The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim

Недостаточно оценок
Daedric Rehberi: AE MORA CHIM ALTADOON LKHAN PADHOME
От Molag Bal
"Apocrypha’ya girmesi üzerine, daha bir sessizleşti, araştırma ve çalışma dünyasının içine çekilip ayartılmış gibi, Nirn’deyken tutkular, onun kalbini kontrol ediyordu. Çılgıncasına onu çağırmaya çalıştım ama aklını bana kapatmıştı."...

Sonra fısıldadı, “Bu olamaz… Kimse gerçeği asla tahmin edemezdi… “

“Daha fazla ögrenmeliyim…“

...

"Ben Hermaeus Mora. Ben görünmeyenin koruyucusuyum ve bilinmeyeni bilenim. Seni izliyorum, ölümlü."
   
Наградить
В избранное
В избранном
Удалить
Bu yazıyla ilgili rehberler


*: Dwemer / Oghma Infinium yazıtı hakkında iyi bir bilgi sahibi değilsen bu rehberdeki önemli noktalar anlamsız olacaktır.


--- --- ---


**The Elder Scrolls Lore: Dwemer / Derin Elfler***
(LKHAN AE HERMA MORA ve OGHMA INFINIUM başlıkları)

**Daedric Rehberi: Molag Bal
(Muatra başlığı / Vivec'in 12. ve 14. vaazı)



**Varoluşun Kalbi - Lorkhan***

**Daedric Rehberi: Mephala***


- - - - - - - - -

*****Mankar Camoran[wiki.elderscrollsturk.com] ve Mehrunes Dagon[wiki.elderscrollsturk.com]

The Elder Scrolls Lore: Yaratılış




*Bu rehberde Hermaeus Mora'nın en önemli eseri olan Oghma Infinium'a yüzeysel olarak bakacağız, Oghma hakkındaki bilgiler yüzeysel olacak.

Yani, bir önceki rehberde geçen Mora'nın bağlantılığı olduğu Dragonborn, Miraak, Oghma Infinium ve Mysterium Xarxes gibi konuların önemli bilgileri için Dwemer rehberinde belirttiğim başlıkları okuman yeterli olacaktır.
.


























AI AE CHIM



Hermaeus Mora (Daedric dilinde: ) Bilginin, sırrın, hafızanın; yasaklı veya yasaksız her türlü sırlanmış ve gizlenmiş ilimin Daedrik Prensidir.

Herma Mora, Hermaeus Mora, Hoermius, Hormaius, Gardener of Men (erkeklerin eğiticisi -bahçıvanı) olarakta bilinir.

Nordlar ona Woodland Man yani Saklı Adam derler (Buradaki woodland 'ormanlık'ın yanısıra bazı yerlerde saklı ve gizli olarakta çevirilir).

Khajiit dilinde ise Hermorah olarak geçer.






(Apocrypha'da Herma-Mora sancağı)




Sana çok önceden kabaca bahsettiğim gibi Hermaeus Mora Mephala ile kardeştir. Zaten Mephala seks prensi de olması dışında diğer yönleriyle Mora'ya çok benzer.
Mephala'ya sırların prensi demiştik. Aslında bilgiye aç okur, Mephala kimi kadim bilgileri veya 'sır'ları Mora'dan öğrenir veya aralarında paylaşırlar. Hatta
Mephala'nın, kardeşi Mora'dan 'sır' dolu ilimler öğrenip bunları ölümlüleri baştan çıkartmak için kullandığında söylenir.
Herma Mora, kardeşi Mephala ile ilişkisi nedeniyle Morag Tong'un (kabaca Morag Tong tarikatı; Dark Brotherhood'un atasıdır, Morrowind'de Dunmerlar tarafında kurulmuştur) kökenleriyle de ilişkilidir.
Bu bağlantılı noktalar teğetsel gibi görünse de Mora'nın etkisi Morag Tong için hiçte az değildir. Hermaeus Mora'nın düşmanları Ebonarm ve Vaermina'dır.
Vaermina'nın ölümlülerin kabuslarına girerek onların ruhlarını ve hafızalarını çalması bu düşmanlığın baş nedeni olarak bilinir.





Ayrıca Hermaeus Mora'nın tasvir edildiği amblem Mephala'nınkiyle benzerdir; ikisi de bir el gibidir.
Soldaki Mora tasviri sağdaki ise Mephala'nın kara eli.























Daedric Prensleri saf kötü veya saf iyi olarak tasvir edilmesede bir yönleri daha ağır basmaktadır. Mesela Mehrunes Dagon yıkım ile ön plana çıkar, Hircine adaleti ile bilinir.
Molag Bal ve Vaermina acı, şiddet ve gaddarlık ile ön plana çıkarken; Azura, Meridia ve Boethiah (Dunmer'lara göre) iyi - barışçıl yönleri ile ön plana çıkarlar.

Namira, Mephala ve Sanguine gibi prensler ise kendileri için eğlenceli veya çıkarlı tarafta olurlar. Yani okuyucum senin anlayacağın her telden Daedric Prens vardır.
Hiç birisinin içinde saf kötülük yoktur, Molag Bal ve Mehrunes Dagon'un bile.

Fakat Hermaeus Mora diğerlerinden farklı olarak ''hiç bir şey'' dir. Onun için saf iyi veya saf kötü tasvirleri bile hiçlik kadar anlamsızdır.
Bilgi ve hiçliktir Hermaeus Mora. Başlıksız yazıların sonsuzluğunda ki sırdır. Bilgi ve düşüncelerle hiçliğin mürekkebinde kaybolan cahil ölümlere ifadesiz bir suretle bakan koca bir karanlıktır.
Biçimsizliktir. Diğer tanrılar gibi belirli bir formu yoktur. Zira kendisi için yarattığı kulları da kendisinden farksızdır.

Ölümlülere sadece uzun dokunaçlı, anlamsız yerlerinde gözden oluşan bir biçimsizlik şeklinde görünür.
Bilginin peşinde koşan herkesi kendi hizmetkarı olarak görür.




(TES: Daggerfall / Hermaeus Mora)



(TES: Oblivion / Hermaeus Mora)



(TES: Skyrim / Hermaeus Mora)



(Elder Scrolls Online / Herma-Mora)







AE GHARTOK PADHOME




(TES: Skyrim / Apocrypha)

Hermaeus Mora'nın Oblivion alemi Apocrypha'dır (TR: Apokrif). Buraya TES: Skyrim'in Dragonborn görevlerinde sık sık gidebiliyoruz. Burası tamamen puslu, yeşil sisli ve dokunaçlı bir alemdir.
Mürekkep denizleriyle kaplı, kitaplardan oluşan raflarla sonsuzluğa uzanır. Bu kitaplar siyah kaplı ve başlıksızdır. Bu başlıksız kitapların kimi geçmişi kimiside geleceği anlatır.
Bu kitapların bazılarını oradayken okuyabilirsiniz.
Hermaeus Mora ve onun alemindeki dokunaçlar ANU'nun kanayan yıldızlarına, gökyüzüne dokunan Kader'in, geçmişin ve geleceğin çığlıklarıdır. Alemi de tıpkı kendisi gibi sonsuz bir hiçliği yansıtır.
Karanlık ve sonsuz mürekkep denizleri buralarda özellikle hüküm sürer.




Apocrypha'nın gökyüzünde dairesel siyah bulutlardan sarkan uzun dokunaçlardan bol bol vardır. Bunlar Mundus'a (Mundus fani evren) açılan potallardır. Hermaeus Mora aleminden çıkmak istediğinde bu portalları kullanır.



(TES: Skyrim / Apocrypha)



-
Elder Scrolls loremaster/ları Hermaeus Mora'nın hikayesini tamamiyle Hiçlik felsefesi üzerine yazmışlardır okuyucu. Bilginin ve düşünmenin ulaştığı yer koca bir boşluktur. Düşüncelerin gerçeklerle ölmesidir.
Dünyamızdaki herşey özünde bir yokluktur. Sen ve düşüncelerin bile yoktur esasen.
Yokoluş tek gerçektir ve gerçek ise boşluğun ortasındaki koca bir hiçtir. Hiç uğruna yaşar ve ölürüz. Unutuluruz.
Yaşamda ne öğrenirsen öğren bunların ulaştığı o bilinmez boşlukta sadece koca bir sonsuzluk karanlığı vardır. Kimselerin bilemediği, bilenlerin de hiçlik sayesinde öğrenmeye itildiği garanti olmayan bilgiler silsilesi.

Aristo'ya göre boşluk, hiçliktir ama bu hiçlik sadece varlıkların yer işgal etmesi için kullanılan kaplar gibidir. Aristo aslında bu 'boşluk' düşüncesini hiçlik algısının dışında tutmaktadır.
Mesela Kuantum Teorisi boşluğun hiçlik olmadığını ve Kuantum Köpüğü kavramı ile de aslında hiçbir şeyin bile var olmadığından bahsetmektedir.
Bazı filozoflar bu konuya farklı bakmışlardır, madde vardır ve maddenin varlığı yokluğuna yer bırakmamaktadır aslında. ...
Konunun dışına çıktığımızı farkettiğini anlıyorum fakat ileride göreceklerini anlamanı istiyorum, değerli okur.





Bu yüzden TES yazarları Mora ve alemi Apokrif'i başarılı bir şekilde hiçlik atmosferine bürümüşlerdir.
Bu aleme girenlerin sonsuz kitaplar denizinde yaşamdayken aradıkları bilgiyi bulabilmek için sonsuzluk arayışı içinde kendilerini kaybedip delirdikleri bilinir.
Meşhur büyücülerden Morian Zenas, teker teker tüm Oblivion diyarlarını gezerek anlattığı Oblivion’ın Kapıları[www.crewals.com] kitabında en son Apokrife uğrar. Ve bir daha da kendisinden haber alınamaz.



Ayrıca yazarlar Herma Mora ve onun alemini yaratırlarken bolca Cthulhu mitosundan esinlenmişlerdir. Zaten Apokrifte gezindiğiniz sıralarda kendinizi bir psikolojik bir korku Cthulhu oyununda hissedebilirsiniz.
Ve Hermaeus Mora'nın görüntüsü kurgusal bir Cthulhu tanrısı olan Cyäegha'ya çok benzer, hatta aynısıdır desek abartımış olmayız.




(Cthulhu / Cyäegha)


... Yine ayrıca, bayağılaşmış bir klişe olan illuminati'ye bir göndermedir Hermaeus Mora'nın 'herşeyi gören' gözleri.






Elder Scrolls Online'ın son Blackwood güncellemesiyle gelen içerikte, büyük bir kütüphaneye giriyoruz. Burada bazı araştırmalar yapmak için 'Koleksiyoncu' adı verilen bir Daedra'dan izin alıyoruz. Bu Daedra'ya baktığımızda Mora'nın döllerinden biri olduğu ortada. Zaten 'kütüphaneyi' koruyor olması da kasıtlı bir şey.













AH LORMANTIA HIE HOOM
Hermaeus Mora'nın baş kulları ise Seeker'lardır (TR: Arayıcı). Bu Arayıcı'lar Apokrif dışında Tamriel'de çok nadir görünürler. Bunlar sürekli olarak Apokrif'te bilgi aramakla meşguldürler, onları boştayken sürekli bir kitap okurken görebilirsin. Kimileri bu Seeker'lar için geçmişte Apokrife bilgi aramak için gelip kendini kaybeden ölümler olduğunu söyler. Düşmanlarına güçlü büyüler atarlar, hatta kendilerini klonlarlar. Genelde görünmez halindedirder.


(Seeker)


Bu yüzden Apokrifte dolaşırken dikkatli ol okuyucu, yoksa bunlar adamı Seeker'lar.
Terbiyesiz muzipliğimi çok görme nede olsa bende senin gibi sapkın bir faniyim. Gel, beni takip et. Benim yardımımla karanlığın ortasındaki hiçliği anlamaya çalış. Sonra gördüklerini benimle paylaş ki aynı yöne baktığımızdan emin olabileyim.
Tembelliği bırak ve çok geçmeden yok oluş nedenine bir anlam kat, ölümlü.





Nordların Hermaeus Mora için Woodland Man dediğini söylemiştim. Mora'da tıpkı Molag Bal gibi bu evrenin her konusunda mutlaka bir yerlerden fırlayan bir Daedric prenstir. Sadece bunu çok daha gizli yapar.
Her hangi bir konuyu okuduğunda kendini Herma Mora'nın sözlerinde bulursun bu alemde. Bunu da en sonunda anlarsın veya belki anlarsın.

Antik yıllarda Atmora'da (Nordlar Tamriel'e göç etmeden önce Atmora'da yaşarlardı) Ysgramor'la ilgili bilinen bir çok efsane vardır. Nordların atası Ulu Ysgramor. İnsanların ilki, Elflerin baş düşmanı.
Çoğu efsane, Ysgramor'un Herma-Mora'nın sinsi planlarından kaçmasıyla ilgilidir.

Özellikle bir masal bilinir: Ysgramor, ava çıktığı sırada Forelgrim'in Beyaz Geyiğini görür. O sırada Atmoran Frostwood'da avlanıyordu (burayı hiçbir TES oyununda görmüyoruz).
Ysgramor avının izini birçok kez kaybettikten sonra bir Tavşan belirir ve Ysgramor'a Beyaz Geyik'in nereye gittiğini söyler. Ysgramor, Tavşan'ın bunu nasıl bildiğini sorar, tavşan uzun kulaklarıyla işitebildiğini söyler.
Ayrıca Ysgramor'un uzun kulakları varsa avını nereye giderse gitsin duyabileceğini de söyleyerek küçümser.

Ysgramor bir an için boş boş düşünür ve kulaklarının Tavşan'ınki kadar uzun olmasını diler; birden burnu bir tavşan burnu gibi seğirmeye başlar, kulakları uzar ve sivrileşir. Bu korkunç anlar gerçekleşirken aniden, bir tilki dışarı fırlayıp tavşanı öldürür. Tilkiye bakan Ysgramor onun aslında Shor (Lorkhan, Nordlar Lorkhan'a Shor derler) olduğunu fark eder. Shor, Herma-Mora'nın onu Elfe dönüştürülebilecek olmasına izin verdiği için Ysgramor'u azarlar. Shor daha sonra Ysgramor'u yoluna gönderir ve onu "Elflerin hilelerinden sakının, yoksa onlarla bir olursunuz " diyerek uyarır. O günden sonra Nordlar Herma-Mora için Woodland Man
'Saklı Adam' derler.

Bu efsane Skyrim'de Apocrypha'ya gitmek için kulladığımız 'Anlatılmamış Efsaneler' adlı Kara Kitap'da da yazmaktadır.





Bu yüzden Solstheim adasındaki kendilerine en eski Nord topluluğu diyen Skaallar avlarına büyük bir incelik ile yaklaşır ve kendilerinden başka kimseye av konusunda güvenmezler.
Hatta bu hikayeden yola çıkarsan neden Hermaeus Mora'nın Skaallar ile uğraştığına anlam katabilirsin.
Skyrim'de Dragonborn görevlerinin başlaması için sana rastgele bir yerde iki büyücü saldırır. Bunlar Miraak'ın rahipleridir. Ve eğer öldürdüğünde maskelerini çıkarırsan onların Elf olduğunu göreceksin.
Bazı teoriler önemli bir kaç Elfin çok eskiden Herma Mora ile anlaşma yaptığını söyler fakat bunlar oyun içi bilgilerde geçmez.













Dragonborn, Mehrunes Dagon, Mankar Camoran, Hermaeus Mora ve Xarxes







Herma-Mora öyle bir Daedric Prensidir ki aslında sana bu zamana kadar sunduğum yazıların içinde bir yerlerde bile vardı değerli okur.
Konunun başlığındaki isimler aslında bir bütünü oluşturuyor. Fakat bu öyle bir bütün ki, sonu olmayan bir bütün. İşte tamda bu nedenle bu rehberi ne kadar uzun anlatırsam anlatayım bir çok şeyi asla tam olarak sana anlatamayacağım. Zira ileride tanıyacağın ve öğreneceklerin bu rehber ile zaten bir bütün haline gelecek.

Evet, aslında Elder Scrolls kainatının her birisi bir parça ve tamamı bir bütünü oluşturuyor. Yapmış olduğun en küçük görevden en epik göreve kadar bu evrende aklına gelebilecek her şey bir birinin parçasıdır. Bu yapbozu tamamlayacak parçaları ben sana veriyorum, onların doğru yerini bulmak sana kalmış.

Şimdi aralarında binlerce yılın olduğu bu beş isimin neden bir arada olduğundan bahsedeyim.


Hermaeus Mora, Xarxes'in kendi öğrencisi olduğunu söyler. Fakat Xarxes bir yanda da Auri-El'in katibiydi.
Kafanı karıştırmadan hemen konuya geçiyorum; Mysterium Xarxes adlı kitap ise Mehrunes Dagon ile ilgili bir kitaptır hatta onun yazdığı söylenir ve Dagon'un baş takipçisi Mankar Camoran, Xarxes tefsirlerini yazmıştır.







(TES: Oblivion / Mysterium Xarxes)


(ESO Blackwood trailer'ında Mysterium Xarxes)



(Elder Scrolls Online: Blackwood / Mysterium Xarxes)










(TES: Skyrim / Mysterium Xarxes)


Mankar Camoran hakkında kısa bilgi; Kendisi yarı Bosmer yarı Altmer bir büyücüdür. VII. Uriel Septim'i öldüren (TES: Oblivion) Mythic Dawn (TR: Mistik Şafak Tarikatı) tarikatının kurucusudur.
Mankar Camoran, TES: Oblivion'da Mehrunes Dagon'un Nirn'e gelmesine ön ayak olmuş ve Oblivion Krizi'e neden olmuş önemli bir karakterdir.


Camoran'ın bu evren hakkında çok tartışma konusu olan görüşleri vardır. Mesela Mankar’a göre Aslında Dokuz Kutsallar, Lorkhan’ı öldürerek ona ihanet etmiştir. Yine onun görüşüne göre Daedrik Prens olan Lorkhan’ın Oblivion diyarı Tamriel’dır.


(Mythic Dawn tarikatı sancağı)

Yani TES: Oblivion ve Skyrim'de Mysterium Xarxes, Dagon ile ilgili görünüyor. Bu kitabın yorumları da Mankar Camoran'ın kendisi tarafından yapılmıştır.

Skyrim'de ise Dragonborn(yani sen) Apocrypha'ya gittiğinde şu yazıyla karşılaşır; "Zayıfları yeneceğiz ve ürkekler yere serilecek. Güçlüler ayaklarımda titreyecek ve af dileyecek."

Bu sözler aynı zamanda Mysterium Xarxes'in ilk sayfasında yazıyor. Bu kitap baştan sona Daedrik dilinde yazılmıştır fakat bazı oyuncular tarafından bu Daedra yazıları mantıklı bir şekilde çevirilmiştir.
İlk sayfasının çeviri şu şekildedir;

Daire içindeki yazılar bu metinle ile alakalı değildir, başka bir metini ifade etmektedir.























"Yeryüzünde tekrar yürüdüğümde, aranızda sadık olanlar ödülünü alacaklar. Sonsuza kadar diğer tüm ölümlülerin üzerinde olacaklar. Geri kalanına gelince, zayıflar yenilecek, ürkekler yere serilecek, güçlüler ayaklarımda titreyecek ve af dileyecek."


Peki bu Dagon'un yazdığı söylenen kitaptaki sözlerin Herma-Mora'nın aleminde ne işi var?
Evet, buna Herma Mora bilginin prensi diyerek kolay bir cevapta verebiliriz.

...Xarxes -Kitabı değil Auri-Elin katibi olan Xarxes- kendisine Oghma adında bir eş yaratmıştır.
Xarxes'ın hocası Herma Mora ise daha sonra Oghma'yada bilgiler vermeye başlar. Burada tam olarak ne olduğu belirsiz, TES lore'unda en önemli olan 'sevgi' Herma Mora'nın tarafından Oghma'ya duyulan bir sevgi haline de gelmiş olabilir fakat bu çok küçük bir ihtimal.

Hermaeus Mora bizzat Oghma'ya kendinden bilgiler vermiş ve öğrencisi bilge Xarses'de bunları kaleme alarak Oghma Infinium adlı eseri ortaya çıkartmıştır.
Burada Oghma Infinium'dan bahsetmeyeceğim bunun için Dwemer rehberine göz atmalısın.

Mysterium Xarxes tam olarak bu rehberin konusu olmadığı için bu kitaptan tamamen bahsetmeyeceğim.
Bunun için detaylı bilgilere ulaşmak istiyoran Imperial Library[www.imperial-library.info] sitesine göz atabilirsin. Bu site resmi olarak The Elder Scrolls lore yazarlarının açtığı bir forum/sitedir. Hala aktif olarak Lore konuları paylaşılır, ESO hakkındaki hikayeler anlatılır.

Mysterium Xarxes, Mehrunes Dagon'dan önce Hermaeus Mora'nın elinden geçmiştir. Fakat sonrasında Herma Mora bu kitap ile ilişkilendirmez.

Kelamlarım artık biterken seninle ufak bir derinliğe daha ineceğiz.

Herma Mora Xarxes'in hocası demiştik. Xarxes ise Elf tanrısı Auri-El'in baş katibi. Bir elf.
Şimdi sana yukarıda anlattığım Nordların Ysgramor; Ysgramor ve Herma Mora efsanesini hatırlıyor musun?

Mora, Ysgramor'u elfe dönüştürmek üzereyken Shor, Herma Mora'yı oradan kovmuştu ve ona ''Elflerin hilelerinden sakının, yoksa onlarla bir olursunuz'' demişti Shor, yani Lorkhan.
Bu olaydan sonra Nordlar Woodland Man (saklı adam) olarak adlandırır Hermaeus Mora'yı.
Parçaları birleştirebiliyor musun, değerli okur?

Bazı Nordlar tarafından inanılan iddiaya bakarsak Herma-Mora'nın Xarxes ile akraba olma olasılığı, yani hatta bir yarı Elf tanrısı olma ihtimali bile var. Fakat bu ne kadar doğru olabilir? Elf tanrıları tarafından infaz edilen Shor / Shezarrine yada Lorkhan olarak bilinen 'insanların tanrısı'nın o Elf kulaklı tavşanı öldürmesinin tek nedeni Ysgramor'u korumak olabilir mi?

Hermaeus Mora böyle bir efsaneyi bile kendi Kara Kitap'ında tutarak belkide sadece bizimle oyun oynuyordur!

Yoksa Nord olmanın dışında ne varsa hepsi onlar onlar için bir suç olan kalın kafalı Nordların başka bir efsanesi mi bu?

















NUMI MORA AH LORMANTIA MOLAG BAL HIE GHARTOK HOOM ALTADOON VA NIRN











Mankar Camoran'ın Xarxes'i yorumladığı ikinci cildi buraya koyarak yazıya son veriyorum.

Tüm kitaplara oyun içinden veya buradan[www.crewals.com] ulaşabilirsiniz.





---- ---- ---- ----

- ALTADOON

Tuttuğun bu kitabı kim bulursa, ona kardeşim diyeceğim.

İsmi Arkayn diye geçer Xarses Mysterium’da, Malbioge’un kölelerinin zindancı kralı, Maztiak’ın adı. Numantia tarafından aşağı atıldığı yerde cevaplar kurtuluşlardır. Maztiak’ın cesedi kendi uşaklarınca sokaklarda sürüklendi, eti oradaki kayaların üzerinde deşildi ve artık onu sevmeyen melekler onun ballı iltihaplarını içerek “Herkes özgür iradeyi bilsin ve iradesince istediğini yapsın!” diye bağırdılar!”

Neşeyle yavaşça gel ve dört anahtar getir. Gelişin Lord Dagon tarafından, O’nun usturalar kitabında önceden haber verildi, ey kardeşim. Geleceksin, saplantılar uzaklaştıkça bir bir senden. Henüz sana dönmemiş gözlerde yüceldin sen, sen ki, çok gezmeye, gösterişli pelerinleri paralamaya aşıksın. Sen kardeşim, Cennet’te yanımda oturacaksın ve bütün bilinmezliklerden arınacaksın.

İşte doğrusu sana O’nun kitabını ve çirkin, defalarca üzerinden geçilmiş kırmızı yazılarını göstereceğim ki halihazırda bildiğini işaretlerle gösterebilesin; yıkımın küresi köle olmayanların sütüdür sadece. Tökezlemelerin benim suçum değil çünkü onlar beklenir ve Oils tarafından lütfedilirler. Çöküşlerin olmadan yaklaşan Sonsuzluklar Dünyası’nda beni geçebilecek olsan bile onlar için can atmıyorum. Lord Dagon senin için bela değil mühim şeyler arzuluyor. Ve O senin istemen gerekeni istiyor ve bu yüzden Tanrı’nın sayfalarından şunu öğren: Arzu Ayini:

Yere ve toprağa fısılda, işimize karışanlar kandan başka bir şey kabul etmez, KANDIR çünkü KAN ve kemiğin kırılışından başka, KEMİKTİR çünkü KEMİK işte böyle kapıları kırıp cevapları bulmak ve TEK olanın önünde çökmek için çünkü o TEKTİR, kardeş ve kral olarak seni Ejder diye çağırıyorum.

Ey kul, hatırla Dreugh’un gizlediklerini: 7 ve 7, Oil’in çekimi, 1 ve 1, Dibellites tarafından çizilen çemberler: ortak merkezli üç tane ve onların aşağılık kanları istediği yere düşsün, siyah kuşların izlediği bir doğum: Eylül’ün 1’i. Duyuşun bulanıklaştığında aşağıdakileri hatırla:

Şimdi ey okuyucu, kim ki kayıtsız kalır, aklı başından gider.

İşte ruhları köle olanlar, farkında olmadan Çark’i döndürenler, kaydedilir.

Lütfet ey okuyucu ve Aurbis (Aurbis, Anu ve Padomay'ında içinde olduğu tüm bu Elder Scrolls kainatıdır)’in çocuklarına bak, onlar da onun gibi köledirler.




---- ---- ---- ----





Önemli bir kaç not:

  • Başlıklar Daedric dilinde yazılmıştır ve her bir kelime farklı ama bir biriyle bağlantılı yerlerde geçer. Mora'ya bağlı yazılardır bunlar. Açıklamaya kalkamayacağım kadar zahmetli kelimelerdir. Sana önceden de dediğim gibi; ben sana Daedric sırlarını veriyorum bunların ardına düşüp dahasını sen öğrenmelisin.

  • Alıntısını yaptığım kitabın ilk başındaki Daedric kelime ALTADOON Vivec'in vaazlarını işaret eder. Hangi vaazı ve ne anlatmak istediğini bu son iki rehberde de belirtiyorum.

  • Yine Vivec bir çok konuşmasında Dunmer halkına Apographa'ya bağlı kalmalarını söyler.
    (Örnek konuşmayı Dwemer rehberinde 'Kızıl Dağ Savaşı' başlığında okuyabilirsiniz)
    İsminin Herma Mora'nın alemi Apocrypha'ya çok benzediği bu Apographa, Tribunal'e ait "gizli yazılardır''.
    Tribunal tarafından seçilmiş Dunmer rahip yazıları olan "Heirographa"nın külliyatına aittirler.

  • Apographa, gizli yazılar içerdiği için bunu okumak halka açık değildir, sadece rahip ve engizisyon hiyerarşisinin yüksek rütbeli üyeleri için erişilebilirdir.

  • Apographa yazılarına bilinen katkıda bulunanlar Alandro Sul ve Ane Teria'dır.

*ALTADOON; silah, PADHOME; değişimdir, LKHAN; kıyamettir yani Daedra için Lorkhan. AI; ben demektir. AE; ise çoğunlukla Vivec tarafından kullanılmıştır, özellikle 'Hortator' için sık kullanır;

'AE HERMA MORA ALTADOON PADHOME LKHAN AE AI.'

-- -- --


*'AH LORMANTIA MOLAG BAL HIE GHARTOK HOOM ALTADOON VA NIRN'

*LORMANTIA aynı zamanda yukarıda alıntısını yaptığım Xarxes'in ikinci tefsir kitabında geçen 'NUMANTIA' dır. Bu kelime diğer tefsirlerde 'NU-MANTIA' olarak da geçer. ADA-MANTIA'nın farklı bir halidir. Karşılığı 'Ateş Taşı'dır. Molag Bal rehberinde Bal için Ateş Taşı denmesinde de bahsetmiştik. Açıklamasını yapdığım küçük kelimede aslında Molag Bal'a 'Ateş Taşı' diyerek bazı konulara değiniyor.

Yukarıdaki yazıda, Molag Bal'ın ellerini aşşağıya indirip silahlarını Nirn'e sapladığından bahsedilir.
Bu Elder Scroll Online'da yani 2. çağda geçen Molag Bal'ın portalları olan Dark Anchors'ları işaret eder. Yani 'Düzlem Kayması'ndan bahseder.

Bu kelimelerden tam olarak anlam çıkartabilmek için işaret ettikleri konuların olayları hakkında da bilgi sahibi olman, biraz araştırman gerekiyor, okur.


Belkide her şey sandığından çok daha farklıdır, belkide sadece Daedra Lord'larına gebe kalan bir alemin içerinsinde dünyaya geldin okuyucu. Ki şuan sadece bir Daedra Lord'unu bile tamamiyle sana aktarmış değilim. Bu sadece sahildeki bir kum tanesi.
Ancak korkma, inancın galip gelecek daim olan ak saçlı kafire karşı. Ferah tut içini, ancak hatırla ki, davet edilmişken elinde adres yoktur.
Kaynak
Elder Scrolls Türk, UESP, Skyrim, Oblivion, Elder Scrolls Online