20 people found this review helpful
6 people found this review funny
Recommended
0.2 hrs last two weeks / 211.9 hrs on record (52.5 hrs at review time)
Posted: Sep 5, 2023 @ 9:29pm
Updated: Sep 10, 2023 @ 9:52pm

No cóż aby zrecenzować Starfielda kompletnie trzeba czasu. Ile ? Pewnie minimum miesiąc jak nie dwa, trzy ? A może w tym czasie wyjdzie pierwsze DLC albo pojawi się tysięczny mod na nexusie ? Postanowiłem tym razem wypisać plusy i minusy jakie rzuciły mi się w oczy w wszystkich recenzjach gry i skonfrontować to z moimi ok. 60 godzinach grania wypisując tylko to z czym faktycznie sam się zgadzam.

plusy
- gra jest największą grą Bethesdy w ich formule rpg (TES/Fallout)
- gra ma świetnie wykonane misje frakcyjne
- w grze jest 20 towarzyszy do przyłączenia z których każdy jest fajnie rozpisany
- świetny robot vascvo którego polubicie
- niezły wątek główny
- wiele sekretów i miejsc do odkrycia oraz tajemnic (ja pamiętam do dzisiaj najlepsze zadania z Fallouta 3 i 4 nie mówiąc o TESach)
- niesamowita oprawa. kosmiczne porty, obce planety
- wiarygodność gry jak serialu the expanse
- mnóstwo zawartości która przekracza wielokrotnie tą z tesów
- gigantyczna swoboda i wolność
- niesamowita grywalność i magnetyzm gry
- CE 2.0 czyli nexus + mody
- fenomenalna ścieżka dźwiękowa
- b. dobrze napisane dialogi (nie wszystkie ale spora część)
- wielkie bitwy
- świetnie przemyślany interfejs
- tryb gry nowa gra+
- gra na setki jeśli nie na tysiące godzin jak poprzednie gry Bethesdy
- b. dobrze wykonana walka która zawstydzi nie jedną grę FPS
- bardzo przyzwoite SI przeciwników niespotykane w poprzednich grach tego studia
- każde zadanie da się wykonać na kilka sposobów / perswazja, skradania albo styl rambo
- potężny arsenał broni i przedmiotów walki
- Bethescie udało się podnieść jeszcze wyżej poprzeczkę dla sandboxów zostawiając innych daleko w tyle
- fabuła nawet w misjach pobocznych jest na najwyższym poziomie
- robiąc jedno zadania trafiamy na ciekawy wątek czegoś innego aby po 6 kolejnych godzinach robić coś zupełnie innego co wydawało nam się jeszcze ciekawsze, wolność bez granic
- świetna optymalizacja gra będzie działać nawet na starszych GPU
- przepiękne oprawa graficzna na polu oświetlenia i światłocieni
- świetna stabilność gry i w zasadzie brak bugów a już na pewno tych uniemożliwiających zakończenie zadania
- jest to najlepiej technicznie wykonana gra od Bethesdy
- grę możesz skończyć w 30 godzin (główny wątek) ale nie sądzę że zobaczysz więcej niż 5% tego co gra oferuje. Gra na 30 godzin lub na setki to tylko zależy od ciebie.
- w grze nie występuje skalowanie przeciwników znane z poprzednich gier Bethesdy

minusy :
- ekrany ładowania
- niektóre mechaniki są nie jasne brak samouczka
- przestarzały silnik
- wolno rozkręcająca się fabuła na początku
- 692 planty (UVI sprawdził empirycznie gryonline.pl)
- sporo zadań (drobne zadania w grze) typu fedex
- gra przytłacza swoją skalą niektórzy mogą poczuć się zagubieni jak w prawdziwym kosmosie
- sporo śmieci do podnoszenia, jeśli zbierasz wszystko będziesz nosił tysiąc widelców
- generowane proceduralnie powierzchnie planet nie są żadną rewolucją, można było wykonać to lepiej
- animacja postaci to czyste drewno wręcz archaizm jak na dzisiejsze czasy
- czasami dziwna praca kamery
- walki w kosmosie statków są zręcznościowe a chciałoby się dostać coś na miarę X-winga
- jeśli nie lubisz wyszukanej immersji i nie masz masy czasu ta gra może cię zamęczyć.
- jeśli nie podobały Ci się poprzednie gry tego studia to jest szansa że mimo wielu zalet nie spodoba ci się Starfield
- brak dokładnych map lokalizacji więc często musisz szukać wszystkiego na własną rękę
- brak możliwości doleceniem statkiem do danej planety (auto lądowanie, auto start).

Gry nie ukończyłem mimo moich prawie 60 godzin gry ale jeśli miałbym ją teraz ocenić to wystawiłbym ocenę bliską lub 10/10.

Pamiętajcie że jest to gigantyczna gra i musicie poświęcić trochę czasu aby zobaczyć jak jest wspaniała i wielka. Pierwsze wrażenie jest w tym przypadku bardzo mylące. Czym dłużej gracie tym bardziej będzie się wam podobać !

Kolejny update w grze jest punkt zwrotny w fabule głównej w zadaniu Wysoka cena dlatego warto zrobić misje poboczne w tym towarzyszy przed zaliczeniem tego zadania.
Was this review helpful? Yes No Funny Award
18 Comments
Alekde Sep 18, 2023 @ 10:56pm
Kadajo - Najważniejsza jest jak zwykle grywalność a Bethesda tworzy magnetyczne gry :)
Kadajo Sep 17, 2023 @ 3:38am
Pozytywnego nastawienia i ogromnego optymizmu nie można ci odmówić, i dobrze że są jeszcze tacy ludzie na wiecie :)
Danny Sep 14, 2023 @ 9:54am
bo w sumie, jedyna dobra rzecz w optymalizacji tej gry to własnie niskie zużycie vram
Danny Sep 14, 2023 @ 9:51am
i jak VRAM usage? z owymi paczkami
Alekde Sep 14, 2023 @ 9:45am
Są już paczki tekstur na prawie wszystko w 4K ponad 20GB i dla planet w 8K ok. 16GB.
Sylwooo Sep 13, 2023 @ 3:18pm
LOL! Najlepsza jest ta roślinność w New Atlantis. Drzewa mają takie poligony że wyglądają jak donice Lary Croft z Tomb Rider 1.
Danny Sep 11, 2023 @ 1:54pm
polecam przejrzeć parę testów, aktualnie gra uchodzi za bubel techniczny :)
Danny Sep 11, 2023 @ 1:53pm
zgadzam się że widoki szczególnie flory bywają urokliwe ale animacje mimika twarze to poprzednia generacja max
Danny Sep 11, 2023 @ 1:52pm
tez mam rtx 4090 i w życiu nie widziałem na ultra bez skalowania w miescie 120 fpsów
Alekde Sep 11, 2023 @ 1:46pm
moim zdaniem grafika jest przepiękna może niektóre modele postaci są źle stworzone przez generator ale nie ma klonów jak w cyberpunku + moderzy czy patche to poprawią

jeśli chodzi o optymalizację to w 4K zobaczyłem 120+ fps więc zakładałem że spokojnie da się pograć w 4K na 3070 czy tym bardziej 3080 przy maksymalnych ustawieniach.