GTFO
Not enough ratings
GTFO: Basit Oyuncu Kılavuzu
By Lin and 1 collaborators
Oyunu alacaklar ve almışlar için faydalı ve basit bilgiler. GTFO, L4D gibi kolay bir oyun değildir bu yüzden okumanızı tavsiye ederim.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
1. Oyuna Başlarken
Öncelikle, GTFO bir "hardcore" zombie shooter oyunudur. Hardcore olması sebebiyle tek başına oynanması tavsiye edilen bir oyun değildir. (tek oynayanlar da var ama başlangıç için önerilmez.) 3 ya da 4 kişilik ekipler halinde oynamanız pozitif oyun deneyiminizi bir hayli arttıracaktır. Eğer tek başınıza oyunu almayı düşünüyorsanız, arkadaşlarınıza danışarak beraber almanızı ya da topluluk bulmanızı tavsiye ederiz.

Oyunda "rundown" adını verdiğimiz, sayılı seviyelerin bir arada bulunduğu bölümden oluşur. Her bölümün teması bir diğerinden farklıdır, genellikle oyunun hikayesi ile bağlantılı olarak gider. Bu oyundaki görevleri diğer oyun seviyeleriyle kıyaslanınca biraz uzun kalabilir. Bazı görevleri 2-3 saatte tamamlamayı bekleyebilirsiniz, bunu da önceden belirtelim. Fakat 25 dkda bitebilen bölümler de var. Bölüm kademeleri A dan E ye doğru gitgide zorlaşıyor ve uzuyor.

Değinilmesi gereken bir diğer önemli konu ise oynanış biçimi. Diğer oyunlardaki gibi girişte aldığınız silahları sıka sıka ilerlemeyi burada kesinlikle önermiyoruz. Oyun, kaynak bakımından çok fazla cömert davranmıyor, sınırlı sayıda kaynak var. (Ve eğer oyunun size herhangi bir noktada cömert davrandığını düşünüyorsanız muhtemelen hepsini çok kısa süre içerisinde harcatacağı içindir) Oyunun büyük bir kısmı sessiz (stealth) olarak oynanıyor, uyuyan sleeperları olabildiğince uyandırmadan ilerleme kaydetmeye çalışıyorsunuz. Silahlar ise genelde çok spesifik durumlarda ya da mecbur kalındığında kullanılıyor.

Dolayısıyla, oyunun size verdiği malzemeleri mümkün olduğunca saklamaya çalışmanızı, olabildiğince savaştan kaçmanızı öneririz. Sessiz yapamayacağınız alarm vb durumlarda elinizde malzeme olması işinizi kolaylaştıracaktır.
2. Sleeperlar ve Türevleri
Oyunumuzun zombie shooter olduğunu söylemiştik. Sleeperlar ise oyunumuzun zombileri. Virüsün etkisi sebebiyle bu hale gelmiş olan sleeperların davranış mekanikleri ve varyasyonları ile ilgiyi bu sayfada bulabilirsiniz.

Nasıl Davranırlar?

Sleeperların geneli, bazı varyantlar dışında uyuyan konumda bulunurlar. Uyumalarının 3 farklı evresi bulunur.

1. Evrede Sleeperlar hiçbir şey yapmadan sadece uyurlar.

2. Işık tutarsanız ya da yakın mesafede yürürseniz, sleeperların çok hafif doğrularak pembemsi bir ışık yaydığını göreceksiniz.

3. Eğer ışık tutmaya ya da yürümeye devam ederseniz, sleeperlar saçma sapan hareketler yapmaya başlayacaktır. Eğer bir sleeper bu evreye kadar geliyorsa, uyandırmak istemiyorsanız burada DURMALISINIZ.

4. Yukarıdaki hareketlerin devamında pembe ışığın tam kırmızıya dönüştüğünü göreceksiniz. Bu uyandıkları anlamına gelir. Tamamen kırmızı parlayan bir sleeper uyanıktır.

Uyanan bir sleeper bir kaç farklı eylem gerçekleştirebilir.

- Üzerinize doğru koşma ve saldırma
- Mesafesini koruyarak uzak menzilden saldırmaya çalışma
- Bağırma. Eğer bir sleeper bağırırsa odada uyuyan diğer sleeperlar da uyanacaktır.

Bir sleeperi direk olarak uyandırabilecek bazı aksiyonlar vardır.

- Silah ateşleme
- Hack Lock becerememe
- Kilide vurma
- Yere veya etraftaki herhangi bir şeye vurma
- Koşma (Normal yürüyüş değil)
- Sentry gunlar
- Sleeperlerin bağırmaları.
- Scoutlar ( İleride Bahsedilecektir)

Bir sleeperi sessizce (yakın menzil silahları ile) öldürmek için, silahınızı şarjlayarak (basılı tutarak) kafalarına vurmalısınız. Sleeperlar boyun bölgelerinden 2 kat fazla hasar, kafalarından da 2 kat fazla hasar alırlar. O yüzden kafalarının arkasından 4 kata kadar hasar verebilirsiniz. Bu da tüm basit sleeper varyasyonlarını öldürmek için yeterlidir. x4 hasar vurduğunuz için basit sleeperları öldürmek için yakın menzil silahınızı tam şarj yapmanıza da gerek yoktur.


Sleeper Varyasyonları

Mutasyona uğramış virüsler sebebiyle farklı sleeper türleri de oyunda mevcuttur. Bunlardan da kısaca bahsedelim.

1. Striker ( Yakın Menzil )

En basit sleeperdir. Uyandığında size doğru koşarak vurmaya çalışır ya da bağırır. Kendi içerisinde de 2 ayrı varyasyonu vardır. Spawn olduklarında ayakta ya da çömelir/oturur pozisyonda olabilirler. Ayakta duranlar direk üzerinize doğru koşacaktır ya da bağıracaktır. Çömelir pozisyonda olan sleeperlar sizin üzerinize doğru koşacak fakat arada bir mesafe bırakacaktır. Hasarının büyük bir kısmını ise dil atma yeteneği ile sağlamaya çalışır.

ÖNEMLİ NOT: STRİKERLAR KAFALARI KOPUK OLDUĞU HALDE BİLE BAĞIRABİLİRLER. VE KAFALARINI KOPARMAK ÖLDÜKLERİ ANLAMINA GELMEZ.

2. Big Striker ( Yakın Menzil )

En basit sleeperin abisi diyebiliriz. Aralarındaki boy farkı açıkça görülmektedir. Big Strikerlar daha fazla hasar vurup daha fazla cana sahiptir. Ayrıca dilleri daha uzağa gider ve vuruşları alan hasarıdır. Kollarını sallarken çevresinde durursanız bütün ekibi mahvedebilirsiniz.

Big Strikerlara tek atabilmek için 3 kişinin aynı anda tam güç Çekiç ya da Mızrak ile vurmalıdır. 2 kişi ya da tek kişi indirebilmek için Big Strikerin eklemlerine vurarak onu sürekli bir sersemletme sürecine sokmalısınız. Mesafenizi koruyarak yakın dövüş saldırısını boşa atmasını sağlayın sonra eklem yerini kırın. Big strikerin eklem yerleri = Kafası, 2 Kolu, 2 Bacağı. Bu 5 unsurdan biri kırıldığı sürece Big Striker sersemleyecektir.

3. Shooter ( Menzil )

Shooterlar, menzilden vuran sleeperlardır. Basit sleeper olduğu için tek bir kişi icabına bakabilir. Shooterlerin yakın dövüş kabiliyeti kesinlikle yoktur. Siz yaklaştıkça sizden kaçmaya çalışırlar, saldırırken de arada sürekli mesafe bırakırlar. Saldırıları zayıftır (5 hasar) fakat alarmlarda ve benzeri durumlarda önünüzde bir striker ordusu varken arkadan sizi oldukça rahatsız etmektedirler. Son olarak, menzilli saldırıları güdümlüdür. Shooterlar sizi görebildiği sürece saldırıları havada yön değiştirip size doğru gelecektir.

4. Big Shooter (Menzil)

Aynı olay, bir kaç boy büyüğü sadece. 2 tane çekiç ya da mızrak darbesi ile tek atılabilir. Ufak halleri gibi melee atakları yoktur, altına girip çömeldiğiniz zaman size vuramaz.

5. Scout (Menzil)

Scoutlar, diğer sleeperlerin aksine uyur konumda değildir. Uyanıktır ve sürekli olarak gezmektedirler. Belirli aralıklarla kafasından feeler denilen uzun uzuvlar çıkartır. Bu uzuvlara temas etmeniz halinde bu uzuvlar kırmızı yanacak, scout uzuvlarını geriye çağıracak ve mavi parlayarak çok şiddetli bağıracaktır. Bu "şiddetli bağırma" sonucunda oyuncu sağır olur, odada uyuyan tüm sleeperlar uyanır ve ilave olarak 10-12 aralığında basit striker (1) ve basit shooter (3) doğarak oyunculara doğru koşmaya başlar. Kafasına tam şarj bir yakın dövüş silahıyla (BIÇAK HARİÇ) vurarak sessizce öldürmek mümkündür. Scoutlar, yanında ölen diğer sleeperlardan ötürü alarma geçmezler.

6. Hybrid (Yakın Menzil + Uzak Menzil)

Hybrid Big Striker ve Big Shooterin ortaya karışık halidir. Uzak durduğu zaman taramalı tüfek gibi ateş atar ve yanına gittiğinizde hızlıca vurmaya başlar.

7. Shadow

Shadow sleeperlar, görünmezdir. Sadece gölgesini görebilirsiniz. Yerini tespit edebilmek için ışık tutmanız gerekmektedir, ancak bu onları alarma geçirecektir. O yüzden zorlayıcı bir sleeper varyantıdır. Shadow sleeperlar ayrıca kendi içlerinde Shadow Striker, Big Shadow Striker ve Shadow Scout 3 farklı alt gruba ayrılırlar.

8. Charger (Yakın Menzil)

Kafası olmayan bir sleeper. Kafası olmadığı için x4 hasar noktasından faydalanamıyorsunuz. Sessizce öldürmek için arkasından boynuna vurmanız gerekiyor. Uyandırıldıkları zaman narutoymuş gibi üzerinize koşarak size kafa atacaktır. Kafa attıktan sonra da iki kolunu birden sağa sola savurarak ciddi hasar verir. Chargerlar kendi içerisinde Big Charger ( Devasa boyut, aynı karakteristik.) ve Charger Scout (Yine evet, sessizce öldürülmesi için iki kişinin aynı anda vurması gerekli) olarak ikiye ayrılabilir.

9. Baby Sleeper (Yakın Menzil)

Bebek sleeper, genelde kalabalık gruplar halinde bulunurlar ve mini boss olan "mother" ile birlikte çıkarlar. Çok çabuk ölürler.

10. Flyer ( Menzil )

Uçan yaratıklar, havadan size ateş edecekler. Gözlerini açtıklarında silahla vurursanız kolayca öleceklerdir, gözleri zayıf noktalarıdır. Shocker olarak adlandırılan bir büyük varyantı da vardır, fakat bu büyük varyant çok yavaş ateş ettiği için ciddi bir tehlike teşkil etmez. Vurmadan önce sağa sola kaçması oldukça kolaydır.

Mini Bosslar!

1. Mother / Big Mother

Mother, kendisi saldırmayan bir yaratıktır. Aksine kendi altına çok sayıda "baby sleeper" bırakır ve baby sleeperlar size saldırır.

Önemli Mekanikler:

- Mother sizi görmediği sürece asla bebek çıkarmayacaktır, dolayısıyla üzerine koşmak yerine size gelmesini sağlayabilirsiniz.
- Mother sadece sırtındaki baloncuklardan hasar alır, kafasına falan vurmaya çalışmayın.
- Mother çok hızlı koşar, özellikle bu yüzden üzerine koşmanızı önermiyoruz.
- Mother kısa bir süre sonra odayı sisle doldurur ve koşarak uzaklaşır.
- C-foam Launcher ve C-Foam Nade ile Normal Motherleri dondurmak mümkündür. Böylece bebek çıkartamayacaklardır. Big Motherlar için C-Foam Tripmine gereklidir ve motherin altına yerleştirilmelidir.
- Uzaktan sniper ile baloncukları vurmayı deneyebilirsiniz. Siz gitmediğiniz sürece o zaten size gelecek.

2. Tank

Tank çok yavaş hareket eder ve sürekli olarak oyunculara yaklaşmaya çalışır.

Önemli Mekanikler:

- Tank sadece sırtındaki tümörlerden hasar alır.
- Tank sürekli olarak sırtını oyunculardan saklamaya çalışacaktır. Bu sebeple 4 kişi beraber gezmek yerine ayrılıp sürekli olarak tankın arkasına geçmeye çalışmanız gerekmektedir. 4 kişi aynı pozisyonda bulunursanız tank size asla sırtını dönmeyecektir.
- Sırtından hasar aldığı zaman yön değiştirerek hasar aldığı tarafa döner.
- Mayınlar ile tankı öldürmek mümkündür, ancak mayınların direk tümörlere isabet etmesi gerekmektedir.
- Yavaş hareket etmesini avantajınıza kullanın ve sürekli koşun.

3. Envanter
Envanterimizi hızlıca tanıyalım. Bir karakterin taşıyabileceği farklı gruplarda eşyalar vardır. Bir karakter her gruptan sadece bir eşya taşıyabilir. Klavye kısayollarına göre aşağıda numaralandırma yaptım.


1. Yakın Menzil Silahı

Bu kategoride, oyun lobisinden seçebileceğiniz 4 ayrı silah bulunur. Yakın dövüş içindir.

1.1 Çekiç

Çekiç ağır bir silahtır, fakat vuruş gücü yüksektir. Tam şarj olmadan basit sleeper türlerini kolayca öldürebilir. Basit Scoutları tam şarj ile tek vuruşta öldürebilir. Bir vuruşu, Big Strikerin eklemini parçalamak için yeterlidir.

1.2 Mızrak

Mızrak, en ağır silahtır. Bu silah şarjlıyken koşamazsınız. Tam şarj olmadan basit sleeper türlerini kolayca öldürebilir. Basit Scoutları tam şarj ile tek vuruşta öldürebilir. Bir vuruşu, Big Strikerin eklemini parçalamak için yeterlidir. Menzili diğer tüm yakın menzil silahlarından daha büyüktür, özellikle bu sebepten dolayı Big Strikerleri solo kesmede oldukça etkilidir.

1.3 Sopa

Sopa hafif bir silahtır ve hızlıdır. Basit sleeperleri kesebilmesi için şarjlanması gereklidir. Scoutları tek vuruşta öldürebilir. Bir vuruşu ile Big Stirkerin eklemini kırabilir. Menzili oldukça kısadır. Hasar gücü Mızrak ve Çekice göre daha düşüktür, fakat çoğu sleeper türüne karşı herhangi bir zorluk çıkartmaz.

1.4 Bıçak

Menzili çok kısadır, hasarı çok düşüktür. Fakat hızı inanılmaz yüksektir, bu yüzden şarj kullanmadan basit sleeperları temizlemede etkin olarak kullanılabilir. Kalabalık bir odada bile, sleeperların x4 zayıf noktasını kullanarak hızlı bir temizlik yapmanızı sağlar. Şarj gerektirmediği için uyanan sleeperlara hemen müdahale edebilme şansı verir. Full şarj hasarı, Big Strikerin eklemini parçalamada yetersizdir, bu sebeple Big Striker combolamada bıçak önerilmez.

2. Primary (Esas Silah)

3. Secondary (Yardımcı Silah)

Uzun menzilli silahlarımız için 2 slot bulunur. Primary ve Secondary olarak iki farklı silah seçebilirsiniz. Çok fazla silah alternatifi olduğu için bu alana detaylı açıklama yapamıyorum. Hangi silahın sizin için daha uygun olduğunu kendiniz deneyerek görebilirsiniz.

4. Tool Slotu(Eşya)

4.1 Mine Deployer

Mine Deployer mayın bırakır. Bu mayınları alarm yaparken savunduğunuz kapıların arkasına bırakabilirsiniz. Grup olarak kapıya yığılan sleeperlar kapı kırıldıktan sonra tek mayınla temizlenecektir, size biraz vakit kazandıracaktır. Önemli not: Kurulan mayınlara yakın durmayın, mayınlardan siz de hasar görüyorsunuz.

4.2 C-Foam Launcher

C-Foam Launcher köpük sıkar. Bu köpükle scoutları dondurabilir, ya da mayın kurulu bir kapıya destek olarak sıkabilirsiniz. Daha fazla sleeper toplanmasına olanak sağlar.

4.3 Biotracker

Biotracker, uyuyan ve uyanık olan bütün sleeperların yerlerini bir radar cihazı üzerinde gösterir. Beyaz noktalar uyuduklarını gösterir, kırmızı noktalar ise uyanık olduklarını. Scoutlar uyanık oldukları için biotracker tarafından yakalanacaktır. Biotracker kullanıldığı zaman uyanık olan ve menzilde olan sleeperları işaretleyecek ve takımın geri kalanı için görünür hale getirecektir. Aşağıda belirttiğimiz sentry grubu, işaretlenmiş olan sleeperlara daha hızlı saldıracaktır. Shadow düşmanlara karşı biotracker oldukça önemlidir, ayrıca shadow düşmanların işaretlenme süresi daha kısadır.

4.4 Sniper Sentry

Düşük mermili, yüksek hasar veren sentry silahı. Big Charger a kadar tek atabilir. Bu sentry genellikle alarmlarda yüksek miktarda basit olmayan düşman geldiği zaman tercih edilir.

4.5 Auto Sentry

Yüksek mermili, düşük hasar veren sentry. Mermi sayısı çok fazla olmasına rağmen basit striker i bile tek başına kesemez. Fakat uzuv koparıp sersemletme konusunda etkilidir. Özellikle alarmların sık ve basit yaratıkların bol olduğu bölümlerde tercih edilir.

4.6 Burst Sentry

Mermisi auto sentry e göre daha düşük fakat hasarı daha yüksektir. Auto sentry gibi çalışır fakat tek bir sleeper a birden fazla mermi atarak ya kafasını koparır ya da tamamen öldürür. Auto Sentry ile aynı amaç için kullanılabilir.

4.7 Shotgun Sentry

Mermisi oldukça düşük, yakın menzilde hasarı oldukça yüksek. Kalabalık grupları rahat temizleyebilir, big sleeperlara oldukça güzel hasarı vardır. Yaratıkların büyük olduğu alarmlarda tercih edilmeli.


5. Kaynak Slotu

KAYNAK SLOTUNDAKİ MATERYALLER TERMİNALDEN ARANABİLİR.

5.1 Med Kit

Can değerinizi %20 arttırır. Boosterlar ile güçlendirilebilir.

5.2 Ammo Pack

Silahlarınızın mermisini %20 arttırır. Boosterlar ile güçlendirilebilir.

5.3 Tool Refill Pack

Toolların mermisini aşağıdaki tabloya göre doldurur. Başlangıç %0 kabul edilmiştir. Boosterlar ile güçlendirilebilir.
Tool Adı
1. Kullanım
2. Kullanım
3. Kullanım
4. Kullanım
5. Kullanım
C-Foam Launcher
%20 12 C-Foam
%40 24 C-Foam
%60 36 C-Foam
%80 48 C-Foam
%100 60 C-Foam
Mine Deployer
%25 2 Mayın
%38 3 Mayın
%63 5 Mayın
%88 7 Mayın
%100 8 Mayın
Burst Sentry
%20 54 Mermi
%40 108 Mermi
%60 162 Mermi
%80 216 Mermi
%100 269 Mermi
Shotgun Sentry
%19 8 Mermi
%38 16 Mermi
%60 25 Mermi
%79 33 Mermi
%100 42 Mermi
Auto Sentry
%20 176 Mermi
%40 351 Mermi
%60 527 Mermi
%80 702 Mermi
%100 877 Mermi
Sniper Sentry
%23 9 Mermi
%43 17 Mermi
%63 26 Mermi
%83 33 Mermi
%100 40 Mermi

5.4 Disinfect Pack

%20 infection kaldırır. Booster ile güçlendirilebilir.

6. Kullanımlıklar

KULLANIMLIK MALZEMELER TERMİNALDEN ARATILAMAZ.
6.1 Lock Melter

Hack lock gerektiren kapıları ve kilitleri bypass etmenizi sağlar. Özellikle alarm durumunda hareket etmeniz gerekiyorsa çok kullanışlıdır.

6.2 Fog Repeller

Çevredeki sisi geçici süre dağıtır.

6.3 Glowstick

Sleeperları rahatsız etmeyen bir ışık kaynağıdır.

6.4 Long Range Flashlight

Silahların fenerinden daha uzun menzilli bir fenerdir. Özellikle Spitterları kapatmada oldukça faydalıdır.

6.5 Explosive Tripmine

Mine Deployerin bıraktığı mayınların kutudan çıkan hali. Bu mayını yerleştirirseniz geri alamazsınız.

6.6 I2-LP Syringe

Bir miktar can veren bir şırınga. Fakat aynı zamanda enfeksiyon da verir.

6.7 IIx Syringe

Adrenalin veren bir şırınga. Adrenalin ile Charger Scoutları ve big Strikerları tek vuruşta kesebilirsiniz. Aynı zamanda enfeksiyon da verir.

6.8 C-Foam Tripmine

Mayın gibi çalışır fakat tetiklendiğinde patlayıp hasar vermek yerine köpük fırlatır. Özellikle Mother minibossunu kontrol altına almada çok etkilidir.

6.9 C-Foam Grenade

Fırlatılabilir köpük. Bölümlerde yeterince verildiği için genellikle c foam launcher alınmıyor.


7. Hack Tool

7 ye bastığınızda hack toolunuza gideceksiniz, fakat bir numarası yok. Sadece hack yaparken kullandığınız kutuyu elinize alıyorsunuz.
4. Ek Sektörler ( Secondary, Overload, PE)
Sektörler Rundown 4’te gelen ve bir görevin içerisine eklenen yan görevlerdir. Bu yan görevler genellikle daha zor olmanın yanında ana göreve ek bir zorluk çıkarırlar. Örneğin, yan görevde kapadığınız jeneratör ana görev odalarının zehirli sis ile dolmasına sebep olabilir. Oyunda 3 görev tipi bulunmaktadır.

Main Objective (Ana Görev):
Yapılması zorunlu olan görevdir. Bu görev yapılmadan oyuncular görev bölgesini terk edemezler.

Secondary Objective (İkincil Görev):Bu sektördeki görevin yapılması zorunlu değildir. Genellikle ana görevden daha zordur ve yapıldığı takdirde ana görevi daha da zorlaştırabilir. Örneğin; Tüm bölgelerin elektriğini kesebilir, tüm bölgeleri zehirli ya da normal sis ile doldurabilir, durmadan gelen canavar akınları oluşturabilir, gibi gibi.

Overload Objective (Aşırı Yükleme Görevi):
Bu sektördeki görevin yapılması da zorunlu değildir. Genellikle en zor sektördür. İkincil görevler gibi yapıldığı takdirde ana görevi daha da zorlaştırabilir. Yeni oyuncuların tanışık olmadığı canavarları ya da mekanikleri oyunculara kaotik bir ortamda sunar.

Bu yan sektörler tek başlarına aktive edilebilirler. Yani bir ekip ana görevin yanına aşırı yükleme görevi yapabilir ve çıkabilir ya da ana görevin yanına ikincil görevi yapıp çıkabilir. Eğer bir ekip tek seferde tüm sektörleri yapmayı seçerse o zaman da o görevin tüm sektörlerini tek seferde yaptığını kanıtlayan özel bir rozet alır.

Prisoner Efficiency (Mahkum Yeterliği):

Bu rozet bir ekibin tek seferde 3 sektördeki (Ana Görev, İkincil Görev, Aşırı Yükleme Görevi) tüm görevleri yaptıklarında kazanılır. Bu rozet sadece 3 sektörlü görevlerde kazanılabilir.

Sektörlere Giriş

Sektör kapıları normal kapılardan daha farklı gözükmektedir. Açmak için özel bir anahtar ve özel bir anahtar yuvası gereklidir. Anahtarı koyduğunuz yerde bu mekanizmanın hangi sektörleri açabileceğini üzerinde görebilirsiniz. Anahtarı kontrol mekanizmasına taktığınızda sizden bir tarama yapmanızı isteyecek ve ilgili kapının kilidi ardından açılacaktır. Bu taramalarda alarm yoktur. Eğer görevde birden fazla kapalı sektör varsa ilk girdiğiniz sektörün içerisinde yine bir anahtar bulmanız gerekecektir.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN DİKKAT!!!!!

Bu sektörlerin olduğu bölümlerde genellikle ana görevin devam etme kapısı da bir sektör kapısı olarak karşımıza çıkar. Oyun bize bu sektör kapısı öncesinde sadece 1 bulkhead anahtarı verir. Bu demek oluyor ki, eğer ikincil ve üçüncül görevleri yapmayı tercih ederseniz, bu görevleri bitirmeden ne yazık ki ana göreve devam edemezsiniz. Ana göreve devam edebilmek için gerekli olan anahtarlar bu ekstra sektörlerin içerisinden çıkmaktadır. Dolayısıyla şunu yapamıyorsunuz: "Gideyim ben en başta ana görevi bitireyim sonra yanlara bakarım". Oyun sizi yanları önce yapmaya mecbur tutuyor.

5. Alarm Türleri
Oyunumuzda sleeper tetikleyen farklı alarmlar bulunur. Burada bu alarmları tanıyalım.

1. Error Alarm

Bu alarm türü herhangi bir bioscane bağlı değildir ve genelde özel terminal komutlarıyla sonlandırılabilirler. (Ya da bölümü bitirmeniz lazım.) Genellikle extraction scanden hemen öncesinde ya da güvenlik kapılarıyla interaksiyona geçtikten sonra aktive olur. Error alarmda sürekli olarak belirli aralıklarla sleeper spawn olur.

2. Diminished Alarm

Dalgalarda gelen sleeper sayısı az olup dalgalar daha sık spawn olmaktadır.

3. Surge Alarm

Oyunun en tehlikeli alarmıdır. Alarm deaktive edilene kadar sürekli spawn cap (25) limitinde sleeper gelmektedir. Wavenin sonu yoktur. Öldürülen sleeperlar hemen yeniden doğar. En hazırlıklı takımları bile en ufak bir dikkatsizlikte perişan edebilir. R2E1, 5 surge alarm ile oyunun en tehlikeli bölümlerinden birisidir.

4. Mixed Alarm

Alt kategorideki bioscane bağlı olan scanlerin karışık gelmesine sebebiyet verir.

Bioscane Bağlı Alarmlar

1. Class

Bioscane bağlı alarmlarda gelen dalgaların sonu yoktur. Alarmın kapanması için Scanleri bitirmeniz gerekmektedir. Scanleri hızlı bir şekilde yapmalısınız. Class, kaç farklı scan görevi yapacağınızı belirtir. Roma rakamıyla yazılır. Bioscanlerin çoğunluğu team scan ile başlar.

2. Team Scan

Team scanlerde bütün ekibin scan içerisinde olması gerekmektedir.

3. Ufak Kırmızı Scan

Çok sayıda ufak scan oluşur. Genellikle oyuncu sayısından daha fazla çıkar, bu yüzden aktif olarak takip etmelisiniz.

4. Büyük Kırmızı Scan

Team Scane benzemektedir. Büyük bir kırmızı halkadır ve genelikle bölünmez. Çok nadiren zor bölümlerde 2 li büyük kırmızı scanler karşımıza çıkmaktadır.

Kırmızı scanlerin yapılabilmesi için takımın tüm üyelerine ihtiyaç yoktur, fakat daha fazla takım üyesi daha hızlı scan yapar.

5. Sustain Scan

Team scan ile çalışır, prensibi aynıdır. Fakat takım üyelerinden biri halkanın dışına çıkarsa ya da yere düşerse ilerlemenizi kaybedersiniz. S scanler farklı boylarda olabilir. En ufağı "Büyük Kırmızı Scan" kadar olurken en büyüğü içerisinde bulunduğunuz odanın tamamı olabilir. R7E1 örnek lvl.

6. T Scan

Team Scan gibi çalışır fakat Scan hareket etmektedir. R6C1 bölümünde karşımıza çıkar.

7. Cluster Scan

Cluster Scande ufak kırmızı scanlerden bolca çıkar
6. Terminal Kullanımı
Terminal kullanımı her oyuncunun bilmesi gereken bir şeydir ve bazı bölümlerde kullanımı zorunlu olmakla birlikte genel olarak kullanımı hayatınızı kolaylaştırmak üzerinedir. Hayatınızı şu sebepten dolayı kolaylaştırır. Oyunda bulmanız gereken bazı görev eşyaları girebileceğiniz odalara rastgele yerleştirilir. Görev eşyası 1 odadayken önünüzde 2 tane oda bulunması risk unsurlarını arttırır. Oyuncular genellikle görev eşyasının yerini aratıp o odayı açarlar. Bahsettiğimiz gibi, oyunda materyal bulmak çok kolay değil ve materyali korumak önemli.

Komutlar

1. Commands

Terminalin içine COMMANDS yazdığınız zaman o terminalde kullanılabilecek bütün komutları gösterir. Bu komut genellikle spesifik terminallerdeki özel komutları görüntülemede kullanılır. (UPLINK, REACTOR STARTUP / VERIFY)

2. List

List komutu, bölümdeki ve / veya odalardaki envanterleri görüntülemede kullanılır.
Bölümdeki tüm eşyaları görüntülemek için sadece LIST yazmanız yeterli olacaktır.
İçinde bulunduğunuz oda 123 ise LIST 123 ya da LIST ZONE_123 yazabilirsiniz. (Aradaki fark, 123 ile yaptığınız arama içerisinde 123 içeren her şeyi arar.)

3. Query

List komutunun tersi gibi çalışır. Adını bildiğiniz bir objenin nerede olduğunu bulmanıza yardımcı olur. Genellikle görev eşyalarını bulmada kullanılır.

Örnek kullanım : QUERY MEDIPACK_422

4. Ping

Eşyanın bulunduğu bir odadaysanız ve eşyanın fiziksel konumuna ihtiyacınız varsa çalışır. Zone 422 desiniz ve Zone 422 deki bir anahtarı bulmaya çalışıyorsunuz. Size yerini gösterir.

PING MEDIPACK_422


4. Logs

Terminale kayıtlı olan dosyaları gösterir. Bu dosyalar çoğu zaman lore olmakla birlikte bazen reactor verify görevlerinin şifrelerini de içermektedir. (R2D1 ve R7E1 örnek olarak.)

5. Read

Logs komutundan sonra çıkan kayıtları okumada kullanılır. Yukarıda yazdığımız gibi, bazen şifre içeren kayıtları bu komutla açmanız gerekmektedir.

Görevlere göre kullanmanız gereken ilave terminal komutları da olacaktır. Bu komutlar her terminalde bulunmadığı için buraya eklenmedi.

7. Enfeksiyon Mekanikleri
Bu bölümde size kısaca Enfeksiyon mekaniklerinin nasıl çalıştığından bahsedeceğim.

Enfeksiyon durumunuzu gösteren çubuk, can çubuğunuzun hemen üzerinde bulunur. Enfeksiyon ve can değerinizin toplamı en fazla 100 olabilir. Bu sayının 100 den fazla olduğu durumlarda, 100 e gerileyene kadar can kaybedersiniz.

Örn:

60 enfeksiyonum var, 70 canım var. 60 enfeksiyon sebebiyle benim en fazla 40 canım olabilir. Bu sebepten dolayı 30 can kaybedeceğim.

Fakat bu can kaybetme birden ve aniden olmaz, düzenli aralıklarla can kaybedersiniz. Ayrıca enfeksiyon değerinizin yüksek olması sizin sağlık çantası kullanmanızı da engellemez. Acil durumlarda enfeksiyon değeriniz yüksek olsa bile sağlık çantası kullanılması gerekebilir. (Alarm yapıyorsanız.)

Enfeksiyon çubuğu, enfeksiyon değeri %10 oluncaya kadar gözükmez. Gözükmediği için de, çok ufak enfeksiyon hasarları sizin can durumunuza etki etmeyecektir.

Enfeksiyon değeriniz 9 ( Gözükmez ) ve can değeriniz 100 ise, can kaybetmezsiniz.
Enfeksiyon değeriniz 10 olduğunda çubuk görünür olur ve canınız 90 a düşer.

Enfeksiyon değerleri en fazla %85 olabilir. %85 in üzerinde enfeksiyona maruz kaldığınızda bu gerileyip %85 e düşecektir. Bu en yüksek canınızın 15 olabileceği anlamına gelir. Bildiğiniz üzere sağlık değeri 20 nin altına düştüğü zaman tekrar 20 ye toparlar. Enfeksiyon içeren durumlarda canınız 15 te kalır. 16 ya yükseldiği zaman tekrar 15 e düşer.


ENFEKSİYON KAYNAKLARI

Enfeksiyonun bilinen 3 kaynağı vardır.

Bunlar spitter (Tükürücü), zehirli sis ve şırınga olarak tanımlanabilir.

Tükürücüler oyunun bize çıkardığı zorluklardan biridir. Duvarlara monte şekilde bulunan ve mavi yeşil parlayan oluşumlardır. Tükürücüler hiçbir şekilde öldürülemez, saldırmanız durumunda size tükürerek saldıracaklardır. Bu saldırı sonucunda hem can kaybı oluşacak hem de enfeksiyon değeriniz yükselecektir. Bu yaratıklara saldırmamanız durumunda da size saldırabilirler. Eğer bu oluşumlar şişkin bir formda çok bariz bir şekilde parlıyorsa yanına yaklaşmanız durumunda patlayacaklardır. Bunun çözümü ışık tutmaktır. Işık tutarak kapanmalarını sağlayabilirsiniz. (Işık tutmak diğer sleeperları tetikleyecektir, buna dikkat edin!)

Zehirli sis içine girdiğinizde görüşünüzü ve termal dürbünü kapatan, sizi yavaş yavaş zehirleyen bir sistir. Bu sisin içerisinde durduğunuz sürece enfeksiyon değeriniz %100 e kadar artış gösterebilir. Sisten çıktığınızda tekrar %85 e gerileyecektir. Zehirli sis içeren görevlerde genellikle Fog Turbine adında taşınabilir ve sisi ortamdan uzaklaştıran bir gereç bulunur.

Şırıngaların işlevleri envanter bölümünde anlatılmıştır. 2 ayrı şırınga sağladıkları pozitif etkiler haricinde rastgele bir oranda size enfeksiyon değeri verir. (rastgele verilen değer %6 %7 gibi değerleri geçmiyor. ufak değerler)
8. Özel Sleeper Türevleri
Oyunumuz Rundown 6 itibariyle hikayeye ağırlık koymaya başlıyor. Buna bağlı olarak, sadece Rundown 6-7-8 de görülebilen boss/miniboss olarak değerlendirebileceğimiz özel yaratıklar var. Bu yaratıkları tanıyalım.

1. Kraken

İlk görüldüğü bölüm R6D1 dir, Rundown 6 nın patron yaratığı olarak görev yapmaktadır. R6D1 haricinde bir de R8B2 ve R8E2 bölümlerinde gözükmektedir. Kraken oyundaki en büyük yaratıktır ve sadece dış dünyada savaşabilirsiniz.

Dövüş mekanikleri çok zorlayıcı değildir. Öldürmek için vücudunda rastgele çıkan tümörleri patlatmanız gerekmektedir. Kraken ile aranızda bir mesafe olacağı için bunu uzun menzilli silahlarla yapmanız gerekecektir. Özellikle Sniper, bu sebeple Krakene karşı iyi bir silahtır. Siz saldırmadığınız zaman Krakenin size göndereceği hafif menzilli saldırıları vardır. Kaçması da oldukça kolaydır. Fakat her tümörü patladığında uçan yaratıklar çıkaracak ve yaptığı hafif menzilli saldırıları sıklaştıracaktır. Bir tümör patladıktan sonra saklanmanızı ve çıkardığı uçan yaratıkları kesmeye öncelik vermenizi tavsiye ederiz. (Flyer) Yaratık birkaç tümörü patladıktan sonra ölecektir.

2. Snatcher

İlk görüldüğü bölüm R7C1 dir. Fakat oyunda lafı ilk R4E1 de geçer. (Story loglarında). Bu sleeper türevi, diğerlerinin aksine 4 ayak üzerinde hareket eden ve oldukça hızlı hareket eden bir yaratıktır. Tek bir saldırısı vardır, mahkumlardan birini kaçırarak onu hapis eder ve takım arkadaşlarından uzağa götürür. Hapis süresince saniye başına hasar alırsınız ve snatcher sizi genel olarak gitmeniz gereken yönün tersine ve/veya başka sleeper gruplarının içerisine götürür. Spawn olduğu zaman kendine has bir sesi vardır, ilerlemeye devam etmeden önce snatcher kesilmesi işlerinizi kolaylaştıracaktır. Hapsetme mekaniğinin ufak bir gecikme süresi vardır, 2 ayak üzerine kalkarak karnını açmaya başlar. Bu animasyon esnasında snatcher a ağır bir hasar vurabilirseniz kimseyi hapsedemeden yere düşüp sersemleyecektir. Bu şekilde hapis mekaniğinden de kaçabilirsiniz.

3. Immortal

İlk görüldüğü bölüm R7E1 dir, bu bölüm içerisinde de 3 tane vardır. Immortallar ölümsüz olmaları için tasarlanmıştır. Tank ile aynı mekanizmada çalışır fakat hasar alabileceği tümörleri yoktur. Çok yüksek temel can değeri ve aşırı yüksek defansları ile teknik olarak öldürülmeleri mümkün olsa da pratikte denememeniz gereken bir eylemdir. Immortal ile karşılaştığınız zaman takımın yapması gereken şey, bir kişinin kapalı bir alanda sürekli olarak Immortali oyalaması olacaktır. Takımdaki geri kalan 3 kişi de objektifi yapmaya devam etmelidir.

4. Megamother

Mother ve P-Mother sleeperlerinin bir üstü olan bu yaratık R8D2 nin patron yaratığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece sırtında değil kolları ve bacaklarında da patlatılabilecek tümörler bulunur. Diğer 2 Mother türevinin aksine kendi başına saldırabilir durumdadır. Diğer 2 Motherdan farklı olarak normal sleeper doğurabilir. (Öbürleri sadece bebek çıkartabiliyor). Yavaştır, fazla hareket etmez.

5. Nightmare Türevi

Nightmare Sleeper, hikaye gereği birleşen evrenlerde başka bir evrenden gelmiş evrimi farklı bir biçimde gerçekleşmiş olan sleeper türevleridir. Bu sleeperlar sadece Rundown 8 bünyesinde görülebilir. Temel mekanikleri aslında basit sleeper türevleri ile aynı olup sadece dış görünüşleri farklıdır. Vurdukları hasarlar da değişiklik gösterebilir.

5.1 Nightmare Sleeper

Zayıf noktaları kafalarıyla birlikte vücutlarında bulunan tümörlerdir. Mızrakla bu tümörleri temizlemek oldukça kolaydır. Hızlı koşar ve güçlü yakın menzilli saldırısı vardır.

5.2 Nightmare Shooter

Kafaları yoktur, yine de uyur durumda kafalarının olması gerektiği yere vurursanız öleceklerdir. Kırmızı projektiller atarlar, hasarı normal Shooter a göre daha yüksektir. Saldırıları yavaş hareket eder ve güdümlü değildir.

5.3 Nightmare Scout

Canı en yüksek olan scouttur. Sadece kabarcıklarında hasar alır. Booster ile güçlendirilmiş Sniper haricinde tek atmanın yolu yoktur. Sessiz kesilmesi gerekiyorsa kesinlikle c-foam kullanılmalıdır. (3 kabarcık yeterli) C foam atıldıktan sonra önünde ve arkasında bulunan birer tümörün hızlıca patlatılması gereklidir. Bütün takım ortak hareket etmelidir. Tek kişi yakın menzil ile kesemez.

5.4 Nightmare Tank

Sadece R8A2 Secondary bölümünde görülen bu yaratık menzillidir. Uzaktan size ateş atar. Normal Tanktan farklı olarak her yerinden hasar alabilmektedir.
9. Başarımlar
Oyunda toplayabileceğiniz 57 adet başarım vardır. Bu başarımları gruplandıralım.

1. Görev Bitirme Başarımları (24/57)

Bu kategorinin içerisine dahil olan çok sayıda başarım vardır.

Bare Minimum Herhangi bir Ana Sektör tamamlamak.
Main Path Bütün Ana Sektörleri tamamlamak.
Indirect Course Herhangi bir Secondary sektör tamamlamak.
Beyond Range Herhangi bir Overload sektör tamamlamak.
Additional Duty Bütün Secondary sektörleri tamamlamak.
Overload Operative Bütün Overload sektörleri tamamlamak.
Prisoner Efficiency Bir keşfin main, secondary ve overload görevlerini tekte tamamlayın.
Ultimate Efficiency Secondary ve Overload içeren tüm sektörleri tekte tamamlamak.
Prisoner Deemed Fit Tutorial tamamlamak.
Deviation ALT://R1 ana sektörleri tamamlamak.
Infection ALT://R2 ana sektörleri tamamlamak.
The Vessel ALT://R3 ana sektörleri tamamlamak.
Contact ALT://R4 ana sektörleri tamamlamak.
Rebirth ALT://R5 ana sektörleri tamamlamak.
Destination ALT://R6 ana sektörleri tamamlamak.
Rise R7 ana sektörleri tamamlamak.
Duality R8 ana sektörleri tamamlamak.
R4 Absolute ALT://R4 tüm sektörleri tamamlamak.
R5 Absolute ALT://R5 tüm sektörleri tamamlamak.
R6 Absolute ALT://R6 tüm sektörleri tamamlamak.
R7 Absolute R7 tüm sektörleri tamamlamak.
R8 Absolute R8 tüm sektörleri tamamlamak.
Sum Total Tüm sektörleri tamamlamak.
Die Together İlk kez bir keşifte başarısız olun.

2. Mücadele Başarımları (20/57)

Bu kategorideki başarımlar ileri seviye meydan okumalardır. Bölümü spesifik bir şekilde oynamanızı veya bir sleeper türevini spesifik bir şekilde kesmenizi isteyebilir.

Invincible Hiç yere düşmeden bir keşif tamamlayın.
Chemically Improved Herhangi bir keşfi booster kullanarak tamamlayın.
Predator Scout u uyanmadan yakın menzil silahı ile öldürün.
Unbroken Seviye 5 ve üzeri bir alarmdan hasar almadan çıkın.(Bütün Takım)
Work Together 4 oyunculu bir keşifte hiç kimse yere düşmeden görevi tamamlayın.
Mutual Insurance Takımdaki hiçbir oyuncu tanktan hasar almadan tankı kesin.
Full Blooded Giant türevi sleeperi tek başınıza yakın dövüş silahı ile öldürün.
Rapid Response Mother türevi sleeperi bebek çağırmadan öldürün.
Demolition Experty Tek mayında 20 sleeper öldürün.
Trigger Discipline A seviye bir keşifte menzilli silah kullanmadan bölümü bitirin.
In the Shadows B seviye bir keşifte ışığı hiç açmadan tamamlayın.
Controlled Response B seviye bir keşifte herkesin 2 silahı da tabancayken tamamlayın.
Low Tech C seviye bir keşfi tool kullanmadan bitirin.
Close Quarters D seviye bir keşfi herkesin 2 silahı da shotgunken tamamlayın.
Breathing Room D seviye bir keşfi hiçbir kapı kırılmadan tamamlayın.
Detox E seviye bir keşfi booster kullanmadan tamamlayın.
Biotracker Herhangi bir keşfi bölümdeki bütün yaratıkları sinyalleyerek bitirin.
Pure Will R8D1 görevini medkit ya da disinfect kullanmadan bitirin.
Swift P-mother sleeperini bebek çağıramadan kesin.
Guardian Angel Bir takım arkadaşınızı kaçırmış olan bir Snatcher kesin.

3. Lore Başarımları (4/57)

Bu kategorideki başarımlar terminaldeki hikaye ile alakalı kayıtları bulmayla ilgilidir.

Theorist Complexte 5 story kaydı bulun.
Verser Complexte 20 story kaydı bulun.
Cataloger Complexte 50 story kaydı bulun
D-Lock Block Decipherer Complexteki bütün story kayıtlarını bulun.

4. Hikaye Başarımları (9/57)

Oyunun kendisini oynayarak elde edebileceğiniz basit başarımlardır. Özel bir şey gerekmemekle birlikte oyun hikayesinin derinleştiği rundown 7 ve 8 etrafında ağırlıklı olarak elde edilebilir. Bu başarımlar 9 tanedir.

Matter Wave Projector İlk defa Matter Wave Projector aracılığıyla başka bir boyuta ışınlan.
Dots And Dashes R1D1 görevinde reaktörden önceki son odada Schafferin mesajını bul.
Meet Schaffer R8D2 görevinde ana görev esnasında açılacaktır.
Loyalist R8B4 levelinde reaktörün patlamasını tetikle. (İkincil görev)
Defector R8B4 levelinde reaktörün patlamasını tetikleme. (Ana görev)
Unmasked Rundown 5 içerisinde karakterlerin geçmiş hikaye kayıtlarını bulun.
The Voice of Truth R1D1 görevini bitirin.
John R6BX görevinde Schafferin kovasını bulun.
The Inner Toplamda 100.000 km aşağı düşün.
1 Comments
bedavapasta Jul 10, 2024 @ 12:01pm 
Çok faydalı, çok güzel bir rehber mmm