Mashinky

Mashinky

121 ratings
Blokové a řetězové semafory pro začátečníky
By Psojed
Blokové signály vysvětleny, s obrázky.
4
2
3
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Základy
Ahoj. Tento krátký návod vysvětluje základní semafory ve hře Mashinky.

Looking for (EN)? Click here:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1160952202

Semafory rozdělují trať do BLOKŮ, proto se jim říká blokové semafory. Jejich účel je zabránit vlakům v jednom bloku vstoupit do jiného bloku, kde už je jiný vlak. Tohle zabrání srážkám vlaků.

Pojďme postavit jednoduchou trať.



Celá tahle trať je považována za BLOK. Budu používat barvy abych znázornil BLOKY:



Když přidáme semafor, rozpůlí v tomto bodě náš blok:



Ale protože levá a pravá strana kolejí je napojena přes druhou stranu, naše trať bude stále spojena jako jeden BLOK:



To znamená, že kdybych teď přidal vlak, semafor by zůstal ČERVENÝ napořád.

Abych rozdělil trať na dva BLOKY, potřebujeme alespoň jeden další semafor:



Nyní hra vidí naši trať jako dva BLOKY, oddělené našimi semafory:



Když teď přidáme vlak, bude schopen projet přes naše semafory a jezdit dokola po naší trati.

Přidáním dalších semaforů můžeme rozdělit trať na více BLOKŮ.
Křižovatky
Většina běžných problémů vzniká tím, že se koleje vzájemně kříží. Podíváme se na to.

Přidáním kolejí do určitého BLOKU ho rozšíříme, takto:



Ale když přejedeme přes jinou kolej, BLOKY těchto dvou tratí se spojí dohromady:



Náš modrý BLOK zmizel, protože koleje se protnuly.

Nezáleží na tom, že na téhle křižovatce vlaky nikdy neodbočí. Hra si vypočítala, že teoreticky může nastat situace, kdy vlak A stojí na křižovatce a vlak B by mohl vjet do křižovatky a srazit se s vlakem A. Proto hra spojí modrý blok se žlutým blokem, aby tak zabránila téhle teoretické srážce.

Ale my chceme, aby naše trať fungovala, takže potřebujeme tyhle bloky rozdělit, že? Proto přidáme další semafor:



Teď jsme oddělili křižovatku od zbytku modrého bloku a vlaky můžou zase jezdit. Tímhle jednoduchým způsobem - oddělováním bloků - můžeme docílit vytvoření a fungování i těch nejsložitějších návrhů.
Příklady Křižovatek
Tady jsou příklady některých jednoduchých křižovatek, které lze použít:

Základní koleje



3-směrné koleje



4-směrné koleje



V našem 3-směrném a 4-směrném příkladu jsme použili více semaforů v zatáčkách a vytvořili tak velmi malé BLOKY kolejí. Tyhle vlastně nemají praktické použití, ale nechal jsem je tam, abych ukázal, jak vznikají různé BLOKY na různých křižovatkách.

Tyhle křižovatky jsou užitečné, když jimi projíždí jenom malý počet vlaků. Pouze jeden vlak může v jakýkoli čas projíždět prostředkem a ostatní vlaky na něj musí čekat. Tohle se více projeví, když začneme používat dvě jednosměrné koleje:



Prostřední (fialova) sekce teď spojuje 8 různých kolejí, a všechny musí čekat, pokud je vlak na křižovatce. Pokud stavíš takovou trať, nebo plánuješ provozovat hodně vlaků, bude lepší oddělit koleje pomocí tunelu nebo mostu:



Tohle by mělo stačit k postavení všeho, co potřebuješ.
Příklady Pokročilých Křižovatek
Pokročilé křižovatky by měly nahradit základní křižovatky, jakmile začneš provozovat hodně vlaků současně. Jejich cílem je zabránit čekání na ostatní vlaky z jiných směrů, takže křížení kolejí je nesmysl.

3-směrná křižovatka s tunely (v2)


- Spojil jsem obě verze 3-směrné křižovatky dohromady a pomocí jiné stavěcí metody jsem spoj zmenšil a vylepšil

4-směrná křižovatka "Čtyřlístek"


- Návrh, který máme všichni rádi :)
Stanice
Spousta hráčů má také problémy se stanicemi, tak se na ně taky podíváme.

Typy Stanic

Rozlišujeme dva typy stanic:
  • Konečné (Terminus) - kde vlaky přijíždí i odjíždí pouze jednou stranou.
  • Příjezd-Odjezd (Roll in-Roll out) - kde vlaky přijíždí jednou stranou a odjíždí druhou stranou. Často se jim říká zkratkou RiRo nebo RoRo stanice, podle anglického názvu.

Příklady jednoduché Konečné a RoRo stanice:



Konečná Stanice

Nejčastějším problémem hráčů je přidání druhého nástupiště na Konečné stanici. Propojí dvě nástupiště kolejemi a funguje to pro 2 vlaky. Pak ovšem přidají další vlaky a stane se tohle:



Vysvětlení je velmi jednoduché. Vlak chce vjet do stanice, semafor před kolejí X byl zelený, takže vlak vjel na křížení. Na křízení X vlak může pokračovat jenom do jednoho ze 2 nástupišť na stanici, nemá jinou kolej kam by odbočil. A protože obě stanice jsou obsazené, vlak si prostě vybere kolej a zůstane čekat na semaforu, a tím zablokuje výjezd pro všechny vlaky.

Řešení je taky velmi jednoduché. Můžeš sice odstranit jeden ze semaforů u stanice, což vyřeší problém, ale způsobí další čekání vlaků. Proto je lepší řešení přidat výjezd pro vlak ze stanice:



Další jednoduché řešení je použití jednosměrných semaforů, s řetězovým signálem na vjezdu (o těch více v pozdější kapitole) a blokovým na výjezdu. Tohle řešení vytvořil a doporučil Jan Zelený, autor hry. Je jednoduché a vlaky se na něm nezablokují:




RoRo Stanice

RoRo Stanice jsou méně složité na stavbu, protože pro odjezd budeš používat samotnou stanici. Tyto stanice fungují dobře také se zapnutým Otáčením Vlaků. Můžeš sice stavět obousměrné RoRo Stanice, ale já spíš dávám přednost stavbě druhého nástupiště, protože je potom stanice efektivnější.

Dej mi vědět v komentářích, pokud narazíš na nějaké problémy s RoRo Stanicemi a semafory.
Příklady Stanic
Tady je příklad fungující Konečné stanice:





Tento základní návrh funguje skvěle i pro více nástupišť:





I když to asi vypadá složitě, pohled zblízka odhalí, že jde o stejný návrh jako nahoře:



Příklady jednoduchých RoRo stanic:



Otáčení vlaků
  • Normálně se vlak automaticky otočí na konci trati, na konci stanice (i když trať pokračuje dál!) nebo v depu.
  • Pokud je vlak stojící na semaforu blokován jiným vlakem, hra ti o tom ukáže zprávu. Totéž se stane v případě, že vlak čeká na semaforu, který zůstal červený po dlouhou dobu. Pokud nezačneš problém se semaforem řešit, vlak se může otočit a pojede zpátky.
  • Pokud máš zapnuté Obracení Vlaků, vlak se neotočí, ale prostě začne couvat zpátky poloviční rychlostí.
  • Pro tenhle případ přidávám jednoduchý návrh pro zapnuté Obracení Vlaků. Chceme, aby naše vlaky jezdily lokomotivou napřed a maximální rychlostí. Není tady žádný semafor, stačí jen přidat Příkaz tvému vlaku, aby vlak zajel na vedlejší kolej:



Řetězové semafory
Aktualizace z 6. Ledna 2018 přidala Řetězové semafory. Někteří je znáte pod názvem Combo signals z jiných her. Jak vyplývá z názvů "řetězové" a "combo", tyto semafory fungují pouze společně s ostatními semafory.

Řetězový semafor se vždy podívá na další semafor v řadě, a pokud je další semafor zelený, bude řetězový semafor také zelený. Tady je příklad:



Pokud je další semafor v řadě červený, bude řetězový semafor také červený.



A konečně, semafor respektuje vlaky v daném bloku. Takže i když bude další semafor svítit zeleně, pokud bude na cestě vlak, řetězový semafor zůstane červený, aby se vlaky nesrazily.




Použití

Řetězové semafory mají jen omezenou použitelnost. Pořád musíme používat také blokové semafory. Byl by špatný nápad postavit trať jenom s řetězovými semafory, protože by se časem všechno zablokovalo:



Řetězové semafory je nejlepší použít, když chceš zabránit, aby vlak vjel do určitého bloku tratě. Skvělým příkladem jsou křižovatky s více vstupy. Dáme si příklad. Tohle je obyčejná stanice s blokovými signály. Máme dva vlaky vstupující do stanice:



Kvůli blokovým semaforům vjede jeden vlak na křižovatku, vybere si náhodně jednu kolej stanice a bude čekat, až vlak ve stanici odjede. Pokud ale odjede jiný vlak jako první, náš vlak bude zaseklý na křižovatce zatímco máme poloprázdnou stanici.



Tohle lze vyřešit pomocí řetězových semaforů. Tady máme identický design, ale tentokrát dáme před křižovatku řetězové semafory.



Řetězový semafor se "podívá" na oba blokové semafory. Protože obě stanice jsou plné, oba blokové semafory budou červené, a tím pádem budou červené i řetězové semafory a žádný vlak nemůže vjet na křižovatku.

Když vlak odjede ze stanice, jeden blokový semafor se změní na zelenou, takže řetězové signály se také změní na zelenou a pustí vlak na křižovatku:




Příklady na trati
Tady máme jednoduchou 3-strannou křižovatku. Když použijeme pouze blokové semafory, občas může jeden vlak zablokovat jiný vlak, takto:



Výměnou jednoho semaforu za řetězový semafor zabráníme vlakům, aby se blokovaly, a zefektivníme tak naši křižovatku:



Křižovatka "X", kterou všichni máme tak rádi, se dá také vylepšit pomocí řetězových semaforů. S blokovými semafory vlak vjede na křižovatku a zablokuje ostatní vlaky, které chtějí odjet ze stanice takto:



Změnou vstupního semaforu na řetězový semafor dáme přednost vlakům, které chtějí vyjet ze stanice.To ale nestačí, protože se stane opačný případ - odjíždějící vlak zablokuje jiný vlak, který chce vjet do stanice, takto:



Takže potřebujeme změnit další semafor na řetězový. Nyní už nic křižovatku blokovat nebude:



Když se podíváme na křižovatku, můžeme vidět, že šipky řetězových semaforů míří vždycky DOVNITŘ křižovatky, zatímco všechny ostatní semafory zůstaly blokové. Z tohohle si můžeš vytvořit pravidlo - pokládej řetězové semafory pouze na vstupech do křižovatky, a budou ti fungovat.
Potřebuješ pomoc?
Jestli máš nějaké dotazy, zeptej se mě v komentářích. Pokud bys potřeboval postup krok za krokem, vytvořil jsem další návod, kde se tím budu zabývat:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1168832566
70 Comments
mygusmeister Dec 22, 2023 @ 4:26am 
Ahoj, ja mam dotaz, mam screen trati, jak to sem hodim? Diky
Psojed  [author] Aug 12, 2023 @ 1:50am 
Aha, tys chtěl poradit? To jsem z tvé věty "na jednokolejne trati s trojitým křížením ten návod je mi bohužel k ničemu" opravdu nepoznal. Většina lidí co chce poradit tu pozdraví a napíše něco ve smyslu "potřebuju poradit s tím a tím" víš :happy_creep:

Před depem máš potenciální deadlock.
A oprav si značení na vjezdu do stanice, máš jeden perón prázdnej a svítí ti tam červená.
michal.uvira Aug 11, 2023 @ 3:54pm 
hej číst umím navíc ty zakladní navěstidla fungují stejne ve všech hrách jen tady ty řetezové fungují jinak tak sem myslel že mi dáš radu jak udělat rozvětvení. Víš co zapoměn na to proklikal sem se do další doby a za 1000 žetonu mám rekonstrukci.
Psojed  [author] Aug 11, 2023 @ 12:27pm 
"za c) to bude všude dvojkolejka kde to tvoje řešení funguje ale fakt na jednokolejce kde máš odbočku kde furt svítí zelená ne"
Jak jsem psal - ta hrůza cos tam postavil opravdu nikde v mém návodu není.
V mém návodu ale naopak je popsáno, jak fungují jednotlivé semafory. Přečti si to a začni je tak používat.

"Navíc se mi vlaky neotačí ve stanicích."
I to je v návodu popsáno...

Návod je v pořádku, "k ničemu" je akorát člověk, který se rozhodne návodem neřídit. Můj návod fakt nemůže za Tvoje rozhodnutí.
Psojed  [author] Aug 11, 2023 @ 12:27pm 
"takže když ve hře nemám penize na jiné řešení tak je to moje neschpnost."
Přesně tak, je to jenom tvoje neschopnost. A vzhledem k tomu, že "ses proklikal do 2 doby", tak nám tady navíc veřejně lžeš. Tak toho laskavě nech, další podobnou kravinu ti rovnou smažu.

"když ty řetežové navestidla by respektovaly to kam ten vlak jede tak todle řešení funguje krásně ...viz Faktorio a nebo workers & resources soviet republic."
Až na to, že Mashinky nejsou Factorio.
Je mi úplně jedno jak to funguje ve Factoriu. Tenhle návod je tu jen od toho, aby tě naučil, jak to funguje v Mashinkách. Když se tím nebudeš řídit, a budeš si tam stavět něco co ses naučil v jiné hře, tak je to tvůj problém, a je logické, že ti to nejspíš nebude fungovat.
Ale stěžovat si autorovi NÁVODU, že hra A není přesně jako hra B, je opravdu mimo mísu.
michal.uvira Aug 11, 2023 @ 10:32am 
jo aha takže když ve hře nemám penize na jiné řešení tak je to moje neschpnost.
jinak to je ten rozdíl co tady argumentoval Sareban protože když ty řetežové navestidla by respektovaly to kam ten vlak jede tak todle řešení funguje krásně ...viz Faktorio a nebo workers & resources soviet republic. Jako teďka sem se proklikal do 2 doby kde se tendle problém vyřeší tím že díky lepším autobusům vydělám na rekonstrukci a a) můžu pak začít stavět mosty a za b) díky vykonějším lokomotivám pak nemusím provozovat tolik vlaku a za c) to bude všude dvojkolejka kde to tvoje řešení funguje ale fakt na jednokolejce kde máš odbočku kde furt svítí zelená ne. Navíc se mi vlaky neotačí ve stanicích.
Psojed  [author] Aug 10, 2023 @ 11:26pm 
Michal.uvira, nesváděj vlastní neschopnost na výtvory druhých. Koneckonců, ta hrůza cos tam postavil nikde v mém návodu není :happy_creep: Tvoje situace má jednoduché řešení, přečti si znovu a pořádně celou sekci Základy.
michal.uvira Aug 10, 2023 @ 9:55pm 
na jednokolejne trati s trojitým křížením ten návod je mi bohužel k ničemu stejne se to zablokuje.
https://steamcommunity.com/profiles/76561198080855164/screenshot/2002465601759345125/
Sareban Dec 2, 2022 @ 4:20am 
Opravdu by ta návěstidla chtěla trochu modernizovat a nepoužívat model z roku 1994... Když pak jezdí vícero vlaků, vymyslet to tak, aby to fungovalo je opravdu peklo. Úplně pak ztrácím chuť to hrát, protože místo toho abych si hru užíval, hodiny čumím na pauznutou hru a vymýšlím mechaniku. Mnoho her využívá cross-track-alert, kdy si vlak předem nadefinuje nejkratší cestu jedním směrem (to ve hře již nádherně funguje). Rozdíl je v tom, že semafor pouze zkracuje cesty vlaků a nedělí je do úseků. Vytváří hlavní a vedlejší koleje, vytváří přednosti.