Knight Online

Knight Online

Not enough ratings
Twitch Üzerinden Canlı Yayın Nasıl Yapılır Detaylı Anlatım.
By HighTension
Yeni başlayan ve Twitch üzerinden nasıl yayın yapılacağını bilmeyen kullanıcılara yardımcı olabilmeyi amaçlayarak Twitch yayını ile ilgili detaylı bir rehber hazırlama gereği duydum.

Çoğu oyuncu için ismini dünyaya duyurmuş e-sporcuların oyunlarını izlemek büyük bir keyif. Oyun sektörünün gelişmesi, hali hazırda erişilebilir yüzlerce oyun olması ve bu oyunlarda ismini duyurmuş e-sporculara verilen desteğin artmasıyla, oyun sektöründe oyunların gerçek zamanlı izlenmesi oldukça popüler hale geldi.

Özellikle Knight Online, League of Legends, DotA 2, CSGO gibi oyunlar, günümüzde oldukça popüler. Dolayısıyla bu alanda kendini göstermiş oyuncuları takip etmek, onları çevrimiçi seyrederek tekniklerinden bir şeyler öğrenebilmek milyonlarca oyuncunun ilgisini çekiyor. Bu imkanı sağlayan Twitch.tv her geçen gün popülaritesini artırıyor.

Ben dahil çoğu oyuncu, hele ki bir oyuna uzun yıllarını vermiş, artık belirli bir seviyeye geldiğine inanan her oyuncu deneyimlerini internet ortamında paylaşmaya yeltenmiştir. Fakat maalesef Twitch üzerinden kaliteli bir yayın yapabilmek, herhangi bir yayını izlemek kadar kolay değil. Yayın yapabilmek için kullanılan üçüncü parti uygulamalar ve ayarlar birçok oyuncunun gözünü korkutup bu fikirden vazgeçmesine neden oluyor. Bugün bunların hepsine değinip, kafanızdaki soru işaretlerini birer birer cevaplamaya çalışacağım.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
1. OBS İstemcisini Hazırlayalım
Yayın yapabilmemiz için bize gereken iki şey var: oyun görüntülerini kaydedip yayına aktarmamızı sağlayacak masaüstü yazılımı ve Twitch hesabı. Ben işe, daha açıklayıcı olması için masaüstü yazılımından başlayacağım.

İnternette yayın yapmaya yarayan birçok masaüstü yazılım mevcut. Ben bu makalemde Open Broadcaster Sofware‘i kullanacağım. Çünkü hem ücretsiz bir yazılım, hem de kolayca ayarlanabiliyor ve en önemlisi Twitch ile uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Uygulamayı buradan[github.com] indirebilirsiniz. Rehberimizde OBS’nin Windows sürümünü kullanacağ[/previewimg]ız, ancak programın Mac’e de destek verdiğini belirtmekte fayda var.

Linkler aracılığıyla indirdiğimiz OBS kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Kurulum bittiğinde program otomatik olarak açılacaktır. Ekranda yayın yapılmadığı belirtilecek ve mikrofon, hoparlör ayarları, görüntü kaynağı ve sahneler gibi birtakım opsiyonlarla programın arayüzü bizi karşılayacak.



Sıradaki adımda ”Sahne” ayarlaması yapacağız. Bu, Twitch’te yayınlanacak oyunu belirleyecek olan bir ayar. Ayrıca yayınınızı kişiselleştirerek size özel hale getirmeniz, yayın kalitenizi artıracaktır. Kişiselleştirmeyi nasıl yapacağınızı adım adım açıklayacağız. Sizlerle beraber yayını kişiselleştirmek için üç yöntem kullanacağız:

Oyun yayını
Kamera desteği
Yayının öznelliğini belirten bir filigran

2. Oyunu Yayına Hazır Hale Getirelim

Sahne ayarlarının en önemli unsurlarından biri de elbette yayına yansıyan görüntü. İlk önce yayınını yapacağımız oyuna giriş yapıyoruz. Ardından ”Alt+Tab” kombinasyonu ile OBS arayüzüne dönüyoruz. Oyunun bu esnada tam ekranda yada pencerede görüntülenmesinin bir önemi yok.



Bu noktada yapmanız gereken, OBS’nin arayüzünü açıp, hemen aşağıdan ”Kaynaklar” sekmesine gelmek. Ardından sağ tıklayarak Ekle/Oyun Yakalama seçeneğine tıklayın. Aşağıdaki gibi bir pencere açılacak.



Burada, o anda bilgisayarınızda hangi oyun çalışıyorsa onun uzantısını seçebiliyorsunuz. Listeden açık olan oyunumuzu seçip ”Tamam” tuşuna basıyoruz. Fakat şu an sadece oyun içi görüntünüz yayınlanacak. Örneğin ben League of Legends’ı seçtim. Yayında sadece League of Legends gösterilecek. Eğer ben masaüstüne dönersem, yayında kocaman bir siyah erkan belirecek. Bunun önüne geçebilmek için de, kaynak olarak ekstra bir de ”Ekran Yakalama” opsiyonunu seçelim.



Bu sayede sadece oyunun görüntüsünü yakalamak yerine, monitörünüzdeki her şeyi yayına yansıtabiliyorsunuz. Ayrıca, bazı oyunlar OBS’nin Oyun Yakalama modunda görünmeyebilir. Böyle bir durumda da Ekran Yakalama opsiyonunu kullanabilirsiniz. Yayınınızın nasıl çalıştığını görebilmek için, programın ana menüsündeki ”Yayın Önizlemesi” seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz.

3. Web Kamerasını Yayınımıza Dahil Edelim

Eğer yayınınızı biraz daha kişiselleştirmek istiyorsanız, siz oyununuzu oynarken küçük bir pencerede web kameranızın görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Tekrar OBS’nin ana menüsüne geliyoruz. Buradan, az önce oyunumuzu programa gösterdiğimiz ”Kaynaklar” penceresine geliyoruz. Ardından sağ tıklayıp Ekle/Video Yakalama Aygıtı seçeneğine giriyoruz.



Bu ekrandan kullanmak istediğiniz web kamerasını seçiyorsunuz. Yayın esnasında hangi boyutta görüntüleneceğini ve FPS değerini de kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kamera görüntünüzün ekranın hangi köşesinde görüneceğini ayarlamak için, önizleme ekranında görüntünüzün üzerine sağ tıklayıp, konumlandırma sekmesini kullanıyoruz.



4. Yayınınıza Filigran Ekleyin

Yayıncıların çoğu, yayınlarının belirli bir köşesine kendilerine ait şeffaf bir logo yerleştirirler. Bu şeffaf logo “filigran” olarak adlandırılıyor. Eğer daha profesyonel, daha kişisel bir yayın yaratmak isterseniz, kendinize ait bir filigranı yayına ekleyebilirsiniz. Bunun için, ana menüdeki ”Kaynaklar” kısmından ”Görüntü” sekmesine giriyoruz.

Ardından daha önceden hazırlamış olduğunuz logoyu buradan seçerek yayınınıza ekliyorsunuz. Önizlemede her şey tamamsa, artık Twitch üzerinden yayın yapmaya başlayabiliriz.



5. Twitch Üzerinden Yayına Başlayın

Twitch üzerinden yayını başlatmak diğer adımlara göre oldukça kolay. Hemen Twitch‘ten bir üyelik alıyoruz. Hesabımızı aktif ettikten sonra siteye giriş yapıyoruz. Sağ üst köşe ismimize tıklayarak, açılan menüden ”Gösterge Paneli” şıkkını seçiyoruz. Ekrana gelen sayfada ”Akış Anahtarı” sekmesine giriyoruz ve karşımıza çıkan şifreyi bir yere kaydediyoruz.

Şimdi OBS’nin ana menüsünden Ayarlar / Yayın Ayarları kısmına geliyoruz. Yayın servisini Twitch olarak belirledikten sonra, ”Kod/Yayın Anahtarını Oynat” seçeneğinin karşısına az önce kaydettiğimiz şifreyi yazıyoruz. Ardından ”Tamam” deyip yayına başlayabiliriz. Hepsi bu kadar! OBS’nin ana menüsündeki ”Yayını Başlat” butonuna bastığınız an, Twitch üzerinden canlı yayın başlayacak.



2 Comments
MyAssasiNTR Sep 22, 2019 @ 9:47pm 
güzel ama daha dettayli kardeşim çogu şeyi günlerimi vererek ögrendim çogu kişide inglizcesi iyi diye yayinlarda iyi programlar genelde inglizce daha basit ve anlamli kılıyor ttürkçe destek var cogu programda ama genede anlaşilmiyyor ne yapman gerakttigi birgün yayinima gelin www.Twitch.tv/BayH4T4
__SoLaCe__ May 21, 2016 @ 2:00pm 
eline sağlık.