31 people found this review helpful
1 person found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 19.4 hrs on record (17.2 hrs at review time)
Posted: Nov 26, 2019 @ 1:55am

Frostpunk to rewelacyjna na wielu płaszczyznach gra strategiczno-ekonomiczna, którą dodatkowo okrywa całun przerażająco zimnego i śmiertelnie poważnego elementu survivalowego. Klimat gry jest nie do opisania, to się po prostu czuje, a wybory i decyzje jakie będziemy musieli podjąć w czasie naszej rozgrywki będą miały realne i szybkie konsekwencje- a nie będą to miłe decyzje, jednakże będą decydowały o życiu lub śmierci waszych mieszkańców.

Ale do rzeczy:

Powyższy tytuł to jeden z tych, w które powinien zagrać i posiadać w swojej growej kolekcji każdy gracz – z miejsca mogę wam ten tytuł szczerze polecić, bo warto!

Jeżeli mogę tak określić, to zabawa jaką dostarcza Frostpunk jest rewelacyjna, lecz słowo „zabawa” jest użyta trochę nad wyrost ze względu na to że w grę wchodzi ludzkie życie, życie naszych mieszkańców – a wybory jakich dokonujemy nie należą do najprzyjemniejszych.

Nie jednokrotnie będziecie się długo zastanawiać co wybrać, a wszystko by przetrwać ciężkie warunki jakie panują w owym świecie gry.

A warunki w jakich przyjdzie nam rozwijać nasze miasteczko są ekstremalne, pogoda z dnia na dzień się pogarsza, temperatura spada do astronomicznie niskich wartości. Zasoby w naszej okolicy są niewielkie bądź na wyczerpaniu, dlatego musimy rozważnie podejść do naszych planów rozbudowy i budować w ten sposób by były one użyte jak najlepiej – gra nie jest łaskawa pod tym względem.

Nie ma tu miejsca na rozczulanie, trzeba pracować by utrzymać ciepło, zbierać jedzenie i surowce do dalszej rozbudowy. Nie jest wcale to takie proste biorąc ograniczoną liczbę osób mogących wykonywać te czynności – nasi mieszkańcy głodują, chorują, przydarzają im się wypadki w tym śmiertelne.

Dalej…

W pewnym momencie będziemy musieli podjąć naprawdę ciężkie decyzję które zdecydują o przetrwaniu, lecz wasze wartości moralne mogą zostać pod ty względem zachwiane – ludzie będą się burzyć, buntować jeżeli nie zaakceptują waszych decyzji. Trzeba będzie udobruchać ich w jakimś stopniu spełniając ich zachcianki lub przyjąć bardziej radykalne środki dla dobra wszystkich i dla samego przetrwania.

Kiedy będzie już naprawdę źle, wysyłamy zwiadowców szukających surowców poza obszarem naszego miasteczka. Niekiedy również będziemy napotykali na naszej drodze ocalałych, grupy uchodźców lub sprzęt i surowce potrzebne do przetrwania.

Uchodźcy którzy będą sprowadzać się do waszego miasteczka będą wymagali dodatkowego schronienia, jedzenia, lekarstw – od nas samych zależy czy się na to zgodzimy / czy ich przyjmiemy.

Może się zdążyć ze w nasze skromne progi zagoszczą arystokraci, którzy będą oczekiwać innego traktowania, przywilejów ze względu na ich status społeczny – jeżeli nie będziemy ich słuchać to będą chcieli przejąć władzę w mieście. A mogą odsunąć nas od władzy...

Czas ucieka, surowce się kończą a przed nami nadchodzi to co nieuniknione (sami to odkryjecie), ostateczny test waszego miasteczka jak i samych mieszkańców – ilu przeżyje to wszystko będzie zależeć od gracza i jego wypracowanej strategii działania oraz obecnej infrastruktury, zgromadzonych zapasów.

Podsumowanie:

Frostpunk to rewelacyjna survivalowa gra strategiczno-ekonomiczna, posiadająca rewelacyjny lecz mroczny mroźny klimat, brutalny i zabójczy świat w którym jedna źle podjęta decyzja może nas słono kosztować – a do samego końca uda się dotrwać nielicznym.

Polecam!

Szukasz więcej recenzji? Zapraszam.
Kurator walas85
Zachęcam wszystkich do obserwacji kuratora, by na bieżąco otrzymywać świeże informacje o nowo zrecenzowanych tytułach.
Was this review helpful? Yes No Funny Award