Empyrion - Galactic Survival

Empyrion - Galactic Survival

View Stats:
 This topic has been pinned, so it's probably important
Pantera  [developer] Jul 1 @ 5:05am
Trouble starting the game ? please look here
Some questions we would ask you first concerning the game not starting on your system:

When you start the game...
  • is there a game window with the "Loading..." text visible at least for a few seconds?
  • is after a few seconds the version number (e.g. "Alpha 10.0.2") displayed in the top left corner?
  • did you try to directly start "Empyrion.exe" or "EmpyrionLauncher.exe" from the folder where Steam installed it?
  • you can find the location in Steam: right-click on "Empyrion - Galactic Survival" and select "Properties", then select "Local files" tab and click "Browse Local Files..."
  • in the opened Explorer window go to the "Client" folder and start the exe or try with the "EmpyrionLauncher.exe" in the Empyrion root folder

    To better understand what exactly happens it would be good to observe the following:
  • open Windows Task Manager (CTRL-SHIFT-ESC) (or better the "ProcessExplorer" if you use that tool)
  • start directly Empyrion.exe or try "EmpyrionLauncher.exe" from the folder where Steam installed it
  • immediately watch Task Manager window: there should an "Empyrion.exe (2)" be added
  • now: what happens?
  • does the Empyrion.exe quickly disappear from Task Manager?
  • in that case it would be helpful to do another start but expand the "Empyrion.exe (2)" as soon as it appears to see what processes are listed inside. It should only be "Empyrion.exe" and "UnityCrashHandler64.exe"
  • is for a very short time a "WerFault.exe" visible?
  • or does "Empyrion.exe" stay in the Task Manager and needs to be killed by "End Task"?

    A video documenting the above being tried may also help if you can record this & upload it to youtube, google drive or https://streamable.com/.
    To record I would recommend using obs https://obsproject.com/ with a 'Scene' setup to 'Display capture' as it's 'Source'.

    I made a quick guide here for installation & setup of OBS https://empyriononline.com/threads/read-before-reporting-bug-report-template-requirements-known-issues.47082/#post-322485

    ----

    Some OBS tutorials if needed can be found here:
    The Basics -
    https://www.youtube.com/watch?v=HSCM6cuN-Ig

    Scenes & Sources -
    https://www.youtube.com/watch?v=dWUq9Iolddw

    ----

    If any client_log files are generated for the build you are on after trying to start
    Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival\Logs

    or a crash folder is generated in the Empyrion root folder:
    Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival

    Please email them to support@empyriongame.com where we can take a look at them.

    More trouble shooting tips:
  • Try adding the 'Empyrion Galactic Survival' folder as exception in your anti virus software if you have one running on your PC or try disabling it entirely.

  • Try verifying the games files with steams verify files option:
    Right click on Empyrion in your steam library & select properties. Click on the local files tab & choose the 'Verify integrity of local game files' option.

  • In the steam client click on steam in the top left & select downloads. Now click on the 'Clear Download cache' option.

  • Try launching the game directly from the Empyrion root folder:
    Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival

    (Also can be found from the steam library by right clicking on Empyrion then click on Properties > Local files & then click on Browse local files.)

    Now try starting EmpyrionLauncher.exe as administrator.

    If that doesn't work go to:
    Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival\Client

    & try to start EACLauncher.exe or Empyrion.exe.

  • Try moving the game to another drive if you have one.
    'Cut' or 'Copy' the Empyrion game folder to another drive & use the EmpyrionLauncher.exe to try start the game.

    Or if you would like to try running through steam but on another drive without having to redownload the entire game:
    'Cut' or 'Copy' the Empyrion folder to another location on the same drive or another away your current Steam then choose in the steam library to uninstall it.

    Now in steam click on 'Steam' in the top left of the steam client & then choose settings then select downloads & click on the box under Content libraries then select to 'create another content library' & choose a different drive.
    When that is done go to this new location you just created & click on the file called 'steamapps' & make a new folder inside this & name it 'common' without ' '.
    Now place the previously cut or copied Empyrion folder into the 'common' folder you just made & in the steam library choose to reinstall & let steam start trying to install. At this point steam should find Empyrion, discover it's files are already there & validate the files.
    Now again try to start the game.

  • Check your windows User Account Control (Windows UAC in user accounts) setting & try having it set to Default to notify you only when a programs try to make changes on your computer

  • Update your GPU drivers to the latest WHQL version (Nvidia or AMD). Before installing a new GPU driver consider using a GPU driver removal tool such as DDU more ifo is here for the tool https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

    More info can be found here scroll down to see others users solutions for startup issues in the linked threads https://empyriononline.com/threads/read-before-reporting-bug-report-template-requirements-known-issues.47082/#post-296904
Last edited by Pantera; Aug 25 @ 10:40am
< >
Showing 1-15 of 45 comments
Eduz Jul 2 @ 11:20am 
the game is in window mode and does not open, someone knows how to fix?
https://imgur.com/QDz9zn5 screenshot of his error. The game won't load and you can't see anything.
Huyen Jul 2 @ 11:58am 
When starting a new game, at 100% loading the screen goes black, crashing back to the desktop and closing down steam as well. Tried everything from reinstalling to changing settings / resolution / display mode. Nothing works for me.
Pantera  [developer] Jul 2 @ 1:28pm 
@Eduz, Cãopiroto de óculos, Huyen - have you all tried everything above in the original post ?
Eduz Jul 2 @ 6:41pm 
Originally posted by Pantera:
@Eduz, Cãopiroto de óculos, Huyen - have you all tried everything above in the original post ?
yes, when i try putting it to full screen with alt-enter.
https://imgur.com/a/RmJxajt
I am having an issue with Easy Anti-Cheat. I can get the game to run if I click on Empyrion.exe or have EAC disabled. However, if I have EAC enabled (which is required for my preferred server), the splash screen for EAC comes up, loads to 100% and then fails to launch the game.

Steam will register that I am playing Empyrion while EAC loads, and then when it goes away, Steam indicates that I am not playing any game. I have tried a fresh install to no avail.
Huyen Jul 3 @ 6:29am 
Originally posted by Pantera:
@Eduz, Cãopiroto de óculos, Huyen - have you all tried everything above in the original post ?

I followed every single step. Game launches fine (altho it seems like its crashing), but when I select new game and go into the loadingscreen, after loading the planets to 100% the screen goes black. 10 seconds later it crashes to the desktop, closing down steam completely and 50% of the time forcing me to restart my computer as well, because everything is messed up.
Pantera  [developer] Jul 3 @ 7:44am 
Originally posted by Huyen:
Originally posted by Pantera:
@Eduz, Cãopiroto de óculos, Huyen - have you all tried everything above in the original post ?

I followed every single step. Game launches fine (altho it seems like its crashing), but when I select new game and go into the loadingscreen, after loading the planets to 100% the screen goes black. 10 seconds later it crashes to the desktop, closing down steam completely and 50% of the time forcing me to restart my computer as well, because everything is messed up.

Please send your logs with a description of your issue after it happens to the support email here

Originally posted by Pantera:

If any client_log files are generated for the build you are on after trying to start
Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival\Logs

or a crash folder is generated in the Empyrion root folder:
Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival

Please email them to support@empyriongame.com where we can take a look at them.
Last edited by Pantera; Jul 3 @ 7:44am
@Pantera
Managed to solve the problem. The game had its resolution set to 1x144 and changing it back to 720x1280 in regedit solved the issue, although I have no idea why the game changed it since I didn't touch the settings.
lord17c Jul 6 @ 5:41am 
I have attempted the fixes listed above and it won't go past the loading screen. My task manager shows it at about 3% use of my cpu and about 35-45% memory usage while it's in the never ending loading wheel. I have not seen any logs generated by me closing the game out. The only thing I have not done is moved it to another drive. I don't have the space to do that though.
lord17c Jul 6 @ 5:44am 
of note. It will launch into a game on my pc fine, but when going online I can't get out of the loading screen.
So I officially tried everything listed above. My game launches, shows a loading screen briefly along with the Alpha version in the top left corner, but as soon as it "finishes" loading, the screen goes white, and I can hear the music in the background. It is just windowed, not full screen when it launches. Any help?
lord17c Jul 9 @ 5:50pm 
so did a full uninstall and then reinstall. It still did not fix the issue. can anyone help?
funk_masta Jul 12 @ 11:04am 
Originally posted by bigmanvan:
So I officially tried everything listed above. My game launches, shows a loading screen briefly along with the Alpha version in the top left corner, but as soon as it "finishes" loading, the screen goes white, and I can hear the music in the background. It is just windowed, not full screen when it launches. Any help?
same
I also did everything above and nothing. I got a small download today, now I also get a flash of loading and nothing. The game worked just fine before i got online today. After a few seconds i also saw a flash of an app on my toolbar I've never seen before, too fast to catch what it is.
< >
Showing 1-15 of 45 comments
Per page: 15 30 50