26 people found this review helpful
10 people found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 180.5 hrs on record (83.5 hrs at review time)
Posted: Aug 17, 2015 @ 3:10am
Updated: Aug 17, 2015 @ 3:17am
Product received for free

Early Access Review
Шутерів на тему Другої Світової було випущено достобіса. Починаючи від перших частин CoD та Medal of Honor і закінчуючи іграми серії BF. Були і пафосні моменти, і моменти, від яких щелепу зводило від нудьги. "Дойчен зольдатен" ліквідовувались в кількостях, від яких Китай нервово курить у куті.
З багатокористувацьми режимами було тяжкувато: останній на моїй пам'яті шутер про Другу Світову з нормальним мультиплеєром належав до серії CoD, а саме - World at War. Ігри, які потребують усіляких танців з різним софтом до уваги не беруться.
Тож отримавши наводку від друзів, я вирішив спробувати F2P гру, про яку і піде зараз мова.

- Do you speak English?
- Ya, ya. Natürlich!
- Верной дорогой идете, товарищ!
Є три сторони конфлікту: Німеччина, США та… СРСР. Не знаю, що "совєти" не поділили з демократами, але факт є фактом. Кожна фракція має свою унікальну техніку і зброю. На щастя, робити драматичних виборів фракції не треба: в одному аккаунті може бути декілька солдатів, але в режимі війни бігати за всіх одразу не вийде.

Розмір "махача" має значення
Режимів є два: інсценовані битви і режим війни. Якщо з першим все зрозуміло, то з другим не все так просто. Є глобальна карта Європи в якій є безліч точок, які символізують міста. В залежності від розміру міста, правила битви будуть зводитись до режиму захоплення і утримання точок, або сценарію захист/напад.
Всього є вісім карт: три, де основна мета - захоплення і утримання контрольних точок. Новоспечені гравці будуть грати на цих картах, допоки хоч один з солдат не отримає 5 рівень. Згодом буде відкрито 5 великих карт, в яких одна команда обороняє декілька ключових пунктів, намагається захопити інші точки і вибити нападників з їх стартових позицій, а інша - намагається прорватись до центральних позицій захисників. І тут варто зазначити, що якщо при інсценованих махачах ресурси збалансовано, то іноді в режимі війни нападникам щедрі генерали можуть відсипати купу техніки і живої сили, а захисники в кількості 50 чоловік матимуть один мотоцикл на всіх.

І піхотинець, і танкіст, і пілот, і пофігіст
Унікальність H&G в тому, що без певного класу вірогідність поїздити на важкій техніці буде мізерною. А шанс пошугати на винищувачі народжених повзати буде рівний шансу вийти неушкодженим після спарингу з ротою каратистів. Проте 70% перемоги лежить на плечах простої піхоти (до якої входять десантники і снайпери, які представлені окремою гілкою розвитку). Танки та літаки не можуть захоплювати точки і тому 2-3 аси в команді баранів бій не витягнуть. Але можуть міцно попсувати нерви. На перший погляд - дисбаланс, адже навіть 2 грамотних танкових екіпажа можуть намертво перекрити повітря. Але не все так погано, бо в арсеналі піхоти є купа "ніштяків" починаючи від мін і закінчуючи гранатометами. Особливий шик - обкласти броню мінами і шуганути танкіста на них.
Перків є чимало, і їх розвиток залежить від стилю гри. Бігаєте пішки і катаєтесь на ровері - покращуються здатності, пов'язані з витривалістю. Водіння техніки відкриє здібності, що дозволять краще керувати нею, швидше викрадати ворожі "колеса" і підвищить ефективність ремонту. Граєте стратегічно, і захоплюєте точки, а не ганяєтесь за титулом "я всіх нагинаю", отримаєте бонуси, які допоможуть в кар'єрі офіцера чи генерала.

"Жадность фраера сгубила"
Оскільки це F2P модель, то забудьте про купу безкоштовних і доступних одразу стволів. Все доведеться прокачувати і купляти за ігрову валюту. Радує той факт, що все доступно для простих смертних, які не вливають мільярди реалу. Але якщо ви не хочете купляти спеціальну валюту приготуйтесь до "гріндінгу" і фармінгу, який наближається до рівня корейських MMORPG.
Також помітний дуже повільний розвиток персонажу в плані досвіду. Великі купи досвіду видають за захист точок, знищення техніки або геноциду ворогів в особливо великих кількостях. Але ціни на використання "вундервафель" або просунутої амуніції зведуть заробіток нанівець, що примушує вдаватись до різних тактик. Таким чином, гравець, який досяг високого рівня, автоматично виключається з рангу "нубів" і тугодумів, бо тут "ура атаками" на кулемети багато не зробиш.

- Що ти відчуваєш, коли вбиваєш?
- Якщо використовую глушник, ні чорта не відчуваю.
Гра ще на стадії бети, тому баги є звичною справою. Також трошки засмучує невелика кількість мап, повільний розвиток протеже і засилля "фрагерами". Проте Heroes&Generals однозначно рекомендована до ознайомлення всім шанувальникам шутерів.
Was this review helpful? Yes No Funny Award
3 Comments
Alfred_Faust Feb 12, 2020 @ 11:13am 
Серйозною проблемою гри є оптимізація, а так то в плані донату вона не особливо жорстка (донатерів мало, тай ті що є то люди які хочуть все і відразу). Давненько в неї не грав, та говорять що справи в H&G зараз не дуже, олдам нудно, нюфагам важко...
Теж рекомендую до ознайомлення, гідний представник свого жанру, безплатний та різноманітний. Комюніті нормальне, пізніше зроблю свій огляд, в ролі олда який закинув. (не фартануло, не повезло :winter2019joyfultearsdog: Шіколяд не виноват)
RoMEN Jul 11, 2017 @ 2:52am 
Хороший опис
daze Jul 6, 2017 @ 8:56am 
Прекрасний огляд!:pandastunned: