DARK SOULS™ II: Scholar of the First Sin

DARK SOULS™ II: Scholar of the First Sin

33 ratings
Dark Souls 2: Scholar of the First Sin için Türkçe Rehber
By Sinuhe
Dark Souls 2: Scholar of the First Sin oyununa ait Türkçe rehber içeriği. Erken oyun, orta oyun, oyun sonu, PvP arena ve istilalar ve ekipmanları kapsayan rehber.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Sınıf Seçimi ve Erken Oyun
Bu kısımda sınıf seçiminden ve ilk seviyelerinizi dağıtırken göz önünde bulundurmanız gerekenlerden bahsedeceğim.
Dark Souls 2: Scholar of the First Sin, tüm Dark Souls oyunları içerisinde muhtemelen en çok seviye alacağınız, dolayısıyla da karakter yaratmanın en esnek olduğu oyundur. DS1 için oyun sonu seviyesi ortalama 70-80, DS3 için oyun sonu seviyesi ortalama 80-90 iken DS2:SotFS için bu sayı 150-180 arasındadır. Üstelik bu sayıya ek paketler dahil değil. Bu da demektir ki rahatlıkla bir 50STR/50DEX denge karakteri yaratabilir ya da 50INT/50FTH büyücü yapabilirsiniz. Hatta bir istatistiği rahatlıkla 99'a bile çıkarabilirsiniz. Şimdi bunları göz önünde bulundurarak rehbere devam edelim.
Karakter oluşturma ekranında sınıflara göz atarken dikkat ederseniz her sınıfın başlangıç seviyesinin farklı olduğunu görürsünüz. Başlangıç seviyesi en yüksek olan sınıf Şövalye (13), en düşük olan sınıf Gezgindir (10) -Deprived sınıfını saymazsak-
Her sınıfın kendine özel bir yetenek dağılımı vardır ve bu dağılım erken oyunda nasıl bir yol izleneceğini belirler. Bu yüzden lütfen karakter yaratmanın esnekliğine güvenerek Şövalye alıp oyun başında büyücü yapmaya çalışmayın. İlk oynayışınızda bu size sadece zor bir zaman yaşatır.
Her sınıf kendine özel ekipmanlar ile başlar. Şövalye bir Broadsword (pala?) ile, Savaşçı Broken Straight Sword ile, Kılıç Ustası bir Scimitar+1 ve bir Shortsword+1 ile, Haydut bir Hand Axe, bir Short Bow ve 25 adet ok ile, Rahip bir Mace ve bir Cleric's Sacred Chime ile, Büyücü bir Dagger ve bir Sorcerer's Staff ile ve Gezgin bir Dagger ve 25 ok ile başlar. Oyun başı ekipmanı açısından en güçlüsü Mace kullanan Rahiptir. Çünkü Mace yani Topuz, blunt (keskin olmayan, körelmiş) bir silah olduğu için "slice (kesme)" değil, "strike (saldırı)" hasarı vurur. Oyun başı bölgelerinin çoğunda zırhlı düşmanlar vardır ve zırha karşı her zaman "strike" hasarı etkilidir. Bu yüzden Rahip avantajlıdır. Tabi bu avantajı pek uzun sürmez.
Şimdi bir de istatistiklerin ne işe yaradığına bakalım. Vigor doğrudan HP'nizi belirleyen istatistiktir ve oyun başında hemen olmasa da orta oyuna kadar en azından 15-20-25 civarında sabitlenmesi tavsiye edilir. Endurance yani Dayanıklılık hem küçük oranda HP'nize etki eder hem de doğrudan staminanıza etki eder. Endurance, 20 olduğunda artık 120 staminanız olmuş olur ve bu zamandan sonra bu istatistiğe seviye vermeye pek gerek kalmaz, şayet bu istatistik 20'den sonra efektifliğini kaybeder. Vitality küçük oranda HP'nize etki eder ve doğrudan yüklenebileceğiniz ağırlığa etki eder. Buna Equipment Load denir ve ne kadar ağırlık taşıyabileceğinizi belirtir. Eğer taşıdığınız ağırlık %70'i aşarsa karakteriniz yavaş takla atar. Eğer taşıdığınız ağırlık %100'ü aşarsa karakteriniz yürümekten başka hiçbir şey yapamaz. Attunement kuşanabileceğiniz büyü sayısına (attunement slot) doğrudan etki eder ve biraz da AGL'ye (agility) etki eder. Bu istatistiğe birazdan değineceğiz. Strenght yani güç, kuvvet, bu istatistikten beslenen ekipmanların kullanılmasını sağlar. Bu istatistiğe ekipmanlar kısmında daha fazla değineceğiz ve açıklayacağız. Dexterity yani beceri, hüner de aynı şekilde ekipmanların kullanılmasını sağlayan bir istatistiktir ve ona da ekipmanlar bölümünde ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Adaptability sadece DS2: SotFS'a özgü bir istatistiktir ve biraz komplikedir. Bu oyunda I-Frame denen, basitçe anlatmak gerekirse gelen saldırıdan kaçınabileceğiniz pencere aralığı diyebiliriz, bir şey vardır. Bu, kalkan kullanmak istemeyen, saldırılardan dodge (ya da sıyrılma) yöntemiyle kaçınmak isteyenler için kaçınılmazdır. Bu istatistik aynı zamanda Estus Flask içme hızınızı, saldırı hızınızı ve consumable ekipmanların kullanım hızını ve hasarını belirler. Oyun başında zorunlu yükseltmek zorunda olmadığınız bir istatistik olsa da oyun ilerledikçe en azından 20-25 civarına (yani 100-105 agility) sabitlemeniz çok iyi olur. Intelligence yani zeka, kullanacağınız büyülerin gereksinimini karşılayan istatistiktir. Faith yani inanç ise kullanacağınız Miracle'ların (mucize) gereksimini karşılar.
Ekipmanlar, Seviye Dağıtımı ve Orta Oyuna Giriş
Ekipmanların kullanımı için belli koşulların sağlanması gerekir. Bir ekipmanı elinize alırken göz önünde bulundurmanız gerekenler: STR (strenght) DEX (dexterity) INT (intelligence) FTH (faith) değerleri, ağırlığı, hareket şeması (moveset) ve hızıdır. Bazı istisnalar olabilse de oyunda en yavaş olan ekipmanlar STR ile, en hızlı olanlar DEX ile scale olur. Bu şu anlama gelir; Strenght adı üstünde güç, kuvvet demektir. Bu istatistikten güç alan ekipmanlar genelde yavaş vururlar ama vurdular mı da çok vururlar. Dexterity ile güçlenen ekipmanlar ise hasar olarak Strenght kadar fazla değildir ama çok daha hızlıdır. Bu yüzden genelde PvP arenasında DEX tercih edilir.
STR ve DEX çok komplike istatistikler değillerdir. Envanter kısmında elinize almak istediğiniz ekipmanın gereksinimlerini kontrol edin ve ona göre kendinizi hazırlayın. Bu oyunda 25 farklı silah kategorisi var. Buraya her birinin genellikle hangi istatistikten güçlendiği yazmak ile uğraşmak istemiyorum. Buna kendiniz https://darksouls2.wiki.fextralife.com/Weapons linki üzerinden bakabilirsiniz.
Ekipmanlar genelde spesikif bir istatistikten güç alır. Bu, harfler ile derecelendirilir ve sıra şöyledir;
E, neredeyse hiç bonus almaz,
D, çok küçük bir bonus alır,
C, D ile arasında küçük bonus farkı vardır,
B, ortalama bonus alır,
A, iyi bonus alır,
S, harika bonus alır.
Çoğu ekipman bir istatistikten B ile S arasında alırken diğerinden C ile E arasında alır. Bazen bu D/C olarak, C/C olarak, B/B olarak ayrılabilir. Bazen birinden alırken birinden hiç almaz. Bazen ikisinden de E/E alır ya da D/E alır. Bu durumda genelde o ekipmandan şunu anlamak gerekir. Kullanıcıya gereksinimi hariç pek bonus vermez. Ancak gereksinimine göre sağlam hasar vurur. Bir ekipmanın bonus almadan verdiği hasara "raw damage" denir ve bu raw damage konusu önemlidir. Bir ekipmanın raw yani çiğ, ham hasarı ona uygulanan ekstra buffların daha güçlü olmasını da sağlar. Buna daha sonra "infusion" kısmında daha çok değineceğiz.
Büyüler, mucizeler, pyromancy (ateş büyüsü) ve hex (kara büyü) biraz daha komplike. Yukarıdaki tablo aynen geçerlidir. S çok, E az bonus verir. Büyüler INT, Mucizeler FTH ile güçlenir, buraya kadar her şey güzel. Yalnız Pyromancy ve Hex özel şeylerdir ve hem INT hem FTH ile güçlenirler. Yani sağlam bir Hex büyücüsü ya da Ateş Büyücüsü için hem 50 INT, hem de 50 FTH gereklidir.
Ekipmanlar çoğunlukla elinize +0 yani hiç yükseltilmemiş olarak geçer. Ekipmanlarınızı belli ham maddeler ile güçlendirmeniz gerekir ve bunu yapabileceğiniz iki demirci vardır. Birisi Majula'daki Lenigrast, diğeri The Lost Bastille'daki Steady Hand McDuff'tır. McDuff, ona Dull Ember denen anahtar eşyayı vermediğiniz sürece size hizmet etmez.
Oyunda 6 adet ham madde vardır. Bunlar: Titanite Shard, Large Titanite Shard, Titanite Chunk, Titanite Slab, Twinkling Titanite ve Petrified Dragon Bone'dur. Özel boss ekipmanları hariç ekipmanlar ya Titanite ya da Twinkling Titanite ile yükseltilir. Bir ekipmanı tamamen yükseltmek için:
Titanite için; toplam 6 titanite shard,+3. Toplam 6 large titanite shard,+6. Toplam 6 titanite chunk,+9. Ve bir tane titanite slab,+10 yapmaya yarar.
Toplam 15 Twinkling Titanite, +5 için yeterlidir.
Boss ekipmanları Petrified Dragon Bone kullanır ve +5 ekipman için toplam 15 tane gerekir.
Ekipmanlar İkinci Kısım: Zırhlar ve Kalkanlar ve Infusion
Eğer bu oynadığınız ilk Dark Souls oyunu ise küçük bir bilgilendirme geçeyim. Zırh ve kalkanlar DS1'de olması gerektiği gibi kullanışlıydı ama çok da güvenilmemesi gereken şeylerdi çünkü DS1'de "poise" istatistiği çok önemli değildi. DS3'te ise poise önemli olsa da zırh ve kalkanlar hiçbir işe yaramıyor. PvE'de de, PvP'de de. DS2: SotFS için bu durum böyle değil. Zırhlar ve kalkanlar gerçekten işe yarıyor ve bu oyunda bir tank buildi yapmak hiç de mantıksız değil. Özellikle poise istatistiğininbu oyunda acayip etki ettiğini de göz önünde bulundurursak.
Peki poise nedir? Poise kelime anlamı olarak denge demektir ve bu her şeyi açıklıyor aslında. Eğer bir şey size sizin ona saldırdığınızdan önce saldırırsa fark edersiniz ki karakteriniz sarsılıyor ve sersemliyor. Poise ise bunu önleyen bir şey. Yeterince yüksek bir denge ile boss vuruşlarında bile sarsılmayı önleyebilir ve vuruşlarınıza devam edebilirsiniz.
Zırhlar gerçekten hasar düşürüyor mu peki? Evet, zırhlar efektif olarak hasar düşürüyor.
Peki kalkanlar ne işe yarıyor ve neden önemli? Kalkanlar konusunda dikkat edilmesi gereken iki şey var. Bir, kalkanın sağladığı istatistiksel koruma. İki, kalkanın stability yani yine dengesi. Kalkan kullanırken blokladığınız her saldırı başına stamina kaybedersiniz. Kaybedilen stamina, kalkanın stability değeri ile orantılıdır. Yani bir kalkan ne kadar stability'e sahipse o kadar az stamina kaybedersiniz.
Oyunda üç zırh ve üç kalkan şekli vardır. Hafif zırh, orta ağırlıkta zırhlar ve ağır zırhlar. Küçük kalkanlar, orta büyüklükte kalkanlar ve devasa kalkanlar.
Zırhlar için; https://darksouls2.wiki.fextralife.com/Armor
Kalkanlar için: https://darksouls2.wiki.fextralife.com/Shields
Infusion nedir? Infusion, ekipmanınıza özel istatistikler ekler. Özel bir durum olmadıkça her silah sadece kendi hasarını ve bonusunu vurur. Silahların bir kısmı iki, daha azı üç istatistikten güç alabilirken sadece çok küçük bir kısmı her dört istatistikten de güç alabilir.
Infusionlar, Magic, Fire, Lightning, Dark, Poison, Bleed, Raw, Enchanted ve Mundane olmak üzere dokuz tanedir.
Magic ve Enchanted, INT istatistiğinden,
Fire ve Dark hem INT hem FTH istatistiğinden,
Lightning FTH istatistiğinden güç alır.
Poison belli bir sayıda vuruş gerçekleştirilirse bir kereliğine anlık zehir hasarı verir ve rakibi zehirler.
Bleed belli bir sayıda vuruş gerçekleştirildiğinde güçlü bir anlık hasar vurur ve rakibi kanatır. Bu süre boyunca rahip iyileştirmelerden daha az etkilenir ve %2 gibi çok düşük fazladan hasar alır.
Mundane, bir ekipmanın en düşük istatistiğine bağlı olarak hasarı arttırır.
Raw ise bir silahın sahip olduğu istatistik değerlerini düşürerek çiğ, ham hasarını önemli ölçüde arttırır. Mesela kullanımı 24STR ve 9DEX gerektiren bir silah olduğunu düşünelim. Siz de tank oynayan bir oyuncusunuz yani saldırı istatistiklerine fazla seviye veremiyorsunuz, en azından bir süreliğine. Silahın STR/DEX scaling'i C/D diyelim. Bu durumda siz silahı aldığınızda sadece +30AR gibi komik bir bonus alacaksınız. Bunun yerine o silaha Raw infusion'ı uygulayarak +70-100AR arasında hasar ekleyersiniz ve silahın scaling'i E/E olur, ya da D/E. Koşulları anca yerine getirebildiğiniz silahlar için güzel bir infusion.
Oyun Sonuna Varış ve Sonrası
Ana oyunu ve ek paketleri bitirdikten sonra ne yapacaksınız? Buraya gelene kadar yaklaşık 120-150-180 seviye civarında olmuş olursunuz. Bu seviyeler oyuncuların birbirleriyle savaşmayı en sevdiği seviyelerdir. Çünkü artık tüm oyuncular karakterlerini oturtmuş, seçtiği silahları tamamen yükseltmiştir ve bunları daha fazla kullanmak istemektedirler. Siz de bu duruma vardığınızda iki şey yapabilirsiniz. Ya yeniden başlarsınız (NG+) ya da başka oyuncularla çarpışırsınız. Bunu yapabileceğiniz iki yol var.
Bir, Brotherhood of Blood covenantı. Bu covenanta katılmak için Undead Purgatory bonfire'ındaki NPC ile konuşmalı ve teklifini kabul etmelisiniz. Bu, oyun içindeki PvP arenasına girmenizi sağlayacak. Covenanta katıldıktan sonra aynı yerde bulunan heykellerin önünde diz çökerek eşleşme için sıraya girebilirsiniz.
İki, başkalarının dünyalarını istila edersiniz. Bunun için Cracked Red Eye Orb denen bir eşyaya ihtiyacınız var. Bilgi için; https://darksouls2.wiki.fextralife.com/Cracked+Red+Eye+Orb
Eğer istila eden sizseniz dikkat edin, estus flask kullanamayacaksınız. İstila ettiğiniz kişi kullanabilir.
Bitiriş
Bu rehber bu kadar. Bu yazdığım ilk rehber olduğu için atladığım kısımlar, yetersiz açıklamalar olabilir, bunun için özür dilerim. Eğer benim rehberimi yetersiz bulursanız okuyabileceğiniz steam üzerinde sadece bir tane Türkçe rehber var :D

Ama merak etmeyin. İleride başka rehberler de yazabilirim. Tabi rehberin konusunun ne olacağı konusunda geri dönüşlerde bulunursanız sevinirim. Belki bir kısmın detaylı anlatımını istiyor olabilirsiniz. Lütfen çekinmeden isteyin. Çünkü bu şey yapması çok keyifli.
8 Comments
Slengyum Feb 21 @ 1:26am 
eline sağlık iyi özetlemişsin
Furkan Uğur Mar 25, 2023 @ 12:20pm 
Gayet iyi anlatılmış elinize sağlık.
Vuennex Jan 10, 2023 @ 3:47am 
oyunda kullanmadımız ekipmanlar ağırlık yapar mı
ozan Jan 9, 2023 @ 10:38am 
Bu ilk souls oyunumdu, teşekkürler ❤️
ceto1 Jan 7, 2022 @ 8:35am 
güzel bir yazı olmuş ds2'ye yeni başlayacak kişilere yardımı dokunur
KALKAN BEY Dec 10, 2021 @ 10:19am 
keşke bunu yülerce saat harcamadan önce okuyabilseydim
Bearer of The Curse Oct 26, 2021 @ 3:03pm 
güzel olmuş. Yeni başlayan ve bu konular hakkında hiçbir şey bilmeyenler için epey faydalı olacaktır. :steamthumbsup:
Tujy7 Sep 29, 2021 @ 10:03am 
aga azar azar okudum ve oyunu daha önce 3 defa bitirmiş birisi olarak oldukça iyi bir rehber bence ve oldukça emek verilmiş :bonfire2: