The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim

190 oy
[TR] Basit Skyrim Rehberi
NoQxyGen tarafından
Skyrim son yılların en iyi RPG(RYO-Rol yapma oyunu) sayılabilir.Bu rehberi okuyorsanız zaten Skyrim'ı az çok biliyorsunuzdur.Olabildiğince hikayeye girmeden sadece yararlı bir kaç bilginin bulunduğu bir rehber hazırlamaya çalıştım.
EDIT: Rehber 10 yıl önceki "ben" tarafından yazıldığı şuan için bazı linkler kırık, bazı bilgiler yanlış, eksik ve yetersiz olabilir (olabilir değil öyle). Düzeltirdim ama üşendim -.-
   
Ödül
Favorilere Ekle
Favorilere Eklendi
Favorilerden Çıkar
Başlangıç-[Karakter-İsim]
Skyrim'e bir tutuklu olarak başlıyorsunuz.Atlı arabada askerler sizi götürüyorlar.Uzun mu uzun bir başlangıç konuşmasından sonra Helgen adlı yerleşim yerine geliyorsunuz.Asıl rehber burda başlıyor.Karakter yaratma.Skyrım da pek çok ırk var ama en çok kullanılan Khajiit ve Nord ırklarıdır. Her ırkın kendine özel özelliği var hepsini açıklamaları altında yazar.İngilizceniz iyi değilse kesinlikle oyun çevirinin yaptığı çeviriyi[www.oyunceviri.com] kullanmalısınız.Çünkü oyun çok geniş ingilizcenize o kadar da güvenmeyin derim.Neyse tavsiyem nord veya khajiit ırklarını kullanın.Khajiit ler kediye benzerler hızlıdırlar ve yakın savaşta pençelerini kullanabilirler.Nordlar ise savaşçı sınıftır.Kuzeyli olarak türkçeye çevirebiliriz.Genellikle yakın silahlar kullanırlar.

Irk seçimi ve karakteri kafanıza göre yaptıktan sonra isi koyma kısmına geçersiniz.Bu isim sadece oyun içinde bir kaç notta karşınıza çıkacak yani çok önemli değil.


KHAJİİT



NORD
Başlangıç-[Küçük Bir Seçim]
Karakter seçimi vs. yaptıktan sonra bir ara sahne bizi bekliyor.Oldukça ilgi çekici ve oyunun ilerleyen zamanlarında ne olacağı ile ilgili çok fazla merak uyandıran bir sahne sayılabilir.Belirli tutorial tarzı bölümlerden sonra bize bir seçim hakkı tanınıyor.

Spolier------->(Bu ara sahnede aslında oyunun en güçlü ve kötü ejderhası geliyor. Biz bu ejderhanın (Alduin) yarattığı karışıklık sayesinde idamdan kurtuluyoruz ve ondan kaçıyoruz.)

Biz şehirdeki karmaşa sırasında bir seçim yapacağız.Bu seçimle ya askerleri seçeceğiz ya da kaçakları.Size tavsiyem kaçakları seçin böylece askerleri öldürüyor ve onların donanımlarına sahip oluyorsunuz.Bu seçim sadece Riverwood(Irmakkoru)'na kadar oyunun akışını değiştiriyor.Yani 10 dk. lık bir bölüm.Ama iyi donanım her zaman iyidir.
Oynanış-Hikaye
Oyunun hikayesi çok iyidir.Ama biraz kısadır.Ancak oyunda o kadar çok yan görev varki.Onlarca katılabileceğiniz grup klan topluluk var.Bunların herbirinden birbirinden eğlenceli görevler çıkıyor.Size tavsiyem oyunu Whiterun(Akçay) da ejderha yakalama görevine kadar yapın.Akçay daki bir düzeneği kullanarak ejderha yakalayacaksınız.Sonra final görevine gideceksiniz.Oyun bitince çevredeki bazı şeyleri artık yapamayacaksınız.Bu yüzden oraya kadar gelince yan görevlere ağırlık verin.Birbirinden eğlenceği belki 100 tane görev var.Oyundan hafif sıkılmaya başlarsanız hikayeye devam edin.Hikayenin verdiği gazla uzun süre daha oynarsınız.


Oynanış-Canlılar
Skyrım devasa dünyasıyla oldukça iyi bir oyun kalitesi sunuyor.Gerek görev gerek boş boş dolanma, herşey zevk veriyor.Oyunda kafanıza göre bir mağaraya girmeyin derim.Çünkü oyunda çok fazla görev var ve o mağarada aslında çok iyi bir görev olabilir.Başka bir görevin istediği şey o mağarayı temizlemek olabilir.Siz o mağaraya kafanıza göre temizlediğiniz için bütün görev iptal olabilir.O yüzden çok zor durumda kalmadıkça kafanıza göre etrafı temizlemeyin :)



Skyrim de heryerde yaratıklar ve ejderhalar var.Bunları olabildiğince öldürün.Size hem level hemde kullandığınız silaha güç verir.Kullandığınız silahla ne kadar canlı öldürürseniz o silahtaki gücünüz artar.





Gelelim bu yaratıklara.3 çeşit yaraktık vardır.Saldırganlar,dost canlıları ve siz tehtit oluşturuncaya kadar saldırmayanlar.Aşağıda birkaç örnek var.

Saldırganlardan biri olan ayılar;


Dost canlıları sadece kaçan korkak tilkiler;


Normalde sizi takmayan ama alanlarını işgal ederseniz saldıran denizbişeyleri(ne deniyosa artık) :).
Oynanış-Taktikler
Oyun kafa yorucu puzzle'larla doludur.Bazen mantık öyle bir takla atıyorki internet dışında bir çare kalmıyor.


Oyunda Giants(devler) çok çok güçlü ve bug akıyor. Onlara veya onların mamutlarına pek bulaşmayın.Kendinizi bi anda oyunun olmaması gereken piksellerinde bulabilrsiniz.Bu arada Giant lar ejderhalara saldırıyor.Doğru zamanda doğru şeyleri yaparsanız bu 2 güçlü canlıdan tek seferde kurtulabilirsiniz.


Oyunda çok iyi bir mantık vardır.Son tanık öldü ceza silindi mantığı.Belli bir bölgede olay çıkardıysanız mesela askerlerle savaşıyorsanız çevrede kimse kalmayıncaya kadar öldürün en sonunda o oda veya bölgedekiler öldüğü için kimse sizi suçlayamaz normal oyununuza devam edebilirsiniz.Veya gidin hapis yatın.Olmadı rüşvet verin.Oda olmadı bir loncaya falan katılın sizi görmezden gelirler.

Olabildiğince çok örgüte katılın.Oyunda sizi iyi veya kötü diye tanımıyorlar.İyi kötü bütün topluluklara katılın.Size birşeyler kazandırırlar.Hatta Whiterun daki bir örgüt sizi kurtadam yapmanın yolunu gösteriyor.


Kitapları okuyun.Kitaplar hem bazen eğlenceli hem hikayenin aslında ne kadar geniş olduğunu anlamamızı sağlıyor.Ben böyle dedim diye gidip hikaye kitabı veya yemek kitabı okumayın :) Hikaye ile alakası olduğunu düşündüğünüz tek (cilt halindekiler genelde saçma hikaye kitapları olur) kitapları,günlükleri,notları okuyun.Hatta bir tane bilmece kitabı bile var. Büyü için ise üzerinde büyü işaretleri olan kitapları okuyun.Bu kitaplar bazen sizin bir özelliğinizi geliştirir.Kitapların adında ''Büyü Kitabı:X büyüsü'' tarzı şeyler yazan kitaplar ise size bir büyü öğretir.Okumadığınız kitapları görmek istiyorsanız bu modu kullanın.

Oyuncuların genelde gözden kaçırdığı bazı şeyler var.Bunların hepsini burda anlatmam imkansız.Ama birkaç örnek verebilirim.

1-Fırtınapelerinlerin tarafını seçerseniz Whiterun a saldırıyorsunuz.
2-Esbern ve Delphin ejder avcılarıdır.Onlara çok güvenmeyin.
3-Konuşan ruhların verdiği ödüller çok iyidir.Ama bir hayatla bir eşya arasında seçim yapacaksanız kesinlikle hayat kurtarmayı seçin.Getirisi daha fazla oluyor.
4-Yere attığınız eşya biri çarpmadığı veya oyun dosyalarından silmediğiniz sürece orda kalır.
5-Bazı küçük ama güzel detaylar var.
Yetenek Ağacı
Bu level atladıkça gelen perklerle (yetenek puanları) puan verilen bir ağaçtır.Hangi bölümde uzmanlaşmak istiyorsanız o bölümü kasın.Çok güçlendirebilen perkler vardır.



Perkleri her level atladığınızda kazanırsınız.Puan vermeniz için o bölümde belirli miktarda ilerlemniz gerekir.Mesela iki elli silah için iki elli silahı kullanmanız gerekir.

Perkler önemlidir.Örneğin ejder zırhı yapabilmek için demircilik son seviye olmalıdır.

Demircilik
Demircilikte silahlarınızı ve zırhlarınızı yapabilir ve geliştirebilirsiniz.Detaylı Bilgi[elderscrolls.wikia.com]

Öncelikle herşeyinizi yaptığınız yer aşağıdaki resimde gördüğünüz forge(demirci ocağı) dur.Yetenek ağaında gerekli seviyeyi açtığınız bütün eşyaları gerekli malzemeleri bulundurduğunuz sürece yapabilirsiniz.Skyrım mantığı biraz tuhaf.Yapılan her eşyadan aynı xp geliyor.Bu yüzden demirciliği geliştirmek için ''iron dagger'' yapmanızı tavsiye ederim.Hem kolay hemde az masraflı.Bu daggerdan yüzlerce yapıp satın hem paraya hemde demircilikte gerekli seviyeye ulaşırsınız.






Bu aletle ise lether strips üretilir.Eşya yapımında gereklidir.



Bu ocak ise ore(maden) halinde bulunan maddeleri ignot(külçe) haline dönüştürür.




Gelelim geliştirmelere...

Silahları geliştirmek için aşağıdaki bileytaşı kullanılır.Gerekli malzemelerle silah geliştirilir ve damage vb. özellikleri artar.



Zırhları geliştirmek için ise bualet kullanılır.Aynı şekilde gerekli malzemelerle zırh geliştirilir dayanıklılığı falan arttırılır.

Enchanting ve İksir işleri
Çoğu oyunda olduğu gibi Skyrım da da iksir ve enchanting var.

Enchanting[elderscrolls.wikia.com]:Eşyalara efsun basmanıza denir.Aşağıdaki masada yapılır.Yapmak için soul gem'e (ruh cevherleri) ihtiyaç duyar.Bu cevherlerin büyüklüğüne göre yapılan büyünün etkisi artar.2 basit yolu vardır.Ya zaten sizde olan özelliği kullarak eşyaya basarsınız yada başka bir eşyadan(eşya yok olur sadece etkisini alırsınız) bu etkiyi sağlar ve eşyanıza basarsınız.







Simya[elderscrolls.wikia.com]:Skyrım da pek çok çeşit zehir,can,görünmezlik,kuvvet iksiri vardır.Aşağıdaki masada yapılır.Çevrede bulunan ne kadr ıvır zıvır varsa (çiçek,böcek,kalp,yosun,yaprak,kemik,) onlarla yapılır.Deneme-yanılma yoluyla işe başlanır.Yavaş yavaş 2. resimdeki kırmızı işratelenmiş alandaki gibi o ıvır zıvır maddenin ne işe yaradığını öğrenir ve gerekli kombinasyonlarla iksirler yaparsınız.




Önemli 16 Bilgi
1-Herkese vurabileceğinizi unutmayın.Kendinizi bir anda bütün şehirle savaş içinde bulabilrsiniz.

2-Ejder ruhları önemlidir.Onları büyülerinizi açmak için kullanın.Bu tüm bu tüm büyüler(Shouts)


3-Olabildiğince yer keşfedin.Çok fazla yer var.


4-Yoldaş edinin.Çok yardımcı oluyorlar.Bazende tam bir başbelası.Tuzaklara takılırlar,önünüze geçerler ve bazen Fus-Ro-Dah büyüsünün sadece bir yerde bir NPC tarafında sıkıştırılma ihtimaline karşı yapıldığını düşünürsünüz.


5-Dragonrend(ejderyıkan) çok önemli bir büyüdür.Ejderleri yerde tutmanızı sağlar.Emin olun bu oyunda okçuluk o kadar kolay değil.Bu da sizi savaşçı veya büyücülüğe sürüklüyor.


6-''E'' tuşuna basılı tutarak jedi güçlerinizi harekete geçirin ve eşyaları kimsenin görmeyeceği yere taşıyarak çalın veya biraz eğlenin :D (jedi gücü derken şaka yapıyorum bu oyunda neden olduğu bilinmeyen bir yöntem)


7-Olabildiğince yağmacı olun.Çevredeki 100 den fazla para eden herşeyi toplayın.Hile yapmak istemiyorsanız yükünüze dikkat ederek toplayın.Topladığınız şeyleri satarak para kazanmak normal yollardan daha kolay.

8-Oyunda oldukça bug vardır.Bunları görmezden gelmeye çalışın.

9-Oyunda tırmanmak normalde olmaması gerekn bişey.Siz sakın buna inanmayın.Zıplayarak veya dağa çıkarak yollarınızı çok çok kısaltırsınız.Ama normal yollar daha eğlenceli ve deneyi kazandırıcı olacaktır.

10-Oyunda en iyi hammadde daedra ve ejderha kemiğidir.

11-Oyunu Steam Atölyesi'ndeki modlarla oynamanızı tavsiye ederim.Pek çok grafik ve eğlence modu bulunmakta.

12-Oyun pek çok kere sizi seçimler yapmak zorunda bırakıyor.Her seçimin ödülü farklı oluyor.Bazen ise ödül bile olmuyor.

13-Ev sahibi olmak eğer envanteriniz sorun yaratıyorsa çok iyi olabilir.

14-Evlenmek her açıdan iyidir.Deneyin ve görün :)

15-Paarthurnax iyi bir ejderhadır Esbern ve Delphin'i dinlemeyin.

16-Oyunda bazen Esbern Bug'ı oluyor adam konuşmuyor ve kapıyı açmıyor.Bu sorun bir yolla çözülebiliyor. Link koymuştum ama sürekli değiştiği için güncel tutmak çok zor. Araştırmanız gerek.
Skyrim'den Öğrendiklerimiz
1-Kimseye güvenme.Herkes üçkağıtçı.

2-Yağma iyidir.

3-Yoldaşlar yarı-çıplak hoş duruyor.(Lydia -.-)

4-Pc başında saatler geçirebilirsiniz.

5-Kendinize güvenin.Nasılsa F5 quick save :)

6-Buglara dayanabiliriz.

7-Fus-Ro-Dah NPC ler sizi sıkıştırırken çok işe yarar.

8-Atla dağa çıkmak yürümekten daha kolay.Tuhaf

9-Bazen mutluluk bir adamın kafasına kova koymaktan ibaret.

10-Orjinal oyununda bile çözülmemiş buglar olan ve bu kadar büyük yegane oyunlardan biri.
41 Yorum
komutan logar 12 Mar 2022 @ 9:53 
konuşan ruhlar derken daedralar mı ? yoksa hayaletler mi ?
çok iyi olmuş 225 saat olmasına rağmen cidden işime yaradı saol
Saykage 22 Tem 2021 @ 8:13 
Evet oyunu bitirdim ve okuyorum evet...
Bombacı mülayim 18 Mar 2021 @ 23:19 
ve okçuluğu hemen önermem çünkü aşırı güçlü oluyor farklı classlara bakma fırsatını sunmuyor benim önerim kılıç kalkan veya iki elli silahlar sneak archer hemen olmayın
Bombacı mülayim 18 Mar 2021 @ 23:17 
esbern ve delphine zaten blade olduğundan dolayı ejderlere güvenmiyor adamlar akaviri kültürüne alışık
Dinavaldium.exe 16 Eki 2020 @ 17:15 
ve emin ol ki okçuluk büyücülükten binlerce kat daha iyi oyunu binlerce saat oynayan biri olarak bunun garantisini net bir şekilde verebilirim.
Dinavaldium.exe 16 Eki 2020 @ 17:13 
en iyi hammade daedra heart ve dragon bone olsa bile ebony olmadan hiçbir işe yaramıyolar .d
Mihri 22 Eyl 2020 @ 6:00 
Magic spell ile shotu u karıştırmışsın ikisi farklı şeyler
UgursuZ 30 Tem 2019 @ 8:03 
Ellerine Sağlık Kardeşim
Kangret 13 Ağu 2018 @ 13:16 
On numara olmuş kardeşim eline sağlık
Antervorte 6 May 2017 @ 10:39 
Demirciliği geliştirmen lazım