Starbound

Starbound

93 ratings
Starbound Türkçe Rehber :
By kazaktan
ÖNEMLİ OKU BENİ: Özellikle belirtmeliyim ki burada ki bilgiler bana o an öyle gelmiş olan aklımda yanlış kalmış olabilen bilgilerde olabileceğinden her ne kadar doğru bilgi vermek istemiş olsam da yanlış bilgilerde olabilir. Bu hata payını bilerek okuyun. Kesin bilgiler için Starbound Wiki sayfasına bakmanızı öneririm alt tarafa bağlantıyı adresini koydum ama tabi ki rehberinde genel anlamda işinize yarayacağını düşünmekteyim .

Starbound hakkında size kendi tecrübelerimi paylaşıyorum. Bunu yaparken Starbound wiki sayfasındanda yardım aldığımı belirtmeliyim. Sonuçta her şeyi aklımda tutamam. Starbound birçok güncelleme gelmiş bir oyun. Bu oyunu bazıları için karmaşık gelmesine sebep olmuş olabileceği demektir. Bende herkesin yararlanabileceğini düşündüğüm en azından bazılarının işine yarayacağı bir rehber yazıyorum. Aklımda olan rehber şekli ise oyunun en temel seviyesinden başlayıp ileri seviyelere kadar katman katman herkesin yararlanabileceği bir rehber haline getirmektir. Yani Karakter oluşturmak gibi temelden başlayıp ilerleyeceğim. Şu an itibariyle oyunu 780 saatten fazla oynamış bulunmaktayım. Yani bu beni ne kadar tecrübeli yaparmı bilmiyorum. Ama yinede bildiklerimi yardım alaraktan size aktaracağım. Rehberde yanlış bilgi veya yanlış anlaşılan bir yer olursa ki ben buna dikkat etmeye çalışıyorum lütfen belirtin.

Savaşlar, gelişmeler,yapılar vb. konularda sizlere yardım edeceğim. Sorularınız var ise sorabilirsiniz de.

Ayriyeten kurduğum Starbound Grubuna sizi beklerim. Amaç Starbound oynayanları ama beraberde oynamak isteyenleri toplamak. Davetinizi atın ve gruptakilerle iletişime geçin. Gruptakilerle iletişime geçmeseniz de grupta olmanız size oynamak için teklif gelebileceği demektir. Zaten grubun amacı da bu. Türklerin olduğu Starbound topluluğu oluşturmak.

https://steamcommunity.com/groups/Starbound_Kardesligi

Rehberi sevmişseniz ise ... puan veya beğenme butonu var mı burada? Neyse varsa puanlayada bilirsiniz ya da beğenebilirsiniz. Artık ne varsa.

Not:Zaman içinde geliştirilip yeni eklentiler de eklenecektir.(Tabi yazma isteğim olur ise). Takipte kalın.

Yazarken yardım Aldığım Starbound wiki Sayfası: https://starbounder.org/Starbound_Wiki
3
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Karakter menüsü ve oyunun zorluk derecesi:
Irk seçimi hakkında:
Karakter tasarlama kısmının belki en göze çarpan kısmı doğal olarak da karakterin görünümü oluyor. Oyun size bu noktada ırk seçiminde bulunmanızı istiyor oyuna genel anlamda fazla etkisi olmayan ve sadece estetik bakımdan yardımcı olduğu denilebilir(Karakterlerin oyuna etki eden belirleyici özelliklerinin olduklarını görmedim ya da fark etmedim). Ama size önerim şudur oyunu baştan başlarsanız farklı karakter seçin ve o farklılıkları da deneyim edin.
Seçtiğiniz karakterin size oyunda kendi yaptığınız silah, zırhların görünümü, geminizin dizaynı ve gemide bulunan size özel evcil hayvanın türü dışında bir yenilik getirdiğini söyleyemem.
Not: Novakid ırkının silah yapısı atışlı silahlardır .

Oyunun zorluk dereceleri:
Karakterin ırkı ve görünümünü tasarlama dışında oyun sizden zorluk derecesini de seçmenizi istiyor.

1. Casual: Bu zorluk derecesinden başlarsanız ki bu sizi en az zorlayan olacaktır. Ölünce eşyalarınız düşmeyecektir ve pixelinizin yani oyunun para biriminden elinizden bulunanın %10 gidecektir. Gezegenin en alt katmanlarında bile olsanız uzay geminize ışınlanma yapabileceksiniz ve açlık gibi bir dert de olmayacak. Bu bir yandan iyi çünkü açlık sinir bozucu olabiliyor. Ama bir yandan da oyunun bir bölümünü öldürüyor. Yani oyunda tarla yapmak için bir bölüm var. Ve çeşitli birçok yemekte var. Bu yiyecekler size kısa süreliğine de olsa size çeşitli özelliklerde veriyor. Ama üzmesin bu sizi yine bu yiyecekleri tüketebiliyorsunuz. Fakat oynarken yemek tüketme ihtiyacı görmeyeceğinizden yemek olayını unutup gidebilirsiniz uzun bir süre. Yani bende böyle oluyordu.

2. Survival: Bu zorluk derecesinde ölüm durumunda pixelinizin %30'nu kaybedersiniz. Eşyalarınızın ise bazılarını öldüğünüz yerde bırakırsınız(Yemek, tohum, materyal, sağlık materyalleri vb.) ama belli başlı eşyalarınız düşmez (silah, fener, elbise, müzik aletleri, mobilya vb). Ayrıca gezegen yüzeyinden veya gezegen yüzeyine yakın yerlerde ışınlanabilirsiniz ki yine arka planınız yer yüzeyine yakın kısımları görmeli. Fazla derin katmanlarda gemiye ışınlanma yapılmıyor yani maden gibi yerlerden çıkmak için ekstra çaba vermeniz gerekecektir. Gideceğiniz yolları ayarsız kullanmak kötü olabiliyor. Ölme durumunda topladığınız materyalleri bir daha bulamayabilirsiniz. Tabi ki açlık barı da ekleniyor. Bu bar eğer sıfıra düşerse can barınız hızla sizi öldürene kadar azalıyor. Geminiz oyunun başında size fazla doyurucu konserveler verecektir. Tavsiyem bunları açlık sorununu çözene kadar iyi kullanın.

3.Hardcore: Bu zorluk seviyesi survival da olduğu gibi sizi kısıtlıyor tek fark ise ölünce bitiyor olması yani tek bir can hakkınız var.

Bence bu zorluk derecelerinden tavsiyem survival mod olmasıdır. Açlığın olması ve tek canınızın olmaması her yerden geminize kaçamamanız. Oyunu sizin için daha zor kılıyor. Ayriyeten tarla yapımı için sizi teşvik etmesi ve yediğiniz besinlerin size can dışında ekstra yeniliklerde veriyor olması da oyunu biraz daha çeşitli ve güzel kılıyor ama açlık olayı gerçekten de bir işe odaklıyken
yapı yaparken veya maden kazarken yemeğinizin olmayışı gibi işinizi bölüp can sıkıcı olabiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak açın.

Not: Oyun zorluğunun ise aldığınız hasar konusunda size bir etkisi olmuyor.

Pixel kaybı: Oyunda pixel kaybı başlarda pek etkisini göstermiyor. Çünkü pixel az olduğu zaman, sizden miktar olarak yüzde cinsinden aldığından dolayı pixel kaybı da az oluyor.
Yani pixel kazandıkça, öldüğünüzde kaybınız da onla doğru orantılı artıyor. Hayatta kaldıkça yaşamak sizin için daha değerli oluyor ve bu durum öldüğünüzde canınızı daha çok yakar hale getiriyor. Tabi ki oyun ileride bir üretim masası yapmanıza olanak tanıyor. Bu bir üretim masası pixel kaybı yaşarım diye ölme korkusunuzu önemli derecede azaltıyor.Bu bir pixel dönüştürücü. Bu çalışma masası pixelinizi sandığa koymak gibi elle tutulur külçe haline getiriyor. Bu üretim masasını üretebilmek için son seviye Inventor's Table(Mucit Masası) lazım. İyi bir gelişmişliğe kadar bunu üretmek zordur. Her iki masasının da yapımı.

Çok rahatsız olduğum iki sinir edici ölüm:
Daha önce dediğim gibi Açlıktan dolayı çok saçma ölebilirsiniz. Yemek olayı gerçekten can sıkıcı olabilir. Bir yapı yaparken, bir işle uğraşırken veya bir afk kalma durumunda (oyun devam ediyorsa) vb. gibi bir çok can sıkıcı durumda ölebilirsiniz. Yemek olayı için tarla yapın. Yapmayacaksanız en azından okla avlanın (okla yemek ve materyal çok düşer). Toplayıcılık yapın. Ayriyeten yüksekten düşerek de çok gereksiz ölebilirsiniz. En son güç seviyesinde bile olsanız. Yüksekten düşüp çok kolay bir şekilde ölebilirsiniz. Bunu azaltmanın bazı yolları da var elbette. Örneğin düşmeden gemiye ışınlanabiliyorsanız yapın. ama bu çok denk gelmez. En yararlı çözüm Outpostta açılan özelliklerinizden hoplama desteği gibi çözümler olabilir. Bu başka bölümde daha ayrıntılı bir konusu, oda yazarsam artık.
Tebrikler ölmedin! En azından şimdilik:
Uzay gemimiz:

Oyuna başladığınız zaman eğer Skip intro mission demediysek güzel bir gezegende yatağımızda her şeyin başladığı o gün uyanıyoruz...
Kurtulduğumuzda ise gemimiz ilk başlarda hasarlı oluyor.

Gemide her ırka özel bir evcil hayvan bulunuyor ve bizi ilk o karşılıyor. S.A.I.L adlı geminin yapay zekası bir dolap(64 hazneli bir dolap var ve yanılmıyorsam eşya kapasitesi en geniş olan 2. dolap budur.), Geminin yıldız sistemlerini gezebilmesi için yakıt sağlayan benzin haznesi ve pilot koltuğu.
gemi ise zaman içerisinde gemimizi ise büyütebilme imkanımızda oluyor.

Gemimizi tamir etmenin yolu Outplost denilen yere gitmekte, Outplosta gitmenin yolu ise gezegene iniş yapmakla olur. Ama ilk önce gezegen hakkında bilgiye de sahip olmalıyız bu kısımda elimde ki bilgileri ve tavsiyeleri anlatmaya çalışacağım.

İlk gezegen:
Gezegen gentle galaksisinde bulunan lusy denilen yapıya sahip bir gezegenden oluşuyor.
Gezegende bakır,gümüş,altın,kömür ve elmas gibi temel madenler ve demir madeni bulunur(Demir her gezegende bulunmayabiliyor). Yağmur ve bazılarında fazladan zararsız küçük parlak yağmur yağar. Gezegende mutlaka düz az ağaçların olduğu ovalar olur. Ama gezegende fazladan biyomlar da bulunur. Bunlar gördüğüm kadarıyla uçurumlu yüksek dağlar, sık ormanlar, bataklık arazileri ve çiçeklerle dolu içinde size sağlık sağlayabilecek kısımlarında olduğu farklı biyomlara da rastlayabilirsiniz. Çevrede terk edilmiş binalar sarmaşık tutmuş yıkık taştan kuleler gibi yapılarda sık sık görebilirsiniz de.

Her başlangıç gezegeninde yani lush yapısına sahip bir gezegende bir adet Teleporter ve Maden ağzı bulunur.

Teleporter:
Teleporter sizi Outpost isimli bir tane yere götürür. Ve bu yer oyunun görev tabanını oluşturur. Yani bu yere gitmeden o gezegenden çıkamazsınız. Görevlerde ilerleyemezsiniz. Yani oyunda gelişemezsiniz. Bu yer ise 20 core fragmentle çalışır.

Maden Ağzı
Bu ağızdan içeri girin ve keşfedin. İçerisinde bulacağınız bolca sandığın içerisinden size yirmiden fazla core fragment ve başlangıç seviyesinde size yardım edecek materyal, silah, flayer gibi işinize yarabilecek eşyalarda bulacaksınızdır.

Not: Core fragmetler gezegenin en alt tabanında da bulunur bu kısıma gidip toplamanızı son çare olarak kullanmanızı öneririm.
Yaşanacak bir yer:
Gezegene ilk teleport olduğumuzda yapılması gereken veya yapılmasa da yapılması size yarar sağlayacak bilgiler vereceğim.

İlk gün:
Geceleri dışarısı her gezegende daha tehlikelidir. Bundan dolayı gece vakti olduğunu görürseniz (yani ilk gezegene inişinizde) sıkıntı yaşanabilir. Gecenin bitmesini bekleyin ya da fazladan risk alın ne yazık ki bunun dışın da yapılacak bir çözüm yok. Gündüz vakti ise hızlı olun ve amacınız gezegenin çevresinde tam tur atmak olsun. yol üzerindeki bitkileri toplayın(Yalnız meyveyi almayın tohumuyla beraber), ağaçları kesin, sandıkları açın, yeryüzünde bulunan madenleri toplayın, sarmaşıkları kesin ve üstteki konuda belirttiğim teleporter ve maden ağzı bölgesini bulun.

Bir evin olsun:
Gezegeni tur atma işi ve materyal toplama işi bittiğinde. Gelişebilecek bir yer yapın yani bir ev yapın ama ilk soru şu oluyor evi nasıl yapacağız. Yani ev yeryüzünde mi olsun uzay gemimiz mi olsun? Ben şunu şöyle diyebilirim ki her ikisininde avantajları var. Ve dezavantajları da var.

Örneğin evinizi uzay geminize yaparsanız gemi nere ev oraya olacaktır. Ama size belli gelişmişliğe kadar hikayede belli ilerlemeye kadar geminizi geliştiremeyeceksiniz. Son derece dar alanlar oluşturur buda size. Evi yeryüzünden başlatırsanız geniş alan sunar ama bu sefer gezegene sadece teleporter veya bayrak denen öge sayesinde gideceksiniz buda sizi gezegene kısıtlar. Tabi başlangıç durumu için bu durumlar söz konusu. Belli bir gelişmişliğe ulaştığınız da geminizde de eviniz olur, gezegenlerde de eviniz olur.

Ne kadarda çeşitli yerlere bir yaşam alanı yapabilme imkanınız olsa da örneğin okyanus altına kurabileceğiniz yada asteroit arazisine kurabileceğiniz yerler gibi. Başlangıç seviyesindeki bir oyuncu için, ideal 2 farklı alan olduğunu söyleyebilirim.

1.İlk gezegeninizin içine kuracağınız yani yeryüzünde bir ev:
Başlangıç için ideal olan yeryüzünde yapmanız olacaktır bana göre. Daha geniş alan size sunacaktır. Bunun yanında tarla ve benzeri ihtiyaçlarınızı da karşılayabileceksiniz de(gemiye nazaran daha rahat karşılarsınız). Ne kadar gelişirseniz evinizde öyle gelişip büyüyecektir. Ve bunun bir sınırı olmayacaktır.
Evin yapısı size kalmış oluyor. İsterseniz terk edilmiş harabe binaları onarın büyütün ya da kendiniz en baştan uygun, seçtiğiniz bir arazide yapın. Bu tamamen size kalmış.

2. uzay gemisin de ev:
Uzay gemisi hızlı ulaşım güvenirliği sizinle beraber hareketi sayesinde seçilebilir ama dar bir alan içinde yaşarsınız(tabi ki oyun başlarında). Geminiz büyütürseniz rahat edersiniz elbetteki ama ben başlangıç olarak evi gezegene yapmayı tercih ediyorum. Ama yinede ileride en azından uzay geminizi de dönüştürün bir eve. Yani kullanışlı olsun. Başkalarının oyununa veya server'larına aynı karakterle katıldığınızda sadece siz değil aynı zamanda geminiz de sizinle geliyor. Bu da eşyalarınızı geminizle de taşıyabileceksiniz demek. Çok kullanışlı bir gemiyi başkalarının oyunlarında oynayabilmek de çok hoş :)

Üretim:
Başlangıç seviye üretim:
Oyunda üretim yaparken ilk önce 'C' tuşu veya sağ üst tarafta bulunan İngiliz anahtarlı ambleme (Crafting) kullanarak açarız. Burada yapabileceğimiz kamp ateşi, sağlık, ip, tahta blok (Timper), basamak (Platform), meşale , bayrak(Flag) ve Mucit masası (İnventor's Table) yapabiliyoruz.

Bayrak (Flag):Oyundaki temel ve yapılabilen ucuz ama tek yönlü bir teleport yapabilmemizi sağlar.
koyduğumuz yere kaydedersek o bayrağı koyduğumuz yere ışınlanabiliriz. Ev veya bazı yapılar maden gibi yerlerde kısacası daha sonra gidilebilecek yerlere kurulabilir.

Seviye 1 Mucit masası (İnventor's Table): yapacağımız üretimin temelini atar.
İçinde bulunan ögelerin hepsini yapmanızı öneririm.

-Ocak: Temel seviye ocaklar size demir,bakır,gümüş,altın,tugsten madenlerinin külçeleri ve ek olarak cam, kağıt, şırınga, cam kavanoz... gibi temel materyallerin yapımını sağlar. Gelişen ocaklar sizin daha çeşitli madenleri külçe haline getirebilmenizi sağlar.

-Örs:Temel seviye örs sizin zırh, silah, atılabilir nesne (bomba gibi),ve EPP sırt çantasını yapabilmenizi sağlar. Geliştikçe daha güçlü zırhlar silahlar ve daha iyi EPP yapmanızı sağlar.
Not: EPP sizin gideceğiniz üst galaksilerde hayatta kalmanızı sağlar. Aşırı soğuklardan koruması gibi.

-Dikiş Makinesi: Temel seviye makinesi sizin iplik, kumaş,pamuk yünü ,pelerin, ırkınıza ait bazı elbise çeşitlerini, boks eldiveni ve Ayı Teddy yapabilmenizi sağlar. İleri hallerinde eldiven çeşitliliği ve daha farklı kumaş parçaları yapılabiliyor olacaktır.

-Tahta tezgah(Wooden workbench): içerisinde ev yapımı hakkında malzemeler bulunur kapılar, kutular, yataklar, bloklar, lambalar ve dekorasyon ögeleri bulunur.

-Yiyecek arama masası(Foraging table):Türkçesi biraz tuhaf da olsa yapabileceğiniz işlemler temel olarak fosil arama, maden arama,balıkçılık, avcılık ve tarla yapımı hakkında bize yardımcı olur. İleri seviyesinde ise bunlara ek malzeme getirir.
Tarla:
Basit seviye tarla:
Oyunda tarla sistemi için en temel eşyalardan biride Yiyecek arama masasıdır (Foraging table).
Tarla derken de yalnız çapa ve sulama değildir. Hayvancılık da oyunda vardır. Ama şimdilik tarla kısmını anlatacağım.

Basit seviye bir tarla yapmak için Yiyecek arama masasından (Foraging table) yapmış olduğumuz çapa ve ihtiyaç doğrultusunda tahtadan su kovasını kullanırız gerçi yağmurda işi çözer. Yani en basit anlatımıyla çapalayıp istediğimiz tohumu eker ve sularız.


Tarlayı Sulama:
Tarla ıslak olduğu zaman bitki bir kademe büyür. Büyüdüğünde ise toprak kurur toprak ıslanırsa büyüme işlemi tekrardan başlar ve yine bir kademe büyür.(Bitki sulanır sulanmaz büyüme hemen gerçekleşmez.) Bu işlem bitkinin olgunlaşmasına kadar sürer. Oyunda seçtiğiniz gezegenin hava koşulları burada önem taşır. Standart bir Lusy gezegeninde ki bu gezegen, bizim oyundaki başlangıç gezegenimizdir. Bu gezegenlerde Yağmur yağarken, kurak gezegenlerdeyse yağmur yağmayıp. Kum fırtınaları gözükebilir. Hatta gezegen olarak zehirli olan gezegenlerde asit yağmurları gözlemleyebilirsiniz. Bundan dolayı oyun başlarında size tavsiyem tarla yapacağınız yerin hava koşuluna dikkat etmenizdir. Ama yağmur, tarla sulamada tek yöntemde değildir. Bunun için tahtadan su kovası da yapabilirsiniz. Bu yağmur olamayan yerlerde örneğin uzay geminizde bitki yetiştirebilmenizi sağlar. Üstelik içinde her zaman su bulunduğundan doldurmak gibi bir uğraşta gerekmez. Kısacası tahtadan su kovasıyla yağmur olmadığı zaman veya yerlerde bitkilerinizi büyütebilirsiniz. Ayriyeten de eğer her yerde rahatlıkla tarlanızı sulamak istiyorsanız ise 2. seviye Yiyecek arama masasından (Foraging table) otomatik sulama sistemini (yani fıskiyeden bahsediyorum) yapabilirsiniz.

Not:Korkuluklar ise dekorasyon anlamı taşır.

İpek:
Oyunda giysi yapımında kullanılan bir faktörde ipektir ipeği elde etmek içinse Moth Trap kullanılmalıdır Moth Trap elde etmek içinse, Yiyecek arama masasından(Foraging table) kullanırız. (Resimde barakanın yanında bulunan tahtadan küçük çatılı yapılar)
Zaman içinde ipek oluşur ve lamba yandığında kullanıma hazırdır.

Ağaç dikimi:
Ağacı kesmemizin temel nedeni odunundan yararlanmaktır. Ama bu bazen zahmetli olabilir.
Bunun için kestiğiniz ağaçlardan çıkan tohumları toprağa istediğiniz bir kısma yerleştirin(Çapaya ihtiyaç duymayacaktır). Ve bunu art arda tekrarlayıp yoğun ağaçlık alan elde ederek ağaçları kesin. Bunu tekrarlayarak odun sıkıntısını büyük oranda çözebilirsiniz. Hem kolaylıkla yapılabilen hem az zahmetli bir sistemdir.
Madeni materyaller:
Madeni materyaller oyunda olmaz ise olmazlarındandır. Oynadığımız zaman maden ihtiyacımız hep olacaktır.

Oyundaki temel madenler ise Elmas,Gümüş,Altın,Bakır,kömür ve Core Fragment dir. Bu madenlere oyunun birçok yerinde karşılaşabiliriz. Temel dememin sebebiyse birkaç gezegen türü istisnası dışında her gezegende çıkıyor olmasıdır. Madenlerin doğal olarak asıl önemli kısmı yerin altında kazılmayı bekleyen kısmıdır. Ama Astroitlerde bakır gibi altın gibi gümüş gibi çok büyük damarlar da bulunur. oralarda da kazı yaparak çok şey kazanabilirsiniz.

Her gezegenin temel madenleri dışında Titanyum, Tungsten gibi onlara özel madenleri de bulunur. Bu maden çeşitliliği gezegenden gezegene değişiklik gösterse de özellikle de bazı gezegenlerde fazladan maden çeşitliliği gözlenebilir. Madenlerdeki bir madenin bir diğer madene baskınlık miktarı da değişiklik gösterebilir. Örneğin bir gezegende hem Tungsten hemde Titanyum bulabilirsiniz ama Tungsten bulmakta zorlanırken. Titanyum rahatlıkla bulursunuz. Yani Titanyum o gezegende Tungstene daha baskındır. Bana hep böyle geldi maden çeşitliliğindeki yoğunluk.

İstediğiniz maden çeşidi güneş sisteminizde de olmayabilir. Örneğin Gentle galaksilerinde (Lush ve Barren gezegen çeşidl hariç.) Tungsten bulunur. Ama diğer madenler için farklı galaksilere yol almanız gerekir. O galaksilere uyum sağlamak içinse Epp yapmanız gerekir. Epp her geliştiğinde sıradaki zorlu galaksiye gidip ilerleyebilmenin ve madenlere ulaşabilmenize olanak tanır.
Buda oyunun ilerleyişi için çok gereklidir.
Maden kazmak:
Oyunda maden kazısı için en temel öge Matter Manipulator dür. Bu modül geliştirdikçe daha rahat kazarsınız ve Size bazı eklentiler sunar.

Kazı için kullanılan ek aletler:
Kazı işlemleriniz başlarda çok yavaş ilerler. Çünkü manüplatörünüz az alanı kazar ve yavaş blok kırar. Bu seviyelerde kazmalar işinize yarar. Kazmalar ise birkaç çeşidi bulunur bakır veya elmas gibi. Elmas kazma diğerlerine göre daha zor bulunur. Anladığım kadarıyla sadece daha dayanıklı oluyorlar. İleri seviye kazı aleti bulursanız (2x2 kazar ama hızlı kazar) bu kazıcıyı ise zorlu madenlerde kullanmanızı öneririm elmas gibi.

Maden içerisinde ilerleyiş:
-Yerin altına doğru tünellerle de girebilirsiniz kazarak da. Ama mutlaka yerin belli bir kısmında birbiri ile bağlantılı büyük ya da küçük tünellere rastlarsınız. Bu tünellerin içerisinde sandıklar, yapılar, Biyomlar ,küçük ,büyük kapsüller, Hatta özel geçit kapıları da bulabilirsiniz ama başlık gereği sadece maden kısmını anlatacağım.

Yerin altına doğru ilerledikçe katman katman seviyelere ayrılmıştır. Her alt katman daha zorlu ve tehlikeli olmasına karşın daha ödüllendiricidir. Yüzeyin biraz altında maden bulamazken alt katmanlara doğru maden çeşitliliği de bulabilme miktarınızda artar. Her gidilebilinen gezegenin en alt katmanında(Barren nadir gezegeni ve aylar haricinde) magma bulunur magmaya ilk rastladığınız katmanın yakın kısımlarda ise madenden çok Core Fragment bulunur.
Not: Magma gerçekten tehlikeli olabilir. Canınızı sabit bir seviyede almaz. ilk başta anlık değmede az alsa da biraz bile dursanız hemen ölebilirsiniz, can alma hasarı katlanarak artar. Dikkatli olunmalıdır.

-Magma katmanında ise bir canlıya rastlamazsınız.Ama maden katmanlarında, katmanlara özgü farklı canlı türleri bulunur. Bunların hepsi saldırgandır.
Eğer kolay modda oynamıyorsanız gezegen yüzeyine çıkmak sizin için bir işkence olabilir. Bunun için gittiğiniz yerlere meşale bırakıp bir iz oluşturabilirsiniz. yada düz kazabilirsiniz de ama bu zorlu olabilir. Ve ölseniz(Zor ve Kolay mod haricinde) eşyalarınıza ulaşamayabilirsiniz.O can havliyle gezegene, o madene sağlıksız, bloksuz gidip o eşyaları aramak zor olduğundan tedbirli olunuz.

ilk önce: Madene giderken ipiniz mutlaka olmalıdır. Bazen yüksek bir boşluklu yerler olabiliyor. zemini yakın sanıp yüksek bir yerden atlaya da bilirsiniz.

Ben ne yapıyorum: Bunun için Flare kullanıyorum en azından biraz işe yarasın diye.Derinliğini merak ettiğiniz yere atın ve parlaklığının nasıl olduğunu görün bu yükseklik için size ipucu olur. İpin olduğu elinizin diğerine fenerde koyabilirsiniz.

Not:İpler tükenebilen bir malzemedir. Yiyecek arama masası(Foraging table) geliştirilirse size kanca yapabilmenizi sağlar.İple aynı işlevdedir ve tükenmez.

Dikkat edin: Madenlerde yürüdüğünüz zeminde veya atlarken kafanıza dikitler çarpıp canınızı azaltabilir bunlara karşı dikkatli olun. Bu dikitler hasar aldığı zaman direk yok olur.

Madenlerde bulunur hasar aldığında hemen parçalanıp size maden veren dikitimsi şeyler. Fotoğrafta görüyorsunuz. Bunların elmas veren halleri de bulunur. Ama bunlara zorlu güneş sistemlerinde çıkar.

Madenlerde bulunur Küçük ve büyük kapsüller. Oyunda madende de ve yeryüzüne dağılmıştır.

Küçük kapsüller hasar aldığında meşale,Flare,Pixel,ip vb. çıkar.

Büyük kapsüller ise az rastlanılır. Etkileşime girildiğinde açılırlar ve size fazlaca pixel de verebilir uzun süre etki eden zehirli gazda verebilir. Bilemezsiniz.
Ayrıntılı olarak
Belli bir zaman sonra tekrardan oluşurlar. Tabi kide altlarındaki bloku veya kendisini yok etmezseniz). Kapsül açılıp etkisini göstermeden kaçamazsınız(En azından ben kaçamadım). Ayriyeten bazen etrafa blokları madene çeviren bombalar bırakır bu bombalar düşük seviye zorluğa sahip gezegenlerde bakırken yüksek seviyeli yerlerde elmas olabilecek kadar çeşitlenebilir.

Madenlerde dikkat edin kazıldığında çevresindeki blokları da hareketlendiren bir blok kazmaktan kaçının (çakıl, balçık, yumuşak kum vb.). Bir bloktan dolayı tüm madenin hepsini tepenize doğu dökülebilir. Öyle ki bazen kazması çok uzun sürer. Eğer Epp yoksa havasızlıktan ölebilirsiniz.

Tünel Işıklandırması:
Oyunda Meşale dışında tünellerde ışıklandırabilirsiniz. Ama temel ışıklandırma meşale olduğundan yanınızda bolca bulunması önemlidir.En azından yanınızda odun bulunsun. Odun gerek tahta blok gerek basamak gerekse kamp ateşi yapmada işe yarar. Madende bulduğunuz kömürle birlikte meşale ihtiyacınızıda karşılamada yardımcı olur odun. Madenlerde meşale koymak zahmetli geliyorsa Yiyecek arama masası(Foraging table) yaptığınız sırt çantası yada madenci kaskı size sürekli ışık sağlar ama petrol ister bunun içinse çöl gezegenlerini gezmeniz ve petrol bulmanız gerekir. Yiyecek arama masası(Foraging table) geliştirirseniz daha gelişmiş sırt çantasını yapıp ışık ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ama Epp olmaz buda sizi bazı güneş sistemlerinde işinizi zorlaştırır. Bunun için Eppnize Light adlı kartı takabilirsiniz bunu bulmanız biraz zor olabilir ama işinizi en çok bu görür. Benim tavsiyem meşaledir. Başlangıç seviyesinde yapabiliyosanız sırt çantası da işinizi görür.

Madeni materyal ve Tünelleri gösteren cihazlar:
Yiyecek arama masası(Foraging table) ikinci seviye halinde yapabilmenize olanak tanır.
Matter Manipulator:
Oyunda eşya yerleştirme, boyama, devre sistemleri ve kazı işlemlerini görürsünüz.
Geliştirmek içinse sağ tarafta ona benzeyen simgeye tıklayın. Manipülatör Modül lazım gelmektedir gelişmesi için. her yerden bulabilirsiniz. Maden olarak toplayamaz veya satın alamazsınız. Yapamazsınız da yalnızca sandıkların içinden çıkar yaptığınız oyun görevlerinde veya çevredeki yerleşkelerdeki kişilerin görevlerinden kazanırsınız.

Manipülatör gelişimi dört kısma ayrılmıştır.
1) Optik: Geliştirdikçe Manipülatörünüz daha uzak mesafelerde iş görür.Sarmaşık kazarken veya bir ev yaparken, maden kazarken vb. durumlar için kullanışlıdır. Kısacası uzak mesafelerde rahatlıkla iş görebilmenin rahatlığını yaşarsınız.Hopla zıplaya blok kazma durumunuz azalır.

2)Power Generatör: Daha güçlü bir şekilde yani hızlı bir şekilde blokları kazarsınız. Zamandan tasarruf sağlarsınız. Ağaçları ve sarmaşıkları hızlı keser, daha akıcı yapılar yapar ve madenlerde daha akıcı iş görürsünüz.

3)Matter Proc Unit: Daha geniş alanları kazarsınız 2x2 başlangıçta kazarken her gelişmede bir rakam arttırır. yani 2x2 kazarken geliştirirseniz 3x3 kazarsınız Oyunda dört blok yerlerden yürüyerek rahat geçersiniz. son seviye olduğunda Manipülatörünüz 5x5 kazar. Bu ise sizin rahat bir şekilde kazı yaparak veya yapı yaparak ilerlemenizi sağlar.

4) Expansıon Slot: İlk gelişimi size sıvıları toplayabilme yeteneği ikinci gelişimi boya yapabilme ve üçüncü gelişimi ise devre sistemleri kurma özelliğini verir.Boya yapma özelliğinde ise mouse 2 tuşu renk değiştirir.Blokları eski renginde döndürmek için ise renk değiştirme kısmına tıklamaya devam edin bir kısmında renk gözükmez bu halinde boya yaparsanız eski rengine döner.

Not:Oyunda olduğunuz gezegenlerin toprak hali bazen boyanmış haldedir yani toprak kahve olmasına rağmen gezegenin biyomunun toprağı turuncu veya daha farklı renk olabilir.
Outpost(Mağazalar):
Kısaca Outpost: Oyundaki görev mekaniğinin temelidir oyunda hikayede ilerlemek için elzemdir. Mağaza ve ilgi çekici kısımları bulunur.
Benim şu an anlatacağım kısım mağaza yapısı olacaktır.

Outpost da bulunan mağazalarda satılan öğeler oyuna yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabilir. Ve aynı zamanda pahalı da gelebilir. Bazı öğeler oyunun ilk başlarındaki seviyedekiler için uygun olmadığından dolayıdır. Yani ilerledikçe oyunda geliştikçe satılan öğler size genel olarak pahalı gelmeyecektir.(Bazıları gerçekten pahalıdır.)

Oyundaki koloni yapısını, gemi geliştirmesi ve bazı ilginç detayları burada anlatacağım.

InfinityExpress:
Bu market muhtemelen ilk görüp inceleyeceğiniz market olacaktır. Buradaki malzemeler bazıları olması gereken fiyattayken bazıları gerçekten pahalı olduğunu diyebilirim. Alışverişi buradan zorunlu durumlarda yapmanızı öneririm. Ama örneğin bazı durumlarda gemi yakıtı için veya bateri yapmak gibi sizin zaman harcamak istemediğiniz durumlarda veya ölmenize yol açacak (Öldüğünüzde önemli eşya kaybı veya para kaybı gibi) durumlarda kullanmanızı öneririm.

Terramart:
Bu market özellikle oyunun ileri aşamasında materyal ve yiyecek ihtiyacınızı karşılamak hatta para kazanmanız için işinize yaracak malzemeler satar. Satılmaya sunulan şeylerse;

1.Terramart Shipments: Fotoğrafta gördüğünüz gibi. Kurulabilmesi için tepesi boş bir alana koyun. Ardından içine canavarlardan çıkan,hayvansal gıdalar, yiyecek,tohum gibi eşyaları normal fiyatından fazlaya satabilirsiniz. Ama yalnızca bu eşyalara pixel öder.

Not: İçine envanterinizde kalabalık yapan blok veya para etmez işe yaramaz eşyalarınızı hemen rahatça koyup da gönderebilirsiniz. Oyunun bir noktasında hemen gereksizlerden kurtulma durumu için mükemmel. Fiyatı ortalama olduğunu söyleyebilirim. Ama o kadar pixel toplamak oyunun başlangıç zamanlarında sizi gerçekten zorlayabilir.

2.Yumurtalar: Yumurtayı bir alana koyun ve bekleyin yumurta çatlar ve bir yavru çıkar bu yavru zamanla büyür ve size malzeme sağlar. Saldırgan yaratıklardan hasarda alırlar. Yumurtalar size canavarlardan düşen materyalleri belli zaman aralıkları ile verirler ayriyeten yumurta, pil ve süt ihtiyacınızı da karşılarlar.
Not: Hayvanlar besin malzemesi tüketmezler.

3.Çimlendiriciler: isimleri Flowery Grass Seeds ve Grass Seeds diye 2 adettir. Oyunda toprağı kazdığınızda çimleri de yok edersiniz ve bir daha çıkmazlar. Yani bu tohumları kullanarak yeniden çıkmalarını sağlarsınız. Toprağı çapa ile toprağı sürün ve sulayın ardından tohumları atın(Eşyayı kullanın) anında çimlenme gerçekleşecektir.
Not: Kuru toprağa atıp ardından sulama yapmayınız. Az önceki anlattığım sıralama dışındaki uygulamalarda çimlenme gerçekleşmez.

4.Geminizde ki pet hayvanınız için alınabilen eşyalar: Bunlar küçük bir pet kulübesi ve kırmızı bir top olarak satışa sunulur. Geminize kulübeyi koyduğunuzda hayvanınız içinde uyur. Kırmızı topu attığınızda onunla oynar. Ne kadar basit öyle değil mi?

Frögg Furnıshıng: Bu mağaza üst katta fes takmış bir kurbağa tarafından satılan ve koloni kurmak için vazgeçilmez bir malzeme olan Colony Deed satan tek satıcıdır. Ayriyeten lamba fıskiye ve her gün(Gerçek zamanla her gün) yenilenen farklı temalı eşyalar satılmaktadır. Ve size Koloni kurmak için küçük bir tanıtıcı ve rehber olacak bir kitapta satar.
Not: Bu gerçek zamanla her gün yenilenen eşyaları bilgisayarınızın saatiyle oynayarak da oyunu kandırıp satılan eşyaları yenileyebilirsiniz şeklinde bazı şeyler gördüm ama ben yapamamıştım denediğimde. Belki siz yapabilirsiniz.

2.StopTeleshop: Mağazada ışınlanma aletleri satılır(Oyunda gemimizde bulan gibi) aslında hepsi aynıdır görünüşlerinin oyuna gerçek etkisi olmaz. Bir adet Teleport Core ve 3000 pixel karşılığı satılır. Fiyatı ortalama olduğunu söyleyebilirim. Ama o kadar pixel toplamak oyunun başlangıç zamanlarında sizi gerçekten zorlayabilir.

Teleport core: Az bulanan bir malzemedir. Yapılamaz ancak sandık, kutu ve benzeri yerlerden çıkar veya 15 elmas karşılığı mağazadan alınabilir(Bu gerçekten yüksek bir fiyat).Oyunda keşif yaparak sandıklara vb. eşyaların içlerine bakarak bulmanızı öneririm.

Not:Teleport aleti bir defa konulabilir sonra alınamaz. Alınmaya çalışsa yok olur ve gider. Dikkatli yerleştirilmelidir.

Ursa Miner: Bu mağaza üst sağ tarafta tahminimce baba oğul ayılar tarafından kullanılan bir mağazadır. Mağazanın kilidini açmak için bir oyuncak ayı görevi verilir. Görev tamamlandığında alışveriş yapılabilir. Temel anlamda işlenmiş maden materyalleri ve kazı aletleri satılır. Zaman içinde siz geliştikçe, daha fazla madene olanak sağladıkça, bu mağaza size daha çeşitli maden teklifleri ve aletler sunar. Ama alışveriş yapmanızı önermem. Gerçek anlamada ürünleri pahalıdır. Hatta ihtiyacınız olsa da oradan ürün almanızı pek tavsiye etmem.

Laboratuvar: Burası aslında bir mağaza sayılırmı bilmem ama Laboratuvarın sol tarafında etkileşime girince size Tech console adlı aleti satışa sunan bir makine bulunur. Bu alet Işınlanma aleti gibi tek kullanımlıktır. Alınmaya çalışsa yok olur ve gider. Dikkatli yerleştirilmelidir.
Alet özelliklerinizin (Hızlı koşma gibi) değiştirmeye olanak sağlar.
Gemi yakıtı toplama Ve Uydu Gezegenler(Aylar):
Gemi yakıtı herhangi bir gezegende bulunamaz. Yalnızca ay gibi gezegen uydularında bulunabilir.
Bu bölümde buna değineceğim;

Uydu gezegenlerin yapısı(Aylar)
Bu gezegenler fazla büyük değillerdir. Gezegendeki blokların çoğu zayıftır hızlı kırılıp toplanır. Gezegenin hiçbir noktasında canlıya rastlanmaz. Yer çekimi çok az olduğundan normalden yükseğe atlayabilirsiniz ve ne kadar yüksekten düşerseniz düşün hasarda almazsınız. Hiçbir yapıda bulunmaz.Atmosfer olmadığından karakterin hava alması için temel seviye EPP çantası lazımdır. Gezegenin en alt katmanında lav yoktur. Sadece kırılamaz bloklar görülür. Yani gezegenin en alt katmanı toplanamaz. Hasar göremez . Mağaralarında ise size hasar veren sarkıtlardan bulunur. Yüzeyinde katı blok halinde benzin bulunur. Derinlere gittikçe ise hem sıvı halde yakıt hemde katı halde yakıt bulursunuz.

Uydu Gezegenlerdeki Hava Durumu
Hava durumu olarak gördüğüm kadarıyla parlayan yağmur ve meteor yağmuru görülür. Meteor yağmuru tehlikelidir. Çarptığı noktadaki blokları parçalar ve sizi öldüredebilir. Parlayan yağmurların ise etkisi (parlamaları dışında) yoktur.

Erchius Hayaleti
Aya iniş yaptığınızda ilk dikkatinizi çeken şeylerden biri muhtemelen can barınızın altında göreceğiniz mor bir hayalet simgesi olacaktır. Farenizi getirdiğinizde ise Spooked(korkmuş) açıklamasını göreceksiniz. Wiki sayfasında çeviride ''Gezegen tehlike durumu etkisidir'' yazar. Bu tehdit Erchius Hayaletidir. Peki ne durumlarda peşinize düşer ve Bu hayalet kimdir?

Erchius Hayaletleri öldürülemezler. Blokların ve engellerin içindende geçerler. Ve siz herhangi bir yakıt toplayana kadarda peşinize düşmezler. Her oyuncunun kendine ait bir Erchius Hayaleti olur. Birine ait bir Erchius Hayaleti bir diğer oyuncuya zarar vermez. Erchius Hayaleti oyuncuya belli bir yakınlığa kadar yakınlaştıktan sonra oyuncuya hasar vermeye başlar ve o yakınlık seviyesinden sonra yakınlaştıkça da verdiği hasarda artar. Yavaşlardır ve siz yakıt topladıkça hızları da artar. Wiki sayfasında 3000 yakıta ulaştıktan sonra oyuncunun yürüme hızıyla eş değer hıza ulaştığını ve max hızının bu olduğu yazıyor. Onu bilmem ama gerçekten de yakıt topladıkça bir yerden sonra fark edilir bir şekilde çok hızlandığını söyleyebilirim. Gezegene indiğinizde envanterinizde yakıt materyali (blok veya sıvı yakıt) olursa peşinize Erchius Hayaleti düşer. Aynı zamanda Erchius Hayaleti peşinize düştükten sonra envanterinizdeki yakıtı atsanız da peşinizi bırakmaz. Tek çözüm gezegeni terk edip baştan gezegene(tabikide envanterde yakıt bulunmayacak şekilde) inmenizdir. Erchius Hayaleti bir daha ki yakıt toplayana kadar da gelmez. Yakıt sağlayan blok kazılır ama envanterinizede gelmezse Erchius Hayaleti de peşinize düşmez. Erchius Hayaletinden fazla uzaklaşamazsınız bir uzaklıktan sonra yakınlarınınıza yine bir şekilde varacaklardır. Yani yavaş hareket ediyor diye çok ilerleyip onu atlatmaya çalışmak pekte işe yaramaz
Yakıt Toplama konusunda taktiğim
Oyun başlarında Matter Manipulatorünüz pek güçlü olmadığından yüzeylerde yakıt toplamayı deneyebilirsiniz ama yüzeylerde pek fazla yakıt bulamayacağınızdan maden yatakları için alt katmanlara inme ihtiyacınız olacaktır. İlk önce ayın yüzeyinden düz bir hat şeklinde alt katmana kadar kazın (Matter Manipulator pek gelişmemiş ise bu işlem için kazma kullanmanızı öneririm) ama bu işlemi yaparken Erchius Hayaletinin peşinize düşmemesi için yakıtlara dokunmadan kazı işlemini yapınız. Sonra bu hat üzerinden yüzeye çıkabilin diye aralıklarla basamaklar yerleştirip yukarı ile bağlantı kurun. Böylece alt katmanda hızlıca yakıt toplamaya başlayabilirsiniz. Kaçış güzergahı olarak da kurduğunuz tünelle hızla yukarı çıkın. Ve gemiye gidin. Bu kurduğunuz tünele bir bayrak asarak o bölgeye yakıt ihtiyacınız oldukça ışınlanıp çokça yakıt toplayabilirsiniz.

Bu tünelin Daha kullanışlı olmasını istiyorsanız şunları yapın. Arka planı geminize daha rahat ışınlanabilin diye mümkün mertebe kısımlarda kazıp açıklık bırakabilirsiniz. Kayıp düşmemek içinse açıklıktaki sol ve sağ duvarları kapatabilirsiniz. Tüneli daha rahat farkedebilmek içinse tünel bölgesini Işıklandırma yapabilirsiniz ama ışıklandırma yapacaksanız ay mağaralarında ki ışıklandırmayı ona göre yapın yani ışığı farkettiğinizde kaçış tünelinizin ışığı olup olmadığını ayırt edebilin.

Not: Mech robotlarının (İçine girilip kontrol edilen robotlar) içindeyken de Erchius Hayaleti size zarar verir.
Uzay Gemisini Büyütme
Uzay gemisini büyütmenin iki yolu vardır. İlk yol kısacası Pixel vasıtasıyla, diğer yolsa geminize Mürettebat çağırarak gerçekleşir. Her iki yolda da gemi aşamalı olarak büyür. Bence en avantajlı olan ve benim tercih ettiğim yolsa gemi mürettebatı edinerek bunu yapmaktır.

Pixel kullanarak Gemi Büyütme:
Oyunda Outpost bölgesinde bulunan binanın hemen sağında Penguin Bay adlı satıcı bulunmaktadır. Bu satıcı oyunun ana görevlerinde belli bir noktaya gelindikten sonra aktif olur. Tam bilgi için yine Starbound Wiki sayfasına baktım ve bu noktanın Floran ırkına ait (Hani şu bitki kafalı ırkın) savaş görevi tamamlandıktan sonra aktif olacağı yazıyor. Bu satıcı size gemi genişletme hakkı kazandıracaktır ama pixel karşılığında. Gemi genişletme içinse size, her genişletme sonrası daha fazla pixel ödemenizi isteyecektir.

Wiki sayfasına göre yazarsam daha doğru bilgi olacaktır. Toplamda 5 gemi genişletme seviyesi var.

Fiyatlar:
1. Gemi genişletme: 10 000 Pixel
2. Gemi genişletme: 20 000 Pixel
3. Gemi genişletme: 40 000 Pixel
4. Gemi genişletme: 80 000 Pixel
5. Gemi genişletme: 150 000 Pixel isteyecektir.

Kısacası sadece bu yöntemi kullanarak gemi geliştiren birisi toplam 300 000 Pixel kullanarak gemiyi tam seviyeye kadar geliştirir. Aslında o kadar pixeli toplamak gerçekten de zaman istiyor. Bu yüzden size diğer yolu önermekteyim. Bence oyunu yapanlarda diğer anlatacağım yöntemle gemi geliştirmemizi istediklerinden bu yüksek fiyatları önümüze koyuyor.

Gemi Mürettebatı Edinerek Gemi Büyütme:

Oyunda gemi mürettebatını belli bir sayıya getirdiğinizde geminizi Upgrade Module karşılığı Pixel kullanmadan geliştirebilirsiniz. Gemi mürettebatı sayınız yeterli seviye yapıp geminize uğradığınızda gemi yapay zekası S.A.İ.L size gemi geliştirmek için bir görev verecektir. Görev belli bir miktarda Upgrade Module kadar Penguen Pet'e vermenizi isteyecektir. Ardından gemi bir seviye genişleyecektir. Şimdi tam bilgi için Starbound Wiki sayfasını kullanacağım.

Fiyatlar:
1. Gemi genişletme: 2 mürettebata sahip olduğunuzda görev gelir. Görev 2 Upgrade Module ister.
2. Gemi genişletme: 4 mürettebata sahip olduğunuzda görev gelir. Görev 4 Upgrade Module ister.
3. Gemi genişletme: 6 mürettebata sahip olduğunuzda görev gelir. Görev 6 Upgrade Module ister.
4. Gemi genişletme: 8 mürettebata sahip olduğunuzda görev gelir. Görev 8 Upgrade Module ister.
5. Gemi genişletme:10 mürettebata sahip olduğunuzda görev gelir.Görev 10 Upgrade Module ister

Böylece toplam 30 Upgrade Module kullanarak geminize hem mürettebat kazanıp hemde geminizi son seviyeye genişletebilirsiniz.

Nasıl olur:
Oyunda koloni kurduğunuz da kolonideki bireylerin veya sistemler arası uzayda gezerken oranın insanlarının sizin isteğinize sunabileceği görevler olabilmektedir. Bunlar arada bir çıkar. Bunların isteklerini karşılarsanız yani görevlerini yaparsanız. Sizin geminize mürettebat adayı olabilirler.(aşçı ve i tüccar sayılan satıcılarda mürettabat adayı olamıyorlar.) Sizin geminize aday olması için kaç görev ister onu bilmiyorum. Ona iyilik yapıyoruz ve oda seni sevdim sana katılmak istiyorum diye düşünüyor sanırım. Tabi her zaman olmuyor ihtimale dayalı.

Örneğin bir kolonici bana görev verdi haydut öldürme. Bende gidip onu buldum ve canını bir seviyeye düşürdüğümde elini kaldırıp teslim olmak istedi. Bende silahımı indirdim ve bana geri ateş açtı. Bu biraz üzücüydü. Başka benzer olayı yeniden yaşadım ve yine silahımı indirdim bu sefer ise bana ateş açmadı ve gemi mürettebatı olarak bana katılmak istedi. Bunun gibi bu ihtimale dayalı diyebilirim.

Peki ne oluyor genellikle mürettabatınızın türüne göre avantajlar ediniyorsunuz. Tabi bu başka bölümün konusu. Görev yaparak mürettabat toplamanızı öneririm. Oyun daha renkli oluyor.

Ama uğraşmak istemiyorsanız. Şunu yapın;

Görevle uğraşmadan mürettebat sahibi olmak (Penguen mürettebatımız):
Outpostun en aşağısında penguenlerin işlettiği bir bar var. Size bir savaş görevi verecektir bu bar. Bir UFO savaş görevi. Görevi bitirin. Size bardaki penguen mağazasında Dubloon isimli bir eşya satacaktır. 3 elmas karşılığı. Bu eşyayı Outpostta dolaşan penguenlerin biri üzerinde kullandığınızda.(Özellikle o bar katı çevresinde dolanırlar.) Size mürettebat olarak katılacaklardır. Böylelikle onları kullanarak gemi mürettebatınızı arttırabilir ve gemi geliştirip tekrar mürettebat alarak geminizi tekrardan pixel harcamayarak ama elmas harcayarak geliştirebilirsiniz.

Sonuç olurak:
Bir kolonin hayır Kolonilerin olsun:
Koloni kurmanın eğlenceli bir yanı dışında birçok yararı bulunmaktadır. Açıkçası ayrıntılı bir konu olacağından en temelden gideceğim.

Koloni kurmak için gerekli olan aslında tek bir temel eşya vardır. İsmi Colony Deed. Bunu elde etmek için Outpost mağazalarında anlattığım hani şu kurbağanın işlettiği Frögg Furnıshıng mağazasına gidilmelidir. (Bu mağaza üst katta fes takmış bir kurbağa tarafından satılan ve koloni kurmak için vazgeçilmez bir malzeme olan Colony Deed satan tek satıcıdır. Ayriyeten lamba fıskiye ve her gün(Gerçek zamanla her gün) yenilenen farklı temalı eşyalar satılmaktadır. Ayriyeten size Koloni kurmak için küçük bir tanıtıcı ve rehber olacak bir kitapta satar.)

Koloniye Başlangıç:
Her Colony Deed eşyasını koyduğunuzda bir Npc belirir. Ben bunlara kiracı diyeceğim. Ve aynen öylede tıpkı bir kiracı gibi belli aralıklarla size ücret ödeyeceklerdirde. Bu ücretin bedeli ise gezegenin ya da daha doğrusu Colony Deed eşyasının konulduğu bölgenin tehlike seviyesine göre değişmektedir. Colony deed fiyatı ise 750 pixel tutarındadır. Fiyatı uygun diyebilirim. Tabikide oyunda orta bir gelişmişliğe varmadan pahalı gelecektir. Colony Deed duvara asılıp konulabilen bir eşyadır. Duvara yerleştirdiğinizde bir NPC belirir. Ama bu eşyayı kullanmak için daha fazlası gerekmektedir.

Colony Deed nasıl çalışır:
Colony Deed kullanabilmek için arka tarafı tamamen kapalı, duvarları ve çatısı olan. En az bir kapısı ve birde ışık kaynağına da sahip bir yerin içine Colony Deed yerleştirildiğinde ancak bir kiracınız olur. Yani kısacası bir odanın veya bir evin içine konulduğunda çalışır.

NOTLAR:
-Duvarların ve çatı tarafının arka tarafı boş kalabilir.
-Platformları yani basamakları duvar olarak sayılmaz ya da çatı olarak.
-Bir odada yalnız bir Colony Deed konulabilir. İkincisini yerleştirirseniz hata alırsınız.

Kiracılar:
Kiracılar birçok eylemde bulunurlar şalterleri indirir, kamp ateşinde ellerini ısıtır, yatakta uyurlar vb. gbi. Birbirleriyle de konuşurlar. Kısacası daha canlı bir ortam size verirler.

Kiracılar size belli aralıklarla ücret öderler. Yani belli bir zaman aralığından sonra Colony Deed eşyasının üzerinde bir işaret belirir bunu gördüğünüzde Colony Deed ile etkileşme girin. Kiracınız yanınıza gelip size ücretini verecektir. Bu ücret ise silah, tohum ve çeşitli ögelerden oluşur ve en güzeli pixel de size verebilirler. Tehdit seviyesine göre değişkenlik gösterir(Orman gezegeniyle volkanik gezegen gibi). Tehdit düzeyiyle vereceği pixel veya size vereceği ögenin değeri doğru orantılıdır. Ve en düşük tehdit seviyesine sahip olan bir yerde de kuracağınız kolonideki her kiracı kendi Colony Deed için harcadığınız 750 pixel fiyatı size zamanla karşılayacaktır. Starbound Wiki sayfasına göre en düşük tehditte, en düşük vereceği pixel 100 pixel iken en yüksek tehdit seviyesinde, en yüksek vereceği tutar ise 600 pixel tutarındadır. Kiraların gelme süreleri de farklılık gösterir. (Starbound Wiki sayfasında gördüğüm kadarıyla çoğu kiracının, kira bedelini 15-30 dakika arasında hazır olurken, bazı kitacıların ise 20-30 dakika arasında hazır oluyor.)

En başta şunu demeliyim ki kiracılarınız hasar da alırlar (Canavar saldırları falan...). yani ölürler de. Öldüklerinde kısa bir süre sonra geri gelecektirler. Yani ölmesinden dolayı endişe etmeyin. Ama öldüğünde ödeyeceği kira sıfırlanır. Yani tekrardan bekleyip ücretinizi öyle alabilirsiniz. Bundan dolayı kiracılarınızı korumakla da bir nevi siz sorumlusunuzdur. Örneğin Saldırganların ulaşamayacağı yapılar kurabilir, birazdan anlatacağım silahlı kiracılardan kullanabilir veya otomatik taretler yerleştirebilirsiniz. Verebileceğim daha doğrusu şimdi aklıma gelen koruma çözümleri bunlar.

Kiracı Çeşitleri:
Kiracılar özelliği olarak üçe ayıracağım. Savaşçı, Tüccar ve pasif (yani normal biri işte). Kısacası:
Savaşçılar diğer koloniciler gibi dolaşırlar ama fark olarak bir tehdit unsuru gördüklerinde ya da hasar aldıklarında kaçmazlar, savaşırlar. Bir nevi güvenliği sağlarlar da diyebilirim.
Tüccarlar ise örneğin size yemek satan aşçılar gibi işinize yarayan öğeleri satan satıcılardı. Bunlara gereksiz öğelerinizi satarak pixel geliri elde edebilirsiniz .
Pasifler ise normal sıradan halktır. Güzel olanı farklı kozmetik halleri ile ortama uyum sağlamaları diyebilirim.

Colony Deed Kullanılarak İstenilen Kiracı Nasıl Getirilir:
Yukarıda belirttiğim uzun başlıktaki gibi bu konu önemli aslında. Örneğin evinizin içinde bir aşçı olsun istiyorsunuzdur. Yemek konusunda zora düşerim diye. Ya da koloniyi koruyacak bir savaşçı.
Belkide laboratuvar da bir hazmat giymiş bir bilim insanının vereceği hoş havayı istiyorsunuzdur.
Kısacası burada istediğiniz karakteri nasıl getireceğinizi anlatacağım.

Aslında olay basit. Colony Deed eşyasını koyacağınız yerin içine istediğiniz kiracının özelliklerini karşılayacak eşyaları koymaktan geçiyor.
Şimdi fotoğrafa bakalım. Ben burada Hazmat giymiş bir bilim insanı gelmesini istiyorum. Eğer bir aşçı isteseydim. Bir tane aşçılıkla ilgili bir eşya yerleştirirdim. Örneğin bir yemek kazanı. Eğer bu aşçının Glich ırkından olmasını isteseydim onun seveceği bir eşya daha koyardım. Ama her zaman bu yeterli değil. Şimdi fotoğrafa dönelim. Ben bu fotoğraftaki gördüğünüz gibi hazmat giymiş bir bilim insanını istiyorum. Onun gelmesi için onun sevebileceğini düşündüğüm eşyaları koyuyorum. Ama bir türlü gelmiyor. En sonunda Starbound Wiki sayfasına bakınca bu bilim insanının gelmesi için neyin gerekli olduğunu görüyorum.

Şimdi kısacası olayı anlamak için şunu bilmeliyiz.
Blok: Manipulator Module elinizdeyken shift'e basılı tutunca oluşan alan. Yani bir blokluk değer.

Starbound Wiki sayfasının kiracılar sekmesinde her karakterin kendine has gerekli eşyalarını ve bu eşyaların ne kadar blok değerinde olduğu yazıyor. Çünkü sadece eşyayı koymak yetmiyor. Aynı zamanda o eşyaların belli bir blok adetini geçecek seviyede konulması gerekli. Şimdi resimde görülen eşyalar 4 Blok verilmiş (zaten dikkatli bakarsanız o kadar alan kaplamış). Hazmat bilim insanı gelmesi içinse en az 16 blok alan gerekiyor. 4 eşya koydum her biri 4 blok veriyormuş. 4x4=16 blok alanlık eşya ile Colony Deed konulunca Hazmat bilim insanı geldi. Ben eğer resimde belirttiğim eşyalardan birini bile alsam. Blok adeti 16'nın aşağısına düşeceğinden dolayı Hazmat bilim insanı kısa bir süre sonra o bölgeden ayrılacaktır. Eğer istediğiniz karakter gelmez ise. Colony Deed eşyasını baştan koyun ve denemelerde bulunun. Çünkü orada olan bir kaç farklı eşyadan dolayı. O eşyalara yönelikte kiracılar gelebiliyor. Ama yinede gelmemezlik ederse bir şeylerin eksik olduğunu bilin. Ayrıca Colony Deed eşyasını tekrardan koyup, daha çok hoşunuza giden bir kiracıda getirebilirsiniz. Örneğin Glich ırkına sahip aşçının görünümünü beğenmediniz. Colony deed eşyasını tekrardan koyun ve daha farklı görünen bir Glich aşçı gelsin. Bu kadar basit.

Bu sayfadan (Starbound wiki sayfasının kiracılar sekmesinden) istediğiniz kiracının neleri istediği, hangi eşyaların kaç blok olduğu ve kiracıların istediği azami blok adetini görebilirsiniz. Ama içinde çok çeşitli kiracı türleri olacağından spoiler yiyebilirsiniz.
https://starbounder.org/Tenant
Savaşçı Koloniciler:
Kolonideki kiracı çeşitlerinden biri olan savaşçı koloniciler bulundukları bölgedeki saldırgan canlılara karşı bölgelerini müdafaa ederler. Bu koloniciler gelişmişlik olarak dört kademe halindedir. Yani birinci kademedeki savaşçı kolonici, demir zırh seti giyerken, ikinci kademedeki savaşçı kolonici tungsten set giyer. Üçüncü kademedeki savaşçı titanyum set ve en son kademe olan dördüncü kademedeki savaşçı kiracılar ise durasteel set giyer. Birinci kademedeki savaşçı kiracının can, saldırı gücü gibi özellikleriyle, dördüncü kademedeki savaşçı kiracının can, saldırı gücü gibi özellikleri arasındaki güç farkı fazladır. Örneğin en tehlikeli güneş sistemi olan Fiery (Ateşli) güneş sisteminde bulunan volkanik gezegenlerden birindeki saldırgan Npc'lerle çatışınca birinci kademedeki savaşçı kiracı pek bir şey yapmayıp kolaylıkla ölürken. Dördüncü kademedeki olan ise daha çok dayandı. Yinede hayatta kalamadı. Ama birinci kademedeki savaşçıya göre kayda değer bir şekilde hem hasar vurdu hemde daha uzun süre hayatta kaldı. Şimdi şunu belirtmeliyim ki dördüncü kademedeki savaşçı kiracı yine güzel savunma işi çıkaracaktır. Ama savunmada en çok işinize yarayan birim ise bana göre Space Guard (Uzay Muhafızı). Bu birimin bir kademesi yok. Özel bir birim. Yakın dövüş silahı da yok. Yalnızca tam otomatik bir tüfek kullanıyor. Ve düşmanları yanına yakınlaştırmadan işlerini bitiriyor. Seçim size kalmış.

Nasıl Savaşçı Kiracılar Getirilir:
Şimdi burada ise savaşçı kiracıların nasıl geleceğini açıklayacağım. İlk önce bunun için savaş konsepti altında toplanmış eşyalardan 8 blokluk eşya lazım. Örneğin Weapon Chest (Silah sandığı) bu eşya 9 blok veriyor. Yani gayet yeterli. Bunu koyduğunuz bir Colony Deed'in yanında birinci kademede bir savaşçı gelir. Gelen savaşçının ırkı ise rastgele belirlenir. İstediğiniz ırktan gelmez ise gelene kadar baştan Colony Deed'i yerleştirin. Irkını ise kesin belirlenmiş olmasını istiyorsanız ise fazladan yanına istediğiniz o Irkın eşyalarına ait 8 blokluk eşya yerleştirin.

Savaşçı Kiracıların Kademe Belirleme:
Birinci kademe savaşçı kiracı için savaş konsepti altında toplanmış eşyalardan 8 blokluk eşya yeterlidir. İkinci kademe savaşçılarda ise fazladan 12 blokluk tungsten madeninden yapılmış eşyalar gerekmektedir. Üçüncü kademede ise 12 blokluk titanyum madeninden yapılmış eşyalar. Ve son kademe olan dördüncü kademedeki savaşçı kiracılarsa 12 blokluk durasteel madeninden yapılmış eşyalar yeterlidir. Yani dördüncü seviye bir savaşçı kiracı istiyorsanız. 8 blokluk savaş,12 blokluk da durasteel eşya gerekmektedir. Irkını ise fazladan koyacağınız 8 blokluk, istediğiniz o ırka ait eşya ile kesin olarak belirleyebilirsiniz.

Space Guard (Uzay Muhafızı) Nasıl Getirilir:
Bu birimi getirmek için. İstasyon eşyalarından (örneğin uydulardaki eşyalardan) 12 blokluk ve 24 blokluk savaş konsepti altında toplanmış eşya gerekmektedir. Yani bu sefer bir tane değil 3 tane weapon chest (silah sandığı) yerleştirilmelidir ki 27 blokluk savaş konsepti eşyası ile 24 blokluk ihtiyacı fazlasıyla karşılasın.

Bu sayfadan (Starbound wiki sayfasının savaşçı kiracılar sekmesinden) istediğiniz savaşçı kiracının neleri istediği, hangi eşyaların kaç blok olduğu ve kiracıların istediği azami blok adetini görebilirsiniz. Ama içinde farklı savaşçı kiracılar göreceğinizden spoiler yiyebilirsiniz.
https://starbounder.org/Tag:Combat

Basit Hile Komutları:
Arkadaşlar bu bölüm başlıkta olduğu gibi bu konuyu en basit düzeyiyle bir kaç işinize yarayabileceğini düşündüğüm kısmı anlatacağım. Hile oyun zevkini bölen bir durum. Bunu pek tavsiye etmiyorum ama yerine göre kullanılabilir tabi ki.

Admin:
Oyunda admin olmak için /admin yazmanız yeterlidir. Admin olduğunuzda hasar alamaz açlık barınız daima dolu olur ve her eşyayı çalışma masalarında bedavaya istediğiniz kadar yapabilirsiniz. Belki blok yapmak için uğraşmak istemiyorsanız yapabilirsiniz gibi durumlarda da kullanabilirsiniz.

Not: Mağazada adminlik işe yaramıyor.

İstenilen eşyaya sahip olabilme:
İstediğiniz eşyaya sahip olabilmek için /spawnitem <ItemID> <Miktar> yazılır.

https://commands.gg/starbound/items burada da saymadım ama herhalde her eşyanın item id bulunuyor.

Steam Atolyesinden yardım alarak İstenilen eşyaya sahip olabilme:
İstenilen eşyayı rahatlıkla alabilmek istiyorsanız Workshop yani Steam atolyesinden bu işi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bende bu sistemi kullanmaktayım.

1. Spawnable Item Pack: Bu size oyundaki bütün eşyaları getirmek için kullanılan inanılmaz rahat bir sistem veriyor. Eşyaları türüne göre kategorilere bölmüş. Örneğin istediğiniz silahın seviyesini kaç adet istediğinizi ve özelliğini eğer oyunla da uyuşuyorsa size veriyor. Ayriyeten eğer oyunda varsa eşyanın yapılış tarifini veya gelişmiş halini alabilirsiniz.

https://steamcommunity.com/workshop/filedetails/?id=733665104

2. Quickbar Mini: Bu oyunda size etkileşim haritasında kısa yol ekleyecektir. Bu eşya getirme modunu kullanabilmek için gereklidir.

https://steamcommunity.com/workshop/filedetails/?id=1088459034


26 Comments
Justice Nov 23, 2024 @ 1:55pm 
Harika
Skyscraper Jul 6, 2024 @ 2:23pm 
eline sağlık :steamthumbsup:
kazaktan  [author] May 23, 2021 @ 11:32am 
Yazılabilecek bir çok şey var aslında ama çok zaman alan bir durum olduğundan dolayı ancak isteğim olduğu zaman yapabileceğim bir şey.
󠀡󠀡󠀡⁧⁧Chansy Apr 18, 2021 @ 8:11am 
Güzel rehber, ırkların genelde hangi gezegende olduğunu ve ilerledikçe hangi yıldız türlerine gitmemiz gerektiğini ekler misiniz.
DƩ4X Jan 30, 2021 @ 5:23am 
Eline sağlık dostum. Bu gerçekten çok yardımcı oldu. İyi oyunlar dilerim. :steamthumbsup:
en Dec 23, 2020 @ 1:17pm 
O kadar harika bir inceleme olmuş ki anlatamam, ellerinize sağlık.
bulut Oct 28, 2020 @ 7:21am 
Starbound'un daha fazla Türk tarafından oynanma dileğiyle. Eline sağlık reis
Bab3y Oct 23, 2020 @ 10:32am 
eline sağlık kankacım
kobyakpopo Aug 22, 2020 @ 11:20am 
Yeni oyuncular için harika bir rehber olmuş. Elinize sağlık :NyanNyan:
kazaktan  [author] Jun 20, 2020 @ 5:08am 
Çok iyi olur.