NieR:Automata™

NieR:Automata™

78 ratings
Nier Türkçe Rehber
By ❤ NİNO ❤
Merhabalar. Güzellik, oyun olacak olsa, o oyunun bu oyun olacağı Nier:Automata için, oynarken faydalı olacak bilgiler hazırladım. Buyursunlar.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Nier Automata
Evet hocam. Nier:Automata, o kadar güzel bir oyun ki, içine bir girdiniz mi sizi derinlerinizden etkileyecek güzel mi güzel hikayesi, oynarken sıkmayacak oynanışı, defalarca dinleseniz bile hiç bıkmayacağınız harika müzikleri ve daha nicesi ile güzelliğin oyun olmuş halidir. Bu rehberde, önemli olacak bazı bilgilendirmelerden bahsedeceğim. O halde buyursunlar.
Oyun Zorluğu
Şimdi öncelikle oyuna başlamadan önce bütün zorlukların açık olduğunu göreceksiniz. Ekstra bir zorluk yok. Zorluklar hakkınca bilgilendirme yapmam gerek çünkü oyun zevkini çok önemli ölçüde etkileyebilecek bir etken ilk defa oynayacak arkadaşlar için.

Bunun için önce oyunun yapısını anlamamız gerek. Nier:Automata, yer yer çok fazla düşmanların geldiği, yer yer az düşman ancak bu düşmanların çoklu saldırılar yaptığı, yer yer ise hem çok fazla düşmanın geldiği hem de bunların çoklu saldırılar yaptığı bir çok bölgelere sahip. Dolayısı ile çok ama çok hasar yeme olasılığı kaçınılmaz olabiliyor. Bu yüzden:

Öncelikle "Very Hard" zorluğunda girmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. İlk defa oynayacak birisinin bu zorlukta bitirmesi neredeyse imkansız. Çünkü tek darbeye ölüyorsunuz. Ha, "Ben inat ederim, kaç saat sürerse sürsün eninde sonunda bitiririm." falan kafasında olanlar varsa onlar da o kafadan vazgeçsin. Böylesine güzel bir oyunu, sırf inat ederek, öfke ve nefretle oynamak büyük kayıp olur.

İkinci olarak "Hard" zorluğunda girmeyi düşünenlere de önermiyorum. Very Hard kadar kesin olmasa da, bir çok düşman yine tek atıyor. Oyunda belli bir süre sonra yeterince güçlenmek için karakteri kasarsanız oldukça kolaylaşıyor. Ancak o ana gelesiye kadar ilk defa oynayacak birisi yine çok ölecektir ve yer yer çok sinirlenmesine sebep olacaktır.

Üçüncü olarak ve kesinlikle önerdiğim zorluk "Normal" zorluktur. İlk defa oynayan birisi için bile yeterince zorlanacağı bölgeler olacak ve ideal zorlukta olduğu için yeterince de tatmin olacağını düşünüyorum.

Easy zorlukta hiç oynamadım ama en kolay zorluk olduğu için ona diyecek bir şeyim yok.

Nier:Automata biraz zor oyun o yüzden "Normal" zorlukta girmeye çekinmeyin. Ben normalde hangi oyuna girersem gireyim hep Zor zorluk seçerek oynamayı seviyorum. Nier biraz sıkıntı olabilir o yüzden Normal girip tam keyfi ile oynamanızı tavsiye ediyorum. Zaten oyunun güzelliğini bir anladınız mı, tekrar oynama isteğiniz olacaktır. O zaman "Hard" zorluk denenebilir.
Nasıl Oynanmalı
İlk olarak Normal Zorlukta başlanmasını tavsiye etsemde dikkatli oynanmadığı zaman hiç acımayan bir zorluk olabiliyor bazen. Bu yüzden hem oyuna kolay alışmak, hem de daha rahat oynayabilmek için bir kaç tavsiye vereceğim.
Oyunda ne yazık ki bir yetenek ağacı yok ancak kendinize Çip takarak belli yetenekler elde edebiliyorsunuz ve bunlar oldukça işe yarar ve önemli şeyler.


İlk başta büyük bir kısmı kapalı olacak ancak Resistance Camp taki ablamızdan satın alabilirsiniz. Tavsiyem olabildiğince çabuk hepsini açmanız.
Buraya takacağınız çipleri bulmanın yolları:

- Düşmaları yok ederek düşen itemleri alarak,
- Etrafta bulunan itemleri toplayarak,
- Bazı satıcılardan ücret karşılığı satın alarak,
- NetWork ağını açarak, daha önceden ölmüş olan oyuncuların sahip olduğu çipleri alarak.

Çipleri fuse yaparak geliştirebiliyoruz ki bu çok harika bir şey. Örneğin "Weapon Attack Up" çipini +1,+2,+3,+4... yaparak daha sağlam bir hale getirebilirsiniz. Ancak her çipin kapladığı belli bir alan var ve bu değişken. Mesela "Weapon Attack Up +3"ün 12 yer kaplayanını da bulabilirsiniz 21 yer kaplayanı da bulabilirsiniz. Ayrıca Fuse yaparken sadece aynı tür çipler varsa fuse yapabilirsiniz. Örneğin "Weapon Attack Up" +2 ve +3 var. Bunları fuse yapamazsınız. Fuse ile değineceğim son konu ise fuse yaparken kapladıkları alanların önemli olması. Mesela "Self Defense" 7'lik yer kaplıyor desek, başka bir "Self Defense" 10 yer kaplıyor desek ve bunları fuseledik mi 10 luk bir çip olur. Ama 12 lik bir çiple 21 lik aynı bir çipi fuselesek bu sefer 21 den biraz daha küçük bir çip elde ederiz. O yüzden ne kadar az yer kaplayan çipleri fuse yaparsanız o kadar daha az yer kaplayan güçlü çipler elde edersiniz. Bu da daha fazla çip kullanabileceğiniz anlamına gelir. Biraz karışık gelebilir ama kavraması kolay. Çip için yer açma, Fuse yapma, Pod geliştirme vs. için Resistance Camp taki bu ablamızla yapabilirsiniz.



Materyal toplama mevzusu, oyunda ilerledikçe can sıkıcı olmaya başlayabilir. Özellikle Pod yükseltmeleri epey zor oluyor başta. Ancak silah yükseltmeleri daha kolay olsa da yine de materyalleri nerede elde edebileceğimizi bilmediğimizden o da can sıkıcı olabiliyor. Bunun için ufak bir öneri de bulunacağım.

Öncelikle oyunun bir çok bölgesinde sandıklar bulunmakta. Bazı sandıklardan gerçekten önemli materyaller çıkıyor. O yüzden oyunda ilerlerken aynı zamanda etrafı da araştırarak ilerlemeniz.

İkinci olarak düşman kesmek. Oyunun birçok bölgesinde düşmanlar bulabilirsiniz. Öyle yanlarından falan geçecek olursanız size saldırırlar. İşte başta oynarken öldürmekte sıkıntı yok ancak gel git yapa yapa bu düşmanlara aldırış etmemeye başlayacaksınız. İşte tavsiyem yine de öldürmeniz. Çünkü silah yükseltmeleri için gerekli nadir eşyaların düşme ihtimali de var. Yani fark etmeden gerekli materyalleri elde edebilirsiniz. Hikayede ilerlerken de, öyle yan görev yaparken de karşılaştığınız düşmanları öldürmek oldukça yararlı olur.
(Tabiki normal zorluk için o kadar da çok önemli değil silah yükseltmeleri. 2. seviye silahla bile oyun sonuna gidebilirsiniz. Tabi yine o şekilde oynanabilir ama Hard ve Very Hard zorlukları için böyle oynamayı tavsiye ederim.)

Üçüncü olarak çevrede bulunan itemler. Bunları da aynı şekilde ilk başladığınız da muhtemelen gördüğünüz itemlere koşup toplayacaksınız. Ancak fark edeceksiniz ki bu itemler aynı yerlerde tekrar çıkıyor. Bir seferlik toplanan itemler değil. Tabi aynı değil random itemler olarak çıkıyor. Ve oyunda ilerledikçe artık çevredeki itemlere de çok aldırış etmemeye başlayacaksınız. Ancak yine silah yükseltmeleri için gerekli bir çok materyal, yine çevredeki itemleri toplayarak ta elde edilebiliyor. Bunun için şöyle bir öneri yapacağım:
Oyunda belli bir ilerleme kat ettikten sonra geyiklere ve domuzlara binebiliyor olacaksınız. Bu da etrafta daha hızlı hareket etmenize olanak sağlayacak. Bunun yanında da "Resistence Kamp"ında ikiz kardeşlere rast geleceksiniz. Onlardan otomatik item toplamanıza imkan verecek bir çip satın alabilirsiniz. Onu aldıktan sonra çoğunlukla hızlı seyahat kullansanız da, sık sık geyiklere binip etrafta gördüğünüz itemlerin yanından geçerek hızlı hızlı toplayabilirsiniz.
Yan Görevler
Nier:Automata'nın sevmediğim bir yanını soracak olursanız, yan görevleri derdim. Bunun sebebi yan görevlerin yapısı değil, eğer belli bir zamanda yapmazsak kayboluyor ve yapamayacak oluyor olmamız. Yan görevler haritada küçük turuncumsu yuvarlaklar halinde görünür. Ve oyunda oldukça fazla yan görev var.

Bazı yan görevler hariç bir çoğunun hikaye ile pek alakası yok. Tabiki yan görevleri de yaparak oynamayı tavsiye ediyorum. Ancak ilk oynamada tüm yan görevleri yaparak bitirmek biraz zor olabilir. Çünkü fark etmeden kaçırabilirsiniz. O yüzden hikayede ilerlemeden gördüğünüz bütün yan görevleri yaparak ilerlemek güzel olur. Bazı yerlere gitmek zor oluyor ya da henüz hikayede yeterince ilerlenmediği için henüz o yan göreve gidilemiyor. Sonra azıcık hikayede oynayım diyorsun bakmışsın bir yan görev kaçmış :). Tabiki oyunu bitirdikten sonra chapter seçme seçeneği geliyor. Öylece oyunu bitirmiş olsanız bile dönüp yan görevler yapılabilir. Yine de olabildiğince bitirmeden yapmak daha iyi olur.

Bunların dışında çok önemli olan bazı yan görevler var. Hikayesel olarak güzel şeyler öğrendiğimiz, ya da severek kullanabileceğimiz bazı silahları elde edeceğimiz yan görevler var. Aynı zamanda silah yükseltmelerinde de kullanabileceğimiz nadir ve önemli materyaller de elde edebiliyoruz. Zaten para ve seviye atlamak için de elde ettiğimiz EXPlerden bahsetmiyorum bile.

Eğer ki Zor zorlukta oynamaya karar verdiyseniz, kesinlikle bütün yan görevleri yaparak gitmeyi tavsiye ederim. Aynısı Very Hard için de geçerli. Yükseltmeler ve gelişim için bahsediyorum. Yoksa sadece hikayeyi merak ediyorsanız Normal zorlukta öyle her şeyi yükseltmeye, çok gelişmeye gerek yok.
Silahlar
Toplamda dört tür olmak üzere kullanılabilecek silahlar var. Her türde de farklı tip ancak tamamen aynı şekilde kullanılan silahlar var. Yani mızrak tipi kullanmak isterseniz bütün mızraklarla aynı şekilde sabit kombolar yapabilirsiniz. Kısa kılıçlar, uzun kılıçlar vs. tipler de kendi kombolarına sahip. Ama aynı türdeki diğer kılıçlarla da aynı kombolar yapılabilir. Farklı olan yanları ise, genellikle vurdukları hasar, ve yükseltmeleri yapıldıktan sonra açılan etkileri.
Seviye Kasma
Yine seviye kasma mevzusunu, "Hard" ve "Very Hard" zorluğu için anlatıyorum. Tabiki normal zorlukta da zorlananlar anlatacağım şekilde kasabilir.

Nier:Automata'da en iyi ve kolay seviye kasma yolu, Amusement Park'ta bulunan altın tavşan heykelini öldürmektir. Ancak onu uyandırmak için belli bir miktar hasar vurmak gerek. Ve uyandıktan sonra da 99 seviye olmama rağmen tek yediğim oldu. Max silahlar ve epey çiplerle bile öldürmek çok zor. Ancak oyunu ilk defa bitirdikten sonra, ikinci senaryo olan B senayosunda, 9S ile hackleyerek kolayca öldürebilirsiniz. Hızlıcana uyandırabilmek için en azından 3 seviye bir uzun kılıç ve bir çok "Weapon Attack UP" destekli çipleri kullanmamız gerek. Ne kadar güçlü o kadar çabuk uyanır. Ancak Seviyeye bağlı olarak da saldırı gücümüz değiştiği için, düşük seviyelerde ne yazık ki uyandırmak inanaılmaz vakit alacaktır. O yüzden tam bilmesem de, en azından 60-70 seviyeye kadar bu yolu izlememeniz.
İşte 60-70 seviyeye gelesiye kadar en iyi ikinci seviye kasma yolunu anlatacağım. Oyunun başlarında çöle gittikten sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz yere gelip, bir çok makine ile dövüşeceksiniz. Daha sonra bir boss fight olacak. O boss fighttan sonra bölgeden kaçacaksınız. Azıcık hikayede ilerleyip tekrar geldikten sonra o bölgede peş peşe sürekli düşmanlar çıkıp duracak.
Tam test etmedim ancak sürekli gelip duruyorlar. Sınırsız olabilir :) Buraya, "EXP Gain Up" çipleri takarak gelirseniz, çok iyi seviye kasabilirsiniz. Ancak korkarım bunu yine oyun başında yapmak pek olası değil. Buradaki düşmanlar hep 38 seviye çıkacak. Ve siz buraya 10-15 seviye gibi düşük seviyede gelirseniz yine tek yersiniz. Normal zorlukta belki gelinebilir ancak öldürmek vakit alacaktır.

Buraya istediğiniz zaman gelebilirsiniz. Ancak Hard zorluk ve üstünde oynayacaklar illa ki seviye kasmak zorunda kalacaklar. O yüzden en az 32-33 seviyeye kadar bir şekilde kasacaksınız. Ondan sonra "EXP Gain UP" ve "Weapon Attack UP" çiplerini takacaksınız ve iyice seviye kasacaksınız. Ara ara gelip te kasabilirsiniz. Ya da birden de kasabilirsiniz. Ama tavsiyem zorlandıkça gelip kasmanız. Very Hard neyse de, Hard zorluğunda birden full seviyeye kasmaya falan oynarsanız oyun epey kolaylaşır. Zorluktan da biraz tat almak gerek değil mi :')
ÖNERİLER
Şimdi önerilerde bulunalım ve her şeyi tamamlayalım agalar.



*AUTO HEAL*

Çip sistemi için bazı tavsiyelerde bulunayım. Eğer ki hızlı oynayabiliyorsanız ve dodge yapmada oldukça iyi iseniz, hasar yeme olasılığınız düşüktür. Ancak hasarın nereden geleceği belli olmaz öyle değil mi :)) Bu yüzden sizde benim gibi temiz oynuyor ancak arada bir hasar alıyor ve sırf bunlar için sağlık eşyaları satın alıp durmak istemiyorsanız, Auto Heal çipini takmanızı öneririm. Bu çip sayesinde 6 saniye boyunca hasar almazsanız canınız büyük bir hızla dolmaya başlıyor. Tabi bu çipin seviyesine bağlı olarak dolma hızı değişiyor. +3 lük Auto Heal çipi oldukça işinizi görür. daha düşükleri sadece daha uzun sürede dolar. Auto Heal +3 Emil'in Dükkanından bulabilirsiniz ancak 21 lik yer kaplıyor onunkiler. Yinede kullanılabilir. Ya da daha düşük seviyeli çipler bulup fuse edip daha az yer kaplayan bir çip te yapabilirsiniz. Emil etrafta dolaşır denk geldiğiniz zaman pod ile ateş ederek durdurabilirsiniz.





*SHOCK WAVE*

Bu çip kalabalık düşmanlar ile savaşırken olukça yararlı olabiliyor. Kılıcı her savurduğunuz zaman oldukça uzağa bir Shock Dalgası gönderiyor. Hem kalabalık düşmanlarla savaşırken hem de uzaktan saldırı yapmak için oldukça kullanışlı bir çip. Çipin seviyesine bağlı olarak Dalganın verdiği hasar değişken olur.

*Deadly Heal*

Bu çip sürekli hasar yiyip duruyorsanız tam sizlik bir çip. Yok ettiğiniz her düşman için sağlık puanı kazanmanızı sağlıyor. Kalabalık düşmanlarla savaşırken iyi iş görür. Çipin seviyesine bağlı olarak kazanılan sağlık puanı değişken olur. Özellikle +3 bir Deadly Heal çipi her indirdiğiniz düşman da %30 sağlık yeniliyor. Ufacık makinelerden 3 tane indirseniz bitmek üzere olan canı fullemeye yeter yani oldukça yararlı bir çip.

Bunlar önemli olabilecek çipler. Şimdi ise size kendi kullandığım düzeni anlatacağım. Dediğim gibi eğer hızlı ve temiz oynayabiliyorsanız Savunma boostlayan veya Deadly Heal gibi çiplere ihtiyacını olmaz. Bu yüzden Bir tane Auto Heal, bir tane Shock Wave almanız ve gerisini Weapon Attack Up ile doldurmanızı öneririm. Çünkü oyun boyunca hep silah kullanarak oynuyoruz ve bunları geliştirmenin yanında çiplerle takviyelemel oldukça iş yapıyor. Seviyelerini ne kadar yüksek tutarsanız o kadar iş yapar.
Ancak eğer yeterince temiz oynayamıyorsanız Melee Defense Up ve Heal odaklı çipler kuşanmanızı öneririm.
!ÖNEMLİ!
Nier Automata'nın 3 tane senaryosu var hocam. Yani oyunu ilk defa bitirdikten sonra bitirdim sanıp bırakmayın çünkü daha oynamanız gereken 2 senaryo daha var. Bunların A,B,C, senaryoları oynanabiliyor ve D ile E sonları var. Bunlardan birisi Doğru Son. D ile E sonuna ulaşabilmek için C senaryosunu oynamalısınız. Bunun içinse yapmanız gereken şey basit. Oyunu ilk başta bitireceksiniz ve bitirdikten sonra kayıt edeceksiniz. Kayıt ettiğiniz yani oynadığınız senaryo A senaryosuydu. Daha sonra o kaydı yükleyip B senaryosuna başlayacaksınız. Bitirdikten sonra tekrar kayıt edeceksiniz. Bu kaydı yüklediğiniz zaman C senaryosuna geçeceksiniz. C senaryosunun da 2 tür bitişi var ve bunlardan birisi True yani Doğru SON.
AÇIKLAMA
Agalar Nier Automata Zor bir oyun ancak alıştıktan sonra rahat oynayabileceğiniz bir oyun. Oyuncuları en çok zorlayam ise bu Çip işini kullanmamaları. Çipler gerçekten önemli ve onları önerdiğim veya kendi isteğiniz doğrultusunda kullandığınız sürece keyifli bir oyun deneyimi yaşayacağınızı düşünüyorum hadin bakalım Allaha Emanet...
16 Comments
sametbaba6272 Apr 25 @ 5:38am 
Gayet başarılı bir rehber olmuş. Yeni başlayacak olanlara iyi oyunlar! Bilgisayarda bir kere true ending yaptım korsan oynayıp, şimdi steam deck ile sıfırdan tekrar başladım. Bitirdikten sonra Nier külliyatına dair bulabildiğim her içeriği tüketeceğim!
Jironn Dec 6, 2023 @ 10:08am 
Oyuna yeni girecek olanlar için gayet açıklayıcı bir rehber olmuş ellerine sağlık ^^
userbir Nov 24, 2023 @ 2:18am 
keşke emil'i nasıl direniş kampının oraya nasıl getireceğimizi de söyleseydin. Oyunu bitirmişim son başarımlar kaldı aga emil gelmiyor silahları alamadım 2 gün boyunca...
❤ NİNO ❤  [author] Sep 27, 2023 @ 11:34pm 
Evet. NG+ yaptığın zaman yeni senaryoya başlıyorsun. Ancak oyun NG+ olmuyor.
Nuri Sep 27, 2023 @ 11:29pm 
sonda yazdığın true ending olayına new game + açarak mı ulaşıyoruz yani
safmeksut Aug 6, 2023 @ 9:11am 
eline sağlık senden başka türkçe kaynak yok neredeyse oyun hakkında
󠁳⁧⁧ber Aug 2, 2023 @ 10:53am 
Usta sen oyle bi adamsin ki beton yetmez
Tygrysco May 3, 2023 @ 7:10am 
Bir defa bitirince otomatik soruyo zaten kaydetmek ister misiniz diye.
❤ NİNO ❤  [author] Apr 10, 2023 @ 7:11am 
Evet bitirdikten sonra kaydedip, daha sonra o kaydı yükleyerek yeni senaryoya başlayacaksın.
Skykhan Apr 10, 2023 @ 1:10am 
kayıtları acıp oyun sonumu degişiyor hacım