Rising Storm/Red Orchestra 2 Multiplayer

Rising Storm/Red Orchestra 2 Multiplayer

Not enough ratings
[HUN] Hogyan légy jó lövész
By Atoka220
Ebben az útmutatóban megpróbálok kitérni a legtöbb fontos dologra, amit lövészként tudnod kell. Igyekszem részletesen leírni mik a feladataid, és hogyan használd a szerepet. Mindemellett kiegészítem személyes tapasztalataimmal is, hátha segít.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Bevezetés
Lövész
A játék legalapabb karaktere, a csapat gerince, a létszám fő alkotóeleme, géppuskások jobb keze. Tied a játék legjobb, legerősebb, legpontosabb instakill kézifegyvere, a puska. A lövész egyszerű, és halálos. A lövész a legkönnyebb karakter a játékban, mivel csupán egy puskát, és 2 gránátot hordoz. Ennélfogva az egyik leggyorsabb, legmobilisabb tag a csapatban.
Fegyverek

Mauser Karabiner 98 kurz
Rövidítve Kar98k, Kar98, k98

Fejlesztések:
25-ös szint: Téli sátorvas, szurony
50-es szint: Eltávolított irányzéktakaró

A német hadsereg alapfegyvere. 7.92-es mauser lőszert használ, mely vetélytársához a mosin 7.62-éhez képest nehezebb, és lassabb. Ennélfogva picivel nagyobb átütő, és megállítóereje van, azonban mozgó célpontoknál picit előrébb kell célozni.

A kar98 kiváló irányzékokkal rendelkezik, melyek nagy távolságra is rendkívül jól használhatók, illetve az 50-es szinten eltávolított irányzéktakaróval mégtisztább a célkép.
Személy szerint sokkal jobban szeretem a kar-t mind az irányzéka, mind az ereje miatt.

8 töltőlécet kapsz hozzá


Moszin-Nagant 91/30
Rövidítve Mosin Nagant, MN9130, Mosin

Fejlesztések:
25-ös szint: Szurony
50-es szint: Semmi

A vörös hadsereg, és egyéb nemzetiségek alap fegyvere. 7.62-es lőszert használ. Lövedéke így a kar-hoz képest gyorsabb, könnyebb mozgó célpontokat eltalálni, rendkívül erős, ám átütőereje picit kisebb, így falakat, vagy hullámpalát már kevésbé esélyes, hogy átvisz.

Irányzéka egyszerű, középtávra jól használható. Nagy távolságra már kevésbé, mivel nem hegyben végződik, mint a vetélytársáé. Szuronya, és lényegében az egész puska sokkal hosszabb, mint a kar98, azonban a játékban ugyanúgy 1.4m a döfés max távolsága.

14 töltőlécet kapsz hozzá

Bónusz: Egy bugnak köszönhetően a Mosint hamarabb újratöltöd, minthogy az animáció véget érne. Amint a karaktered benyomja a töltényeket, megjelenik az új tár tele szöveg, és már mehetsz is, nem kell megvárnod, míg bezárja a reteszt.
Hogyan játssz a lövésszel
A lövész a játék legsokoldalúbb karaktere. Mind kezdő játékosok alap ismerkedőtársa, mind veterán profik kedvelt rambója.
A lövészről azt gondolnánk, hogy egyszerű, értéktelen élőpajzs, illetve géppuskások, mesterlövészek tüzének előcsalására jók csak. Ami egy szinten lássuk be, igaz is.
Azonban a szerep ennél sokkal több. A lövész a csapat gerince. Ők szereznek létszámfölényt a foglalópontokban, ők fedezik a rohamkatonákat míg behatolnak, a tiszteket, és géppuskásokat, míg elhelyezkednek. Ők tartják vissza az ellenséget, és vonják fedezettűz alá őket, ezzel nehezítve az előrejutásukat.


Nem baj, ha nem tudod lelőni az ellenséget. Zaklasd őket, zavard meg a játékukban. Ha már csak mellé is lősz, elterelted a figyelmét egy fontosabb karakterről, aki lehet, hogy épp hallotta honnan viszonozta a tüzet, és bemegy ledarálni.
Lövészként a fő feladatod középtávról fedezni a csapatod, míg az elit lövészek, és a rohamkatonák előrenyomulnak közelről felvenni a harcot az ellenséggel. Ezután menj be te is, hogy megszerezzétek a létszámfölényt. FONTOS: Ha látod, hogy valaki egy veszélyes területen mozog, igyekezz fedezni, vagy fojtótüzet (suppressing fire) biztosítani helyekre, ahol ellenség bújhat.

Itt én egy lövész karakterrel fedezetet nyújtok a lent nyomuló csapattársaimnak, míg a géppuskás fojtótüzet zúdít az ajtókba/ablakokba, illetve az épület bejáratai felé, ahol ellenségek mozoghatnak


Ha ez nem kivitelezhető, akkor jön az önfeláldozás. Feláldozható vagy. Egy értéktelen katona, akit lelőhetnek. Menj be, vedd elő a gránátod, akár robbantsd fel magad, vagy egyszerűen rohanj be, és okozz káoszt az ellenség sorai közt. Utána úgyis újraéledhetsz a rajparancsnokon. Ilyenre személyes példám, mikor Bridges of Druzhinán a 'K' pontot szándékoztuk támadni, mely egy kis szoba, de minden bejárat felől ellenséges géppuskák, és géppisztolyok védték. Hátulról azonban nem, így a folyosón ülő rajparancsnokra spawnoltam, és az épületet megkerülve egy éles gránáttal rohantam be hátulról folyamatosan, és mikor lelőttek, már nem volt idejük reagálni a gránátra, és egyszerre 3-4 játékost is megöltem. Ezt megcsináltam vagy 3x, és a káoszt kihasználva a többiek elölről be tudtak nyomulni, és elfoglaltuk a pontot.
Továbbá, ha a többiek látják, hogy tökös legény vagy, és megindulsz, sok esetben követnek téged, és lehet hogy épp elég ember tart veled, hogy megtisztítsa az adott helyszínt.
Mindenképp védelmezd a rajparancsnokod. Halj meg helyette. Lehet, hogy 2 másodpercen belül ráspawnol vagy 10 ember, és előrehaladhattok.
Azonban közelharcban rendkívül hátrányos helyzetben vagy, és nincs sok esélyed.
A lövésszel érdemes "kukázni". Ha találsz a földön géppisztolyt, géppuskát, öntöltő puskát, vedd fel nyugodtan, nagy segítség lehet. Még egy sima pisztoly is megmenthet, ha találsz egyet. Továbbá, ha találsz füstgránátot, mindenképp vedd fel, és használd fel, segítsd a csapatod! Ha találsz robbanószert, páncéltörő gránátot, szedd fel, és sipirc felrobbantani azt a tankot, tankcsapdát, ajtót, falat, vagy bármit.

Ne feledd, hogy feladataid közé tartozik a géppuskások ellátása lőszerrel, főleg ha a géppuskás tűzcsoportba kerülsz. Ilyenkor újra is tudsz éledni rajta, és egyúttal már adhatsz is neki egy adag lőszert. Volt olyan, hogy annyira jól álltunk, hogy egész körben csak az újratöltő pont, és a géppuskás közt szaladgáltam folyamatosan lőszert biztosítva neki.

Lövészként mesterlövészt is játszhatsz. Ha jók a látási viszonyok, többszáz méterről lelőhetsz valakit, noha a játékban ritkán van harc 150 méter fölött. Azonban nem ajánlott hátul campelve próbálni keresni az ellenséget, és durrogtatni. Arra valók a tényleges mesterlövészek. Menj, és tedd a dolgod, harcolj a fronton!
Amúgy meg egyébként is így jársz:


Fun fact: Ha jól célzol, vagy szerencséd van, egyetlen lövésből leszedheted a felderítőgépet. Az alábbi képen is pontosan így történt.
Egyéb megjegyzések
Gyakorold a csípőből tüzelést
Nagyon sokra viheted, ha kisajátítod a mesterségét. Egyrészt közelharcban több az esélyed, másrészt a játék nagyjai közé emelkedhetsz, mint pl Plupp, Slova, Pimpampum, Intense, és még egy pár ismert veterán, akik egy lövész karakterrel is képesek berohanni, és kitisztítani egy szobát, vagy akár egy épületet is. Ne feledd: A játék legerősebb fegyverét tartod a kezedben. Még egy haslövés is azonnal leteríti az ellenséget. Ez a játék nem arról szól, hogy kinek jobb a fegyvere, hanem hogy ki gyorsabb, ki lő először, és hova lő először. Ha szembetalálkozol egy géppisztollyal, és az első lövése a hasadba megy, nem sokra viszi ha túléled, és reflexből mellbelövöd a bivalyerős puskáddal. Ez nem COD, nem CS, nem Battlefield. Felesleges ugrálni, meg szaladgálni mint a mérgezett egér ha találkozol valakivel. Állj meg, szegezd rá a puskád, és lőj! Ha nem találod el, úgyis meghalsz, ha nem lősz, akkor pedig azért.
Kivéve ha profin lősz csípőből, és menet közben leteríted...


Oh bébi a kar98

Használd a manuális reteszelést (manual bolting)
Ez csakis előnyökkel jár. Többek között:
Gyorsabb reteszelés
Nagyobb tűzgyorsaság
Nem reteszel azonnal magától a karaktered, így láthatod hogy a lövésed célba ért-e, illetve ha rádtámadnak, és elvétetted a lövést, nem kell megvárnod, míg a karaktered felhúzza a puskát, hanem azonnal rohanhatsz ütni, szúrni, döfni, és talán azon a fél másodpercen múlik az életed
Mikor lősz egyet, újra is tölthetsz ha nem húzod fel a puskát. Ha felhúzod, és utána töltesz újra, akkor egy el nem használt éles töltényt vet ki a puskád, és egyel többet kell betöltened. Ez még nem gáz, de ha sokat csinálod, hamar elpazarolhatsz akár több, mint egy teljes tárnyi lőszert is.

Tipp
Mikor ellenőrzöd a tárad, egyszerű kikövetkeztetni mennyi van még benne:
Tele - 5 töltény
Több mint félig tele - 4 vagy 3 töltény
Majdnem üres - 2 töltény
1 tölténynél már újratölt a karaktered


Az elit lövész annyiban jobb, hogy öntöltő félautomata puskát kap (de választhatsz kézi ismétlőpuskát is)
Ő már sokkal ütőképesebb közelharcban is. Személy szerint nem is nagyon szeretem közép-nagy távolságban használni őket, mert utálom a G41, Svt-40 irányzékait, illetve kevésbé erősek (ám nem sokkal) a kézi reteszelésűekkel szemben az öltöltő mechanika miatt. Nagyobb távolságban esélyesebb túlélni egy félautomata puska lövését, mint egy kézi reteszelésűét. Ahogy én szeretem használni őket: Mikor nagyobb távolságból kell harcolni, illetve nyílt terepen, akkor az ismétlőpuskát választom. Mikor egyre közelebb kerülünk, és egyre több a közelharc, akkor váltok félautomatára.
3 Comments
... Aug 24, 2021 @ 12:01pm 
kössz
Atoka220  [author] Apr 7, 2021 @ 4:15pm 
Köszi a kedves szavakat. Nem hittem hogy te is magyar vagy :D
Dr. Rekt Apr 6, 2021 @ 11:50am 
Teljesen korrekt, igényes útmutató, érdemes követni.