DayZ
328 ratings
Dayz 2020 Türkçe Rehberi
By Murat
SEVGİLİ TÜRK OYUNCULAR ;
Gerekli mekanikleri bilmeden oynamaya çalışıyorlar ve en büyük hataları budur.
Bu sebep ile oyun çok zor diyerek, oyunun ham halinden keyif almadan modlu sunuculara yöneliyorlar.
Aslında oyunun temel mantığının çok iyi ve keyifli olduğunu elimden geldiğince açıklamaya çalıştığım bir rehberdir.
23
14
6
2
6
2
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
UYARI !




Rehber içeriğinde çok fazla görsel barındırdığı için, yükleme süresi internet hızınız ile ilgili değişkenlik gösterebilir.
Hatta bazı tarayıcılar tüm görselleri ilk etapta açamadığından dolayı rehberi okumadan önce mutlaka sayfayı bir veya iki kez yenileyerek devam ediniz.


İlk Defa Oyuna Girenlere Tavsiyeler
İlk oyuna girdiniz ve ne yapmalısınız ?
Oyuna ilk etapta sahil bölgelerinde başlarsınız. Sahil bölgelerinde herkes başladığı için kalabalık bir sunucuda eşya bulmak bu yüzden zordur.
Zombiler ile savaşmak 1-3 tanesi ile kolaydır fakat bunların sayıları arttıkça ölme ihtimaliniz de artar. Fakat zombilerin içerisinden yemek ve bazı temel eşyalar çıkabilir. Bu yüzden ilk başladığınızda kesici, delici bir alet bulup zombileri öldürmenizi tavsiye ederim.



Zombilerin hepsi peşime takıldı ne yapabilirim ?
En yakın bina veya eve girip kapıyı kapatın, kanamanız varsa "Rag" ile bandaj işlemi yaparak kan kaybını durdurabilirsiniz. Şimdi kapıyı açtığınızda hepsinin bir anda içeri doluşmadığını göreceksiniz. Bu yüzden tek tek zombileri öldürmeniz sizin için daha kolay olacaktır.




Zombileri öldürdüm, hayattayım ama susuzluk başladı ne yapabilirim ?
Çeşmeler sizin en temel ilk duraklarınızdan biri olmalı. Ve bunu rakipleriniz bildiği için, çeşmelerin çevresine pusan oyuncular olabilir.
Dikkatli olun !





Suyu içtik fakat şimdi açlık başladı ?
İsterseniz birilerini öldürür veya etkisiz hale getirip yiyeceklerini çalabilirsiniz.
İster hayvanları avlar yemeğinizi elde edersiniz.
İsterseniz balık tutar karnınızı doyurursunuz.
Sizin hikayenizin başladığı anda tam olarak burası !
Artık hikayenize istediğiniz gibi yön vermekte özgürsünüz.












Ne amaçlı bu oyunu oynayacaksınız ?
İnsanlara karşı dostça mı yaklaşacaksınız ?
Yoksa her gördüğünüze saldıracak mısınız ?

Diğer oyuncular ile iletişim kurmak isterseniz
"Caps Lock" tuşuna basıp konuşabilirsiniz.
Dayz sadece ölme ve öldürülme mekaniği üzerine kurulu bir oyun değildir !




Ne yapman gerektiğine karar verdiysen rehberi dikkatlice okuyup inceleyebilirsin.
Resimlere bakarak geçip gidersen inan bana rehberin sadece %10 'nunu anlayacaksın.
Sizin Dayz maceranıza yardımcı olmak için bu rehber hazırlanmıştır.

Sunucular Hakkında Bilgiler
Resmi sunuculara nasıl girilir ? "3rd Person View" - "1rd Person View" nedir ?
Resmi sunucularda iki ayrı seçim vardır. Birisi "3rd Person View" Diğeri ise "1rd Person View"
Bunlar şu anlama gelir birisi 3. şahıs bakış açısı yani dışarıdan karakterinizi görebildiğiniz. Diğeri 1. şahıs bakış açısı, sadece karakterin bakış açısı ile görebildiğiniz.
"3rd Person View" Sunucularda geceleri tam hava kararmaz ve etrafınızı bir nebze de olsa görme şansınız olur. Resmi sunucularda bu görüş açısı ile girdiğiniz sunucular arası karakterinizin tüm eşyaları başka resmi sunucular arası geçiş yapmanıza olanak tanır.
"1rd Person View" Sunucularda geceleri ay ışığı yoksa oyun tam kararır ve etrafınızı görmeniz çok zordur. Aynı şekilde bu görüş açısı sunucular arasında karakterinizi aktarabilirsiniz. Fakat birinci şahıs bakış açısı ile üçüncü şahıs bakış açısı olan sunucular arası geçiş yapamazsınız.



Resmi sunuculardaki "Persistence On" - "Persistence Off" nedir ?
Bu şu anlama geliyor birisinde zamanla yaptığınız bazı eşyalar yok olur. Diğerinde ise kalıcı olarak dururlar. Fakat herkesin karıştırdığı bir durum var bu eşyaların yok olma süreleri öyle kısa zamanda olmaz. Örneğin bir sandık hiç etkileşim kurulmaz ise 45 gün sonra yok olur. Diğer sunucuda wipe kadar kalır.
"Persistence Off" Sunucularda base yaparsanız yok olmaz. Eğer uzun bir süre etkileşim kurmazsanız yok olur !
Bir diğer yanlış bilinen ise "Persistence Off" sunucularda restart geldiğinde tüm eşyaların yenilendiğidir. Böyle bir durum söz konusu değildir. Eşyaların yenilenme durumu 150 metre yarı çapında bir oyuncu yoksa etkileşim kurulmuş eşyalar 15 ile 20 dakika içinde yenilenir. Bu tüm resmi sunucular için geçerlidir. Yani hali hazırda çıkmış bir eşyayı alıp yerini değiştirmediğiniz sürece doğal değişimi eşyanın kendi süresi ile alakalıdır. Her eşyanın eğer etkileşim kurulmaz ise kendine ait değişim süresi vardır. Bu süreleri oldukça uzundur.



"Community" sunucular nedir ? Nasıl girilir ?
Senin ve benim gibi insanların açtığı resmi olmayan şahısa ait sunuculardır. Bu sunuculara genelde modlar eklenir. Bu modların geneli oyunun temel yapı taşlarını değiştirir.
Bu tarz sunuculara girmeniz ve sorunsuz oynayabilmeniz için gerekli mod dosyalarını indirmeniz ve kurmuş olmanız gerekir. Bu modları Dayz'nin resmi "launcher" 'ı ile indirebilirsiniz.

Herkes söylüyor ama nedir bu "Dayz Sa Launcher" ?
Genelde herkesin modlu sunucular için kullandığı bir launcher. Bu program ile sunucu detaylarını daha ayrıntılı görebilirsiniz. Örneğin oyunda kaç kişi olduğu ve oyun içerisinde şuan saatin kaç olduğu gibi net bilgiler içerir.
Bu launcher ile modları indirmeniz daha kolaydır.



"Dayz Sa Launcher" ayarları nedir ? Nasıl yapılır ?
Bu programın çalışabilmesi için Dayz'nin kurulu olduğu yerel dosyaları bilmesi gerekir. Bunun için ayarlar kısmından doğru yeri görüp, görmediğini kontrol ediniz.
Bir diğer önemli durum ise sunucularda kullanacağınız isimdir. Normal Dayz launcher ile giriş yaptığınızda ilk açtığınız karakter ismi "Survival" olur bunu bir çok sunucu engellemiştir. Bu yüzden
"Dayz Sa Launcher" üzerinden karakterinizin ismini değiştirmeniz gerekmektedir.
Balık Tutma, Ateş Yakma Ve Yemek Pişirme
Kalabalık sunucuda oynuyorum kardeşim hiç hayvan bırakmamışlar. Nasıl yemek bulacağız ?
Aslında oyunun bu yüzden balık tutma özelliği barındırdığı düşüncesindeyim. Tek yapmanız gereken bir bıçak bulmak. Kalabalık bir sunucuda oynuyorsanız ilk doğduğunuz bölgede bolca ölü insan olacaktır. Bir bıçak bulduktan sonra, hemen ölülerden birini kesip kemiklerini alın. Bu kemikler ile bıçağı kombin yaptığınızda oltanın ucuna takabileceğiniz balık kancası elde edersiniz. Şimdi yapmanız gereken ip bulmak veya herhangi kıyafetleri kesip "RAG" yani kumaş elde etmek. Bunların kirli ya da hasarlı olmasının hiç bir önemi yok. 6+6 "RAG" ı kombin ettiğinizde ip elde edersiniz. Artık aç karnınızı doyurmanız çok kolay. En yakın su kenarına gidin ve çalı parçalayarak uzun odun parçası elde edip bunu ip ile kombin ettiğinizde mis gibi olta sahibi oldunuz demektir. Şimdi bir diğer kritik işlem ise bıçağı elinize alıp herhangi bir toprağa bakarsanız solucan çıkarma işlemi gelecektir. Birkaç solucan çıkartıp iğne ile kombin işlemi yaparak, oltanıza yemli iğneleri takıp balıkçılığa başlayabilirsiniz. Tuttuğunuz balıkları bıçak ile temizledikten sonra ateşiniz de mis gibi kızarmış balıkları elde edip yiyebilirsiniz.





Öncelikle ateş yakabilmek için sadece kibrit bulmanıza gerek yok. Bunu bilmeyen binlerce saati olan oyuncular var. Bir adet herhangi bir bıçak tüm yapacağınız işlemlerde işinize yarayacaktır.


Ateş yakmak için ufak çalıların yanına gidip parçalayın. Bu tarz çalılardan çubuk ve sopa elde edersiniz. Uzun olan çubuk bir bıçak, balta ve benzeri bir alet yardımı ile kırılıp, ufak sopa haline getirilebilir. Ufak sopayı oyunda başlarken verilen bez parçası, herhangi bir ağaç kabuğu veya mermi kutularını açtığınız zaman kalan kağıt parçası ile kombin yaptığınızda ilk kamp ateşinizi elde etmiş olacaksınız.








Kamp ateşini yaptınız peki şimdi nasıl yakacaksınız ?
Aslında olay çok basit. Elinize bıçağı alın ve en yakın büyük ağaca gidin, karşınıza ağaç kabuğunu sıyır işareti çıkacak ve ağacı biraz kazıyarak kabuk elde edeceksiniz. Dikkat edin ve bıçağınızı köreltmeyin. İşleme başladığınızda daire bir tur döndüğünde, bir adet kabuk yere düşmüş olacaktır.
Kabuğu elinize alıp az önce küçük çalıdan elde ettiğiniz ufak sopa ile kombin işlemi gerçekleştirin. Buradaki önemli nokta kombin yaparken ilk etapta kamp ateşi yapma seçeneği çıkıyor olması. Bunun için "next" seçeneğini seçmeli ve "Hand Drill Kit" seçeneğinde kombin işlemine başlamalısınız.
Artık bir adet "Hand Drill Kit" elde ettiğinize göre artık kibrit görevi gören aletiniz var demektir.
"Hand Drill Kit" 'i elinize alıp kamp ateşine yaklaştığınızda ateşi yakma seçeneği gelecektir.




İçinizi ısıtacak sıcacık bir ateşiniz var ama yemek nasıl pişecek ?
İlk etapta küçük çalıdan parçaladığınız da çıkan uzun bir çubuk vardı onu alıp et, balık filetosu, mantar ve benzeri ürünleri ucuna takarak elinize alıp, cayır cayır yanan ateşinize yaklaştığınızda pişirme seçeneği çıkacaktır. Bu işlemi gerçekleştirdiğinizde, işlemi yaptığınıza dair daire işareti çıkacak ve sona geldiğinde etin piştiğini göreceksiniz.
Artık pişirmiş olduğunuz mis kokulu etinizi afiyetle yiyebilirsiniz :D




Peki bu yemeği pişirdiniz ama pişmiş etin üstüne gelince bazı sıcaklık değerleri gösteriyor o ne ola ki ?
Bu etin kaç derece sıcak olduğu anlamına geliyor ve oyun çok zor diyen oyuncuların bilmediği bir özellik ise etler eğer kıyafetlerinizin içinde duruyorsa yağmurlu havalarda üşümeden dilediğinizce koşup, gezebileceğiniz anlamına geliyor.



Ateşi yakıyoruz ammaa bu ateş olayı yerimizi çok belli ediyor. Özellikle geceleri, o ne olacak ?
Çok basit ateş yakmadan çiğ olarak tüm etleri ve yağları yiyebilirsiniz hatta ve hatta çiğ sazan filetosu daha fazla kalori verir fakat bu sizi hasta eder. İşte oyunun kritik noktalarından biri de budur. Bilmeyen oyuncular sürekli her eti pişirip yemekle uğraşırken bilen oyuncular bir adet "Charcoal Tablets" ağzına atıp çiğ etleri katır kutur yerler. Bu bir oyun hatasıdır. Normalde ilaç çiğ et yediğinizde kullanılması için yapılmıştır. Bunun tersini yapıp, çiğ et tükettikten sonra da "Charcoal Tablets" i kullanabilirsiniz fakat hasta olup kusma riskiniz olabilir.






İnsan ve hayvanları kesip biçtikten sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın :)
Aksi taktirde hastalık kaparsınız ve tek çözümü "Tetracycline Pills" dir.
Kirli elinizin üstüne eldiven giyerseniz hastalık kapma riskiniz devam eder. Bu yüzden eldiveni çıkartıp ellerinizi temizlemeyi unutmayın.



Yemek Ve Su Hakkında Temel Bilgiler
Yağmur yağdığında tüm çeşmeler temiz ve içilebilir olmuştur.
Dikkat etmen gereken mide uyarısını görür görmez yemek veya su içmeyi kesmek 5 dakika sonra tekrar yersen göreceksin ki miden rahatlamış olacak ve tekrar yiyebileceksin. Bu sayede kalori oranın yükselir ve uzunnnnnn bir süre acıkmadığını, su kaybın olmadığını göreceksin. Şimdi haritanın kuzeyine gitmeye hazırsın artık açlık ve susuzluk derdin yok. Tek derdin silah bulmak veya başkasını avlamak.
Oyundaki en yüksek kalori hayvan yağlarıdır. Pişirdiğinizde ve yediğinizde 1500 kalori elde edersiniz. Uzun bir süre karakteriniz acıkmaz.
Asla insan eti ve yağı tüketme ! Hastalanırsın ve karakterin gülmeye başlar. Nişan alma sorunları yaşarsın.
Yiyeceklerin çiğ, haşlanmış, kızarmış halleri de kalori oranında değişiklikler gösterir.



Nerelerden Loot Çıkar ?
Tokiler
Türk oyuncular bu bölgelere toki ismini vermiştir.
Oyuna yeni başlayan hemen hemen tüm oyuncuların yaptığı hataya düşmeyin ve buralarda eşya aramaya kalkmayın.
Bu büyük apartmanlarda hiç bir şey yok.
Temel olarak nerelere bakıp, eşya bulabileceğiniz rehberin devamındaki binalardır.





Evler
Genel anlamda ufak tefek silahlar, mermiler yiyecekler ve kıyafetler elde edilebilir yerlerdir. Bu evleri gezebilir başlangıç olarak delici, kesici veya şanslıysanız ateşli bir silah bile bulabilirsiniz.







Kömürlük ve garajlar
Bu yapılarda genelde bıçak, kürek, balta ve benzeri aletleri bulabilirsiniz.
Araba malzemesi, parçaları ve hatta tekerlek bile çıkabilir.








İtfaiyeler
Bu yapılar en iyi yakın dövüş silahlarının kolaylıkla bulunduğu mekanlardır.
İtfaiyeci baltası ve kıyafetleri bulabilirsiniz. Kıyafetler genelde iyi koruma verir fakat sizi çok belirgin hale getiren renklerinden dolayı kullanmanızı pek tavsiye etmem.



Marketler
Bu bölgelerde silah ve silah ekipmanları bulabilir, hatta şanslıysanız yiyecek bile çıkabilir.



Hastane ve sağlık ocakları;
Bu yapılarda bandaj ve medikal ürünler bulabilirsiniz.




Polis karakolları
Bu binalar adı üzerinde polis malzemeleri elde edebileceğiniz binalardır.
Polis istasyonlarında zırh ve silah bulmanız çok olası bir durumdur.




Avcı kulübeleri
Bu tarz yerlerde genelde avcılık malzemeleri ve avcı silahları için dürbün ve benzeri eşyalar bulabilirsiniz.



Askeri bölge ve üsler
Bu bölgelerde silah, zırh, el bombası, silah ekipmanları, mermiler yani kısacası kendinizi savunup daha iyi gelişebileceğiniz her şeyi bulursunuz.
Bu yüzden herkes "Cherno" haritasında kuzeye doğru gitmeye çalışır. Çünkü en iyi ekipman ve silahlar kuzeydeki askeri bölgelerden çıkmaktadır.
Yakın Dövüş Silahları
Bilmen gereken en büyük kural, çevrende eli kürekli veya balyozlu birisi varsa asla ve asla o kişi ile dövüşmeye kalkma !
İlk kürek veya balyoz darbesinde yere yığılır bilincini kaybedersin.
Bu yüzdendir ki oyunda yakın dövüş olarak en kritik iki silah vardır. BALYOZ ve KÜREK










Peki yakın dövüş silahı güçlü olan mı kazanıyor her zaman ?
Tabi ki de hayır ! Oyunun detay mekanikleri burada saklıdır.
Size doğru koşarak gelen adam varsa kendinizi savunmasız sanmayın. Rakipte yakın dövüş bir silah varsa ve sizde de varsa, yapmanız gereken çok basit. Farenizin sağ tuşuna basılı tutup geriye doğru yürüyün. Fark edeceksiniz ki hasar almıyor olacaksınız çünkü rakibinizin saldırılarını savuşturuyor olacaksınız. Rakip yorulduğu an siz saldırıya geçin. İşte o zaman üstün taraf siz olacaksınız. Bu oyun mekaniğini bir çok oyuncu bilmemektedir.


Ben hiç bir yakın dövüş silahı bulamadım gelen geçen dövüyor beni ?
Her şey silah olabilir. Örneğin yumruk yumruğa savaşmak yerine elinize konserveyi alıp saldırırsanız yumruk atan bir oyuncudan daha üstün olduğunuzu anlayacaksınız.
Oyundaki temel mekanik şöyledir ki yakın dövüş silahları; hasar, şok ve kanama verir. Bu etken üzerinden rakibinizi bayıltır veya öldürürsünüz.


Peki dövüşmeden olmuyor mu kardeşim ?
İlla savaşmamız mı gerekiyor ?

Elbette ki hayır. F1 tuşuna basıp rakibinize dost olduğunuzu söylerseniz genelde saldıran pek olmaz.
Fakat hayatta kalma mücadelesi olduğu için, karşınızdakine pek güvenmenizi tavsiye etmem.
Hastalıklar Ve Tedavileri

Kusuyorum ve ne yapmalıyım ?
Bir çok oyuncunun biliyor olmasına rağmen ne yapması gerektiğini tam anlamadığı nokta da budur. Kusma belirtisi olan hastalıklarda yapılması gereken tek şey hastayken su ve yemek barını asla sarı çizgiden yukarı çıkartmamaktır. Bu sayede hasta olan karakter kusmadan yoluna devam edebilir. Bir diğer etken ise yiyecek ve suyu kırmızı yapmamaktır. Eğer kırmızı olursa can kaybı yaşarsınız. Yani tam ortada dengeli şekilde karakterinize az su ve yemek takviyeleri yaparak yola devam edilmesidir. En yakın hastane veya sağlık ocağı gibi bir yapı bulup gerekli ilaçları bir an önce temin etmelisiniz.

















"Medical Thermometer" nedir ? Ne için kullanılır ?
Adından ve görüntüsünden anlaşılacağı üzere karakterin vücut sıcaklığını ölçer.
Bakteri kaynaklı hastalıkların ve soğuk alma kaynaklı hastalıkların aynı semptomları göstermesinden dolayı ayırt edilemezler.
İşte bu noktada ayırt edici semptom, vücut sıcaklığıdır.
Eğer soğuktan dolayı hasta olmuşsanız, vücut sıcaklığınız 38,5 üzeri olacaktır.
Tedavisi için sıcak ve kuru bir yerde dinlenmelisiniz. Bu şekilde kendinizi zamanla tedavi edebilirsiniz.






Yeni Başlayanlara İp Uçları
Haritada yerinizi nasıl tespit edersiniz ?
Bu oyunda "m" tuşuna bastığınızda açılan bir harita yoktur. Bu yüzden internetten Dayz ile ilgili haritaları açıp inceleyin.
Hiç bir tabela süs amaçlı değildir. Hepsi bulunduğunuz şehri veya gideceğiniz şehirler hakkında bilgiler içerir. Bu yüzden tabelaları okumalısınız. Hangi şehirde olduğunuzu ancak ilk etapta bu şekilde anlarsınız.







Her doğduğunuzda tabelalara bakmadan yer tespiti nasıl yaparsınız ?
Bu sizin foto hafızanızın kuvvetli olması ile alakalıdır. Bunu ancak oyunu deneyimleyerek ve çok fazla ölüp tekrar doğduğunuzda anlabilirsiniz.
Oyun içerisinde intihar etme mekaniği vardır. "F11" tuşuna bastığınızda elinizde kesici, delici veya mermi dolu bir silah varsa intihar animasyonuna geçiş yapar. Bu animasyon bittiğinde farenizin sol klik tuşuna bastığınızda intihar etmiş olursunuz.
Örneğin; Elektro şehrinde kilise dağa ve ormana yakın bir bölgedir. Bunu gördüğünüz an o şehirde olduğunuzu anlamaya başlayacak ve artık tabela okuma ihtiyacı duymayacaksınız.



Haritayı "Alt" + "Tab" ile başka bir tarayıcı ile açmak yerine, "Shift" + "Tab" ile steamdeki tarayıcıyı kullanırsanız, haritaya bakarken oyundaki sesleri duymaya devam edersiniz. Bu sayede zombi ve yanınıza gelen birisinin ayak seslerini duyabilirsiniz. Ve saçma bir neden yüzünden ölmezsiniz :)
Tavsiye ettiğim harita sitesi ise ; https://dayz.xam.nu/



"Cherno" haritasında sol üst kısımlara gittikçe çıkan eşyaların değeri daha fazladır. Örneğin "Tisy" isimli şehirde bu yüzden "M4" ve benzeri kaliteli silahlar çıkmaktadır.

"Livonia" haritasında durum tam tersi şekilde işler. Kuzeydekilerin aksine, güneydeki askeri bölgelerde çıkan eşyalar daha değerlidir.













Bazı silah dürbünleri iki fonksiyon özelliği ile kullanılabilir. Örneğin "Mosin 91/30" 'a "PU Scope" takıldığında farenizin orta top tuşunu yukarı, aşağı hareket ettirerek bu dürbünü kullanabilir veya silah nişangahına geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca silahların mesafe atışlarını hedef almışken "PAGEUP" tuşu ile yükseltebilir "PAGEDOWN" ile de düşürebilirsiniz.










Elinizdeki silahın mermisini doldurabilmek için hud ekranınızdaki "1,2,3,4" barlarına mermiyi koyup, bulunduğu tuşa basarsanız, silahınıza mermiyi yerleştirdiğini göreceksiniz.
Bunun bir diğer kısa yolu ise "R" tuşuna basılı tutmaktır.
Silah şarjörlerini de bu mantık ile doldurup, boşaltabilirsiniz.
Mermiyi silahtan çıkartmak istediğinizde iki kere "R,R" tuşuna basarsanız silahınızı boşaltır.









Bulduğunuz içi su dolu şişeler ve mataralar kirli su olabilir. Bu yüzden su şişelerini elinize alıp karakterin sol bacağına doğru yere bakarsanız, içindeki suyu boşaltabilirsiniz. Ayrıca el ile su içmek yerine şişe ile içmek daha hızlı bir şekilde su ihtiyacınızı karşılar. Tam matematiksel olarak emin olmasam da örneğin el ile içmek 50 ml su veriyorsa bir pet şişe 500 ml su veriyor diye biliyorum.







Bulutlar her zaman "EAST" yani doğuya doğru hareket eder. Bu sayede haritada pusula olmadan daha rahat yön tespiti yapabilirsiniz.













Ayakkabılarınız "Runid" olursa yürüdüğünüzde ayaklarınız kanamaya başlar.
Yani ayakkabınız kullanılmaz halde ve bu yüzden yerlerdeki çalı, çırpı, taş ve benzeri şeyler ayaklarınızı kesip kanatıyor olmasıdır.
Çalıları eliniz ile parçalarsanız elleriniz kanayabilir.
Aynı mantık ile tırmanılabilen merdivenlerden ellerinizde eldiven olmadan kayarak inerseniz elleriniz kanayabilir.












"Damaged" veya "Badly Damaged" silahlar mermi sıkıştırıp, tutukluk yapabilirler. Bu sorunu çözmek için "R" tuşuna basılı tutarsanız mermiyi çıkartabilir ve silahı tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz.











Silahlar uzunluklarına göre nişan alma durumuna geçemeyebilir. Örneğin bir "M4" 'ün kıçlığını çıkartırsanız önünüzdeki engel silah nişangahına takılmak yerine, nişan almanızı sağlar.
Bir diğer gizli detay ise yakın dövüş silahı (Balta ve benzeri) ile üzerinize koşturan biri elinizdeki silahın uzunluğunu bildiği için silahınızın üstünüze doğru koşacaktır. Düşmanın yapmaya çalıştığı sizin iyice önünüze geçip silah namlunuzu havaya kaldırmaya çalışmak ve bu sayede ateş edemediğiniz için sizi öldürebilir. Bu gibi durumlarda nişan alma pozisyonunda "F" tuşuna basarsanız silahınızın dipçiği ile rakibe vurup 1-2 adım onu sizden uzaklaştırabilirsiniz. Bu sayede ateş edebilecek bir mesafe yaratmış olursunuz kendinize.


Haritada meyve ağaçları görmesine rağmen herkes meyve bulamamaktan, toprak yollarda taş bulamamaktan, ormanda yada gübre, saman yığınları (Rutubetli ve karanlık alanlar) yanında mantar bulamamaktan şikayet edilir. Aslında Dayz nin ince bir yanı burada gizli. Sizi sürekli koşmamanız arada durup düşünmenizi ve dinlenmenizi tavsiye ettiğini sandığım bir kuralı var. Meyve bahçesinde ve bahsettiğim diğer mantar, taş gibi şeyleri bulamadığınızda güvenli bir yer bulun ve oturun. 100metre çevrenizin bir müddet sonra bulunduğunuz bölgeye göre yiyecek veya taş ürettiğini göreceksiniz. Bu kuralı oradan geçen, konaklayan insanları tahmin etmek için de kullanabilirsiniz. Bir nevi iz sürücülüğü gibi. (Redid sitesinden u / Infamous_Jello_8696 kulanıcısının yazısından alınmış, yerelleştirilmiştir.)





Tüm bu durumların dışında oyundan kaynaklı bazı genel hatalar da mevcuttur.
Örneğin elinizde silah görünüyor fakat aslında elinizde bandaj veya herhangi başka bir şey görünüyor olabilir. Bunu anlamanız için sık sık arkadaşınıza elinizdeki silahın doğru görünüp görünmediğini sorun. Çözüm yolu ise sunucudan çıkıp, tekrar girmektir.

Bir diğer genel hatalardan birisi ise ellerinizin saçma bir şekilde silahın içine girmiş gibi görünmesi.
Bunun çözümü için silahı sırtınıza alıp elleriniz boştayken bir kere zıplayın. Düzeldiğini göreceksiniz.

Son olarak en yaygın oyun hatası ise otomatik veya bazı silahlarda oyuna ilk girdiğiniz an, farenizin sağ tuşuna bastığında yani nişan aldığınızda birden ateş etmeye başlamasıdır.
Bunu engellemek için oyuna ilk girdiğinizde yakın dövüş silahı (balta, bıçak ve benzeri) ile bir kere sağa sola vurmak. Sonra silahı elinize almak.



Hurafe mi ? Gerçek mi ?
İnsan eti ve yağı tükettiğinizde "Brain Prion" hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavisi yoktur, fakat etkilerini azaltabileceğiniz bazı durumlar söz konusudur. Örneğin gülme veya ağlama da denilen animasyonun az ses çıkartması için kask takabilir, yada ağzınızı "Rag" yani bez parçası ile kapatıp sesi azaltabilirsiniz.




Hurafe mi ? Gerçek mi ? Olan kısmı ne kardeşim bunun ?
Şimdi bazı yabancı kaynaklarda üçüncü şahıs kişilerin yorum olarak yazdığı bir durum söz konusu.
Bu hastalığa sahip kişiler üzerinde 4 slotlu olan şu ufak ayıyı tutarsa gülme veya ağlama denilen etkiyi oyun içindeki bir gün boyunca kaldırıyormuş.
Rehberi hazırlarken bu durumu sizlerin de test edip yorum olarak yazmanızı ve bu miti birlikte çözüme kavuşturmanın daha eğlenceli olacağını düşünüyorum. Siz ne dersiniz ?
Silah Ve Mermiler
Genelde hasar miktarını belirleyen unsur mermidir.
Silahlar merminin hedefe gideceği doğruluk oranını artırır veya düşürür ve çok az miktarlarda merminin hasar oranında etken rol üstlenebilirler.
Bir diğer hususları ise bir dakika içerisinde kaç mermi atışı yapılabileceğidir. Buna "Rate of Fire" denir.
"Hangi silah daha çok vurur ?" Sorusundan vazgeçin !
Bilmeniz gereken hangi mermi en doğru ve en kısa zamanda düşmana ulaşıp, en yüksek hasarı verir bilgisidir.




Bir silah ateşlendikten sonra namludan çıkan mermilerin hepsi hedefine aynı zamanda ulaşamazlar.
Her merminin belirli bir zaman diliminde kat ettiği mesafe vardır. Bunu "M/S" bir saniyede kat ettiği mesafe olarak adlandırabiliriz.
Yukarıdaki resimdeki gibi "CR-61 Skorpion" silahının 100 metre menzili varsa 100 metre sonra mermi birden yok olmaz. Merminin ateşlendiğinde gidebileceği en yüksek mesafeyi sadece silah belirlemez. Silah üzerindeki mesafeler merminin 100. metreye ulaştıktan sonra nişan aldığınız hedefi kısmen doğru şekilde vuracağı anlamına gelir.
Silah eklentileri hedefinize doğru atışlar yapmanıza yarayan eklentilerden ibarettir.
Mermiler ateşlendiğinde etkili menzillerince yola devam ederler. Hatta etkili menzilden daha fazla yol alabilirler. Fakat etkili menzilin dışına çıkmaya başladığında hasar etkileri düşer.
Örneğin "M70 Tundura" ".308 WIN" mermisi kullanmaktadır. ".308 WIN" etkili menzilinde zırhı ve kıyafeti olmayan birisine 110 hasar vermektedir. Fakat 1200 metre mesafedeki birine mermi gövdesine isabet ettiğinde ölmez, yarı hasar alır.
Bir oyuncuyu görüntüleme mesafeniz en fazla 1200 metredir. 1201 metre olduğunda oyuncu görünmeyecektir.




O zaman sorduk kardeşim, hangi mermi ne kadar hasar veriyor ?
Aşağıdaki fotoğraflarda sağlık tablolarına bakarsanız bir merminin verebileceği hasarı görebilirsiniz.
Burada hepsinden ayrılan bir mermi çeşidi ise "12 ga Buckshots" kırmızı pompalı fişeği.
Bu fişekten dağılan her saçma 34 hasar vurmaktadır ve tek ateşleme ile 8 adet saçma dağılmaya başlar.
Bu senaryoya göre, canı 34 'den az olan 8 oyuncu karşınıza çıksa, 8 adet saçmalardan her biri bir oyuncuya isabet etmiş olsa, 8 adet oyuncuyu öldürmüş olursunuz :)
Bu hikaye imkansız bir durum olsa da, mantığını anlayabilmeniz için uydurduğum bir senaryodur. Böyle bir atış ile 8 kişi öldüreni daha önce ne duydum, nede gördüm :P



Smg ve tabancalar
Bu mermi türleri bazı yapıları delemezler. Örneğin araba kapılarını veya ev kapılarını delip geçemezler.
Bu yüzdendir ki "VSS" isimli silahın zırh delme özelliğine sahip ayrı bir mermi çeşidi de vardır.



Orta namlulu yarı otomatik ve tam otomatikler
Bu mermi türleri araba kapıları veya ev kapıları gibi yapıları kısmı olarak delip geçebilirler, fakat hasar oranları düşer.



Uzun namlulu yarı otomatik ve tam otomatikler
Oyundaki en uzun menzilli ve en yüksek hasar veren mermi çeşitlerinden biridir. Bu yüzdendir ki bu mermi çeşitlerini kullanan ve sadece helikopter kazaları ile elde edilebilen tam otomatik veya yarı otomatik silahlar çok değerlidir.
Bu mermi türleri araba kapıları veya ev kapıları gibi yapıları delip geçebilirler.




Pompalı
Tam bir parçalama ve en etkin ölüm mühümmatlarındandırlar. Tam takım zırh ve askeri kıyafetler giymiş birisi haritada yeni başlayan oyuncuların olduğu bölgeye doğru, arkadaşını almak için inmişse korkulu rüyası tek bir pompalı fişeğine ölmektir. Yakın mesafe ve şehir içlerinde çok etkili hasarlara sahiptirler.
Unutulmamalı ki bazı pompalı silahların menzilleri 25 metre görünüyor olsa da fişeğin etkili menzili daha yüksektir. Yani yeşil fişek (Domdom Kurşunu) ile 420 metredeki birine isabet ettirirseniz o kişiye 110 hasar vurursunuz.
Kırmızı fişekler yapıları delemezken, yeşil fişekler araba kapıları veya ev kapıları gibi yapıları delip geçebilirler.



Mermilerin açıklamasında Süpersonik yazıyor o ne ola ki ?
Bazı durumlarda silah sesi duymadan öldüğünüz olmuştur. İşte bu durumun sebebi supersonik etki yani sesten önce hareket eden mermi hızından dolayı ölmenizdir. Bu sebep ile sniper kullanan bir oyuncu rakibine ateş ettiğinde önce mermi gideceği noktaya varır ve sonra rakip oyuncu silah sesini duyar. Bu şu anlama geliyor, ıskalarsanız rakibiniz kaçar. Fakat isabetli bir atış yaptıysanız mermi sesten önce hareket edebildiği için rakibin kaçacak zamanı olmaz.




Hava Sürtünmesi nedir ? Ne işe yarar ?
Namludan çıkan merminin hava ile etkileşime geçip hız kaybetmesi anlamına gelir. Bu yüzdendir ki "Blaze" ile yapılan atışlarda mermi isabeti bir "Mosin 91/30" 'a göre daha zordur. Mermi havada sürtünme tepkisine girer ve düşüş yaşamaya başlar. Bu olaya hava sürtünmesi denir.
Yani silahı biraz hedefin üstüne doğru dikey olarak kaldırıp ateş etme sebebi budur.



Bu 30 ° yazıyor, 10 ° yazıyor bunlar nedir ?
Buna sapma açısı denir. Özellikle yivli silah ve mermilerinde oluşan bir etkidir. Bu duruma göre mermi sola veya sağa doğru bir sapma yapar. Bu yüzden bazı silah dürbünleri kullanırken size hangi menzilde hiza almanız gereği ile ilgili atış bilgisi verilir.
Bu mekaniğe alışmanız için sizlere tavsiyem uzun mesafelerdeki zombileri öldürmeye çalışarak silahın sapma açısını anlamanızdır.


Kıyafet, Zırh Ve Kasklar
Karakterinizin en hassas noktaları iç organlarınız ve kafa bölgenizdir. Bu yüzden zırh ve kasklar önemlidir.
Hemen hemen her kıyafetin mermi tutuş özelliği vardır. Bunlar çok düşük miktarlarda olsa da etki edebilen bir özelliktir. Bir diğer özellikleri ise sizi sıcak tutabilmeleri ve suyu emme özellikleridir.
Şunu unutmayın DayZ oynarken hangi kıyafetin veya zırhın daha iyi olup olmadığını mantık yürüterek anlayabilirsiniz. Örneğin sık dokumaya sahip bir kıyafet veya askeri bir ürün doğal olarak daha fazla mermi tutuş özelliğine sahiptir. En büyük etkenlerden birisi kıyafetin, zırhın veya kaskın sağlamlığının ne durumda olduğudur.
Üzerinizdeki bir eşya "Ruined" olmuşsa çıkarttığınızda tekrar üstünüze giyemezsiniz. Sebebi ise artık bu eşya veya kıyafet tüm özelliğini yitirmiş ve kullanılamaz hale gelmiş olması demektir. Hiç bir şekilde tekrar tamir edilemezler.
Fakat tüm tamir edilebilen eşyalar "Worn" durumundan "Pristine" durumuna ancak "Soft Skill" ile çıkartılabilir.
















"Armor" yani zırhlar için durum biraz farklı. Mermiyi gerçek anlamda tutabilen zırhlar sadece üç adettir. Bu zırhlar "Pristine" durumlarında size ekstra olarak 100 can vermiş gibi olurlar. Bu zırhlar haricindeki tüm giyilebilen zırh kategorisindeki eşyaların bu denli mermi tutuş özelliği yoktur !
Bu sebep ile mermilerden korunmanızı sağlayan en etkilisi sadece bu üç zırhtır.
Bu zırhlar kendi içlerinde dayanıklık ve şok emiş özelliği açısından farklılık gösterirler.
Örneğin "Stabvest" çok çabuk yıpranır ve kullanılamaz hale gelebilir.
Zırh tamirini bant veya deri tamir kiti ile yapabilirsiniz. Bant oyundaki değerli eşyalardan biridir, sebebi ise hemen hemen tüm tamir edilebilen eşyaları onarmanıza yararlar.






Bütünnnn kaskların mermi tutuş özelliği vardır. Bu motorcu kaskı da olabilir veya askeri bir kaskta.
Kasklar kendi aralarında aynı zırhlar gibi yıpranma özelliği ile farklılık gösterirler. Burada önemli olan etkenlerden birisi ise daha kamufle zırhların askeri zırhlar olmasıdır. Kafanızda kıpkırmızı bir kask ile ormanda fark edilme oranınız doğal olarak çok daha fazladır.
Zırhlar "Epoxy Putty" ile tamir edilirler. Evet o mavi çubuk gibi olan şeyin adı "Epoxy Putty" :)
Hani her defasında bulduğunuz ama ne işe yaradığını bir türlü anlamadığınız kalem gibi olan ufak nesne :D



Crafting
Craft işlemlerinde en temel öge bir bıçaktır. Bıçağınız varsa hemen hemen her şeyi yaparsınız.
Bu yüzden ne kadar askeri eşyalara sahip olursanız olun her zaman bir bıçağınız yanınızda olsun.


Tek tek craft işlemlerini anlatmak yerine bir kaç kombinasyon görselleri ile neler yapabileceğinizi açıklamaya çalıştım.
En çok kullanacağınız ve üretme gereği duyacağınız ürünleri nasıl yapılabileceği hakkında detaylı olarak sizlere "Ateş Yakma, Balık Tutma Ve Yemek Pişirmenin Önemi" 'nde bahsetmiş oldum. Yani aşağıdaki görsellerde nasıl kombinasyon yapmanız gerektiği hakkında bir ön bilgi sahibi olduğunuzu düşünerek bunu daha fazla detaylandırma gereği duymadım.




Bandit Olmanın İncelikleri


Hani şu bütünnn videolarda yapmaya çalıştıkları ama bir türlü doğru düzgün kimsenin yapamadığı o meşhur Dayz' yi Dayz yapan oyun mekaniklerinin inceliklerini sizlere elimden geldiğince doğru şekilde anlatmaya çalışacağım.
"Bandit" Eşyaları çalmak ve sizi soymak isteyen kişilere, oyun içerisinde verilen sıfattır.
İyi ve yetenekli bir hırsız olmak istiyorsanız, asla direk öldürme odaklı oynamamalısınız.




Soyacağınız kişiyi ondan önce fark etmiş olmanız en başlıca kurallardan biridir.
Rakibinizin görüş açısı olmadığı noktadan gizlice yaklaşın.
Eğer takım arkadaşlarınız varsa sadece bir kişi iletişim kursun.
Bir kişi ise soyacağınız kişiye doğru silah doğrultsun ve asla silahını indirmesin.








Artık ilk adımı attınız ve niyetinizi belli ettiniz.
Fakat ilk cümleniz rakibinizin ellerini kaldırması olmalıdır.
Ellerini nasıl kaldıracağını siz söyleyebilirsiniz.
Bunun için "F5" tuşuna rakibiniz basmak zorunda.
Eğer ilk 5 saniye içerisinde kaldırmıyorsa vurun gitsin. Aksi taktirde siz ölebilirsiniz.
"F5" tuşuna basıldığında ellerin havaya kalkma animasyonu başlar. Bu öylesine yapılmış bir animasyon değildir. Bu animasyona geçiş esnasında elinizde ne varsa yere düşer ve elleriniz havada kaldığı süre boyunca envanterinizi açamazsınız.
O yüzden rakibiniz ellerini indirdiği an öldürebilirsiniz. Çünkü her an silah çekip size ateş edebilir.



Şimdi yapmanız gereken ellerini bağlamak. Elleri havadayken, ayakta duran kişileri bağlayamazsınız. Bunun için elleri yukarıda animasyonundayken çömelme veya yatma pozisyonunda olmalıdır.
Yani rakibinize çömelmesini veya yatmasını söylemelisiniz. Aksi taktirde ellerini bağlamazsınız.



Rakip oyuncu kelepçeden kurtulma animasyonu ile kurtulabilir.
Ellerini bağladınız ama rakibiniz elini çözme animasyonu yapıyorsa silah dipçiği ile vurup, ellerini çözme animasyonunu bozabilirsiniz.
Bu sayede sizin oyunu bildiğinizi anlayacak ve tekrar yapmayacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, kelepçe ve benzeri eşyaların ne sürede bağlanıp ne sürelerde çözüldüğünü bilmektir.





Elleri bağlı ve artık etkisiz durumda ama ben bunu saldığımda beni öldürmez mi ?
Rakibinizin ayakkabılarını, kıyafetlerini ve silahını boşaltıp uzak bir yere fırlatırsanız artık size karşı pek bir tehlike oluşturmayacaktır.
Dikkat etmeniz gereken rakibinizin arkadaşı veya arkadaşları olabileceğidir. O yüzden sizlere tavsiyem soygunlarınızı kısa tutup, hızlıca uzaklaşmaktır.






Base Yapmak Ve Eşya Gömme
Base yapma yok mu kardeşim oyunda ?
Evet oyunda etkin bir yerleşke kurma sistemi var. Bununla ilgili o kadar çok fazla içerik ve videolar var ki benim burada bunu anlatmam sizler için ek bilgi olmak yerine sadece bilgi kirliliği yaratacağından dolayı sizlere mantığını açıklamanın daha etkin olacağını düşündüm.
Hatta son güncelleme ile artık binaların içerisine de kendinize bir üs kurabilirsiniz.
FAKAT ! Dayz asla bir Rust gibi oyun olmayı hedeflemediğinden dolayı, üs yapmak ve bir üs inşa edip içerisinde sizin, eşyalarınızın güvende olacağı anlamına gelmiyor !
Base yapımı tamamen gizli ve kamufle olmalı. Yani eğer bir üs yapmaya karar verdiyseniz bu üssü sadece siz ve arkadaşlarınızın bulabileceği gizli yerlere yapmalısınız. Base içerisinde silahla sağa sola ateş etmek veya megafon ile bağırıp adam çağırmak sizin tamamen evinizi kaybetmenize sebep olur.
Özetle aslında base yapımı gizli ve özenli davranıldığında etkin bir sistemdir.

Duvarlar kaç mermide kırılır ?



Bayrak ne işe yarar ?





Base bu kadar kolay kırılıyorsa ne anladım bu işten kardeşim ben ?
Dayz hiç bir zaman güvende olmanızı ve kendinizi güvende hissetmenizi istemediğinden dolayı.
Bu noktada oyunun az bilinen, bilinse dahi az kullanılan bir diğer mekaniği ortaya çıkıyor. Gömü işlemleri ! Yani eşyaları gömmek. Base yapmak yerine her şehirde öldürdüğünüz oyuncuların eşyalarını gömmeye çalışmanız sizin ileri seviyede çok fazla işinize yarayacağı anlamına geliyor.
Oynadığım sunucu 60/60 neredeyse sürekli dolu olmasına rağmen hala gömdüğüm eşyaların güvende olmasını sağlıyor.



O zaman gizli ve kolay gömü nasıl yapılır ?
Öncelikle bir kürek sahibi olmak zorundasınız. Bunu bulmak bazen çok zor olabilir olsa da, bulduğunuz zaman da uzun bir süre yanınızda taşımanızı tavsiye ederim.
Gömülebilen bir nesneye kürek ile yaklaştığınızda, bu nesneyi göm işareti çıkacaktır.
Gizli gömü işlemi için tavsiye ettiğim ve etkin olarak kullandığım mezarlar, su kıyıları.
Bu tip yerlerde gömü yaparsanız fark edeceksiniz ki gömdüğünüz de oluşan o görsel mezarın altında kalacağından dolayı fark edilmesi çok ama çok zorlaşacaktır.
Gömülebilen bir çok nesne vardır. Örneğin bazen zombilerin bile sırtında olan şu renkli çantalar "Drybag Backpack"
Fakat bilmeniz gereken şudur ki, bazı sunucularda 45 gün boyunca bu gömüler ile etkileşim hiç kurulmaz ise yok olacaklarıdır.




İlla "Drybag Backpack" sahibi mi olmamız gerekiyor eşyaları gömebilmek için ?
Elbette hayır. Bunun ile ilgili bir çok gömülebilen eşyalar mevcuttur. Örneğin 10 çivi ve 2 adet tahta ile ahşap sandık elde edebilirsiniz. Bu ahşap sandıklar 50 adet yuva sahibidir. Aynı gömü işlemleri bu sandık ile de yapılabilir.

Arabalar Ve Parçaları



Bazen araçlar ilk ortaya çıktıklarında bu eşyalardan bir kaç tanesi üzerinde hali hazırda olabilir.


4x "Wheel"
Tekerlekleri genelde kömürlük ve garajlarda bulabilirsiniz. Her aracın kendine ait özgü tekerleri vardır. Bu yüzden doğru olanları bulmanız gereklidir. Bir diğer arayıp bulabileceğiniz yerler ise aynı araç gibi görünen, fakat kullanılmayan araçlardır. Bu araçların bir tekeri sökülebilir. Bunun için elleriniz boştayken kullanılamayan aracın tekerlerini tek tek kontrol edin.






1x "Car Radiator"
Araba radyatörlerini de kömürlük ve garajlarda bulabilirsiniz. Fakat radyatör ile ilgili bilmeniz gereken temel durum, bunu araca taktıktan sonra motorun yanmaması ve soğuması için su eklemelisiniz. Bu yüzden eğer araca koyup su eklediniz ve tekrar araçtan radyatörü sökerseniz içerisindeki su yere dökülür, yani radyatöre tekrar su koymanız gereklidir.







1x "Car Battery"
Araç bataryalarını da benzer şekilde kömürlük ve garajlarda bulabilirsiniz.












1x "Spark Plug"
Türkçesi bildiğimiz buji işte :D Bunu da aynı şekilde kömürlük ve garajlarda bulabilirsiniz.












"Jerrycan"
Genel olarak garajlarda daha yoğun bulabileceğiniz içinde benzin dolu bir bidon. Bu bidonlar ilk ortaya çıktıklarında içleri doludur. Tekrar benzinliklerde doldurulabilir.
Aracınıza benzin doldurmak için sadece bu eşyaya ihtiyacınız yok. Herhangi bir su şişesi ve benzeri eşyalar ile de aracınıza benzin doldurabilirsiniz.
Araçların benzin depoları genelde arkadadır.





Arabanın tüm malzemeleri tamam ama nasıl kullanacağız ?
Radyatöre suyunuzu koydunuz, benzin deponuz doluysa artık hazırsınız demektir.
Koltuğunuza oturdunuz ve çalıştı, gaza bastınız şimdi "Q" ve "E" tuşları ile vites atıp ilerleyebilirsiniz. Fakat dikkatli olmalısınız ki araç kullanımları çok zordur.
Bir diğer bilmeniz gerekenlerden birisi ise LADA haricindeki diğer tüm araçlar toprak ve ormanlık zeminde çok fazla kayarak giderler ve toprak yollarda çok fazla benzin harcarlar.

* Araçlar geri viteste daha güçlüdür yani bir yerde kaldıysanız geri vites ile çıkmaya çalışın.
* Yağmurlu havalarda araç kaportası açıktaysa motor aksamları hasar görebilir hatta arabanız bozulabilir.
* "Shift" tuşuna basarak araçların turbo özelliğini kullanabilirsiniz. Örneğin 1. viteste kalkmıyorsa araba "Shift" tuşu ile kaldırmayı deneyin.
* Araçların kendisi (aksamları ve parçaları değil) "Runid" olmuşsa hiç bir şekilde o arabadan artık hayır gelmez. Çok kısa bir zaman sonra hatta araba kaybolur. Bu yüzden bagajda eşyalarınız varsa bir an önce alın.
* Araba tekerleri runid olsa da arabadan sökmediğiniz sürece araba yol almaya devam eder. Fakat çok fazla sağa ve sola kayar.
* Arabaları 3 teker kullanabilirsiniz. Fakat belirli bir mesafe sonra araç motoru hasar alır.
* Devir göstergesinde motor işareti çıktığında arabaya zarar veriyorsunuz anlamına gelir. Bunu çok fazla yaparsanız arabanız bozulur.





Soft Skills


Nedir ulan bu tab tuşuna basınca çıkan iğne,iplik ve çekiç işareti ?
Herkes bir şeyler söyler ama hemen hemen kimse tam olarak ne olduğunu bilmez :)
Aslında "Soft Skills" 'in amacı iki oyuncuyu bir birine kaynaştırmak ve ihtiyaç duymalarını sağlamak amacı ile yapılmıştır.

İğne, iplik ; Kıyafet, silah tamiri ve benzeri ürünleri tamir edilerek kazanılır. Eğer bu "Skill" üzerinden giderseniz tamir yaptığınızda az kaynak kullanır. Hayvanları kestiğinizde ise daha fazla kaynak elde edersiniz. Eğer bu "Skill" en yüksek seviyeye gelirse, tamir edebildiğiniz ürünleri "Pristine" seviyesinde tamir edebilirsiniz. Yani "Worn" 'den yukarı aslında tüm eşyalar çıkartılabilir.

Çekiç ; "Crafting" Yani bir ürünü tamir etmek yerine çevre kaynaklar ile üretim yaptığınızda elde edilen "Skill" dir. Bu "Skill" üzerine yoğunlaşırsanız, kestiğiniz ağaç ve benzeri şeylerden daha fazla kaynak kazanır ve bunlar ile üretim yaparken daha az kaynak kullanırsınız.

Kritik Nokta ; Eğer tamir üzerine yoğunlaşmışsanız ve "Crafting" yaparsanız skill barı sıfırlanır. Yani tek bir "Skill" üzerine yoğunlaşmak zorundasınız.
Bu durumda bir arkadaşınız ile oynuyorsanız kıyafet, silah tamiri ve benzeri şeyleri birinizin yapıyor olması gerekli ki o "Skill" 'i geliştirebilsin. Veya kamp ve benzeri şeyleri de sadece diğer kişi yapmalı.

Karakterinizin Gizli Bilgileri
Kan (5.000 ml), Sağlık (5.000), Mide (4.000 ml), Su (4.000 ml), Enerji (20.000 Kalori)
Şok (Kan değeriniz ile orantılıdır)

Bunlar kesin sonuçlar olmayıp dolaylı yollardan test edilerek elde edilmiş tahmini değerlerdir.
Rehberin bazı bölümlerinde can ve şok barları yüzdelik oran üzerinden anlatılarak açıklanmıştır. Yani 5.000 canınız olması bir 110 hasar vuran merminin barınızdan 110 götüreceği anlamına gelmez can barınızın %110 hasar alacağı anlamına gelmektedir.





Sağlık nedir ? Nasıl etkilenir ? Nasıl tekrar geri kazanılır ?
Sağlık diğer barların boş olması durumunda sizi dolaylı yoldan öldürür.
Örneğin enerjiniz 0 olduğunda canınız azalmaya başlar. Canınızı geri kazanmanız sadece doğal yollar ile elde edilebilir. Bu şu anlama geliyor oyunda hiç bir şekilde size can takviyesi yapan bir eşya yoktur.
Kan durumunuz düşük olursa can yenileyemezsiniz. Kanınız iyi durumda olduğu süre zarfında sağlığınızı zamanla geri kazanırsınız.
Sadece "Multivitamin Pills" kullanıldığında sağlık kazanma sürenizi %50 hızlandırmış olursunuz.





Kan seviyesini etkileyen faktörler nelerdir ? Nasıl kan tekrar kazanabilirim ?
Kanınızı tekrar doğal yollar ile zaman geçtikçe geri kazanabilirsiniz. Kanınız az ise bol bol su içmeniz ve su seviyenizi yüksek tutmanız önemlidir. Çünkü içmiş olduğunuz su artık kana dönüşmeye başlamıştır. Bu dönüşüm esnasında daha fazla su kaybı yaşadığınız için, çabuk susayabilirsiniz.





Mide, su ve enerji barları nedir? Ne işe yarar ?
Oyuna ilk başladığınız anda değerleriniz çok düşüktür.
Bu değerler şu anlama geliyor ki birazdan acıkacak ve susayacaksınız.
Çünkü her hareket ettiğinizde ve hatta beklediğinizde kalori ve su kaybedeceksiniz.
Yediğiniz her ürünün midede kapladığı yer miktarı vardır. Fakat belirli bir zaman geçtiğinde, bu ürünlerin bir kısmı suya dönüşürken bir kısmı ise enerjiye (kalori) dönüşür.
Bu işlem gerçekleştiğinde mideniz boşalmaya başlar fakat kalori miktarınız 600 'ün altına düşmediği sürece açlık hissetmezsiniz. Yani oyun içerisindeki hud ekranında sağ tarafta gördüğünüz yemek barı beyaz ve dolu görünür fakat midenizde hala yiyecekleri tüketebilecek bolca yer vardır.
Ne zaman enerji miktarınız 600 ve aşağı olmaya başlarsa açlık barı da o oran ile düşer ve sarı, kırmızı, en son olarak kırmızı boş bar yanıp sönmeye başlar. Yanıp sönmeye başladığında artık sağlığınızı etkiler ve sağlığınız da düşmeye başlar.
Oyunun içinde enerjinizi gösteren herhangi bir gösterge yoktur. Bunu ancak yediğiniz ürünlerin kalori miktarlarını hesaplayarak anlayabilirsiniz.





Şok nedir ? Neye göre ölçülür ? Nasıl etki eder ?
Şok değeriniz kan değeriniz ile orantılı bir mantık ile çalışır. Yani kanınız ne kadar az ise o kadar fazla bayılma riskiniz vardır.
Ne kadar şok yediğinizi gösteren oyunda herhangi bir gösterge yoktur.
Bu yüzden alacağınız şok miktarları rehberin bazı bölümlerinde yüzdelik oran üzerinden anlatılarak açıklanmıştır. Yani 100 şok aldınız yazıyorsa şok barınızdan 100 gittiği anlamına gelmez bar miktarının %100 'ü şok almış olduğu anlamına gelecektir.







Az Bilinen Oyun Mekanikleri Ve Bilgileri
Elinde silah ile intihar eden birisinin mermisinin çıkış yönünde herhangi bir oyuncu varsa hasar görür veya ölür. Yani bu demek oluyor ki insan bedenlerinden mermiler delip geçebilir.
En fazla bir insan bedeninden mermi geçer. Yani ilk atış yapılan insandan mermi delip geçer arkadaki insanda mermi kalır.







Mayın ve ayı tuzaklarını kürek ile etkisiz hale getirebilirsiniz.












Bir oyuncu oyundan çıktığında siz oraya mayın yerleştirirseniz bu kişi oyuna tekrar girdiğinde ölmez.
Yani oyuna ilk girdiğiniz anda belli bir süre ölümsüz olursunuz.
Bu mekanik ilk girdiğinizde size ateş eden birisi varsa da geçerlidir.
Fakat bu çok kısa bir süredir.









Üzerinizdeki silah, bomba ve benzeri eşyaların "Hit Box" u yoktur.
Fakat çanta, zırh, kask, kıyafetler ve ayakkabılar hasar görürler. Yani "Hit Box" 'ları vardır.
Bu durumda zırhınıza takılı bir el bombasına birisi ateş ederse, bomba patlamaz.











Kaskların "Hit Box" u kafanın yanlarını kapsayacak şekildedir. Yani kulağınıza ateş edilse bile sizi korur. Fakat kasksız bir oyuncu tüm silahlar ile kafadan tek vuruşta öldürülebilir.





Smg ve tabanca gibi silahlar araba kapılarını delemez. Fakat "Mosin 91/30" ve benzeri uzun menzilli silah ve mermileri araba kapılarını delebilir.



Ağaçlar hiç bir mermiyi geçirmez ve arkasındaki kişi hasar almaz.













Bazı mermiler ahşap bina ve yapıları delip geçebilirler.
Bu durum mermiler arasında farklılık gösterir.
Rehberdeki "Silah ve Mermiler" konusunda, mermiler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Son Sözler...

Nereden çıktı kardeşim bu rehber ?
Şu lanet olası Dayz denilen oyunu, Türk arkadaşların çok zor diyerek modlu ve kolaylaştırılmış sunuculara yönelmesinden ötürü bu rehberi hazırlama ihtiyacı duyduk. Bizlerde zor ve hayatta kalma ögeleri barındıran özel sunucularda oynuyoruz elbette. Amma gel gelelim ya bunu sunucuyu açanlar oyunu anlamıyor yada insanlar anlamıyor diye düşünerek giriştik bu işe.

Modlu olunca ne oluyor kardeşim oyun mu bozuluyor sanki ?
Nedir bu modlu sunucular ile alıp veremediğin ?
Şimdi sevgili okuyucu benim derdim modların saçma sapan oluşu ile ilgili
"Staminanın yani koşmanın sınırsız olduğu sunucuda oynanır mı ?"
Koşma etkeni taşıdığınız ağırlık ile orantılı bir şekilde azalır. Hatta kıyafetlerinizin ıslak olması bile ağırlığınızı etkiler.
Örneğin offical sunucularda kuzeyde (Tisy veya çevresi) sırtında koca çantalı ve en ağır zırhı takmış olan birisini gördüğümüzde "NOOB" yani çaylak ve oyunu bilmeyen birisi olduğunu hemen anlıyoruz.
En başta modlu sunucularda bu yüzden giydiğin zırh arasında seçim yapma gereği duymayacaksın. Sebebi 12 kilo bir zırh giyip çok fazla koşamamak var. Birde modla yapılmış ve hiç bir ağırlık etkeni olmadan sınırsız koşmak var.
Bu durumda vanilla yani oyunun ham hali ile çalışan bir sunucuda, uzun menzilli silah ile rakibinizi izlerken en savunmasız anını yani staminasını tüketmiş olmasını beklersiniz ki atış yaptığınızda rakibiniz sağa sola koşturabilecek mecale sahip olmasın. Olmasın ki siz tekrar atış yapacak zamana sahip olasınız.
Uzun lafın kısası onlarca mod ekleyip oyunu iyileştirmek yerine temel özelliklerini daha da berbat eden modları sevmiyoruz, sevemiyoruz :)

Anladık kardeşim tamam modsuz oynayın, ne haliniz varsa görün :)
Bizler zor oyunları seven iki dost olarak bu işe gönül verip, zor denilen şu oyunun aslında mantık üzerine kurulu olduğunu anlatıp sizlerin de bu oyundan bizler gibi keyif alabilmeniz için bu rehberi hazırlamaya, elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık.
Kusurlarımız ve hatalarımız varsa yorum bölümünden bizlere her zaman yazabilirsiniz.

Bu kadar oyun detayını nereden biliyorsunuz ?
Belki söyledikleriniz yalan ?
Ne ayaksınız siz ?

Rehberde genel olarak Dayz hakkında yanlış bilinen bilgileri yerli-yabancı kaynaklardan araştırarak,deneyimlerimiz, testlerimiz doğrultusunda hazırlamış bulunmaktayız.


Peki bu kaynaklar neler ?
- İlgili bazı görseller AsmondianA kişiden alıntılanmış olup, 40 Haramiler[discord.gg] ekibimizdeki Namık ve Selçuk tarafından Türkçeleştirilmiştir.
- "Karakterinizin Gizli Bilgileri" gibi görsel ve fikirleri ilk Dayz Türkçe Rehberi hazırlayan Quanaril isimli youtube kanalından alıntılar yapılmıştır.
- Bazı hareketli görsel ve içeriklerin bir kısmı yabancı içerik üreticileri olan youtube kanalları RavPlays ve WOBO 'dan esinlenerek alıntılar yapılmıştır.




Rehber ne kadar daha güncelleme ile devam edecek ? Başka neler eklenecek ?
Rehber konuları biz oyunu oynadığımız ve deneyimlediğimiz süre içerisinde sürekli güncellenip, değiştirilebilir.
Sizlerde eksik bulduğunuz konuları veya eklenmesini istediğiniz bilgileri bizler ile yorum bölümünden veya özel mesaj ile paylaşırsanız. Elimizden geldiğince eklemeye ve güncellemeye devam edeceğiz.




Dayz Türk Oyuncu Topluluğu

Discord adresi nedir ?
Bizlerle oynamak isterseniz Discord adresimiz ;
https://discord.gg/RsdUqeG

40 Haramiler nedir ? Siz kimsiniz kardeşim ?
Oyun tarzımız ve felsefemiz "Kırk Harami" 'lere benzediği için bu ismi almayı ve yaşatmayı uygun gördük.
Genel olarak insanları öldürmek yerine rehin alıp, işimize yarayacak eşyalarını aldıktan sonra özgür bırakırız.
Tıpkı "Kırk Harami" 'lerin mağaraları gibi oynadığımız sunucularda gizli baselerimiz vardır.

"Açıl susam açıl !" deriz ve tüm zenginlikler önümüze serilir...



81 Comments
Rokuesh Jul 30, 2023 @ 10:09am 
Arkadaşlar herşeyim hazır fakat çivi bulmam gerekiyor nereden bulabilirim en basit yolu nedir
elat0n1337 May 26, 2023 @ 3:00pm 
şişeyle yıkayabilirsin çeşmelerdede olabilir dezenfektanla yıkayabilirsin aynı zamanda göletlerdene yıkayabilirsin
Quantum xL Feb 6, 2023 @ 11:00am 
ellerimi nasıl yıkayabileceğim sadece su şişesiylemi yapabilirim yoksa çeşmelerde yıkama yapabilirmiyim
Bevkay Jan 19, 2022 @ 10:19am 
süper.
TÖK Dec 29, 2021 @ 8:39am 
ELLERİNE SAĞLIK
Mmk Apr 28, 2021 @ 12:25am 
persistence ile ilgili bilgiler yanlış. "persistence on" sunucularda zulalar ve üsler daha uzun süre kalırken "persistence off"serverlarda server restart ile gider.
DadConn Feb 24, 2021 @ 3:04am 
Gerçekten çok detaylı ve yararlı bir rehber. Emeklerinize sağlık...
mls Feb 4, 2021 @ 6:48am 
Tek çözümü intihar.
Bartu Feb 1, 2021 @ 5:35pm 
Bir de ben açlıktan insan etini pişirip yedim etrafta gezerken karakterim bir anda gülmeye başladı tırstım, azcık araştırdıktan sonra anladım yamyamlık yapınca karakter deliriyor bunun bir çözümü var mı?
mls Jan 30, 2021 @ 10:11am 
Alt yorumdaki Bartu Fireplaceyi elinle çevrede bi yere koymaya çalış yer yerde fireplace olusturamazsın. Tam detaylı bilgi için Discord gelebilirsin.