Path of Exile

Path of Exile

32 ratings
Path Of Exile Nedir? Nereden başlamalıyız? 2021 Güncel Rehber
By Turion
Path Of Exile'ın ne olduğunu merak edenler ve öğrenmek isteyenlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Path Of Exile Nedir?
Path Of Exile, izometrik bakış açısı ile oynadığımız bir ARPG (Action Role Play Game) oyundur. Benzer oyun olarak Diablo, Grim Dawn oyunlarını örnek verebilirim.

PoE, çok detaylı, geniş, sistematik ve içerik bakımından çok büyük bir oyundur. Oyunda ki her mekaniğin bir çok alt mekaniği ve detayları bulunabiliyor. Öyle ki binlerce saati olan oyuncular bile her geçen zaman yeni şeyler öğrenmekteler.

Saydığım bu sebeplerden ötürü birisinin size bu oyunu baştan sona öğretmesi bir kenara, sadece birkaç mekaniği anlatması bile saatler sürebilir. Ayrıca kimsenin de böyle bir vakti yok. Oyunu kendi kendinize araştırarak ve özellikle de oynayarak zaman içerisinde öğrenmeniz gerekiyor.

Oyunu öğrenebileceğiniz birçok site, yayıncı ve youtuber bulunmakta.(Türk yayıncı ve youtuberlarda var) Buralardan bir çok bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca oyunun çok iyi bir kitlesi var. Gönüllü olarak oyuna yardımcı olacak programlar ve siteler geliştiriyorlar. Bu siteler ve programlar oyunu anlamakta ve oynamada size çok yardımcı olacaktır. (Bunlar ile ilgili farklı bir rehberim var)
Lig Sistemi
PoE'de döngüsel bir lig sistemi bulunmaktadır. Bu liglerden birini seçip o ligde karakter yaratır ve oyuna başlarsınız. Aşağıda örnek olarak Ritual liginin fotoğrafını paylaştım.

Challenge League
Oyunun temel ligidir. Oyuna yaklaşık 3 ayda bir yeni içerik gelmekte ve bu içeriğe uygun olacak şekilde 40 tane meydan okuma eklenmektedir. Bu meydan okumalar çeşitli yaratıkları ve çeşitli patronları kesmek gibi şeylerden oluşmakta. 12, 24 ve 36. meydan okumalarda çeşitli ödüller bulunur. Bunların haricinde yapılan meydan okumanın sayısına göre de dekor olarak kullanılabilen bir çeşit kupa verilir.

Yaklaşık 3 ay süren bu liglerde çoğu oyuncunun amacı oynadığı buildin sınırlarını zorlamak ve 36 meydan okumayı tamamlamaktır. (40/40 meydan okumayı genelde oyuna daha fazla vakit ayırabilen ve oyunun hastaları tercih ediyor)

Lig sonunda tüm karakterleriniz ve depolarınız standart lige aktarılır. Dolayısıyla kasılan karakterler ve kazanılan paralar geçicidir. Sistemin böyle işlemesinin amacı yeni başlayan birisi ile çok eskiden beri oynayan birisi arasında dağlar kadar fark olmasını engellemektir. Başta bunun büyük bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Özellikle sıfırdan para kasma fikri sizi rahatsız edebilir. Fakat oyuna alıştıktan sonra para kasmanın çok da zor bir şey olmadığını göreceksiniz.

Hardcore Challenge League
Yukarıda yazdıklarımla aynı şeyler geçerlidir. Tek farkı bir defa ölme hakkınız var. Eğer ölürseniz karakteriniz Challenge League'e aktarılır ve oradan oynamaya devam edebilirsiniz. Profesyonel oyuncuların tercih ettiği bir ligdir. Yeni bir oyuncuysanız kesinlikle tavsiye etmem. Özellikle oyunu öğrenme aşamasında bol bol öleceksiniz.

Standart League
Sabit ligdir. Hiçbir zaman sıfırlanmaz ve kalıcıdır. Yukarıda bahsettiğim sebepten ötürü tabiri caiz ise çöp lig olarak değerlendirilen ligdir. Bu ligin build denemek dışında pek bir işlevi yoktur. Oyuna eklenen yeni içerik ve meydan okumalar bu ligde olmaz. Dolayısıyla yeni içeriği oynayamaz ve ödül kazanamazsınız. Bunun da amacı oyuncuyu Challenge League'e yöneltmektir.

Hardcore Standart League
Standart ligin hardcore halidir. Aynı şekilde karakteriniz ölürse standart league'e aktarılır. Ayrıca challenge league'de hardcore oynadıysanız ve karakteriniz hala ölmediyse bu lige aktarılır.

Temel Sistem ve Pasif Yetenek Ağacı
Path Of Exile'da diğer RPG oyunlarında ki belirli sınırlar içerisinde yer alan sınıf sistemi bulunmaz.
Oyun Strength - Dexterity- Intelligence öznitelikleri(attributes) üzerine kurulmuştur. Str kırmızı, dex yeşil, int mavi renk ile ifade edilir. Bu sistemi iyi anlarsanız gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Yetenekleri "Skil Gem" adı verilen taşlar aracılığı ile kullanırız. Zırhlarda da bu taşları takabileceğimiz soketler bulunmaktadır.

Yukarıda bahsettiğim öznitelik sistemiyle uyumlu olacak şekilde yetenek taşları ve bunları taktığımız soketler 3 farklı renktedirler. Örnek olarak mavi yetenek taşı mavi sokete takılmalıdır. Bu 3 renk dışında daha nadir elde edilebilen ve tüm taşların takılabildiği beyaz soketlerde mevcut.

Oyunda devasa bir pasif ağacı bulunmaktadır. Gücümüzün temeli buradan gelir. Seçeceğiniz sınıf bu ağacın neresinden başlayacağınızı belirler. Bu ağaç oyuna yeni başlayan herkesi başlangıçta şaşkına çevirmiş olsa da aslında yine yukarıda bahsettiğim üzere öznitelikler üstüne dizayn edilmiştir ve zamanla alıştıkça basit bir hal alacaktır. Yan tarafta ki resimde bunu daha iyi görebilirsiniz.



Sınıflar ve Yükseliş
Her ne kadar diğer oyunlar gibi sınırları olan bir sınıf sistemi olmasa da poe'de de sınıflar mevcuttur.
Kullanılacak yeteneğe göre sınıf seçimi yapılır. 6 temel sınıf ve her birinin 3 yükseliş sınıfı vardır. Bir de ortaya karışık diyebileceğimiz Scion sınıfı ve onun tek yükselişi olan ascendant bulunmaktadır.

Yükseliş sınıfı gücünüzü büyük ölçüde arttırır ve buildinizin tamamlayacısıdır.

Her yükseliş sınıfıyla ilgili detaylı bilgi vermek isterdim fakat her birinin farklı farklı mekanikleri var. Oynadıkça bunların ne olduğunu ve ne işe yaradıklarını daha iyi kavrayacaksınız.

Yükseliş sınıfı oyunun ana hikayesini oynarken karşılaşacağınız bir çeşit labirenti tamamladıktan sonra ulaşılabilir.

Nereden başlamalıyız?
Oyunda gücü etkileyen bir çok faktör olduğu için oyuna yeni başladığınızda kendi buildinizi oluşturmak neredeyse imkansızdır. Yapmaya çalışsanız dahi bir süre sonra oyununuz tıkanabilir.

Bu yüzden yapmanız gereken ilk iş kendinize uygun, basit, anlaşılır, bütçe ve acemi dostu bir build bulmaktır.

Bunun için bir sonraki adımınız yardımcı siteler aracılığı ile buildlere göz gezdirmek olmalıdır. Buildlerde ki ana skill gem'ini youtube'da aratıp nasıl bir oynanışa sahip olduğuna bakın. Bazı yetenekler daha zor oynanışa sahip olabiliyor.

Google'da araştırırsanız buildleri bulmak için çeşitli siteler keşfedebilirsiniz. Ben aralarından en çok kullandıklarımı yazacağım.

1 - https://www.pathofexile.com/forum
Bunların arasından en önemlisi açık ara Path of Exile resmi forumudur. Verdiğim linkte sayfanın aşağısında bulunan Classes/Builds kısmından buildlere bakabilirsiniz.

2 - https://www.poebuilds.cc/
Bir diğer önerim ise forumda ki buildleri kendi veritabınına çekip kategoriler halinde sıralayan poe builds sitesi. Kategoriler halinde olması kendi tarzınıza uygun bir build seçmek konusunda yardımcı oluyor. Fakat şunu da belirtmeliyim ki forumdaki her build sitede yer almayabiliyor.

3 - https://poe.ninja/challenge/builds
Poe Ninja, diğer önerilerimden farklı olarak rehberleri değil kişilerin yaptığı buildleri göstermektedir. Aynı zamanda en çok tercih edilen sınıflar, eşyalar ve pasifler gibi şeyleri de buradan görmek mümkün. Buradan doğrudan birinin buildini yapmanızı önermem. Çünkü önünüzde burada şunu şu yüzden kullanıyoruz tarzında anlatan bir rehber olmayacak. Daha çok yaptığınız buildler için ekstradan fikir almak ve insanların neleri tercih ettiğine bakmak için kullanabilirsiniz.

Ufak Bir İpucu!
Buildlerin birçok farklı versiyonları mevcuttur. Bazıları basit iken bazıları daha komplike olabiliyor.
Buildlerin başlıklarında "league starter", "budget friendly", "beginner friendly" gibi yazıları arayın.
Ayrıca buildlerin içerisinde video mevcutsa çok daha iyi olur. Video, buildi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Oyun sürekli güncellendiği için bulduğunuz build eski ise hala kullanılabilir olmayabilir. O yüzden oyunun son sürümü ne ise ona dikkat etmelisiniz. 3.12 - 3.13 vs vs.
Leveling (Ana Hikaye Serisini Tamamlama ve Asıl Oyuna Geçme)
Oyunda 10 act'den oluşan bir ana hikaye serisi bulunmaktadır. Asıl oyun bu bölümler bittikten sonra başlıyor. Bu ana hikaye serisinin amacı oyuncuyu oyuna ısındırmak ve mekanikleri öğretmektir.

Leveling'de amacımız buildimizi oturtmaya başlamak, hızlı bir şekilde tüm actleri tamamlamak ve asıl oyuna geçiş yapmaktır. Yaratıkların bu seviyelerde drop oranı düşük olduğu için durup tüm yaratıkları kesmenin size bir faydası olmayacaktır. Tabi bulunulan haritanın da seviyesinden geri kalmamak gerekiyor. O yüzden kalabalık gruplara birer skill sallayıp koşa koşa patronları kesip ilerliyoruz.

Levelingle ilgili daha detaylı rehberler mevcut. Özellikle oyuna ilk kez başlayacak olanlara bu rehberlerden en az birine göz atmalarını tavsiye ederim.
Son Olarak
PoE, birçok oyuna ve oyun türüne göre karmaşık ve zor gelebilir. Bahsettiğim sebeplerden ötürü yer yer zaman ayırmanız ve kafa yormanız da gerekebilir. Fakat vazgeçmeyin. Oyunda yeni mekanikler keşfetmek, çatır çutur canavar kesmek, buildler yapmak, patronları kesmek, meydan okumaları tamamlayıp ödül kazanmak gibi şeyler inanılmaz zevk verecektir.

Sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin. Elimden geldiğince cevaplayıp yardımcı olurum. Okuduğunuz için teşekkürler.

8 Comments
SpecTeR Jul 3, 2023 @ 4:48pm 
merhaba birkaç sorum vardı özelden sorabilir miyim
Turion  [author] Apr 23, 2023 @ 1:31pm 
Ruthless ekstra zorluk arayanlar için oluşturuldu. Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Normal lig yine en uygun seçenek.
PİTBULLBABAOTUZBİR Apr 22, 2023 @ 5:18pm 
şuan lig sisteminde ruthless seçeneği var, oyuncular hangisinde daha yoğun?
Turion  [author] May 3, 2021 @ 5:17am 
Türk yayıncıları olan Ceceyman ve Fatih Akdağ'ın discord sunucuları şuan en aktif olan sunucular. Twitch'den veya youtube'dan discord linklerine ulaşabilirsin. Bunların haricinde varsa da bilgim yok malesef.
has left the game May 1, 2021 @ 3:23am 
discord grubu var mı?
CyberFactor Apr 19, 2021 @ 8:10am 
neden türk oyunculardan dil desteği konusunda oyunun yapımcılarına baskı gelmiyor. büyük bir kitlesi var sonuçta. bunu anlayamıyorum
Turion  [author] Apr 16, 2021 @ 6:41am 
Maalesef PoE'in Türkçe dil seçeneği mevcut değil.
samel Apr 15, 2021 @ 7:41pm 
oyunun türkçe yaması var mı oyunu anlamakta çok zorluk çekiyorum