Victoria II

Victoria II

28 ratings
Alman, İtalyan ve Hint Birliklerini Kurma Rehberi
By Afrandez
Victoria II oyununun en önemli özelliği 19. yüzyılda geçiyor olmasıdır, yani Sanayi Devrimi'ni, sömürgeleştirme yarışlarını ve önemli siyasi olayları yaşayabiliyorsunuz. Bu rehberde İtalya'yı, Almanya'yı ve Hindistan'ı kurmak için yapmanız gerekenleri anlatacağım.

Unutmadan: Birlikleri sağlamak için seçeceğiniz devletler çok önemlidir.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Alman Birliği
19. yüzyılda Alman birliğinin nasıl kurulacağı konusunda iki çözüm görülüyordu; Prusya önderliğinde Avusturya'nın dışarıda kaldığı Küçük Almanya(Kleindeutschland) ve Avusturya önderliğinde Büyük Almanya(Großdeutschland). Şansölye(=Başbakan) Otto von Bismarck önderliğindeki Prusya büyük bir mücadele sonunda Avusturya'yı Alman Konfederasyonu'ndan atarak Küçük Almanya çözümünü uyguladı.
Bismarck isteseydi 1866'daki Prusya-Avusturya Savaşı'nda Büyük Almanya'yı kurabilirdi ancak yaptığı hesaplamalar sonunda Almanya'nın müttefiklere ihtiyacı olacağını görerek Avusturya'yı bitirmedi.

Yukarıdaki dipnottan sonra Almanya'yı Avusturya'yı yok sayan Küçük Almanya(Kleindeutschland) olarak mı yoksa Avusturya'yı barındıran Büyük Almanya(Großdeutschland) olarak mı kuracağınıza karar vermelisiniz. Karar verdikten sonra başlayabilirsiniz.

Başlangıç ülkesi olarak Prusya'yı veya Avusturya'yı almanız tavsiye edilir ama gerek gerçekte kurucunun Prusya olması, gerekse güçlü sanayi altyapısı Prusya'nın daha çok tercih edilmesine yol açmıştır. Ben de bu rehberde Prusya üzerinden anlatacağım.

  • Yapılması Gerekenler:
  1. Saksonya ve Hannover'ın etki altına alınması
  2. Schleswig-Holstein'ın ilhakı
  3. Baden, Württemberg ve Bavyera'nın etki altına alınması
  4. Alsace-Lorraine(Elsaß-Lothringen) bölgesinin ilhakı
  5. Lüksemburg'un etki altına alınması(Büyük Almanya için ilk başta yapılmalıdır!)
  6. Avusturya'nın etki altına alınması
Önemli; bu liste Küçük Almanya'dan Büyük Almanya'ya doğru yapılmıştır.

Saksonya ve Hannover'ın Etki Altına Alınması

Başlangıçta Saksonya Avusturya'nın etki alanındadır. Hannover ise Birleşik Krallık'ın etki alanında olmaktan öte, Birleşik Krallık'a bağlı bir devlettir. Ancak 1838'de Kraliçe Victoria'nın taç giymesinden sonra Birleşik Krallık ile olan ilişkileri bitecektir. Bu event'in çıkmasından sonra hızlı davranırsanız Hannover sizdedir. Saksonya için Avusturya ile biraz takışacaksınız ama etki alanına almanız çok da zor olmayacaktır. Siz bunun için uğraşırken diğer yandan Schleswig-Holstein için hazırlanın.

Schleswig-Holstein'ın İlhakı

Schleswig doğrudan Danimarka idaresi altında olup Holstein Danimarka'nın uydusu olan bir devlettir. Holstein için etki alanınızı konuşturmanız mümkündür ancak Schleswig için savaşmak zorundasınız. Casus belli olarak Schleswig'in bağımsızlığını veya bölgenin doğrudan size verilmesini isteyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak Holstein'ın tam bağımsızlığını sağlayabilirsiniz. Bu savaş sırasında Fransa'nın Danimarka yanında savaşa girmesi az görülmemiştir. Eğer Fransa savaşa girerse Alsace-Lorraine için hazırda var olan CB'yi kullanabilirsiniz.
Ek bir bilgi vereyim; Bazı oyunlarda Almanya kurulduğu halde Schleswig-Holstein Alman etkisi altındaki bir Danimarka egemenliğinde olabiliyor. Bu konuda tercih tamamen sizindir.

Buraya kadar ulaştıysanız tebrikler; artık Kuzey Alman Birliği'ni kurabilirsiniz. Birliği kurarak etki alanınızdaki tüm Alman devletlerini ilhak etmiş olursunuz ve biraz da prestij kazanırsınız.

Baden, Württemberg ve Bavyera'nın Etki Alanına Alınması

Avusturya'ya tekrar "merhaba" demenin zamanı geldi. Güney Alman kardeşlerinizi de birliğe dahil etmezseniz Alman birliğini kurmanın ne anlamı kalır ki? Bu ülkeleri etki alanına almaya bakın. Tabi ki bunu yapmak Saksonya'dan daha çok zaman alacaktır ancak değeceğine emin olabilirsiniz.

Alsace-Lorraine(Elsaß-Lothringen) Bölgesinin İlhakı

Küçük Almanya'yı kurma yolunda son savaşınıza hazırlanın. Fransa'dan Alsace-Lorraine bölgesini ilhak edin. Bu savaş sırasında ben size Belçika ve Hollanda gibi ülkeleri müttefik olarak yanınıza almanızı tavsiye ederim ki üzerinizdeki yük hafiflesin. Ayrıca Rusya ile de ittifak kurun ki arkadan size giydirmesinler. Alsace-Lorraine'i ilhak ettiğinizde bir karar(decision) çıkartabilirsiniz: Reichsland Elsaß-Lothringen. Bölgenin ismini değiştirip size prestij sağlayacaktır. Ve Fransa'nın nefretini...

Buraya kadar ulaştıysanız tebrikler; "Deutsches Kaiserreich" resmen ilan edilmiştir. "Hurra!!! Hurra!!! Hurra!!!"
Eğer amacınız Büyük Almanya ise iki işiniz daha var.

Lüksemburg'un Etki Altına Alınması

Oyunun başında Hem Prusya'nın, Hem de Fransa'nın Lüksemburg'ta 25'er etki puanı bulunmaktadır. Yapmanız gereken ilk iş Fransa'nın adını karalamaktır(Discredit). Bu Fransızları yavaşlatacaktır. Eğer isterseniz savaşarak ilhak etmeniz mümkündür, tabii ki Batı Avrupa'yı karıştırmış olursunuz.

Avusturya'nın Etki Altına Alınması

Büyük Almanya yolunda son savaşınız. Başlamadan önce Fransa, Rusya ve Osmanlı ile ittifak kurmanızı tavsiye ederim. Ancak savaştaki amacınız Avusturya'yı etki altına almak olduğu için tarafınızın liderliği mutlaka sizde olmalıdır - ki genelde liderlik sizdedir. - Savaş açarken CB olarak Aşağılama(Humiliate) kullanın, sonuçta bu hedefin arkasında durmayacaksınız. Savaş sırasında Avusturya'nın tüm bölgelerini işgal edip ordularını dağıtırsanız büyük devlet olmaktan çıkacaktır. Ama oyun içerisinde büyük devletlerin statülerini kaybetmemesi için bir yıl süre tanındığı için bir yıl bekleyeceksiniz. Süre sonunda Avusturya büyük güç olmaktan çıkınca hemen etki alanına almak için CB ekleyin(Add to Sphere) ve barış yapın.

Tebrikler; artık "Großdeutsches Kaiserreich" olarak oyununuza devam edebilirsiniz.
İtalyan Birliği
19. yüzyıl aynı zamanda İtalyan birliğinin gerçekleştiği dönemdir. Özellikle Sardinya Kralı ve Garibaldi gibi güçlü İtalyan vatanseverlerin girişimleri sonucunda Avusturya yarımadadan çıkarılarak ve bütün diğer krallıklar ilhak edilerek Roma dışında birlik sağlandı. Ancak birliğin tamamlanması 1870 yılında Roma'nın Birlik tarafından ilhak edilmesiyle oldu. Birlik tamamlandıktan sonra Avusturya ile 1. Dünya Savaşı'nda bir kez daha savaşıldı ve Avusturya'daki İtalyanlar da birliğe katıldı.

İtalyan birliğini kurmak Alman birliğine oranla biraz daha kolaydır. Sadece büyük devlet olmak için biraz çabalamanız ve Avusturya'yı yarımadadan çıkarmak için yanıbaşınızdaki Fransa'dan destek almanız gerekiyor.

Başlangıç ülkesi olarak İki Sicilya Krallığı'nı seçebilirsiniz. Ben genelde tarihsel gitmek ve zorlanmak için Sardinya Krallığı'nı seçerim. Ancak burada Sardinya üzerinden anlatamam çünkü bütün İtalyan devletleri için aynı yolu uygulamanız gerekecektir.

  • Yapılması Gerekenler:
  1. Büyük devlet statüsüne yükselme
  2. Cavour Diplomasisi(Sadece Sardinya)
  3. Avusturya'yı yarımadadan çıkarma
  4. Diğer İtalyan devletlerini etki alanına alma
  5. Italia Irredenta - Venetia ve Dalmaçya'nın ilhakı
Büyük Devlet Statüsüne Yükselme

Çoğunluk nasıl yapılması gerektiğini bilir ama ben yine de burada tekrarlayayım; Büyük devlet olmak için askeri gücünüzün, sanayinizin ve saygınlığınızın yüksek olması gerekiyor. Fabrikalar kurun, güçlü bir donanma inşa edin ve ordularınızı güçlendirin. Özellikle donanma ileride çok işinize yarayacak.
Hazırlık amacıyla Tunus'u ve Girit'i topraklarınıza katabilirsiniz. Tunus için aceleci olun, Osmanlı veya Fransa Tunus'a yerleşebilir.

Cavour Diplomasisi - Sardinya için

Sardinya ile oynarken Fransa'nın desteği çok önemlidir. Hali hazırda sizi etkileri altına alacaklardır ama "Cavour's Diplomacy" kararı bu noktada önemli. Lombardiya'yı Avusturya'dan aldığınızda bu kararı çıkartabilirsiniz. Karar ile Fransa'ya Nice ve Annecy şehirlerini terk etmiş olursunuz, ancak Fransa ile ilişkileriniz inanılmaz derecede artacak ve Lombardiya'da hak kazanacaksınız.

Avusturya'yı Yarımadadan Çıkarma

Gelelim birinci büyük savaşınıza... İtalya'yı kurmak için Avusturya'nın en batısındaki toprakları, Lombardiya'yı ilhak etmeniz gerekiyor. Bu da 1. Fransız-İtalyan İttifakı - Avusturya Savaşı oluyor. Ben bu ittifaka Prusya'yı ve/veya Rusya'yı katmak için uğraşırım. Eğer savaşı kazanacak noktadaysam Venetia'yı veya savaşa katılan İtalyanlardan birinin ilhakını isterim. Avusturya'ya iyice giydirdikten sonra barışımı yapıp Avusturya'yı güçsüzleştiririm.

Diğer İtalyan Devletlerini Etki Alanına Alma

Eğer büyük devlet değilseniz çok zorlanacağınız konudur. Bu sebeple büyük devlet olmaya bakın. Eğer büyük devlet olmadan savaşırsanız zorlanırsınız.

Ülke
Zorlayıcı
İki Sicilya
Kendisi
Papalık Devleti
Fransa
Sardinya-Piyemonte
Fransa
Toskana
Avusturya
Modena
Avusturya
Parma
Avusturya
Lukka
Avusturya
[/table]İtalyan kardeşlerinizi etki alanınıza almışsanız ve Lombardiya'yı ilhak etmişseniz tebrikler; Avanti Italia diye bağırabilirsiniz.
Italia Irredenta - Venetia ve Dalmaçya'nın İlhakı
Italia Irredenta decision'ı size Venetia, İstirya, Dalmaçya ve Güney Tirol'de sahiplik verir. Artık İtalya Krallığı'nı kurduğunuza göre buralardaki kardeşlerinizi yalnız bırakmayın ve Avusturya ile yapacağınız ikinci savaşa hazırlanın. Beş yıllık ateşkes size gereken zamanı sağlayacaktır. İlk başta kurduğunuz donanma gibi bir donanma da Adriyatik'te bulunsun, Avusturya'ya karşı acımasız bir üstünlük gerekecek. Ateşkes sonunda hazırlığınızı tamamladığınızda Avusturya'ya aynı şekilde ikinci kez giydirin ve Avusturya defterini kapatın. Bu arada İrredentizm terimi buradan gelmektedir. Araştırmanızda fayda var. Savaş bittiğine göre tebrikler; artık "Regno d'Italia" olarak oyununuza devam edebilirsiniz.
Hint Birliği
Hindistan ile oynamanın en kolay yolu; Birleşik Krallık olarak başlayıp Hindistan'ı bağımsız yapmaktır. Ama eğer bir Hint devleti ile Hindistan'ı kurmak isterseniz bolca deli cesaretine ihtiyacınız var demektir. İngilizlere kafa tutup Hint topraklarını geri almak ve diğer uydu devletleri kurtarıp kontrol altına almak çok zordur. Dahası; Pencap, Kalat, Sind, Makran, Nepal, Sikkim ve Bhutan dışında tüm devletler İngiliz kuklasıdır. Bu sebeple ben bu birliği kurma işini yeni başlayanlara tavsiye etmiyorum.

Ben bu konuda buraya[www.victoria2wiki.com] bakmanızı tavsiye ederim. Size verebileceğim en iyi tavsiye; Pencap ile oyuna başlayın ve oradaki diğer devletleri ilhak edip batılılaşın. Arkasından İngilizleri Hindistan'dan çıkarmak için uzun uzun, -abartısız bir şekilde - tadını çıkara çıkara savaşın ve en sonunda Hindistan'ı kurun.
9 Comments
b4ckr0und1 Apr 2, 2020 @ 1:16am 
Teşekkürler.
Beyaz Mar 27, 2020 @ 3:51pm 
İtalyan Birliği için tüm bunlarla uğraşmak yerine Sardinia-Piemont ile Sicilyateyn Krallığı'na savaş açıp -ki oyunun başında müttefikleri yoktur- barış yapmadan topraklarında isyan çıkmasını bekledikten sonra Garibaldi'nin isyanı eventi geldiği zaman kabul edersek direk İtalya Krallığı'nı kurmuş oluyoruz.
TRRS Mar 8, 2018 @ 6:20am 
Osmanlı ve Avusturya ile savaşmak Sırbistan ile hiç kolay olmuyor. Efendimiz Rus çarı yanımızda oldukça işimiz çok zor olmasa da asla "bebek oyuncağı" değil. Fakat zevk dolu olacağı kesin.
Afrandez  [author] Mar 8, 2018 @ 5:29am 
Hindistan'ın kurulması olayı konsol kullanarak dahi gerçekten zor. Steam'i ve buradaki oyunları bırakalı bayağı zaman oldu aslında ama fırsat bulursam bir el açıp denemek güzel olur. Buhara'dan zorlayacağına eminim.

Yugoslavya aslında çok daha basit, Osmanlı'ya ve Avusturya'ya karşı savaşacağız sadece. Yine de bunu da denemek lazım.
TRRS Mar 6, 2018 @ 2:09pm 
Mükemmelsin. Zevkle okuyorum diplomasi ve tarih konuşmak okumak harika özellikle bilgi dolu ve güzel bir dille yazılmış bir yazı mevcutsa. Victoria 2 oynarken bu sebeple zevkten deliye dönüyorum.

Almanya ve İtalyayı defalarca kurdum,Hindistanın hilesiz yapılabileceğini pek düşünmüyorum.
Pencapta o bölgeye eğilmeyen G8 devletlerince Birleşik Krallığın kucağına itiliyor resmen. Ya savaşıyor toprak kaybediyor,ya da etki altına giriyor. Kısaca Gandhi'yi bekleyelim derim :)

Bu arada hiç denemediğim Yugoslavya oldukça zevkli olabilir rehber hazırlamanı isterim.
Pirus Jan 27, 2018 @ 6:59am 
Rehber çok açıklayıcı olmuş eline sağlık.
Afrandez  [author] Aug 23, 2017 @ 3:56am 
Güncellendi: İtalya konusu detaylandırıldı
RESQUART Jun 12, 2017 @ 12:14pm 
Harika rehber. Özellikle Büyük Almanya efsane :D Kurunca durdurulamaz oluyorsun :)
Afrandez  [author] Apr 28, 2017 @ 12:20pm 
Eksikler varsa belirtmekten çekinmeyin.