3 people found this review helpful
Recommended
21.2 hrs last two weeks / 7,436.3 hrs on record (7,264.2 hrs at review time)
Posted: Nov 22, 2018 @ 8:25am
Updated: May 4 @ 2:19pm

Vyplatí se začínat s Warframe v roce 2024?
TLDR: Ano, hra je napěchovaná obsahem který vás zabaví na stovky až tisíce hodin a i přes pár neduh se jedná o jednu z nejlepších Free to Play her na trhu.

Warframe hraji aktivně už více jak 7 let a ačkoliv se nechci považovat za bůh ví jakého veterána, ke hře toho mám hodně co říct.
Hře se i po 11 letech od oficiálního vydání daří. V moři ostatních her se hra vyčleňuje opravdu férovým Free to Play systémem.

Herní cyklus a progress

Ve Warframe jde hlavně o grind a neustálé vylepšování. Pokud Vám vadí hraní určité mise dokola dokud neseženete Vámi chtěný předmět, hru bych nedoporučoval.

Pokud ale tento styl máte v oblibě, do hry se zamilujete. Ve hře se vyskytuje více jak 50 hratelných postav s unikátními abilitami, dalších 400+ zbraní které můžete kombinovat. Dále také companioni v podobě koček, psů nebo robotů. Nebo třeba Necramechové, Railjack a mnoho dalšího. A to všechno můžete ještě navíc upgradovat za pomocí stovek unikátních modů.
Tyto předměty si můžete brát do misí disponující desítkami unikátních herních modů, které všechny mají dostupné i těžší verze pro opravdové fajnšmekry.

To ale není všechno! Jak už jsem předem zmínil, hře se také často přezdívá Fashionframe, díky milionům unikátních vzhledových a barevných kombinací, kterých můžete docílit na veškerém dostupném vybavení.
Mise můžete hrát solo nebo ve čtyřčlenné skupině. Čeká na Vás kolem 20 planet s unikátními prostory, nepřáteli i misemi pro daný region. Na třech těchto planetách se vyskytují také otevřené světy, které lze prozkoumávat, či dělat jejich exkluzivní mise. Na každé lokalitě můžete farmit exkluzivní zbraně, Warframy, či materiály které potřebujete k jejich výrobě.
V tomto odstavci sem vynechal Railjack mise, nebo čtvrtý otevřený svět Duviri, to bych Vám ale doporučil samostatně prozkoumat. Opravdu to za to stojí.

To že hra má spoustu obsahu je sice pěkné, ale k čemu to vlastně je? Jak říkám, ve hře jde hlavně o grind a kolem toho se točí i hlavní metrika – Mastery Rank. Tato věc je level vašeho účtu a zvyšuje se pouze prvotním vylevelováním veškerého vybavení ve hře. Za touto věcí je zamčeno několik věcí, ale po dosáhnutí MR16 máte odemčeno vše podstatné, takže jestli se i dále budete soustředit na jeho zvyšování je na Vás. Určitě bych to ale doporučil, protože za každou věcí kterou budete farmit se skrývá unikátní kus contentu který čeká na Vaše prozkoumání.

Čím je Warframe unikátní?
Warframe je fér. Všechny věci, které se zobrazují na Vašem profilu lze získat zcela zdarma pouze progressováním a hraním. To se týká i prémiové měny: Platina.
Za 7 let mého hraní sem ani jednou nezakoupil balíček platiny
(nepočítám balíčky typu Prime Access, Tennocon tickety atd, protože ty si kvůli platině osobně nekupuji – kupoval bych je i kdyby tam žádná platina nebyla).

Nikdy sem nebyl uzamčen před dalším postupem, misemi ani lokacemi kvůli tomu, že by daná část obsahu byla za paywallem. Všechny věci, které lze koupit pouze za peníze jsou kosmetické – k tomu navíc podpoří tvůrce skinu díky programu Tennogen.
Platinu můžete využívat buď na skipování craftingu, nakupování věcí z marketu, nebo obchodování mezi hráči. Ano – placená měna v této hře lze vyměňovat mezi hráči. Hra má díky tomu vybudovanou hráčskou ekonomiku a můžete si tak od nich kupovat spoustu věcí skrz tradechat nebo internetovou stránkou Warframe Market.
Do hry tedy tak nemusíte vložit ani cent a užijete si ji úplně stejně, jako aktivní finanční podporovatelé.
To samé platí pro aktualizace. Zatímco například Destiny má jednu větší aktualizaci za rok, kterou si navíc musíte ještě platit, Warframe jich má rovnou několik, a ještě k tomu zadarmo.

Další věc, co stojí za zmínku je určitě příběh. Warframe má desítky zajímavých questů a celou jednu ustálenou příběhovou linku s dobře napsanými postavami, cutscénami a boží zápletkou. Celá linka Vám odemyká nové věci na hraní – ať už se jedná o způsoby, nebo planety s unikáními misemi. Celý tento akt několika navazujících questů je zakončen čtyřhodinovým questem The New War, jehož kvalita je srovnatelná i s některými placenými tituly. A to vše je zdarma.

Herní neduhy

Ačkoliv Warframe může být sebelepší, některé neduhy si sebou hra nese dodnes.
Jedním z nich je například špatný začátek. Ačkoliv je to daleko lepší než to bylo kdysi, stále je ze začátku spousta důležitých věcí vysvětlených buďto špatně, nebo vůbec. Pokud si chcete zjistit více informací, potřebujete k tomu návody od youtuberů, nebo si to dohledat na Warframe Wiki. Stránky jako Overframe doporučovat nebudu, neboť většina buildů vyskytujících se na této stránce je podprůměrných až špatných.

Nebo také fakt, že Warframe nemá nic, co by šlo klasifikovat jako endgame. V době psaní recenze zde nenaleznete žádné raidy, dungeony či podobné věci, což také poměrně dost ubližuje kooperaci. I když můžete hrát téměř vše ve skupině, těžší věci se občas z důvodu efektivnosti vyplatí jezdit solo. To jde ruku v ruce s následným powercreepem, aneb situace, kde neustálé expanze přidávají nové a silnější věci, díky kterým dosáhnete toho nejvyššího poškození, které kromě vychloubání nemáte reálně kde využít.

Fakt je taky ten, že některý grind je prostě nudný a zdlouhavý. Ačkoliv to už není tak časté, stále jsou tu případy, kdy je lepší platinu rovnou utratit za předměty, které byste normálně museli farmit hodiny. Za zmínku také stojí technická stránka hry, která občas také vypoví službu. Bugy jsou hlavně po updatech poměrně časté a jejich výskyt občas dokáže zkazit váš progres i zážitek ze hry. Je ale fér říct, že posledních pár let se tyto případy snížili na minimum, ale hráči co si pamatují vydání Railjacku mi dají za pravdu.

Komunita

Po delší úvaze jsem dospěl k závěru, že Warframe má tu nejhorší – nejlepší komunitu. Hned vysvětlím – Warframe komunita není toxická ani nepřátelská. Právě naopak – lidi vás uvítají, jsou na vás hodný, a ještě si s nimi občas dobře pokecáte. Dokonce Vám ani nemají problém pomoci – což právě může být ten špatný aspekt.

Letitý hráči mají občas tendenci pomáhat tolik, že to nového hráče nakonec odradí, nebo ho hra přestane po chvíli bavit. Důvodem většinou bývá giftování věcí, nebo rady, které jsou buď nováčkovi v dané chvíli k ničemu, nebo je daná rada je úplná blbost, protože samozvaní veteráni mají v oblibě používat argument "hraju to X let, takže vím co je pro tebe nejlepší".

(Následující sekce až do konce odstavce je spíše pro pokročilejší hráče)
Zkuste trochu samostatnosti. Neříkám, abyste nikdy nikomu v ničem nepomohli (sám nemám problém pomoci), ale naučte nováčky si zjišťovat věci samostatně. Tím, že s daným hráčem půjdete do mise, kterou se Zarrem celou vyčistíte opravdu nikomu nepomáháte.
To samé platí s gifty – myslete na to že každej jeden gift ubírá hráči motivaci ve hře pokračovat. Já sám sem začal hrát Warframe protože se mi zalíbila Octavia. Mohl jsem ji dostat od někoho giftem, ale já si ji nafarmil sám a díky této cestě jsem se naučil základům hry a pokračuji v jejím hraní i po 7000 hodinách.

Závěrem

Warframe se určitě vyplatí hrát. Nekončící proud aktualizací s novým obsahem zaručuje podporu na mnoho dalších let dopředu, a obzláště teď by se dalo říct, že Warframe je na tom nejlépe co kdy bylo. Spolu s nově přidanou funkcí crossplay a crossave můžete hrát s kýmkoliv na čemkoliv s ukládajícím se postupem napříč platformami.
Takže určitě neváhejte, když Vás hra nebude bavit – nevadí to, protože o žádné peníze nepřijdete.

Přeji úspěšný grind, Tenno!
Was this review helpful? Yes No Funny Award