4 people found this review helpful
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 9.3 hrs on record
Posted: Sep 9, 2021 @ 5:52am

Dwa lata temu Artbarian Games zaskoczyło mnie swoją pomysłowością i prostotą, która wciągnęła mnie na kilka godzin naprawdę przyjemnej zabawy. Kiedy więc twórca ponownie się ze mną skontaktował i przedstawił nowy projekt — który wyraźnie pokazuje, że jego zainteresowanie kulistymi obiektami w grach nie ma granic — zaciekawił mnie. Opierając się na kilku zasadach oraz mechanikach z „Dark Roll”, powstała gra o rzutach wolnych — Dark Roll: Free Kick Challenge.

FABUŁA
Śpijcie spokojnie, zestawienie bez większych spoilerów!
Dark Roll: Free Kick Challenge skupia się na wyciągnięciu z gracza zdolności zręcznościowych, a więc nie oferuje żadnego tła fabularnego.
MECHANIKA/ROZGRYWKA
Mechanika jest banalnie prosta, nawet prostsza od „Dark Roll”. Polega ona jedynie na sterowaniu kulką za pomocą myszki i klawiatury lub kontrolera, a jedyną różnicą jest większa precyzja naszego obiektu. Naszym zadaniem, jak mówi sam tytuł produkcji, jest strzelanie rzutów wolnych. Sprecyzuję — strzelamy rzuty wolne piłką, będąc piłką, a na bramce będzie stała piłka. I tak może to brzmieć komicznie, ale sprawdza się o wiele lepiej. Serio, nie jestem fanem piłki nożnej, a wręcz jej nie lubię, a tutaj spędziłem kilkanaście godzin, dobrze się bawiąc.
I spora w tym zasługa wyzwań, czyli jednego z głównych trybów Dark Roll: Free Kick Challenge. Twórca przygotował szereg zadań dla gracza, gdzie nie tylko ilość prób jest ograniczona, ale pomiędzy nami a piłką (lub bramką) pojawiają się przeszkody. Od bramkarzy, po płoty, deski — możliwości jest naprawdę sporo, a deweloper wykorzystał chyba każdą z nich. Oczywiście nie samymi wyzwaniami człowiek żyje, wszak w jego naturze jest rywalizacja, a więc i taki tryb się znalazł. Oczywiście z graczami z całego świata i o dziwo, serwery są pełne! Nie ma wcale problemu ze znalezieniem kolejnego zawodnika, a dzięki temu możemy się pobawić w lepszego strzelca rzutów wolnych, z czego jest prowadzony oczywiście globalny ranking.

Warto również wspomnieć, że Dark Roll: Free Kick Challenge zawiera możliwość customizacji naszej kulki, ale nie kończy się ona na zwykłej zamianie tekstury. Piłki mają bowiem swoją masę, prędkość rozpędu i siłę, co rzeczywiście przekłada się na rozgrywkę.

OPRAWA GRAFICZNA
Podobnie jak pierwowzór, Dark Roll: Free Kick Challenge zostało postawione na silniku Unity i w pełni oparte na dostępnych w internecie assetach, czego twórca nie ukrywa. Ponownie jednak jest to wszystko na tyle dobrze sklejone, że nie odczuwa się tego „niżu wizualnego”, a wręcz przeciwnie — oprawa idealnie pasuje do klimatu rozgrywki.
UDŹWIĘKOWIENIE/MUZYKA
Żadnego utworu nie uświadczymy, ale produkcja buduje intensywne i żywe tło efektami dźwiękowi. Typowe odgłosy kibiców z trybunów to podstawa, ale do tego pojawiają się przyjemne uderzenia elementów, świetny odgłos kontaktu piłki z ramą bramki, czy — a jakby inaczej — gwizdki. Dodaje to uroku, a co najważniejsze, nie rozprasza gracza przed kolejnym wymagającym wyzwaniem.

PODSUMOWANIE
Usilnie próbowałem znaleźć coś, czego mógłbym się przyczepić, jak w „Dark Roll” cieni — niestety bezskutecznie, produkcja trzyma się cholernie sztywno i nie daje mi pola do krytyki. A co najśmieszniejsze, nie lubię piłki nożnej i kiedy otrzymałem dostęp, z góry myślałem, że się z produkcją nie dogadam. Jednakże spędziłem w niej ponad dziesięć godzin, a to chyba świadczy o tym, jak tytuł swoją prostotą, a jednocześnie wyzwaniem potrafi wciągnąć gracza. Ba, moja sztuczka na „grę do serialu” tutaj nie działała — rozgrywka wymagała ode mnie indywidualnego skupienia. Z czystym serduszkiem, polecam.

Originally posted by Szynka013:
Jeżeli moja recenzja pomogła Ci przy podjęciu decyzji nad zakupem, będę wdzięczny, jeśli zaobserwujesz moją stronę kuratora Steam, co na pewno zmotywuje mnie do dalszej pracy.
Was this review helpful? Yes No Funny Award