ENDLESS™ Legend

ENDLESS™ Legend

Not enough ratings
Başlangıç Rehberi
By Wking
Yeni oyuncular için başlangıç rehberi

Yavaşça diğer özellikleride ekleyeceğim.

Güncelleme 1.0 (Broken Lords eklendi.) - 9 Eylül 2019
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
1.0 Başlangıçta
Merhabalar bir bakalım bu Endless Legends nasıl bir oyunmuş acaba?!

Açıkcası bana sorsanız bence bildiğiniz masa tarzı bir oyun. Oyun benzetin derseniz Civ'le Armello biraz da frpyle gerçekten kendi çizgisinde bir oyun tasarlamışlar. Hani bu oyunları örnek gösteriyorum ama kendi içindeki sınıflarıyla size gerçekten çok farklı deneyimler sunuyor bu arada bu şekliylede biraz stardrive veya master of oriondan gibi 4x stratejiside olduğunu hatırlatıyor. Ama bir uzay oyunu değil bu endless space'in öncesini konu alıyordu diye hatırlıyorum, zaten girişteki fragmandan bir annenin çığlıklarını hissedebilirsiniz :D

Biraz oyunun fiyatından filan bahsedelim.

İndirimle genelde %75 iniyor, bu da 12,25 gibi komik bir fiyata tekabül ediyor ancak ben dlcsiz oyunu oynamanızı tavsiye etmiyorum. Oyundaki deneyiminiz kesinlikle değişiyor bu dlclerle. Hani abi casusluk olması bence bu tarz oyunlarda zaten bir gereklilik ama normal sürümde böyle bir şey yok dlc almadan bu özelliği erişemiyorsunuz mesela o yönden shadowa biraz kızsamda en azından gelen yeni ırkıyla bir şekilde telafi ediyor. Shifters yeni çıkan infernoysa oyuna tamamen farklı özellikler kattığından onlara lafım yok üstüne birde ırk gelince tadında yenmiyor. Bunu Dlc kısmında yazarım. O yüzden kısa kesiyorum diğer bölümde dlclere bir göz atalım.
1.1 DLC - Gardiyanlar
Sırayla gidelim;

1- Guardians indirimle 4,5 tl filan

Oyuna fantastliklik katan bir dlc diyebiliriz. İçinde TAM TAMINA 5 GARDİYAN VAR. Abi bunlar major ve minor dediğimiz ırklardan kat kat doğaları gereği fazlasıyla güçlüler, üstüne bu 5'nin combat dışı farklı yetenekleri olduğundan çok can sıkabiliyorlar. Ayrıca bu dlc'yle araştırma kısmında görebileceğiniz efsanevi görev tarzında özelliklerle beraber gene efsanevi ve benzersiz binalar geliyor. Ayrıca bazen can sıkan global görevleride eklemişler.

Teknoloji 3 seviyesi Gardiyanı

İlk gardiyanla başlayalım, dust (yani para hehe!) gardiyanı Skoros

Bu abimiz support. Combat dışı Heal atarak yaralı askerlerinizin canını fullüyor. Belli bir cdsi var dikkatli kullanın, ayrıca tek birlik bu arada diğer guardianlara da heal atabiliyor. Savaş sırasında düşman ünitelerini 2 turluğuna (%50 şansla) tarafınıza çekebiliyor, tarafınıza çektiğiniz düşman birimi en yakın düşman birimine saldırıyor. Silah seçiminizde savaş içi yeteneklerde de etkili. 20 glassteel ve 20 titanium istiyor. Fazla maliyetli değil kullanışlıdır. Bu arada Gardiyanlarda item giyebiliyor ama sadece silah ve aksesuar kuşanıyorlar. Doğası gereki kıştan veya debufflardan etkilenmiyor. Etrafını saran/yaklaşan her düşman birliği için -1 moral cezası var.

Özellikleri:
Can: 640 Hız: 4
Saldırı: 144 Savunma: 75
Öncelik: 54 Hasar: 25
Menzil: 3 Görüş: 3

Teknoloji 4 seviyesi Gardiyanları;

İkinci Abimiz toprak gardiyani Gios,

Bu abimizde ön safçı. Combat dışı bu kalenizin savunma sayısı var ya onu 2'le çarptırıyor. Diyelim ki 500 savunmasını olan şehrinizi 1000'e çıkarıyor. Savaş içinde deprem diye bir özelliği var. (%25 ihtimalle) Saldırdığında deprem yaparak savaşa dahil olmuş tüm düşman ünitelerine hasar veriyor, bildiğim kadarıyla karşı saldırıda bu özellik kullanılmıyor. Savaş sırasında hızı 3'e düşüyor. En tank Gardiyandır kendisi combat özelliği gerçekten iyi ancak önceliği düşük olduğundan iyi desteklenmesi gereken bir titan. Gene silahlara göre farklı özellikler kazanabiliyor. 30 palladiana üretiliyor. Doğası gereği kıştan ve debufftan etkilenmiyor. Arazi penaltılarını yok sayıyor (dağdan direk geçiyor yani).

Özellikleri:
Can: 833 Hız: 4
Saldırı: 75 Savunma: 127
Öncelik: 42 Hasar: 64
Menzil: 1 Görüş: 3

Üçüncü abimiz ateş gardiyanı Fatios, (isim bulamamışlar fatoş sanki :D)

Okçu olan bu abimiz combat dışında bir ateş yeteneği kullanarak 10 birimlik bir alanı aydınlatarak görüş sağlıyor. Combat içinde de saldırdığı veya karşı saldırı yaptığı düşman birimlerini combat boyunca yakıyor ve canlarının %15'ini her tur kaybediyorlar. Gene silahlara göre combat içi farklı nitelikler kazanabiliyor. 20 adamantiana üretiliyor. Etrafını saran/yaklaşan her düşman birimi için -1 moral. Doğası gereği kıştan ve debufftan etkilenmiyor.

Özellikleri:
Can: 500 Hız: 4
Saldırı: 100 Savunma: 18
Öncelik: 52 Hasar: 100
Menzil: 3 Görüş: 3

Teknoloji 5 seviyesi Gardiyanları;

Dördüncü abimizse hava gardiyani atmos, kendisi uçancılardan :D

Bu abimiz hava(uçan) birlik sınıfına giriyor. Combat dışı 10 birimlik menzil içinde herhangi bir yere ışınlanabiliyor. Kış rüzgarı özelliğinden dolayı kışları ekstra 2 hız daha alıyor. Combat içinde saldırdığı birim tur bitmeden ölürse %50 ekstra hasarı oluyor. Rakibe hoş süprizler yapma konusunda benden + puan alan titandır kendileri :D Bu arada gerçekten çok hızlıdır, araziden etkilenmez kısacası savaş alanlarına çok hızlıca yetişir. tepe filanın üzerinden uçar görüş çizgisini yok sayar. Doğası gereki kıştan veya debufftan etkilenmez.

Özellikleri:
Can: 820 Hız: 6
Saldırı: 160 Savunma: 140
Öncelik: 32 Hasar: 60
Menzil: 1 Görüş: 3

Son abimizse su gardiyanı Neros, kendisi süvari sınıfına girer. Bence en şekil 2. dir ilki Skoros bence yav :D

Combat dışı özelliği bu görüş sağlayan kuleleri yok ediyor. Bu abimizin combat özelliği bana biraz fazla güçlü gelen bir özellik açıklayayım. Bu abi hareket edip saldırırsa (charge) ekstra saldırı kazanıyor %25 ve hatta her hareket puanı harcamasına %10 ekstra hasar kazanıyor ancak bitmiyor eğer hareket edip vurursa(charge) tsunami özelliğini aktif hale getiyor. Tsunami özelliğiyle harcadığı her hareket puanı başına vurarak yani 2 kere hareket etti 2 kere vuruyor ve her vuruşunda arkasındaki kareyede vuracak şekilde bir tsunami dalgası yolluyor. Kısacası ne yapın ne edin bu adamı hareket ettirmeyin çok canınızı yakar, üstüne birde hızlıdır kendisi :S Ayrıca eğer nehirden yürüyorsa 0.5 hareket puanı harcar yani nehirde ekstradan 1 hareket daha kazanır.

Özellikleri:
Can: 900 Hız: 6
Saldırı: 100 Savunma: 48
Öncelik: 48 Hasar: 100
Menzil: 1 Görüş: 3

Titanlara karşı ipucusuna geleyim. Toprak abiyi önceliği yüksek olan dayanıklı bir biriminize verin onu tutsun savaşı onlarsız halledin. Hava abimiz içinse arka birimler için dikkat edin oradan tek atıp bonusla seri bir şekilde bitirmeye çalışırlar genelde veya güçsüz birimlerinize öncelik verir. Ateş içinse yani focus atıp seri bir şekilde halletmeye çalışın etrafını sararsanız moralden -'de yediğinden daha rahat olur aynısı support içinde geçerli. Abi suya gelirsek yan yana durmayın ve kesinlikle ne yapın ne edin onu o yere mıhlayın eğer haraket edip özelliğini kullanırsa başınıza çok dert olur. Açıkcası Titanların öldürülmesi her zaman önceliklidir çünkü özellikleri nedeniyle çok sıkıntı çıkarırlar bu her zaman aklınızda bulunsun.


Bu Titanlar dışında Teknoloji(Tech) ağacında solda belli hedefler var. Eskiden bu 2'ydi şimdi 3 oldu. Bu hedefleri sadece 1 kişi yapabiliyor yani diğerlerinden önce yapmalısınız. Mesela 15 köyü ele geçir sana saldırı gücü vereyim, Benzersiz bir bina yap sana beleş teknoloji vereyim tarzında hedefler. Her teknoloji seviyesinde 3 tane böyle görevler var. Son teknoloji seviyesinde bu görevler bulunmuyor bilginiz olsun (umarım bu son bilgiyi yanlış hatırlamıyorumdur :D). Ayrıca birkaç tane benzersiz bina ekleniyor bunlar oyun içi yaparsanız faydaları gerçekten yüksek.


Global etkinliklerin (görevlerin) hepsi can sıkıcı bence, yok 5 ruins dolaş parçaları topla filan gibi görevler vardı eğer yanlış hatırlamıyorsam. Kısacası bu görevler çok uğraştırıcı gelen efsanevi itemleri alıp komutana takmaya değer mi bilemiyorum. Hepsini görmemişimdir ancak şu ana kadar gördüklerimle çok sevdiğimi söyleyemem. Tabi bu itemlerin çok güçlü olduğuda bir gerçek ancak çöp gelirse ağlamayın.
1.3 DLC - Fırtına (Tempest)
Bu DLC'ye gelelim. Normalde denizlerle alakamız olmuyor ticaret hariç, işte bu dlcyle denizler doluyor. İçine Fortress denilen deniz üsleri ekleniyor. Bu fortressler nedir?

İLK ÖNCELİKLE minor ırklar gibi üslerinde belli bir gemi ürettikten sonra denize salıyorlar ve bunlar etrafta korsanlık yapıyor. Denizden karaya saldırmak gibi bir durum olmadığından şehirleriniz konusunda endişeye gerek yok ama sudan geçicekseniz ve bu kara birimleriyse sizi deli ederler hem de ne deli, o uğraştığınız birlik çöpten gemilere kaybedince öyle içinize oturur hemde sayı üstünlüğü elinizde olmasına rağmen her neyse bunları geçelim. Kısacası denize ayağınızı sokmuyorsanız size bela olmazlar, ama bu üstlerde startejik kaynakların bulunduğunu ve ele geçirdiğinizde size bu kaynakları verdiği gibi görüş sağladığı ayrıca olurda parayla gemi almak istediniz bu üstlerden çıkarabildiğinizi hatırlatmak istiyorum. Okyanuslarda 3 tane denizlerde 1 tane bulunuyor. Mesela okyanustaki 3 fortressesi ele geçirince okyanus sizin oluyor.

------

İşte bu şerefsiz, görürseniz bulaşmayın. Pislik bir görevin teki yahu!

Bu dlcyle gelen Global görevler acayip can sıkıcı bence. Yok denizde efsanevi yaratık var kesersen bilmediğin hediye diyip kestiğimde 720 duts birkaç adamantine bir de güzel bir item vermişti ama genel olarak değmemişti. Çünkü zaten Morgawr'la oynuyorum (oyundaki en güçlü ve tek farklı deniz ünitelerine sahip ırktır kendileri) üstüne bu birliğim elit 8 birimden oluşuyor + catspawla 2 birimlik 2 tane bot, 2 birimlik 1 tane fireship ve 1 birimlik 1 tane artilery gemi ve denizaltıyla saldırıp 1 değil tam 2 tur savaşıp artilery hariç tüm catspaw birimlerimi kaybedip ana donanmamdaki ufak çaplı bir hasarla bunu elde ettim, kısacası değmedi! Ayrıca bu yaratığı okyanusları aşıp turlarca arayıp haritanın ücra bir köşe noktasında yüzerken bulmamdan bahsetmiyorum bile! (Bu donanmamın deneyimli bir birlik olduğunuda belirteyim komutanıyla beraber çünkü yaratığı ararken karşımıza çıkan tüm korsanlarla çarpıştık ne komik değil mi :S ?! Tabi Catspaw birlikleri buna dahil değil) Kısacası bu görev çok uğraştırıcı gelen efsanevi itemi alıp komutana takmaya değer mi bilemiyorum.

------

Okyanusta hava durumu mu?

Sadece can sıkıyor. Bitki hareket hızını azaltıyor. Yıldırım ve yağmur birliğe hasar veriyor. (Yağmur bildiğim kadarıyla sadece kara birimlerine hasar veriyordu.) Rüzgar veya dalgaysa hareket hızını arttırıyordu.

Ayrıca denize Ruinsler ekleniyor, bunlara dalarak rastgele hediyeler kazanabiliyorsunuz. Yeni görevler, yeni itemler ve en önemlisi DENİZ SAVAŞLARI VE YENİ BİR IRK GELİYOR. BUNLARI DİĞER BÖLÜMDE YAZACAĞIM KARŞILAŞTIRMALI OLSUN :D
1.3.2 - Deniz Savaşları ve Deniz birimleri

Deniz savaşları için her ırka tech ağacında 3 yeni birim eklendi. Bunun haricinde denizde ayrıca 2 birime sahip olan YÜCE Morgawr ırkı var :D

Teknoloji ağacına göre Gemiler:

--Çağ 1 ----
Yol kesen Tekne

Özellikler:
Can: 68 Hız: 6
Saldırı: 24 Savunma: 36
Öncelik: 26 Hasar: 36
Menzil: 1 Görüş: 3

Açıklama: En Hızlı donanma gemisidir. Keşif için ideal. Yol kesen demelerinin bir nedeni denizden birliklerini geçirmeye çalışan düşmanların kara birliklerine karşı kullanılsın diye tasarlandı. Donanma savaşlarında etkili olmayacağını belirtmek istiyorum. Era 1'de haritaya göre açılabilir.

Ve morgawr'ın özel birliği Vore (bu arada Dipnot: Morgawr diğer rakiplerine göre 1 çağ ileriki birlikleri önceden açıyor. Mesela herkes ilk çağda bu tekneyi açabilirken morgawr'sa direk donanmadaki Firkateyn biriminden başlıyor.)


Fırkateyn biriminden VORE
Özellikler:
Can: 124 Hız: 4
Saldırı: 37 Savunma: 32
Öncelik: 8 Hasar: 40
Menzil: 1 Görüş: 3

Açıklama: Bu arkadaşın espirisi sadece bu değil eğer önceliği düşük olan bu arkadaşla saldırıyı siz yapabilirseniz(karşı saldırıyı içerip içermediğini bilmiyorum ama dahil etmeyerek konuşuyorum.) +%50 savunma kazanıyorsunuz. Bu da base savunmanızı 48' çıkarmak oluyor ki bu çok yüksek bir değer. Ayrıca bu etki savaşın bitene kadar sürüyor. Üstelik bu deniz yaratığına bölgeniz içinde olmasına bakılmaksınız istediğiniz yerde item takılabilir. Kısaca güçlü

--Çağ 2 --

Fırkateyn biriminden Ateş Gemisi

Özellikler:
Can: 180 Hız: 4
Saldırı: 36 Savunma: 28
Öncelik: 18 Hasar: 24
Menzil: 1 Görüş: 3

Açıklama: Bu birim alev silahıyla donatılması dışında başka bir espirisi yok. Canı ve Saldırısı gayet iyi olsada, hasarı ve savunması bir o kadar kötü. Vore ile karşılaştırdığımızda bir de olaya pasifi devreye girmesini dahil edersek karşısında dayanma şansı oldukça düşüyor.

Ve gelelim morgawrın asıl canavarına;
Denizaltı sınıfından Leviathan


Özellikler:
Can: 132 Hız: 5
Saldırı: 58 Savunma: 34
Öncelik: 20 Hasar: 50
Menzil: 1 Görüş: 4

Açıklama: ilk önce pasiflerini ekleyeyim sonra bir konuşurum. Su altındaysa x5 savunma, rakiplerinin altından geçebiliyor, bu alev silahının etkisini yok sayıyor, karşı saldırısı yok, görünmez birimleri görüyor, denizdeki hava durumundan etkilenmez, su altı durumundaysa görünmez hale gelir, görünmezliği hemen yanındaki rakiplerde işe yaramaz ayrıca karşısındaki rakipleri saldırırken veya savunurken -%25 öncelik alır. Ayrıca her yerde geliştirilebilir. Açıkcası bu arkadaş gerçekten deniz canavarı Çağ 3'deki topçu gemisini rahat alabilecek seviyede savunması sayesinde hani diğer denizaltı bu canavarla karşılaştırılabilecek bir seviyede değil zaten :D. Pasifi sayesinde en hızlı donanma parçası olan bot bile 6.5 puan öncelik kaybedeceğinden 19.5 puanla önceliği leviathana veriyor :D

---Çağ 3 ---

Denizaltı sınıfından Bathysphere

Özellikler:
Can: 60 Hız: 5
Saldırı: 38 Savunma: 38
Öncelik: 22 Hasar: 40
Menzil: 1 Görüş: 4

Açıklama: Leviathan'ın her yerde geliştirilmesi ve rakiplere -%25 öncelik dışında yukarıda saydığım bütün özellikler bunda da var. Bir nevi leviathan'ın düşük versiyonu gibi :D Gizlice ve hava durumlarından etkilenmemesi asıl değerli olduğu noktalar onun dışında savaşta saldırısı, hasarı ve savunmasıyla gayet iyi olsada canının az olmasıyla çok dikkatli kullanılması gereken bir parça, yani bir hatayla gitmeleri an meselesi :S ancak su altı pasifi kullanılırsa savunma X5 olacağından tanklık görevinide üstlenebilir :D Hani bu birazda pozisyonuna bağlı.

Ezer geçer sınıfından Topçu gemisi

Özellikler:
Can: 244 Hız: 3
Saldırı: 28 Savunma: 24
Öncelik: 20 Hasar: 70
Menzil: 4 Görüş: 3

Açıklama: yakınındaki her düşman için -1 moral.
Ordu aksiyoni kilidi açılır: Kıyı bombardımanı; bitişiğindeki her rakibe saldırı veya karşı saldırı yaparken -%50 saldırı ve hasar. Pasifleri söyledikten sonra açıklamaya geçelim. Açıkcası çok dayanıklı olduğundan savaşta çok iyi tutunuyor ancak bu ön tarafta olması için değil arkada rakipleri parçalamak için gerekli çünkü 70 hasar az değil. Tek kötü tarafı saldırısının düşük olmasıyla bazı turlar vuramaması da asıl sıkıntısı. Ön tarafta durmasını istemememin diğer bir nedeni yaklaşan rakiplerden dolayı kazandığı debuff. Bu debuffla saldırsı zaten 28 bunun 14'e düşmesi ne demek biliyor musunuz? Durmadan miss demek ve bu da en kötü senaryodur.

Donanmayla ilgili konuşmaya gelirsek, ana hatları tutması için ateş gemisi veya sualtındaysa denizaltıyı kullanmak mantıklı arkayada topçu gemisiyle donanma savaşlarında gayet güzel bir iş çıkarırsınız.

Karşıda eğer morgawr varsa ve denizde onun karşısına çıkmak gibi bir hata yaptıysanız ve bu donanmanız elit birlik değilse açıkcası farkı yaratacak tek birlik topçunuz olacaktır. Menzilinizi kullanıp onların üstünüze gelmesine sağlayın, çünkü birimleri eğer silah donatmadıysa hepsi yakın menzilli bunu avantajınıza kullanın.
1.3.3 Morgawr Irkı
Gelelim MORGAWR IRKINA

Abi bu ırkı direk evil olsunlar diye yapmışlar, hikayeye göre sadece denizlere güveniyorlar ve bu güveni sağlamak için karşısındaki herkesi yok edince abi artık güvendeyiz kafalarındaki değişik bir su canlıları. Özelliklerini Koyayım;



Neptunian: Ücretsiz karaya çıkış veya denize iniş. Tersane teknolojisiyle taşıma gemisi geliştirmesi açılır.

Vahşi rüzgarların sürücüleri: Dust tutulması sırasında su üzerindeki birlikler +4 hareket kazanır.

Maşa (Kontrol etmek): Bu neutral takılan minor ırkların ordularını veya denizdeki korsanları etki(nüfuz) puanıyla kontrol edebilirsiniz. Ayrıca catspawla yönetilen birliklerle diğer imparatorlukların kimliğini belirleyebilirsiniz. Ayrıca bu yönettiğiniz birliklerle düşmana saldırırsanız savaş ilanı yapmanıza gerek yok, hatta kalelerini bile yok edebilirsiniz :D ancak bu birlikler harabeleri keşfedemez bilginiz olsun.

Suyu Seven:
Deniz veya gölde +2 üretim
Deniz veya gölde +2 bilim
Nehirde +1 üretim
Nehirde +1 bilim

Deniz Tüccarları: Teknolojide değişiklik söz konusu. Çağ 2 teknolojisi "İmparatorluk Karayolu" ortadan kaldırılarak artık araştırılamaz ancak "Kargo Rıhrımları" teknolojisi Çağ 3'ten Çağ 2'ye getirilmiştir. Yani karadan ticaret yapamazken denizden ticaret yapabiliyorsunuz sadece.

Muhalefet tohumları: Ele geçirdiğiniz köyleri tekrar düşmanınız yapabilirsiniz. Bunun yapılmasının sebebi düşman yaptıktan sonra çıkan birliğin catspawla konrol edilip köyün parayla tekrar ele geçirilmesidir. Böylece ucuza anında birlik edinmiş olursunuz.


Kara leke (Birisini lanetlemek anlamında) : Diplomatik beyan "Kara lekeyi" açarsınız. Bu kara lekeyle, lanetlediğiniz imparatorluğun birimini yok eden HERHANGİ BİR imparatorluk eksra dust kazanır.

Dalga Kıran: Kendi ırkınıza özgü Çağ 1'de bulunan bir teknoloji ortaya çıkar. Bu teknolojiyi araştırırsanız;
Ele geçirdiğiniz denizdeki facilitylerle +1 nüfuz/şan
Citadellerinizde (yani kalelerinizde) +1 nüfuz/şan

Aquapulvistics: Çağ 1 teknolojisi olan Aquapulvistics açık başlarsınız.

Tersane: Çağ 1 teknolojisi olan Tersane açık başlarsınız.

Ayrıca görev yaparak birkaç tane teknoloji daha açarsınız kısaca değineyim. Irkınızın(faction) 2 görevin 1. kısmını yapınca Çağ 2 de bir teknoloji açığa çıkar bunu araştırdıktan sonra denize kıyısı olan şehirlerinize bu binayı yaparsanız, yaptıktan sonra çıkardığınız deniz birimlerine +80 exp verir.

Irkınızın 5. görevi bitirince teknoloji ağacında, Çağ 3'de bulunan bir teknoloji ortaya çıkar. Bu teknolojiyi araştırırsanız sadece minor ırklara giydirebileceğiniz "totem" adı altında 3 tane item çıkar. (Gayet güzel itemlerlerdir.)

Morgawr ırkının 8 bölümünü tamamlarsanız Çağ 4'de bulunan bir teknoloji ortaya çıkar. Bunu araştırırsanız.
Kullandığınız (toprak) arazilerde +1 üretim
Kullandığınız (toprak) arazilerde +1 bilim
Kullandığınız (toprak) arazilerde +2 hız
Kullandığınız (toprak) arazilerde +1 savaş içi hız


Benim Fikrim: Abi denizde rakipleri gerçekten yok. Karada hayatta kalmaksa çok zor özellikle oyun başında sıkıntı çekiyorsunuz. Etrafınızdaki neutral yaratıkları catspawla kontrol edip etrafınızı temizlemeye çalışın. Bunlar dışında kıyıya yakın yerlerde inşaat yapın. (Burada bir sıkıntı var şehir seviyesini eğer karaya doğru 4 araziniz yoksa geliştiremiyorsunuz bu aklınızda bulunsun şehri direk denize kurmayın yani :D) Görevleri hızlıca bitirmek gerekli en azından bu totem araştırmasını alana kadar. Aldıktan sonra Minor ırklardan oluşan elit bir birlik kurarak karadaki şehirlerinizi güvenlik altına alın ki sizi karadan sürmesinler. Denizde korkusuzca terör estirin ve deniz üstlerini ele geçirerek deniz ticaret ağını kontrolünüz altında tutun ve oradan gelen kaynakların üstüne oturun :D. Unutmayın karada sadece tek 1 biriminiz var ve o da support!! Açıkcası bu ırkın en gerek duyduğu şeylerden birisi Nüfuz/şan, Dustsa kıyıya yakın olduğunuzdan durmadan geliyor ki bu iyi birşey. Genellikle genişleyerek gelişmek isteyen bir ırk olduğundan dusta ordular yüzünden ihtiyaç duyan bir ırktır. Genişlemek bu ırkta size oldukça fayda sağlar ancak bunu nüfuz ve dust yani para dengesini kurarak yapın. Kalelerinizin güvende olduğunu düşünüyorsanız etraftaki neutral yaratıkları catspawla kontrol edip düşman imparatorlukları zayıflatın ve üzerlerine yürüyün.



Kısaca; Başta minor ırkları catspawla kontrol edip ana birimizi destek amaçlı kullanıp etrafı ele geçirmek için tanklamakta kullanın. Güzel bir donanma oluşturduktan sonra denizlere korkusuzca açılıp hızlıca denizleri ele geçirin ki bu size oldukça fayda sağlar. Karada birkaç toprak ele geçirdikten sonra beraberinde görevleri yapıp en azından totem görevini halledip savunmada kullanacağınız elit minor ırk birliğiniz olsun. Şehirlerin savunmasını, nüfuzunuzu, dustınızı arttıran araştırmaları yapmaktan çekinmeyin, ayrıca bölgenizde eğer üretim iyi değilse fabrika araştırmalarını da hiç çekinmeden yapın çünkü üretimi bahsetmedim ama yayılmacı bir politika izleyen ırklarda gerekli olan ana noktalardan biridir. Sizin ırklarınızın kahramanlarını başta karada kullansanızda asıl donanmada kullanmanızı öneriyorum. Bunun dışında Şehirlerinizde vali olarak Cultist ya da Wild walkers kullanılabilir. Cultist genele (şan/bilim/para vb.) yönelip mutlulukta sağlayabiliyorken wild walkers kahramanları üretimde oldukça iyi. Seçim bölgenize ve nasıl bir araştırma gideceğinize göre değişir ama bu ikisi oldukça iyi bir seçimdir. Paranız yoksa Broken lordsda olabilir tabi ki ama ben genelde Cultisti öneriyorum :D



1.4.1 Broken Lords
Uzun bir aradan sonra yeni bir güncelleme ile karşınızdayım. Bu seferki inceliyeceğimiz ve derinliklerine ineceğimiz ırkımız BROKEN LORDS

Hikayesi çok da karmaşık değil. Bizim onurlu, şanlı şövalyelerimiz klasik bir şekilde kötülüğü def etmek, zayıfları korumak gibi meselelere kendilerini vermiş durumda olsalarda bir sıkıntı var. Bu giydikleri dust-tasarımlı zırhları sadece ruhu tutabiliyor. Ve diğer ırkların bunları sevmemesinin bir sebebi var, eğer bir canlının ruhunu emerlerse ömürleri uzuyor. Tabii bu şana, onura ters düşdüğünden bir çözüm arasalarda böylesine bir gücü bırakırlar mı derseniz işte o konuda kimse emin değil.
Hikayeyi de anlattıktan sonra geçelim özelliklerine;

Appetite for dust kısaca dust iştahı: Yiyecek tüketmezler veya üretmezler. Bunun yerine insan sayısını arttırmak için dusta ihtiyaç duyarlar. Ordularını iyileştirmek içinde dust gereklidir.

Dust efficient yani dust etkililiği: Bir bölgede dust varsa dust +1 artar.

Era 1 teknolojisi Advanced armor açık başlar. (Glassteal veya titanium kullanan zırhlar silahlar.)

Era 1 teknolojisi Empire Mint açık başlar. (inşa ederseniz şehirde +5 dust ve şehirde dust %15 artar.)


Şimdide askerlerine bir göz atalım;

Biraz yeteneklerine bakalım. Sadece dust ile iyileşiyorlar (Dust Care)
Eğer saldırdığı düşman o tur ölürse canlarının %20'si doluyor. (Soul Leech)
Savaşta +1 hız (Fast)
+%20 saldırı sadece infantry birimlerine (Infantry slayer I)
Saldırı yediğinde +%10 savunma (Block 1)
Uzak menzilli saldırılara karşı +%20 savunma (Sharp sense I)

Peki bu birimin taktiği nedir? Abi gördüğünüz bu birim oyun başı en fazla defansı olan birim. Ayrıca görevi tanklamak olan ERA II birimlerine kıyasla defansı çok az geride. Şu anda savunmada tüm birimler arasında 3. sırada bulunur. Hemde default halinde. Peki bu defans bizim işimize yarar mı? Onu taktikte konuşacağız.












Sadece dust ile iyileşiyorlar (Dust Care)
Unite hareket ederse %25 saldırı ve her hareket puanı harcamasına %10 saldırı. (Charge 1)
Düşmana saldırdığında +2 can çalma (Life drain II)
Savaşta -1 hız (Yavaş)
Düşmana %10 şansla 2 turluğuna stunlama şansı (Stun I)

Ryderlara gelelim. Default halinde kesinlikle ağır bir süvari. Çünkü önceliği kesinlikle düşük bu özelliği geliştirilmesi lazım. Hantal olmasının yanında savunması iyi olsada önceliğini kurtaracak kadar da yüksek sayılmaz. Peki bu abinin bizde ne işi var? Hasar vermek istiyorsak bu birimleri kullanmamız gerekiyor. Vurma ihtimali ve verdiği hasar iyi sayılacak bir düzeyde. Donatılmadan sadece life drain II ile hayatta kalması genelde zor oluyor. Bu yüzden bu birimleri genelde iyi donatıp çıkarmak lazım en azından iyi bir saldırı birimi istiyorsak.









Supportumuza bir göz atalım.
Saldırı menzili 3 birim, ayrıca etrafını saran her birim başına -1 moral (Range 3)
Sadece dust ile iyileşiyorlar (Dust Care)
Saldırdığında verdiği hasarın toplamanın %35'i kadarıyla düşmanın hemen yanında (Düşmana bitişik olması lazım) olan dost birimi iyileştirir. (Life siphon)

Ordunuzun bel kemiğini ve stratejinizin büyük çoğunluğu genelde bishop'a dayanıyor. Bishop'a agresif support dersek yanlış söylemiş olmam. Savunmaya ihtiyaç yok çünkü bishop'a geldilerse zaten savaş bitmiş demektir. Öncelik duruma göre alınabilir olsada genelde saldırı ve hasar üzerine bir build yapmakta fayda var.












Savaş taktiğine gelelim;
Stalwartslar ile ön hattı herhangi bir birim geçemeyecek şekilde konumlandırıyoruz. Eğer iyi bir buildimiz ve rakibimizle eşit bir seviyedeysek genelde hasarda kaybetsek bile savunmamız ve canımız sayesinde genelde eşit gideriz ancak işte bishop burada devreye giriyor. Bishop saldırdığında iyileştirmesi sayesinde hem ön hattı tazelerken hemde rakibin sayısını azaltıyor. Kısacası rakibi yormaya yönelik bir savaş yapıyoruz. Diğer ırklar gibi birimlerimizin ölmesi çok koymasa da yinede ölmemesi lazım. Unutmayın savaştan eğer sağ çıkarsanız birimleriniz para karşılığında tam gücüyle tekrar savaşa girebilir.

Ancak bu taktiğinde sıkıntıları var tabiki. Menzilli birimler bishop'a vuramadığından bir sıkıntı olmasa da (Bu arada ufak bir not: Wild walkers'ın Dekari ranger'ının 4 menzili var bazı durumlarda bishop'a vurabilir. Bu konuda dikkatli olun.) hava birimleri bildiğiniz gibi rakibin üstünden geçmesiyle ünlüdür ve genelde uçan birimlerin önceliği oldukça yüksek sayılır. İşte burada rider devreye giriyor. Eğer iyi bir öncelik buildi yaptıysanız riderlerı bishop'u savunmada kullanabilirsiniz.

Tabii bize sıkıntı çıkaran birkaç faction var, Mesela forgotten birimleri oldukça hızlı, ve saldırıları oldukça yüksek. Oyunun sonlarına doğru savunmakta oldukça zorluk çekebilmeyi geç birimleriniz savaşta hayatta kalmakta bile zorlanabilir.. Ayrıca bununla da bitmiyor. Tier II biriminin uçmasını geçtim assasinsler birimlerin arkasına da atlayabiliyor. Bu da bizim ortaçağ hat tutma taktiğimizi mahvediyor. Neredeyse tüm planlarımıza karşılık veren bu lanet olası ırkı tutmak neredeyse imkansız. Peki bunun nasıl üstesinden geleceğiz. Forgotten birimi genelde mid ve late game'de iş yapar. Biz ise eğer çok spesifik bir ırk yoksa ( yani taktiklerimizi bozan Forgotten gibi) her zaman iş yapabilsekte early ve mid game'de oldukça iyiyiz. Yani onların tam tersiyiz. Bunu avantaja çevirip early'den kıstırıp bitirmeye çalışın unutmayın mid game girdiğinizde tam anlamıyla zorlanmasanızda sizin canınızı sıkabilecek hareketler yapabilirler. İşte bu yüzden işini erkenden halledin. Bunlar dışında Ardent mages gibi rakipleri savunabiliyorsanız olmuşsunuz demektir. UNUTMAYIN EĞER SAVAŞTA EŞİT GİDİYORSANIZ SİZ KAZANMIŞSINIZ DEMEKTİR.


Strateji kısmına gelelim,
Genelde ya dust ya da domination zafere odaklı gidiyorsunuz. Stalwartslar oyun başı oldukça iyi birimler. Bu birimleri rakipleri kesmek ve bölgeleri ele geçirmekte kullanın.

Üretim ve Dust her zaman öncelikli durumda. Bu stratejimizin temelini oluşturuyor. Savaş taktiğinde sayıyı duruma katmadım. Ancak eğer yayılmacı bir politika izliyorsanız ve rakibiniz nechoprages değilse genelde sayı üstünlüğü elinizde bulunuyor.

Bilim çok öncelikli bir konumda olmasada az öncelikli bir konumda da değil. Bilimdeki amacınız genelde askeri ve tabiki para konusunda geri kalmamak. Para nüfusunuzu geliştirir bu da şehirinizin gelişmişliğini hızla arttırmak demek ayrıca daha fazla paranın daha fazla asker anlamına geldiğinide unutmayın. Askeri olarak işimize yarayan her türlü araştırmayı almak önceliğiniz. Yani kısacası rakibimizden geride kalmamaya çalışıyoruz.

Nufüz yani influence çok önemli değil. Sadece savaş açmakta ve imparatorluk planlamasında kullanıyorsunuz o kadar. Food ise yok zaten :D



Guest kısmına gelelim. İlk görevi direk bitirmemiz lazım. Bunun için 1 stalwarts daha basmak gerekiyor. İlk görev 3 kısımdan oluşuyor. kahraman 3 birimlik bir orduyu idare ederek belirli bir harebeyi keşfeder (Ödül1). Sonra harabenin kapısını açmak için belirli bir dust öder. (Ödül2). Ardından çıkan orduyu keser ve bu son kısımla mükemmel bir hediye çıkar.
Archaeologist. Bu hediye Era I araştırmaların bedelini %20 azaltır. Böylece hem bir ivmelenme yakalayıp Era 2 hızla geçebilir hemde teknolojide geride kalma durumumuzu geçiktiririz. Ayrıca 2 faction görevinde bu bonus oldukça işimize yarayacak.

İkinci görevse sadece araştırmayla alakalı yapmak lazım ancak geride kalmanıza sebep verebilir. Verdiği 2 kısım ödülü oldukça güzel olsada duruma göre bekletin.


1.4.2 Broken Lords
Görev 3 ise Genişlemenizi destekler nitelikte. Penitent Chapel ile. Pacified yaptığınız toprağınızdaki her minor topluluk için ırkınızın askerleri %1 oto iyileşme alıyor.






Görev 4'deyse savaş ekonomizini geliştirecek olan Dust crematorium ortaya çıkıyor. Bunun sayesinde askerlerinizin ya da lordlarınızın kazandığı her xp için 1 dust kazanıyorsunuz. Hiç yoktan iyidir gibi gözüksede bazı anlarda oldukça yardımcı olabiliyor.



Görev 5'te ise Şehir yöneten lordlarınıza +20 bilim veren item kuşanabiliyorsunuz ki oldukça iyi bir item. Teknolojinizi bu şekilde ayakta tutabilirsiniz.


Görev 6'da ise askerlerinize takabileceğiniz savunmasını veya savunma ve canını arttıran güzel sayılabilecek itemler ortaya çıkıyor.


Görev 7'de ise lordların kuşanabildiği 20 savunma veren bir item var. Çok da iyi sayılmayabilir.

Görev 8'de


Altar of channeling ortaya çıkıyor. Ekonominizi şahlandıran bir binadır kendisi. Çok fazla dust kazanırsınız...Çok fazla





Ayrıca görev 8'de
Synchronic Temple özelliğini kazanırsınız. İmparatorluğunuz içerisinde savaş bittikten sonra birimleriniz anında canları fullenir.




Özete gelirsek;
Gördüğünüz gibi, Broken Lords oyunun başında ivmelenmesi ve güçlü sayılabilecek başlangıç ordusuyla hızla genişleyip rakiplerini oldukça sıkıntılı durumlara sokup oyunun sonlarına doğru genelde içine çekiliyor. Yani başlangıçta askerlerinizin gücüne güvenip saldırırken oyunun sonlarında ekonominize güvenip askerinizin sayısına güveneceksiniz. Açıkcası oyunun sonlarında broken lordsun niteliksiz bir sayıya güvenmediğinide söylemeden geçmemem gerekiyor.

İyi bir başlangıç yapıp ivmenizi sürdürebilirseniz pek fazla rakibinizin olmadığını söylemem gerekiyor. Çünkü Broken lords oldukça savaşa focuslanmış bir taraf diyebiliriz. Bunu da öyle güçsüz bir ekonominin üstüne de kurmuyor. Gerisi artık size kalmış :D
1 Comments
Hasan May 20, 2024 @ 12:43pm 
Reis eline sağlık fakat keşke oyunu biraz bize tanıtsaydın