Sniper Elite 4

Sniper Elite 4

View Stats:
Rubin-PL Jun 23, 2017 @ 1:29pm
Dlaczego Brytyjczyk w UK 19,99 GBP a z Polki Polak 29,99 euro ?? Sniperelite4
Chciałem zakupić w promocji Sniper4. Nie jestem biedny ani skąpy ale chodzi o zasady.
Mieszkam przez większość roku w UK, obecnie jestem w polsce na urlopie. Dlatego by zakupić gre na Steam wymusza na mnie zmiane kraju sklepu. Z UK i cen w GBP musiałem zmienić na PL i .. Euro zamiast złotówek a do tego drożej .wkurzyłem się nieźle na takie nabijanie mnie w butelke i napisałem do supportu:

Mieszkam w UK i w Polsce.
Obecnie mam ustawiony kraj sklepu Polska bo jestem w Polsce.
Po zmianie kraju cen ywyświetlajam isie w euro.
Informuję WAS , że Polska nie jest w strefie euro tzn.
W Polsce nie ma EURO !! W Polsce walutą jest ZŁOTÓWKA i zarabia się tylko ZŁOTÓWKI , czyli PLN !!!

Ponadto czuję się oszukany i to podwójnie. Gdybym był teraz w UK płaciłbym za gre Sniper4 19,99 GBP czyli na złotówki 93 ZŁ jako że obecnie jestem w Polsce mam zapłacić 29,99 euro czyli 123 ZŁ To o 30ZŁ WIĘCEJ !!!! za ten sam produkt tylko dlatego, że aktualnie przebywam w Polsce. Dla ścisłości powiem , że w UK na 19,99 najmniej zarabiający pracuje niecałe 3 godziny a w Polsce najmniej zarabiający na 123zł pracuje 10 godzin.

By było ciekawiej, wymuszacie obowiazek zakupów w kraju w którym się aktualnie przebywa choćby tylko przejazdem czyli świadomie idziecie na naciąganie klienta. Tak ja to rozumiem i bardzo mi się to niepodoba.

Dziękuje za taką promocje i za takie zakupy, czuję się oszukany i nabijany w butelkę jak to wp olsce się mówi.
Nie skorzystam

Tu support odpisał mi, że nie chodzi o walute kraju ale o region z którego pochodzi
więc odpisałem:

Polska i wielka Brytania są w tym samym regionie ! to EUROPA
(proszę spojrzeć na mapę świata jesteśmy razem w tym regionie od zarania dziejów)

Oba kraje nie są też w strefie euro, wiec jeśli Brytyjczyk zarabia i płaci w funtach to polak zarabiający w PLN powinien płacić w PLN (złotówkach) a cena powinna być przeliczana po aktualnym kursie.
Inaczej wygląda to na zwykłe naciąganie klienta i to czym biedniejszy tym głupszy i można go bardziej golić

By nie być gołosłownym:

19,99 GBP = 93 PLN bo 1GBP = 4,70 PLN

29,99 Euro = 123 PLN bo 1euro = 4.12 PLN

Różnica to +30 PLN czyli +6 GBP

To uczciwe ?? a może od regionu też pobieracie marże dodatkowe?

w odpowiedzi Support zarzucił mi Ton Ironiczny :)
więc musiałem na to odpisać:

Trudno nie być ironicznym jeśli ktoś sugeruje że te dwa kraje nie należą do tego samego regionu (wiedząc o tym). Nie chodzi tylko o sprawiedliwość ale jak Pani się czuje wiedząc, że jako Polka będąc w swoim kraju musi Pani z niewiadomych powodów zapłacić za grę o 30 zł więcej niż np. gdyby była pani w tym momencie w UK ? Czy to w ogóle normalne by Brytyjczyk płacił 19.99 GBP a reszta europy 29.99 euro ? Nie ważne jaka jest waluta, może być i jen chodzi o przeliczanie 19,99 GBP to nie 29.99 euro. Rozumie Pani w czym rzecz ?
Pewnie że możecie jak Wam się podoba , ale jak wyglądają wasi klienci?
To jakby pani weszła do sklepu np. Asda, Brytyjka przed panią za masło płaci 1 GBP a w pani rozpoznają Polkę i od razu podają cenę 1,5 GBP. Co pani na to, jest OK? czy też powie pani: to jak rasizm :)

Co do zmiany waluty lub przelicznika, ok może i suport nie ma takich uprawnień ale może a nawet powinien zgłosić to w Steam człowiekowi odpowiedzialnemu powiedzmy za tą pomyłkę :) Jeśli ten Ktoś uważa, że tak jest OK więc wiadomo jakie rzuca światło na swoją firmę.

Pani Anno, mam na swoich stronach płatności EPOCHa i inne procesory płatnicze, wiem jak działają i kto ustawia stawki. Nie ONI , stawki, za produkty w różnych walutach ustawia sam klient, tak samo promocje ich czas ...

Nie ma problemu. Klienta uważacie wyłącznie za maszynkę do robienia kasy? spoko :)
Nie jesteście jedyni i nie ma potrzeby robić zakupów bezpośrednio u Was :) Są strony producentów gier, amazon, sklepy jest Orgin

Oczywiście rozumiem doskonale, że Pani nie jest winna całego zła świata :) I ma pani ograniczone kompetencje, jednak powinna Pani przekazać taki problem dalej i ktoś odpowiedzialny winien to poprawić i odpowiedzieć. Jeśli się tak nie dzieje znaczy się że jesteście firmą u której się nie kupuje bo i tak nie odczuje braku tych kilku złotych tracąc paru klientów.

Dodatkowo Support powiedział mi że Oni nie mogą zmienic waluty .... w płatnościach
Jeśli nie oni to kto narzuca procesorom płatniczym ceny, waluty w jakich się poakzują ...
Klient, zawsze ustawia klient tu STEAM chyba że dane płatności to ich procesor płątnicy wtedy też ustawiają oni STEAM

Zrozumiałem, że niczego nie wskuram, korzystam ze Stema (grania przez steam) od lat boze nawet nie pamiętam ilu 15? więcej? Teraz okazuje się, że tacy klienci nie liczą sie dla nich, wogóle liczy się tylko robienie KASY
Więc po co komuś takiemu dawać zarabiać?
Ironicznie kończę: Nie jedna firma lekceważąca klientów została zapomniana
no i spadam
< >
Showing 1-11 of 11 comments
Gwarsbane Jun 23, 2017 @ 4:41pm 
Go ask the devs/publishers of the game, they are the ones that set the prices of the games, not Valve.
Rubin-PL Jun 30, 2017 @ 7:11pm 
Tutaj sprzedają. Gdy idziesz do sklepu i cena jest za wysoka do kogo masz pretensje ? Do sklepu i jego marży czy do producenta ?

They sell here. When you go to the store and the price is too high to whom do you blame? To the store or to the manufacturer?
Gwarsbane Jun 30, 2017 @ 8:19pm 
Originally posted by Rubin-PL:
Tutaj sprzedają. Gdy idziesz do sklepu i cena jest za wysoka do kogo masz pretensje ? Do sklepu i jego marży czy do producenta ?

They sell here. When you go to the store and the price is too high to whom do you blame? To the store or to the manufacturer?

I blame the store, but thats because the stores set the price when you are talking about physical copies of stuff.

On Steam the developers (manufacturers) of the games are the ones that set the price.

Steam is more like a mall or strip mall that rents store locations to people. They charge people a certain amount (in Valves case they charge 30% of all sales), and the makers of the game sets the prices to the stuff they have in their store. In real life a mall or strip mall owner (which would be Valve) does not tell the store owner (in this case the developer/publishers of the game) how much they can sell stuff for.

So in this case you are wrong, and you need to go post in the games discussion area and tell the game devs/publishers that the price is too high. Posting here is pointless because as I have said, Valve does not control the price of the product, the developer/publisher does.
Rubin-PL Jul 3, 2017 @ 12:03pm 
Promocje nie ustala producent tylko sklep. Czy w funtach, euro, złotówkach, jenach ... kwota powinna taka sama dla wszystkich kupujących !
Gwarsbane Jul 3, 2017 @ 1:42pm 
Promocje nie ustala producent tylko sklep. Czy w funtach, euro, złotówkach, jenach ... kwota powinna taka sama dla wszystkich kupujących !

Again that is 100% up to the developers/publishers of the game to set the prices. Go ask them in their discussion areas to change them. Its not up to Valve to do that.
Last edited by Gwarsbane; Jul 3, 2017 @ 1:43pm
Rubin-PL Jul 14, 2017 @ 8:17pm 
19,99 GBP NO = 29,99 EURO !!!!!

POLAND NO EURO !! POLAND PLN (Złoty Polski)

Ciągle nie odpowiadacie na pytanie i problem zasadniczy.

19,99 GBP nie jest równe kwocie 29,99 Euro
19.99 GBO to około 24 euro !!! dlaczego jako polak muszęzapłącić 5 euro więcej za te samągre za którą brytyjczyk płaci o 5 funtów mniej.

Do tego Polska nie jest w strefie monetarnej Euro, w polsce obowiązująPLN czyli Polski Złoty

Jeśłi zarabiam w złotówkach a muszęzapłacić w euro dodatkowo dolicza mi się do ceny gry przewalutowanie, tak wię naprawdę to muszę według brytyjczyka dopłacić ok 6 Euro

Tak trudno zrozumieć proste sprawy ?!
Piperzycie w kółko kto ustala marże i promocje. Kłamiecie. Marze i promocje ustala zawsze sklep jakim jesteście.
A na dodatek to MNIE nie chodzi o to kto ustala co tylko dlaczego muszę płącić w Euro zamiast w Złotówkach i dlaczego nie płacędokładnie tyle ile równa sięcena w funtach.

Na dzień dzisiejszy po obecnym kursie :
19,90GBP x 4,67PLN = 93,35 PLN - TYLE 93,35PLN powinienem zapłacić za te gre
wy każecie mi zapłacić mi w euro
29,99EURO x 4,13PLN = 123,*% PLN - tyle każecie mi za te sama gre zapałacić.

Dla mnie to oszustwo i rasizm, że tylko dlatego iż jestem Polakiem i jestem w Polsce za grę muszę zapłacić wiecej niz płace gdy jestem w UK lub gdy zakupy robi brytyjczyk i to aż o 30PLN
czyli naciągacie polaków o 1/3 ceny więcej

I nie odpowiadajcie juz głupst kto ustala marże, chcę wiedzieć dlaczego

19.99 funta przeliczacie na 29.99 euro i dlaczego nie będąc w kraju monetarnym Euro zamiast płacić w złotówkach mam płacić w walucie euro.
Rubin-PL Jul 14, 2017 @ 8:23pm 
dla kogo not matter ?! dla mnie ma i setek polaków którzy robią zakupy na steam tez ma. Dla jasności nie jestem biedakiem, jestem biznesmenem i dlatego dla mnei w handlu liczą sie zasady a nie naciąganie klienta
wuddih Jul 14, 2017 @ 8:38pm 
english?!

please do not compare prices with other countries and also do not apply any form of currency conversions to the prices. the world does not work like that.

publisher/developers set prices for each currency available on Steam to whatever they like. if you wanna complain, complain to them.
Gwarsbane Jul 14, 2017 @ 8:50pm 
dla kogo not matter ?! dla mnie ma i setek polaków którzy robią zakupy na steam tez ma. Dla jasności nie jestem biedakiem, jestem biznesmenem i dlatego dla mnei w handlu liczą sie zasady a nie naciąganie klienta

Translated
For whom not matter?! For me there are hundreds and hundreds of ♥♥♥♥♥ who are shopping for steam as well. For the sake of clarity I am not a poor man, I am a businessman, and therefore for the sake of trade counts the rules and not the customer

We have been telling you who you need to go ask, posting in THIS THREAD and IN THIS DISCUSSION AREA, is NOT THE PLACE.

YOU NEED TO GO TALK TO THE DEVELOPERS/PUBLISHERS OF THE GAMES. THEY ARE THE ONES THAT CONTROL THE PRICES OF THEIR OWN GAMES.

NO DEVELOPER/PUBLISHER WILL LOOK HERE BECAUSE THIS PLACE HAS NOTING TO DO WITH THEIR GAMES.

Maybe big capital letters will help get things across... heck you know what, I'm gonna try to get it translated too...

Google translation into Polish, least I think its polish....

Mówiliśmy Ci, kogo potrzebujesz, poprosić, zamieszczając w tym wątku iw tej przestrzeni dyskograficznej, nie jest miejscem.

Musisz nawiązać rozmowę z twórcami / wydawcami gier. Są TAMI, KTÓRE KONTROLUJĄ CENY ICH WŁASNYCH GRY.

ŻADNA DEVELOPER / WYDAWCA NIE ZNAJDUJE SIĘ Z TEGO POWIETRZA NIE ZAGRANICZAJĄ SIĘ Z JEGO GRY.

Może duże wielkie litery pomogą mi w tym wydostać ... wiesz, co, ja też postaram się go przetłumaczyć ...

Tłumaczenie Google na język polski, przynajmniej myślę, że jego polska ...
Rubin-PL Nov 16, 2017 @ 4:29pm 
I CO?! MOŻE POLAK w POLSCE Płącić w Złotówkach ??! Może, Da się zrobić ? DA

Wystarczy tylko chcieć ! STEAM CHCIAŁ i Zrobił to, wystarczyło poprosić go !

Gdy Napisałem:
Originally posted by author:
.. "Do tego Polska nie jest w strefie monetarnej Euro, w polsce obowiązują PLN czyli Polski Złoty, Polak zarabia w PLN i tak powinien płacić ...

Udowadnialiście mi tu po kolei wszyscy , że się nie da, że to niemożliwe, że nie można,
że się mylę, że się nie znam, że nie mam racji ... I CO? STEAM to po prostu zrobił

GWARSBANE - i jak teraz wyglądasz?? Nie można? nie da się ??

MOŻNA, wystarczy chcieć i nie ma to nic wspólnego z producentami gier.
Można Zrobić Ceny w Złotówkach i Sprzedawac w złotówkach? można więc STEAM to zrobił a TY mądry inaczej próbowałeś mnie ośmieszyc i wszystkich przekonać do swoich racji. że się nie da i że to twórcy gier ... większość portfeli elektronicznych ogsługujących płatności nie ma z tym problemów i jak widac STEAM też, po prostu nie wiedzieli, że polskim graczom tak jest łatwiej i przyjemniej.

GWARSBANE Na przyszłość, Jak się na czymś nie znasz to nie zabieraj głosu, zostaw to mądrzejszym od siebie. Nie próbuj reszty sprowadzać do swojego pozopmu i przekonywać, że masz rację gdy nie masz pojęcia o czym mówisz i piszesz

MAMY PLN w STEAM :)

i TYM miłym akcentem uważam, że ten wątek można zamknąć na zawsze :)
Polacy w Polsce Płacą w PLN, tak jak niemcy w euro, brytyjczycy w funtach, amerykanie w dolarach ... Bo można, bo tak być powinno :)

Dziękuję CI Steam , że wsłuchałeś się w głos polskiego gracza i wprowadziłeś płatności w złotówkach
DZIĘKI CI STEAM za PLN !! :steamhappy:

KONIEC : THE END
Last edited by Rubin-PL; Nov 16, 2017 @ 4:35pm
Rubin-PL Nov 16, 2017 @ 4:50pm 
Originally posted by wuddih:
english?!

please do not compare prices with other countries and also do not apply any form of currency conversions to the prices. the world does not work like that.

publisher/developers set prices for each currency available on Steam to whatever they like. if you wanna complain, complain to them.

nonsense you write does not make sense.
Please do not tell me that the manufacturer sits and sets a different price for each country separately. Looks at the map where all these countries are and for each other set a price. Oh, he sees the name of Poland and immediately noticing that this poor country Eastern Europe specifically increases the price.
You say, you write nonsense.

Just as you were not right that a Pole in Poland can not pay in zloty (PLN) for a game.

STEAM alone has proven to you that you can and do it
and now the Pole in Poland has prices in zlotys and for games pay in zlotys (PLN)
because it can be and so is properly :)

THE END
Last edited by Rubin-PL; Nov 16, 2017 @ 4:50pm
< >
Showing 1-11 of 11 comments
Per page: 1530 50

Date Posted: Jun 23, 2017 @ 1:29pm