Counter-Strike 2

Counter-Strike 2

313 ratings
CS:GO Rangrendszer (Elavult!)
By EngiGuy and 1 collaborators
Figyelem! Ez az útmutató elavult információkat tartalmaz és nem tükrözi a rangrendszer jelenlegi működését!

RetriButioN útmutatója a rangrendszerről, magyarra fordítva. (+ zárójelekben fordítói megjegyzések)
Kérlek ha tetszett az útmutató tartalma, értékeld az eredetit:
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=312582297
"Ebben az útmutatóban megpróbálom elmagyarázni hogyan működk a rangrendszer a CS:GO-ban, és mire van szükséged hogy növeld a rangod. Természetesen az itt leírtak az én személyes véleményem, azonban ezt számtalan alt és smurf fiókon játszva tapasztaltam. Én hiszem, hogy amit leírtam az igaz, mivel több mint 50 alt és smurf fiókon játszottam. (Rengeteg CSGO-t vettem a vásárok alatt) Ezek során majdnem minden rangban voltam, a silvertől a sasig."
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Milyen rangok vannak a CS:GO-ban?
Itt láthatod az összes rangot a CS:GO-ban, a legalacsonyabbtól a legmagasabbig.
* A kép a hivatalos CSGO blogról származik
ELO rendszer a sakkban
ELO rendszer a CS:GO-ban
Jogosan kérdezhetitek tehát, hogyha az ELO-rendszer 1v1 játékokra lett tervezve, hogy lehetséges hogy a CS:GO is ezt használja? A válasz egyszerű, minden kör egy sakkjátszmának számít, ahol a nagyobb ELO összpontszámú csapatnak van nagyobb esélye a nyerésre. Lehetséges 2 olyan csapat amelynek összes játékosa azonos ranggal rendelkezik, de ez nem jelenti azt, hogy ELO pontszámuk is azonos. Az egyik csapat ELO összpontszáma összehasonlítva a másik csapatéval fogja megadni a 'jóslatot' (azaz hogy melyik csapatnak van nagyobb esélye megnyerni az adott kört). Azonban egy játékos a csapatban, akinek kevesebb ELO pontszáma van a többi játékosnál, (tegyük fel, ő silver 1-es a csapat meg silver elite) kevesebb ELO pontot fog veszteni (azaz adni az ellenséges csapatnak) mint a többi játékos egy kör elvesztésekor.

Meg kell hogy jegyezzem, a rangoknak elég nagy ELO pont terjedelme van. Két azonos rangú játékosnak nem biztos hogy azonos ELO pontja van. Egy játékos, aki közel van a rangfejlődéshez, sokkal több ELO ponttal rendelkezhet mint egy másik, aki közel van a rangvesztéshez. A rangok egy bizonyos ELO pont tartományt fognak be.

Még egy dolog, amit megéri megemlíteni az, hogy egy rang ponttartománya nem relatív. Magyarul, (tegyük fel) a dupla ak rangja 1000-1500 elo pontig terjed, és egy játékosnak van 1450 pontja. Amikor ő szerez 51 pontot, fellép seriffbe. Azonban ez nem azt jelenti, hogyha elveszt 2 pontot (mondjuk döntetlenbe) akkor visszakerül dupla ak-ba. Ahhoz hogy visszakerüljön, el kell vesztenie legalább 51 pontot (ez az az átlagos 3 veszteség). Sokan állítják hogy minden rangklépés/bukás után az ELO pont a ponttartomány közepére áll (esetünkben most 1250 pont), de ez nem igaz.

Most itt van néhány szám példának, hogy könnyeben érthető legyen. Ezek a számok csak kitaláltak és nem egyeznek a valós tartománnyal:

Arany AK2 = 500-999p
Dupla AK = 1000-1499p
Seriff = 1500-1999p
Sas = 2000-2499p

Team #1-nek van 4 Dupla AK-sa és 1 Seriffje. Összpontszámuk: 6900 ELO:
  • Player A = Dupla AK 1200p
  • Player B = Dupla AK 1350p
  • Player C = Dupla AK 1050p
  • Player D = Seriff 1850p
  • Player E = Dupla AK 1450p

Team #2-nek van 3 dupla AK-sa és 2 Seriffje. Összpontszámuk: 6600 ELO:
  • Player F = Seriff 1600p
  • Player G = Dupla AK 1100p
  • Player H = Dupla AK 1050p
  • Player I = Seriff 1650p
  • Player J = Dupla AK 1200p

Ahogyan láthatjuk a Team 1-nek magasabb összpontszáma van mint a Team 2-nek. Szóval a Team 1-nek a jóslat szerint köröket kellene nyernie mindaddig, amíg több ELO pontjuk van. (Ha ők viszont köröket vesztenek és elvesztenek mondjuk 300 pontot, akkor már a Team 2-nek nagyobb esélye van egy kör megnyerésére) A Team 1 kevesebb ELO pontot fog nyerni egy kör megnyerésekor, így a Team 2 is kevesebbet fog veszteni. Ha a Team 2 megelőzi az 1-et, onnantól kezdve ők fognak kevesebb pontot kapni egy kör megnyerésekor. A pontok a két csapat között cserélnek gazdát, nem kerül be és ki pont.

Azonban, ha az egyik team megnyer egy kört, a nyert pontok nem kerülnek egyenlően elosztásra. Tegyük fel, hogy megnyert a Team 2 egy kört és nyert 100 pontot. Nem 20 pontot kap mindenki. Hanem, az alacsonyabb elo pontszámmal rendelkező játékos több pontot kap.

A rendszer nem azt jósolja meg, hogy egy adott csapatnak hány kört kellene megnyernie egy játék alatt. Minden kör megegyezik egy sakkjátszmával. Egy csapatnak több ponttal mindig nyernie kellene egy kört a rendszer szerint, mindaddig amíg nem veszt elegendő pontot ahhoz, hogy a másiknak legyen több. Szóval egy csapat több ponttal mindig több pontot veszít és kevesebbet szerez mint az alacsonyabb pontszámú csapat.

Azonban van még egy faktor ami befolyásolja a pontok megoszlását csapaton belül, az MVP. Az MVP a csapat legértékesebb játékosa az adott körben (Most Valueable Player). És mivel a CSGO csapatjáték, ez a legfontosabb. Hiába vadászod le a teljes csapatot, ha nincs kit-ed és nem tudod leszedni a bombát, míg a csapattársad megteszi, ezért nyeritek a kört.

A rendszer mindig a legnagyobb ELO pontszámmal rendelkező játékosnak jósolja az MVP-t, mindaddig amíg egy másik meg nem előzi. Ha nem a legnagyobb pontszámmal rendelkező játékos kapja, ő több pontot fog kapni, mivel a rendszer nem neki jósolta az MVP-t. A kör MVP-je jelentősen több ELO pontot fog kapni a csapat többi tagjánál.

Hasonlóan a körökhöz az MVP sem generál egy plusz pontmennyiséget. Csupán a megnyert (pl. 100) pontból, ez a játékos fog többet kapni az osztozásnál. Azonban mivel az MVP a csapat legmagasabb pontszámú játékosának van jósolva, ebből következik hogy a csapat legmagasabb ELO pontszámú játékosa nem fog lényegesen több pontot kapni a többi játékosnál, mivel a többi játékosnak alacsonyabb pontszámmal eleve több pont jár egy kör megnyerésekor. A legalacsonyabb ELO pontszámú játékos MVP-vel sokkal több pontot fog kapni (pl. 30), mint a csapat legerősebbje, MVP nélkül. (pl. 10) (Persze ha a legrosszabb és a legjobb ELO pontszámú játékos között nincs nagy elokülönbség, akkor nem 30 meg 10, hanem csak például 25 és 15. De persze ezek is csak kitalált számok)
Az ELO-t befolyásoló tényezők
Csak két dolog van, ami befolyásolja egy játékos ELO pontszámát:

Az első és a legfontosabb a Kör Győzelem/Veszteség:

Te és csapattársaid mindig pontot fognak veszteni egy kör elvesztésekor. Az, hogy egy játékos mennyi pontot veszt, attól függ hogy hány pontja volt a kör kezdetekor. Egy játékos több ELO ponttal több pontot fog veszteni, mint egy másik, kevesebb ELO-val egy kör elvesztésekor.

Te és csapattársaid mindig pontot fognak kapni egy kör megnyerésekor. Az hogy egy játékos hány pontot kap, attól függ hogy hány pontja volt a kör kezdetekor. Egy játékos több ELO ponttal kevesebb pontot fog nyerni egy kör megnyerésekor, mint egy kevesebb ELO-val rendelkező játékos.

Megjegyzés: Lehetetlen ELO pontot nyerni egy kör elvesztésekor és ELO pontot veszteni egy kör megnyerésekor.

A második legfontosabb tényező az MVP:

Egy játékos aki a kör MVP-je, lényegesen több ELO-t kap osztozáskor a másik négy játékosnál (főleg annál akinek a rendszer jósolta az MVP-t). Azonban ha egy játékos a legtöbb ponttal megkapja az MVP-t, mindig kevesebb pontot fog kapni (az MVP-ért) annál a játékosnál, akinek nincs a legtöbb pontja. Természetesen, ő mégis több pontot fog kapni egy körért a többi négy játékosnál, akik nem kaptak MVP-t.

Megjegyzés: Egy játékos a legtöbb MVP-vel sokkal több ELO pontot kap a többinél.

Az alábbi dolgok lent NEM befolyásolják a rangot és az ELO pontokat, kívéve ha az nem eredményez MVP-t:
  • Ölések, Assistok & Halálok
  • Csapat ölések, öngyilkosságok
  • Headshotok
  • Pontosság
  • Gránát ölések, késes ölések stb.
  • Az körök ideje
  • Győzelem/Vereség a bomba telepítésével/nélkül
  • Ponttábla pozíció vagy pontszám
  • Teljesítmények
  • Túsz megmentése
  • Sebzés adása/kapása
  • satöbbi (amit el tudsz képzelni)

Szóval röviden ami befolyásolja a rangot:
  • Jelenlegi ELO Pont (rang)
  • Kör győzelem/veszteség
  • MVP-k
Ahogyan az ügyességcsoportok (rangok) működnek
Minden ügyességcsoportnak (így is ismerheted: Rang) széles ponttartománya van. Ebből következik, hogy két játékosnak ugyanazzal az ügyességcsoporttal nem feltétlenül egyezik meg az ELO pontja. Egy játékos aki közel van a szintlépéshez, lényegesebb több ponttal rendelkezik annál, aki közel van a visszalépéshez. Ha egy Sas rangos csapat (5 Sas rangú játékossal), egy másik Sas rangos csapattal (5 Sas rangú játékossal) játszik, NEM feltétlenül jelenti azt, hogy mindkét csapatnak 50% esélye van a győzelemre, és mindkét csapat ugyanannyi ELO pontot kap egy kör megnyerésekor.

Az előbb említett ténnyel nem sokan foglalkoznak, pedig elég lényeges tényező a rendszer működésében. Ahhoz hogy elérj egy nagyobb rangot, el kell érned azt a pontszámot, ami annak a rangnak a minimum követelménye. Ugyanígy a visszalépésnél is. Tételezzük fel hogy a dupla arany AK 1000-től 1499 pontig tart. Egy játékosnak 985 ponttal 15 pontot kell szereznie hogy szintet lépjen. Amint eléri az 1000 pontot, el fogja érni az arany dupla AK-t. Az amit látsz rang (menübe, váróba, stb) lehetséges hogy 1-2 meccsel késleltetett. De ennek ellenére, ő mégis az aktuális ELO pontjainak megfelelően kerül be egy meccsbe. (Pl.: Dupla arany AK-s ellenséget kap, amikor az ő rangja csak Arany AK 2-es)

Az ELO pontok változásában azonban nincs késés. Ezért van az hogy alacsonyabb rangú, vagy nem besorolt játékosokat látsz egy magasabb rangú csapattal szembe. Ez azért van mert ők nagyon közel vannak a ranglépéshez, és az ELO pontjaik majdnem megegyeznek a magasabb rangú ellenfélével. A rendszer NEM a játékosok rangja alapján indít meccseket, hanem a (jelenleg nem látható) ELO pontok alapján.
Ranglépés veszteséggel dilemma
Sokan írják hogy rangot léptek egy játék elvesztésekor, vagy buktak egy játék megnyerésekor. Ezeket ráadásul képernyőmentésekkel videókkal igazolják, szóval jogosan kérdezhetitek, hogy lehetséges-e ez. Matematikailag lehetsegéses hogy visszalépj egy játék megnyerésekor és felfelé egy játék elvesztésekor (nagyon fontos hogy itt játékról(!) van szó, nem körről), azonban ezek az esetek nagyon ritkák.

Az ELO rendszer a CS:GO-ban lehetővé teszi egy játékos számára, hogy elég pontot gyűjtsön a megnyert körök segítségével hogy "kiüsse" a vesztett körök okozta pontveszteséget, és hogy még egy kis pluszra is tehessen szert egy rang lépéséhez. Azonban ehhez nagy ügyességcsoport különbségnek kell lennie (mind csapaton belül és a két csapat között) és rengeteg MVP-vel kell rendelkezni. Szóval ha egy csapat nagyon szoros küzdelemben veszt, (pl.: 14-16) és az egyik játékos nagyon közel áll a ranglépéshez, rangot léphet. Mert egy picit több pontot kap, mint amennyit veszt, mivel az ellenségnek nem kellett volna ennyi kört elvesztenie.

De az semmiképp sem lehetséges, hogy pontot kapj egy kör elvesztésekor. De matematikailag lehetséges, hogy pontot kapj egy vesztes játékkal. Azonban abban, hogy ez megtörténhet-e, nem vagyok biztos a legújabb MM frissítések miatt.

Ennek az ellentéte is igaz, egy játékosnak van módja elveszteni épp elég pontot ahhoz, hogy visszalépjen egy rangot egy 30 körös játékban.
Mi történik döntetlenkor?
Egy döntetlen meccs nem feltétlen különbözik egy győzelemtől vagy veszteségtől, mivel minden a Kör Eredményeken múlik (ugyebár minden játékos ELO pontszáma körönként változik). Mind szintlépésre és visszalépésre is nagy az esély egy döntetlen meccskor.

A játékban viszont nincsen Döntetlen kör, az egyetlen a Meccs döntetlen. Egy oldal mindig fog egy kevés ELO pontot adni a másiknak, amikor egy kör befejeződik. Az egyetlen eset, amikor nem kerülnek mozgatásra pontok az, amikor a meccset lefújják, mert kezdete előtt egy játékos elhagyta (fontos hogy elhagyta, mert ha csak szétkapcsol, a meccs elkezdődik) azt.
ELO pont változás feladáskor
Erről két nézőpontból lehet beszélni, először beszéljünk arról a játékosról, aki elhagyja a meccset. Az ő ELO pontszámai nem fognak változni miután kilépett. Például ha egy játékos elveszti az első 3 kört és dühében kilép, ő csak azért a 3 körért fog pontot veszteni, az, hogy a csapata hogyan teljesített ezután NEM fogja befolyásolni az ő ELO pontszámát. Ugyanez vonatkozik arra is, hogyha nyer néhány kört és kilép valamilyen oknál fogva. Szóval ha egy játékos nyer egy kört és kilép, kapni fog egy kévés pontot (elég keveset) és fordítva. Amit meg kell jegyezni, hogy a befejezett meccs ezután vereségnek fog látszani a meccs előzményekben, a csapata által megnyert/elvesztett extra körök vagy bármi más, nem befolyásolják az ő ELO pontszámát.

De ami a megmaradt játékosokkal történik, az egy picit különbözik a normál meccsektől. Attól a körtől kezdve amelytől a játékos kilép, az ő ELO-ja kivonásra kerül a csapat összpontszámából, és a megszerzett pontok ezentúl 4 játékoson oszlanak szét. A BOT-nak 0 ELO-ja van, és soha nem fog pontot szerezni vagy veszteni. Egy BOT irányításával szerzett MVP okozta ELO bónusz a 4 játékosnak kerül szétosztásra.

Szóval ha egy játékos kilép, a megmaradó 4 játékos lényegesen több pontot fog kapni minden megnyert kör után, és az ellenség is több pontot veszt egy kör elvesztéséért. Ez azért van mivel egy 4 játékosból álló csapatnak kevesebb esélye van megverni egy 5 játékosból állót (A 4 fős csapatnak kevesebb ELO-ja lesz, ezért kisebb esélyük lesz egy kör megnyerésére; a BOT nem számít semmit). Tehát ha a 4 fős csapatod van olyan erős, hogy képes köröket nyerni, nem érdemes feladni. Mivel, attól a pillanattól kezdve hogy a csapatod feladja, a megmaradt köröket a rendszer figyelmen kívül hagyja, és az összes játékos ELO-ja a feladáskori állapotában marad.

Összegezve, ha egy olyan csapat ellen vesztesz, ahol egy vagy több játékos elhagyta a meccset, sokkal több ELO-t vesztesz, és ha ők feladják akkor mindenkinek megmarad a feladáskori ELO-ja. Szóval nem ritka dolog hogy valaki rangot veszt egy olyan győzelemmel, amelyben az ellenség feladta. Mivel elég kört és pontot veszthetett ahhoz, hogy visszalépjen egy szintet. Minden alkalommal, amikor egy játékos kilép, az ELO rendszer csak a fennmaradó játékosokat fogja figyelembe venni, nem számít hogy hányan vannak.
ELO pont változás ha kickelnek
A kick hatása teljesen megegyezik azzal mintha elhagynád a játékot, az egyetlen különbség hogy a csapatodnak nem fogja feloldani a Szavazás Feladásra funkciót. Ezután a csapat több pontot fog kapni egy kör megnyertekor. (A csapat ELO pontja ugye lecsökken)

A kirúgott játékos (nem számít hogy kapott-e bant vagy sem) ELO-ja nem fog változni azután a kör után, miután kidobták. Minden, ami azután történt hogy ő elhagyta a játékot nem számít, de ettől függetlenül ez vereségnek látszik a meccs előzményekben.
Rangkülönbség egy MM váróban
A meccskeresés az adott két csapat összesített (nem átlagos) ELO pontjain alapul. Amikor egy játékos alacsony ranggal egy magas rangú játékossal kerül egy váróba, az alacsony rangú játékos kevés, míg a magas rangú játékos sok pontot fog adni a csapat összpontszámába. A meccskeresés egy másik, hasonló összpontszámmal (nem ranggal) rendelkező csapatot fog keresni.

Például, tegyük fel hogy egy Silver 4-es játékos 100 ponttal egy váróba kerül egy Dupla arany AK-val 1200 ponttal. Ennek a két játékosnak 1300 pontja lesz, és a rendszer keresni fog 3 csapattársat és 5 ellenséget a lehető legkisebb pontkülönbséggel, amint csak lehetséges. Szóval a csapat, amit találni fog, a legvalószínűbben ez lesz:

Team #1: 2 dupla AK, 2 Arany AK2, és egy Silver 4. Összesített pontszám: 3800
  • Játékos A = Dupla AK 1150p
  • Játékos B = Dupla AK 1200p
  • Játékos C = Arany AK2 700p
  • Játékos D = Arany AK2 650p
  • Játékos E = Silver 4 100p
Team #2: 1 dupla AK, 3 arany AK2 és egy arany AK. Összesített pontszám: 3900
  • Játékos F = Dupla AK 1150p
  • Játékos G = Arany AK2 800p
  • Játékos H = Arany AK2 850p
  • Játékos I = Arany AK2 650p
  • Játékos J = Arany AK 450p
Legvalószínűbben olyan meccseket fognak kapni, melyben az ellenség mindegyik tagja magasabb ügyességcsoportú lesz mint a Silver 4-es. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a magasabb Dupla AK-s játékosnál meg sokkal alacsonyabb ellenfelet dob a rendszer. Az ellenfél rangja átlagosan a magasabb ügyességcsoptú játékosénál egy picivel lesz kisebb, és nem a Silver 4 és Arany Dupla AK között. A meccs ELO pontszámon alapulva lesz igazságos. Míg a Team #1-nek van egy Silver 4-ese, a Team #2-be mindenki Arany AK fölötti. Viszont lehet, (és valószínű) hogy a Team #2-es csapatban lévő Arany AK-sok közel vannak a visszalépéshez, azaz a ponttartomány elején vannak.

Még egy megemlítendő dolog, hogy minden alkalommal amikor a Team #1 megnyer egy kört, Játékos E sokkal több pontot fog kapni a többieknél, a csapaton belüli pontkülönbség miatt. Ez az oka annak hogy az alacsonyabb rangú játékosokat magasabb rangba "cipelik" a magas ügyességcsoportú játékosok.

Azonban ha alacsonyabb rangú játékosokkal játszol, az nem jelenti azt, hogy egy kör elvesztésekor több pontot vesztesz, mivel minden meccs igazságosan alapul az összesített ELO pontokon (nem átlagos). Emiatt több pontot kaptok egy kör megnyerésekor. Ez így igazságos, mivel egy Silver 4-essel a csapatodba sokkal kevesebb esélyed van nyerni Arany AK-sok ellen.
Még nem besorolt játékosok & lejárt rangok
Minden új fiók ki fogja jelezni az ügyességcsoportot (rangot) 10 győzelem (fontos hogy győzelem, nem játék) és minden inaktivitás miatt lejárt rang megjelenítésre kerül egy nyert (és nem játszott) játék után. A kijelzett ügyességcsoport az ELO pontokon alapul. Ez a legfontosabb, megjegyezendő dolog.

A rang nélküli emberek alapértelmezett ELO pontszámmal fognak kezdeni, és veszteni/szerezni fognak pontokat annak függvényében, hogyan teljesítenek. Amint elérik a 10 győzelmet, megjelenik az ügyességcsoport, az ELO pontjuk alapján. Meg kell jegyeznem, a Rang Nélküli nem egyezik meg az Alacsony Rangúval. Lehetséges egy rang nélküli fiókon elérni annyi pontot, hogy a 10. játékban már Sasok ellen játsszunk.

Ugyanez vonatkozik a Lejárt Rangokra is. Az ELO pontok megmaradnak, csupán a kijelzett ügyességcsoport tűnik el. Amint megnyersz egy játékot, ismét az ELO pontszámok szerint besorolásra kerülsz egy rangba.

Jogosan kérdezhetitek tehát, hogy miért van szükség egy GYŐZELEMRE és miért nem egy játékra? Ez egy jó kérdés. Az indok az lehet, (mivel inaktív voltál, a rendszer arra számít, hogy vesztettél ügyességedből) hogy amíg nem nyersz meg egy játékot, addig folyamatosan veszted az ELO pontszámaid, míg végül egy alacsonyabb rangú játékos ellen sikerül nyerned. Miután megnyerted, a rangod legvalószínűbben az ellenség rangjával fog megegyezni. Szóval, addig játszol egyre könnyebb és könnyebb ellenfelek ellen, amíg nem találsz egy igazságos meccset.

A lejárt rangokat döntetlenekkel is vissza lehet hozni, azonban ez valószínűleg nem fog változtatni a rangodon.
Hogyan lépj rangot gyorsan
Játssz 4 baráttal, akiknek magasabb a rangja nálad, és engedjék meg neked hogy megkapd az MVP-t a bomba telepítéséért/hatástalanításáért. Továbbá sok kört kell nyerned az ellenség ellen.
A "developer 1" rang információ
Amikor beütöd a konzolba a "developer 1"-et, lehetséged nyílik látni egy számot, aminek köze van a rangodhoz, (vagy elo pontokhoz) minden alkalommal amikor egy körnek vége van. Ez megerősíti a tényt, miszerint az ELO Pontszámod minden kör alkalmával változik.

SZERKESZTÉS: Egy hivatalos Valve alkalmazott megerősítette, hogy ezek a játékfájlokban szereplő számok TÖBBÉ NEM ÉRVÉNYESEK, és semmi közük nincs a rang kiszámolásához. Nem említettem hogy ezeknek van, de a Valve megerősítette hogy ezek az információk elavultak és irrelevánsak.
Rang információk a játékfájlokban
Kérlek olvasd el figyelmesen!

A Valve túl okos ahhoz, hogy véletlenül közzétegyen olyan információkat a frissítésekkel, ami a rang algoritmusról szól. Ezért a játékfájlok biztosan nem tartalmaznak semmilyen algoritmust. Sokan írják, hogy ő ilyen meg ilyen dolgot talált a játékfájlokban (pl.:ládanyitás algoritmus) de az összes erről szóló cikk nem igaz.

Ezért a játékfájlokban semmilyen a ranggal kapcsolatos információt (még a saját, jelenlegi rangodat sem) nem fogsz találni. Ennek az oka, hogy az összes algoritmus a Steam szerverein fut. Nincs semmilyen érv, amiatt a játékfájlokba kellene ezeket helyezni. (Próbálhatod a Steam szerverét feltörni, de az elég kemény lesz :D)

Ha szeretnéd tudni, hogy szerintem miért nem hozza nyilvánosságra a Valve ezeket az információkat, tekerj lejjebb.
Miért nem jelenti be a Valve hivatalosan az algoritmust?
Szerintem a Boosterek és a Smurfök miatt. Így is elég sok van belőlük. Nem azokról a boosterekről beszélek, akik csalnak és úgy húzzák fel a játékosok rangját, hanem azok a magas rangú, skilles játékosok, akik "cipelik" a rossz játékosokat hogy azok magasabb ügyességcsoportba kerülhessenek, mikor nem tartoznak oda. Sokan írták már le véleményüket a rangrendszer működéséről, de mindenki mást mondott.

Egyesek szerint a K/D (ölés/halál) érték fontos, azonban az előbb említett emberek, akik 0-ás K/D-vel magas rangba vannak "cipelve", hamissá teszik ezt az állítást. Mások szerint a W/L (győzelem/veszteség) százalék számít, és lehetséges szintet visszalépni győzelemmel. Szóval így a legjobb, hogy titokban tartják, azért hogy ne tegyék lehetővé a boostereknek/smurföknek hogy elérjék azt a rangot, amit szeretnének.

Ezzel ez útmutatóval valószínűleg segítettem a smurföknek, boostereknek, mivel ők még hatékonyabban tudják végezni "munkájukat" hogy tudják, mi befolyásolja a rangokat. Holnap 10x több noob lesz Seriff és Sas környékén, 0-16-os stattal. Nem mondom, hogy az útmutató 100%-os pontosságú, ez az én véleményem. De véleményem szerint ez az, ahogyan a rendszer működik.

Ha a Valve közzéteszi a rendszer működését, ígérhetem hogy 100x több Sas és Silver 1-es trollfiók, smurf és booster lesz. Mivel ezek az emberek TÉNYLEGESEN el fogják tudni érni azt a rangot, amit akarnak. Most amit tudnak összesen annyi, hogy nyerj ahhoz hogy szintet lépj.
Hivatalos válasz a Valve-tól erre az útmutatóra
A hivatalos válasz lényegét már az útmató tartalmában megfogalmaztam, ezért nem látom értelmét annak lefordításában. Ha valakit érdekelne az eredeti szöveg:
Originally posted by vitaliy_valve:
[Debug output mentioned in the guide comes from game client code having very old calculations that were used by Xbox 360 and PS3 versions of the game where client calculations could be trusted and matchmaking used round-based skill adjustments in order to support drop-in and drop-out gameplay on consoles. That code is deprecated on PC however and those calculations aren't currently used on PC.

When competitive matchmaking as we know it now was introduced in CS:GO in late 2012 we switched all non-competitive game modes to use simple ping-based matchmaking. For Competitive, we built a CS:GO-specific competitive ranking system that is significantly different and more complex than Elo.

The CS:GO competitive ranking system started with ideas based on Glicko-2 rating model and improved over time to better fit the CS:GO player base. All computations are performed on our matchmaking backend and multiple matchmaking parameters describing scientific set of rating variables of a player are represented to players as a their Skill Group. You should be able to find papers on rating systems involving rating volatility and rating deviations online to get a better idea about why our complex competitive matchmaking parameters cannot be represented as a single numeric value.
Kérdésed van?
Tedd fel lent a megjegyzésekben, és én szívesen válaszolok!
191 Comments
Milu. Dec 7, 2020 @ 10:10am 
2020.12.07 Szoasztok nekem ez az egész elég zavaros csak egy ésszerű választ szeertnék! gold 4 be dobott az első 10 nyert versengőmet követően (kizárólag 5v5 versengőkről van szó)
azóta rengeteget mentem néha ledobott néha feldobott így eljutottam a mai pontra hogy kb87 nyert versengő után gold 2 be vagyok (gold 3 ba voltam csak elkezdtem egy unranked barátomnak segíteni így leestem) "de semmi gond" mondtam majd vissza jutok mert gold hoz képest jól játszok...így is lett volna ha 10 nyert versengő után feldob de nem így lett ma veszettem egyet ezek után így tele lett a pohár!
(különböző pályákon játszok...igyekszem nagyobb rangú csapattársakat keresni...egyedül is rengeteget játszok...) nem tudom mit mondhatnék még ha kérdésed van tedd fel!
Egy ésszerű és egy érhető magyarázatot elfogadnék köszönöm!
Üdv: Milu.
EngiGuy  [author] Feb 16, 2019 @ 4:46pm 
EngiGuy  [author] Nov 1, 2018 @ 2:47am 
@viktorhun
Igen :)
viktorhun Oct 31, 2018 @ 7:14pm 
:csgo_chicken: Új rang rendszer útmutató várható ? :csgox:

Előre is köszönöm a választ!
Gabee Jan 20, 2018 @ 11:34am 
Köszönöm szépen a választ! Azóta mentem 2 2v2-t és további 2 ranggal estem lejjebb. . . :D
EngiGuy  [author] Jan 20, 2018 @ 10:39am 
Szia Gabee,

A CS:GO fórum tele van a hasonló problémát tapasztaló emberek posztjaival, az egyikre már válaszoltam is, leírom neked ide magyarul:

Azt gyanítom, hogy a Valve megváltoztatta a rangrendszer algoritmust (a Wingmannél) és a rendszer újraszámolta a rangpontjaidat ezzel az új algoritmussal.
Az új rangrendszer szerint pedig kevesebb pont jár neked, mint amennyid eddig volt.
Miért gondolom ezt?
A Wingmant mindig ugyanazzal a barátommal játszom és ő is csak velem. Mindeddig ugyanabban a rangban voltunk annak ellenére, hogy teljesítményünk lényegesen különbözött.
Nemrég ő 4 rangot veszített, míg én egyet sem.
Mindemellett, (ahogy ez az útmutatóban részletezve is van) a rangpontjaid és kijelzett rang logó két külön dolog. A rang logó lefelé csak akkor változik, ha meccset vesztesz és akkor is lose-onként maximum egyet.
Gabee Jan 20, 2018 @ 9:19am 
Szia! Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha ezek igazak, akkor nekem hogyan sikerült az utóbbi 4 2v2 meccsemből 4x derankolnom? Főleg, hogy a meccsek között olyan is volt, hogy a csapattársam kilépett, és egyedül mentem, és úgy is 9-7 lett a vége (Nem kicsit voltam ideges).Amúgy erre a cikkre is úgy találtam rá, hogy a 4. meccs után elkezdtem nézegetni az interneten, hogy miért vagyok ilyen szerencsétlen. . .:steamfacepalm:
EngiGuy  [author] Dec 30, 2017 @ 2:23am 
@neo
Teljes mértékben igazad van. Az algoritmus közel sem tökéletes, sőt meglehetősen rossz, mivel szinte alig (vagy egyáltalán nem?) veszi figyelembe az egyéni teljesítményt.
Ezt egy saját tapasztalattal tudnám igazolni:
az új 2v2 módhoz is van rangrendszer, ami valószínű, hogy ugyanazt az algoritmust használja. Én azt a módot szinte kivétel nélkül ugyanazzal az emberrel játszom, tehát mindkettőnknek ugyanannyi winje és loseja van. Viszont teljesítményünkben hatalmas különbség van, de ennek ellenére is ugyanabban a rangban vagyunk.

Az amúgyis rossz rangrendszer hatékonyságát a smurfök meg persze még tovább rontják.
Levi Dec 30, 2017 @ 2:01am 
Leírnám és is a tapasztalataimat. Gyakran fordul elé, hogy olyan csapatleosztást végez a rendszer, aminek eredményeképp a meccseim végeredménye rendkívül szélsőséges, például vagy 16-1-re nyerünk, vagy 16-1-re vesztünk. Ha a két csapat ELO pontja közel azonos, akkor ilyen WIN/LOSS különbségnek nem szabadna előfordulnia. Ebből arra következtetek, hogy a játékosok ELO pontszáma és RANK-ja nem tükrözi a valós tudásukat. Természetesen sok a boostolt játékos, akiket a haverok húznak fel. De ennek ellenére úgy érzem, hogy az ELO pontszámok, illetve a rendszer algoritmusa nem sorolja be a játékosokat, azok valós tudása alapján.
☣☠Bajnok☠☣ ♕Hun♕ Oct 11, 2017 @ 5:48am 
No de akor hogyan tudok ragod lepni agyayok mar tanacsot kerlek tikteket