z moda bodajże "Festung's People's Republic of Poland Flag (Eagle)"
- admirałowie. Brak admirałów w normalnej wersji. Unrug, Świrski, Nejman, Brynk
- Generałowie, to chyba wiadome :D
- Ideowcy etc. brak bonusu na cywilne fabryki itp.
- zmiana nazwy Falangistyczna Polska na Wielka Polska, a po angielsku The Great Poland/ Great Poland ( wiąże się to z ideami Narodowców w tamtym okresie )
Wiem, że to jest takie czepianie się, ale takie smaczki dodają więcej realizmu w grze Polską :)
Nwm czy grałeś na tym modzie, bo flaga Komunistyczna jaką dodałem jest właśnie taka o jaką prosisz. To po pierwsze. Po drugie, radził bym poczytać o Ruchu Narodowo-Radykalnym. Po trzecie Dmowskiego dodałem wbrew historii bo prosiło o to bardzo dużo ludzi. Po czwarte, Nie chce przesadzać z generałami. Po piąte skoro twórcy gry wybrali takie partie to tak zostanie. Może jak kiedyś będę robił totalny rework polski to można nad tym pomyśleć. Natomiast pomysł z Admirałami warty uwagi. :)
Dmowski by pasował do HoI3, tam były różne odłamy ideologii (np. Stalinizm, Marksizm, Leninizm, Trockizm jako komunistyczne, jednak trochę inaczej) ale inaczej tam to działało.
Zgadzam się, dobrze byłoby dodać admirałów. Przynajmniej Unruga. Co do komunizmu - masz przecież wybór Bierót-Gomółka. Tak w ogóle Bierót + Rewanżyzm + Nastawienie defnsywne + Komisarze polityczni dają niesamowitą kombinację.
Tutaj ideologią faszystów polskich jest falangizm, czyli taki właśnie nacjonalizm, ale z domieszką fanatyzmu i co dziwne, chrześcijaństwa (znaczy się oni uważają się za chrześcijan). To trochę inna forma faszyzmu, ale nie nazizm.
1 cel "Ziemie Jagiellonów" - odnoga celu "Unia Polsko-Litewska" i "Sojusz Bałtycki". Po zwycięstwie nad ZSRR i przejęciu kontroli na ziemiach Białorusi i Ukrainy.
Polskie społeczeństwo zauważyło odzyskanie ziem sprzed rozbiorów. Odrodziło się marzenie powrotu do czasów potęgi Rzeczpospolitej. "Oczy" Polaków zostały zwrócone na Inflanty, które niegdyś wchodziły w skład państwa Polskiego a aktualnie są osobnym bytem - Łotwą.
Efekt: aneksja Łotwy
Można też by podzielić ziemie Białorusi i Ukrainy na ziemie narodowe Polski i Litwy. Ustanowić Koronę Królestwa Polskiego i Wielkie Księstwo Litewskie w ich granicach sprzed rozbiorów. Nie wiem czy da się takie coś zrobić (dwa byty w jednym państwie).
Kolejny cel zaraz pod tym - "Powrót monarchii".
W związku z przywróceniem ziem coraz głośniej słychać głosy o przywrócenie monarchii i wybraniu króla. Rząd przychyla się do woli narodu. Jednak, pamiętając czasy królów elekcyjnych, należy ustanowić dynastię.
Efekt: Rzeczpospolita staje się monarchią.
Następuje wybór króla i dynastii.
W jednym z modów widziałem takie rozwiązanie o wyborze króla. Można by spytać się o współpracę (żeby nie było posądzenia o plagiat)
Można też wprowadzić minusy dla tych celów.
Np. w "Ziemie Jagiellonów" wprowadzić karę dla siły politycznej związanej z potrzebą "nawrócenia" Ukraińców i Białorusinów na narodowość Polską i Litewską. Można nawet podzielić tą karę na lekką dla Białorusi i Litwy i ciężką dla Ukrainy i Polski. RP otrzymuje ducha narodowego "Zmiany narodowe": -10% siły politycznej na zmiany w Białorusi i -70% na zmiany w Ukrainie. Znika losowo po informacjach o udanych zmianach.
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Porzucenie zdobycznych w czasie wojen ziem niemieckich i rosyjskich. Np cel narodowy między "Ziemiami Jagiellonów" a "Powrotem Monarchii".
"Ziemie Słowian" - społeczeństwo coraz bardziej przywiązuje się do swej słowiańskiej kultury. Mimo bogactwa ziem zachodnich i wielkich obszarów zdobytych na wschodzie chodzą głosy o zachowaniu tylko rdzennych ziem słowiańskich a wyzwoleniu germańskich i rosyjskich.
Efekt:
Ziemie na zachód od Odry i Czech zostają wyzwolone - utworzenie lub oddanie ziem Niemcom.
Ziemie na wschód od Białorusi i Ukrainy zostają wyzwolone - utworzenie lub oddanie ziem Rosji.
Myślałem też o Prusach Wschodnich jako lennikach Rzeczpospolitej. Po pokonaniu Rzeszy i kontroli w Prusach ustanawiamy osobny byt - Królewiec jako marionetka RP. Jednak w przeszłości były z tego tylko problemy. Ale co to za monarchia bez lenników.
Gdyby wypaliło to taki smaczek. Patrząc na mapę RP tamtego okresu widać w Prusach Wschodnich taki "cypelek" należący do Polski. Czy dałoby się w czasie rozgrywki wydzielić dwa regiony z Mazur? http://s2.ifotos.pl/img/Schowekjp_aaqwxaq.jpg
Teraz wybór. chcemy monarchii ale RP nie rozlewa się na pół Azji czy zatrzymujemy się i RP wygląda ja ZSRR.
Czasami, jak gram w Hoi i kończę z komunistami, mam właśnie takie uczucie.
@pakSON - zdajesz sobię sprawę jakiego ogromu pracy by to wymagało...
Rzeczywiście Mój błąd co do Dmowskiego etc.
Jednak dalej postuluje o zmianę przywódcy komunistów i nazwy tej partii, chyba że znowu się mylę :) Ale ogółem świetna robota
Był tam wybór między trzema potencjalnymi kandydatami. I nawet byli to bardzo realni kandydaci.
Jak na razie to dostaje się pakt o nieagresji. Raczej powinna być gwarancja niepodległości.
Pozmieniałbyś również wartości punktów zwycięstwa niektórych miast Polski. Zbędne, lecz jakiś pomysł to jest.
Jak już wcześniej wspominałem Szczecin w obrębie Pomorza, by stworzyć realną granicę zachodnią.
Ciekawie by było również, gdyby Polska skapitulowała (jak jest w aliantach), to (jak w przypadku wolnej Francji) można by było mieć możliwość grania jako rząd Sikorskiego w Paryżu (potem w Londynie). Rząd nie miałby terenów, do dyspozycji tylko armię by miał. Za pomocą eventów respiłyby się jednostki wojenne na terenach sojuszników.
"Umocnienie Falangi" z Liderem Piaseckim i dającym cechę "Faszyzm" i obok
"Odnowienie Obozu Wielkiej Polski" zmieniający partię na "Obóz Wielkiej Polski" z liderem Dmowskim i cechą "Nacjonalizm" +Dmowskiego mógłby zastąpić Tadeusz Bielecki który był uważany za następce Dmowskiego. Dzięki temu niektórych może ♥♥♥♥ nie będzie boleć że "Dmowski nie był Faszystą!" itd