Oxygen Not Included

Oxygen Not Included

40 ratings
Otomasyon Rehberi
By Ahmet Prefect
Otomasyon rehberime hoş geldiniz. Bu rehberde otomasyonun ne olduğunu, neden kullanılması gerektiğini ve otomasyon yapılarının nasıl işlediğini elimden geldiğince anlaşılır bir şekilde açıklamak istiyorum.
Rehberle ilgili olumlu veya olumsuz tüm geri bildirimlerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.
(Bu yaz tatilinde (2023) oyuna yeniden dönüp farklı bir rehber yapmak istiyorum. Oyunda zorlandığınız veya türkçe rehberi olsa harika olurdu dediğiniz şeyleri yorum olarak veya bana mesaj atarak belirtebilirsiniz.)
2
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Otomasyon Nedir?

Otomasyon: Endüstride, yönetimde ve bilimsel işlerde insan aracılığı olmadan işlerin otomatik olarak yapılması.
En basit tabiriyle otomasyon oyundaki makinelere hangi koşullar altında nasıl davranacağını öğretmektir. Belirlediğimiz koşulların doğru olup olmadığını belirlemek için sensörleri ve sensörleri makinelere bağlamak için de otomasyon kablosunu kullanırız.

Ne demek istediğimi oyun içinden bir örnekle açıklayayım.
Bildiğiniz gibi oyunda her bitkinin kendine özgü bir sıcaklık aralığı vardır. Eğer bitkinin sıcaklığı bu aralıktaysa bitki büyüyebilir değilse bitki büyüyemez. Diyelim ki biz Pincha Peppernut (Birpinçik Biber) yetiştirmek istiyoruz ve yetiştirmek istediğimiz ortamın sıcaklığı 25C. Pincha Peppernut (Birpinçik Biber)'un sıcaklık aralığına baktığımızda ise en az 35C olması gerektiğini görüyoruz bu da demek oluyor ki bir sorunumuz var. Bu sorunu çözmek için Space Heater (Oda Isıtıcı) koymayı düşünebilirsiniz. Her ne kadar sorunu çözecekmiş gibi gözükse de tek başına Space Heater (Oda Isıtıcı) koymanın bir sıkıntısı var: Ortam sıcaklığı 40C bile olsa Space Heater (Oda Isıtıcı) çalışmaya devam edecektir.
Eğer Pincha Peppernut (Birpinçik Biber) yetiştirdiğimiz ortam tamamen yalıtımlı değilse ortam sıcaklığı yükseldikten sonra Space Heater (Oda Isıtıcı)'ı yıkmak da bir çözüm olmaz çünkü oluşan ısı etrafa yayılacağından dolayı bir süre sonra sıcaklık tekrar 35C'nin altına düşecek ve ortam sıcaklığını yeniden yükseltmemiz gerekecektir.
Bu durumda Space Heater (Oda Isıtıcı)'a ne zaman çalışıp ne zaman çalışmayacağını öğretmemiz gerekiyor.
Bunu da Space Heater (Oda Isıtıcı)'ın yanına Thermo Sensor (Isı Sensörü) koyup ikisini birbirine bağlayarak yapıyoruz. Thermo Sensor (Isı Sensörü) ortam sıcaklığını alıp bizim ona verdiğimiz koşul ile değerlendirerek Space Heater (Oda Isıtıcı)'a doğru veya yanlış bilgisi gönderiyor. Space Heater (Oda Isıtıcı) ise kendisine gelen bilgi doğruysa çalışıyor değilse çalışmayı durduruyor. Böylece sorunumuz tamamen çözülmüş oluyor.

Elbette oyunda karşılaştığımız tüm problemler bu kadar basit ve anlaşılması kolay olmayabiliyor ancak otomasyonun temelde nasıl çalıştığını anlatabilmek için basit ve kolay anlaşılabilir bir problem seçtim.
Neden Otomasyon Kullanmalıyız?
Yukarıda bahsettiğimiz sorunu elbette otomasyon kullanmadan gerekli zamanda gerekli emirleri (aktif/deaktif etme veya yıkma/inşa etme) vererek de çözebiliriz. Ancak otomasyon kullanmadığımız bu durumun bazı dezavantajları var:
  • Oyuncunun sürekli olarak ortam sıcaklığını denetlemesi gerekiyor.
  • Verilen emirleri gerçekleştirmek için kopyaların bu işe zaman ayırması gerekiyor.
  • Yeterince hızlı değil.
Bu dezavantajlar arasında en büyüğün ilki olduğunu söylemek isterim. Çünkü oyun içerisinde karşılaştığımız tek sorun bu olmadığı gibi denetlememiz gereken tek sistem de bu olmayacaktır. Ve sistem sayısı arttıkça artık hepsine birden yetişememeye başlayacağız. Sonuç olarak sistemlerimiz teker teker patlak vermeye başlayıp bizi çıldırtma noktasına getirecektir ki zaten bu rehberi okuyorsanız bunun nasıl bir duygu olduğunu muhakkak biliyorsunuzdur.
Otomasyon Bakımından Yapı Türleri
Oyunda bulunan bütün yapıları dört ana gruba ayırabiliriz:

  • Otomasyon girişine sahip olan yapılar

    Bu türde bulunan yapılar sadece kendilerine gelen otomasyon verisine göre tepki verirler. Örneğin Coal Generator (Kömür Jeneratörü) kendisine doğru bilgisi gelirse aktif, yanlış bilgisi gelirse deaktif duruma geçer.





  • Otomasyon çıkışına sahip olan yapılar

    Bu türde bulunan yapılar sadece kendilerine verilen koşulu ve kendilerinin ortamdan aldığı bilgiyi karşılaştırarak sonuca göre otomasyon verisi üretirler. Örneğin Thermo Sensor (Isı Sensörü) oyuncunun kendisine verdiği koşulu ortam sıcaklığına göre değerlendirerek doğru veya yanlış bilgisi gönderir.




  • Otomasyon giriş ve çıkışına sahip olan yapılar

    Bu türde bulunan yapılar kendilerine gelen otomasyon verisi veya verilerini işleyerek yeni otomasyon verisi veya verileri üretir. Örneğin AND Gate (VE Kapısı) kendisine gelen iki otomasyon verisinin ikisi de doğruysa doğru, diğer bütün durumlarda yanlış bilgisi gönderir.




  • Otomasyon giriş veya çıkışına sahip olmayan yapılar

    Bu türde bulunan yapıların otomasyon bakımından hiçbir özelliği yoktur. Örneğin Airflow Tile (Hava Akışı Karosu) ne otomasyon verisi üretebilir ne de kendisine gelen otomasyon verisine göre tepki verebilir.




Otomasyon girişine sahip olan tüm yapıları ve bu yapıların kendilerine gelen otomasyon bilgisine göre nasıl davrandığının listesini görmek için LİNK[oxygennotincluded.gamepedia.com]
Otomasyon çıkışına sahip olan tüm yapıları ve bu yapıların hangi koşullarda hangi otomasyon bilgisini ürettiğinin listesini görmek için LİNK[oxygennotincluded.gamepedia.com]

İlk iki türden olan yapıların sayısının bir hayli fazla olmasından ve bu yapıların çalışma şeklinin kolay anlaşılabilir olduğunu düşündüğümden dolayı rehberde uzun uzun anlatmayı gereksiz buldum. Rehberin buradan sonraki kısımları üçüncü türden olan yapıların hangi durumlarda hangi çıktıyı gönderdiklerini içeriyor.
AND Gate (VE Kapısı)
A Girdisi
B Girdisi
Çıktı
YANLIŞ
YANLIŞ
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
YANLIŞ
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
DOĞRU
DOĞRU

AND Gate (VE Kapısı) kendisine gelen İKİ adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
Eğer kendisine gelen iki otomasyon girdisi de DOĞRU ise DOĞRU, aksi durumlarda YANLIŞ çıktısı gönderir.
OR Gate (VEYA Kapısı)
A Girdisi
B Girdisi
Çıktı
YANLIŞ
YANLIŞ
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
DOĞRU
DOĞRU
DOĞRU
DOĞRU

OR Gate (VEYA Kapısı) kendisine gelen İKİ adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
Eğer kendisine gelen iki otomasyon girdisi de YANLIŞ ise YANLIŞ, aksi durumlarda DOĞRU çıktısı gönderir.
XOR Gate (ÖZEL VEYA Kapısı)
A Girdisi
B Girdisi
Çıktı
YANLIŞ
YANLIŞ
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
DOĞRU
DOĞRU
DOĞRU
YANLIŞ

XOR Gate (ÖZEL VEYA Kapısı) kendisine gelen İKİ adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
Eğer kendisine gelen iki otomasyon girdisinden yalnızca teki DOĞRU ise DOĞRU, aksi durumlarda YANLIŞ çıktısı gönderir.
NOT Gate (DEĞİL Kapısı)
Girdi
Çıktı
YANLIŞ
DOĞRU
DOĞRU
YANLIŞ

NOT Gate (DEĞİL Kapısı) kendisine gelen BİR adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
Eğer kendisine gelen otomasyon girdisi YANLIŞ ise DOĞRU, DOĞRU ise YANLIŞ çıktısı gönderir.
BUFFER Gate (ARABELLEK Kapısı)
Girdi
Çıktı
belirlenen süreden kısa süren YANLIŞ
DOĞRU
belirlenen süreden uzun süren YANLIŞ
YANLIŞ
DOĞRU
DOĞRU

BUFFER Gate (ARABELLEK Kapısı) kendisine gelen BİR adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
BUFFER Gate (ARABELLEK Kapısı) kendisine gelen DOĞRU bilgisini anında iletirken, YANLIŞ bilgisini yeterince uzun sürerse iletir. Bu bekleme süre kullanıcı tarafından belirlenir ve 0.1 ile 200 saniye arasında olmalıdır.
FILTER Gate (FİLTRE Kapısı)
Girdi
Çıktı
YANLIŞ
YANLIŞ
belirlenen süreden kısa süren DOĞRU
YANLIŞ
belirlenen süreden uzun süren DOĞRU
DOĞRU

FILTER Gate (FİLTRE Kapısı) kendisine gelen BİR adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
FLTER Gate (FİLTRE Kapısı) kendisine gelen YANLIŞ bilgisini anında iletirken, DOĞRU bilgisini yeterince uzun sürerse iletir. Bu bekleme süre kullanıcı tarafından belirlenir ve 0.1 ile 200 saniye arasında olmalıdır.
Memory Toggle (Hafıza Anahtarı)
Set Girdisi
Reset Girdisi
Çıktı
YANLIŞ
YANLIŞ
DEĞİŞMEZ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
YANLIŞ
DOĞRU
DOĞRU
YANLIŞ

Memory Toggle (Hafıza Anahtarı) kendisine gelen İKİ adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
Memory Toggle (Hafıza Anahtarı) çıktısındaki DOĞRU bilgisini Reset Girdisi DOĞRU olana kadar saklayabilme özelliğine sahiptir. Yani Reset Girdisi YANLIŞ iken Set Girdisi sırasıyla YANLIŞ, DOĞRU, YANLIŞ, DOĞRU olsa bile ilk DOĞRU bilgisinden itibaren sürekli DOĞRU çıktısı gönderir. Eğer Reset Girdisi DOĞRU ise YANLIŞ çıktısı gönderir.
Signal Counter (Sinyal Sayacı)
DOĞRU Sayısı
Gösterilen Değer
Çıktı
1
1
YANLIŞ
2
2
YANLIŞ
3
3
DOĞRU
4
1
YANLIŞ

Signal Counter (Sinyal Sayacı) kendisine gelen İKİ adet otomasyon girdisini BİR adet otomasyon çıktısına dönüştürür.
Signal Counter (Sinyal Sayacı) kendisine kaç tane DOĞRU bilgisi geldiğini sayar ve belirlenen değere ulaştığında DOĞRU çıktısı gönderir. Reset Girdisi'nin DOĞRU olması veya belirlenen değere ulaştıktan sonra tekrar DOĞRU girdisi alması sayacı sıfırlar. Yani kendisine gelen her N. DOĞRU değerinde DOĞRU çıktısı gönderir.
(Yukarıdaki tabloda Signal Counter (Sinyal Sayacı)'ın 3 değerine ayarlandığı varsayılmıştır.)
Automation Ribbon (Otomasyon Şeridi)

Automation Wire (Otomasyon Kablosu) yalnızca bir tane otomasyon verisini taşıyabilirken Automation Ribbon (Otomasyon Şeridi) dört ayrı bölüme sahip olduğundan dolayı aynı anda dört bağımsız otomasyon verisini taşıyabilir. Ancak Automation Ribbon (Otomasyon Şeridi)'dan veri okuyabilmek veya üzerine veri yazabilmek için Ribbon Reader (Şerit Okuyucu) ve Ribbon Writer (Şerit Yazıcı) adı verilen iki yapıdan yararlanırız.

Ribbon Reader (Şerit Okuyucu) Automation Ribbon (Otomasyon Şeridi)'daki seçilen bölümün otomasyon verisini okuyup Automation Wire (Otomasyon Kablosu)'a iletir.

Ribbon Writer (Şerit Yazıcı) Automation Wire (Otomasyon Kablosu)'daki otomasyon verisini Automation Ribbon (Otomasyon Şeridi)'daki seçilen bölüme yazdırır.

Hangi bölümün üzerinde işlem yapılacağı oyuncu tarafından belirlenir.




Ribbon Writer (Şerit Yazıcı) aracılığıyla birinci ve üçüncü bölüme DOĞRU, ikinci bölüme YANLIŞ yazdırılıyor. Ardından Ribbon Reader (Şerit Okuyucu) aracılığıyla tüm bölümlerin değerleri okunuyor. Dördüncü bölüme herhangi bir değer yazdırılmadığı için YANLIŞ çıktısı çıkıyor.
15 Comments
Ahmet Prefect  [author] Apr 9, 2024 @ 12:18pm 
hayvancılık kısmında hayvan sayan bir sensörün olması lazım, tam olarak ne için soruyorsunuz ona göre cevap vereyim
SADPAPATYA Apr 8, 2024 @ 3:01am 
balıkları sayan otomasyonu nasıl yapacağız?
Arturion, the Dragon King Oct 3, 2022 @ 4:15am 
Hocam ellerine sağlık; PLC dersi aldığım lisans yıllarıma gittim bi an.
Bojack Aug 24, 2022 @ 9:48am 
very nice
SF:// ` Single Gamer `// May 28, 2022 @ 12:03am 
eline sağlık
Barus May 16, 2022 @ 1:31pm 
çıktı
Barus Nov 29, 2021 @ 12:00pm 
Hocam sınavda çıkar mı?
Arşimet Oct 5, 2021 @ 7:41am 
:steamthumbsup:
Ahmet Prefect  [author] Oct 4, 2021 @ 1:51pm 
haha yok hocam size değil diğer arkadaşa cevap olarak yazmıştım içeriğin biraz yetersiz kaldığını yoksa sizin yorumunuzu okuyunca ben de bayağı güldüm =D, ki gayet de haklısınız direkt tyt mantık otomasyon dediğimiz şey. güzel yorumunuz için çok teşekkürler
Arşimet Oct 4, 2021 @ 1:46pm 
rehber gayet güzel.gömmek için yazmamıştım :dip: