The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt

299 ratings
Grafik Optimizasyon Rehberi [The Witcher 3]
By TetraCube
Hepimiz oyunlarda en iyi grafiği en yüksek fps ile birlikte almak istiyoruz ve grafik ayarı yapmak önceden hazırlanmış düşük-normal-yüksek gibi seçenekler kullanarak tam manasıyla yerine gelmiş olmuyor. Bu rehberde The Witcher 3'ün grafik ayarlarını en iyi şekilde nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.
4
3
2
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Giriş ve Bilgilendirme
  • WARNING to those who don't speak Turkish. This guide was created by and combining the guides already in English. If you speak English, you can check sites in the bibliography.

  • Özet kısmında en iyi fps/görsellik ayarı önerimi bulabilirsiniz.
  • Grafik ayarları fps'e etkileri bakımından önem sırasına göre dizilmiştir.
  • Tüm ayarlar test edilirken diğer ayarlar en yüksekte tutulmuştur.

Test Sistemi
  • GPU: GTX Titan X 12GB
  • CPU: Intel i7-4790K CPU
  • PSU: NZXT 1200W HALE90 V2
  • Ram: HyperX Savage32GB 2133MHz
  • Ana Kart: Gigabyte Z97X Gaming G1
NVIDIA HairWorks
NVIDIA HairWorks saçların, kılların ve tüylerin durağan bir yapıda olmasını engelleyerek onlara dinamiklik eklemesiyle çağ atlatıyor. Ne yazık ki bunu yaparken fps'den en çok feragat etmemizi sağlayan ayar oluyor. Oyun bize bu ayarı temelde 3 kısımdan sunuyor: Kapalı-Geralt-Açık.
Bunların anlamı:
Kapalı: bu efekti hiçbir şeye uygulama.
Geralt: bu efekti Geralt'ın saçına sakalına uygula.
Açık: bu efekti karakterlerin saçına sakalına, bazı kıyafetlerin tüylü kısımlarına, hayvanların kürklerine ve yelelerine veya diğer kıllı bölgelere uygula.


Solda kapalı, sağda açık halini kurtlar üzerinde görebileceğiniz gibi muazzam değişiklere yol açabiliyor bu efekt.

HairWorks'ün fps'e etkisi:


Yeşillik Görüş Menzili (Foliage Visibility Range)

Yeşillik görüş menzili performansı en çok etkileyen ikinci ayar. Bu ayar yeşilliklerin (çim-çalı-ağaç) ne kadar mesafeden 3 boyutlu olarak oluşturulacağını belirler. Ne kadar 3 boyutlu cisim o kadar gölgelendirme ve fizik hesabı olduğu için fps'i oldukça fazla sınırlar.


Yukarıda da görebildiğiniz gibi sol taraftaki çimler düşük ayarda oluşturulamamışken normal'de ve ultra'da görülebiliyor. Ayrıca biraz daha dikkatli bakarsanız, ultra ayardaki çimenlerin ve resmin ortasındaki kulübenin altında kalan çalıların oluşturduğu gölgelerin normal ayara kıyasla daha gerçekçi durduğu fark edebilirsiniz.

Yeşillik görüş menzilinin fps'e etkisi:
Çevresel Perdeleme (Ambient Occlusion)

Çevresel perdeleme, ışığın değişken materyaller ve yarı saydam nesnelerle nasıl etkileşime girdiğini belirleyen grafik ayarıdır. Işık ve gölgeyle alakalı olduğu için sistemi oldukça yoran ayarlardan biridir. Ayrıca oyundaki gölgeleri 'gölge kalitesi'nden daha çok etkiler ve belirler.



Gölge kalitesi ultra'dayken bile çok net bir biçimde fark ediliyor ki çevresel perdeleme kapalıyken gölgeler yokmuş gibi görünüyor. SSOA ve HBAO+ da ise gölgeler ve çalılar ortaya çıkmaya başlıyor ve 2 boyutlu olmaktan biraz olsun kurtuluyorlar. HBAO+, SSAO'ya göre gölgeleri biraz daha yumuşak ve sadece gerekli yerlere uygulayarak göze daha doğru gözükmesini sağlıyor.



Keza burada da çevresel perdelemenin zırh ve kılıçlar üzerindeki etkisi gayet net bir biçimde ortada.



Yerdeki karolar ve tahta zemin arası boşluklarda çevresel perdeleme etkisi görülebiliyor.



Ve son olarak burada da masa üstündeki nesneler havada durmak yerine biraz olsun gerçekten masadaymış gibi duruyorlar.


Çevresel perdelemenin fps'e etkisi:
Gölge Kalitesi (Shadow Quality)
Seçeneklerden de anlaşılabileceği gibi gölge kalitesi düşürülebilse de kapatılamıyor. Çünkü bu ayar temelde gölgelerin ne yoğunlukta olacağını belirliyor. Örneğin düşük ayarda ağacın dalı hesaba katılmazken ultra ayarda dalın da gölgesi hesaba katılıyor.

Fotoğrafları yan yana koyunca aradaki farkı seçmek oldukça zor. Farkı daha iyi anlamak için buradan[international.download.nvidia.com] bakabilirsiniz.

Gölge kalitesinin fps'e etkisini asıl belirleyen 'çevresel perdeleme'dir bu yüzden gölge kalitesinden önce çevresel perdeleme kalitesine karar vermelisiniz.


Gölge kalitesinin fps'e etkisi:
Çimen Yoğunluğu (Grass Density)
Adından da anlaşılabileceği gibi 'çimen yoğunluğu' görüş alanındaki çimenlerin sayısını belirler. En yüksek ayarlarda bile etkisi fazla değildir.

Çimen yoğunluğunun fps'e etkisi:
Kenar Yumuşatma (Anti-Aliasing)
REDengine'de MSAA, TXAA ve FXAA gibi ayarlar bulunmuyor. Bunun yerine basit bir kenar yumuşatma özelliği konulmuş. 1920x1080 çözünürlükte oynuyorsanız bu özellikten faydalanabilirsiniz ama daha yüksek çözünürlüklerde bu özellik etkisiz kalıyor.

Kenar yumuşatmanın fps'e etkisi:
Doku Kalitesi (Texture Quality)
Doku kalitesi fps'e çok fazla etki etmez, bunun yerine ekran kartı belleği olan vram'e etkisi vardır. Yüksek ve ultra ayarlarda görsel olarak çok fazla bir fark yoktur.

Zırhın zincir kısmı ve deri kısmı üzerindeki detayları fark edebilirsiniz.

Doku kalitesinin fps'e etkisi:

Doku kalitesinin vram'e etkisi:

Su Kalitesi (Water Quality)
Su kalitesi ayarı dalgaların kırılmasını ve kıvrılmasını iyileştirir ve doğallaştırır. Bunun yanı sıra yüksek ve ultra ayarda su simülasyonu etkinleşir ve Geralt suda dalgalanmalar oluşturduğu gibi Geralt ve tekneler su dalgalarından etkilenir hale gelir.

https://youtu.be/hQ2YxTlf0ck
https://youtu.be/CNNbEwVyd0I

Su kalitesinin fps'e etkisi:
Sahne Parlaklığı (Bloom)
Sahne parlaklığı, parlak ışıkların görünümünü ve bir yüzeydeki parlak ışığın görünümünü yoğunlaştırır ve geliştirir. Sahne parlaklığı olmadan aydınlatma düz görünebilir ve özel efektler donuk olabilir. Fps üzerinde belirgin bir etkisi yoktur.
Işık Işınları (Light Shafts)
Işık ışınları ayarı, binaların ve ağaçların arasından süzülen ışıkları yani hüzmeleri ekler. Sahne parlaklığı (bloom) ile beraber kullanılmalıdır. Fps üzerinde bir etkisi yoktur.
Keskinleştirme (Sharpening)
Keskinleştirme, oyundaki nesnelerin kenarlarını belirgenleştirmeye yarayan bir efekttir. Fps üzerinde bir etkisi yoktur.
Alan Derinliği (Depth of Field)
Alan derinliği, çok uzaktaki nesnelerin bulanık gösterilmesiyle odağın yakında toplanmasını sağlar. Bu ayar sizin bu efekti sevip sevmemenize göre açık veya kapalı bırakılabilir. Fps üzerinde belirgin bir etkisi yoktur.
Bulanıklık & Hareket Bulanıklığı (Blur & Motion Blur)
Bulanıklık ve hareket bulanıklığı adından da anlaşılacağı gibi ekranı hareket ettirdiğinizde oluşan bulanıklık efektidir. Bu ayar sizin bu efekti sevip sevmemenize göre açık veya kapalı bırakılabilir. Fps üzerinde belirgin bir etkisi yoktur.
Kenar Parlaklığı Yitimi (Vignette)
Kenar Parlaklığı Yitimi, ekranın kenarlarının daha koyu olmasını sağlayan görsel ayardır. Fps üzerinde bir etkisi yoktur.
Ayrıntı Seviyesi (Detail Level)
Ayrıntı seviyesi, kan sıçraması ve yanmış toprak efekti gibi çıkartmaların kalıcılığını belirler. Ayrıca oyundaki savaşlar çoğunlukla çalılıkların olduğu alanlarda geçtiğinden bu çıkartmalar kolay kolay görülmezler. Bu yüzden fps üzerinde büyük bir etkisi yoktur.
Kromatik Sapma (Chromatic Aberration)
Kromatik Sapma, ucuz kamera lensleri ve yanlış çekilmiş fotoğraflar ile ilişkili, eski bir görsel kusurdur. Oyunda görsel olarak çok bir etkisi gözlemlenmez. Fps üzerinde bir etkisi yoktur.
Arazi Kalitesi (Terrain Quality)
Arazi kalitesi ayarı, tepelerdeki ve çeşitli arazilerdeki mozaikleme kalitesini belirlemeye yarar. Ancak oyunda herhangi bir etkisi görülemez veya ölçülemez. Fps üzerinde bir etkisi yoktur.
Arka Plan Karakterlerinin Sayısı (Number of Background Characters)
Arka plan karakterlerinin sayısı, bir bölgede bulunacak maksimum NPC sayısını belirler ve ayarlar sırasıyla 75, 100, 130 ve 150 eşik değerlerine karşılık gelir. Oyunun hiçbir bölgesinde aynı anda 75 den fazla NPC bulunmadığından bu ayarın bir önemi yoktur.
Özet
En iyi görsellik ve maksimum fps ayarı aşağıdaki gibi olmalıdır. Sisteminizin el verdiği şekilde kısabilir veya arttırabilirsiniz.

İleri Düzey İşleme
Bulanıklık & Hareket Bulanıklığı
Kullanıcı Tercihine Bağlı
Kenar Yumuşatma
Açık
Sahne Parlaklığı
Açık
Keskinleştirme
Kullanıcı Tercihine Bağlı
Çevresel Perdeleme
SSAO
Alan Derinliği
Kullanıcı Tercihine Bağlı
Kromatik Sapma
Etkisiz
Kenar Parlaklığı Yitimi
Kullanıcı Tercihine Bağlı
Işık Işınları
Açık

Grafikler
NVIDIA HairWorks
Kapalı
Arka Plan Karakterlerinin Sayısı
Etkisiz
Gölge Kalitesi
Düşük
Arazi Kalitesi
Etkisiz
Su Kalitesi
Yüksek
Çimen Yoğunluğu
Yüksek
Doku Kalitesi
Yüksek
Yeşillik Görüş Menzili
Normal
Ayrıntı Seviyesi
Etkisiz

Nvidia HairWorks detaylı ayarlarına dokunulmadan minimum fps kaybıyla oldukça güzel görüntüler oluşturabilir. Bunu göze alırsanız sadece Geralt'a uygulananı değil her şeye uygulanan ayarı(Açık) seçmenizi öneririm.
Kaynakça (Bibliography)
35 Comments
Halıflex Jun 26, 2023 @ 5:34pm 
tertemiz bir rehber olmuş keşke tecnopat"tada ekleseydin bunu
theycallmeyuki Jun 24, 2023 @ 2:07pm 
hocam basta gördüğümde bu ne ya yine sallamasyon bir seyler yapmıslar sanırım diye güle güle girdim. Yanılttınız beni, elinize sağlık çok tesekkürler yararlı bilgiler için.
Bi-Perva Apr 30, 2023 @ 2:50pm 
RTX3060 6gb 16gb ram i7 11600H ayarları yaptım yüksek ayarlarda maks 60 fps alıyorum
fury Mar 18, 2023 @ 8:55pm 
R9 270X ekran kartım var hangi ayarları yapmam daha doğru olur? Özet kısmında ki ayarları yapsam olur mu?
patrickbateman Nov 2, 2022 @ 10:10am 
delişıs
:steamsalty:
sadrazamali Jan 18, 2022 @ 1:29am 
normalde oyunu aynı görsellikte 45 fps civarı oynuyordum ve suan 80 nin bile üstüne cıkıyorum cok tesekkurler
Darth Recluse Jul 23, 2021 @ 5:31am 
Teşekkür ederim. Bazı bazı ayarları yükselterek GTX 1650 ile 75 FPS yakalıyorum.
efo May 21, 2021 @ 10:12am 
ellerine sağlık, güzel rehber.
Joker Mar 31, 2021 @ 7:05am 
aga iyi güzelde en düşük ayarlarda 7fps alıyom onu nası halletcez
Alakavra Mar 30, 2021 @ 2:47am 
çok teşekkürler