97 people found this review helpful
8 people found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 6.8 hrs on record (2.3 hrs at review time)
Posted: Jul 17, 2019 @ 6:27am
Updated: Nov 1, 2022 @ 1:44am

ACHTUNG !!!
Автор рідко здатний висловити свою точку зору лаконічно, тому огляд може бути злегка затягнутим. Або ж ні.

Originally posted by Сергей Михалков:
Мы гуляли по Неглинной,
Заходили на бульвар,
Нам купили синий-синий
Презеленый красный шар!

Щоб не було якихось недомовленостей і тому подібного скажу одразу - у цій грі на чолі стоять досягнення, а не сам ігровий процес. Як ви могли помітити, у Стимі досить давно з'явилася тенденція робити проєкти (часто це складно назвати повноцінними іграми) з мінімумом геймплея та максимумом графону досягнень (до 1000-2000 і більше). Колись я вже робив огляд на подібну гру, в якій було 4500 досягнень. Того разу я був багатьом незадоволений, загалом, просто почитайте огляд і все зрозумієте.

Випадок із Zup! дещо відрізняється. По-перше, це ціла серія ігор, заточених під вибивання досягнень, для їх подальшого використання у вітринах. По-друге, тут, на відміну від тієї ж BOOKS (особливий вид любові я відчуваю до розробників, які пишуть назви своїх ігор КАПСОМ), все ж таки є такий-сякий геймплей, який може хоч якось захопити.
Давайте ж розберемося, які плюси можна знайти у гри, в якій є 800 досягнень, і чому я все ж можу її порекомендувати.

Сподобався огляд? Підписуйтесь на мене на Ютубі та додавайтесь в друзі в Стімі, щоб познайомиться з ще більшою кількістю оглядів українською!

"Технічна частина"

Заздалегідь перепрошую, але я іноді буду порівнювати Zup! S з BOOKS (КАПС усе ще дратує), оскільки це ігри однієї категорії, якщо не жанру, та й ціна в них однакова. Крім того, вони просто ніколи не з'явилися б на світ, не будь в Стімі досягнень (або якби там були обмеження на кілька сотень ачівок).

Так ось, що стосується технічної частини, то в тестованого проекту все чудово. Гра не лагає, багів помічено не було, так само як і зламаних досягнень (у BOOKS все це було в наявності).

Originally posted by Benjamin Franklin:
Without continual growth and progress, such words as improvement, achievement, and success have no meaning.

"Досягнення"

Як і варто було очікувати, сюжет тут повністю відсутній, тому давайте замість нього поговоримо про досягнення. У кожній частині Zup! (а я нарахував щонайменше 14 частин без DLC) значки досягнень являють собою літери, цифри й особливі символи, виконані в різних стилях. Кількість досягнень може варіюватися від сотні і до кількох тисяч. У цій частині значки досягнень виконані у своєрідному неоновому стилі, і за кожен рівень можна отримати 10 досягнень - одне за старт рівня і ще 9 за завершення.

Рівнів у грі досить багато (66, якщо бути точним), і кожен пов'язаний з певним символом, чи то літера алфавіту, чи то цифра, чи то якийсь спеціальний знак, тому і досягнення за цей рівень ми отримуємо з відповідним значком. Також присутні ачівки, пов'язані з меню гри, які можна отримати за кліки на різні пункти й оформлення.


"Геймплей"

Отже, гра створена для вибивання досягнень і використання їх у вітрині. Це ми вже з'ясували. Але як щодо самого геймплею? У неї взагалі можна грати як у гру і наскільки це цікаво? Як виявилося, у плані геймплею це далеко не найгірший проєкт. Гра складається з певної кількості рівнів, кожен з яких, в свою чергу, складається з квадратних блоків, жовтих куль, перемикачів і однієї синьої кулі. Кінцева мета на кожному рівні - зробити так, щоб синя куля потрапила на спеціальне зелене поле і в такий спосіб відчинила двері на наступний рівень.

При цьому єдині об'єкти, з якими гравець може взаємодіяти на рівні, - це червоні блоки та кулі, натискання на які підриває їх і розкидає об'єкти, що знаходяться з ними поруч. Звучить не дуже складно, власне, перші кілька рівнів і є своєрідною розминкою, де все, що вам потрібно робити, - натискати на червоний блок або кулю і спостерігати за тим, як жовті кулі, рухаючись хитромудрими траєкторіями, штовхають синю кулю до кінцевої мети.

Але це тільки на початку все здається простим і виглядає так, ніби гра грає в саму себе. Далі рівні стануть складнішими, об'єктів для взаємодії буде дедалі більше, треба буде враховувати порядок підриву, а іноді й обирати точний момент для того, щоб спрямувати чергову жовту кулю в правильному напрямку. Водночас помітно, що той, хто проєктував рівні для цієї гри за 30 рублів, дійсно старався, і опрацювання послідовностей руху об'єктів на окремо взятих рівнях справді вражає.

Незважаючи на велику кількість рівнів і складність деяких з них, гра проходиться досить швидко - за дві-три години, і може послужити непоганим відпочинком від роботи або інших ігор, щоправда, більше ніж на кілька вечорів її не вистачить.

Originally posted by Harold Taylor:
The roots of true achievement lie in the will to become the best that you can become.

"Аудіовізуал"

Графіка у грі досить мінімалістична і примітивна. Присутні лише базові кольори, проста геометрія рівнів і об'єктів на них, але, при цьому, візуальний стиль гри дійсно запам'ятовується.

Саундтрек у грі або повністю відсутній, або там грає одна композиція, яку я не запам'ятав зовсім. Звуки ж під стать дизайну - прості і їх небагато.

Zup! S - це:
  • Досягнення, тисячі їх!
  • Конвеєр, порівняно з яким Assassin's Creed - авторський проект
  • Трохи завдань на уважність
  • Можливість написати у своїй вітрині досягнень "ZUP" (або будь-яке інше образливе слово)
  • Тонни жовтих куль і одна синя куля, дивитися без реєстрації та СМС
  • Трохи неону для профілю
  • Можливість купити 800 досягнень всього за 30 рублів. Вигідно!


Originally posted by Adam Ant:
Achievement results from work realizing ambition.

Якщо вам потрібна проста гра, в якій можна розслабитися, а заразом і отримати кілька сотень досягнень, якими можна прикрасити вітрину - ласкаво прошу, вибирайте будь-яку частину, орієнтуючись на дизайн значків досягнень (рівні в різних частинах не так вже й сильно відрізняються).
При цьому вкрай не рекомендую брати більше однієї-двох частин - незважаючи на плюси цієї конкретної гри, це все ж таки звичайний конвеєр із досягненнями, про що свідчить як кількість ігор у серії, так і кількість досягнень у них. Однієї частини повністю вистачить для того, щоб ознайомиться з серією, все понад цього - просте набивання ачівок у профілі, не більше.


Разом - 4 підірваних куби / 10 досягнень

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1998581998
Was this review helpful? Yes No Funny Award
24 Comments
Bella_Pierce Jul 17, 2019 @ 1:59pm 
Мне нравятся смайлики, выпадающие для чата, в данной серии игр, если крафтить значок или покупать их. Они довольно милые и отлично подойдут для оформления информации в профиле :p_heart: :Green_Box: :b_ball: :y_star: :Pikabu:
DarkPrince9507 Jul 17, 2019 @ 1:17pm 
ZloyCrek
Всегда пожалуйста)
ZloyCrek  [developer] Jul 17, 2019 @ 1:09pm 
DarkPrince9507 Спасибо большое за детальный обзор и свежий взгляд) Был рад почитать. Мэдкуки привет) :smily:
[Xarden] Jul 17, 2019 @ 9:32am 
Спасибо, теперь стало понятнее, зачем и почему мои друзья бегают по Стиме с полными корзинами ZUP'ов;)
YroMIR Jul 17, 2019 @ 9:17am 
Игорь, можно открыть бизнес! Продавать из-под полы буквы всем желающим. Ведь те, кто не могут писать так, получат уникальную возможность ... :)
DarkPrince9507 Jul 17, 2019 @ 9:14am 
Denis_I
Просто мне знакомые из-за границы привозят символы, поэтому обзоры такие длинные)
YroMIR Jul 17, 2019 @ 9:05am 
Игорь молоток! Так держать :)
YroMIR Jul 17, 2019 @ 9:05am 
Такое только у нас и только для вас, Друзья мои :) Говорю вам, как участник таких событий :)
Denis_I Jul 17, 2019 @ 8:59am 
Обзор на инди игру за 30 руб, превышающий 50 символов (букв) - такого я еще не видел
🍪Mad4Cookie🍪 Jul 17, 2019 @ 8:51am 
Я думаю ты не совсем правильно меня понял, но не суть)