Sea of Thieves

Sea of Thieves

Not enough ratings
Sea Of Thieves Detaylı Rehber
By Umut A.
Sea Of Thieves Başlangıç Ve Detaylı Rehberdir. Bu rehberde ki içerik kendi bilgim ve araştırmalar sonucu oluşturduğum rehberdir. Rehber Sürekli güncellenecektir. Hazırlayan: Umut Melih Akyol
2
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Sea of Thieves Nedir ve Nasıl Oynanır?
Sea of Thieves, birinci şahıs bakış açısına sahip olan, aksiyon ve macera temasına sahip bir korsancılık oyunudur.
Dediğim gibi oyun gemicilik üzerine kurulu ve arkadaşlarınızla beraber deniz üzerinde dalgaların oluşturduğu o güzel atmosferde yol alabiliyorsunuz.

Oyunda senin gemin benim gemim mantığı yoktur. Tayfa mantığı vardır. Bi tayfayı bir server odası olarak düşünün toplam 5 tayfanın (nadiren 6) olabileceği büyük serverada "Session" yada "Map" deriz.

Oyunu kendi başınıza ya da isterseniz arkadaşlarınızla beraber oynayabilirsiniz.

Oyunun oynayabileceğiniz iki farklı modu bulunmaktadır. Adventure (Maceracı) modu ve Arena modu.
Gemi Türleri
Oyunda kullanılabilen 3 farklı gemi türü bulunmaktadır; Sloop, Brigantine ve Galleon. Tüm gemilerin birbirinden farklı avantajları ve dezavantajları bulunur. Oyuncular oyuna girmeden önce hangi tür gemiyle oynamak istediklerini seçebilirler.

Sloop (Şalopa) 1-2 Kişilik
Maksimum 2 oyuncu ile oynanabilir. Kontrolü ve manevra kabiliyeti en kolay gemidir ancak dalga ve rüzgârlardan kolay etkilenir. Gemide 1 yelken ve 2 top bulunur. Geminin çapası, dümenle aynı noktada bulunduğundan dolayı tek oyuncu bile ikisini kolay kontrol edebilir. Arkadan esen rüzgârda en yavaş, ters rüzgârda ise en hızlı gemidir çünkü tek yelkeni bulunur.



Brigantine (Pergende) 1-3 Kişilik
Maksimum 3 oyuncu ile oynanabilir. Yandan ve arkadan esen rüzgârda oyunun en hızlı gemisidir. Gemide 2 yelken ve toplamda 4 top bulunur. Sloop’a kıyasla daha uzundur ve tamiri daha çok zaman alır.



Galleon (Kalyon) 1-4 Kişilik
Maksimum 4 oyuncu ile oynanabilir. Asla tek başınıza kullanmamalısınız çünkü savaş esnasında her şeyin üstesinden tek başınıza gelemezsiniz. Oyunun en büyük ve kontrolü en zor gemisidir. Dümeni toplam 4 tur çevrilebilir. Toplamda 3 yelkeni ve 8 topu bulunur. Gemi 2 kattan oluşur ve zemin katı deniz seviyesinin altında hareket ettiğinden dolayı savaşlarda kritik önem taşır. Yakın savaş esnasında toplar yeterince aşağıya bakmadığından dolayı bütün top atışları geminin 2. katına isabet eder ve en altta delik olmadığından dolayı su almaz. Uzak menzilde geminin altına ateş etmek daha avantajlıdır. Ters rüzgârda oyunun en yavaş gemisidir.


Bütün gemilere tek kişi binebilirsiniz, sürebilirsiniz. Ama idare edemezsiniz. Yeni başlayanlar tek kişi olarak sadece sloopu idare edebilir. Gelişmiş oyuncular tek kişi olarak brigantine idare edebilir. Manyaklar ise galleonu tek kişi idare edebilirler. İdare edemediğiniz gemi batar! Unutmayın bu oyun bir korsan oyunu ve hiç kimse arkadaş canlısı değil![/b]
Tüm gemiler hakkında bilinmesi gerekenler
Tüm gemiler hakkında bilinmesi gerekenler:

Her geminin yelken sayısına bağlı olarak yelkenlerini indirip kaldırabileceğiniz bir yelken ipi ve yelkenlerin yönünü rüzgâra göre ayarlayabileceğiniz bir yelken makarası bulunur. Yelkenleriniz, herhangi bir düşmanın top atışına karşın düştüğü takdirde yelken direğini tamir etmeden, yelkenin yüksekliğini ve yönünü ayarlayamazsınız. Her geminin her bir yelkeni 3 kalas ile tamir edilir.

Gemiler seyir halindeyken rotalarını saptıracak birden fazla etken bulunur. En önemlileri ise tabii ki şiddetli rüzgârlar. Dümenin yanında bulunan pusula sayesinde sürekli olarak geminizi gitmek istediğiniz rota üzerinde tutmanız gerekir. Dümeni uzun süre boş bırakırsanız, gemi rotadan sapar ve bir adaya veya kayaya çarpma tehlikesi ile baş başa kalabilirsiniz. Fırtına içerisinde gemileri kontrol etmek oldukça zordur. Fırtınaya girildiği zaman rotanızdan sapmamak adına dümeni sürekli olarak rüzgâr şiddetinin tersi yönüne çevirmeniz gerekir. Fırtınadan çıkabilmenin en kolay yolu rüzgârı arkanıza almak ve yelkenleri buna göre ayarlamaktır. Fırtınanın içi her zaman yağmurlu ve yıldırımlıdır. Eğer istemediğiniz halde buraya girmek zorunda kaldıysanız elinizde herhangi bir metal eşya bulundurmamanız konusunda sizi uyaralım. Aksi takdirde yıldırım çarpmasından ölebilir ve yıldırımın geminize verdiği hasardan dolayı siz fark etmeden geminiz batabilir.

Her gemide rotanızı belirleyebileceğiniz ve nerede olduğunuzu anlık olarak takip edebileceğiniz bir harita bulunur. İstisnai durumlar haricinde haritada yalnızca kendi geminizi ve eğer varsa sizinle ittifak halinde olan gemiyi görebilirsiniz.
Oyun Modları
Adventure Modu: Oyunun hikâye görevlerini yapabileceğiniz, haritada özgürce dolaşıp gemi becerilerinizi geliştirebileceğiniz, oyun içerisindeki şirketlerinize seviye kasabileceğiniz (her şirketin kendine ait farklı seviyesi ve görevleri bulunur) oyunun kendine has etkinliklerini yapabileceğiniz ve diğer insanlarla savaşabileceğiniz bir mod. Oyuna girerken bu modu seçtiğiniz takdirde öncelikle size hangi tür gemiyle oynayacağınızı ve kaç kişiyle beraber oynamak istediğinizi soracaktır. Size uygun olanı seçtikten sonra oyun sizi herhangi bir sunucuya atacak ve oyunun haritasında bulunan rastgele bir Outpost’un içerisindeki Taverna’da uyanacaksınız.

Bir oyun sunucusunda aynı anda toplamda 17 oyuncu bulunabilir. Bir gemi mürettebatının tamamı oyundan çıkmadan yeni bir gemi için yer açılmaz.
Mermaid Nedir?
Mermaid; Mermaid, (yani deniz kızı) geminiz seyir halindeyken gemiden düşmeniz veya geminizin komple batması durumunda deniz üstünde belirir. Deniz kızı sizi her durumda geminize geri ışınlar. Deniz kızı su üstünde belirdiğinde bir müzik çalar ve oyuncuya yeşil fosforlu bir dumanla yerini gösterir. Deniz kızları diğer oyuncular tarafından da fark edilir ancak dumanı görünmez ve müziği duyulmaz. Yalnızca deniz yüzeyine çıktığı andaki su sesi ile fark edilebilir. Deniz kızı yalnızca geminizden belirli bir mesafe uzaklaştığınız takdirde belirir.

Ferryman Nedir?
Ferryman; Ölmeniz halinde Ferryman’in kaptanlığını yaptığı bir Lanetliler Gemisine ışınlanırsınız. Kısa bir süre bekledikten sonra açılan kapıdan çıkarak tekrardan geminize dönebilirsiniz.

Bölgeler
Oyunda toplam 5 bölge ve 7 Outpost bulunmaktadır. Her Outpost’un içinde bir Taverna, her Taverna’nın içinde gizli merdivenden inilebilen bir Athena’s Fortune mekanı ve şirket görevlerini alabileceğiniz dükkanlar bulunur.

Örnek bir Outpost adası, Sanctuary Outpost

Haritada bulunan her bölgenin adaları, adalarında bulunan ağaçlar, kumlar, iskeletler ve diğer düşmanlar bölgeye göre değişiklik gösterir. Her bölgenin fırtına ve denizdeki dalga seviyesi birbirinden farklıdır.

  • The Shores of Plenty
  • The Ancient Isles
  • The Wilds
  • The Devil’s Roar
  • The Shores of Gold

Bu bölgeler arasında istediğiniz zaman gidemeyeceğiniz tek bölge The Shores of Gold bölgesidir. Bu bölge kızıl deniz olarak isimlendirilir ve denizin rengi kırmızıdır. Bölgeye hazırlıksız girmeye çalıştığınızda geminiz sürekli hasar alacak ve su ile dolarak batmaya başlayacaktır. Kızıl denizde bulunduğunuz sürece geminizi tamir etmeniz hiçbir işe yaramaz. Bölgeye girişin tek yolu Morrow’s Peak Outpost’da bulunan Shores of Gold görev kitabını oylamanız ve bunun sonucunda geminize Shroudbreaker totemi almanız gerekir.
Outpostlar
Outpostlar (yani karakollar), içerisinde bir Taverna, ticaret dükkanları, şirket temsilcileri ve mürettebat için bir gemi limanı barındıran oyunun yerleşik adalarıdır. Karakolların içerisinde diğer online oyuncular dışında başka hiçbir düşman bulunmaz. Bir oyuncu oyun sunucusuna bağlandığında rastgele herhangi bir karakolda bulunan Taverna’nın içinde uyanacaktır. Oyuncunun seçmiş olduğu gemi her zaman gemi limanında bulunur. Her karakolda aynı anda yalnızca bir oyuncu (eğer varsa onunla birlikte oyuna bağlanmış mürettebatı) doğabilir ve hiçbir oyuncu rastgele olarak Morrow’s Peak Outpost adasında doğamaz. Oyun içerisinde bulunan karakol adaları şunlardır:

  • Sanctuary Outpost
  • Golden Sands Outpost
  • Plunder Outpost
  • Ancient Spire Outpost
  • Galleon’s Grave Outpost
  • Dagger Tooth Outpost
  • Morrow’s Peak Outpost
Takas Şirketleri (Gold, Reaper, Order, Merchant, Hunter's)
Adventure da toplam 5 adet takas şirketi bulunmakta:

Reaper's Bones: Normal şirketlerden uzak , satış için tek adası bulunan ve elinize geçen herşeyi satabileceğiniz bir şirkettir. Kendisinin adası Reaper's Hideouttur.
(The Reaper's Bones Hideout)


Gold Hoarders: Adından anlaşılabileceği üzere altın vb ürünleri alan şirkettir. Kendisinin her "Outpostta" (oyunda toplam 7 tane var) Yeşil minnak bir çadırı vardır.



Order Of Souls: Kafataslarını alan şirkettir kendisi, Yine her outpostta bulunan mor çadırlı abladır kendisi. Eğer mor çadır nerde bilmiyorsanız iki katlı binanın alt katında kendisi.



Merchant Alliance: Kargo görevlerini alıp Crate yazan herşeyi (Storage crate hariç) Satabildiğiniz yerdir. Bu zarif abiler ve ablalar her outpostta iskelede bulunur ve üstlerinde sarı veya mavi gölgelik bir tente vardır.



Hunter's Call: En basitinden denizden babanız çıksa alabilecek , yemek yapan küçük bir şirkettir ama bu şirket haritanın her yerinde seapostlarda bulunmakta. Seapost iskelesinin ön kısmındadırlar.



Athena's Fortune: Bu şirketi açmak için yukardaki herhangi 3 şirketten 10 ar tane title almanız lazım. Buda 3 şirketten 50 seviye olmak demektir. Pirate legend kısmında daha detaylı işlenecektir.




Bunların yanında bir kuruluş vardır:"BILGE RATS" . Bu kuruluş Sea Of Thieves karaborsasını yönetir. Oyundaki karaborsa MMORPG oyunlarındaki gibi herkesin item koyup satabildiği yerden ziyade bazı belli başlı item setlerinin daha pahalıları ve değişik türlerinde olanını almanızı sağlar. Ayrıca kendisinden bazı özel görevleri Dublon karşılığında alabiliyorsunuz. Kendisine bazı belli başlı itemler satılıyor ve spawn olduğunuz tavernanın önündeki Larinna tarafından yönetiliyor. Adasının adı Lagoon Of Whispers dır fakat Larinna her outpostta bulunmaktadır.

Silahlar ve Savunma
Oyunda üzerinizde toplam 2 silah taşıyabilirsiniz. Seçebileceğiniz silahlar arasında; Kılıç, Tekli, Pompalı ve Dürbünlü Nişancı Tüfeği bulunur. Silahlarınızı isterseniz doğduğunuz Outpost’un silahçı dükkanında isterseniz de geminizde bulunan silah kutusundan düzenleyebilirsiniz.
Pirate Legend ve Athena's Fortune bölgesi nedir?
Pirate Legend, kazandığınız takdirde size oyun içerisinde bir takım avantajlar sağlayan bir korsan unvanıdır. Bu unvan sayesinde, her Taverna'nın altında bulunan gizli Athena's Fortune bölgesine girmeye ve orada bulunan ticaret dükkanlarından alışveriş yapmaya hak kazanırsınız.
Pirate Legend unvanı nasıl alınır?
Ticaret şirketlerinin üçünde (hangileri olduğu fark etmez) 50. seviyeye ulaşmanız ve şirket temsilcileri ile konuşarak bu seviyeye karşılık gelen 50. seviye promosyonları satın aldığınız takdirde artık Pirate Legend olmanın ilk adımını bitirmiş sayılırsınız. Bu promosyonları satın alabilmek için şirket seviyesini 50 yaptıktan sonra, şirket temsilcisine gidip "Browse" sekmesinde bulunan son promosyonu satın almanız gerekiyor. Bu promosyon bir nevi size o ticaret şirketinin kendisine ait unvanını verir.

Tüm promosyonları satın aldıktan sonra, herhangi bir Taverna'nın içinde bulunan Mysterious Stranger yani gizemli yabancı ile konuşarak son adımı tamamlamanız gerekiyor. Bu yabancı size gerekli olan Shanty of Legends müziğini öğretecek ve bu sayede artık Athena's Fortune bölgesine giriş yapabileceksiniz. Yalnızca Pirate Legend unvanına sahip bir korsan bu gizli geçidi açabilir. Ancak bu unvana sahip olmayan bir korsan, yanında bu unvana sahip başka bir korsan olmak şartıyla bu bölgeye giriş yapabilir.
Athena's Fortune bölgesine nasıl girilir?
Her şeyi tamamladığınıza eminseniz, herhangi bir Taverna'nın içinde bulunan gizemli yabancının tam karşısındaki gizli merdivenlerin önünde durup Concertina müzik aletiyle beraber öğrendiğiniz şarkıyı çalmanız gerekiyor. Siz sadece çalmaya başlayın. Erişim açıldığında merdivenlerin üstündü yavaşça beliren ve merdivenlerin alt kısma doğru açılmasını sağlayan bir sembol göreceksiniz. Artık bölgeye erişebilirsiniz.



Tüm Düşmanlar ve Savunma Yöntemleri
İskeletler:
Oyunda herhangi bir sebepten bir adada uzun süre bulunduğunuz takdirde belirli dakikalar içerisinde sürekli olarak iskeletler doğar. Bu iskeletler, genelde hasarları çok düşük, öldürmesi kolay ve öldürülmesi sonucunda herhangi bir ganimet vermeyen iskeletlerdir. Üzerinizde oyunun hikaye görevlerinden biri bulunduğu takdirde karşınıza çıkan tüm iskeletleri öldürmek normale oranla çok daha kolaylaşır. Normalde 6 kılıç darbesi ile ölen iskeletler 2 ya da 3 kılıç darbesi ile öleceklerdir.

Patlayıcı varile sahip iskeletler, yerden çıkarken ellerinde bu varili de beraberinde getirirler ve normal iskeletlerin doğma animasyonundan biraz daha farklı bir animasyona sahiptirler. Her iskelet doğarken yerden çıkma animasyonu ile belirir. Patlayıcı varile sahip bir iskelet size doğru çok yaklaştığında elindeki varilin fitilini ateşler ve normalden daha fazla yürüme hızına sahip olur. Koşarak uzaklaştığınız takdirde varilin fitilini söndürür ama yeterince zamanınız olmazsa tam yanınızda patlayarak hem sizi hem kendisini öldürmüş olur. Eğer yeterince hızlıysanız, iskeletin ayağına ateş ederek elindeki varili düşürebilir ve varili elinize alıp fitili kendiniz söndürebilirsiniz.

Kaptan iskeletler, isimleri kırmızıdır ve katledildiklerinde her zaman geriye bir kafatası ve mektup zarfı bırakır. Bu zarf sayesinde bulunduğunuz adada ya da size mesajda belirtilen başka bir adada bir ganimet bulabilirsiniz. Bazı kaptan iskeletlerin düşürdüğü eşyalar oyun içerisinde önemli bir yere sahiptir ve zamanla bunların ne olduklarını kolayca öğreniyorsunuz.

Gölge iskeletler, oyunun diğer iskeletlere nazaran biraz daha nadir bulunan bir türdür. Bu iskeletlerle gündüz karşılaşmanız durumunda endişelenmenize gerek yok çünkü yalnızca kılıç ve silah ile savaşabilirsiniz. Ancak bir gölge iskelet ile gece karşılaşırsanız öncelikle elinize fenerinizi alıp kendisine doğru tutmanız ve iskeleti savunmasız bırakmanız gerekiyor. Aksi takdirde gölge iskelete zarar vermenizin tek yolu, ateşli top ile yakmak ve patlayıcı varil ile patlatmaktır.

Bitki iskeletler, normal iskeletlere oranla çok daha kolay ölürler ancak herhangi bir su birikintisine girmeleri halinde canları yenilenir.

Altın iskeletler, diğer iskelet türlerine göre çok daha yavaş hareket eder ama çok daha dayanıklılardır. Bu tür bir iskelet ile karşılaşmanız durumunda silah ile ateş ederek ya da Firebomb sayesinde kendisini yakarak kolayca öldürebilirsiniz.




Yılanlar:
Her adada olmasa da çoğu adada yılan bulunabilir. Yılanları öldürmenin en kolay yolu arkalarından tek bir kılıç darbesi vurmaktır. Eğer bir yılan tarafından sokulursanız endişelenmenize gerek yok çünkü az bir hasara sahiptir ve kısa sürede geçer.




Köpek balığı;
Yalnızca denizin içinde uzun süre kalmanız durumunda ve yaralı bir şekilde denize düştüğünüz takdirde rastgele belirebilen, oyunun en küçük köpek balığıdır. Köpek balığı ile savaşmak kolay olsa bile sizi 2 ısırık ile öldürebilir. Genellikle 4-5 kılıç darbesine ve pompalı ile 2, dürbünlü silah ile 3 atışta öldürebilirsiniz.




Skeleton Ships (İskelet Gemiler):

Uzaktan bakıldığında kolayca ayırt edilebilen mavi ve yeşil fenerlere, farklı renkte yırtık yelkenlere sahip olan bu iskelet gemileri açık dünyanın herhangi bir yerinde görülebilir. İskelet gemilerinin Galleon ve Sloop olmak üzere yalnızca 2 türü vardır. Yalnız başına dolaşan bir iskelet gemisi genellikle pasif durumdadır ve saldırı yapılmadığı sürece karşı atakta bulunmaz. Her iskelet gemisi bir iskelet kaptanı tarafından kontrol edilir ve iskelet mürettebatına sahiptir. Saldırgan bir iskelet gemisi, denizin altından suyun üstüne doğru özel bir müzikal eşliğinde belirir ve çıkar çıkmaz saldırıya başlar. İskelet gemileri diğer oyuncular gibi oyunda bulunan adalara ve kayalara çarpabilirler.
İskelet gemileri her zaman sizin mevcut hızınıza göre hareket ederler. Siz yavaşlarsanız onlar da yavaşlar. Çapa atarak tamamen durmanız halinde geminizin etrafında dönerek saldırmaya devam ederler. Gemiyi kontrol eden kaptan iskelet öldüğü takdirde gemiyi yeni bir iskelet devralana dek sizin hızınızdan bağımsız olarak yavaş bir hızda ilerleyecektir.
Bir iskelet gemisini nasıl batırabilirsiniz?
İskelet gemilerinin yelkenleri asla düşmez. Bir iskelet gemisini batırmanın en iyi yolu, geminin alt kısmına top atarak su almasını sağlamaktır. İskelet gemisinde bulunan hiçbir iskelet, gemisine dolan suyu dışarı tahliye edemez. Yalnızca açılan deliği kapatmaya çalışırlar. Eğer yeterince hayatta kalma tecrübesine sahipseniz, top attığınız gemiye çıkarak alt katına inip açılan deliği tamir eden iskeletleri engellediğiniz sürece 1 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde bir iskelet gemisini batırabilirsiniz. Batmakta olan iskelet gemisi tamamen hareketsiz bir şekilde durur ve içindeki tüm iskeletler aynı anda yok olur. Batan iskelet gemisinin tüm ganimeti gemi tamamen yok olduğunda yavaşça deniz yüzeyinde belirmeye başlar.

Megalodon (Büyük Köpek Balığı)
Oyunda bulunan en büyük köpek balığı türüdür. Kendi içinde 5 farklı türe sahip olan bu köpek balığı, oyunun açık dünyasında herhangi bir yerde size saldırmak için belirebilir. Bir Megalodon deniz üzerinde belirmeden önce, gergin köpek balığı müzikali başlar ve geminizin arka kısmından denizin yüzeyine doğru çıkar. Megalodon geldiği zaman savaşıp savaşmamak size kalmış bir durumdur ancak türlerine göre farklılık gösteren bu canlıların en hırçın ve zor olanına denk gelmişseniz, siz istemeseniz bile geminize saldırı yapmaya başlayabilir. Savaşmak istemediğiniz taktirde herhangi bir adanın yanına yaklaşmanız yeterlidir. Megalodonlar, siz yalnızca açık denizde iken belirebilir ve herhangi bir Megalodon çağırma tekniği yoktur. Oyunda çıkma ihtimali en düşük Megalodon, The Shrouded Ghost köpek balığıdır. Denk gelebilme olasılığı çok düşüktür ve oyunda çok değerli bir yere sahiptir.

Tüm Megalodonların renkleri ve isimleri sırasıyla aşağıda listelenmiştir. Sırasıyla en üstten an alta olmak üzere en güçlüye doğru sıralanır. Bir üst sınıf Megalodon her zaman bir öncekine nazaran yapay zekası daha gelişmiş ve geminizin boyutuna göre saldırma biçimi daha farklı olur. Her Megalodon diğer türleri gibi oyunun herhangi bir bölgesinde belirebilme özelliğine sahiptir.



Kraken (Dev Ahtapot)
Kraken, oyunun açık dünyasına bağlı olarak beliren bir etkinlik savaşı canavarıdır. Kraken’in belirebilmesi bir şarta bağlıdır. Bu şart ise: oyunun açık dünyasında herhangi bir dünya etkinliği bulunmaması, gökyüzünde hiçbir bulut olmaması (doku görseli bulutları haricinde) ve herhangi bir mürettebatın deniz yüzeyinde seyir halinde olmasını gerektirir. Burada bahsettiğim dünya etkinlikleri, oyunun gökyüzünde bir bulut olarak gösterilir ve her bulut farklı bir etkinlik anlamına gelir. Bu etkinliklere Dünya Etkinlikleri başlığı altında değineceğim.

Bir Kraken, denizde seyir halinde olan herhangi bir geminin altından doğar ve suyu mürekkepli siyah bir hale büründürür. Kraken, geminizin etrafında belirdiğinde geminiz hareket edemeyecek kadar yavaşlar ancak çapa atmadığınız takdirde ilerlemeye devam edersiniz. Kraken, ondan uzaklaştığınızı anladığı takdirde geminize vurarak size kendi merkez bölgesine geri sokar. Kraken’den kurtulabilmenin tek yolu, tüm kollarını avlamaktır. Geminiz bir Kraken saldırısında battığında kısa bir süre sonra dev ahtapot denizin derinlikleri geri döner. İçinde bulunduğunuz geminin türüne bağlı olarak, Kraken’in sahip olduğu dokunaçlar ve hasar, aynı miktarda artar veya azalır.

Dünya Etkinlikleri
Dünya etkinlikleri, oyunun açık dünyasında herhangi bir yerde gökyüzünde bir bulut veya özel kafatası olarak belirir. Etkinlikler oyun içerisindeki tüm oyunculara aynı şekilde görünür. Bir mürettebat herhangi bir dünya etkinliğine yaklaşması halinde, o etkinliğin müziği çalmaya başlar ve etkinlik artık o mürettebat için aktif hale gelir. Her etkinliğin zorluğu, etkinliğin aktif olduğu mürettebat sayısına göre değişiklik gösterir. Oyun içerisinde aynı anda yalnızca bir Dünya Etkinliği aktif olabilir ve bir etkinlik bitmeden bir diğeri başlayamaz. Etkinlikler, hiçbir mürettebat yaklaşmadığı takdirde belirli bir süre sonra kendiliğinden son bulacaktır.



Ashen Winds (Kırmızı Hortum) Etkinliği

Ashen Winds etkinliği, oyun dünyasında herhangi büyük bir adanın üzerinde kırmızı bir bulut fırtınası olarak görülür. Oyuncular, belirtilen adaya yaklaştıklarında etkinliğe giriş yapmış olurlar ve bu etkinliğe özel bir müzik başlar. Ritüel başladığında, hikayede belirtilen dört Ashen Lord’dan herhangi biri oyunculara saldırmak için belirecektir. Lord, katledilmesi halinde ödül olarak, kendi alev püskürten kurukafası ve yanında bir miktar daha değerli ganimet bırakır.
Ashen Winds ile savaşmanın en kolay yolu, gemiyi uygun bir pozisyonda adanın yanına çekerek top atışı yapmaktır. Her ada bunun için uygun olmayabilir ancak Ahsen Winds'in ada üzerine bulunduğu pozisyona bakarak avantaj sağlanabilir. Ashen Winds savaş sırasında bitkin duruma düştükten hemen sonra meteor yağmuruna başlayacaktır ve bu durumda geminizin adaya yakın olması halinde meteorlar hem size hem geminize düşebilir. Bu duruma savaşmak yerine geminizi kurtarmak zoruna kalabilirsiniz. Pozisyonunuzu her zaman iyi ayarlamalısınız.




Flameheart (bir diğer adıyla Ghost Fleet)
Hayalet gemi filosu olarak da bilinen bu etkinlik, Flameheart’a ait hayalet gemi mürettebatını içerir. Etkinlik, Flameheart’ın kendisine ait turuncu bir kurukafa sembolü ile herhangi büyük bir adanın üzerinde belirir. Etkinliğe yaklaşıldığı takdirde Flameheart, etkisi altına giren oyuncu ile alay etmeye başlayıp kışkırtmaya çalışacak ve bir müzikal ile etkinlik başlayacaktır. Unutmayın ki Flameheart’ın gözü sürekli üzerinizdedir. Yeterince yaklaştığınız ve etkinliği başlattığınız takdirde hayalet gemiler durmadan saldırmaya başlar. Etki alanında durduğunuz sürece bu saldırılar sürekli devam eder.

Savaş: Flameheart etkinliği 4 dalgadan oluşur ve her dalgada yalnızca Galleon tip gemi ile savaşırsınız. Gemilerin yelken renklerine göre can durumları her zaman farklıdır. Normal gemiler 3 vuruş ile mağlup edilebilirken, Amiral gemi ve Flameheart’ın kendisini ait olan gemi 30 top vuruşu isteyebilir. Ayrıca hayalet gemilerin neredeyse tamamı, haritada bulunan başka bir iskelet gemisi ile savaşabilir.



Skeleton Fleep (İskelet Gemi Filosu)
İskelet gemi filosu etkinliği gökyüzünde bir Galleon gemi bulutu olarak gösterilir. Etkinlik bulutu, oyuncu ne kadar yaklaşırsa aynı oranda büyüyerek çok daha rahat fark edilebilir.

Savaş: Oyunun açık dünyasında karşılaştığınız iskelet gemilerinin birebir aynıları, dalgalar halinde ve 2’şer şekilde saldırmaya başlar. İlk olarak Sloop ve daha sonrasındaki dalgalarda Galleon gemileri ile savaşırsınız. Bir iskelet gemisini nasıl batırabilirsiniz? Adlı konu başlığına bakarak nasıl savaşabileceğiniz hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.




Skeleton Forts (Mini fort olarak da bilinir)

Skeleton Forts etkinliği, oyunun yalnızca güçlendirilmiş adalarında bulunabilen ve oyunda çok fazla belirebilen bir dünya etkinliğidir. Gökyüzünde büyük gri kuru kafaya ve yeşil ışıkla parlayan gözlere sahip bir kafatası olarak gösterilir. Bu etkinlik yalnızca Fort of the Damned adasına görülemez.

Savaş: Ortalama 11-12 iskelet dalgasından sonra 3 iskelet kralından herhangi biri, son dalga olarak oyuncuların karşısına çıkar. Tüm iskelet krallarının mekanikleri tamamen aynıdır ve aynı can değerine sahiplerdir. İskelet kral yenilmesi halinde adanın kilitli kapısını açacak bir anahtar düşürür ve oyuncular bu anahtar sayesinde hak ettikleri ödülü toplayabilirler.




Fort of Fortune
Oyuna en son eklenen yeni etkinlik olan Fort of Fortune, diğer dünya etkinlikleri gibi dönüşümlü olarak, güçlendirilmiş herhangi bir ada üzerinde bulunabilir. Etkinlik belirirken yüksek sesli bir korna çalar ve bu ses oyuncular adaya yaklaştıkça daha da artar. Etkinlik, gökyüzünde kafası yarık ve tamamen kırmızı renge sahip bir kurukafa bulutu ile gösterilir.

Savaş: Etkinlik toplam 18 dalga iskeletten ve 3’ü Skeleton Forts Boss’u olmak üzerine toplamda 4 ana Boss’dan oluşur. Son Boss ise Ashen Winds kralından sadece bir tanesidir. Etkinlik ortalama 40-45 dakika sürer ve ödül olarak bolca ganimet bırakır.


Fort of the Damned (FOTD)
Diğer dünya etkinliklerinin aksine FOTD, oyunun açık dünyasında kendiliğinden belirmeyen, açılabilmesi için oyuncuların aktifleştirmesi gereken bir etkinliktir. Ayrıca diğer dünya etkinlikleri aktifken bile bu etkinlik gerçekleştirilebilir. Bu etkinlik yalnızca Fort of the Damned adasında gerçekleştirilebilir. Durum böyle olduğundan dolayı FOTD aslında bir dünya etkinliği sayılmaz ve bu kategoride barındırılmaz. FOTD adası her zaman sis ile çevrilidir ve görüş menzili oldukça düşüktür.

Etkinliğin aktifleştirilebilmesi için oyun içerisinde bulunan 6 farklı ışığın fener içine alınarak tapınakta bulunan yere yerleştirilmesi ve ritüelin başlatılabilmesi için bir adet Ritual Skull’a sahip olunması gerekir.

Işıklara ulaşabilmek için aşağıda belirtiler adımları yapmanız ve her ölüşünüzde Lanetliler Gemisinin ortasında bulunan fenere sağ tıklayarak ışığınızı almanız gerekmektedir. Aldığınız her ışığı daha sonrasında kaybetmemek adına geminizde stoklayabilirsiniz.

Mavi ışık; Köpek balığı tarafından öldürülerek bu ışığa sahip olabilirsiniz. Uzun süre denizin içinde beklediğiniz takdirde bir köpek balığı size saldırmak için gelecektir.
Yeşil ışık: Oyun içerisinde bulunan herhangi bir iskelete ölmeniz durumunda bu ışığa sahip olabilirsiniz.
Kırmızı ışık: Yanarak öldüğünüz takdirde bu ışığa sahip olabilirsiniz. Firebomb işinizi görecektir.
Pembe ışık; Oyun içerisinde bulunan yalnızca başka bir oyuncuya ölmeniz durumunda bu ışığa sahip olabilirsiniz. Mürettebatınızda bulunan arkadaşınızın sizi öldürmesi işe yaramayacaktır.
Beyaz ışık; Üzerinize fırtına düşmesi durumundu bu ışığa sahip olabilirsiniz. Oyun içerisinde bulunan ve şiddetli rüzgâra sahip olan bir fırtınanın içine girip elinize herhangi bir metal eşya almanız durumunda kolaylıkla fırtınaya çarpılabilirsiniz. Fırtına sonrası yanmanız normaldir fakat sizi öldüren şeyin yangın değil fırtına olmasına dikkat edin.
Mor ışık; Oyunda bulunan yılan tarafından zehirlenip ölmeniz durumunda bu ışığa sahip olabilirsiniz.

Tüm her şey tamamlandığında adanın üzerinde büyük kırmızı gözlü bir kafatası bulutu belirecektir. Bulut, bir mürettebatın o anda bu adada bulunan ritüeli gerçekleştirdiği anlamına gelir ve oyunda bulunan tüm oyunculara aynı şekilde görülür.

(FOTD adasında bulunan Ritüel başladığında gökyüzünde beliren görüntü ve ritüelin başlaması için gerekli olan kafatası)
Ganimetler ve Bayrak Seviyesi
Oyunda herhangi bir adada rastgele bulduğunuz, görevlerden elde ettiğiniz, topladığınız, ödül olarak kazandığınız ya da başka bir oyuncunun gemisinden yağmaladığınız tüm ganimetler (ne olduğu hiç fark etmez) siz o ganimeti ilgili ticaret dükkanına satmadığınız sürece ganimetin altınını elde edemezsiniz. Ganimetleri elde ederken, dilediğiniz sürece geminizde barındırabilir ve stoklayabilirsiniz. Oyundan çıkmanız durumunda geminiz batar ve üzerinde bulunan tüm ganimetler suya düşer. Bir kaç dakika boyunca alınmayan tüm ganimetler tamamen kaybolurlar.

Bazı ganimetler türleri gereği uzaktan çok kolay şekilde fark edilebilecek bir görüntüye ve ışığa sahiptir. Yanınızdan geçen başka bir oyuncu gemisi, geminizde bulunan ganimeti bu sayede görebilir ve size saldırmak isteyebilir.
Ganimetler, siz denizin içine atmadığınız sürece geminin içinde stoklanırlar. Geminizin batması halinde tüm ganimetiniz (varsa bayrak dahil) suyun yüzeyine çıkar. Başka bir oyuncu bu ganimetlere sizden daha önce ulaşması halinde istediği gibi alabilir. Geminiz battığı zaman tekrar ganimetlerin bulunduğu yere gitmek için deniz kızına tıklamanız ve geminize geri ışınlanmanız gerekir. Şanslıysanız vaktinde vararak ganimetlerinizi tekrar toplayabilirsiniz. Denizin içinden alınan ganimetler size ait olsa bile size tekrardan bayrak seviyesi sağlamaz.

Şirketler ve Bayrak Seviyesi
Her ganimetin satıldığı ayrı bir şirket temsilcisi bulunur. Bu şirketler ve satıldığı takdirde daha fazla ödül almanızı sağlayan ganimetler aşağıda sıralanmıştır. Tüm şirket temsilcileri tüm Outpost adalarında aynı bina tipi ve rengiyle gösterilir.

Gold Hoarders
Tüm sandıklar, Mücevherler ve Eserler

Order of Souls
Mücevherler, Kafatasları ve kalıntı eserler

Merchant Alliance
Oyun içerisinde bulunan hayvanlar kafes içerisinde bu temsilciye satılabilir. Kaynak kasaları, barut fıçıları, kargo kasaları, mücevherler ve ticaret malı kasaları

Hunter's Call
Oyun içerisindeki tüm balıklar ve etler bu temsilciye satılır. Pişirildiğinde daha fazla ödül verir. Mücevherler de buraya satılabilir.

Reaper's Bones

Başka gemilerden ve oyunculardan yağma yapılan bütün ganimetler tür fark etmeksizin buraya satılabilir. Satıldığı takdirde yalnızca bu temsilciden kazanılabilen özel bir seviye elde edilir.
Temsilci bayrakları, temsilcilerin yanındaki masada bulunan sözleşme kağıdına oy verilerek elde edilir. Oy vermek için mürettebatınızda bulunan oyuncu sayısına bağlı olarak oy çokluğu gerekir. Bayrak ilk takıldığında her zaman 1. seviye olur. Oyun içerisinde ganimet elde ederek bayrak seviyesi en fazla 5'e çıkarılabilir ve buna bağlı olarak alınan ganimet ödülü katlanarak artar.

1. seviye bayrak ekstra altın olmadan satılan ganimetin kendi değerinde ödül verir.
2. seviye bayrak 0.25x kat daha fazla ganimet ödülü,
3. seviye bayrak 0.50x kat daha fazla ganimet ödülü,
4. seviye bayrak 1.0x kat daha fazla ganimet ödülü,
5. seviye bayrak 1.5x kat daha fazla ganimet ödülü verir. Bayrağınız son seviyeyken ganimetleri satmanız her zaman daha fazla ganimet ödülü almanızı sağlar. Ganimet toplarken geminizin batması durumunda bayrak seviyeniz sıfırlanır ve aynı temsilciden tekrar oy vererek yeni bir bayrak almanız gerekir.


5. Seviyeye ulaşmış Reaper bayrağına sahip olan gemi, oyun içerisinde şirket bayrağı almış olan diğer tüm gemilerin nerede olduklarını haritadan izleyebilir. Ancak kendisi de harita üzerinde belirgin bir kırmızı gemi simgesiyle görünür olacaktır.

Ayrıca, bayrak yelkenine Flag of the Reaper's Mark bayrağını asmanız halinde, oyun içerisindeki diğer tüm oyuncular sizin yerinizi kendi gemilerinde bulunan haritadan görebilir hale gelirler.
Emissary Flag Nedir? Ne işe yarar?
Hunter's call ve Bilge rats hariç her şirketin emissary flagi vardır. O şirkette 15sv olduktan sonra 20K gold ile o şirkete dahil birisinden satın alıyorsunuz. Aldıktan sonra bu geminin üstündeki bayrak kutusuna değil. O şirketin önündeki küçük masaya geliyor ve arkadaşlarınızla beraber ortak oy atarak bayrağı açabiliyorsunuz.

Peki emissary flag ne işe yarar?

Emissary flaglerin 5 er seviyesi vardır. Her seviyenin ayrıcalıkları vardır ama tabikide 1. seviyenin hiç bir ayrıcalığı yoktur çünkü bayrak açtığınız gibi 1. seviye oluyor

2- Kazancınıza , kazancınızın %33 kadarı eklenir.
3- Kazancınıza , kazancınızın %67 kadarı eklenir.
4- Kazancınıza , kazancınızın %100 kadarı eklenir
5- Kazancınıza , kazancınızın %150 kadarı eklenir.


Emissary flaglerin reaper hariç hepsinin 5. seviyede verdiği özel emissary görevleri vardır. Reaperda ise haritadaki bütün emissary takan gemileri görebilirsiniz. Ama Reaper Emissarysi takınca haritadaki bütün herkeste sizin geminizi ve emissary seviyenizi görebiliyor.
Shores of Gold bölgesi ve Kızıl Deniz
Shores of Gold adası, oyunun Kuzey-Doğu bölgesinde bulunan, haritada görülemeyen, gizli ve aynı zamanda oyunun en büyük adasını içerir. Adanın etrafı tamamen kızıl deniz ile kaplıdır. Kızıl deniz aynı zamanda geminizin dünya sınırına ulaştığının bir göstergesidir. Kızıl denize girmeniz durumunda geminiz sürekli tamir edilemez bir hasar almaya başlar. Kurtulmanın tek yolu normal denizlere geri dönmektir. Sadece tek bir yöntem ile bu bölgede seyahat edebilirsiniz: Shroudbreaker. Bu totem, ilk ve son görevi içeren, geminizde bulundurmanız halinde kızıl denizde özgürce gezmenizi sağlayan büyülü ve bir totemdir.

Para birimleri
Oyunda 3 adet para birimi vardır:

Ancient Coin , parayla alınabilen para birimidir , yeşildir. Sadece parayla almanıza gerek yok eğer aşırı şanslıysanız aşırı derecede nadir olan ancient skeletonlardan adalarda spawnlanma ihtimali var.

Dubloon , çoğu oyuncunun mavi para olarak hitap ettiği para birimidir. Kara borsada görev ve kozmetik almak için kullanabilirsiniz.

Gold , altındır ve temel para birimidir.
Gemi Savaşında Yapmanız ve Bilmeniz Gerekenler
Bir gemi ile savaşa girmeden önce sizin ve düşmanınızın sahip oluğu geminin hangi avantajları olduğunu bilmelisiniz. Bu avantajlar savaşlarda kritik ve büyük öneme sahiptir.
Sloop en küçük gemi olduğundan dolayı manevra kabiliyeti çok iyidir ancak çok yavaştır.​
Brigantine oyunun en hızlı gemisidir ancak ters rüzgârda Sloop'u kovalayamazsınız.​
Galleon oyunun en fazla topa sahip gemisidir ancak tüm gemilerden daha büyüktür ve tamiri bir o kadar zordur. Ters rüzgârda hiçbir gemiyi kovalayamazsınız.​

Savaş sırasında ilk yapmanız gereken her zaman ''Chainshot'' yani zincirli topu kullanmaktır. Bu top yalnızca yelkenlere isabet ettiği zaman etki gösterir. Yelkene isabet eden zincir topu geminin yelkenini direkt olarak düşürür ve sahip olduğu mevcut yelken sayısıyla doğru orantılı olarak gemiyi yavaşlatır. Yelken tekrar kaldırılmadan yelken direği tamir edilemez ve yelken yönü ayarlanamaz. Yelkenler düştükten sonra geminin gövdesine ateşli veya normal top atışı yaparak geminin su almasını ve mürettebatın sürekli olarak suyu boşaltmakla meşgul olmasını sağlamalısınız. Savaş başlar başlamaz rakibe bu etkiyi verirseniz 1-0 önce başlamışsınız demektir.

Savaşa top atışı yiyerek veya yelkeniniz düşerek başladığınızı tahmin edelim. İlk yapmanız gereken yelkenin bir an önce kalkmasını ve tamir edilmesini sağlamaktır. Yelkeni düşmüş bir gemi ya yavaş hareket eder ya da hiç hareket etmez. (Yelkeni düşmüş Sloop gemisi hareket edemez.)
Gemi gövdesinden içeriye su alıyorsa çok hızlı davranarak bu deliği kapatın. Kapatmadığınız takdirde aynı yerden daha fazla top atışı almanız halinde delik biraz daha büyüyecek ve su girişi hızlanacaktır. Ayrıca başka yere isabet eden yerden su alabilme ihtimaliniz de var. Gemi hasarına ne kadar hızlı cevap verirseniz o kadar avantajlı duruma gelirsiniz.
Herhangi Bir Dünya Etkinliğinde ya da Adada Görev Yaparken;
Öncelik olarak geminizin dışında herhangi bir adada bulunduğunuz zamanlarda geminizin düşmanlara karşı nitekim daha az savunmaya sahip olacağını unutmayın. İsterseniz herhangi bir dünya etkinliğinde, isterseniz de adada vakit geçirmek ya da yağma yapmak için bulunun, bu tarz zamanlarda geminizin kontrolünü her zaman sağlayamayacağınızdan ötürü bilmeniz ve yapmanız gerekenler genel olarak şunlardır:

  • Geminizi adaya hiçbir zaman çapa atarak yanaştırmayın. Her zaman yelkenleri indirerek durmaya çalışın.
  • Geminizin ön kısmını her zaman adaya değil denize dönük bir şekilde tutun. Bu sayede herhangi bir düşman yaklaştığında direkt olarak adadan çıkış yapabilirsiniz.
  • Geminizi adaya yanaştırırken tüm yelkenlerin tam olarak kalktığından emin olun. Aksi takdirde gemi sürekli olarak ilerlemeye çalışacaktır.
  • Zaruri durumlar dışında çapa atmayın.
  • Mürettebatınızdan bir kişiyi sürekli olarak gemide bırakmaya çalışın.
  • Geminizi, adada bulunduğunuz zamanlarda her yerden kolay şekilde görebileceğiniz bir yerde bırakın.
  • Adaya gelmeden önce herhangi bir savaş yaptıysanız, durmadan önce tüm hasarınızı kesinlikle onarın.
Rehber Bitişi
Rehber ve Oyun hakkında bir sorunuz var ise yorum yapabilirsiniz. Rehbere eklemeler yapılacaktır.

DİĞER REHBERLERİM

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2225682354
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2436224094

9 Comments
Moonlight May 15, 2023 @ 6:30am 
hazırlanan en güzel sot rehberidir benim için her şey olması gerektiği gibi ve net
MrNicee Apr 15, 2022 @ 6:48am 
lavenderbeard sorununu çözemedim oyunum açılmıyor yardımcı olabilirmisiniz?
P0P K3K Mar 25, 2022 @ 6:53am 
on numara rehber
OZAN TUFAN Sep 27, 2021 @ 2:33pm 
A.
Kaan Abi Sep 23, 2021 @ 1:32pm 
şahane
aiakon Sep 23, 2021 @ 12:28pm 
thiefs
Bittersweet Sep 23, 2021 @ 11:40am 
thiefs
uniqRAINN Sep 23, 2021 @ 9:23am 
Mükemmel bir rehber
MR. Shaibel Sep 22, 2021 @ 4:43am 
Eline sağlık, gerçektende harika bir rehber olmuş.