Crusader Kings II

Crusader Kings II

81 ratings
Yeni Başlayanlar için Feudal Sistem
By Engou
Bu rehber oyundaki en önemli olgulardan biri olan Feudal sistemin mantığını ve stratejisini öğretmek amacıyla yazılmıştır. Mükkemmel değildir birçok eksiği olabilir benden daha tecrübeli kişilerin de fikirlerine ve tamamlamalarına açığım. Burada amaç yeni başlayanlara Feudal sistemi öğreterek oyuna en azından daha düzenli başlamalarını sağlamaktır.
2
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Giriş
Kendi adıma konuşuyorum oyuna yeni başladığımda balık gibiydim, ne bir Türkçe yama ne de detaylı bir Tutorial'ı vardı. Hiçbir şey anlamadan oynamaya başladım ama hatalar yapa yapa, yenile yenile, bata çıka 200 saat sonunda oyunda bazı temel kavramları oturtmaya başladım. Bu kavramların en başında aslında en basit mantıklı ve basitliğine rağmen çok önemli bir kavram olan feudalitenin önemini farkettiğimde işler daha kolay olmaya başladı. Belki bunu hemen çözenler vardır veya başka rehberlerden öğrenen fakat ben yeni başlayan ve oyunun mantığını arayanlar için tamamen kendi tecrübelerimden yararlanarak böyle bir rehber yapıyorum. Belki Youtubeda belki başka sitelerde benimkine benzer veya aynı başka rehberler olabilir, fakat tekrar söylüyorum bu rehber tamamen benim tarafımdan ve tecrübelerimle yazılmıştır. Şimdi rehberi anlatmaya geçiyorum.
Kontluk (County)
Oyunda başarılı olmak için önce Kontluk/Düklük/Krallık/İmparatorluk sistemini iyi çözmeniz gerekir, her önünüze gelen toprağı almayıp sistemli şekilde büyümeniz size daha yararlı olur.

Öncelikle Kontluktan (County)den bahsedeyim. Kontluk bir oyuncunun alabileceği en küçük birimdir. Feudal sistemde Konttan daha düşük Baron/Vali/Bishop(Piskopos) da vardır ama bu görevleri alamazsınız. Bunu daha detaylı bir şekilde açıklayacağım.

Daha kolay anlatabilmek için Brittany bölgesinden başladım. Burada görmüş olduğunuz Kernev adlı bölgenin kontu olarak başladım. O toprağa tıkladımızda sol altta bir sekme açılıyor. Burada karakter resminin sağındaki kale bu toprağın merkezi olan kaledir. County Capital (Kontluk Merkezi) olarak adlandırılan bu kalenin sahibi toprağın da sahibidir. Kont, ünvanını bu kalenin sahipliğinden alır. Buranın altında görülen topraklar ise bu toprağın yanındaki alt yerleşimlerdir. Türk tarihi üzerinden örnek vericek olursak Topkapı İstanbul'un County Capital'ı; Galata, Eminönü ve Ayasofya ise bu bölgedeki alt yerleşimlerdir. Bu alt yerleşimlerin ayrı yönetimleri vardır. Fakat isterseniz kendiniz de buraların yöneticiliğini yapabilirsiniz. ÖNEMLİ BİR NOKTA/ Bir kale sahibi olan kişiye kont denir, alt yerleşimde kale sahibine ise Baron denir. Siz kale yöneticisi ünvanına sahip olduğunuz için bu alt yönetimlerde de sadece kaleyi yönetebilirsiniz. Eğer Şehir ve Kilise yönetimini alırsanız buraları yönetmeyi bilmediğinizden buralar tam kapasitede çalışmaz. O yüzden bu topraklar eğer sizdeyse ya kendi sarayınızdaki bir kişiye buraların yönetimini verebilir ya da alt yerleşimin üzerine sağ tıklayarak "Create a vassal" (Vasal oluştur) diyebilirsiniz.

Bu anlattığım kavramlar (Kontluk, Kontluk Merkezi, Alt yerleşim) alttaki resimde görülebilir:


County Capital'ın sahibi o toprağın da sahibidir demiştik. County Capital'ın kale olması oranın sahibini Kont yapar da demiştik. Şunu söylemek gerekir ki sadece alt yerleşimler değil County Capital da Şehir veya Kilise olabilir. Bu halde toprak Kontluk olarak değil Valilik olarak yada Piskoposluk olarak adlandırılır. Tek toprağınızın olduğunu düşünerek söylüyorum County Capital sizin ünvanınızı belirler. Genelde County Capital Kale olduğundan Kont olursunuz.

Altyerleşimlerde gördüğünüz gibi boş alanlar da olabilir, bu boş alanlara inşaat yapabilirsiniz.


Boş alanlara 3 çeşit bina yapılabilir:

-Castle(Kale): Çok ordu veren az para veren altyerleşim
-City(Şehir): Çok para az ordu veren altyerleşim
-Church(Kilise): İyi para orta ordu veren altyerleşim, Katolik iseniz rahip Papa ve Sizin aranızdan
hangisini daha çok severse ona para ve ordu verir.

Şunu da söylemeliyim ki oyundaki her vasalınız sizi sevdikçe size ordu ve para verecektir, bu vasallara Baron/Mayor/Bishop da dahil.

Altyerleşim yerindeki binaları aynı kendi toprağınız gibi geliştirebilirsiniz, böylece hem vasalınıza gelişmesinde yardımcı olursunuz hem de sizi daha çok severler.


Kontluğa geri dönecek olursak, Kontların sırf Kont olmalarından doğan hakları vardır. Mesela Kontlar sadece 1 toprak yönetebilirler. Eğer 1den fazla toprak yönetebiliyorsanız ya Stewardship (Yöneticilik) puanınız fazladır ya Feudal sistemde değilsinizdir ya Veraset sisteminiz Gavelkinddır ya da Konttan üstün bir mertebedesinizdir.

Kontlar kendi topraklarındaki vergi yasalarını düzenleyebilirler. Ayrıca hangi vasaldan % kaç ordu alacağınızı da düzenleyebilirsiniz. Vasalken daha üst ünvanlarda geçerli bazı kısıtlayıcı yasalar yoksa veya bağımsız iseniz sizden sonra tahta geçecek kişiyi seçecek Inheritance Law (Veraset Sistemi) seçebilirsiniz.

Şimdi gelelim Kont ünvanıyla neden 1den fazla toprak almamamız gerektiğine. Almamamız gerektiği diyorum çünkü almamıza bir engel yok. Fakat Demesne Size (Mülk sınırı) ı aştığımız zaman hem gereğinden fazla toprağımız olduğu için vasallarımız bize karşı negatif ilişkiler içine giriyor hem de ordu daha az çıkıyor. O yüzden ya Stewardship puanını arttırmak (ki çok kısa vadeli bir çözüm, en fazla 2 tane daha toprak almanızı sağlar) ya da bir üst ünvanı kazanarak Demesne Size'ımızı genişletebiliriz.

Başka bir önemli nokta, bir anda büyüdünüz ve fazla toprağınız var bu toprakları dağıtmak istiyorsunuz diye düşünelim. Oyunda kendinize eşit bir ünvanı başka bir karaktere verirseniz artık sizle eşit mertbeye erişeceğinden vasalınız olmaz. Patron bir çalışanını ortak yaparsa, artık çalışan değil o da patron olur ve emir almaz gibi düşünün. Eğer kontsanız altyerleşim değil de toprak parçasını bir kimseye verirseniz bağımsız bir kont olur ve aranızda da 10 senelik bir Non-Aggression Pact (Saldırmazlık Antlaşması) imzalanır, böylece toprağınızı savaşarak da geri alamazsınız.

Peki sadece 1 toprak sahibi olabiliyorken nasıl olacak da ben Konttan Düke, Dükten Krala, Kraldan İmparatora geçeceğim. Sadece 1 toprak alarak nasıl büyünür ki?
Bu soruların cevabı diğer bölümde.
Kontluktan Düklüğe Geçiş
Öncelikle resimler ile nasıl Kontluktan Düklüğe geçileceğini anlatayım:

1) Karakterimizin solundaki kalkana tıklıyoruz


2) Açılan sayfada de jure kutucuğunu tıklayarak dolduruyoruz


3) Çıkan yeni kalkanlardan en soldaki "Duchy" ile başlayana tıklıyoruz


4)Bu sayfa çıktığında artık Düklüğün sınırlarını ve Düklüğe ilişkin işleri görebiliyoruz.


Haritada sarı çizginin içindeki alan bize Düklük ünvanının sahibi kimsenin hangi topraklarda hak iddia edebileceğini gösteriyor. Düklükle ilgili detaylı açıklamayı diğer bölümde yapacağım.

Şimdi son resimdeki Düklük sayfasına bakarsak solda Create kısmının üstüne gelince bize hangi şartlarla bir Düklük ünvanı oluşturabileceğimiz yazıyor. Brittany Düklüğü kimsenin elinde olmayan bir ünvan olduğundan ilk defa oluşturmak için belirtilen toprakların %51'ini yani toplam toprağın yarısından 1 fazlasını almamız gerekiyor. Bizim durumumuzda 1 tane toprağı yönetiyoruz ve toplam 6 tane toprak var yani 4 toprağa sahip olursak Düklüğü 199 Gold da vermek şartı ile kurabiliyoruz.

Bazen bulunduğumuz toprağın Düklük ünvanı bir başkasında olabilir ve onu oluşturmak için "Usurp" (El koyma) sekmesi çıkabilir onun farklı şartları vardır, bu şartlara uymanız gerekir. Mesela savaştaki bir kimsenin ünvanına el koyamazsınız. Bazen size belirli bir tarih verir ve o tarihe kadar el koyamazsınız. Aynı krallık içindeki vasallardan biri diğerinin ünvanını, Papanın vereceği "Claim" ile (papa ile aranızın çok iyi olması ve papanın diğer yönetciyi sevmemesi gerekir) veya yapacağı usurp (el koyma) entrikasıyla ele geçirebilir. Bunlardan başka alternatif bir yol o düklüğün sahibi kişinin tüm topraklarını ele geçirerek siyasetten silebilir ve düklüğü ortadan kaldırabilirsiniz, daha sonrasında ise tekrardan düklük ünvanını oluşturabilirsiniz.

Düklük ünvanı için gereken para, gerekli toprakların tümü sizde olduğu zaman yavaşça düşmeye başlayacaktır. Fakat bu düşüş çok az olup bekletmenize deymeyecektir.

Daha önce Kontların 1 tane toprak alabildiğini söylemiştik, Düklüğün %51'ini almak ise bazen uzun sürebilir bu durumda biraz Stewardship arttırmak zaten size 1 tane fazladan Demesne Size verecektir, 2nin üstüne biriktirdiğiniz topraklar ise Düklük amacıyla hareket ettiğiniz sürece geçici olarak vasallarınıza ve ordunuza memnuniyetsizlik verebilir, tabi ki en kısa sürede Dük olmaya çabalamanız şartıyla!
Neden Dük olmalıyım?
-Daha önce de belirttim Kont asgari 1, azami 3 toprak sahibi olabilir. Dük ise getirebileceği yasalarla çok daha fazla toprak sahibi olabilir.

-Kont kendine eşdeğer bir vasal sahibi olamaz, doğal olarak elinde kalan fazla toprak parçasını da dağıtamaz. Dağıtırsa kendi ülkesinden ayrılmış olur. Dük ise vasal olarak Kont bulundurabilir.

-Dük Hukuk açısından Kontun yapamadığı bazı hukuk kuralları çıkarabilir. Mesela "Centralization" (Merkezileşme). Bu sayede daha çok toprak ve daha çok vasal sahibi olabilirsiniz.

-Kont başka bir devlete savaş açmak için sadece Claim (Hak iddiası) varsa ya da Tribute (Haraç alma) amacıyla savaş açabilir. Dük ise kendi hak sınırında bulunan devletlere bu sınırın içinde olmalarından dolayı doğal olarak savaş açar. Eğer kendinden düşük bir mertebeye savaş açarsa o kişi vasalı olur. Eğer eşdeğer veya daha üst bir mertebeye savaş açarsa o toprağı kendine alır.

-Oyunun önemli etkenlerinden biri prestij, dük ünvanı sahiplerine daha fazla geliyor.

-Dük, Konttan daha fazla komutan bulundurabilir.

ve daha sonra kendinizin de farkedeceği bir sürü farklı şey...
Düklük (Duchy)
Düklük bir önceki bölümde belirttiğim gibi birden fazla toprak parçasının birleşiminden oluşan bölgedir. Türk coğrafyasındaki Marmara, Ege, Karadeniz bölgesi gibi. Eyalet de denebilir, orta çağ mantığında. Bu düklükler 2 topraktan da oluşabilir, 3 topraktan da 6 topraktan da.

Düklük fiili bir iktidardan çok soyut iktidarı temsil eder. Fiili iktidar kontluklar yoluyla olur. Kalelerinizden para ve asker temin edersiniz, her Dükün en az 1 kalesi vardır. Tek kale ile de dük olunabilir. Düklük o eyaletteki herkes üzerinde yönetim hakkınızın olmasıdır, yani herkes onun vasalı olduğundan dolayı ona para ve ordu verir. Kanuni konularda Dükün çıkardığı yasaları o bölge içinde kontlar ve altyerleşke yöneticileri oylar.

Şunu da belirtmek gerekir ki Dük sadece o sınırlar içerisindeki hak sahibidir. Yani otomatikman o topraklar Dükün emri altına girmez. Hak sahibi olduğunuz toprak başka bir krallığa ait olabilir. Siz sadece kendi ülkenizin o bölgedeki topraklardaki yöneticisisinizdir. Hatta bazen o topraklardaki kişiler Dükün değil başka bir kişinin de vasalı olabilirler. Burada size o toprak için savaşarak o toprağı kendinize bağlama hakkı doğar.

Kralın bir evre düşüğüdür Dük. Dük olarak artık fazlalık topraklarınızı başka kişilere verebilirsiniz.
Önemli bir nokta var ki buna dikkat edin, kendi Düklük sınırlarınız içinde bir toprağı başka bir kişiye verdiğinizde bu toprağın sahibi kendine hedef olarak o Düklüğü koyacaktır. Yani aynı sizin büyümek istemeniz gibi onlar büyümek isteyecek ve siz o Dük ünvanını elinizde bulundurdukça aranız da bu kişilerle kötü olacaktır.

Tavsiyem kendinize oyunun sonunda kadar yönetecek bir kaç toprak ve düklük alanı seçmeniz. Sürekli bu topraklara geliştirme yapıp bu topraklar dışında kalan yerleri vasallarınıza verin böylece hem o toprakların düklüğü için başkalarının canını sıkacaklar hem de aranızda bir negatif ilişki olmayacaktır.

Burada da 2 Dük ünvanınız varsa 2.sini başkasına vermemeniz gerekir, nedeni söylediğim gibi kendine eşit ünvanı başkasına verirsen o kişi bağımsız olur.

Başka bir küçük ayrıntı, bunu zaten oynarken de farkedersiniz, Krallıkların/Düklüklerin/İmparatorlukların içinde de parça yönetimler olabilir (Kontlar), başak devletlerin Kontları sizin Düklük sınırlarınız içindeyse bunlara savaş açmak için onların en üstteki Liege'ine yani devletin başındaki adama savaş açmalısınız.

Dük olmanın ayrıcalık olarak getirdiği bir de Centralization (Merkezileşme) denen bir yasa vardır bu da sizin Demesne Size ve Vassal Limitinizi arttırır.
Düklükten Krallığa Geçiş
Aynı Kontluktan Düklüğe geçiş gibi bir yol izlenemeniz gerekmekte. Krallık ünvanı için gereken yeri aynı yolu izleyerek bulabilirsiniz.



Düklüğe geçişten farklı olarak Kral olmak için en az 2 Dük ünvanını elinizde bulundurmanız gerekir.
Bu sefer o krallık için gereken toprağın %51'ini elinizde bulundurmanız gerekir.

Krallık oluştururken 200 pietynizin olması gerekir. Ayrıca Düklükten daha pahalıdır.



Sağ alttaki harita çeşitlerinden de jure Duchies, de jure Kingdoms seçeneklerinden de genel haritada Krallık ve Düklük sınırlarını görebilirsiniz.
Kendi Krallığınızı Oluşturma
Intrigue sayfasına geldiğinizde yapabileceğiniz işlerde Create a New Kingdom (Yeni bir krallık oluştur) seçeneğini görebilirsiniz. Bu seçenek size geleneksel krallıkların aksine sınırlarını kendinizin belirleyeceği bir krallık oluşturmanızı sağlar.



Bunu yapmak için olağan durumlar dışında:

-1000 prestijinizin olması
-35 toprağınızın veya 3 Düklük ünvanınızın bulunması
-300 Goldluk bir hazinenizin olması gerekir. (300 goldun hepsini harcamaz sadece zenginlik arar.)

Kendi Krallığınızı kurmanızın faydası şurada ortaya çıkar, eğer etrafınızda çok güçlü krallıklar varsa ve onların sınırları içindeyseniz, kendi Krallığınızı kurarak topraklarınızda başka Kralların hak sahibi olmasını engelleyebilirsiniz.
Neden Kral olmalıyım?
-Öncelikle en önemli sebeplerinden biri artık çok fazla toprağınız olmaya başlayınca ve vasal sayınız çok artınca hem vasal sayınızı azaltmak hem de sizin çıkaracağınız yasalara oy veren kişi sayısını (her bir vasalınız yasalara oy verir) azaltıp idari işleri hızlandırmak amacıyla Dük vasallar oluşturmaya başlayacaksınız. Dükken Düklük ünvanı verilemez ama Kralken Düklük ünvanı vasallara verilebilir.

-Kral olduğunuz zaman bazı yeni yasalar ortaya çıkar bunlar Crown Authority (Hükümdarlık otoritesi) ve Investiture'dur (Papaz ataması).

-Kral, Dükten daha çok komutan bulundurabilir.

-Kral daha çok etkinlik yapabilir yönetimi daha kuvvetlidir.
Krallık (Kingdom)
Kral olduğunuz zaman artık karakter çerçeveniz altınla kaplanır. Daha üst bir rütbeye gelmiş olmakla daha fazla komutan ve saray görevlisi bulundurursunuz. Prestijiniz artar ve bunun gibi bir çok şeyiniz pozitif yönde gelişir.

Daha önceki bölümde belirttiğimiz kavramlara burada açıklık getirelim:

Crown Authority: Hükümdarlık otoritesinin en belirgin kazancı vasallarınızın size vermek zorunda olduğu ordulardaki %lik artıştır. Buna karşılık size karşı olumsuz düşünceleri de artar.

Crown Authority minimumdayken vasallarınızın toprağını ellerinden alamazsınız (revoke a title), buna hakkınız yoktur. Ayrıca kafir vasallarınızdan da toprağı alamazsınız. Bu otoriteyi Low'a arttırınca kafirlerden toprak alabilir hale gelirsiniz. High'a arttırınca vasallarınız artık kendi aralarında savaşamazlar ve topraklarınız miras yoluyla krallık dışına geçemez. Max seviyesinde ise vasallarınız kendi savaşlarını dışarıya karşı da açamazlar.

Daha önce belirttiğimiz Kontlar ve Dükler için kısıtlayıcı yasalar, bunlardır.

Gördüğünüz gibi bu yasalar vasalları çokca kısıtladığından vasallarınız buna her zaman karşı çıkacak ve size karşı factionlar (topluluklar) kurarak isyan edeceklerdir.

Faction: Karakteriniz artık tek toprağa sahip küçük bir yöneticilikten çıkıp Dük veya Kral olunca artık uyguladığınız yasalar da çokca kişiyi etkilemeye başlayacak. Sizin emrinizdeki insanlar işte bu yasalar hoşuna gitmediklerinde size karşı grup oluşturabilirler. Bu gruplarda diğer yöneticiler toplandıkça ordularını da davaları için biraya getireceklerdir. Her factionın Members (Üyeler) bölümünün üstünde Strength (Güç) kısmında kaç kişilik orduları olduğu ve sizin ordularınızın %kaçına eşit oldukları yazar. Bu factionlar size ultimatom göndererek isteklerini yerine getirmenizi isterler. Eğer reddederseniz aranızda bir iç savaş çıkar ve tüm üyeler size savaş açar. Kabul edersiniz barışça çözüm uygulanır ve yasa değişir. Bu factionlar sadece yasa için değil devletin başına kimin geçeceği konusunda da olabilir. Bazen bir Dük kendini başa geçirmek isteyebilir, bazen ailenizden başka bir bireyin başa geçmesi istenebilir. Bu yüzden her zaman vasallarınız üzerindeki gücünüzü dengede tutmanız gerekir yoksa devleti elinizden kaybedebilirsiniz.

Kral olmanın başka bir iyi yanı Kont vasallarınızı o toprağın Düklerine vererek size karşı kurulan factionlara katılacak üye sayısını azaltabilirsiniz. Zira size doğrudan bağla olmayan vasallar size karşı değil kendi efendilerine karşı faction kurabilirler.

Kontlar Düklerin emri altında olacağından bağımsızlık savaşını ilk önce Düke karşı verirler. Dükün emrinden çıkıp size direk bağlı oldukları zaman anca bu şekilde bir bağımsızlık savaşı daha verirlerse o zaman tam bağımsız olabilirler.


Investiture:
Bildiğiniz gibi papazlar sizinle papa arasından hangisini daha çok severse ona ordu ve para gönderir. Genellikle Dük ve Kontluklarda atama yasası olmadığından papazlar doğrudan Papa tarafından atanır ve doğal olarak da yönetim hayatına onu fazla severek başlarlar. Krallarda ve İmparatorlarda ise bu atama sistemini çevirebilmelerine imkan veren bir yasa vardır. Investiture yasasında iki seçenek vardır: Papal ve Free. Papal, papazların papa tarafından atanmasını ifade eder ve bu seçenekteyken papayla aranız iyidir. Freede ise papazlar artık sizin tarafınızdan atanır ve papayla ilişkileriniz kötüleşirken papazlarınız ile aranız iyileşir böylece vergi ve ordu size verilir. Fakat papayla kötü durumda olmanın Feudal Sistem konusu dışında olan bir çok etkisi olduğundan burada anlatılmayacaktır.

Krallıktan İmparatorluğa Geçiş
Yine aynı yolu izleyerek bu sefer İmparator olmak için gereken şartlara bakıyoruz.

2 Krallık ünvanı, 400 piety ve 594 Golda ek olarak bir de bu İmparatorluk sınır içindeki toprakların %80ini elinizde bulundurmanız gerekir.

Kendi İmparatorluğunuzu Oluşturma


Gereken şartlar:

- 8000 prestij
- 180 toprak parçası veya 3 krallık ünvanı
- 1000 Gold para
İmparatorluk (Empire)
Artık uzun ve zorlu bir yolculuktan geçip İmparatorluk makamına geliyoruz. Artık dünyadaki en büyük güçlerden biri haline geldik ve bir sürü vasalımız var. Düklerden de kurtulmak istiyor, vasal sayımızı küçükltmek istiyoruz, o halde artık kral vasallıklar da kurabiliriz ama yine de dikkatli olmalıyız, vasallarımızın bize karşı güçlenmesini istemeyiz.

İmparator olarak 1 yeni yasa daha çıkıyor karşımıza, Administration. Bu yasada 2 seçenek var: Feudal ve Imperial. Feudal sistemde, derebeylerine ait özel topraklar vardır ve bu topraklar nesilden nesile aynı ailede miras olarak diğer varise geçer. Doğal olarak toprakların ünvanı da. (Örneğin Düklük, Krallık gibi. Kontluk zaten kale yönetiminden geldiğinden kaleyi kim yönetirse Kont ünvanı da onundur.) İmparatorluk yönetiminde ise toprak özel mülkiyette kalmasına rağmen ünvanlar ölümle beraber tekrar İmparatora döner ve İmparator isteğine göre bu ünvanları tekrar dağıtır.

İmparatorun vasal limiti oldukça fazla olduğundan özgürce toprak büyütebilir, yeni vasallıklar kurabiliriz. Eğer harita üzerinde elle tutulur bir büyüklük istiyorsanız bu yoldaki ilk hedefiniz İmparatorluk kurmak olmalıdır.
Kutsal Roma İmparatorluğu (Holy Roman Empire)
Bir yöneticinin ulaşabileceği en yüksek mertebeye eriştikten, yani İmparator olduktan, sonra eğer Avrupa sınırları içindeysek, bulunduğumuz konumdan üstün tek 1 ünvan kalıyor.

Kutsal Roma İmparatoru



HRE (Holy Roman Emperor) olabilmek için normal şartlar dışında 1000 prestije, 220 toprak parçasına, İtalya Kralı veya İtalya İmparatoru olmaya; İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, İngiltere'de başka bir imparatorun olmamasına, dini liderle (Papa gibi) aramızın 25ten az olmamasına ve 44 golddan fazla paramızın olmasına ihtiyacımız var.
Özetle Büyüme Stratejisi
Bütün bir rehberi özetleyecek olursak büyümek isteyen bir kişi öncelikle kendine oyunun sonuna kadar elinde bulunduracağı birkaç parça topraktan oluşan düklük sınırları seçmeli, ve toprakları alarak buralara geliştirmeler yapmalıdır. Çünkü ana ordunuz ve ana para kaynağınız bu topraklar olacaktır.

Eğer savaşla ele geçireceğiniz topraklar farklı Düklük sınırları içinde olursa hem ünvanınızı büyütemezsiniz hem de o sınırların Dük ünvanını başkası alırsa size karşı savaş açma nedeni (Casus Belli) olur.

Önce yönetiminizin çekirdeğini oluşturduktan sonra başka Dük ünvanları toplayarak o toprakları hak sahibi olarak savaşla ele geçirip krallığınıza katın. Bu toprakların yönetimini vasallarınıza bırakabilirsiniz, fakat er ya da geç buranın Düklüğünü de onlara vermeniz gerekecektir çünkü toprak sahibi doğal olarak bir üst ünvan olan Düklüğü de isteyecektir. Dük ünvanını yok ederseniz onlar kendi aralarında savaşıp toprak çoğunluğu elde ederek Düklüğü kendileri oluşturacaktır.

Kendi çekirdek topraklarınız dışındaki topraklarda Düklük ünvanınız varsa bunu direk o topraktaki bir vasalınıza verin, hem onun başkalarına savaş açma sebebi olacağından sizi araya sokmadan kendi savaşarak hakkı olan toprakları alabilir hem de aranız kötüleşmez.

Vasallarınız devletin en büyük pozisyonuna erişmek isteyip sizinle kötü olmayacaktır ama ülkenin en büyük pozisyonunun altında kalan (Örneğin Kralsanız Dük, İmparatorsanız Kral veya Dük) ünvanlarda bulunmak isteyecektir. Çekirdek alan dışındaki toprak ve ünvanları hemen dağıtın.

Bir kişi Kral ünvanı elde edince ve Centralization yasasını Medium'a getirince minimum 6 tane toprak elinde bulundurabilir, o halde büyümenizi planlarken 6 tane toprağı kendinize bırakacak ve bu topraklar üzerinde başka kimsenin hak iddia etmesine izin vermeyecek şekilde ülkenizi tasarlayın.

Kendi oyunumdan örnek verecek olursam :

Kiev Krallığı



Kiev, Turov ve Volhynia düklüklerini kendi topraklarım olarak aldım. Başka hiç kimsenin toprağı yok bu düklüklerde, bu yüzden kimse de Düklüğü ele geçirmek için bir çabaya girmeyecektir. (Kendinizden düşünün, toprağınızn bulunduğu düklüğü tamamlamak mı daha kolay olacaktır yoksa hiç toprağınızın olmadığı bir düklüğü en baştan ele geçirmeye çalışmak mı?) Bunların dışında kalan 2 toprağımı farklı kişilere ve bunlar arasından seçtiğim birine de o toprakların Düklük ünvanını verdim. Böylece Dük fazla toprağı olmadığı için otoriteleşemeyecek, ayrıca sadece 1 vasalım olacak diğer topraktan sorumlu olmayacağım.

Bir başka önerim kendi topraklarınızın düklüklerini yok etmeniz. Örneğin ben Turov ve Volhynia düklük ünvanlarını yok ettim, çünkü zaten kralım ve bu ünvanlara ihtiyacım yok. Vasallarınız size çok fazla Dük ünvanını elinizde bulundurduğunuz zaman kızabilir. O yüzden kendi yönettiğiniz toprakların Dük ünvanlarını yok edin. Zaten toprağın %100'ü sizde olduğundan başkası bu ünvanı oluşturamaz. Kralken bu ünvana, başka toprakların Düklüğünü alarak %51den sonraki topraklara savaş açma nedeni olması için, büyümek amacıyla ihtiyaç duyacaksınız.

Kralken 1 dük ünvanına bile ihtiyacınız yok ama ben prensip olarak hep ilk kurduğum düklüğün ünvanını bırakırım.




Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler.
Öneri veya sorularınıza açığım.

18 Comments
Meat Feb 4, 2024 @ 8:13am 
kardeşim o profil fotoğrafını değiştir veya rehberi sil ck3 trait ile ck2 rehberi kullanamazsın büyük saygısızlık ck2>ck3 yoksa senle hasımız
Alihandrowski Jun 6, 2021 @ 3:42am 
venedik ve ragusayı ele geçirdim ve başka adamlara verip vassalım yaptım ama wrong government type penlty yiyorum. nasıl düzeltebilirim
OkabeRintarou Feb 19, 2021 @ 2:59am 
adamsın
syavuzoglu Feb 12, 2021 @ 12:12pm 
Çok teşekkürler. Benim en büyük problemim casus belli oluşturmak çok uzun sürdüğü için oyun bir yerden sonra tıkanıyor kimseye savaş açamıyorum. Yayılmak çok uzun sürüyor.
tung tung sahur May 30, 2020 @ 10:27am 
çok güzel bir rehber olmuş
Kaiser Otto VIII of Bavaria Dec 8, 2018 @ 2:08am 
süper bi rehber değil ama yine de olması bile güzel :)
Strix Nov 27, 2018 @ 2:31am 
Teşşekürler oyundan hi. birşey anlamıyorum bu yardımcı olacaktır
Craetus Jun 23, 2018 @ 3:48am 
Bilmeme rağmen baştan sona okudum. Yeterince doyurucu ve basit bir anlatım olmuş bilmeyenler için. Eline sağlık. :blocked:
H^^L Jun 9, 2018 @ 3:18am 
Rehber için teşekkürler 😊
$LEGEND$ Jun 6, 2018 @ 1:46pm 
cortuma nasıl daha iyi bir councellor atayabilirim ? cevaplarsan sevinirim.