Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance

523 ratings
Podrobná příručka pro lovce achievementů
By vildae
Návod stvořený pro lovce achievementů. Já sám jsem jeden z lovců achievementů, a zde na Steamu jsem nenašel žádný český návod na achievementy který by mě uspokojil. Očekávejte detailní popis toho, co a jak máte udělat k získání všech vašich vysněných achievementů.

Tento návod je nejoblíbenějším a nejpopulárnějším návodem v českém jazyce! Díky moc!

Návod je již ve své finální podobě. Nebude nijak výrazně upravován, ani předěláván. Je zde 99% achievementů. Na jeden nebo 2 jsem zapomněl (jsou ale lehké). Děkuji všem za různá ocenění, také moc děkuji za palce. Považuji si toho.

A malá poznámka k návodu: Steam teď změnil formátování a zabil tím celou mou estetiku, takže ikonky achievementů jsou teď nad nadpisy a vypadá to hůř, nicméně s tím už nic nenadělám.
31
9
36
17
15
3
10
8
3
3
2
2
2
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Úvod
Doporučuji přečíst pro vaší orientaci!
Rozhodl jsem se, že achievementy nebudu řadit podle chronologického pořadí, ale rozškatulkuju je na skupiny. Viz. konec této sekce.

Varování! Taky Vás chci upozornit na to, že nebudu černit žádný text, a spoilery proto mohou být , a pravděpodobně budou, u většiny achievementů! (Možná někde se slituju a něco vám začerním Slitoval jsem se celkem hodněkrát, prostě vám nechci vyzradit příběh, ale někde to opravdu nejde)

Také vám doporučuji číst všechno, a pečlivě. Vše co píšu ke každičkému achievementu má svůj význam a je důležité abyste achievement pochopili a dosáhli ho! Věnuju tomu opravdu spoustu času a chci, abyste to co nejlépe pochopili.

1. Skalické achievementy
- achievementy které se dají udělat pouze ve Skalici

2. Příběhové achievementy
- seznam achievementů, které splníte pouhým plněním hlavní dějové linky

3. Achievementy za určitý přístup k úkolům
- achievementy, které získáte za to když splníte quest z hlavní dějové linie určitým způsobem

4. Achievementy za side-questy
- achievementy které získáte za splněné side-questy a nebo za splnění side-questu určitým způsobem

5. Achievementy herního stylu
- tyto achievement vám zaberou celou hru a trvají od začátku do konce

6. Achievementy za Vaše výkony
- achievementy které můžete udělat kdykoliv, nejsou závislé na úkolech a zpravidla se týkají Vaší postavy a toho co jste udělali

7. DLC achievementy
- achievementy které můžete splnit jen pokud vlastníte nějaké DLC


Věřím tomu že roztřídění bude užitečné, a obzvláště praktické pro ty, kteří se v něm zorientují.
CTRL + F
Než se pustíte do čtení návodu, byl bych rád abyste vyslyšeli mou radu. Někdo vědět bude, někdo třeba ne.

Tato zázračná klavesová zkratka "CTRL + F" na vaší obrazovce vyhodí okénko pro hledání, a můžete vyhledávat! Toto se dá dobře využít pokud víte co hledáte, a chcete si usnadnit práci. Pokud víte, že si chcete něco zjistit o achievementu Kavalír, napište to do hledáčku a budete přesměrování na vaše vyhledané slovo.

Všechny názvy achievementů jsou v češtině. Doufám že vám tento tip pomohl, a usnadní vaše vyhledávání.
1. Skalické achievementy
Uhlík
Nechte se zatknout hned ve Skalici. Není co vysvětlovat, udělejte něco ilegálního, a máte napůl hotovo.
Následuje krátká scéna kdy zaútočí nepřátelské vojsko a vy umřete v plamenech a můžete hrát odznova.


Kovářův syn
Odemkne se splněním prvního questu.



Kavalír
Až bude Skalice přepadena, při útěku se dívejte na dům pod kopcem, až sejdete kopec tak bude napravo od vás. Bude tam Tereza a 3 kumáni, kteří se jí budou pokoušet znásilnit. Cílem je Terezu zachránit a kumány odlákat. Četl jsem, že stačí jejich pozornost získat zapískáním (def. klávesa X), ale je možné na ně i zaútočit a poté pokračovat v útěku, nebo nasednout na koně a vjet do nich.

Vyzkoušeno - stačí zapískat.




2. Příběhové achievementy
K těmto achievementů není moc co říct. Postupujte v hlavní příběhové linii a tyto trofeje neminete. Možná sem později přidám i obrázky achievementů, zatím jen jmenný seznam.


Kovářův syn
- první quest

Probuzení
- staň se členem Rackovy družiny

Nový přítel
- zachraň pana Ptáčka před Kumány

Prcek
- zabij Prcka (to je povoleno i pro dosažení achievementu Milosrdný)

Bastard
- zjisti kdo je tvůj pravý otec

Poražený vítěz
- dobyj tábor na Vraníku

Konec
- dohraj hru
3. Achievementy za určitý přístup k hlavním úkolům
Zas tolik těch achievementů nebude, speciální postupy jsou většinou vyžadovány u vedlejších úkolů. Každopádně, tyto achievementy je potřeba si hlídat a až se dostanete do questu, tak ho projít tak, abyste achievement dostali. Průchod questem a to jak quest vypadá (aby jste ho poznali a pohlídali si ho) tu bude samozřejmě popsáno.

Kavalír
Až bude Skalice přepadena, při útěku se dívejte na dům pod kopcem, až sejdete kopec tak bude napravo od vás. Bude tam Tereza a 3 kumáni, kteří se jí budou pokoušet znásilnit. Cílem je Terezu zachránit a kumány odlákat. Četl jsem, že stačí jejich pozornost získat zapískáním (def. klávesa X), ale je možné na ně i zaútočit a poté pokračovat v útěku, nebo nasednout na koně a vjet do nich.

Vyzkoušeno - stačí zapískat.





Hříšník
Opijte se s Bohutou.
Až budete v Úžicích vyšetřovat útok lapků v Neuhofu, setkáte se s farářem Bohutou, a ten vám navrhne sraz v hospodě. Po několika prohozených větách vám navrhne pít dál. Neodmítejte. Pokud se takto zachováte achievement by se měl odemknout ráno po kalbě, a také tím znemožníte získání achievementu Panic!

Mnich
Staňte se mnichem.
Až si v Sázavě dáte sraz s lupiči v kostele, dají vám za úkol zabít Svatého v klášteře. Také vám prozradí že se do kláštěra má připojit jeden zájemce. Toho najdete v hospodě, sedíc se svým strážným. Promluvte si s ním, a pak se strážcem. Strážce pošlete pryč, s řečnictvím to půjde snadno. Když si promluvíte s "budoucím mnichem" o samotě, tak vám prozradí že tam nechce, ale potřebuje peníze. Vy mu navrhnete že půjdete místo něj. Nahoře v hospodě v posledním pokoji bydlí strážce, ukradněte mu peníze a list, ve kterém se píše že patříte do kláštera. Pokud si nevěříte na kapsářství, omračte ho a pak ho oberte v bezvědomí. Peníze dejte zájemci. Pak běžte ke klášteru, okecejte to že nemáte strážce, odložte si vaše věci do truhly a kochejte se ceremoniálem. Achievement odemčen.

Zrzek
Zachraňte Zrzka před bandity.
Až budete hledat Zrzka po přepadení Neuhofu, dozvíte se že po něm jdou banditi. Až najdete ten správný kemp uhlířů, nelžete že jste bandity zabili, ale doopravdy je najděte a zabte. Až je zabijete, vraťte se se k uhlířům a oni vám řeknou kde se Zrzek nachází. On bude v rozpacích, zda se vrátit do Neuhofu, a tak mu řekněte ať to zkusí a že uvidí. Až bude v Neuhofu další den, běžte s ním a prohoďte pár slov. Achievement se odemkne.
Já s hledáním banditů problém neměl, ale přikládám mapku s jejich lokací pro usnadnění:


Talmberk příprava
Až budete obléhat Talmberk, splňte všechny questy.
Questy vám tu popíšu, a jak je udělat / jak jsem je udělal já.

Bořek od vás bude chtít smůlu, tu vám dají uhlíři, kterým jste pomohli s Zrzkem.
Zásobovač od vás bude chtít maso. Můžete nalovit, nebo třeba zabít hospodářská zvířata ve městech (nenápadně).
Zásobovač od vás bude chtít pivo. Pivo kupte.
Bernard od vás bude chtít elixír proti spánku. Můsíte jít za bylinkářkou, zeptejte se jí jestli vám je neuvaří. Nevím jak to dopadne, protože já jsem byl d3b1l a zeptal se na recept, který už jsem každopádně dávno uměl. Pokud se zeptáte na recept, už se NEmůžete zeptat na nic jiného, takže vám je neudělá, a elixíry - 60 kusů si musíte zařídit sami! Takže se zkuste zeptat, snad vám je udělá. Pokud ne, běžte do Ratají, a každý den si od apatykáře kupte 7 elixíru. Každý den jich udělá 7. Počkejte do dalšího dne, kupte jich 7.. a takhle dokola. Nebo si jich můžete 60 udělat ručně. To znamená 20 vaření. (z každého = 3 elixíry)
Diviš od vás bude chtít kněze a medika. V Úžicích můžete poprosit faráře Bohutu, ten vám pomůže. V Sázavě se zeptejte bratra Nikodéma, ten vám taky pomůže. Pár dialogů s každým a je hotovo.

Až vše uděláte, běžte za Fejfarem a quest se odemkne.

Psychoterapeut
Zjistěte více o Erikově minulosti.
Až při obléhání Talmberku zajmete Erika, hru si uložte a běžte si s ním promluvit. Musíte si s ním promluvit o všem, o čem to jde, a achievement se odemkne. Potřebujete na to ale dostatečnou úroveň ve statistikách. Pokud máte nízká čísla, můžete si obstarat elixíry na jejich zvýšení. Elixír Milenec, elixír Mluvka.



4. Achievementy za side-questy
Achievementy za vedlejší úkoly, které často musí být splněny konkrétní cestou. Tu vám tu popíšu.

Casanova
Možnost odemknout achievement při questu kde pomáháte Štěpánce z Talmberku
Způsob provedení questu: Quest zakončete tím že si od Štěpánky necháte dát košili a vyzkoušíte si jí. Poté se s ní vyspíte a proto tímto znemožníte plnění achievementu Panic.





Seladon
Možnost odemknout achievement při questu ve kterém chodíte s Terkou ven a trávíte s ní čas
Způsob provedení questu: Dějovou linku s Terezou nelze zakončit jinak než takto. Pokud budete za Terkou chodit a dělat pro ní questy, dojdete až do fáze kdy si s vámi bude chtít zahrát na schovku. To je quest který vás navede na tento achievement. Nezáleží na tom jestli schovku vyhrajete. Tímto znemožníte plnění achievementu Panic.




MUDr. Mor
Možnost odemknout achievement při questu ve kterém máte vyléčit Mrchojedské nemocné (to pravděpodobně nastane až pojedete do Mrchojed vyslechnout zajatého lapku)
Způsob provedení questu: Vylečte Mrchojedské sami, bez pomoci. To znamená že vám nikdo nesmí umřít, lék musíte uvařit sami, zjistit důvod otravy a léčeným podat lék sami. Pokud si chcete ulehčit hledání a chvilku času, důvodem otravy je otrávená voda. Doporučuji nic neodkládat, spát méně, nedělat jiné questy. Pokud o tuto trofej stojíte, věnujte se úkolu naplno. Co se týče lapky, taky jsem ho vyléčil, a nenechal zabít, ale nevím jak to s ním má být.
Aby jste nevynechali nějaké nemocné, poskytuji minimapku všech které musíte obejít a ručně jim předat lék. (jednomu ne, protože se o něj stará Nikodém)

Počkejte až lék zabere a ukažte se ve vesnici, zjistěte výsledky a získáte achievement.



Raubritter
Možnost odemknout achievement při questu Raubritter
Způsob provedení questu: Achievement nevyžaduje žádný speciální přístup. Stačí pouze splnit. Já ho udělal tak, že jsem zašel na nedaleký statek na sever od tábora ve kterém jsme bydleli, a paní která byla přepadena říkala že nabízela pomoc zraněnému, a že si jí pak pozvali do tábora, tak jsem jí poprosil ať mě tam zavede. Pak už máte skoro hotovo, stačí to oznámit a tábor zlikvidovat..

Když se všechno povede
Možnost odemknout achievement při questu ve kterém pomáháte ratajskému katovi v překažení popravy
Způsob provedení questu: Překazte popravy kutnohorského kata tak, aby se nezdařila ani jedna poprava (tzn. pokažte všechny 3).
V smolné knize na rychtě zjistíte proč jsou všichni 3 muži popravováni, a také tam zjistíte jak budou potrestáni. To je důležité vědět, protože když budete tušit jak budou popraveni, můžete znehodnotit náčiní kata, a tím mu popravu překazit. Proto je nutné aby jste si to řádně přečetli. Ratajský kat vám pak řekne čím se ty tresty vykonávají a vy se podle toho zařídíte.

--- Tresty (pro lenochy): ---
Petr z Dubé - bude popraven mečem (setnutím)
Jiří Bílý - bude viset
Heralt Mráz - půjde na mučení

Když už jsem začernil způsoby popravy, musím zakrýt i náčiní které bude potřeba, a jak ho znehodnotit.
V táboře kutnohorského kata - otravte (je potřeba Jed nebo Zhouba!) kleště, jsou nalevo na voze.
Napravo ve stanu je v truhle katův meč, ten vemte a jeďte ho ztupit na 0, poté ho vraťte do truhly.
Uprostřed je menší budova, běžte dovnitř a po žebříku nahoru, v rohu je lano, jednoduchým kliknutím na E ho vyměnite za to ztrouchnivělé.

Poté co se postaráte o náčiní na popravu, můžete to jít oznámit Heřmanovi, ratajskému katu, a čekat na popraviště. Koná se další den ve 2 hodiny. Užijte si cutscénu a hezky se pobavte!

Špatnej trip
Achievement dostanete za to, když se přidáte ke 3 ženám, které vyvolávají ďábla. Takovou možnost budete mít, až se dostanete ke questu ve kterém vás bylinkářka (u Užic) žádá o pomoc. Dala mast třem ženám, aby jim pomohla. Ale doopravdy, mast je nebezpečná. S ženami si promluvte, a jedna vám pak navrhne sraz o půlnoci kousek od Úžic. Pronásledujte je až do lesa, a až začnou vyvolávat (až vstanou ze země), tak se k nim přidejte. Užijete si trochu zábavy... a až si ráno promluvíte s Bohutou/bylinkářkou, achievement získáte.

Jidáš
Možnost odemknout achievement při questu ve kterém Matuš a Fricek chtějí přepadnout vůz s platem dělníků
Způsob provedení questu: V questu podrazte Ondřeje, Matuše a Fricka. Až vám o tom M&F poví, běžte to říct Ondřejovi. Až to proberete s Ondřejem, otevře se vám možnost v tom M&F zabránit. Poté to proberte s M&F, pak se vám odemkne možnost podrazit Ondřeje. Musíte podrazit Ondřeje, i Matuše s Frickem. Až si dopopovídáte, běžte na Talmberk, a peníze ukradněte. Běžte na hrad a po schodech nahoru. Dejte se doprava (po takové té lávce po které chodí strážci) a ve věži je těžká truhla (fotku přidám později). Věž je označena jako soukromý pozemek, také si dejte bacha ať vás nikdo nevidí. Picklockněte truhlu a vemte peníze pro dělníky. Do inventáře dostanete pytel od peněz automaticky. Dejte pytel do hospody, jak vám poradil M&F, a běžte zase na Talmberk. Vše řekněte Bořkovi, a až se bude ptát, kdo v tom má prsty, řekněte že Matuš, Fricek a Ondřej. Až se podíváte jak visí u hospody, dostanete achievement.
Splněním tohoto achievementu nebudete moci M&F pozvat do Přibyslavic, a využít je v dalších questech.

Matuše a Fricka jsem stejně neměl rád, nelituji toho
4. Achievementy za side-questy II
Závodník
Musíte vyhrát talmberský závod. To můžete udělat ve vedlejším úkolu, který vám zadá šéfka Neuhofského hřebčína. Dá vám svého koně, a s ním musíte vyhrát. S tímto koněm začnete, a musíte s ním dojet do cíle. To ale nabízí jeden fígl - pokud máte rychlejšího koně, můžete si toho Neuhofského závodního koně nechat na startu, a odjet to celé se svým rychlejším koněm, a na konci si přesednete na toho Neuhofského, a dojete s ním do cíle. Celý závod trvá chviličku, 5-10minut, už si to tolik nepamatuji.
Jede se do Úžic, pak na mlýn nedaleko od Talmberka, a pak do talmberských lomů. Mapa níže.

Zdroj obrázku:*klik*[https//kingdomcomedeliverance.wiki.fext+https]

Mistr lovčí
Staňte se Talmberským lovčím. Až budete vyšetřovat quest "Hon na Zajíce", přemluvte manželku talmberského lovčího ať vyvěsí věnec. Promluvte si se Zajícem. Pro splnění tohoto achievemntu musíte pomoct Zajícovi. Tento achievement nemám, ale zapracuji na něm a přidám další obsah!
5. Achievementy herního stylu
Touto sekcí mám na mysli achievementy, které vás odmění za to, jak jste hru dohráli. Bude jich jenom pár. Všechny tyto achievementy by jste měli dostat za to až hru dohrajete, konrétně až si promluvíte s panem Ptáčkem a odjete pryč.

Panic
Aby jste hru dohráli jako panic,.. co k tomu říct. Zkrátka se vyvarujte sexu, a potyčkám s ženskými. Pokud už hru máte dohranou, víte přesně čemu. Pokud budete chtít hrát jako panic, vyhněte se Štěpánce z Talmberku, Tereze, a chlastačce s farářem Bohutou. Tím se ale okrádáte o achievementy, které za to dostanete. Také nechoďte do lázní pro uspokojení.

Mýtus: Také nesmíte na začátku hry říci matce to, že jste byli večer s Blankou.
Mýtus vyvrácen. Hráč Kirora tvrdí, že tato dialogová linie nemá na achievement vliv a údajně ulovil tento achievement i přes to, že řekl matce že byl večer s Blankou.

Milosrdný
Dohrát hru aniž by jste někoho zabili v hlavní dějové lince je celkem fuška. Jak achievement prozrazuje, milosrdní by jste měli být pouze v hlavním questu, ale já bych neriskoval, a vedlejší questy si dodělal potom. Ještě jsem to nezkoušel, ale mám to v plánu. Vaší hlavní zbraní je řečnictví, a poté peníze, a poté pěsti (vaše jediná bezpečná zbraň). Snažte se lidi uplácet nebo je přesvědčovat. V bitvách kde jste nuceni bojovat zůstávejte vzadu, a nechte vaše spolubojovníky udělat tu špinavou práci za vás. Jak jsem říkal, jedinou bezpečnou zbraní jsou pěsti.
K tomuto achievementu se ještě dostanu, je k němu hodně co říct.

- - - - - - - Drsnej Jindra & To je jen škrábnutí - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - aneb jak zvládnout hardcore mód - - - - - - - - - - - - - - - - - -

O těchto achievementech budu mluvit naráz, protože až na detaily se tyto achievementy příliš neliší.
Drsnej Jindra - dohraj hru v Hardcore modu (dále jako "HC")
To je jen škrábnurtí - dohraj hru v HC se všemi negativními perky

Achievement už lovím a pracuji na něm! Je to celkem fuška, ale myslím že to zvládnu. Mezitím sem budu psát své poznatky, vč. tipů a triků pro vás! Nelovím, už nehraju. :(

Na co se připravit v HC modu?
- negativní perky (k jednotlivým perkům budu psát poznámky níže!)
- žádné rychlé cestování, žádný ukazatel vaší polohy na mapě, žádný ukazatel světových stran
- žádný ukazatel zdraví, staminy, života nepřátel, atp.
- absence pěticípé hvězdy v soubojích, která vám radila odkud přichází útok, a kdy je možnost dát perfektní blok
- máte méně ranivý útok, nepřátelé jsou zase silnější; nepřátelé také umí využít své převahy a jsou chytřejší
- méně si vyděláváte, vše je dražší
- méně autosavů (nebo spíše žádné); pouze Sejvovice nebo spánek
- kotlíky s jídlem vám přidávají 5 nasycenosti

Všechny tyto věci tady časem proberu, a rozepíšu se o tom, jak s nimi naložit, a jak hrát abyste byli schopni hru v HC modu dohrát.

Seznam negativních perků
1) Noční můry - Po každém probuzení máte zhoršené vlastnosti
2) Tíseň - Když si nasadíte přilbu s hledím, máte slabší útok
3) Krvácivost - Při krvácení ztrácíte krev rychleji
4) Dutohlav - Snižuje zisk všech zkušeností
5) Oubytě - Tvá stamina se obnovuje pomaleji
6) Třesavka - Vaše ruce se třesou, zhoršuje lukostřelectví, kapsářství, vylamování zámků
7) Tasemnice - Hladovíte rychleji, musíte jíst více
8) Náměsíčnost - občas se probouzíte na jiných místech
9) Křehké kosti - při pádu hrozí větší zranění končetin

Jak s jednotlivými perky bojovat
1) Noční můry - méně spěte
2) Tíseň - nepoužívejte přilbu kde máte omezený výhled, akorát proti lučištníkům, protože dostat šípem do hlavy není moc příjemné
3) Krvácivost - pokud krvácíte, moc toho nenaděláte, možná akorát tak můžete odjet z boje a obvázat se, pokud to je možné
4) Dutohlav - s pomalým levelováním nic neuděláte
5) Oubytě - mějte na vědomí tento perk, a snažte se aby vaše stamina nešla moc nízko
6) Třesavka - s tím nic nenaděláte, zkrátka to budete mít těžší..
7) Tasemnice - noste při sobě kupu jídla, připravte se na velké výdaje za jídlo (kotlíky vás už bohužel tolik nenasytí jako v normálním modu)
8) Náměsíčnost - méně spěte
9) Křehké kosti - snažte se vyhnout pádu z velké výšky


Více k tomu napíšu až na tom budu pracovat!
..Už začínám hrát hru se všemi negativními perky a začínám se rozepisovat..
Pokud chcete něco probrat, můžete mi napsat! Začínám být zběhlý v HC modu.







6. Achievementy za Vaše činy
Jednoduché achievementy, některé získáte tak jako tak v průběhu hraní, na některé je potřeba se zaměřit.

Tlustoprd
Buďte 2 dny přežraní. Zkrátka jezte tak moc, aby jste 2 dny měli nasycenost vyšší než 100.


Chodec
Nachoďte 50km pěšky. To snad získáte v průběhu hraní. Pokud ne,.. tak choďte.



Zloděj
Ukradněte věci v celkové hodnotě 30 000 grošů. K této částce se počítají i věci, které ukradnete od mrtvých lapků či kumánů. Za mě hotovo v průběhu hraní, stačí okrádat kumánce a ostatní mrtvoly. Pokud o věci nemáte zájem, můžete je zase vyhodit, nebo prodat. Samozřejmě že se sem počítají i věci které ukradnete z kapes a truhel. Zkrátka, pokud místo sebrat / otevřít budete mít ukrást / okrást, bude se vám to počítat. Jak moc velkou škodu jste kradením napáchali máte v kartě "Hráč - Statistiky - Zločin".

Zločinec
Stravte ve vězení 3 dny. Pokud někoho zabijete máte 10 dní. O ostatních zločinech nemám páru, každopádně, určitě si poradíte. Ale divil bych se, kdyby to někdo neměl hotové v průběhu hraní.
Achievement můžete skombinovat s dalším achievementem - Uhlík (nechte se zatknout ve Skalici).


Nespavec
Nespěte 2 dny a 2 noci. Mějte 2 dny a 2 noci Odpočatost nižší než 50. To znamená že skvělý způsob jak tohle "našvindlovat" je nechat se zatknout a achievement se vám odemkne ve vězení.

Lakomec
Mějte u sebe 5 000 grošů. Vydělejte si třeba pytlačinou, prodáváním vybavení lapků a kumánů. Neměl by být problém v průběhu hry.

Knihomol
Přečtěte 20 knih. Opět, v průběhu hry snadno dosažitelné, pokud však strádáte, nakupujte knihy u všech možných prodejců, hospodských a čtěte dokud jich nebudete mít 20. Kolik jste jich přečetli určitě bude ve statistikách.

Držgrešle
Při obchodování smlouvejte tak, abyste ušetřili. Až nasmlouváte tak moc že ušetříte 2000 grošů, achievement se odemkne. Kolik jste smlouváním ušetřili je zapsáno ve statistikách.

Cestovatel
Postupováním v hlavní dějové lince tento achievement odemknete. Poslední lokací kterou navštívíte a objevíte bude pravděpodobně Vraník, který se nachází jižně od Sázavy.

Bard
Dosáhněte 20. úrovně v řečnictví.
Sám vím, že to není žádná sranda, ale to vám napíšu až po těch podstatných věcech.

Vaše řečnictví se zvyšuje pokaždé když
  • v dialogu řeknete něco co nemá zšedlý text (tzn. má bílý text)
  • když úspěšně ukecáte obchodníka na nižší cenu
  • když někoho přesvědčíte (pro upřesnění - přesvědčíte vaší výřečností, to není zastrašení (síla) ani přesvědčení vaší existencí (charisma))

Můj příběh s výřečností vám povím pod dalším achievementem.

Maximální úroveň
K dosažení maximální úrovně potřebujete level 20 ve vašich hlavních atributech - síla, výřečnost, obratnost a vitalita. Já sám jsem po hlavní dějové lince a všech sidequestech zůstal na levelu 19 a měl jsem 99% na úroveň 20. Jediné co mi zbývalo bylo dotáhnout výřečnost na lv. 20, která mi zůstala na 64% a jediné co mi zbývalo bylo dělat zločiny a přesvědčovat stráže, nebo se hádat s kupcem o ceně. Nakonec jsem si koupil DLC a za chvíli jsem tam byl.

Jak zlepšit jednotlivé atributy:
Síla - bojujte s dvojručkou s Bernardem v kolbišti
Obratnost - bojujte s jednoručkou s Bernardem v kolbišti
Vitalita - běhejte / skákejte na místě nebo přes nějaký objekt (plot)
Výřečnost - viz. achievement Bard (hned nad tímto)


Můj screenshot jak jsem dosáhl 20. úrovně

Tichý zabiják
Zabte 20 nepřátel ze zálohy. K tomu nejprve potřebujete dýku a perk v kategorii Plížení který vám umožňuje zabíjet ze zálohy. Nejsnadnější cesta je snad na sebe nahodit lehký a nenápadný šat a jít čistit tábory kumánů a banditů. V popisu achievementu je napsáno "nepřátel", takže je možné že asi ani jiná cesta není než jen takto.

Magistr Kelly
Uvařte 15 jedinečných lektvarů. Nakupte recepty u bylinkářek nebo u apatykáře v Ratajích, obstarejte si suroviny a vařte. Kolik máte navařeno je v kartě Hráč - Statistiky - Výroba.

Mistr arény
Vyhrajte set brnění z ratajského turnaje. Set brnění se skládá z helmy, kyrysu, rukavic, ramenou a nohou pánů z Lipé. To znamená 5 vítězství v ratajském turnaji. Potom vám Hanuš začne dávat zbraně, štít,.. (Vím že tento achievement je DLC a byl přidán dodatečně, ale nemusíte si nic kupovat a tak ho zanechám tady)

Gambler
Vyhrajte v kostkách 1000 grošů.
Vysoké sázky (max. 100 grošů) vám nabídnou speciální NPC které jsou předurčeny k hraní kostek, například Ledečský hráč v Ledečské hospodě.
Vyhrát kostky je snažší když máte našvindlované kostky, které jsou dostupné ze všech možných zdrojů (pocestní, poklady, questy,..).
Perk v kategorii Obratnosti který vám dává trochu štěstí v kostkách také není na škodu.

Bojovník
Proveďte 100x kombo. Pokud hrajete hru mírumilovně, možná nebudete mít příležitost s vaším mečem/palcátem tolik máchat. Můžete si jít zabojovat s Bernardem do kolbiště, a tam to napravit. Pokud se ale kontaktu nevyhýbáte a krve se nebojíte, achievementu by jste měli dosáhnout aniž by jste se o to snažili. (Mě se odemkl při účasti na ratajském turnaji)

Masový vrah
Zabte 200 lidí.
Je jedno kdo to je, vesničani, lapkové, kumáni.. zabíjejte všechno možné. Já jsem questu dosáhl normálně v průběhu hraní. Pokud vy ne, najděte si třeba vesničku ve které vám je reputace ukradená, a můžete jít vraždit. Nebo si najděte tábory kumánů, které se po nějaké době zase nechají osídlit, a běžte zabíjet je. Počet zabitých máte ve statistikách.

Úderník
Splňte všechny questy.
Ne samozřejmě všechny, já o některé taky přišel (třeba jsem nechtěl okrádat Štěpánku z Talmberku,..), někde jsem četl že questů musíte udělat 80 aby jste získali achievement. Kolik jich máte aktivních a kolik za sebou máte v kartě Questy. Patří sem i aktivity, nejen questy samotné. Tento achievement není jinak záludný, prostě se snažte jich mít co nejvíce. (Některé jsou opravdu nudné, jiné vedlejší questy vás zase navedou na jiné achievementy,...)

Příkládám můj vlastní screenshot kdy jsem tohoto achievementu dosáhl:

Už zase překračuji množství znaků, bude další sekce.
6. Achievementy za Vaše činy II
David Horák
Nasbírejte 10 000 kytek.
Čím větší máte úroveň v bylinkářství, tím více kytek v okoli seberete na jedno sehnutí. Pokud už máte bylinkářství na nějaké té vyšší úrovni, tak to půjde snáze. Já jsem za 30 minut sebral 5,6 tisíc kytek a to už mám bylinkářství na nějaké té vyšší úrovni. Lokace na velký výskyt kytek je ve hře jenom pár. V Sázavském klášteře jich je zhruba tisíc, ale moje hlavní a oblíbená lokace je pod vesnicí Rovná. Příkládám propůjčený obrázek.

Spousta vlčího máku, bodláčí a pampelišky. Kytky se respawnují jednou za zhruba 5 dní. (pokud se na achievement soustředíte, můžete se nechat zatknout a zase přijít)
Za obrázek vděčím hráči Ary.
The credit for the picture goes to player Ary.


Ostřelovač
Zabijte 50 nepřátel ranou do hlavy.
Tohle není sranda. Já s lukem moc nehraju, takže mi to bude trvat ještě dlouho. Ale nejlepší asi bude, když chvíli budete držet v ruce jenom luk, a budete se soustředit na headshoty. V tom vám může pomoci příkaz, který vám ukáže crosshair a aspoň tak budete vědět kam střílet. Otevřete si konzoli pomocí klávesy " ; " a napište " wh_pl_showfirecursor 1 ". Až crosshair nebudete chtít, napište " wh_pl_showfirecursor 0 ".

Kajícník
Najdi všechna muka a smirčí kříže.
Mylná doměnka spousty hráčů - s těmito věcmi musíte provést interakci, nestačí je pouze objevit na mapě. Mezi tyto věci se počítají i umění (obrazy), které se nachází v kostele. (později přidám obrázky)

Odkaz na mapku s kříži, muky zde *klik*

Karel Gott
Buďte oblíbení v každé vesnici. Doopravdy stačí být oblíbený jen v některých vesnicích (či městech). V některých lokacích totiž už budete mít reputaci navždy nízkou, a nelze ji zlepšit žádným způsobem (např. Rovná, Vraník). Na tyto lokace se teda achievement nevztahuje, a tady nemusíte mít dobrou reputaci.
Pro splnění achievementu musíte mít reputaci 80+ v těchto lokacích: Úžice, Rataje, Neuhof, Sázava, Ledečko, Talmberg, Skalice, Mrchojedy, Samopeš a klášter
Pokud hru hrajete čestným a nezločineckým způsobem, možná se vám poštěstí a nebudete mít daleko ke splnění tohoto achievementu. Pokud však hodně kradete, zabíjíte nebo děláte jinou neplechu, vaše reputace hodně klesne.
Zlepšování reputace: Pokud si přiberete perk Nechvalně proslulý (reputace stoupá rychleji), budete mít fajnovou výhodu. Reputace lze zlepšit především plněním úkolů a dáváním dýška obchodníkům. Pokud je vaše pověst nízká, a už máte všechny aktivity hotové, zbývá vám jen dávat obchodníkům peníze navíc (co si budem - zlepšuje to vaši pověst, ale ne příliš mnoho). Jak už jsem říkal - pokud hrajete jako kriminálník, je to opravdu těžké.
Další oříšek je klášter. Hodně lidí, a ani mě, příliš nebavil. Tím že přes klášter jen "prolezete", vám na reputaci mnoho nepřidá. A jakmile zabijete Svatého a vypadnete, už si tu reputaci zlepšit nemůžete! (tedy, aspoň ne tak snadno) Pokud o achievement stojíte, měli by jste tu několik dní strávit, dodržovat řád, plnit questy, apod.
V ostatních městech plňte questy a aktivity. To, jak vám reputace stoupá můžete vidět v kartě Hráč.





7.1 DLC Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capons
Achievementy které můžete získat z toho DLC jsou celkem snadné, až na Ledečského revenanta. Ten teda nakonec není také tak těžký, ale spíš je potřeba ho správně splnit. Každopádně, některé achievementy se navzájem vylučují, takže nemůžete splnit všechny najeden zátah. Nebo to můžete , jako já , udělat tak že si před každým rozhodnutím hru uložíte, dostanete achievement, nahrajete si poslední save, a uděláte to druhé rozhodnutí. Vše vám tu povím, tak jdem na to.

Vemem to chronologicky, tak, jak v DLC budete postupovat:

- - - 1 - - -
Možnost získat první achievement(y) nastane, až se dostanete do tábora lapků. (ani nevím proč to začerňuju, protože tady stejně bude snímek obrazovky atp.)
Tenhle achievement asi bude trochu spoiler, ale nedá se nic dělat, to jich je stejně většina..

Zde můžete splnit 2 achievementy které se navzájem vylučují. Musíte totiž získat náhrdelník, a máte 2 způsoby. Jeden způsob je ho vyhrát v kostkách, to musíte porazit 3 nebo 4 hráče (prý máte právo na 1 prohru, ale já jsem vyhrál všechny zápasy). Druhý způsob je si ho ukrást z truhly která má nejvyšší obtížnost (hodně těžké), proto vyžaduje vysokou úroveň ve vylamovaní zámků.

Duch Pana Ptáčka
Až budete v táboře tak si uložte hru, abyste se k ní mohli pak vrátit a splnit si druhý achievement. Tento achievement získáte za to že získáte náhrdelník bez povolení od ostatních - tzn. vezmete si ho sami. V takové té hlavní síni kde se hrajou kostky je díra v plotu, pokud jí prolezete tak se ocitnete v takové menší stezce která je hlídána jedním lapkou. Já jsem tam vešel, lapka mi šel říct ať vypadnu, a pak odešel do hlavní síně dírou v plotě, takže jsem si šel rovnou pro truhlu. Přikládám fotku díry v plotě.


Díra (cesta k truhle) je uprostřed screenshotu, na mém crosshairu


Truhla je na konci, vylomte zámek a máte hotovo. (toto je screenshot když jsem si tam šel legálně po výhře v kostkách, proto je strážce v klidu)


Můžu skončit, kdykoli budu chtít
Tento achievement získáte když se k náhrdelníku dostanete legálně, a to tak že porazíte vaše soupeře ve hře v kostky.
K tomuto způsobu vám napomůžou našvindlované kostky a perk pro větší štěstí v kostkách.
Pokud nevyhráváte, nahrajte si poslední uloženou hru a opakujte dokud nevyhrajete. Až vyhrajete, truhla se vám označí na mapce a dostanete se k náhrdelníku legálně. Achievement se odemkne.


- - - 2 - - -
Achievementy v této druhé části se odvozují od pohřbu. Až vykopete v Ledečku ostatky uhlíře, neprodávejte je a nechte si je. Hru si uložte, pohřběte ostatky na jednom místě, nahrajte poslední uloženou hru, a pohřběte ostatky na druhém místě.

Křesťanský pohřeb
Pohřběte ostatky v svaté půdě - v Ratajích.


...nahrajte si poslední uloženou hru a běžte udělat...
Ne úplně křesťanský pohřeb
Pohřběte ostatky u jeho rodiny, to je označené na mapě, nebo vám to prozradí drbna v Ledečku.


- - - 3 - - -
Ledečský revenant

Jak vidíte, na Steamu má tento achievement 0,1% hráčů, Mohu se pochlubit, jsem jeden z nich. Tento achievement může být velmi snadno ignorován, protože když chcete od šarlatána získat lektvar, stačí si ho koupit a vlastně jste prošvihli dějovou linku na dobrých několik hodin hraní. Když řeknete, že cena je vysoká, bude chtít pomoc. A když tu pomoc poskytnete, tak stejně nedostanete achievement. Musíte udělat víc, než vymyslí on. Takže je velmi jednoduché tento achievement minout.

Je to komplikované, ale já se pokusím vám to vysvětlit jednoduše.

Dole ja mapka Ledečka, která vám pomůže plnit tyto questy!

Musíte vystrašit obyvatele Ledečka. Šarlatán vám navrhne tyto věci:
  • ukradnout z kurníku vejce a dát tam uhlí
  • vyměnit čerstvé maso za plesnivé a shnilé maso
  • ukrást růžence lidem
  • vlít falešnou krev do vody v lázních

Splňte tyto věci, není to nic těžkého, pokud k nim mám co říct, tak to napíšu sem do tabulky.

Úkol
Poznámka
Vejce v kurníku
Dejte uhlí do kurníků, pokud tam vejce nejsou, tak se nic neděje, pokud tam je, tak ho vemte. Mapku s kurníkama najdete níže.
Vyměnit maso
Na řezníkově pozemku jsou 3 místa - venku vzadu, kde se krájí maso, tam visí 4 slepice, v jeho hlavní místnosti bude skopové, a hned první dveře pravo je srnčí maso. Toto maso musíte nahradit shnilým masem. Budete tedy potřebovat 4 kuřata, 25 skopového/jehněčího, a 50 srnčího. Vše se stavem na 0.
Ukrást růžence lidem
Z kapes ukradněte 5 lidem růžence, nic těžkého..
Falešná krev
Pokuď nemáte rádi výzvu, a nechcete luštit recept, tak recept zní: bodlák, vlčí mák a třezalka - vše dohromady nadrtit a vařit jednu otočku. Do kádí v lázních už to snad umí vlít každý.

Co jsem udělal navíc?
Já jsem šel za rychtářem, nabídl mu pomoc, našel jsem tu skupinku uličníků, a přesvědčil je aby mi pomohli ve strašení.
Zabil jsem několik lidí. Až jich několik zabijete, zeptejte se šarlatána jak se vám daří ve strašení. On vám řekne že lidi začínají umírat, řekněte že v tom nemáte prsty. Pokud se tento dialog uskutečnil, tak to stačí. Pokud jste někoho zabili, ale šarlatán pořád nic takového neřekl, zabíjejte (v noci a nenápadně) dál.

To jsou 2 ze 3 věcí co můžete udělat navíc. Ještě můžete pozvat Fricka a Matuše, ale ty jsou u mě mrtví.. kvůli achievementu Jidáš.

Pokračování a zakončení
Až vše budete mít, zjistíte že vám zbývá ještě jeden problém. Jeden odvážlivec má koule a na nějakého revenanta kašle. Musíte ho zastrašit. Má ale své kamarády. Jeden se bojí ohně, a druhý divoké zvěře. Oheň vyřeší šarlatán svou lampou, ale tu zvěř.. Běžte za psem, a naučte se štěkat. Pak už jen stačí odvážlivce vyprovokovat, a v noci vystrašit. Šarlatán se objeví v 10 hodin ráno, až si s ním promluvíte, poděkuje vám, a dostanete achievement.


Tady máte mapku, kde se nachází ten nejstrašlivější pes, a další věci..
P - pes, od kterého se naučte štěkat
V - vajíčka, sem dejte uhlí
L - lázně, sem nalejte falešnou krev
1, 2 a 3 - pozice kde se nachází maso u řezníka
7.1 DLC Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capons (zbytek)
Nešlo mi psát, asi už bylo v sekci mnoho znaků, tak jsem založil tuhle novou.

- - - 4 - - -

Už máte elixír, jdete ho dát panu Ptáčkovi. On vám dá knihu s básničkama. A poté máte další příležitosti na achievementy, pojďme se na ně mrknout. Jdou splnit oba na jeden zátah, řeknu vám jak.

Opravdový přítel
Ptáček uspěje, i když jsi ho poslal s vyrážkou.
Na tento achievement musíte Ptáčka poslat s vyrážkou a také uspět. To jak uspět bude rozebrané u dalšího achievementu - Flügelmann. Takže tady vám napíšu, jak ho tam poslat s vyrážkou.
Je to jednoduché. Až ho uvidíte, on si postěžuje na vyrážku. Řekněte mu že nevypadá moc dobře. A poté použijte vaši výřečnost a řekněte mu, že nezáleží na zevnějšku ale na tom jaký je uvnitř. Tím ho přesvědčíte a už stačí jen uspět.

Flügelmann
Postupů je asi více, já jsem ale zvolil tento.
Naučil jsem se verše z první básně. Když jsme dorazili na místo, a on přednášel, radil jsem mu v dialozích tyto věty:
1) Noci milá, pročs tak dlouhá...
2) Již mé srdce bydlí v strasti...
3) Milý Bože, nedej dlouze...
Poté mi řekl, co melu za hovadiny, svedl jsem to na francouzštinu.
Když pak na mě dolů přišel řezník, dialogy jsem vedl nějak takto: 1) Mluvil o navštívení prababičky, 2) To se ti něco zdálo, 3) Slyšíš něco co ostatní neslyší, 4) Špatně jsi slyšel, modlím se, 5) Zpívat, 6) Zpívat dál, 7) Pokračovat ve zpívání

Stačí se naučit pár prvních slov z každé strofy u první básně

Jindra a jeho zpěv

Achievement Flügelmann by se měl odemknout hned jak řezník odejde, achievement Opravdový přítel by se měl odemknout ráno, poté co si promluvíte s Ptáčkem.
7.2 DLC From The Ashes
DLC o rekonstrukci Přibyslavic! Není to vůbec těžké, s penězi to je velmi snadné.

Rychtář
Zařiď obnovu Přibyslavic. Přibyslavice obnovíte tím, že splníte úkol který s tím je spojený. To znamená postavit několik budov a vylepšit je, a opravit kostel. Prakticky k tomu nemám co napsat, pokud chcete poradit jak Přibyslavice postavit tak se to dozvíte u achievementu Perfekcionista.

Perfekcionista
Vydělávejte v Přibyslavicích 2000 grošů denně. Pokud vás furt nebaví herní styl alá kouknout do návodu - přepnout na hru - kouknout do návodu - přepnout na hru, tak abyste si to mohli udělat sami, a nečučet furt na to co tu píšu, stačí se držet jednoduchého pravidla. Pravidlo zní takto: Postavte budovy, které vám vydělávají peníze, a nemají žádné výdaje. Tímto si zaručíte, že nebudete muset platit, a budete jen vydělávat. Až si budete vydělávat 2000 grošů, tak můžete dostavět ostatní věci (kostel, rychtu, a jiné věci, které nejsou tak výnosné).

Jak na to krok po kroku:
Na stavbu některých věcí potřebujete materiály, které si musíte sehnat. Čím levnější, tím více si pak budete vydělávat. Já jsem toto ze začátku zanedbal, a platil jsem spoustu peněz, a málem jsem achievement neukořistil (naštěstí jsem si sem pozval některé známé, a ty mi pomohli k výdělku 2k/den). Nejlevnější pšenice je v Samopeši za 80 grošů denně, nejlevnější maso je v Ledečku za 30 grošů denně (ale řeznictví není tak dobré!). Pokud usmlouváte kámen, můžete ho sehnat nejméně za 3000 grošů (jednorázově, ne denně). Nejlevnější uhlí máte od uhlířů Dvojčat, těm kterým jste pomohli s Zrzkem.
Začněte stavbou kempu na řezání dříví, (až kemp budete mít, můžete v Ratajích najít Kuneše a ten vám půjde pomoct a bude vydělávat 30 grošů denně) poté postavte most a kupecký dům. Tohle jsou povinnosti pro začátek. Až si seženete materiály, tak si postavte pekárnu a včelín. Pekárna je nakonec lepší než řeznictví, ale ne o mnoho. Pekárnu si pak vylepšete. Hospoda vydělává asi 500 grošů denně, a vylepšená pak zhruba 1000 grošů denně. Dále si postavte kovárnu a vylepšete jí. Specializace kovárny na mečířství - máte možnost si koupit jedinečný meč (ale není lepší než meč Sv. Jiří), nebo specializace na brnění - máte možnost si koupit jedinečný a nejlepší štít ze hry. Je možné že už teď jste si odemkli achievement. Pokud ne, tak ještě máte na výběr mezi stájemi a strážnou věží. Stáje vydělávají trochu víc. Pak si můžete dodělat kostel, a postavit pořádnou rychtu, ať nespíte ve stanu, a soustředit se na dostavění Přibyslavic. Kolik vaše městečko vydělává najdete v knize. Pokud vám chybí pár peněz do 2000 grošů, můžete sem pozvat nějaké ty známé.

Osoby, které můžete do Přibyslavic pozvat:
Pokud kovárnu vylepšíte na zbrojíře, v Sázavě můžu získat zbrojíře mistra Otu (pokud v questu „Souboj kovářů“ jste na jeho straně - necháte se od něj porazit).
Pokud kovárnu vylepšíte na mečíře, můžete si ze Sázavy pozvat mečíře Zvěsta (autor meče královny ze Sáby).
Mečíř Zvěst vydělává víc než Ota.
Máte-li stáje, můžete si pozvat podkoního Marka z Neuhofu (po rozhovoru s majitelkou Zdenou).
Z Ratají Krojchanzl půjde dělat do kupeckého obchodu a Kuneš dřevorubce.
Z Ratají Adam půjde dělat hospodského po splnění questu „Kotlík stříbra na konci duhy“. Tento quest se získá od hospodského Ondřeje z hostince na Mýtince ale až po splnění questu „Převlek“. Podmínkou je dát stříbro Adamovi.
Mirka z větrného mlýna u Mrchojed může dělat šenkýřku.
Také můžete pozvat Fricka a Matuše (nevím jakou úlohu tam plní, protože u mě visí). Každopádně, pokud je chcete pozvat, musíte mít s nimi hotovou veškerou dějovou linku, a ta je vcelku dlouhá. Pokud je nemůžete najít, postávají u hospody nedaleko sázavského kláštera. Pak mohou být chvíli u mlýna v Ledečku, a pak v hospodě na Mýtince.

Další drobné vlivy na výdělek Přibyslavic:
Několik drobných věcí může ovlivnit výdělek města, třeba pokud děláte soudy. Několik soudů, které vám ovlivní byznys v Přibyslavicích níže.
- Jedna vesničanka obviňuje místní kořenářku z čarodějnictví. Pokud ji odbydete, že je vše ok, získáte vesnickou bylinkářku jako plusovou položku.
- Osloví vás pekař Petr, že mu nejdřív musíte slíbit, že neprozradíte jeho tajemství. Klidně mu to slibte (o nic vážného nejde) a získáte ho do pekárny jako plusovou položku.
- Prachoš se hádá s manželkou, že ho chtěla otrávit – zakažte mu chlastat a dostanete plusovou položku „Střízlivý Prachoš“.
- Vesničané chtějí srát do potoka – pokud stanovíte, že budou chodit až za vesnici, dostanete plusovou položku „čistý potok“
- Zákaz pytlačení - pokud zakážete pytlačení, dostanete mínusovou položku 5 grošů – já ho osobně zakázal – nevím proč by mi v rajónu pytlačili, ale pokud to povolíte, dostanete plusovou položku.

Za sekce Osoby, které můžete do Přibyslavic pozvat a Další drobné vlivy na výdělek Přibyslavic vděčím hráči a fanouškovi Erikovi.

Pokus-omyl
Obnov celé Přibyslavice, aniž bys uměl číst. V podstatě nic složitého, ale patrně se k tomuto achievementu dostanete až ve druhém průchodu. Jak už lze z popisu vytušit, nesmíte svého Jindru naučit číst, alespoň do doby, než obnovíte celé Přibyslavice. S penězi to jde velice snadno, jelikož nemusíte pořád zkoumat, co vám kde chybí. Pokud jste už jednou Přibyslavice postavili, je to ještě lepší, ale pokud ne, vždy se můžete řídit postupem popsaným u prvního achievementu zde. Nutno však upozornit, že čtení neznalý Jindra ovlivní jiné questy v základní hře, ale není to nic drastického (dá se minout například quest s popravami).

Staří známí
Pozvi Fricka s Matušem do Přibyslavic. Jak už bylo zmíněno výše, můžete Matuše a Fricka pozvat do Přibyslavic jako další postavy. Podmínkou je ovšem dokončení jejich questů s tím, že je nepodrazíte (ať už tím, že je naprášíte a necháte pověsit, nebo tím, že se s nimi nerozdělíte o lup). Jakmile se vypořádáte s posledním úkolem, stačí za nimi přijít a nalákat je na přibyslavickou hospodu. Patrně je najedete posedávat v hospodě Na Mýtince. Jejich přítomnost v Přibyslavicích vám současně přidá další příležitost k soudcování.
7.3 DLC Band of Bastards
Toto DLC nemám koupené. Takže jsem neměl příležitost ho vyzkoušet a ani plnit achievementy.

Nebudu tu kopírovat cizí obsah, ale všiml jsem si že už někdo udělal návod na achievementy konkrétně z tohoto DLC, tak vám tu pouze dám odkaz, ať to aspoň máte vše pohromadě.

Až DLC pořídím a achievementy udělám, napíšu to tu vše po svém. Zatím to tu bude aspoň takto.
To se bohužel nestane. Omlouvám se.

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1650038913&searchtext=achievementy
7.4 DLC Woman's Lot (část 1. - Tereza)
Poslední DLC, které nám Warhorse nadělilo. Pro větší přehlednost vezmeme nejdřív achievementy, které lze získat hraním za Terku, pak se podíváme na ty, které souvisí s Johankou. Terezčin příběh lze rozehrát po probuzení ve mlýně, stačí s rozhovoru s ní zvolit dialogovou možnost.

Zlobivá holka
Vykašli se na své ranní povinnosti. Po spuštění DLC jednoduše ignorujte to, co je vám přikázáno a utíkejte pryč od domu, dokud vám hra nesdělí, že jste nesplnili úkol. Vraťte se, promluvte s otcem a pak se znovu dejte na útěk před povinnostmi. Achievement vyskočí záhy.

Smrt třískou
Způsob Jindřichovi smrtelné zranění! Ve Skalici promluvte s Blankou, která vás poprosí, abyste donesli Jindřichovi pivo. Toho najdete na kolbišti, jak cvičí s dřevěným mečem. Předejte mu pivo a přijměte jeho výzvu k souboji, nenechte se zahanbit a bojujte. Společně s cutscénou by se měl objevit i achievement.

Zachránce
Zachraň všechny přeživší. Po rozednění následujte úkol a svého věrného psa Fleka, až narazíte na prvního přeživšího, kterému pomůžete. Pokud chcete získat tento achievement, nesmíte vstoupit do Skalice před záchranou všech, pak už není cesty zpět. A nyní – jak tedy všechny zachránit? (nemusíte tak činit v abecedním pořadí, lze postupovat podle sebe a toho, kde se zrovna nacházíte)

A - Narazíte na Stanislava, který se nemůže dostat do svého domu, v rozhovoru s ním zjistíte, že nemá klíč. Nyní můžete zkusit dveře vyháčkovat, pokud jste s Terkou trénovali, nebo najít onen ztracený klíč. Vydejte se k mostu za domem, poblíž ohniště klíč najdete. Vraťte se a v chalupě seberte pytel grošů. Mezitím se ovšem objeví nezvaná společnost. Otrapu zabijte a peníze předejte Stanislavovi, tím máte tohoto přeživšího vyřešeného.

B - Dalším, koho musíte zachránit, je Jarmila. Tu trápí Kumán, který kolem obchází. Toho můžete vyřídit i před interakcí s ní. Dejte si pozor, opatrně se za ním pližte a zabijte ho ze zálohy. Může se vám hodit obvaz, který má u sebe. Promluvte s Jarmilou a řekněte jí, že už je kolem bezpečno.

C - Julián evidentně přišel o rozum, ale kdo by v takové hrůze nepřišel. Pokuste se s ním promluvit, ale moc se vám to nepodaří. Dojde vám, že je dřevorubec a nakonec bude třeba zkusit jiný způsob, jak ho dostat pryč. Kus za ním naleznete sekeru, tu mu dejte. To by byl další přeživší.

D - Maroš se prochází po okolí a volá Pavlínu. Řekne vám, že se rozdělili a vy mu slíbíte pomoc. Pavlínu najdete kus severně od místa, kde jste se s Marošem setkali, bohužel je mrtvá. Vraťte se a tuto smutnou novinu mu oznamte. Ten se vám alespoň odvděčí dvěma obvazy.

E - Nyní se vraťte k prvnímu přeživšímu a pomozte mu. Můžete tak učinit ovšem už při vašem prvním setkání, to záleží na vašem postupu. Pakliže jste ho už vyléčili, měl by se achievement odemknout po záchraně jakéhokoli přeživšího, který vám zbýval jako poslední.

Úděl ženy
Dohraj Terezin příběh. Nyní už zbývá jen návrat do Skalice a dokončení tohoto příběhu. Jakmile se spustí cutscéna, máte vyhráno, po ní budete odměněni achievementem.

7.4 DLC Woman's Lot (část 2. - Johanka)
Nyní je čas na achievementy druhé části DLC Woman's Lot, která se týká Johanky, ale hrajete ji za Jindru. DLC lze spustit až v pozdější fázi hry, přesněji po questu Mor v Mrchojedech. Opět se vám nabídne jako dialogová možnost. K Johance vás bude směřovat i speciální značka odkazující na DLC quest.

Pekelná spravedlnost
Kdo s čím zachází, tím také schází. Když se vám Johanka svěří se svým trápením, vydejte se na průzkum tak, jak řekla. Po svém nálezu a prozkoumání se dostanete do sporu s mužem vypadajícím jako skalický voják. Jakmile s ním skoncujete, naložte s ním tak, jak on nakládal se svými oběťmi – to znamená, že jeho tělo vezmete a hodíte do šachty, kterou jste předtím našli. Jakmile se tímto způsobem těla zbavíte, obdržíte achievement.

Dám si jedno a půjdu!
Opij se s Ambrožem do němoty. Dost zrádný achievement, jehož splnění vám možná zůstane zapovězeno a budete muset začít celou novou herní linku. Ale to se vám u tohoto DLC může stát víckrát... Důležité je, abyste neměli moc velkou úroveň Pijáctví. Podle některých je maximum 10, ale mně osobně se povedlo opít i na vyšší úrovni, ale raději se hlídejte a moc v průběhu hraní zbytečně nepopíjejte. Až půjdete napravovat krejčího Ambrože, navrhněte pitku. Čeká vás velice zábavný dialog, během něhož volte možnosti s nejvíce poháry piva (3 max). Jakmile upadnete do bezvědomí, je achievement váš. Zároveň to však ovlivňuje splnění úkolu.

Jako duch
Získej Pavlův poklad, aniž by tě zpozorovali. Před vstupem do lokace, kde se nachází poklad, vám doporučuji hru uložit! V cestě k Pavlově pokladu vám budou stát tři Kumáni. Nyní je na vás, jaký postup zvolíte, ovšem ani v jednom případě nesmíte být přistiženi, noc je ta nejlepší příležitost. Můžete se ke skrýši proplížit bez zabití, ale případně se můžete pojistit i zabitím ze zálohy. Patrně narazíte na dva spící Kumány a jednoho hlídkujícího u ohně, k tomu se stačí proplížit a zneškodnit. Pavlův poklad naleznete v drobné zřícenině za kumánským táborem. Díky kamenům se můžete jejich ležení plně vyhnout. Rychle zmizte a achievement je váš.

Drzý šťoura
Podívej se, co má Henslin v bruchách, aniž by si toho všiml. V lázních opět doporučuji uložit. I přes slova bordelmamá se dostaňte do šmajchlkabinetu (měla by vám pomoci výřečnost, pak dostanete klíč), přikrčte se a nenápadně Henslina okraďte o prach ještě předtím, než započnete interakci. Pokud se vám to povedlo, máte achievement, pokud ne, načtěte save a zkuste to znovu.

Ukázkový hříšník
Buď tak hříšný, že ti Johanka vyčte všechny možné hříchy. Další achievement, který se dá krásně minout ať už nevědomostí, nebo jednoduše tím, že jste hrou postupovali trochu jinak, než je nyní zapotřebí. I zde je velká pravděpodobnost, že budete muset začínat novou hru. Pro získání tohoto achievementu je zapotřebí, aby byl Jindra vskutku ukázkový hříšník, jak sám název napovídá. Co tedy musíte vykonat? (popíšu svůj postup, který mi achievement splnil, ale je možné, že aktivní bonusy vliv nemají, ale jistota je jistota...)

  • Vyspěte se se Štěpánkou z Talmberka (je třeba splnit její úkoly a na konci si obléknout košili)
  • Zabijte Prcka a další lidi (Prcek je jistota, pokud však hrajete milosrdného, nastává problém)
  • Zúčastněte se s ženskými z Úžic hrátek s čertem ve stejnojmenném questu
  • Nechte se chytit při krádeži
  • Nechte se uvěznit (lze spojit s krádeží, případně masovým vražděním, mějte aktivní bonus)
  • Vyspěte se s další ženou (jděte do lázní, k Johance nakráčejte s aktivním bonusem)
  • Opijte se (opět jděte na rozhovor s bonusem)

Po přerušeném kázání u lesa si hru pro jistotu uložte, třeba zjistíte, že si můžete quest doplnit (Úžice, Štěpánka). Započněte vyvražďování Sázavy, něco ukradněte, nechte se chytit a souhlaste s vězením. Po propuštění zamiřte do lázní a zaplaťte si holku, poté se ještě před klášterní branou opijte. Pokud vše vyšlo, měl by vám hned na začátku cutscény a rozhovoru vyskočit achievement.

Svatoušek
Nahlaš inkvizitorovi všechny možné zlořády, co se v kraji dějí. Další minutelný achievement, opět záleží na vašem postupu hrou, ale třeba máte ještě šanci si to doplnit. Zde je seznam toho, co musíte inkvizitorovi naprášit:

  • Načapejte mnichy, kterak popíjejí ve sklepě (mise v klášteře, zmiňte jméno Jodok)
  • Opět si pohrajte s čertem v Úžicích (úkol Hrátky s čertem)
  • Najděte čertí lebku a zjistěte její původ (úkol s kamením z Talmberka v klášteře)
  • Opijte se v Úžicích s farářem Bohutou (během vyšetřování, nesmíte ho přemluvit výřečností)
  • Najděte faráře Šimona ve skalických lesích (hledání faráře pro Rovnou, případně pomoc s otravou v klášteře)
  • Vypátrejte v Úžicích kacíře a nahlašte je (Valdenští)

Pokud něco z toho nesplníte, je bohužel nutné začít znovu. Současně vám tato aktivita pomůže u soudu s Johankou, coby věrnému služebníkovi.

Andělíček strážníček
Pomoz Johance očistit se od všech nařčení z kacířství! Jediný skutečně dobrý konec tohoto DLC. Nyní se ukáže, jak pečlivě jste plnili Johančiny úkoly a zda jste dobrý křesťan. Ve všech úkolech postupujte co nejlépe, nebuďte hajzl, dodržte slovo atd. Musíte mít důvěru svědků, aby šli vypovídat ve prospěch Johanky.

SVĚDCI:
  • Guta, krejčířova žena
  • Pavel z Kolína
  • Adéla
  • Nikodém
  • Sebastián z Hory

Až zjistíte, co se stalo, promluvte s Nikodémem, který vás informuje, promluvte i s inkvizitorem (rovnou můžete nahlašovat nepravosti), abyste mohli Johanku obhajovat. Je nutné Johanku přesvědčit, aby nemluvila proti církvi, proto ji navštivte ve vězení (uplaťte stráž nebo se prokažte), ale nebudete úspěšní. Nikodém vás navede na někoho blízkého... Tím je Matěj, který leží mezi raněnými, promluvte s ním a získejte od něj kostku, tu doneste Johance, což ji přesvědčí. Nyní je třeba obejít svědky. Sebastián z Hory jde svědčit, Guta jde svědčit, pokud jste jí pomohli a vrátili peníze, Pavel z Kolína jde svědčit, pokud jste dar odevzdali pod jeho jménem, Adéla jde svědčit (doporučuju s ní nespat). Pak se ještě stavte za mečířovou ženou a udeřte na ni – zjistíte, že štvala na Johanku lidi – bude se u soudu hodit. Bohuta v Úžicích má na stole knihu, přečtěte si ji, může se hodit. Nahlášením neřádu v okolí si šplhnete u inkvizitora. Poté už je možné začít soud, doporučuju se předtím posilnit Mluvkou, pokud nejste silní ve výřečnosti. Lze v dialozích použít tyto argumenty:
  • Johančina vidění jsou pravdivá (výřečnost)
  • Nápravník Johanku zneužil
  • Citace Matěje z Janova
  • Johanka nikomu nežehnala
  • Mečířova žena neříká vše
  • Johančiny skutky
  • Chytrý argument na závěr (výřečnost)
Pokud jste zajistili svědky, využili tyto argumenty a Johanka nemluvila proti církvi, máte vyhráno. Nyní si užijte cutscénu, v níž je Johanka očištěna.
Changelog
03.01. 2019 - stvoření návodu, pár achievementů v některých sekcích

04.01.2019 - přidání dalších achievementů, nastolení pořádku a šablony pro nějaké achievementy

05.01.2019 - přidání dalších achievementů, zpřístupnění návodu veřejnosti, přidání sekce 7.1 s achieventy z DLC o milostných pletkách Jana Ptáčka!; spousta úprav a přepisů.. už mě bolí hlava

06.01.2019 - přídání dalších achievementů, úpravy u velkého počtu achievementů

07.01.2019 - přídání achievementu

09.01.2019 - rozvinutí a detailnější popsání achievementu Zrzek; nakousnutí achievementů Mistr lovčí, Závodník a Špatnej trip; zkrášlení části o achievementech Drsnej Jindra a To je jen škrábnutí

12.01.2019 - přidání achievementu Jidáš

13.01.2019 - gramatické a pravopisné úpravy atp.

25.01.2019 - rozepsání achievementů Špatnej trip, Závodník, Mistr lovčí, rozšíření sekce se side-quest achievementy; úpravy

03.02.2019 - na přání byl přidán achievement Karel Gott

04.02.2019 - přidání sekce 7.2 DLC From The Ashes s achievementy Perfekcionista a Rychtář

05.02.2019 - přidání seznamu lidí které je možné pozvat do Přibyslavic

11.02.2019 - přidání sekce 7.3 DLC Band of Bastards

25.02.2019 - přidán mýtus k achievementu Panic

10.03.2019 - detailní úpravy, drobnosti

10.06.2019 - zanechal jsem vám smutnou zprávu v komentářích a na úvodu této příručky

20.08.2019 - drobné změny, uvítání nové spoluautorky která vyplní mezery v mém návodu

21.08.2019 - doplnění chybějících achievementů v sekci 7.2 DLC From The Ashes (B)

23.08.2019 - vytvoření sekce s achievementy DLC Woman's Lot (B)

20.4.2020 - drobné změny, gramatické úpravy

06.07.2020 - přidána mapka s muky a křížema

07.11.2020 - úprava úvodního textu, detaily

13.03.2021 - vyvrácení mýtusu u achievementu Panic

listopad 2023 - přidáno upozornění na začátku návodu, které vyzývalo čtenáře k nahlášení návodu v anglickém jazyce, který byl doslovnou kopií tohoto návodu. jednalo se o

16. 12. 2023 - upozornění na okopírovaný návod bylo odebráno. návod, který byl anglickou ctrl+c\ctrl+v verzí tohoto návodu, byl ze Steamu odebrán.
Poděkování
[21.08.2019]
Děkuji fanouškům, kteří mě podporovali při tvorbě návodu. Děkuji, že jste mi nikdo nenadával za můj nekompletní návod. Bylo vážně těžké pro mě vše sepsat, a s časem na to přešla chuť. Bylo toho [opravdu] mnoho.

Ve fázi ,kdy mi chyběly achievementy z DLC, a chybělo jich pár obecných, jsem požádal slečnu Brasikona, která mi se zbytkem návodu pomůže.
138 Comments
MattyYO May 13 @ 9:31am 
@Frank Burns : Bug u tebe pravděpodobně
Rasavlk May 11 @ 2:59am 
a skryté achievmenty?
Durhil May 4 @ 2:39pm 
Právě splněno Ukázkový hříšník a Svatoušek.

Ukázkový hříšník - Splněno vše podle návodu. Měl jsem akorát negativní perk po propuštění z vězení v momentě, kdy jsem šel pokecat s Johankou a jakmile s ní začala konverzace, v ten moment mi achív vyskočil, tudíž už pak bylo úplně jedno, co jsem ji odpověděl na své hříchy.

Svatoušek - Opět splněny všechny body podle návodu. Zde achív vyskočil až po poslední naprášené nekalosti inkvizitorovi.
:kcdgkw::kcdhead::kcdhorse::kcdswords:
le Fík May 3 @ 2:29pm 
v jednom videu na YT říkal frajer, že Kajícník jde získat s perkem "Milovník umění" i bez toho, aby se muselo s objektem interagovat, stačí se na něj jen podívat
Frank Burns Apr 11 @ 10:17pm 
Malé upozornění k achievmentu Ledečský Revenant, pokud jste se stali, ještě před začátkem Ptáčkových úkolů, učněm Šarlatána, tak vám bohužel i po odmítnutí zaplatit částku za recept nevyjede nová questline. Sice se o tom, že by potřeboval službu zmíní, Jindra řekne něco ve stylu, že je jeho učeň a měl by mu důvěřovat, ale po skončení dialogu se nestane nic. Možná je to bug u mě nebo tím, že úkol s ním nemám ještě hotový. Každopádně pozor na to 😉😄
Pšenek Martin Apr 4 @ 12:54am 
Frank Burns, nie. Môžeš vrátiť tak, že si načítaš uloženú hru.
Frank Burns Apr 4 @ 12:46am 
Pak už to změnit nejde co?
Pšenek Martin Apr 3 @ 11:02pm 
Frank Burns, môžeš mať iba jedno, buď staje alebo kasárne.
Frank Burns Apr 3 @ 10:48pm 
Mám problém, celé Přibyslavice jsem obnovil, všechny budovy postavil a vylepšil, ale jakmile chci najat Marka z Neuhofu nebo podkoního Vaška, tak mi v dialozích říkají, že stáje nemám postaveny. Přitom Lokátor mi tvrdí, že už není co stavět, ale stáje nikde ve vesnici nejsou, jen v deníku jsou zaznamenány jako postavené. Nevíte co s tím? Nebo je to tak, že jsou dvě možnosti, buď mít stáje a nebo zázemí pro vojáky a já si vybral to zázemí?
gaggu Mar 25 @ 12:10am 
Díky za naprosto peckovej návod :steamthumbsup::lunar2019grinningpig: