The Lost Crown

The Lost Crown

Not enough ratings
Návod, všechny EVP, fotky, achievementy, mapy lokací, ... CZ
By Vestris Valeska
Kompletní český návod pro dokončení hry The Lost Crown. Achievementy, všechny EVPs, mapy lokací, atd
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Maps from game
Mapa of Saxtonu and surroundings:
(blue parts are parts which you can visit in game)


Mapa of Museum:


Map of Carrion Wood:


Map of Saxtonu a wide surroundings:
My maps
Snad Vám moje mapy pomůžou ...

Walkthrough - INFO a ovládání
INFORMACE K NÁVODU:

• když je psáno, že je něco vpravo, vlevo, … je to myšleno z pohledu hráče.
• Návod jsem psala detailně, takže doporučuju (kvůli spoilerům) hrát více - jako vyzkouším, co to půjde a když to nepůjde, podívám se do návodu/kontrola jestli jsem prošel vše. Nemusíte se bát. Nic nemůžete zkazit nebo vynechat. Pokud vynecháte něco důležitého, hra vás k dalšímu postupu nepustí, dokončíte ji i bez nasbírání všech fotografií atd.
• Vždy vyčerpejte všechny možnosti a všechny otázky na postavu, se kterou mluvíte.

ACHIEVEMENTY:
• Snažila jsem se ve hře plnit každý achievement, ale některé jsem bohužel nesplnila (bug) a některé se mi získat ani tak nepodařilo.
• Před splněním achievementůq budu dopředu upozorňovat na sejvnutí hry. Některé achievementy se prostě nesplní, musíte je udělat znovu a pak se zapíšou.
• Pamatujte, že při plnění achievementů je potřeba, abyste byli na Steamu v režimu online!!

Pokud návod obsahuje nějaké chyby nebo jsem něco vynechala, NEBO JSTE PŘIŠLI NA TO, JAK DOKONČIT ACHIEVEMENTY, KTERÉ NEMÁM - dejte prosím vědět do komentářů.
Díky


OVLÁDÁNÍ:


PROSTŘEDÍ:
Projíždíte vlakem kolem zatopeného hřbitova, na předním náhrobku je jméno Cole Tawny. Vlak přijel do stanice. Jmenujete se Nigel Danvers.

Právě jste přijeli do města Saxton. Město má velmi bohatou historií se spoustou tajemností, které budete postupně odkrývat. Původně se Saxton jmenoval Northfield. Ze starého Northfieldu už ale zbylo jen pár domů za městem a starý kostel.
══ 1 ══
1. DEN: On the run (1.část)
TRAINSTATION SEDGEMARSH (NÁDRAŽÍ SEDGEMARSH)
Promluvte si s výpravčím (station master) a zjistěte, že vlakem z Londýna s vámi přijel jediný cestující a to žena. Promluvíte s výpravčím a kompletně vyčerpejte možnosti otázek. Zjistíte, že jste si měl rozmyslet před nastoupením do vlaku, kam jedete, protože tato zastávka byla poslední a kvůli obvyklým jarním záplavám, odsud ani další vlaky nevyjedou.
Vydejte se doleva, ale zjistíte, že tudy to zatím nepůjde, běžte tedy vpravo nahoru a prohlédněte dva plakáty a náklad se sudy. Můžete prohlédnout ceduli SEDGEMARSH a BEWARE of the TRAINS. Promluvte znovu s výpravčím. Zeptáte se ho, kam vede lávka a on vám odpoví a předá peněženku dívky, která ji zapomněla ve vlaku. Výpravčí se nezapomene zmínit o pokladu. Prohlédněte si peněženku a ostatní předměty v inventáři. Máte tam pohyblivé fotky trhliny, která je plná energií.
Prohlednutím všech dokumentů, které má Nigel u sebe, splníte achievement HOLISTIC DETECTIVE.

Teď můžete projít po lávce do močálů.



SEDGEMARSH FENS (MOČÁLY SEDGEMARSH)
Prozkoumejte močál a ceduli SedgeMarsh Nature Reserve. Je tam mapka.
Běžte vlevo – uvidíte ženu, které patří nalezené doklady, procházející močálem – dohoníte ji později. Prozkoumejte konec rozbité lávky a pokračujte dál, až přijdete ke kameni s vytesaným obrazem. Prozkoumejte ho. Běžte rovně, až narazíte na týpka s dalekohledem. Můžete s ním zkusit promluvit, ale nemá zájem (a nebude mít zájem celou hru, takže se o další sblížení ani nemusíte pokoušet).
Jděte nahoru po lávce, až dojdete na okraj. V písku leží kousek tabulky – seberte ho.
Pokud půjdete až na konec lávky, Nigel si může zakřičet do dálky. Zahulákejte si do dálky víckrát jak jednou, to odemče achievement INTRINSIC ISOLATION.

Běžte zpět ke kameni s rytinou a vydejte se do leva. Na konci lávky klikněte do vody, ale nic tam není. Pokračujte doleva k věži Martello Tower. Hned v lokaci za cedulí SedgeMarsh Nature Reserve můžete zahulákat směrem k majáku a kousek dál najdete ležet další úlomek. Postupujte dále. Před jeskyní Fenland Eye se vydejte doprava, kde bude poslední část. Vraťte se ke vstupu do jeskyně, abyste je mohli spojit. Přiložte jednotlivé kusy z inventáře a otáčejte s nimi pravým a levým myšítkem tak, aby na sebe části navazovaly.
Jakmile se vám podaří dát ceduli dohromady, získáte achievement UNDYING UNDERCURRENTS.



FENLAND EYE (PRŮCHOZÍ JESKYNĚ)
Vstupte do jeskyně. Přečtěte si list novin ležící na zemi o přicházejících slavnostech a o každoročně se vracejících hledačích pokladů. Na stěně je vyrytá nějaká mořská potvora a na další obrazovce (vlevo) je zamřížovaný průchod s přichyceným listem novin. Přečtěte si ho.
Zjistíte, že se ve vodě našla plavat mrtvola a identifikace trochu potrvá, vzhledem k tomu, v jakém stavu se našla. Navíc policie zjistila, že může pocházet z místního hřbitova, ze kterého díky jarním záplavám mrtvoly pokojně odplouvají do moře. Můžete odejít ven.

SAXTON SHORE (SAXTONSKÝ BŘEH)
Tady uvidíte kluka lovícího klackem medvídka z vody. Nemůžete za ním, tak běžte podél útesů do leva. Budete procházet pod budovou, kterou Nigel při prozkoumávání lupou označí za nejspíš opuštěnou - Old Net Store. Promluvte se ženou. Je to Nanny Noah. Něco plave ve vodě a Nanny myslí, že by to asi mohl být pařez, nebo spíše dětské tělo vyplavené ze hřbitova.
Kompletně vyvzpovídejte ženu se psem a získáte tak achievement CHATTER BOX.

Teď můžete jít tam, kde byl předtím kluk, už tam není a vy můžete projít až na pláž (the beach). Tady objevíte Saxtonské jeskyně (Saxton Caverns), ale dál nepůjdete, protože je tam děsná tma. Tak se vydáte doprava a půjdete po schodech nahoru.

HARBOUR WALL (PŘÍSTAVNÍ HRÁZ)
Jděte za červeno-bílým záchranným kruhem a projděte hráz až na konec. Můžete si okouknout bedny s humry nebo zchátralou budovu skladiště (Old Net Store). Nejdůležitější ale bude cedule s nápisem, že hráz byla v roce 1847 přebudována díky člověku jménem Frederick Ager. Běžte zpět. Přečtěte si znak zákaz plavání a vedle je plakát s pohřešovanou kočkou – Nigel si zaznamená telefon. Všimněte si, jak hezky a rychle překreslil obrázek kočky.

THE BEAR (HOSPODA BEAR)
Běžte po cestě doprava, nemůžete minout. Zaregistrujte vývěsku a pak vejděte dovnitř. Promluvte s výčepní Morgan Mankleovou. Zeptáte se na ubytování. Vše obsazeno, jestli vám ale nebude vadit pach soli a zvuky z okolí, tak je volná Harbour Cottage. Dostanete tedy klíč a mapu. Pak prozkoumejte obrazy vedle Morgan, ať víte, do čeho jdete. Na spodním je zobrazená Harbour Cottage. Všimněte si dalších obrazů nad krbem a vedle krbu. Pod krbem sedí kočka.
Běžte dál k WC. Zaregistrujte obraz a můžete zkusit jako největší úchyl klepat na dveře dámských i pánských záchodů. Je to marné – tam se nikdy nedostanete, tak už to ani nemusíte zkoušet. V další lokaci jsou pouze hodiny - stále zaseklé na 9:00. Pokračujte vpravo, kde vezmete letáček na soutěž o nejlepší fotografii (Saxton Snappers).
Hned vedle je achievement LOBSTER POTTY. Postup odemčení tohoto achievementu je zdlouhavý. Musíte přijít k akváriu a kliknout na oba humry. Odejít od akvária, vrátit se a znovu kliknout. To opakovat asi 10x dokud se achievement neodemče.

Než odejdete z hospody, pročtěte si mapu i letáček s foto soutěží. Venku před hospodou si pročtěte menu. Zjišťujete, že Harbour Cottage je zavřena. Hmm zvláštní.
Po cestě nahoru potkáte novináře – vyslechněte ho. Na další obrazovce vlevo vás osloví ne zrovna přátelský profesor Hardacre, velmi známý, dokonce slavný archeolog a místní hledač pokladů. Poradí vám, abyste nasedli na první vlak a odešli ze Saxtonu, protože čichá, že mu lezete do zelí. Pak odejde. Čas jít do Harbour Cottage.

HARBOUR COTTAGE
Na dveře použijte klíč (opravdu nechápu, proč tvůrci nemohli ponechat odemčení Harbour Cottage na poprvé a pak vcházet do dveří automaticky bez odemykání. V půlce hry už mi přišlo otravné stále vytahovat klíče z inventáře).
Vstupem do Harbour Cottage a přehrátím videosekvence se odemče achievement HOME SWEET HOME.

VSTUPNÍ HALA:
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (den první).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

Tak už víte, proč je Harbour Cottage zavřená. Telefon nefunguje a šuplíky jsou prázdné. Vypínač je vedle skříně, ale elektřina nefunguje tak jak by měla. Jděte vlevo.

CHODBA:
Prohlédněte oba obrazy a ve futrech vyřezaný obrázek mlýnu. V další obrazovce prozkoumejte obraz a stěnu na konci chodby, na které je něco divného.

KOUPELNA:
Podívejte se na vanu, zrcadlo a věci ve skříni, pak běžte do dveří vedle koupelny.
Do zrcadla se podívejte ještě aspoň 4x abyste splnili achievement NARCISSIST.

1. DEN: On the run (2.část)
KUCHYNĚ:
ve špajzu nikdo nebyl celé desetiletí (krom švábů, ti tam bydlí), tak prošustrujte aspoň šuplík ve stole pod otevřeným oknem. Najdete dokumenty.

  • Záznam o zařazení Harbour Cottage do aukce v roce 1988. Na dalším listu zjistíte, že posledním majitelem byl Edvard Molina, který sem v roce 1950 přijel obchodně z jižního Španělska a později se připojila i jeho žena. Taky se píše, že Harbour Cottage není v nejlepším stavu, a tak bude potřeba ji zrenovovat. Některé zdi se zachovali až ze 17. století a trámy jsou z potopených lodí španělské armády. Díky tragédii si ale Molina dlouho svého nového domova neužil. Neměl žádné potomky a tak se Harbour Cottage vrátila do majetku města Saxton a zůstala po 30 let neobydlená.

Odcházíte z kuchyně, ale něco vás donutí se tam vrátit – spadl talíř z police a za ním se objevil deník Eduarda Moliny. Přečtěte ho.

  • Molina píše, že je rád, že Harbour Cottage konečně vypadá tak dobře. Pochvaluje si vyryté motivy větrného mlýnu v zábradlí a rámech dveří. Myslí si, že se to bude jeho ženě Christině líbit, až přijede. Přijela 23. března a 28. onemocněla, začali jí vypadávat vlasy.

Nyní můžete otevřít i šuplíky pod deníkem, jsou ale prázdné.

SCHODIŠŤNÍ BALKÓN:
Běžte zpět do vstupní haly a než půjdete po schodech nahoru, všimněte si na zábradlí stejné dřevořezby, jako na je futrech, to samé i nahoře. Podívejte se na všechny 3 obrazy a nahlédněte z okna (jsou špinavé jak před velkým úklidem). Klikněte s kurzorem do levého vrchního rohu obrazovky a rozhlédněte se po střešním oknu. Nic tam není. Vraťte se ke špinavému oknu a běžte doprava.

LOŽNICE:
V bedně u postele je kočka, Musíte najít klíč! Prohledejte postel, ale Nigelovi se nechce ještě spát a pak se zaměřte na jelena nad postelí. Věnován Johnatanem Agerem hospodě Bear. Jelenovi chybí oko. Proč asi? Ano – klíč. Vezměte klíč a odemčete bednu.
Na stole je jen prázdné fotoalbum, ale běžte ke skříni. Do vrchního prostoru skříně odložte všechny dokumenty o Haggenovi, které máte u sebe. Po zbytek hry do skříně už nemusíte chodit (chápu odložení dokumentů jako odstřihnutí od událostí, které se staly Nigelovi před tím, než přijel do Saxtonu a protože Nigel ví, že si tím zavařil, už nemá potřebu si to připomínat). Prohledejte spodní zásuvky – prázdné. Podívejte se z okna a zkuste rozsvítit. Nic překvapivého takže běžte spát.
1. NOC: First impressions
Ze spánku jste vyrušeni, někdo klepe?



Sejděte ze schodů a přečtěte si dopis od Morgany Mankleová – hostinské z hospody.

  • Její bratr zakoupil Harbour Cottage v 80. letech v aukci a chtěl ji zrenovovat, bohužel měl ale nehodu na schodech. Morgana vám trochu uklidila a rozsvítila pár svíček. Vysvětluje, že se do kabelů pustili krysy a proto není světlo všude. Protože je kuchyně nepoužitelná, Morgana domluvila s Uncle Slaughterem, vlastníkem Lighthouse Cafe, že se můžete chodit najíst zdarma tam.

SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (noc první).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

Vyjděte ze dveří Harbour Cottage a všimněte si světla v kuchyni blikajícího morseovkou SOS. Uvidíte odcházet postavu, tak za ní běžte. Je to profesor Hardacre a dovede vás až na konec přístavní hráze. Vyslechněte, co říká (opět chce, abyste vypadli z města) a pak se vraťte zpět.
Vyslechnutí všech dialogů s profesorem Hardacrem, odemčete achievement A WARNING TO THE CURIOUS.

Při procházení kolem hospody si Nigel všimne novinářova PDA nedbale položeného na sudu. Prolítněte mu ho.

  • Podivnému novináři někdo píše, že je stále obtížnější se mu ve městě vyhýbat a dotyčný neví, jak dlouho tuto šarádu může hrát. Je si jistý, že viníka najdou, ale musí být opatrní. Další záznamy obsahují dokonale zmapovaný pohyb Nigela od chvíle, kdy přijel. Podivné, to nesmrdí novinařinou.

THE BEAR:
Pak běžte do hospody a promluvte s Morgan Mankleovou. Znovu očíhněte kočku u krbu a běžte dozadu k WC, kde uslyšíte hlučné hosty. Jděte víc dozadu, ale tam zjistíte, že je hospoda prázdná. Divné, tak aspoň zkontrolujte hodiny. Odejděte z hospody zpět k Harbour Cottage. Na žebříku uvidíte muže, prohoďte s ním pár slov. Zjistíte, že oslavy May Day jsou za dveřmi a proto dělá výzdobu. Teď se můžete vydat do města, což je šipka doprava. Po pravé straně vidíte lodě a po levé sedí na střeše kočka. Nigel si vzpomenul, že by měl najít telefonní budku. Nejprve ale musíte obhlídnout město. Běžte doleva. Narazíte na (jak jinak) zavřený antikvariát ve kterém je kniha se znakem tří korun a dál na Saxtonskou vlakovou stanici.

SAXTONSKÁ VLAKOVÁ STANICE:
Prohlédněte si plakát a pak můžete dovnitř. Je vám to ale platné jak mrtvému deka, protože světlo je kdoví kde a není nic vidět. Vraťte se na rozcestí.
Teď půjdete cestou doprava (šipka se objeví až při najetí na rozsvícená domovní okna) a na další obrazovce běžte dolů (ukazatel ukazuje, že je tím směrem COAST PATH). Potkáváte Lucy Reubensovou a vrátíte jí peněženku. Ani nevěděla, že ji ztratila. Povykládejte si s ní a zjistíte, že studuje psychologii.

TELEFONNÍ BUDKA:
Skočte do telefonní budky. Tam objevíte novinářskou průkazku Alexe Spitmoora. Můžete mu zkusit zatelefonovat, ale asistentka tvrdí, že je zaneprázdněný (to bude po celou dobu hry, tak už ji nebudete potřebovat). Další číslo, které vytočíte, bude na kočičí hlídku (překreslený leták v inventáři).
Pro splnění achievementu CAT WATCHER musíte nahlásit 6 osob, které podezříváte z unášení nebohých koček (Můžete nahlásit někoho i dvakrát, například George – psa Nanny Noah).

Jako poslední použijte na telefon svou vizitku. Hadden moc dobře ví, kde jste a jak to kolem vás vypadá – že by novinářská krysa? Dál zjistíte, že po vás Hadden chce, abyste se stal jeho vyšetřovatelem a aby se na vás už tak nezlobil, tak s tím víceméně souhlasíte. Máte k tomu prozatím použít vodu a zrcadlo. Další den očekávejte balíček ze společnosti.

1. NOC: A pawn in Hadden's game


HARBOUR COTTAGE:
Podívejte se ještě do okna vedle telefonní budky a pak můžete odejít do Harbour Cottage.

KOUPELNA:
Baf, postava v rohu. Rozsviťte světlo a prohlédněte si ji. Pak prozkoumejte vanu a zrcadlo. Na zrcadlo použijte láhev s vodou. Objeví se krásná žena (Mimo hru: když se zkusíte dívat dlouhou dobu do zrcadla v real life, přestanete poznávat svůj vlastní obličej, najednou vám připadne cizí). Ženská toho moc nenakecá (asi převlečenej chlap), tak můžete odejít do kuchyně.

KUCHYŇ:
Všimněte si, že lampa už nebliká SOS.

CHODBA:
Znovu prozkoumejte stěnu na konci chodby. Jsou slyšet zvuky a jde odsud smrad hnijícího masa.

VSTUPNÍ HALA:
Nigel už si nachystal šálek na stůl, aby mohl uspořádat malou seanci. Šálek se bude pohybovat podle odpovědí ano/ne. Duch vám řekne, že je tu uvězněn a potřebuje pomoct.
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (noc první).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

KOUPELNA:
Zkontrolujte vanu, když se podíváte zblízka, uvidíte chumáč vlasů (které nejdou sebrat). Christina musela při nemoci pěkně pelíchat. Jděte spát.

══ 2 ══
2. DEN: A new face in an old town
Máte noční můry o divném obrazu a na něm jsou 4 muži v kloboucích, probudíte se.



Ze země u dveří seberte noviny a dopis od anonyma.
  • V novinách se dočítáte o dalších třech zmizelých kočkách a taky je tam zmínka, že rybáři nesmí další týden na moře, kvůli plovoucím nebožtíkům.
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (den druhý).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

MĚSTO:
Běžte se projít městem. Nejprve běžte doprava přes most kolem hledače pokladů a další odbočkou nahoru. Stavte se v Lighthouse pro nějakou free mňamku – můžete tam očíhnout výlohu a poutač nad dveřmi.

THE ARK:
Když budete pokračovat dál, narazíte na Nanny Noah s Georgem. Promluvte s ní. Nanny vám doporučí návštěvu muzea, ale profesor Oogle (kurátor muzea) je mimo město a bude mít otevřeno až odpoledne. Pokud potřebujete objasnit význam nějakého předmětu, můžete jí ho ukázat. Prozkoumejte zamřížované okno naproti Nanny a pokračujte směrem nahoru.

MUZEUM:
Klikněte nahoru na zvonici a pokuste se vejít do muzea, ale je zavřeno. Všimněte si kamene s obrázkem. Běžte zpět kolem Nanny až na rozcestí a vydejte se po cestě k pobřeží (Coast Path). Promluvte s novinářem a pokračujte dál do neprozkoumané oblasti.

CHLÉV:
První průchod je do chléva.
Nakrmte čuníka chlebem, který jste získali po třetí návštěvě jídelny Lighthouse, 20x abyste splnili achievement MY PORCINE FRIEND. Po dvacátém přídavku Nigel zahlásí, že prase překrmuje.

KOVÁRNA:
Dveře vedle chlíva patří Bobu Tawnymu, místnímu kováři. Rádi byste s ním promluvili o místních řemeslech a folklóru, ale Bob je trochu zaneprázdněný. Nabídne vám ale schůzku večer v hospodě a navíc, když budete mít něco rozbité, můžete se za ním stavit a on vám to opraví. Promluvte s ním o Nanny Noah a zjistíte, že k sobě mají velmi blízko (Bob se jen zkrátka nedokázal rozhoupat). Taky naznačil, že Nannyino dítě se utopilo.

HARBOUR COTTAGE:
Běžte domů. Za okapem je dopis od Lucy Reubensové, tak běžte za dům k lavičkám a pokláboste.

SAXTONSKÉ JESKYNĚ:
Vydejte se do Saxtonských jeskyní. Po schůdcích na pláž a pod schody doleva. Narazíte na profesora Hardacra. Promluvte s ním. Pak klikněte na obraz vyřezaný do skály a běžte hlouběji do jeskyně. Nedostanete se dál, kvůli tmě. Vracíte se zpět, ale při odchodu vás Hardacre ještě zastaví a dotíravě se vyptává na balík, se kterým se výpravčí tuhle ráno tahal. Takže je čas navštívit stanici a vyzvednout si balíček.

SAXTONSKÁ VLAKOVÁ STANICE:
Běžte tedy směrem k hospodě Bear. Nahoru, zahněte doprava, pak doleva. Minete antikvariát (do kterého zatím nemůžete) a vstoupíte do vlakové stanice. Zde prohlédněte všechny obrazy a malého kluka, který se nejspíš chystá vyhrát soutěž Saxton Snappers. Pak promluvte s výpravčím. Řekne vám, že některé obrazy občas v noci padají ze stěny a povypráví vám příběh, který je spjat s obrazy:

  • Velká nehoda vlaku ve 20 letech, kdy byl otec výpravčího hlavním výpravčí stanice. Vlak mířil z Northfieldu do Londýna a byl plný jablek a zaměstnanců, kteří je měli třídit. Dostávali mizerně zaplaceno. Ovoce mělo být pro místní velké zvíře pana Gurneyho. Ten vlastnil všechny pozemky kolem Northfieldu. Vlak jel nočním spojem, ostatně takto jezdil už dlouhých třicet let, než se to stalo…
  • Ten večer to byl poslední vlak a byla velká mlha. Hlavní výpravčí stál v chladu na Northfieldské výhybce a čekal, až uslyší vlak, aby mohl přehodit výhybku. Když vlak konečně uslyšel, vytáhl páčku a chtěl ho odklonit, ale páka se zasekla a nešlo s ní pohnout. Hlavní výpravčí tenkrát přísahal, že to vypadalo, jako by se mlha kroutila jen kolem tohoto spoje, bylo to velmi zvláštní. Rychle přemýšlel a napadlo ho zapálit lampu, která svítila ohnivě černou barvou. Starý Tonker - řidič vlaku - by obvykle světlo uviděl na kilometr, ale ta zatracená mlha. Táta výpravčího křičel, aby vlak zpomalil, ale nestalo se tak. Uskočil na poslední chvíli do rákosí a s hrůzou sledoval, jak vozy padají do řeky. Slyšel výkřiky mužů, které znal celý život. Náklad spadl přímo na ně a tlačil je hlouběji do kalné vody. Všichni se utopili. Hlavní výpravčí se pokusil některé muže vytáhnout ven, ale bylo to beznadějné. Všichni byli rozsekáni na kousky mezi jablky. Prostor byl pokrytý vůní jablek a krve…

Nakonec si vemte váš balíček (vlevo na židlích) a odejděte.

HARBOUR COTTAGE:
Doma vše otevřete a vybalte (zajímavě zabalená elektronika, zaměstnanci České pošty by mu z balíčku udělali trhací kalendář).
2. DEN: We have technology
V balíku máte přihozený dopis od Haddena.



Paranormální výbava. Na stole si přečtěte přiložený leták z obou stran. Návod na přístroj Envirometr, ležící na stole. Je to snímač obrazu ze 4 kamer, které nainstalujete později.



HARBOUR COTTAGE:
Je čas naši novou výbavu otestovat v terénu. Často uslyšíte tajemný ženský hlas, který říká HERE a to vždy v místech, která jsou nějak zajímavá. Na aktivní místa vždy použijte všechny čtyři gadgety. Někdy získáte použitelný materiál jen v noci, jindy jen ve dne.

KOUPELNA:
Použijte všechno vybavení na vanu a zrcadlo. Získáte zajímavé foto zrcadla a vany.
Vyfoťte zde fotografii #16 a #22, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.

CHODBA:
Použijte kameru a pak i fotoaparát – uvidíte krásně vyčnívat dveře.
Vyfoťte zde fotografii #7, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.

VSTUPNÍ HALA:
Křeslo – získáte foto a EVP.
Vyfoťte zde fotografii #15, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde nahrávku #3, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

BALKON:
Získáte fotku.
Vyfoťte zde fotografii #17, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.

LOŽNICE:
Automaticky připnete evidenční materiál do fotoalba a do krabice s nahrávkami.

SAXTONSKÉ JESKYNĚ:
Vyjděte z domu a běžte do Saxtonských jeskyní, kde jste naposled viděli Hardacra. Až budete úplně vzadu v jeskyni, kde si Nigel stěžoval na tmu - vezměte kameru a vejděte s ní do útrob jeskyně. Vždy se rozhlížejte okolo sebe a klikejte na obrazce, které jsou vytesané ve skále. Jdete stále rovně, až narazíte nalevo na dřevěná prkna. Jedno seberete, ostatní jsou shnilá. Na další obrazovce je rozcestí, vydejte se doprava (kolem klecové pasti na kraby). Na stěně vlevo uvidíte ukazující ruku a vpravo je hluboká propast. Pokračujte tedy rovně a pak doprava. Zde se podívejte na zem. Tady je taky propast, ale už ne tak široká, tak použijte prkno a přejděte. Na druhé straně vidíte průchod zasypaný kameny, použijte na ně znovu prkno z propasti. Ups … zlomilo se.
Vešli jste do tajemné skrýše, vše prozkoumejte (paprsek světla, mušle na kamenech, bedny, stalaktity) a pokračujte dále doleva. Tady vám začne zlobit EMF přijímač, tak s ním projeďte ohniště. Přijímač sebou mlátí jak šílený a stále ukazuje čísla 2513 off, 2513 off, … Prozkoumejte levou část jeskyně a na bednu zadejte kód z EMF přijímače. Najdete knihu.

  • Kapitán Walter Spivey píše ve svém deníku o tom, jak sbírali poklady na dně moří a dál je prodávali. Jendou ale byli zrazeni chamtivým Gruelem. Proto kapitán schoval svůj poklad v Grindles maw a bude vyčkávat na pomstu. Nigela by zajímalo, jestli má tento Gruel žijícího potomka.

Něco za vámi spadlo. Prozkoumejte to. Veslo (asi z ♥♥♥♥), seberte ho.
Prozkoumejte ohniště veškerým vybavením co máte. Získáte nahrávku EVP a fotku.
Vyfoťte zde fotografii #3, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde nahrávku #7, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Vydejte se zpět. Hned v první obrazovce se koukněte nahoru a zavěšte veslo na hák. Přehoupněte se dopředu. Pak jděte doleva, rovně, rovně, rovně, doprava, rovně, rovně. Přišli jste k velkému světelnému kuželu, tak si pokecejte. Použijte vybavení – získáte foto a nahrávku. Při přehrání nahrávky zjistíte, že duch říká něco o květině.
Vyfoťte zde fotografii #2, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde nahrávku #8, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

A teď ven z jeskyní na pláž.

2. DEN: A link to the legend (1.část)


PLÁŽ:
vyjdete z jeskyně a běžte doleva. Je tam malíř, zkuste na něj promluvit, je to ale bručoun a mluvit s vámi do konce hry prostě nebude. Prohlédněte si jeho malbu. Teď běžte nahoru směrem k budově do průchozí jeskyně, do místa, kde je zamřížovaný průchod. Použijte veškeré vybavení. Získáte fotku a nahrávku EVP.
Vyfoťte zde fotografii #1, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde nahrávku #13, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Vraťte se o obrazovku zpět a běžte zpět do města.

ANTIKVARIÁT:
Vydejte se doleva k antikvariátu. Otočná cedule hlásá, že majitel se jmenuje Gruel. Že by náhodička? Rozhodně ne. Na prohlédnutí tam toho moc není. Klikněte na kamenný kříž hned u vstupu, dál uvidíte creepy porcelánovou panenku se zeleným okem a hlouběji v obchodě najdete majitele Gruela s panenkou v ruce. Zkuste ho pozdravit. Gruel s vámi ale odmítá mluvit a místo toho mluví jako panenka Jemima (je to prostě magor). Kousek od toho cvoka najdete knihu se třemi korunami, můžete ji ale vzít jen, když bude mít zastíněný obličej panenkou. Pak se rychle spakujte pryč. Venku vyzkoušíte přečíst knihu, ale nejde otevřít. Navštivte kováře, který slíbí, že odpoledne bude kniha odemčená. Vyjděte ven a následujte kočku až do Celtic Corner.

CELTIC CORNER:
Promluvte s majitelem Rhysem Branwenem, pak prozkoumejte obchod. Pozdravte Mr. Tibbse, prozkoumejte hada se svíčkou, za ním je krabice s nápisem Saxton Snappers, sem budete pak vhazovat fotografie do soutěže. Naproti koukněte na plakát PALMISTRY.
Prostudujte všechny plakáty za Rhysem a křišťálovou kouli, naposled důkladně proluftujte knihovnu.
Přečtením všech knih se přiblížíte ke splnění achievementu BOOKWORM (přečíst všechny knihy v Celtic Corner a v Muzeu).

První tři knihy v Celtic Corner jsou povídky v poslední je povídka o Kapitánu Spiveym. Další tři knihy jsou na chlup stejné, ale obsahují informace o obrazcích a jejich použití.

  • Píše se, že obrazce je možno otáčet a dostanou tak trochu jiný význam (inside, below, above, outside). Kombinováním symbolů a jejich různých úhlů můžete vytvářet věty nebo popisy map. Zajímavé.

Zbylé dvě knihy popisují tradice a zvyky. Před Celtic Corner si prohlédněte dva časopisy v krabicích, nástěnku a klacky opřené o obchod.

STARÝ MAJÁK:
Pokračujte nahoru nad obchod. Můžete kliknout v dálce na budovu starého skladiště a na hospodu. Pokračujte do další lokace. Objevili jste starý maják. Zahulákejte si do dálky a spustí se videosekvence – zvon zvoní = je poledne.

BOB TAWNY:
Vraťte se zpět za kovářem, který vám vrátí knihu. Odcházíte domů.

HARBOUR COTTAGE:
Otevřeli jste knihu, je to deník Williama Agera.
V básni popisuje, jak šel skrz les po kolejích do města až do Saxtonských jeskyní, kde zabil Emily.

  • Píše se tu taky o tom, že chtěla květinu Pasque Flower (koniklec velkokvětý). Slova o květině říkal i duch dívky v Saxtonských jeskyních. Nebyla to Emily?

Po přečtení knihy ještě běžte do ložnice odložit věci na stůl.

MOČÁLY:
Vyjděte z domu a běžte jakoby k hospodě, pak přes pláž a průchozí jeskyně pokračujte k nádraží SedgeMarsh, kam vás kniha navedla.
Při procházení močály vyfotografujte u týpka s dalekohledem žábu a ptáka. Odemčete tak achievement BIRD WATCHER. Pokud se vám fotka ptáka nepodaří na poprvé, nevadí. Odstupte od sledovací budky a zkuste to znovu.
Na lávce opodál nebo kousek od muže z dalekohledem, vyfotografujte žábu, abyste získali achievement ENVIRONMENTALIST.

CARRION WOOD (CARRIONSKÝ LES):
Přijďte na nádraží k sudům pro hospodu Bear a pokračujte podél kolejí, až narazíte na signální ceduli. Vyfoťte si ji a pokračujte dál.
Vyfoťte zde fotografii #4, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.

Za mostkem si můžete zahulákat. Pokračujte hlouběji do lesa, jakmile narazíte na ceduli Raven Lane. Běžte 2x doleva, kde najdete dopis.

  • Zlý dopis od žárlivého muže, který píše zadané ženě, že má přijít a zůstat na jeho farmě, protože tam patří a že zabije jejího manžela.

Pokračujte 1x vpřed a přijdete k malému domu se zahrádkou. Promluvte s Katherine Karswell. Dopis byl adresovaný pro ni, ale Katherine si z toho očividně nic nedělá. Její manžel Robert je zase nazlobený, protože si myslí, že mu žena uteče za farmářem. Katherine vás pozve k obědu, ale musíte najít pár ingrediencí. Zatím se rozhlédněte. Přímo za Katherine najdete symbol ve zdi a ptáka Jaspera, běžte do vzdálenějších dveří, ale tam je mrzutý manžel. Nechce s vámi zatím mluvit. Vraťte se zpět a vejděte do kuchyně. Prozkoumejte knihu u krbu, najdete v ní přesný popis receptu, vraťte se za Katherine a zeptejte se, které přesně chce přinést:



Nalevo od krbu je symbol, který si prohlédnete. Můžete se podívat na nástroje nad krbem, keramiku ve skříni a na misky vedle dveří. Na stole je prkýnko a nůž. Vyjděte ven hledat ingredience.

Pokud plníte achievementy, musíte ještě k těmto ingrediencím sebrat:
Pink Flower, Dandelion, Dais, Fern, Ivy Leaves.

Běžte 2x doleva pro chives, vpravo roste růžová Pink Flower. Pak se vraťte před záhonek před dům a seberte Dandelion a Daisy). Teď jděte 2x doprava a na levé straně seberte Fern. Znovu doprava až ke kolejím a mostku. Před mostem roste strom s Cobnuts a hned za ním je Wild Garlic. Vraťte se doleva k ceduli RAVEN LANE a běžte prostřední cestou. Hned u pařezu rostou Mushrooms. Projděte lesem (stále doleva). Pokud plníte achievementy, vraťte se pro poslední rostlinu, roste na zdi vedle vchodu do dílny – Ivy Leaves.

Běžte za Katherine do kuchyně. Na prkýnku nakrájejte Mushrooms, Garlic, Chives. Cobnuts dejte do hmoždíře.

Teď musíte mít v inventáři toto:


Dejte nakrájené ingredience do kotle. Katherine si vzpomene ještě na jednu přísadu. Pošle vás nahoru do pokoje, abyste se podívali, jak vypadá.



Podívejte se i na ostatní věci v pokoji – portréty, obrazy a hlavně kamenný znak.

Pro splnění achievementu HEDGE WYCH musíte posbírat všechny rostliny v country lane a mít je v inventáři před tím, než vhodíte do kotle poslední přísadu. Tedy vraťte se zpět až k ohradě s druhým koněm. Znovu seberte Chives, na mostku u kolejí Cobnuts a Wild Garlic a v lese Mushrooms na zahrádce před domem seberte poslední zapomenutou přísadu - Hedgerow balm. Vložte Hedgerow balm do kotle.

Po obědě si Katherine zdřímne a vy můžete jít na pokec za Robertem.

2. DEN: A link to the legend (2.část)
V dílně nejprve promluvte s Robertem. Zajímá vás všechno, co ví o domě, ve kterém bydlí. Nic moc vám neřekne, ale něčím vás zaskočí. Dům údajně s Katherine koupili v 60. letech (to nesedí vzhledem k jejich očividnému věku). Pod oknem seberte hole, nahlédněte do mikroskopu (vylaďte si obraz) a prozkoumejte rozbitý kámen. Přečtěte všechny 4 pergameny. Získáváte mapu Carrion Woods.



CARRIONSKÝ LES:
Běžte doprava. Znovu stojíte před cedulí RAVEN LANE, vydejte se prostřední cestou hlouběji do Carrionského lesa. Přímo před vámi stojí velký kámen, prozkoumejte ho. Má na sobě znak a tři tečky. Je to tedy kámen číslo tři. Nastavte na něm obrázek dle tabulky. V průzoru kamene uvidíte prosvítající světlo mezi stromy. Pak běžte 2x doleva a nastavte kámen číslo 2, v průzoru uvidíte větev smrku. Posuňte se doprava a dojdete k místu, kde padají šišky na zem. Odtud dvakrát doleva. Našli jste poslední kámen, vložte do něj dřevěné tyče a otočte ho.



V otvoru uvidíte Northfieldský kostel. Zapíše se vám na mapu. Vraťte se k ceduli RAVEN LANE a pokračujte cestou doprava nahoru - na Hřbitov.  

2. DEN: The last of Northfield


HŘBITOV:
Přišli jste na hřbitov, porozhlédněte se okolo – havrani, kostelní věž a náhrobky. Na jednom náhrobku leží písmeno N, seberte ho a pokračujte doleva. Stojíte před dveřmi kostela, prozkoumejte spodní část dveří, seberte písmeno O, knihu a přečtěte si ji. Je to deník Thomase Agera.

  • Popisuje, jak zabije nějakého Gurneyho, protože už viděl a slyšel dost. Zmínil se o paktu a koruně.

Běžte do levého spodního rohu obrazovky. Zde prozkoumejte okno, klikněte na vrány a náhrobní kamen Williama Agera. Jsou na něm tři koruny – odkaz na legendu. Hned po jeho přečtení začne někdo kousek od vás kašlat. Běžte doleva a u brány klikněte na okraj dveří, kde najdete kovové písmeno E. Vraťte se 2x doprava až budete znovu stát u dveří kostela. Pokračujte dál po pravé straně. Pohybujte se podél zdí a klikejte na aktivní části, sbírejte předměty (budou tam jen písmena). Až se dostanete k ceduli NORTH YARD, promluvte s hrobařem. Rád vám pomůže, ale vy musíte pomoct jemu. Vrány roztrousili písmena z Tomova náhrobku a on po vás chce, abyste to napravili. Vemte z gbelíku písmeno H a běžte zpět a před cedulí NORTH YARD jděte 2x dolů. Narazíte na čouhající náhrobek, zasuňte do náhrobku písmena, aby vytvořili kompletní nápis Tom Henry Oliver a běžte za hrobařem.
Řekne vám, že Agerova rodina byla lehce deformovaná a ne moc dobře smýšlející. Rozhodně věděli o místě ukrytí koruny, a nebyli jediní, ale taky se hrobník zmíní, že některé věci prostě mají zůstat nenalezeny (tak jak to říkal profesor). Hlídají ji staří strážcové. Dozvíte se, že Thomas Ager byl rektor místního kostela a pošle vás za vikářem Nickem, který má Thomase v oblibě.

NORTHFIELDSKÝ KOSTEL:
Vraťte se zpět, před cedulí NORTH YARD nahoru a vejděte do kovové brány. Prozkoumejte nástěnku a květiny ve váze, vstupte do dveří. Zaujme vás kamenná tabulka na zdi, kniha (pojednávající o Black death – velký mor) a na stůl položíte fotoaparát. Běžte doleva. Na okno a obraz použijte kameru a běžte doleva. Pak klikněte do pravého spodního rohu a jste u ležící sochy – je to hrobka Gurney's tomb (že by Gurney, kterého se rozhodl Thomas Arger zabít?). Prozkoumejte jeho ruce, žádné nemá. Uslyšíte cvaknout fotoaparát. Vraťte se k němu. Máte nové foto do alba. Běžte znovu do leva a použijte na všechna možná místa všechna vybavení. Přímo před vámi použijte kameru na lavici. Uvidíte v ní muže. V kostele ještě získejte nahrávku z kostelní lavice a z památníku rektorů kostela.
Vyfoťte zde fotografii #5, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde nahrávku #5 a #6, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Běžte do místnosti s vikářem (od památníku dolů, dolů, doleva). Vikáře je těžké najít, protože není vidět vstup do místnosti. Na obrázku Nigel akorát vyšel z místnosti od vikáře. Prohlédněte si tapiserii s korunami a nahoře obrazu muže s červenýma očima - použijte kameru a přibližte si ho (ano, je to ten samý, kterého jste viděli před chvílí v kameře). Pak promluvte s vikářem. Je to už starší pán a vůbec nic si nepamatuje. Něco ztratil mezi středou a pátkem, ale vůbec neví co a kde. Vraťte se k nástěnce a přineste mu leták. Poprosí vás, abyste pozvánku přinesl Nanny Noah.
Zjistíte, že poslední z rodiny Agerů byl William, a po něm rod vymřel, protože neměl žádné potomky. 

Jakmile domluvíte s vikářem, odejděte ven z kostela a Nigel řekne, že už nasbíral dost dat a může se vrátit do města.

2. DEN: Research is the key


SAXTONSKÉ MUSEUM:
Muzeum je ta nejotravnější část ze hry. Je tu spousta informací a aktivních míst, které se dají prozkoumat.
Prozkoumáním každé aktivní položky v muzeu získáte achievement SWOT.
Prohlédněte si do konce všechny tři interaktivní videa (každé má cca 5 minut a točí se ve smyčce) a odemče se achievement FILM BUFF. Pokud neshlédnete do konce filmy, neodemče se ani "Film Buff" ani "Swot".

V muzeu promluvte s profesorem Ooglem. Řekne vám, že co je jednou ztraceno by nemělo být hledáno (zase?). Pak na pultě seberte mapu muzea a vydejte se doleva.



MUZEUM: 1. PATRO
Prohlédněte si otáčející se sošku a její popisek, odvětrávání, na druhé straně na zdi zajímavosti o muzeu, vůz, rybu a dalekohled ve vitríně. Jděte doleva.
Prozkoumejte obraz muže, obraz Northfieldu 1602, jděte ke kostlivci.
Na kostlivce použijte magnetofon.
Nahrajte zde nahrávku #10, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Pak si vedle prohlédněte stojany s oběma popisky ke kostře vedle vitríny. Prohlédněte vždy vrchní i spodní část každého informačního plakátu. (U spodního plakátu dole si uděláte automaticky poznámku) a předměty, které byly u kostry nalezeny – čepice, srp a kniha (zkuste zámky u všech vitrín). Jděte doleva.
Klikněte na obrazy vpravo. Na jednom je mapa.

Vyfoťte si ji a všimněte si, že je v ní díra. Druhý obraz mluví o koruně (prohlédněte si obě části).

  • Píše se tam také o pověsti, která tvrdí, že když bude poslední koruna vyjmuta z místa svého odpočinku, přijdou strážci koruny a budou se ve městě Saxton dít hrozné věci (proto nikdo ve měste nechce, aby byla nalezena? Pche - pověry).

Za rohem prohlédněte stojany s informacemi o Harbour Cottage. Každý stojan má 2 plakáty. U plakátů si prohlédněte i vrchní i spodní část. Na obrázek Harbour Cottage a okolí se dá kliknout a Nigel k tomu bude mít popisnou připomínku.

  • Zjistíte, že původní majitel – Molina - spáchal sebevraždu. Pověsil se na trám na balkónku Harbour Cottage.

Další stojan je o Emily:
  • Dcera místního doktora, která zmizela, našli se jen její brýle na pláži. Zajímala se o botaniku a často lezla na nepřístupná místa, aby objevila vzácné květiny.

Prohlédněte si brýle a popisek pod nimi. Vyjděte dozadu (za obrazem ženy). Přistupte k obrazu ženy s velkým límcem a všimněte si jejich očí. Všimněte si trilobita a popisku pod ním. Nad trilobitem je obraz ženy. Prozkoumejte ho. Pak vstupte do knihovny.
Přečtením všech knih v muzeu a Celtic Corner získáte achievement BOOKWORM. Takže pokud jste v Celtic Corner nepřečetli všechny knihy, vraťte se tam ještě před vstupem do muzea.

Narazíte tam na knihu o původních starých rodinách Northfieldu.
  • Píše se tam o Agerových bratřích (Thomas, Frederick, Nathaniel, William). Nathaniel by měl podle knihy mít hrobku ležící v Ulcombském kostele. Další propíranou rodinou jsou Gurneyovi. Byla to velká rodina vlastnící velké pozemky s ovocem, pole a hospodářská zvířata. Nejznámější byl Nicolas, sběratel umění. Posledních pár let svého života chtěl objevit Anglo-Saxtonskou korunu, byl ale nalezen znetvořený a mrtvý před svým domem. Jeho ostatky jsou uloženy v kostele.

Běžte do leva a všimněte si Spiveyho dalekohledu a popisku pod ním. Zaklepejte na dveře, proleťte obě sbírky motýlů. Přejděte k helmě (nezapomeňte na popisek) a pak si kousek vedle, spusťte interaktivní prohlídku. Nakonec klikněte ještě na kameru na stěně a pak pokračujte do dveří vedle kamery. Spustí se další interaktivní prohlídka.
Prohlédněte si do konce všechny tři interaktivní videa (každé má necelých 5 minut a točí se ve smyčce) a odemče se achievement FILM BUFF. Pokud neshlédnete do konce filmy, neodemče se achievement "Film Buff" ani "Swot".

Vraťte se zpět ke kameře a běžte doleva. Tady prohlédněte všechny vitríny a poslechněte si všechny elektronické průvodce. U smyčky z lana udělejte EVP.
Nahrajte zde EVP #12, které je potřebné ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Pokračujte směrem k brnění. Běžte očíhnout obraz s vránami a pak helmu u brnění. Nakonec je tu obraz se třemi muži a tlačítko výtahu.

MUZEUM: 2. PATRO
Nastupte do výtahu a jeďte do 2. patra. Prohlédněte si oba obrazy na stěně a jděte doprava. Nad hlavou jsou vyobrazeny tři koruny a vedle nich je na prozkoumání prostřední talíř. Naproti je obraz. Dál je busta Nefertiti a její kartičce se symboly. Naproti poslední interaktivní film.
Prohlédněte si do konce všechny tři interaktivní videa (každé má necelých 5 minut a točí se ve smyčce) a odemče se achievement FILM BUFF. Pokud neshlédnete do konce filmy, neodemče se achievement "Film Buff" ani "Swot".

Na konci chodby si všimněte obrazu stromu s havrany. Použijte magnetofon k zaznamenání. Jděte zpět k výtahu a stiskněte 0. Tady je to ale neprůchozí, takže jeďte zpět do 1. patra.

MUZEUM: 1. PATRO
Slyšíte už asi po 30cáté, že se muzeum zavírá – odejděte. Pokud nebudete mít vše potřebné k průchodu hrou, tak z muzea nepůjde odejít.

THE ARK:
Běžte dolů a zastavte se u Nanny Noah doma. Prohlédnete si videosekvenci. Po skončení jde vidět, jak Nigel netrpělivě poklepává rukou. Já se mu ani nedivím. Proč proboha autoři nepovolili přeskakování videosekvencí?! Nanny vám daruje kouzelný předmět. Jakousi hůlku. Při konverzování a vyčerpávání všech možností se zaseknete na popsání předmětů z inventáře. Ukažte jí leták od vikáře. Pak vám bude věštit z ruky až do noci.

HARBOUR COTTAGE
Ocitli jste se doma a vycházíte automaticky schody do ložnnce.Jděte ke stolu v ložnici a odložte tam všechny fotky a EVPs. Klikněte na postel a při oddělávání pokrývky uvidíte nůžky. Dáte je automaticky pryč a jdete spát.

2. NOC: A return to the Carrion Woods


Probudili jste se ve 3 ráno, někdo klepe na dveře. Musíte prozkoumat dům s výbavou a ostatní zajímavé lokace. Taky pokud plníte achievementy, poslechněte si novou básničku v telefonu.
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (noc druhá).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

Běžte dolů po schodech. Proběhněte dům a zjistíte, že klepaní jde z koupelny. Nigel nechce vstoupit, dokud neuvidí, kdo tam je. Koukněte se tedy klíčovou dírkou a pak vstupte. Rožnete a v umyvadle uvidíte spoustu vlasů. Podívejte se. Pak udělejte foto zrcadla a vany. Můžete odejít do další místnosti. Běžte na konec chodby a udělejte nahrávku. Pak udělejte fotku křesla ve vstupní hale a přesuňte se nahoru na schodiště. Udělejte foto trámu, kde se měl oběsit Molina.
Vyfoťte zde fotografii #23, #16, #8, #6, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde EVP #1, které je potřebné ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Můžete jít ven. Za okapem máte dopis od výpravčího. V noci stále padá ze stěny obraz a on by byl rád, kdybyste se na to přišel podívat. Dveře nechává otevřené.

SAXTONSKÉ NÁDRAŽÍ:
Jděte vpravo a pak doleva, kolem antikvariátu nahoru. Na obraz napravo naproti neprůchodným dveřím použijte EVP, pak také kameru (dvakrát přibližte) a foťák.
Vyfoťte zde fotografii #18, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde EVP #14, které je potřebné ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

HOSPODA:
Promluvte si s Bobem Tawnym, který vám má povyprávět nějaké historky o městě a o místním umění. Bohužel se mu ale nějak nechce, tak vám dá knihu The Legend of Grindle and Ganwulf. Prototže má kniha i obrázky, tak to prý zvládnete i bez něj. Přečtěte si ji. Vidíte věnování od Rose (Nanny Noah).

KOLEJE ZA BAŽINAMI:
Musíte projít přes celou mapu až do Northfieldského kostela (rychlý přesun pomocí mapy by se teď hodil).

Projděte kolem pláže, skrz průchozí jeskyni a kolem Martello Tower až na vlakovou stanici.
(tady si to sejvněte)
Běžte ke zblázněnému varovnému světlu. Je načase vytáhnout kouzelnou hůlku od Nanny a porazit napoprvé 7 zlých fantomů tím, že se na ně trefíte hůlkou. Pokud se nepodaří napoprvé, načtěte sejv a zkuste to znovu.
Porazit všech sedm fantomů pomocí amuletu, který Nigel dostal od Nanny Noah, hned na první pokus a splnit tak achievement GHOSTBUSTER.

Můžete pokračovat po kolejích dál, až přijdete na kraj lesa k ceduli RAVEN LANE. Vydejte se doprava nahoru.

HŘBITOV:
Před hřbitovem zapněte kameru a jdem na to. Stojíte u náhrobku s květinami (všimněte si, že vedle vás stále někdo kašle. Nezemřel snad William Arger choleru?). Otočte se 2x doleva a seberte listy rostliny u náhrobku (budou potřeba pro úkol). Pokračujte podle záchytných bodů na mojí mapě, otáčejte se vždy kolem sebe a sbírejte rostliny na hřbitově. Nakonec dojdete k bráně kostela.



NORTHFIELDSKÝ KOSTEL:
Prohlédněte si vzkaz od hrobníka Wesely Russeta a knihu, kterou přiložil. V knize je návod, jak zneškodnit zlé entity pomocí rostlin. Chcete projít cestou vlevo ke dveřím, kde byl předtím vikář, ale nejde to. Proto to zkusíme vchodem z venku.
(tady si to sejvněte)
Vyjděte ven z kostela (rovně, doleva, doleva), ale tady je Temnota taky. Budete ji muset zneškodnit pomocí knihy od hrobníka. Rostliny v knize mají každá své číslo. Umísťují se dle pentagramu. Přikládejte rostliny podle návodu na aktivní místa dveří. Začněte vrchní rostlinou (Binding Nightshade) a pokračujte po směru hodinových ručiček. Položte je takto:




Hned napoprvé položte rostliny ve správném pořadí na dveře a tím zneškodněte Temnotu. Získáte tak achievement GRAVE DWELLER.

Zbavili jste se Temnoty. Můžete se vrátit zpět do kostela. Běžte až k hrobce Nicolase Gurneyho ale ještě před ní, na levé straně vyfotografujte okraj lavice s vyřezávaným erbem. Začněte s průzkumem hrobky pomocí výbavy. Gurney si postěžuje, že mu vzali jeho ruce. Vraťte se na hřbitov, kde jedny ležely, ale nemohli jste k nim kvůli Temnotě (ven z kostela - rovně, doleva, rovně doleva, rovně, doleva). Vraťte mu je a pak si vyfoťte kamennou desku nad jeho hlavou. Pokračujte doleva, kde vyfotíte další znak (nad vaší hlavou). Všechny znaky přiložte na podstavec Gurneyho hrobky, vraťte mu ruce a znovu ho prozkoumejte pomocí kamery. Dostanete nápovědu.


Po tomto Nigel zahlásí, že má co potřeboval a vrací se do města. Zhlédnete videosekvenci a ocitáte se na pláži pod schody.

2. NOC: Seek the tree


MUZEUM:
Zepředu se tam prostě nedostanete, tak se vraťte zpět ke dveřím Nanny Noah a vypučte si rýč. Použijte ho na okno naproti (když je zavřeno, proč se v muzeu svítí?). Vlezete okýnkem a ve skříni vezmete pojistky. Pokračujte dál dozadu vpravo k výtahu, ale nefunguje. Zkuste tedy WC, přečtete si novinový článek z koše.

  • Noviny jsou datované na den před Nigelovým příjezdem do města a píše se tam, že dům Karswellových, dříve dům Agerovy rodiny, jde do dražby. Dům byl po velkém požáru a smrti obou manželů 20 let prázdný. Nenašli se žádné stopy, ale je velmi pravděpodobné, že šlo a čin žháře. Další článek mluví o tom, že Hadden industries nechala instalovat přehrávače interaktivních videí do Saxtonského muzea.

Vyzkoušejte výbavu na dveře. Získáte fotku a EVP, použitím kamery promluvíte s duchem dívky.
Vyfoťte zde fotografii #10, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde EVP #9, které je potřebné ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Běžte zpět a pak doleva do skladiště krámů, prohlédněte stojan s plakátem a vše ostatní co jde. Pak se vraťte před ceduli WC a jděte dolů, kde narazíte na obrazy a dál na zblázněnou kopírku tisknoucí dokola ženský obličej. Jděte dál a jste v kontrolní místnosti. Prohlédněte monitory. Mačkejte tlačítka, dokud neuvidíte něco neobvyklého. První řada, tlačítko číslo 4: Monitor ukazuje, že stojíte u vstupu do muzea s kamerou, ale vy jste teď úplně jinde, počkejte chvíli a dívejte se. Uvidíte kód 4581. Použijte ho na pojistkovou skříň napravo a vyměňte pojistku a jeďte výtahem do 1. patra.

MUZEUM: 1. PATRO
Vyfoťte si oprátku, na které se oběsil Molina (a pokud ještě nemáte nahrávku EVP z minulé návštěvy muzea, tak ji nahrajte). Na fotce uvidíte jeho ženu Christinu bez vlasů.
Běžte vlevo a použijte výbavu na přilbu a dále na trilobita. Postupujte 2x doprava ke kostře a tady taky použijte veškerou výbavu. U kostlivce získáte foto a pokud jste to neudělali již při první návštěvě muzea, tak i EVP.
Vyfoťte zde fotografii #11 a #12, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde EVP #10 a #12, které je potřebné ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

(tady si to sejvněte)
Jděte 2x vpravo a jste u sochy tří králů. Vyfoťte sochu ve chvíli, kdy budou otočeni ksichtem k vám, jinač se vám fotka nepovede.
Vyfoťte Tři krále hned napoprvé tak, aby jim byl vidět obličej a nebyli rozmazaní a tak získáte achievement WE THREE KINGS. V případě že se nepovede, načtěte si sejv.

Přejděte k ventilátoru. Potkáte Lucy!! Tvrdí vám, že vás nesleduje, ale hledá stopu zmizelých koček. Promluvte s ní, vyčerpejte všechny odpovědi a běžte se podívat do místnosti, odkud Lucy přišla (a jak se tam ksakru dostala?). Všimněte si obrazů na zemi a tajného průchodu za skříní. Vstupte. Nalevo v krabici najdete článek o zmizelé 8-létě dívce Verity. Zemřela v budově muzea. Prohlédněte všechny průzory ve zdi a to samé udělejte i na pravé straně. Při návratu k Lucy zaslechnete telefon. Vyslechnete celý hovor, který pak Lucy zapře. Běžte k výtahu (doleva a pak směrem k brnění).

MUZEUM: 2. PATRO:
Verity zatím nechce, abyste jeli do 2. patra a pošle vás zpět. Jeďte tedy do sklepa a zjistěte, co má na srdci.

MUZEUM: PŘÍZEMÍ
Od Verity zjistíte, že Nigela sleduje nějaký duch William a že ho chce zabít. Přeruší vás klepání.

MUZEUM: 2. PATRO
Běžte rovnou ke stromu s havrany a použijte veškerou výbavu. Získáte foto a hra vás přesune do Harbour Cottage.

HARBOUR COTTAGE:
Slyšíte zvuk nádobí, běžte do kuchyně a nahlédněte do Molinova deníku na stole. Něco se změnilo. Pokud jste dnes večer ještě neposlouchali telefon, je vhodná chvíle to dohnat.

  • Píše v něm, že nemoc jeho ženy se zlepšila natolik, že si dovolili vyjít ven. Procházeli se po pobřeží a užívali slunce. Christina se ale nechtěla vrátit do Harbour Cottage. Tvrdila, že se jí tam vždy přitíží.
    Následující den Molina nevidí žádné zlepšení. I když doktor Black tvrdí, že nemoc ustupuje, Christina je stále bledší a bledší a každou noc vzlyká.
    Další den popisuje Molina cestu do nemocnice. Christina věří, že byla otrávena, ale nenašly se žádné toxiny. Proto Christina požádala o propuštění. Nemocniční lékař řekl, že Christina věří, že v domě je zlo, které ji zabije. Molina se obává, že Christina věří, že ji otrávil on.

VSTUPNÍ HALA:
Někdo klepe. Přichází Lucy, aby vám pomohla s vyšetřováním v Harbour Cottage. Konečně! Můžete použít poslední výbavu. Klikněte na monitor a přihlaste se. Klikněte na první obrazovku a navádějte Lucy tak dlouho, dokud se nestrefíte a obraz nevyladíte k dokonalosti.



Jakmile nastavíte všechny 4 kamery, můžete začít lovit. Každé okno má svůj vlastní ukazatel paranormální aktivity (žlutá stupnice) jakmile začne šílet a intenzivněji pískat. Klikněte na obrazovku. Křížkem nahoře vpravo se vrátíte zpět.

CHODBA:
Musíte označit 5 světelných bodů = orbů. Uvidíte tam stát muže. Opakujte vícekrát, dokud neuvidíte i kolečkové křeslo a procházejícího muže a naposled krejčovskou pannu.

LOŽNICE:
klikněte na rámeček pokoje vpravo nahoře a najděte 6 rozdílů.



Po označení všech míst se něco začne dít na schodišti. Jakmile to řádně prozkoumáte, Lucy se rozloučí a odejde. Nigel automaticky odejde do ložnice, odložte všechny důkazy na stůl a běžte spát. 

══ 3 ══
3. DEN: Deception
Zase se vám zdálo o obrazu s bratry Agery.



Vezměte si z okna své věci - zjistíte, že něco chybí. Podívejte se na fotku – to vypadá jako jeden z bratrů, a stojí u Nigelovi postele.
Automaticky jste získlali fotografii #19, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.

Dole automaticky seberete noviny a dopis. Přečtěte je a najděte své zmizelé přístroje. EMF metr je ve vaně a v kuchyni v levém šuplíku je magnetofon.
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (den třetí).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

Vyjděte z domu. Před Harbour Cottage potkáte Nanny. Hoďte řeč a pak běžte sledovat Lucy k Martello Tower (opět skoro přes celou mapu!). Uvidíte Lucy s místním „novinářem“ vyslechněte rozhovor a pak se vraťte před pláž do města. Znovu promluvte s Nanny.

CELTIC CORNER:
Promluvte s Rhysem a zjistíte, že se ztratil Mr. Tibbs. Do schránky u schodů naházejte z inventáře všechny fotky, které tam půjdou (nechápu, jak je možné, že Nigel mohl vhodit fotky z muzea, když v muzeu je zákaz focení a soutěž byla veřejná. Každý se pak může dozvědět, že tam Nigel fotil).

STARÝ MAJÁK:
Pokračujte nahoru k majáku a vlevo u potůčku si vyfotografujte fialové květy.

PŘÍSTAVNÍ HRÁZ:
Jděte k Nanny Noah a ukažte jí obrázek fialových květů. Identifikuje květinu jako Pasque flower (mluvil o ní William Ager ve svém deníku, Emily chtěla tuto květinu) a poprosí vás o vyzkoušení hádankové hledačky Treasure Hunter na May Day. Souhlasíte a tak vám dá clue 1. Přečtěte si ho a běžte, kam vás vede. Clackety clackety, track – rozhodně vlaková stanice.

VLAKOVÁ STANICE:
Ze židle si vemte mapu Saxtonu a promluvte s výpravčím. Pak se podívejte na obraz starých zaměstnanců, jak říká clue 1. Najdete tam clue 2. Poor flutters who flutter no more. Jděte do muzea k motýlům.

MUZEUM:
Promluvte s profesorem Ooglem. Řekne vám o dolech pod Carrionským lesem. Pak se běžte podívat na ubohé třepetálky, kteří už netřepotají – motýli. Na boku vitríny najdete clue 3 a kousek drátu. Jakmile poodstoupíte od motýlů, váš EMF se zblázní, přijďte tedy blíž k dalekohledu. Nigel se rozhodl, že si ho musí půjčit. Přejděte tedy do mrtvého bodu pod kameru a vyfoťte interiér muzea. Pak připněte fotku před kameru pomocí drátku a vezměte si dalekohled sebou. Vyzkoušejte ho, je ale pokažený.

BOB TAWNY – KOVÁŘ:
Běžte za Bobem a poproste ho o opravu předmětu (Bob určitě nepozná, že jste si ho vypůjčil z místního muzea, a ani když se ztráta dalekohledu ohlásí, tak mu to nedojde. Zkrátka Bob Tawny není moc bystrý). Venku si přečtěte clue 3 – na kopec k falešné pochodni z minulosti. To bude maják!

MAJÁK:
U majáku potkáte Lucy, která sem chodívá přemýšlet. Dá vám vysílačku, abyste mohli být ve spojení. Na sudu leží clue 4. Vezměte ho a přečtěte – Sssss sssss stvoření bez jedu. Jednoho hada jsem viděla v Celtic Corner.

CELTIC CORNER:
Prozkoumejte okolí kolem kovového hada. Najdete clue 5. Přečtěte si ho – hluboko do Temnoty, kamenné zdi, někdo slyší její píseň a někdo ne, ... to jsou Saxtonské jeskyně!

SAXTONSKÉ JESKYNĚ:
Vstupte do jeskyně s kamerou. Běžte až dozadu na rozcestí, kde zabočíte doleva rovnou k duchovi Emily. Promluvte s ní a položte na kámen vlevo fotku Pasque Flower. Emily se zaraduje a řekne, že na ni celou dobu čekala, protože jí Ager slíbil, že ji donese. Před tím, než odejdete, tak si ji vyfotografujte. Opusťte jeskyně a z kamene si vezměte clue 6. Přečtěte si ho. Nanny vám připsala na clue vzkaz, že se máte sejít u ní doma. Chce vám něco ukázat.

THE PINNACLES (ÚTESY):
Vyjdete z jeskyně ven a uvidíte profesora Hardacra. Běžte za ním přes průchozí jeskyni až k útesům. Pak dolů. Promluvte si s ním a pak prozkoumejte okolí. Běžte stále doprava, až uvidíte kotvu. Běžte k ní blíž a za ní najdete ukrytou kliku. Seberte ji a běžte pořád doprava, nahoru a doleva než přijdete k věži se zvonem. Zasuňte do ní kliku a zatočte. Pak běžte vlevo nahoru a pak doprava nahoru – Nigel měl vizi. Pokud žádnou neměl, běžte znovu ke klice a postup opakujte. Promluvte s Hardacrem. Upozorní vás, abyste se držel od jeho přístrojů dál. :D tak se jdeme podívat na opuštěný theodolit. Pohybujte theodolitem klikem na stupnici, až narazíte na Lucy. Běžte zpět z útesů pryč.

STARÉ SKLADIŠTĚ:
Promluvte s Lucy a pak se běžte porozhlédnout okolo. Najdete kámen od krve (pokud jste se na něj dívali i před promluvením na Lucy, všimli jste si, že tam žádná krev nebyla). Běžte ke spodním vratům. Je tam jen plno krámu, proklikejte se jimi a nezapomeňte na okno a 2.patro. Pak se vraťte k Lucy a znovu ji oslovte. Bude chtít půjčit kameru. Dejte jí ji a vraťte se do skladiště. Lucy najde cestu do druhého patra skladiště (a rock accidently flew from your hands :D). Okno se zabouchne a Temnota přichází. Vaším úkolem je, vyhnout se Temnotě a pokusit se znovu otevřít okno. Jakmile budete stát u člunu a cesty hlouběji do skladiště, všimněte si po levé straně páky. Zatáhněte za ni.

Prohlédněte si sud s olejničkami, najdete obojek Mr. Tibbse. Pak sestupte dolů ke dveřím a vstupte.

NIGHTMARE ROOM:
Najdete nebohé kočky stažené z kůže. Napravo vedle dveří jsou vaše a Lucyiny fotografie.
Prohlédnutím všech fotografií získáte achievement TRUE DETECTIVE.

Za fotografií v levém rohu najdete ukrytý klíč. Přejděte na druhou stranu a prohlédněte sklenici s rukou a nástroje vedle. Dál pročtěte knihy o anatomii na polici (velmi zajímavé obrázky).


.

.


Politujte kočku. Pohlédněte na obraz, který se ale nějak změnil. Klíč použijte na šuplík a otevřete ho. Pak utečte ke dveřím a Rambo girl Lucy vyrazí dveře a zachrání vás. Mezitím co si bude Lucy fotit důkazy, běžte zpět k šuplíku a přečtěte knihy.

  • V knize je popsáno nějakým šílencem, jak k němu promlouvají bratři Agerové a učí ho. Tam, kde William selhal, tam chce šílenec uspět (ale stále nechápu, proč musely ty kočky umřít!). V další knize se píše, že musí dokončit práci bratří, protože jen oni znali poslední velké tajemství pokladu a jako šílencovi bratří před ním, i on bude rozlévat krev hledačů a bláznů, kteří se pokusí kopat moc hluboko.

Znovu se podívejte na obraz, který se zase změnil. Změnilo se také rozložení knih v knihovně. Můžete tu vzít deník Fredericka Agera.

  • Píše se v něm, že má za úkol zakrýt pravý úkryt koruny.

Pak promluvte znovu s Lucy o tom, co jste tu vše objevili. Vše předá policii a vy můžete jít v klidu na čaj za Nanny Noah.

THE ARK:
Opět shlédnete videosekvenci a pak vám bude věštit z čajové sedliny. Běžte domů.
Po cestě uvidíte Boba Tawneyho, promluvte s ním a pak běžte do Harbour Cottage.

HARBOUR COTTAGE:
Nigel automaticky sám odejde nahoru po schodech do ložnice. Odložte nasbírané fotografie a nahrávky do evidence a mapu Saxtonu na stůl. Jdete si lehnout, při odkrytí prostěradla znovu uvidíte nůžky.

3. NOC: Nocturnal Surveillance
Vzbudí vás zvonící telefon. Po zvednutí nebude telefon fungovat a dáte si na 1 den oraz s posloucháním básničky.



Jakmile položíte sluchátko, zjišťujete, že vaše přístroj envirometr hlásí velkou aktivitu. Přihlaste se dvojklikem na přístroj (tím se otevře a zrovna zadá heslo). Opět musíte klikat na jeden ze čtyř monitorů, když je aktivita ve žlutém sloupci nejvyšší.
Detekujte víc jak 20 nadpřirozených věcí na kamerách v Harbour Cottage a získejte tak achievement GHOSTHUNTER.

LOŽNICE:
objeví se kolečkové křeslo nebo Christina v posteli (vždycky mě zajímalo, kde Molina spal, když nahoře je postel jen pro jednoho, možná na tom kolečkovém křesle.), nebo Molina odcházející z pokoje pryč.

CHODBA:
opět kolečkové křeslo nebo procházejícího Edwarda Molinu zdí nebo krejčířskou pannu.

SCHODIŠTĚ:
Na monitoru se zobrazil čtvereček. Musíte poskládat ze samotných slov, která jsou slyšet v různých místech jednu souvislou větu. Klikněte ukazatelem na místa označená zde na obrázku a to v pořadí čísel.



Na další pokus můžete slyšet zvuk praskajících trámů, nebo vidět honící se světýlka nebo Molinu procházející se za oknem na střeše, ...

KOUPELNA:
Označte 5 orbů, pak se objeví duch Christiny u umyvadla a pak Christina ve vaně. Pak můžete slyšet zvuk vzdychání, ...
Opusťte vyšetřování tlačítkem QUIT. Pokud neuděláte všechny úkoly, Nigel nebude chtít od obrazovek odejít. Jděte do chodby, ozve se vám vysílačkou Lucy. Chce vám pomoct s vyšetřováním. Lucy bude u monitorů a vy budete průzkumník v terénu.

KUCHYNĚ:
Přečtěte Molinův deník.

  • Píše se tam, že Christina si přeje co nejdřív vrátit se do Španělska. Věří, že je něco v Harbour Cottage a snaží se jí to zabít. Příští týden by měla odjet Christina do Londýna, kde zůstane nějaký čas, než se trochu zotaví a bude moci odjet do Španělska. Záznam o pár dní později: Molina prohledal dům od vrchu dolů a nenašel nic. Myslí, že Christina musela být nemocná už než přijela. Další záznam z 29. Dubna 1952 říká, že se nemoc zhoršila. Začala krvácet do vany. Christina odjede prvním vlakem hned zítra ráno. Christina věří, že má jen malinko času, než ji zlo ze zdí domu zabije.

CHODBA:
Tak tady to bylo fakt creepy. Jeden z nejvíc děsivých momentů ve hře.

LOŽNICE:
Skříň se otevírá a kolem lítá světýlko.

SCHODIŠTĚ – BALKON:
Lucy vás zavolá, abyste se šel podívat na monitor, že se něco děje na schodišti. Uvidíte tam ducha Moliny houpající ho se na oprátce a kolem něj se točí energie Christiny. Běžte tedy nahoru a použijte kameru, fotoaparát, magnetofon (pokud možno magnetofon až nakonec). Na magnetofonové pásce, kterou si pak přehrajete je slyšet, jak duch říká čísla 3418.
Nahrajte zde EVP #4, které je potřebné ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

LOŽNICE:
Nigel se rozloučí s Lucy a sám automaticky odchází do ložnice. Odložte výbavu na okno, získané důkazy na stůl a běžte spát.
V noci se vám zdá o Nightmare room a najednou se ocitnete jako duch v Harbour Cottage. Projděte po době a zjistíte, že můžete projít skrz zeď na konci chodby. Pak se najednou probudíte.

══ 4 ══
4. DEN: May Day (1.část)


Vezměte si z okna své věci - zjistíte, že zase něco chybí. Podívejte se na fotku – to vypadá to, že dnes v noci stáli u postele Nigelovi hned tři duchové.
Automaticky jste získlali fotografii #20, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.

HARBOUR COTTAGE:
Přečtěte si ranní noviny a dopis od anonymního obdivovatele.
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (den čtvrtý).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

Pak běžte opět hledat zmizelé přístroje (v tomhle baráku si člověk fakt nemůže nic nechat). Jeden je v koupelně ve skříňce a druhý najdete na konci chodby.

TAJNÁ MÍSTNOST - SKLEP:
Opravte skříň s osvětlením, aby se rozsvítila žárovka a přejděte k sejfu. Je na něm číselný kód. Použijte kombinaci, kterou vám řekl Molina 3418 a mlýn. Otevře se sejf a vy si můžete vzít svůj EMP měřič a přečíst si poslední záznam z Molinova deníku.

  • Záznam z prvního května 1952 říká, že Christina v noci umřela a Molina je zdrcený. Venku jsou oslavy prvního letního dne a on proklíná Harbour Cottage. Zjistil, že voda, která jim tekla kohoutky, nebyla ze studny, jak měla, ale ze suterénu plného bakterií. Vyčítá si, že ji měl více poslouchat a dostat ji z Harbour Cottage. Má stále svůj služební revolver, ale nedokáže ho použít.

Pak použijte veškeré vybavení na portrét Christiny. Měli byste získat fotografii Christiny a foto obrazce na jejím portrétu (při použití kamery). Před odchodem ještě prozkoumejte otrávenou vodu a úplně vlevo dole výklenek. Použijte na něj vybavení a získáte fotku.
Vyfoťte zde fotografii #14 a #21, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.

PLÁŽ:
Vyjděte ven z domu. Hele, modré ♥♥♥♥!! (opravdu netuším, proč Steam slovo "n.ebe" srdíčkuje....)

BOB TAWNY:
Promluvte s ním a prozkoumejte stojan s nabídkou a běžte doleva.

PUNCH AND JUDY SHOW:
Pokud plníte achievementy, sejvněte si to tady. Pokud chcete udělat THAT’S THE WAY TO DO IT.
Pro achievement THAT’S THE WAY TO DO IT musíte sledovat loutkové představení dýl jak 5 minut. Doporučuju nastavit stopky a odejít, nebo proti zblbnutí aspoň vypnout zvuk. Už nikdy nechci tu melodii slyšet!

(Pokud vás zajímá něco o historii show Puch and Judy, tak tady je článek http://en.wikipedia.org/wiki/Punch_and_Judy. Jdeme dál doleva.)

GHOST TRAIN:
Promluvte s Lucy (vyčerpejte všechny možnosti) a projeďte se domem hrůzy.
Pro získání achievementu RETRO HORROR, se projeďte na hrůzodráze a pak to opakujte ještě 5x.

LUCKY DIP:
Pokračujte vlevo. Pod cedulí Treasure hunt je sud a do toho nahlédněte.
Pro splnění achievementu LUCKY DIPPER prozkoumejte všechny možné balíčky, abyste objevili všechny možné odměny v sudu. Získáte lžíci.

MYSTIC MORGAN:
Použijte nalezenou lžíci ve věšteckém karavanu, abyste zjistili, co vás čeká a nemine. Při odchodu ven slyšíte, že vytrubují číslo vašeho výherního losu. Běžte tedy doleva.

RAFFLE:
Profesor Oogle vám předá výhru. Promluvte s ním dosyta a odejděte ke stánku vedle.

NANNY NOAH:
Vyčerpejte všechny otázky a běžte zpět ke kováři.

BOB TAWNY:
Vrátí vám opravený dalekohled. Prý se mu zdá nějaký povědomý.

CELTIC CORNER:
Promluvte si s Rhysem. Ten vám o symbolech na fotkách nic neřekne, ale určitě odpovědi najdete v knihovně za ním, na kterou vás odkáže. Přiložte fotky k prostřední knize a ukáže se vám význam znaku. Přesuňte se za obchod, k majáku.

MAJÁK:
U majáku použijte Spiveyho dalekohled na pravé straně (uvidíte město), na levé straně (Ulcombský kostel) a uprostřed (♥♥♥♥).
U malého majáku za obchodem Celtic Conner se rozhlédněte dalekohledem na všechny tři světové strany a získáte tak achievement SPY GLASS.

A teď už víte, kterým směrem je Ulcombský kostel (od majáku doleva). Vydejte se tam.

ULCOMBSKÉ OKOLÍ:
Prozkoumejte kříž, věž kostela a pokračujte směrem doleva. Podívejte se na hodiny na věži a jděte doprava nahoru ke dveřím, do kterých zatím nemůžete. Tak se vraťte k hodinám a běžte doleva do kostela. Minete 3 krabice a už jste nad klenbou dveří (jsou znázorněny vlaštovky).

KOSTEL:
Běžte doleva, až narazíte na dívku s gramofonem – Nancy Brewerovou. Oslovte ji a na vše se vyptejte. Její bratr Timmy, který si s ní momentálně hraje na schovku, někam schoval klíč od věže (dveře, do kterých jste se nemohli dostat). Až ho najdete, zeptáte se ho na něj. Po ukončení rozhovoru můžete prohlédnout květiny pod okny a jít vlevo. Uvidíte knihu, ve které je stupnice pro varhany a na boku opět květiny. Vraťte se zpět kolem Nancy ke vstupním dveřím do kostela a projděte doprava. Směrem dopředu za varhany jsou jen trubky, tam zatím nic moc nenaděláte, ale jděte dolů cestou mezi lavice. Na 3 lavicí vlevo je znak na prozkoumání. Vyfoťte ho. Za ním uvidíte pastičku na myši, ale zatím nic nemůžete. Vraťte se ke dveřím a vydejte ven.

BOUDA:
Dejte se cestou stále doprava. Narazíte na boudu, kde je schovaný Timmy. Promluvte si s Timmym a pak běžte zpět.

RUSSET:
Při návratu potkáte pana Russeta (hrobník) a promluvte s ním.

Pokračujte zpět (dopředu), u dveří kostela projděte doleva. Krabice zmizely a za nimi je něco k prozkoumání. Je tam tabulka s nápisem, ale nejde přeložit. Běžte za Russetem a poproste ho o pomoc. Russet vás ale pěkně vypek a chce, abyste mu četli řádek po řádku. Vraťte se tedy k tabulce a zaznamenejte si ji do poznámkového bloku. A přečtěte mu jednotlivé věty, jak chtěl.

BOUDA:
Tak a máte, co jste chtěli a můžete jít za Timmem. Třeba když mu přečtete přeložené věty z Riddle stone, tak vám řekne, kam ukryl klíč. Timmy vás ale poprosí, abyste řekl rozluštění hádanky. O kterých ptácích hádanka byla? Černí v uniformě stavějící hnízda na domech. Vlaštovky = swallow. Jakmile odpovíte, dostanete od něj klíč od věže.

KOSTEL:
Ještě než půjdete do věže, navštivte znovu Nancy. Velmi rychle pochopíte, že Nancy a její bratr Timmy jsou duchové a čekají stále na dopis od svého otce.

VĚŽ:
Vyjděte z kostela a dejte se doleva, dolů, doprava a vpravo nahoru. Otevřete dveře klíčem. Nejprve vyšplhejte na žebřík. Rozhlédněte se dalekohledem a uvidíte u památníku postavu muže, ducha. Jakmile slezete ze žebříku, prozkoumejte místnost (hlavně stroj) a pak navštivte i suterén. Proklikejte co se dá a seberete kolo.

KŘÍŽ:
Teď běžte ke kříži, kde stál duch muže. Najdete na kříži dojemný vzkaz v podobě memoriálu pro Nancy a Timmyho. Běžte ho ukázat dětem do boudy, kde byl Timmy schovaný.

4. DEN: May Day (2.část)
BOUDA:
Jakmile Nancy dopis přečte a oba sourozenci dojdou klidu, půjdete automaticky za Russetem. Zrovna ho požádejte o pomoc se strojem a pak zajděte do kůlny, kde seberete kanistr a novou knihu. Všimněte si obrázku vedle textu, jsou tam noty!



  • Je to deník Nathaniela Agera,píše v něm, že očekává, že až rozehraje jeho varhany, budou všichni v kostele za lavicemi zpívat, a kdo nebude, toho zavře do Ulcombských krypt, rozrazí jim lebku vedví a nechá ho tam zemřít (všichni Agerové, jak se zdá, byli naprostí miláčci).

VĚŽ:
Běžte do věže k parnímu stroji určenému k pohonu varhan a nalijte do nádrže benzin s kanistru, pak stiskněte tlačítko stroje, abyste ho nastartovali. Ze stroje začne vycházet pára a za sklem se objeví oheň. Sejděte do suterénu. Jsou tam dveře s pěti tlačítky. Pokuste se prolomit zámek pomocí metody pokus omyl. Je to jednoduché. Když pomačkáte všechny tlačítka, zjistíte, že jedno vydává úplně jiný zvuk. Zvuk zapadnutí klíče do zámku. Zmáčkněte tedy tlačítko, které vydává tento zvuk. Pak pokračujte promačkáváním zbylých tlačítek, která taky musí vydávat tento zvuk. Jakmile přijdete na správnou kombinaci, dveře se otevřou.



ULCOMBSKÉ KRYPTY:
Na postup v tmavé kryptě použijte kameru. Při každém kroku se rozhlédněte i do stran. Jděte stále rovně. U prvních mříží nalevo můžete prozkoumat spadené lustry, pak zabočte doprava. U dalších mříží nahlédněte blíž a seberte drát (kus ulomeného podstavce na svíčky). V další lokaci u rakví prozkoumejte místo s poháry na levé straně a rakve. Při přiblížení lze rakev otevřít sebraným kusem podstavce. Získáte text z knihy, který si přečtěte a zapamatujte přibližný obsah, hlavně co se týká měsíce. Pokračujte dále, až narazíte na kamenné dveře a naproti nim je zámek v podobě 3 otáčejících obrázků. Zde využijete text z knihy. Základem je znát fáze měsíce a pamatovat si text v knize:



  • V první části básně se mluví o ubývajícím měsíci a o básníkovi, kterého smrt vydala do věčného spánku. Otočte tedy první kámen tak, aby na něm byla fáze měsíce do tvaru C a člověk oblečený jako básník.
  • V druhé části básně se mluví o měsíci zaostřeném jako kosa a o poustevníkovi, který se chtěl schovat před smrtí. Na prostředním kamenu jsou zobrazeny 2 smrtky a 2 lidé – vyberte toho, co má tenčí (ostřejší) srpek měsíce.
  • Ve třetí části básně se mluví o zatmění měsíce a o rolníkovi. Zatmění je zobrazeno jen na jednom kameni, takže máte volbu jasnou.

Postupujte dále až ke zdi, na které jsou tři otáčivé kameny s vyobrazením lidí a fáze měsíce. Pootočte kameny tak, aby fáze měsíce odpovídaly básni v knize. Toto je správné řešení:


AGEROVA HROBKA:
Jakmile to bude, za vámi začnou praskat kameny a třepat se země. Máte volný průchod do kamenných dveří. Narazíte tam ale na Temnotu, která vás zatím dál nepustí. Musíte se tedy vrátit do chodeb.

ULCOMBSKÉ KRYPTY:
Pokračujte cestou vpravo a prozkoumávejte vše okolo, dokud se nedostanete tam, odkud jste do krypty vešli. Odejděte z věže.

ULCOMBSKÝ KOSTEL:
Rozehrajte gramofon, u kterého seděla Nancy a pořiďte jeho nahrávku a fotku.
Vyfoťte zde fotografii #24, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde nahrávku #15, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Při poslechu nahrávky zjistíte, že je úplně jiná! Běžte doprava k pastičce na myši. Použijte na ni drát, abyste získali sýr a nakonec za varhany. Nigel bude vyvádět, že by měl dávat pozor na páru, tak musíte projít, když zrovna žádna pára nebude vycházet z potrubí. Na konci nasadíte kolo na ventil a otočíte s ním. Zprovoznili jste varhany. Teď jste schopní zahrát noty, které jsou napsány v deníku Nathaniela. Jaký tón, je k jaké klávese přiřazen máte v knize, která leží kousek od gramofonu.



Správný postup je tedy F# – A – G – B – A# – C – D

Po videosekvenci zjistíte, že místo je volné a nejsou zde žádní duchové ani Temnota. Můžete se tedy vrátit do krypty.

KRYPTA:
Zapněte kameru a pojďte po pravé straně do hrobky Nathaniela Agera. Vyfoťte velký symbol na zdi a pak můžete z krypty odejít do města Saxton.

MR. TIBBS ŽIJE!!
Běžte ho pozdravit a vyfoťte ho.
Vyfocením Mr. Tibbse u Umbkombského kostela získáte achievement CAT SNAPPER.

Musíte Mr. Tibbse dovést do Celtic Corner. Nalákejte ho na sejra. Kdykoli se po cestě zastaví, tak mu znovu ukažte sýr a on rád půjde.

CELTIC CORNER
Promluvte s Rhysem a odložte do krabice fotky, které tam půjdou. Pak přejděte ke knihovně a použijte na knihu uprostřed fotku z hrobky Nathaniela Agera.

HARBOUR COTTAGE:
Vraťte se zpět domů, do Harbor Cottage.
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (den čtvrtý).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

V ložnici odložte fotografie a nahrávky, které jste získali. Pak otevřete mapu Saxtonu, která leží na stole a položte na ni všechny 4 fotky s obrazci a otáčejte je. Správné otočení obrázků:
  • Beneath the town, through eye, through fen, beneath the hill.
  • Pod městem, skrz (Fenland) eye, přes močály, pod kopci.



4. DEN: The treasure revealed


CARRIONSKÝ LES:
Z domu, přes hospodu Bear na pláž. Odtud do průchozí jeskyně, kolem Morello tower, přes močály do nádraží Sedgemarsh, po kolejích do lesa k ceduli Raven Lane. Běžte cestou uprostřed jakoby ke kamenům (prostě přes celou mapu!!). Běžte až k místu, kde padají šišky, jednu seberte. Pokračujte doleva a u kamene zahněte dolů. Jste u vchodu do dolu.

DŮL:
Hned u vstupu mezi sudy seberte kliku. Běžte vpravo. Všimněte si krabice s kabelem, kam lze zasunout kliku. Seberte tu výbušninu a přečtete dopis:
  • T.G. v něm říká, že bude muset opustit důl, nikdo tu už nechce pracovat.

Vraťte se zpět k sudům a běžte hlouběji do dolu, kde přiložíte výbušniny (protože dál to nejde) a pak se vrátíte zpět ke krabici a výbušniny pomocí kliky odpálíte. Teď je cesta volná. Naleznete knihu, deník Alistara Farleighta.
  • Říká, že před něčím utíká, a schovává se v dolech, než bude moci odejít, než ďábel ztratí jeho stopu. Hledal korunu, a teď toho lituje. Zapletl se do něčeho, co není schopen dokončit. Měl pocit, že už může odejít ze své skrýše. Naposled slyšel jen kašlání a pak dlouho nic. Rozhodl se, že odejde ze svého úkrytu. Další záznam chybí.

Na mostě prohlédněte krápníky nad mostem a pod mostem a na vytesaný obraz použijte paranormální výbavu. Získáte nahrávku. Fotografie se nepovede - nevadí.
Nahrajte zde nahrávku #16, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

SECRET KINGDOM:
Jděte vpřed a prohlédněte oba výjevy na stěně. Přejděte lávku a dejte se doprava. Na rohu uvidíte symbol, který při zmáčknutí nic nedělá. Jděte tedy doleva. Je tu propracovaný systém koryt, který má ale bohužel díru. Pokuste se ji zacpat šiškou.

Výborně, vodní kolo se začalo točit! Pokračujte tedy zpět ke kameni. Díky roztočení vodního kola, se nám podařilo zprovoznit otevírání dveří. Můžete je za sebou zavřít. Pokračujte vpravo, (kde se otevřely dveře, díky tomu, že jste předchozí dveře zavřely). Kousek je přejděte a běžte se podívat na velké vodní kolo blíže. Uvidíte tam znak. Znak ryby a jara.



Vraťte se tedy zpět do otevřených dveří a tam před sebou uvidíte velké kamenné zařízení. Kolo čtyř ročních období. Musíte spojit znak jara se znakem ryby a vody. Po získání disku ze středu kamenné konstrukce odcházíte z místnosti.



Procházíte kolem vodního kola. V další sekci u kostlivce zvednete další disk. Běžte doleva. Na rozbitých kamenech najdete předposlední disk.
Pokračováním vpravo přijdete do místnosti s jakýmsi sněhulákem. Procházející vzduch vydává zvuky. Poslechněte si nahrávku, kterou jste pořídili na začátku ruin a pokuste se otáčením válců napodobit zvuk. Pak si vezměte poslední disk.



Odejděte z místnosti až ke kostlivci a vydejte se směrem doprava. Vstoupili jste do velké svatině, která má okolo 9 stojanů. Každý stojan zaznamenává kousek vaší minulosti v Saxtonu. Snažte se je poskládat podle nejstarší vzpomínky k přítomnosti.

Z Nigelovy levé ruky:
1 – (nejde změnit) příjezd vlakem do Saxtonu
2 – Nanny Noah s Georgem
3 – bedna s flaškami a deníkem
4 – Ager house za Raven Lane
5 – Hřbitov
6 – Muzeum
7 – s profesorem Hardacrem
8 – u karavanu na May Day Fayre
9 – (nejde změnit)

Pokud je vše tak jak má být, Temnota zmizí a vy můžete naskládat disky doprostřed místnosti. Vaším dalším úkolem je disky otočit tak aby stejné vzory na každém disku byly sobě naproti. Otočíte každý disk jednou a pak ještě jednou disk vlevo dole. Prostředním diskem lze postup resetovat.



TOMB HALL:
Vstupte na kruh uprostřed a sjedete dolů. Vpravo nic není, jen tma, ale když chcete, můžete si tam zakřičet do dálky. Jděte tedy vlevo, je tam něco, co vypadá jako brána do jiné dimenze. Přijdete blíž a otevřete kamennou rakev s Ganwulfovými ostatky. Nahnete se ještě blíž a v momentu záblesku okradete kostlivce o korunu. (:D) Kostlivec na vás vrhne škaredej pohled. Ocitáte se na okraji dolů a je noc.

4. NOC: To share a secret


CARRIONSKÝ LES:
Jakmile vyjdete z dolů, zjistíte, že lesem se rozlézá Temnota a musíte ji drobet obejít. Jakmile se ale dostanete k ceduli Raven Lane, jste v pohodě a normálně odcházíte přes koleje a močály domů, do Harbour Cottage.
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (noc čtvrtá).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

HARBOUR COTTAGE:
Běžte do koupelny a pořiďte foto a nahrávku vany.
Vyfoťte zde fotografii #9, která je potřebná ke splnění achievementu PHANTOM PHOTOMASTER.
Nahrajte zde nahrávku #2, která je potřebná ke splnění achievementu SPIRIT VOICES.

Pak přejděte do ložnice. Odložte materiál na stůl a korunu do bedny. Teď byste měli mít kompletní jak fotoalbum, tak album s nahrávkami.
Posbíráním všechn možných EVP ze hry, získáte achievement SPIRIT VOICES.
Posbíráním všechn možných fotografií ze hry, získáte achievement PHANTOM PHOTOMASTER. Díky bugu, ale většina hráčů získají jen achievement SPIRIT VOICES.

Použijte klíč na bednu a zamčete korunu. Pak odejděte na schůzku do hospody s Lucy.

HOSPODA THE BEAR:
Po vstupu do hospody následuje videosekvence, kde byste měli vyhrát první cenu Saxton Snappers.
Výhrou prvního místa ve fotografické soutěži Saxton Snappers, docílíte odemčení achievementu PAPARAZZI.

HARBOUR COTTAGE:
Promluvíte s Lucy a objevíte se doma. Všechno je znehodnoceno a koruna pryč. Lucy sebou vzala věšteckou kouli, ale v ní uvidíte jen další neštěstí. Probudíte se až ráno.

══ 5 ══
5. DEN: A shadow across the land


Seberete tisk a anonym. Přečtěte si noviny:
  • Temné časy přicházejí: Místní obyvatelé věří, že přišlo něco zlého do města. Zavírají se v domech a někteří dokonce utěsňují okna. Na nebi není jediný pták, racci z přístavu taky zmizeli.
  • Záhada mrtvého dobytku: Dnes v noci, mezi 10 hodinou a rozbřeskem zemřely všechny hospodářská zvířata bez důvodu. Byly nalezeny mrtvé až ráno.

Přečtěte dopis. Kdopak je E.G.?
SEJVNĚTE SI PŘED TÍM, než zvednete telefon (den pátý).
Pro splnění zabugovaného achievementu GOOD LISTENER, musíte každý den a každou noc vyslechnout báseň v telefonu. V případě že se na konci hry nepodaří achievement získat, můžete díky dobrému sejvování, hru načíst v německém jazyku a pomocí sejvů odposlechnout básničky a achievement získat.

THE PINNACLES:
Jděte na pláž za štěkotem psa. Projdete průchozí jeskyní a pak se vydáte doprava. Promluvte s Nanny Noah. Dělá, že vás nezná, tak promluvte s policistou. Pošle vás za vyšetřovatelem Reubensem. Někdo zabil profesora Hardacra.

SAXTON:
Zajděte za výpravčím do stanice (za antikvariátem), pak do muzea za profesorem Ooglem a za kovářem Bobem Tawnym. Všichni dělají, že vás neznají nebo s vámi nechtějí mluvit.
Běžte zpět k telefonní budce.
SEJVNĚTE SI před tím, než vejdete do telefonní budky!
Pro splnění buglého achievementu SAXTON SHERLOCK, musíte zavolat na policejní stanici a říct, že víte, že kostlivec v muzeu je Alistar Farleight. Aby jste to věděli, museli jste přečíst v dolech jeho deník.

TELEFONNÍ BUDKA:
Vytočte číslo na policejní linku a oznamte, že kostlivec v muzeu je Alistar Farleight.
Úspěšná identifikace totožnost kostlivce v muzeu odemče achievement SAXTON SHERLOCK.

LAVIČKA VEDLE HARBOUR COTTAGE:
Na lavečce vedle domu sedí Lucy – promluvte s ní. Lucy taky nemá náladu si s vámi povídat, tak se vydejte k hospodě.

HOSPODA THE BEAR:
Chytili Gruela, když se snažil ukrást hospodskou kočku Spiveyho. Uvidíte videosekvenci při zatýkání. Edmund Gruel – to je to tajemné E.G.!! (akorát jsem nepochopila proč spálili tu panenku). Promluvíte s detektivem Reubansem a ten vám vydá extra povolení pro průzkum místa činu. Potřebujete vědět, kde všude se Hardacre pohyboval a kam stihl ukrýt korunu, než zemřel.

THE PINNACLES:
Ocitáte se v průchozí jeskyni. Jakmile vyjdete z jeskyně, vydejte se 4x doprava až přijdete k policajtovi. Oslovte ho. Podívejte se za policistu, prohlédněte si klobouk a ofoťte si Hardacrovi papuče. Pak běžte doleva a doprava dolů k věži se zvonem. Porovnejte stopy v písku s fotografií a kousek vpravo další – žádná shoda. Pokračujte doleva dolů – tyto stopy už jsou shodné s fotografií. Uvidíte ducha Hardacra, běžte tam, kam ukazuje. Najdete korunu a ocitnete se před Harbour Cottage, promluvte s Lucy.

HARBOUR COTTAGE:
Popíšete jí situaci, že potřebujete pomoct s navrácením koruny. Máte se sejít večer u seance.
Přistupte k sejvu ve sklepení a zadejte kód (3418) a uložte do něj korunu. Při odchodu najednou zhasne světlo a objeví si Christinin duch. Dole v močce (kde jste předtím vyfotili loďku) je dopis – přečtěte ho:
  • Christina psala toto psaní matce. Litovala, že přijela do Saxtonu, že nezůstala v Andalusii s ní a bratry. Obává se, že už dlouho nebude živá s jedem, který ji koluje v žilách a myslí si, že se jí chce Edward zbavit, že on ji otrávil. Proto ukryla svůj deník na bezpečné místo.
  • Edward se chová tajemně. Christina vypozorovala, že vždy, když ležela v posteli, mohla slyšet, jak chodí Edward po domě a nato padlo vždy několik mechanických cvaknutí. Věří, že objevila zařízení skryté ve zdech domu. Klíčem by měl být větrný mlýn.
  • Nejdříve slyšela Edwarda na balkónku za dveřmi ložnice, o několik okamžiků se ozvalo cvaknutí ve vstupní hale. Pak přišlo další cvaknutí, tentokrát na začátku schodiště. Poslední cvaknutí bylo z pod postele Christiny.

Odejdete ze sklepení, ale všimnete si, že se něco změnilo. Musíte najít úkryt, o kterém se Christina zmiňovala v dopise. Mluvila o větrných mlýnech. V domě jsou vyřezány větrné mlýny do futer dveří a na schodišti. Aktivní jsou ale jen 4. Postupujte podle návodu v dopise.
  • První zamáčkněte znak větrného mlýnu na balkonku na konci schodiště.
  • Druhé bude na rámu dveří mezi chodbou a vstupní halou.
  • Třetí na začátku schodiště ve vstupní hale.
  • Poslední na rámu dveří do koupelny (sice nevím jakými silami to tvůrci dokázali, ale bylo myšleno, že koupelna je umístěna přímo pod ložnicí, což je samozřejmě technicky neproveditelné).
Uslyšíte skřípavé otvíraní dveří. Běžte do špajzu, kde najdete Christinin deník, čtěte.
  • Zjistíte, že Molina prodával Gruelovi zboží, které nalezl (ukradl) a už tenkrát byl Gruel pěkně divnej týpek. Christina doufala, že se s ním nedostane Edward do potíží. Potkala také muže a ženu, kteří vypadali velice smutně Robert a Rose. Edward vysvětlil, že před pár dny se jim utopil jejich jediný syn (tak to tedy bylo!). Christina chce co nejdříve odjet, protože ji Edward tráví jedem.

Nigel ve videosekvenci vysvětlí Christine, že Edward jí nechtěl ublížit a neotrávil jí. Pak se znovu ocitnete v normálním prostředí Harbour Cottage. Otevřete klepající Lucy. Zazvoní telefon (ten, co byl celou dobu odpojený). Hadden chce mluvit s Lucy.

Prozkoumejte všechny místnosti s kamerou: koupelna, konec chodby, balkónek na schodišti a ložnice. V ložnici uvidíte profesora Hardacra v šesti provedeních a pak vás Lucy zavolá, abyste se šli na něco podívat. Uvidíte Hardacra, jak si jde do sklepa pro korunu! Tak za ním!!

GANWULFOVA HROBKA:
Ocitáte se v podzemí, v Ganwulfově hrobce. Ještě než vrátíte korunu na své původní místo můžete splnit achievement.
Klikněte na každého, kdo stojí u pomníku v Ganwulfově hrobce a získejte tak achievement NAME DROPPER.

Pak přistupte blíže k rakvi a ve chvíli, kdy se zableskne, vraťte za čvachtajícího zvuku korunu zpět Ganwulfovi na hlavu. Ocitáte se na pláži s Lucy.
Dokončením hry získáte poslední achievement TO THE FUTURE.


KONEC
══ ══
Achievementy
HOLISTIC DETECTIVE
Den 1. Pročtení všech dokumentů, které má Nigel u sebe.

INTRINSIC ISOLATION
Den 1. Hned na začátku hry, tam, kde leží první část výstražné cedule, zahulákejte více jak jednou do moře.

UNDYING UNDERCURRENTS
Den 1. Na začátku hry, opravit WARNING ceduli před jeskyní.

CHATTER BOX
Den 1. Proklikání veškeré komunikace, při prvním setkání s Nanny Noah.

LOBSTER POTTY
Den 1. Přijít k akváriu a kliknout na oba humry. Odejít od akvária, vrátit se a znovu kliknout. To opakovat asi 10x než se odemče.

HOME SWEET HOME
Den 1. Po vstupu do Harbour Cottage a přehrátí videosekvence se achievement splní.

NARCISSIST
Den 1. Podívat se 5krát do zrcadla.

A WARNING TO THE CURIOUS
Noc 1. Splní se po plném promluvení s profesorem Hadacrem na molu.

CAT WATCHER
Telefonicky nahlásit 6 možných pachatelů únosů koček.

MIRROR MIRROR
Noc 1. Vyvolat ducha v zrcadle.

MY PORCINE FRIEND
Nakrmit Caraina 20krát.

ENVIRONMENTALIST
Den 2. V močálech u tratě v SedgeMarsh vyfotografovat žábu.

BIRD WATCHER
Den 2. V močálech SedgeMarsh, u stojícího chlapa dalekohledem vyfotografovat ptáka.

FILM BUFF
Den 2. Shlédnout všechny videa v Saxtonském muzeu do konce. Všechna 3 videa mají necelých 5 minut a jedou ve smyčce.

SWOT
Den 2. Prozkoumat naprosto všechno co jde v muzeu.

BOOKWORM
Den 2. Přečíst všechny knihy v Celtic Corner i v knihovně Saxtonského muzea.

GHOSTBUSTER
Noc 2. Porazit 7 fantomů na kolejích pomocí kouzelného amuletu od Nanny Noah.

HEDGE WYCH
Posbírat všechny rostliny v country lane (Chives, Cobnuts, Wild Garlic, Mushrooms, Ivy leaf, Dandelion, Daisy, Pink flower, Fern. Tyto rostliny musíte mít v inventáři před tím, než vhodíte do kotle poslední rostlinu – Hedgerow Balm.

GRAVE DWELLER
Noc 2. Na hřbitově hned napoprvé položit rostliny ve správném pořadí na dveře a tím zneškodnit Temnotu.

WE THREE KINGS
Noc 2. V Saxtonském muzeu úspěšně vyfotografovat postavy tří králů.

TRUE DETECTIVE
Prohlédnout všechny fotky v budově Old net store v Nightmare room.

GHOSTHUNTER
Detekovat víc jak 20 nadpřirozených věcí na kamerách v Harbour Cottage.

THAT’S THE WAY TO DO IT
Na pláži při slavnostech Mayday. Sledovat víc jak 5 minut v kuse loutkové představení.

RETRO HORROR
Na pláži při slavnostech Mayday, projet se pětkrát na hrůzodráze.

LUCKY DIPPER
Na pláži při slavnostech Mayday, prozkoumat kotlík a najít všechny možné předměty.

SPY GLASS
U malého majáku za obchodem Celtic Conner se rozhlédnout dalekohledem na všechny 3 strany.

CAT SNAPPER
Vyfotit Mr. Tibbse u Ulcombského kostela.

SPIRIT VOICES
Posbírat všechny možné EVP’s ve hře.

PAPARAZZI
Vyhrát první místo ve fotografické soutěži Saxton Snappers. Den 5.

NAME DROPPER
Pojmenovat všechny postavy v Ganwulfově hrobce. 5. Den

TO THE FUTURE
Dokončit hru (5. Den)

Achievementy zabugované

Ke konci prvního walkthrough mi chyběli 3 achievementy:
  • Phantom Photomaster
  • Saxton Sherlock
  • Good Listener

Achievementy jsou zabugované, ale snad splnitelné pomocí německé verze hry, která tento bug nemá a postupujte takto:
  • Krok 1 - Běžte do složky C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\The Lost Crown a celou si ji zkopírujte třeba na plochu

  • Krok 2 - Klikněte ve Steam klientovy na knihovnu. Zobrazí se vaše vlastněné hry. Pravým myšítkem na THE LOST CROWN a vyberte - VLASTNOSTI - JAZYK - NĚMČINA. Hra se bude aktualizovat, tak ji nespouštějte.

  • Krok 3 - Jakmile bude aktualizace hotová, zkopírujte ze složky s anglickým dabingem soubor TheLostCrown.exe a nahraďte ho ve složce C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\The Lost Crown.
    Teď budete mít německou verzi ale s vašimi anglickými sejvy.


PHANTOM PHOTOMASTER
Posbírat všechny možné fotografie duchů ve hře.
Krok 4 - Načtěte váš sejv čtvrté noci, na pozici těsně před tím, než jdete vyskládat dokumenty na stůl v ložnici. Vyskládejte všechny dokumenty na stůl a pokračujte v hraní až do konce hry. Někomu vyskočí achievement ihned po vyskládání dokumentů, někomu jinému těsně před závěrečnými titulky. Aktualizace 2021: Získáno pomocí metody německé verze hry, achievement se odemčel těsně před závěrečnými titulky.


SAXTON SHERLOCK
Úspěšně identifikovat totožnost kostlivce v muzeu.
Krok 4 - Načtěte váš sejv pátý den, na pozici potom co jste promluvili s Nanny a policistou a jděte rovnou k telefonní budce. Jakmile vstoupíte do budky, zavolejte policii a řekněte jim, že kostlivec v muzeu je Alistar Farleight.

GOOD LISTENER
Aby jste tento achievement získali, musíte každý den a každou noc poslouchat báseň v telefonu. Existují čtyři básně, které si musíte úplně poslechnout:

1 - Ihned po vstupu do Harbour Cottage.
2 - Ihned po probuzení první noci. Musí být provedeno, než se znovu vrátíte do postele.
3 - Kdykoli druhý den, musí být před vstupem do muzea v noci.
4 - Kdykoli druhou noc.
5 - Kdykoli třetí den před tím, než začnete sledovat Hardacra.
6 - Čtvrtý den kdykoli po probuzení.
7 - Kdykoli čtvrtou noc.
8 - Kdykoli pátý den.
Achievement Good Listener mi německou metodou nešel udělat, takže jestli na to přindete, buďte tak hodní a dejte mi vědět prosím do komentářů.
Aktualizace 2021: Tak jsem si rozehrála celé znovu v eng verzi s eng titulky a poslouchala jsem telefon poctivě každý den a každou noc.
PHOTOs
SEZNAM VŠECH FOTOGRAFIÍ:

DEN DRUHÝ
7 - chodba v Harbour Cottage
15 - křeslo v Harbour Cottage
16 - vana v Harbour Cottage
17 - trám na balkonku v Harbour Cottage
22 - zrcadlo v Harbour Cottage
3 - Saxton caverns, ohniště v Smugglers Cave
2 - Saxton caverns, Tidal Chamber
1 - průchodzí jeskyně Fenland Eye, Mříže
4 - signální cedule na kolejích
5 - dveře v Northfield Church (automatický snímek)

NOC DRUHÁ
23 - zrcadlo v Harbour Cottage
16 - vana v Harbour Cottage (lze vyfotit i v den druhý)
8 - křeslo v Harbour Cottage
6 - trám na balkónku v Harbour Cottage
18 - obraz v Saxtonské vlakové stanici
10 - zrcadlo na wc v přízemí muzea
11 - Molinova oprátka v muzeu
12 - skeleton v muzeu

DEN TŘETÍ
19 - snímek z parapetu v ložnici Harbour Cottage (automatický noční snímek)
13 - foto nástěnky v Net hut, Nightmare room (automaticky vyfotí Lucy)

DEN ČTVRTÝ
20 - snímek z parapetu v ložnici Harbour Cottage (automatický noční snímek)
14 - trezor ve sklepení Harbour Cottage
21 - výklenek ve sklepení Harbour Cottage
24 - gramofon v Ulcombském kostele

NOC ČTVRTÁ
9 - vana v Harbour Cottage










EVPs
SEZNAM VŠECH EVPs:

DEN DRUHÝ
3 - křeslo v Harbour Cottage
7 - Saxton caverns, ohniště v Smugglers Cave
8 - Saxton caverns, Tidal Chamber
13 - průchodzí jeskyně Fenland Eye, Mříže
6 - kostelní lavice v Northfield Church
5 - mramorový památník všech rektorů kostela v Northfield Church
10 - kostlivec v Saxtonském muzeu (lze vzít i při noční návštěvě)
12 - Molinova oprátka v Saxtonském muzeu (lze vzít i při noční návštěvě)
11 - záhadná malba Three of Crows (lze vzít i při noční návštěvě)

NOC DRUHÁ
1 - konec chodby v Harbour Cottage
14 - obraz v Saxtonské vlakové stanici
9 - zrcadlo na wc v přízemí muzea
10 - kostlivec v Saxtonském muzeu (lze vzít i při denní návštěvě)
12 - Molinova oprátka v Saxtonském muzeu (lze vzít i při denní návštěvě)
11 - záhadná malba Three of Crows (lze vzít i při denní návštěvě)

NOC TŘETÍ
4 - balkónek v Harbour Cottage (za přítomnosti Lucy)

DEN ČTVRTÝ
15 - gramofon v Ulcombském kostele
16 - velké nástěnné vyobrazení v dolech

NOC ČTVRTÁ
2 - vana v Harbour Cottage

7 Comments
Algif Jan 14, 2019 @ 8:43am 
PHOTOMASTER splněn. Hráno jsem v německé verzi po rozmluvě s Alexem a získán až při záverečných titulcích.
SnaPa May 25, 2016 @ 2:00pm 
wow! the best ^_^ thanks!
Vestris Valeska  [author] May 14, 2016 @ 3:46am 
Děkuji, jsem ráda, že jsem mohla pomoci.
.::Ⓒzech NoOb::. May 9, 2016 @ 2:57pm 
Naprosto skvělá práce. Vím jaké je s tím s*aní, tedy chválím.:SmartAss:
Harisugawa Jun 7, 2015 @ 3:07pm 
It is a pity there is no Russian or at least in English, from Czech to even with the translation is difficult to understand. Sorry for bad translation.
Vestris Valeska  [author] Feb 7, 2015 @ 1:51pm 
DÍKY!!
Devil Feb 7, 2015 @ 10:56am 
Moc dekuji za dokonaly navod!

SAXTON SHERLOCK se mi podarilo splnit metodou s nemeckou verzi hry, PHANTOM PHOTOMASTER bohuzel ne :(
GOOD LISTENER jsem dostal na zacatku 4. dne - poslouchal jsem telefon vzdy alespon 2x na zacatku kazdeho dne a noci (ale mam dojem, ze jsem vynechal prvni den - urcite jsem necekal az basen skonci, mozna ze staci tedy prvni noc)