GWENT: The Witcher Card Game

GWENT: The Witcher Card Game

105 avaliações
Gwent: Sıfırdan Başlayan için Tam Rehber
Por Rust In Peace e 1 colaborador(es)
Gwent 101. Oyun hakkında hiç bilgisi olmayanlara yönelik yazılmış fakat herkesin faydalabileceği rehber
6
   
Premiar
+ favoritos
Nos favoritos
- favoritos
Gwent'e başlangıç
Öncelikle merhaba. Gwent'e hoşgeldiniz. Gwent temelinde The Witcher 3: Wild Hunt oyununda şekillendirilmiş, aslında kitaplara kadar dayanan bir toplanabilir kart oyunudur. Temelde Witcher 3 içindeki oyun ile aynı olsa da çok daha kompleksleştirilmiş ve çok daha derinleştirilmiş bir versiyonudur.

Oyundaki temel amaç, tur sonunda sahadaki toplam puanınızın rakibinizin toplam puanına kıyasla daha yüksek olmasıdır. İki tarafında kartları bitene kadar ya da iki tarafında paslamasına kadar turlar sürer ve iki tarafta pasladığı zaman tur tamamlanır. Bu turlardan toplamda üç adet bulunmaktadır ve iki turu kazanan kişi maçı da kazanmış sayılır. Yani temelde amaç herhangi iki turun sonunda en yüksek puanı sahada tutmaktır.

Bahsettiğim gibi turlar iki tarafında paslaması ya da kartlarının bitmesi ile sonuçlanıyor. Rakibiniz pasladığında eğer sizin puanınız rakibinizden yüksekse paslayarak turu doğrudan kazanabilirsiniz. Tam tersi durumda rakibiniz eğer puan olarak sizden yüksek bir durumda paslamışsa, durumunuzu değerlendirip o turu kazanmak için kart harcayabilirsiniz ya da sizde paslayıp roundu rakibe verip kaynaklarınızı sonraki turlar için saklayabilirsiniz. Bu durum oyunun stratejik yönlerinden biridir ve duruma göre oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Misal rakibiniz sizden çok daha yüksek bir puana sahipse ve siz kolaylıkla o puanı yakalayamayacaksanız o turu kaybetmeniz ilerki roundlarda kazanabilme ihtimalinizi arttırmak için çok daha doğru bir hamle olabilir. Veyahut rakibiniz çok agresif bir açılış yapmışsa ve oyunun sonlarına doğru daha güçsüz kağıtları kalacağını öngörüyorsanız o turu rakibe bırakmanız oyunu kazanmanız için daha etkili olabilir. Kısacası agresif olarak her turu kazanmaya oynamak uzun vadede sizin maçı kaybetmenize sebebiyet verebilir.

Oyun başında elinizde 10 kart bulunmakta ve size 2 ya da 3 adet yeniden kart çekme hakkı verilmekte. Her tur başlangıcında ise yeniden 3 kart iki taraf tarafından çekilmekte, tekrardan 2 kart gönderme hakkı tanınmakta. Ancak elinizde toplam olarak 10 kart tutma hakkınız vardır, eğer misal olarak 9 kart elinizde varken paslamışsanız 1 kart çekersiniz ve kalan 2 kart hakkınız size yeniden kart çekme hakkı olarak verilir. Yani eliniz 10 karta tamamlanır fakat 4 tane kart yeniden çekme hakkı kazanırsınız.
İlk başta 2 ya da 3 kart çekme durumundan bahsetmiştim, eğer oyuna başladığınızda ilk hamleyi yapacak kişi siz iseniz 3 kart, rakip ise size 2 kart çekme hakkı verilmekte. İlk başlıyorsanız sahanızda ekstra bir kart bulunmuş olacak, onu sonraki aşamada daha detaylı anlatacağım.
Bir önceki turu kazanan kişi bir sonraki tura ilk başlayan kişi olur.

Oyunda kartların kullanımı konusunda herhangi bir kısıt bulunmamakta. Eğer gerekli şartları sağlanıyorsa her kart oyunun ilk hamlesi olarakta son hamlesi olarakta kullanılabilir. Burada da aslında kaynak kullanımı konusu ön plana çıkıyor, ileride daha detaylı anlatacağım yüksek puana sahip kartlar ve düşük puana sahip kartlar bulunmakta. Doğru bir biçimde harcamazsanız ya çok hızlı bir tempo ile rakibiniz sizi uzun vadede yenecektir ya da çok yavaş bir tempoda kalarak rakibe tur kaybedeceksinizdir. Kartlarınızı doğru bir biçimde ve doğru sayıda harcamak maçı kazanmak adına oldukça önem arz etmekte. Turu kazanmak uğruna rakibinize kıyasla çok daha fazla kart harcarsanız sizin hamle sayınız bittikten sonra rakibiniz üst üste kart kullanarak sizi kolaylıkla alt edebilir.

Burada ve sonraki başlıklarda terimler ingilizce kullanılabilir, o terimleri anlamak için Gwent Terimler sözlüğünü kullanabilirsiniz. Bu sözlük size oyun içinde de bu rehberdeki bilgileri anlamak konusunda da oldukça yararlı olacaktır.
2023 Yol Haritası ve Gwent'in Geleceği
Merhaba.

Gwent, 2022 Masters turnuvası ile birlikte 2023 ve ilerisi için planladıkları güncelleme haritasını yayınladı.

2023 yılında aynı 2022 yılında olmuş olduğu gibi 3 adet kart seti çıkış yapacak. Totalde 100 yeni kart gelecek.

2024 yılı itibariyle de Gwent'e verilmiş olan tüm destek kesilecek. Sunucular açık kalacak fakat oyuna herhangi bir güncelleme getirilmeyeceği bilgisi verildi.
Haliyle, rehber içeriği de büyük oranda güncel kalacağı için, yeni bir şeyler geldiğinde güncellemeye çalışacağım fakat eskisi kadar hızlı olmayabilir.

Oyunun da açıkçası kapatılmasının çok uzun süre olacağını düşünmüyorum, satın alım yapacaksanız buna göre yapmanızı tavsiye ederim.
GWENT Hakkında Yardım Alabileceğiniz Topluluklar
Bu metin yazsının altını iki kısıma ayıracağım. 1. Kısım Türk GWENT İçerik üreticileri 2. Kısım ise yabancı Gwent içerik üreticileri.







TÜRK GWENT İÇERİK ÜRETİCİLERİ

WITCHER YETİŞTİRME OKULU

Witcher Yetiştirme Okulu daha çok The Witcher teması üzerine kurulmuş bir topluluk ve Discord sunucusudur. GWENT'de Witcher'ın bir oyunu / parçası olduğu için Gwente'de bolca yer verilmiştir. Ayrıca GWENT Resmi Partneri bir sunucudur. GWENT kart oyunu hakkında konuşabileceğiniz, destelerinizi paylaşabileceğiniz, deste isteyebileceğiniz ve GWENT Hakkında daha fazlasını yapabileceğiniz bir sunucu. Adminleri ve yönetim ekibi de dahil olmak üzere üyelerinin çoğu GWENT Kart oyununda ustalaştıkları için size her konuda yardımcı olabilirler.

WITCHER YETİŞTİRME OKULU DISCORD LİNKİ [discord.gg]


TEAM DUELLO

Team Düello Ekibi Türkiye'nin Resmi Gwent Partnerliği bulunan bir ekibidir. Discord sunucuları yoğunlukla GWENT üzerinedir. Yardım - Taktikler, Meta raporları, deste öneri gibi bir çok yardım kanalları bulunuyor. Ayrıca Team Düello Discord sunucusu içerisinde GWENT'de ustalasmış fazlaca kişi vardır. Sorduğunuz soru cevapsız, istediğiniz yardım da karşılıksız kalmaz. Ayrıca GWENT turnuvası istiyorsanız Team Düello Discord sunucusunda düzenli olarak Turnuvalar düzenlenmektedir. (Turnuvalar Ödüllüdür)

TEAM DUELLO DISCORD LİNKİ[discord.gg]


YABANCI GWENT İÇERİK ÜRETİCİLERİ

TEAM LEVIATHAN

Team Leviathan ekibi her ay düzenli olarak meta takibi ve yeni meta raporları yayınlamaktadır. Ayrıca internet sayfalarında Nasıl Pro Rank olunur, Gwent'de kendinizi geliştirmek için taktikler adı altında bir çok başlık ve eğitici metin görebilirsiniz.

TEAM LEVİATHAN İNTERNET SAYFASI[teamleviathangaming.com]


TEAM ELDERBLOOD

Team Elderblood ekibi de yine Team Leviathan gibi meta raporları ve eğitici içerikler üreten bir sayfa. Fakat meta desteleri çoğunlukla Team Leviathan'dan biraz farklı olabiliyor. İncelemenizde fayda var.

TEAM ELDERBLOOD İNTERNET SAYFASI[www.teamelderblood.com]
Temel Mekanikler, Temel Etkileşimler, Meta Kavramları
Öncelikle temel kart türleri ile başlayalım. Sonrasında ise kartlarla alakalı bir kaç bilgi vereceğim. Lider yeteneklerinden de bahsettikten sonra metaya da değinip bir sonraki adıma geçeceğiz.

KART TÜRLERİ


Burada görmüş olduğunuz ikonlar kartların sol üstünde de bulunan ikonlardır. Soldan sağa Üniteler, Special, Artifact ve Stratagem olarak sıralanmaktadırlar. Her kart türünün birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır.

  • Üniteler
    Üniteler oyunun en temel kart birimleridir. Amaçları sahaya girip puan havuzunuzu doğrudan arttırmaktır. Sol üst kısımda puanları belirtilmiştir. Eğer ekstra bir yeteneğe sahip değilse buradaki kart gibi, misal olarak bu kağıt oynandığında sizin tarafınıza 12 puan eklenmektedir.

  • Special
    Special olarak adlandırılan kartlar doğrudan puan havuzuna katılmayan fakat genelde anında puanları etkileyen kartlardır. Resimdeki gibi sol üstte bir alev simgesi ile temsil edilir bu kağıtlar, kendi başlarına da genelde etkileri yoktur, daha çok diğer kağıtlarla etkileşerek puan havuzunu etkilerler. Buradaki kağıt mesela temel olarak sahadaki en büyük puana sahip üniteyi taraf gözetmeksizin yok etmektedir.
    Specialler konusunda çok temel bahsettim, burada bahsettiklerimin istisnaları bulunmakta, kartların açıklamalarını ve terimler sözlüğünü okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Artifact
    Artifact kartları da doğrudan puan havuzuna etki etmeyen fakat sahada doğrudan yer alıp puan havuzunu etkileyen kart türlerindendir. Sol üstlerinde altın bir kadeh olarak bulunurlar. Artifactler, ünite ve speciallere kıyasla daha az sayıdalardır ve genel olarak birbirinden farklı özelliklere sahiplerdir. Sahadan kaldırılmaları için ise özel kart türlerine ihtiyaç duyarlar. Kartların açıklamalarını ve yine terimler sözlüğünü okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Stratagem
    Bu kart türü ise oyuna ilk başlayan kişinin sahasında beliren kart türüdür. Şimdilik tek kullanımlıklardır ve elden oynanamazlar. Amaçları da genel olarak ilk başlayan kişinin dezavantajını yok edip onu avantaja çevirmek üzerinedir. Sol üstlerinde bayrak bulunur, ilk tur kullanılmamaları halinde sahadan yok olurlar. Bu kartları yok etmenin herhangi bir yolu yoktur. Şimdilik belli sayıda Stratagem bulunmaktadır.

LİDER YETENEKLERİ
Normal şartlarda oyunda herkesin her tur bir kağıt oynama hakkı bulunmaktadır. Lider yetenekleri ise bu kuraldan bağımsız şekilde oynanabilen yeteneklerdir. Sol taraftaki liderinize tıklayarak bu yeteneği aktifleştirebilirsiniz. Oyunda her factionun kendine ait şimdilik 6 şar lider yetenekleri bulunmakta, doğru biçimde okuyup, onları doğru bir biçimde kullanmak oyunu kazanmak adına önem teşkil eden bir diğer husustur. Kimi lider yetenekleri tek kullanımlıktır, kimileri her tur başında tekrardan aktifleşir, kimileri ise belli sayıda kullanılabilirler. Açıklamaları okunması bu açıdan önemlidir. Ayrıca lider yetenekleri de destenizin nasıl bir deste olacağını doğrudan etkileyen hususlardan biridir.

MAÇ EKRANI
Sahada size ait kısımda 2 adet sıra ve bir lider bulunmaktadır. Liderinizin altında mezarlığınız, liderin hemen solunda lider yeteneğinizin ne olduğu ve kaç kere kullanılabileceği bulunmakta. Mezarlığın yanında kullanabileceğiniz kartlar ve onun da sağında destenizde kalan kartlar bulunmakta.
Mezar ve desteye tıklayarak karışık olarak hangi kartların bulunduğunu kontrol edebilirsiniz. Liderinize tıklayarak lider yeteneğinizi aktifleştirebilirsiniz.
Rakibinizin tarafında da aynı durum söz konusu. Rakibinizin elindeki ve destesindeki kartları göremezsiniz fakat mezarlığını siz de görebilirsiniz. Yine aynı şekilde lider yeteneği ve kaç kez kullanılabileceği liderinin hemen yanında bulunmakta.
Sizin tarafınızda bulunan iki satırdan üst kısımdaki melee, alt kısımdaki ranged row olarak adlanır. Kartlarınızı istediğiniz rowa oynayabilirsiniz fakat bazı kağıtlar rowlarına göre yeteneklerini sergileyebilirler ya da oynandığı rowa göre özelliklerinde değişiklik olabilir. Bir rowda özelliğini gösteren kağıtları oynuyorsanız eğer hatalı rowa oynandığında hata vereceklerdir ekranda. Onaylamazsanız kart elinize geri döner.
Sahanın ortasında da sağ tarafta turu rakibe verebileceğiniz ve turu sonlandırabileceğiniz pas tuşunuz ve altında üstünde rakibiniz ve sizin toplam puanınız görüntülenmekte.Ekranın sol tarafındaki ekranda ise oyundaki kart geçmişi, günlük görevler gibi bilgileri alabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
Misal olarak burada ilk biz başladığımız için sahada stratagemimiz doğrudan hazır olarak beklemekte.

Günlük Giriş Ödülleri
Oyunda bir de günlük giriş yaparak doğrudan aldığınız ödüller bulunmaktadır.
  • Gün 1: 30 Scrap
  • Gün 2: 1 Standart Keg
  • Gün 3: 1 Reward Point
  • Gün 4: Rastgele bir kart
  • Gün 5: 25 Ore
  • Gün 6: 30 Scrap
  • Gün 7: Rastgele bir Premium kart

Giriş yapmadığınız gün bu sıralama sıfırlanmamakta. Her gün girerek bu ödülleri kazanabilirsiniz. Aksatırsanız kaldığınız yerden devam edecektir.

META
Aslında meta kavramı burası için erken olsa da çok göreceğiniz için hızlıca bahsetmek istedim. Oyun taktikler üzerine kurulu ve her deste belli taktikler ile maçı kazanmaya endekslidir. Meta, "most effective tactics available" yani o dönem için en çok işe yarayan taktiği anlatmak için kullanılan bir kavram. Oyunu büyük oranda doğru oynasanız da o dönem metanın sizin destenize uygun olmaması durumunda da maçları kaybetmeniz olasıdır. Özellikle rekabetçi oynamak için ciddi önemli olsa da standart oyun için de ciddi önem arz etmektedir. O sebepten ötürü belli oranda metayı takip etmenizi öneririm. Meta takibi için de sonraki bölümleri takip edebilirsiniz.

Oyun Modları, Ana Menü, Kaynaklar ve Mağaza

Oyun Modları
Gwent şu an için temel olarak dört adet oyun moduna sahiptir. İlk üçüne ana ekrandaki Play tuşuna basarak, son mod olan Arena moduna ise ana menüdeki Arena seçeneğine basarak erişebilirsiniz. Görselde yeşil olarak gösterilmiştir.
  • Play: Gwent'in normal oyun modu. Oluşturduğunuz deste ile bu modda standart kurallar ile oynayabilirsiniz. Ranked ya da Casual oyun modları seçeneği vardır. Play'in altındaki tiki seçerek casual modda oynayabilirsiniz. Eğer seçmezseniz rekabetçi oyun sizi kendi seviyenizle eşdeğer bir rakiple eşleştirir.
  • Seasonal: Her ay gelen özel kurallar ile oynanan oyun modu. Her ay oradaki mod değişir. Yine kurulu bir deste ile katılmanız gerekir.
  • Training: Yapay Zekaya karşı destelerinizi deneyebileceğiniz ve kendinizi oyuna adapte etmek adına oynayabileceğiniz oyun modu. Kurulu deste ile oynanır.
  • Arena: Ana menüden ulaşılabilen bu oyun moduna 150 ore ile girebilirsiniz. Oyun size oyunun kendi havuzunda bulunan başta rastgele 4 lider yeteneğinden birini verir, daha sonrasında dörderli şekilde tüm kart havuzundan rastgele ama benzer enderlik seviyesine sahip kart arasından bir tercih yaparak bir deste yapmanızı sağlar. Oluşturulan deste ile aynı şekilde deste oluşturmuş olan rakipler ile eşleştirir. 3 tane kayıp ya da 9 adet kazanma sonucunda arena tamamlanır. Aldığınız her galibiyet ise ödülünüzü arttırır. 150 ore ya da 2$ karşılığında tekrar tekrar arenaya girilebilir. Özellikle başlangıçta biraz oyunu anladıktan sonra tam pekiştirmek ve hızlıca kart havuzunu tamamlamak için oldukça ideal bir oyun modudur.

Kullanıcı Bilgileri
Sol üstte mavi ile seçili yer sizin bilgilerinizi gösterir.
Nickname, avatar, border ve title tamamiyle kozmetiktir. Onun yanındaki sizin prestij seviyeniz ve leveinizi gösterir. Onun yanındaki şu anki rankınızı göstermekte, onun da yanında Journey seviyesi vardır. Journey seviyesi şu an gerçekleşen bir etkinlik, ileride olmayacaktır.

Kaynaklar

  • Reward Point: Sol alttaki kırmızı seçili yerdeki en sağdaki haritayı açmaya yarayan kaynak. Ore, Scrap, Keg, Powder gibi kaynaklar buradan elde edilebilir, bazı ücretsiz kozmetik ürünleri de bu puanlar kullanılarak açılabilirler.
  • Ore: Oyun içi para birimi. Bu para birimi ile keg alabilir ya da arenaya katılabilirsiniz.
  • Scrap: Kart üretmek için gerekli olan kaynak. Oyun sonu, reward pointler ya da fazla olan kartları parçalayarak elde edilir. Başka kartları yapmak için de kullanılabilir.
  • Transmute Powder: Halihazırda elinizde bulunan kartları animasyonlu hale getirmek için kullanılan bir kaynak birimi.
  • Keg: Kart paketi. Bunlar açılarak kart havuzuna doğrudan kartlar eklenir.
  • Shop: Oyun içi ürünlerin alınabildiği dükkan.

Sol Alt Menü
  • Journey: Journey ilerlemenizi ve görevlerini gösterir. Yakında gidecektir.
  • Info: Günlük görevler, oyun içi bazı menülere erişim verir.
  • Friends: GOG üzerindeki arkadaş listenizi gösterir.
  • Leaderboard: Rank ile alakalıdır. Oyun içi sıralamanızı kontrol edebilirsiniz.
  • Reward Book: Reward Pointler ile açılabilecekleri açmanıza yarayan menü.

Sağ Alt Menü
  • Settings: Oyun içi ayarlar için kullanılır.
  • Exit: Oyundan çıkar.

Maç menüsü
Sarı ile seçili ekrandan destenizi ve maç içindeki kozmetiklerinizi değiştirebilirsiniz. Deste dışındaki tüm seçenekler kozmetik seçimlerdir.

Level ve Prestij Sistemi
Gwent, 60 levela ve 10 prestij seviyesine sahiptir. 60 levela ulaşmış olan kullanıcı doğrudan prestij atlar ve tekrardan level atlamaya başlar. Her prestij seviyesi de ekstra ödüller sağlar.
  • Prestij 1: İlk dört kartta rare çıkma şansı verir.
  • Prestij 2: Günlük görevi iki kere değiştirme hakkı verir.
  • Prestij 3: Maç sonu GG ile aldığınız kaynaklar 5'ten 7 ye çıkar.
  • Prestij 4: Günlük görevlerden reward point alma şansı verir.
  • Prestij 5: İlk 4 kağıttan en az biri animasyonlu olur.
  • Prestij 6: Ore ödülleri 15'ten 20 ye çıkar.
  • Prestij 7: Scrap ödülleri 15'ten 20 ye çıkar.
  • Prestij 8: Transmute Powder ödülleri 15'ten 20 ye çıkar.
  • Prestij 9: Tüm günlük görevler ekstra olarak 10 powder verir.
  • Prestij 10: Son kartı seçtiğiniz ekranda en az bir tane animasyonlu kart verir.

Günük 6 round kazanma size günlük 1 reward point verir (Şu an Journey dolayısıyla değişti, eski haline Journey bitince gelecek). Sonraki taçları tamamlamak için 12, 24 round diye ilerlemekte. Her gün bizim saatimize göre gece 3'te sıfırlanmakta.

Günlük Görevler
Bu ekranda görebileceğiniz gibi günlük görevler alabilmektesiniz ve 3 göreve kadar burada tutulabilir. Eğer 3 günün sonunda görevler tamamlanmazsa yeni görev alamazsınız.


Reward Book ve Kaynak Kazanımı
Gwent içerisinde kaynak kazanmanız aslında mümkünken asıl kaynağı kazanma yeriniz ise Reward Booktur. Çoğu oyuncu buradan kaynak kazanma işini farketmediği için oyundaki ilerlemesi diğer oyunculara göre ister istemez daha ağır olmaktadır.

Reward Book'ta bir modül açabilmek için Reward Pointlere ihtiyaç vardır. Bu kazanım şu an için farklı olsa da oyunun genelinde şu şekilde işlemektedir. Günlüktür, ve Türkiye saatine göre gece 03:00'da sıfırlanmaktadır bu sayaç;

1. Adım: 6 Round kazanma = 2 RP(Reward Point)
2. Adım: 12 Round kazanma = 2 RP
3. Adım: 24 Round kazanma = 1 RP
4. Adım: ~ Round kazanma = RP ödülü yok.

Aslında kısaca oyunda reward point kazanma ve oyunda ilerleme temelinde çok oynamaya değil, sürekliliğe bakmaktadır.
Aynı zamanda Level atlamanız, kimi görevler ve oyun içi başarım sistemi ile dolaylı olarak RPler ile ödüllendirilebilirsiniz.

Ek: Şu an için bu temel sistem yerine Journey etkinliği olduğu için Journey ile RP kazanma sistemi vardır. Her journey leveli size reward point kazandırır. Bu ilerlemeleri ve level atlama sonunda kazandıklarınızı Journey sekmesinden görebilirsiniz.

Ekranın sol altındaki kitap ikonuna tıklayarak ulaşabileceğiniz ekran şudur;
Burada ben kimilerini açtığım için ilerleme görünmektedir, fakat hepsi sıfır olarak gelmektedir normalde. Ekranda kırmızı ile işaretlenen yerde kaç RP'niz kaldığını da sürekli görebilirsiniz.
Her sezonun, genişleme paketinin kendi ekranları vardır, burada görmüş olduğumuz ana pakettir. Diğerlerine ekranın sağındaki ayraçlardan ulaşabilirsiniz. Her biri buradakiler ile aynı şekilde açılmaktadır.
Her türlü kaynak yine buradaki modüller yardımıyla alınabilir durumdadır.

Biz örnek olması amacıyla Prenses Adda'nın ödüllerini açacağız. Sağ üstten kaynak değişiminden ne kadar kazandığımı görebilirsiniz.
Her modül özellikle fiyatına göre gösterilen kaynakta o oranda ödül kazandırır. Yani 1 RP isteyen modül 1 kat, 2 RP isteyen genel olarak 2 kat RP verir o kaynak özelinde. Bir de ekstra hikaye modülleri bulunmaktadır. 5 RP isteyen bu modüller özellikle çok ciddi ore vermektedirler ilerledikçe.

Tüm modüller açılmış durumda kazanılan ödüllere sağ üstteki değişimden bakabilirsiniz.

Burada kazandığınız ödüller kaynak haricinde size oyun içinde yeni lider kıyafetleri falan da sağlayabilmektedir. Öncelik olarak faction ağaçlarından, sonrasında genişleme ağaçları, en son lider ağaçlarında ilerlemeniz tavsiye edilir.
Factionlar ve Temel Faction Mekanikleri
Gwent, toplamda 6 adet factiona ve her birinde 7 olmak üzere toplamda 42 adet lider yeteneğine sahiptir. Her bir faction kendi içinde mekaniklere ve oynanış dinamiklerine sahiptir.

  • Northern Realms

    Northern Realms, kuzey diyarları olarak Gwent içinde bulunan Gwent factionudur. Bu faction genel olarak order yeteneklerine, sahadaki üniteleri bufflayarak sahada tutmaya yöneliktir. Orderlar ile özellikle rakibin puanlarını kontrol atında tutar, bufflayarak ünitelerini sağ tutar. Özellikle kontrol varyasyonları çok daha olanaklıdır bu faction ile.

  • Scoia'tael

    Scoia'tael genellikle insan olmayanların oluşturduğu bir factiondur. Güçlerini kendi içindeki farklı ırklardan alır, bu harmony olarakta oyunda doğrudan vardır. Gerilla taktikleri, special sinerjileri gibi temel prensipler üzerine kuruludur.

  • Nilfgaard

    Nilfgaard İmparatorluğu'nu temsil eden bu faction genel olarak rakibi engelleme üzerine kurulu bir temel presibi bulunmaktadır. Kıdemli ve kıdemsiz askerler öncelikli üniteleridir. Rakibin ünitelerine statusler oluşturarak onları hızlıca sahadan kaldırabilir. Kart manipülasyonları, rakibin kartlarını oynama, rakibin ünitelerini çalma, rakibin lider yeteneğini engelleme gibi yeteneklere sahiptir.

  • Skellige

    Skellige kıtasındaki savaşçılardan ve kahramanlardan oluşan bu factionun temel prensipleri mezar sinerjileri ve hasar verme üzerinedir. Mezardaki ünitelerini tekrar oynayıp onlardan tekrar value alabilir veya rakibe ya da kendi ünitelerine hasar verip bunlardan ekstra puan çıkartabilir. Kendi ve rakip ünitelerine hasar verme, anında hasarlı ünite oluşturabilme, elden doğrudan kartları mezara yollama, mezardan kart kaldırma gibi yeteneklere sahiptir.

  • Monsters

    Witcher evrenindeki envai çeşit tüm yaratıkları barındıran bu faction temel olarak sahadaki tekil en yüksek puana sahip üniteyi oluşturma üzerinedir. Bunu tek kağıtlar ile yapabilir ya da diğer üniteleri yiyerek onların puanını da kendisine alıp en büyük tekil üniteyi sahada tutmaya çalışır. Bu factionun da mezar sinerjileri vardır. Sahadaki ünitelerini bufflama, eldeki bir üniteyi yüksek puanla bufflama, deathwish yeteneklerini aktifleştirerek avantaj sağlama, rakibi kanatma ve sahada yayılma gibi yeteneklere sahiptir temelde.

  • Syndicate

    Oyuna son olarak eklenen bu factionun da amacı kasasında para tutup gerektiği anda combolar ya da kartlarını tam değerliği ile kullanarak rakibe karşı avantaj sağlayıp puan kazanmaktır. Diğer factionlara oranla oynaması bir tık daha zor diyebilirim. Genel olarak para üzerine bir çok yeteneğe sahiptir syndicate.

Her factionun kendi erişebildiği ve ortak olan kart havuzu bulunmaktadır. Faction kart havuzları da genel olarak bahsetmiş olduğum prensipler üzerine kartlar barındırırken ortak kart havuzu daha her işe hitap edebilecek kartlara sahiptir.
Lider Yetenekleri
FACTIONLAR, PROVİZYON LİMİTLERİ VE LİDER YETENEKLERİ
NOT: Buradaki yetenekler ve provizyon limitleri dönem dönem değişebilmektedir. O yüzden buradaki açıklamaları son olarak almayınız.
Altta görsel bulacaksınız, eski bir görsel olsa da büyük oranda güzel hazırlanmış olduğu için onu kullanacağım, ekstraları da ben kendim belirteceğim. İkonlar abilityleri, altlarındaki sayılar ise provizyon limitlerini göstermektedir. Net bilgi almak için gwent terimler sözlüğüne bakmanız tavsiye edilir.

Edit: Üstü çizili olan abilityler şimdilik oyundan kaldırılmış/emekli edilmiş olan yeteneklerdir. İleride geri gelme ihtimalleri olduğu için hala rehberde duracaklardır.

Northern Realms
  • Stockpile: 3 charge'ı vardır. Bir sıradaki Northern Realms ünitelerinin cooldown sürelerini 1 azaltır ve 2 puanlık ünite çıkartır.
  • Mobilization: Sahadaki bir dost bronz askerin kopyasını üretir ve üretilen ve hedeflenen üniteye +3 puan verir.
  • Royal Inspiration: Bir üniteye +5 puan verir. Eğer bir dost ünitenin Grace yeteneğini aktifleştirmişse, yeteneğin artı puanı bir düşürülerek tekrar aktifleşir.
  • Inspired Zeal: Bir ünitenize +2 puan verir ve eğer o ünite order yeteneğine sahipse zeal olur.
  • Pincer Maneuver: 2 Charge'ı vardır. Destenizden istediğiniz bir Northern Realms kartı çekip elinizdeki bir kağıdı desteye karıştırırsınız. En ön sıraya 2 puanlık ünite çıkartır.
  • Vicious Slash: Bir düşman ünitesine 8 vurur. Eğer rakip ünite 8 den az bir puana sahipse artan hasarı sağ ve solundaki ünitelere bleed olarak verir.
  • Uprising: 3 Charge'ı vardır. Ünitelere +1 puan verir. Chargeları bittiğinde Lyrian Scytheman kartını oynatır.
  • Shieldwall: 3 Charge'ı vardır. Bir dost üniteye +2 puan ve Shield verir.

Scoia'tael
  • Precision Strike: 1 hasar verir, 3 charge'ı vardır. Chargelar bittiğinde Brokolin Sentinel oynatır.
  • Call of Harmony: Sahaya 6 puanlık Harmony'e sahip Dana Meadbh çıkartır. (Relict Sınıfı)
  • Deadeye Ambush: 3 charge'ı vardır, her charge ile sahaya bir elven deadeye summon eder.
  • Invigorate: 3 charge'ı vardır. Elinizde seçtiğiniz 4 üniteyi 1 puan arttırır.
  • Mystic Echo: Mezarınızdan bir Scoia'tael speciali oynamanıza olanak sağlar.
  • Guerilla Tactics: 3 charge ı vardır, bir ünitenin rowunu değiştirmeye olanak sağlar. Eğer düşman ünite ise 1 vurur, dost ünite ise 3 boostlar.
  • Mahakam Forge: Oyun başında tüm dwarf ünitelere 1 armor verir, tempering kartını oynamaya olanak sağlar.
  • Nature's Gift: Symbiosis'i vardır, 3 charge'ı vardır. Bir dost üniteye 2 vitality verir.

Skellige
  • Ursine Ritual: 5 charge'ı vardır. Kendi ünitelerinize 1 vurur. Chargeları bittiğinde sahada rastgele bir rowunuza Bear Abomination çıkartır.
  • Onslaught: 2 Charge'ı vardır. Bir düşman üniteye 3 vurur. Aynı zamanda düşman ünitelerinden biri ne zaman hasar alırsa elinizdeki Pirate ya da Ship ünitelerine 1 armor verir.
  • Patricidal Fury: 3 Charge'ı vardır. Rakip tarafa 1 hasar vurulmuş 2 puanlık beast çıkartır. Son Charge ile Arnjolf çıkar ve aynı etkiyi tekrar yapar. Bloodthirst sinerjisine olanak sağlar.
  • Reckless Fury: 2 Charge'ı vardır. Rakip ünitelerine armor gözetmeksizin 4 vurur.
  • Sacrifical Vanguard: Her tur başında tekrar aktifleşir. Elden bir kağıdı discard etmenizi sağlar ve kart çektirir. Ne zaman bir kart discard ederseniz rastgele bir rakip ünitesine 1 vurur.
  • Second Wind: Mezardan 9 provizyona kadar olan bir Skellige ünitesi oynamanıza izin verir.
  • Blaze of Glory: Destenizden bir kart seçip doğrudan mezara yollamanıza olanak sağlar, o kartın puanı kadar bir rakip üniteye hasar verirsiniz.
  • Battle Trance: Mardrome üretir ve oynatır. Her alchemy kartı oynandığında da rastgele hasar görmüş bir üniteyi 1 puan iyileştirir.
  • Rage of the Sea: 2 Charge'ı vardır. Rakip rowlarından birine 2 tur Rain atar ve sizin tarafınıza, rain oynadığınız rowun karşısına 2 puanlık ünite üretir.

Nilfgaard
  • Tactical Decision: Morvran Voorhis kartını üretip sahaya sürer. Sahaya girmesiyle 3 karta kadar destenizden kart çeker, çektiğiniz kart kadar seçtiğiniz kartı destenize geri koyar.
  • Double Cross: Rakibin elindeki rastgele 3 kağıdı gösterir. Birini seçip onun kopyasını oynamanıza olanak sağlar.
  • Enslave: Destenizdeki her 4 taktik kağıdı için +1 puan alır. Aldığı puan kadar büyüklükte bir üniteyi rakip sahasından kendi sahanıza çalmanıza olanak sağlar. Melee Rowdaysa sizin melee rowunuza ünite geçer.
  • Strategic Withdrawal: Sahadaki bir Nilfgaard ünitesini elinize geri alır, 2 puan ekler ve elinizden bir kağıt oynamıza olanak sağlar.
  • Imperial Formation: 4 Charge'ı vardır. Seçilen iki üniteyi 1 puan arttırıp iki ünitenin yerlerini değiştirmekte. Eğer üniteler asker ise, 1 armor vermekte.
  • Lockdown: Rakibin lider yeteneğini bir tur geçersiz kılar. Eğer rakibin o an aktif bir lider yeteneği yok ise ön sıraya 2 tane Operative çıkart.
  • Imposter: Rakibin bir ünitesini kitler, bir kopyasını, o sıradaki ünite sayısı kadar puanla sizin tarafınızda summon eder. Melee rowdaysa melee rowa spawnlar. Eğer rakip ünitelerin 4 adetinde herhangi bir statü varsa, aristocrat oynadığınızda o üniteyi 1 boostlar.
  • Imprisonment: 2 Charge'ı vardır. Bir rakip üniteyi locklar ve 3 vurur.
  • Toussaintois Hospitality: Buhurt kartını spawn eder. Eğer sizin turunuzda bir rakip ünite boost alırsa rastgele bir dost ünite 1 puan boost alır.

Monsters
  • Carapace: 3 charge'ı vardır. Dost bir üniteye +3 puan ve veil verir.
  • Force of Nature: 9 puanlık Woodland Spirit üretir ve oynamanıza olanak sağlar.
  • Arachas Swarm: 5 charge'ı vardır, 1 puanlık arachas drone sahaya summonlar. Her organik kart oynandığında da bir adet arachas drone sahaya çıkartır.
  • Blood Scent: 3 charge'ı vardır. Rakip üniteye 3 tur bleed verir. Chargeları bittiğinde sahaya 2 puanlık bir vampir summonlar.
  • Death's Shadow: Bir üniteyi yok eder ve tekrardan oynamanıza imkan sağlar.
  • Fruits of Ysgith: Eğer sahada yoksa sahaya bir Gernichora's Fruit summonlar.
  • Overwhelming Hunger: 3 charge'ı vardır, bir üniteyi yok eder, onun puanını sahaya summonladığı vampire aktarır.
  • White Frost: 2 Charge'ı vardır. Bir rakip ünitenin rowunu değiştirir ve değiştirdiği rowa 2 turluk frost oynar.

Syndicate
  • Blood Money: Rakip üniteye 8 vurur. Eğer o ünite 8 puandan az puana sahipse artan hasar coin olarak kasaya eklenir.
  • Congregate: 3 charge'ı vardır. Firesworn Zealot spawn eder ve 1 coin verir.
  • Jackpot: 9 coin kazanır, kasada olan para kadar da seçilen bir ünite boostlanır. Bir ünite size coin veriyorsa ve kasanız doluysa, artan coin miktarı kadar o üniteyi boostlar.
  • Lined Pockets: 5 chargeı vardır. 1 coin kazanılır. Eğer crime kartı oynanırsa ekstra 1 coin kasaya eklenir.
  • Off The Books: 4 Charge'ı vardır. 2 coin kazanılır ve tüm tribute kartlarının fiyatı 1 coin düşürülür.
  • Wild Card: Desteden bir Syndicate special kartı oynatır. Eğer kartın provizyonu 10'un altındaysa kasaya ekstra 2 coin eklenir.
  • Hidden Cache: Her tur başı yenilenir, kasaya 3 coin eklenir. Hoard fiyatları da 2 coin düşer.
  • Pirate's Cove: 2 Charge'ı vardır. Sea Jackal kartını bir rowa çıkartır.
Faction Yetenekleri, Sinerjileri
Factionları tanıtırken kısa bir giriş yapmıştık fakat burada biraz daha derinlemesine bunları ele alacağız. Faction sinerjileri genel olarak lider yetenekleri ile desteklenen, kimi zaman da kendi başlarına da bulunan, ilerde yeni kartlar ile desteklenebilir ya da terkedilmiş olan sinerjilerdir. Böyle resmi bir tanımlama yok ama ben liderler tarafından desteklenenleri ana sinerjiler, desteklenmeyen ya da desteklense bile az karta sahip olanları yan sinerjiler olarak belirteceğim. Terimler konusunda sıkıntı çekerseniz terimler sözlüğünü kontrol edebilirsiniz.

Her factionun sinerjik olduğu bir special türü de bulunmaktadır. Bunları her factionun içinde belirteceğim. Bu sinerjiler genel olarak factiondaki diğer kartlar ile doğrudan ya da dolaylı şekilde sinerjik olabilirler. Bu kartları destenizden oynamanıza yarayan her factionun 2 puanlık 8 provizyonluk kartları bulunmaktadır.
Aynı zamanda special kartlardan bağımsız olarak bazı kartlar bir kaç sinerjiye aynı anda hizmet edebilirler. O kağıtlar genellikle oldukça sık destelerde yer bulurlar kendilerine.

Northern Realms
Kısaltma : NR (Special: Warfare)
Bahsettiğimiz gibi Northern Realms aslında ünitelerini bufflama ve olduğu sürece sahada tutma eğilimindedir. Çünkü genel olarak üniteleri sahaya inmelerinden hemen sonra özelliklerini tam olarak kullanabilirler.

Order üniteler bu işleri genel olarak karşılamaktadırlar. Order üniteler sahaya indiklerinde doğrudan etkisi olmayan fakat bir tur sonra etkisini aktifleştirebilen özelliklerdendir. Bu aslında Northern Realms'e has olmasa da en çok Northern Realms kağıtlarında bulunmaktadır. Aynı zamanda bu order yeteneklerini diğer factionlara kıyasla biriktirip daha işlevsel hale getirebilmesi de hem sahayı kendi lehine kontrol etmesini sağlar hem de kimi kartları için gereken şartları sağlayarak kendi sinerjilerini daha efektif bir şekilde kullanabilir. Aynı zamanda NR, bu order yeteneklerini Zeal yeteneği ile aynı tur kullanabilme esnekliğine sahiptir. Bu sayede daha hızlı tepki vererek rakibin puan elde etmesini engeller. Bu açılardan aslında Kontrole yatkınlığı oldukça açıktır.
Haliyle bu ünitelerin mümkün olduğunca sahada kalması NR'ın maç kazanabilmesi adına oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için NR'ın elinde ünitelerine Shield verme, ünite bufflama gibi yollarla koruyabilir ya da bunları doğrudan kendi sinerjisi içinde barındırabilmektedir.
Formation adında aslında bu tüm sinerjilerini toplayan bir mekaniği daha vardır, terimler sözlüğünde bulabilirsiniz.

Monsters
Kısaltma : MO (Special: Organic)
Monsters'ın iki temel mekaniği vardır. Biri sahadaki en büyük üniteyi tutmak ve diğeri de sahada çok ünite tutmak.
Sahada büyük ünite tutarak Dominance yeteneklerini kullanabilir hale gelir. Bunu sağlamak için temelde işlevsiz ya da kötü işlevi olan yüksek puana sahip üniteleri bulunur. Bunun yanında diğer üniteleri yiyerek puanını arttıran consume üniteleri de bulunmaktadır. Consume edilen üniteler eğer deathwish yeteneğine de sahipse yedikleri ünitenin puanının haricinde ekstra bir şeyler de kazanırlar.
Bleed efektleri ile karşı tarafın hem ünitelerini yok etme hem de büyük ünitelerin puanlarını düşürerek dolaylı yoldan en büyük üniteyi sahada tutabilirler.
Sahada yayılma sinerjileri de genel olarak thrive ve token mantığına bağlıdır. Thrive üniteler, kendinden büyük ünite geldikçe puanını arttırdığı için kar topu etkisiyle bir anda sahada çok ciddi puan değişiklikleri yaratabilirler.
Çok popüler olmayan sahada token yayılması ise sahayı küçük ünitelerle doldurarak ünite fazlası avantajıyla büyük puan değişimi turları yapabilirler, özellikle 1 puana sahip üniteler Monsters için bu sinerjide oldukça öneme sahiptirler. Başta bahsettiğim gibi bunlar oldukça esnektir aslında, mesela bleed ederek rakip ünitesini 1 puana düşürüp burada kullanılabilir hale de getirebilirsiniz, o sizin yorumlamanızdır. Bu sinerji de şimdilik organik sinerjisiyle baya göbekten bağlıdır.

Nilfgaard
Kısaltma : NG (Special: Tactic)
Nilfgaard özellikle rakibi rahatsız etme üzerine ve manipülasyonlar üzerine kuruludur. Nilfgaard kendi bir oyun sistemi olmasından daha çok rakibin oyununu bozarak bir kazanç elde etme üzerine kurulu bir yapıya sahiptir. Özellikle Seize, Lock gibi yetenekler bunlar üzerine kuruludur.
Aynı zamanda Nilfgaard son zamanlarda rakibin ünitelerine belli zararlı statüler vererek onları sahadan yok etmeye de başlamıştır. Özellikle Poison sinerjisi Nilfgaard için oldukça kuvvetlidir.
Rakibi rahatsız etme üzerine olan bir diğer durum da Assimilate sinerjisi denilebilir. Bu sinerji rakibin ünitelerini çalma, rakibin factionuna özel kartları kullanabilme, destede olmayan kartları kullanabilme gibi biraz daha şansa dayalı bir oynanış sunmakta.
Tam desteklenmiyor olan manipülasyon yetenekleri de aslında oldukça fazla. Kart manipülasyonları, saha manipülasyonları, rakip kartlarını görme gibi yeteneklere sahiptir. Kart manipülasyonları ile destenizden genel olarak istenen kartı çekmeye yönelik yetenekleri vardır, saha manipülasyonu ile rakip tarafına spylar koyarak rakibin istediği rowu kullanması engellenebilir ya da rakibin sinerjileri yok edilebilir (Anna Strenger yanına spy koyulup engellenebilir mesela). Rakip kartlarını görme de aslında oyundan çıkarılmış fakat çok az kartta hala bulunan bir yetenektir. Çok işlevsel olduğu söylenemez.
Bunlardan genel olarak ayrı sayılabilecek bir de soldier sinerjisi bulunmaktadır. Biraz kart manipülasyonu bulunmaktadır sadece bu mekanikte, daha çok askerlerin sinerjilerinden verim alma üzerinedir.

Scoia'tael
Kısaltma : ST (Special: Nature)
Scoia'tael, kendi içinde bulunan farklı ırkların sinerjisini ve gerilla taktiklerini kullanmaktadır genel olarak.
Harmony sinerjisi doğrudan bunun üzerinedir. Her farklı ırk harmony destekler. Bu mekaniğe sahip kağıtlar farklı ırklardan ekstra puan alarak thrive benzeri bir kar topu etkisi yaratırlar.
Gerilla taktikleri ise rakibin ünitelerini zayıflatmak üzerinedir. Rakip ünitelerini öldürmektense zayıflatıp daha işlevsiz hale getirirler. Özellikle trapler bunu sağlarlar. Ya da rowlarını değiştirerek işlevlerini yapmaları engellenebilir.
Irkların da aslında kendi içinde sinerjileri bulunmakta. Tam desteği olan 3 ırka bakarsak;
Elfler, sahada azar azar bulunup bir anda yüksek puan değişimlerine açıktır.
Dwarflar şu an için sahaya tutunma yetenekleri ile ön plandadır. Ufaktan da Resilience sinerjisi bulunmakta.
Dryad'lar ise genel olarak harmony sinerjisine destek verirler.


Faction Yetenekleri, Sinerjileri Bölüm 2
Skellige
Kısaltma : SK (Special: Alchemy ve Raid)
Skellige genel olarak hasar ve mezar sinerjileri barındırmakta. Bunlar kendi içinde biraz çeşitlenmektedir.
Hasar olarak hem kendi ünitelerine hem de rakip ünitelerine hasar verebilir. Kendi ünitelerine hasar verip özellikle berserk yetenekleri ile ciddi puan kazanabilir. Aynı şekilde rakip ünitelerine hasar verip onları bloodthirst yetenekleri için aktifleştirip kartlarından daha çok verim alabilir. Ya da greatsword gibi sinerjilerle ciddi puan kazanabilir.
Mezar sinerjisi de Skellige üniteleri mezardan ünitelerini tekrar oynayarak onlardan tekrar verim almaya açıktır. Hemen hemen her ünitesini kaldırabileceği kartları bulunmaktadır.
Zayıf ya da yardımcı sayılabilecek mekaniği ise Discarddır, bu yetenek liderle desteklense de çok az kağıt barındırdığı için pek direkt tercih edilmez, diğerlerine destek olarak kullanılır.


Syndicate
Kısaltma : SY (Special: Crime)
SY kartları genel olarak coin sistemine bağlıdırlar. 6 adet çete bunları genel olarak temsil eder ve genel olarak sinerjileri karmakarışık durumdadır. Insanity kartları eğer 4 coin isteyen bir yetenekse ve sizde 3 coin varsa 3'ü kullanıp kalan 1 i kendine hasar olarak alarak aktifleştirilebilirler. Fee yetenekleri order mantığıyla çalışır fakat coin olduğu sürece aktiftir, orderın aksine anında çalışabilir haldedir. Hoard yetenekleri cüzdanınızda o kadar para olduğu sürece aktifleşen özelliklerdendir. Tribute yetenekleri ise sahaya geldiğinde eğer orada belirtildiği kadar para harcarsanız aktifleşecek özelliğidir. Bounty ise üniteye statü olarak verilerek, öldürüldüğünde ünitenin base powerı kadar coin kazandıran bir sistemdir, genelde agresif sinerjileri bunu tercih etmektedir.
Oyun içi Satın Alma, Kart Üretimi ve Premium Kartlar
Oyun Pay to Progress sistemi ile çalışmakta. Yani para veren bir oyuncu sadece kozmetik seçeneklere ve kart havuzunu genişletmek konusunu daha hızlı bir biçimde gerçekleştirebilir. Oyunu oynayarak kazandığınız kaynaklar ile para veren bir oyuncuya karşı rekabetçi kalabilirsiniz, para veren oyuncunun maç içerisinde doğrudan herhangi bir avantajı bulunmamakta.

Oyun içi fiyatlandırma sistemi dolar ile, çoğu kozmetik şey de dolar ile satılmakta, bizim için pek ucuz olmadığını söylemem şart.

Ben kişisel olarak ilk başlarda sadece starter set almıştım, onun dışında herhangi bir para ödemesi yapmadan oynamaktayım.

Genişleme Paketleri ve Ekstra Kartlar
Oyunun kart havuzu bir kaç sete şu an için sahip.
  • Basic Set: Standart olarak herkese verilen kartlar.
  • Classic Set: Standart keglerden çıkan kartlar bu sete aittir. Kurt logosu vardır açıklamalarında.
  • Thronebreaker: Steam'den eğer Thronebreaker oyununu alırsanız bu sete ait kartlar doğrudan eklenir, orada bulduğunuz premium versiyonları da aynı şekilde doğrudan oyununuza eklenir. Thronebreaker yoksa scrap harcayarak elde etmeniz mümkündür. Thronebreaker logosu vardır açıklamalarında.
  • Crimson Curse: Crimson Curse paketlerinden çıkan kartlar bu sete aittir. Logo olarak vampir kullanırlar
  • Iron Judgment: Iron Judgment paketlerinden çıkan kartlar bu sete aittir. Logo olarak kılıç kalkan vardır.
  • Mechants of Ofir: Mercants of Ofir paketlerinden çıkan kartlar bu sete aittir. Logo olarak kobra vardır.
  • Master Mirror: Master Mirror paketlerinden çıkan kartlar bu sete aittir. Logo olarak ağaç vardır.
  • Way of the Witcher: Way of the Witcher paketlerinden çıkan kartlar bu sete aittir. Logo olarak ağaç içinde çift kılıçla ifade edilir.
Değişiklik: Klasik Keglerden çıkan kartlar artık sadece klasik sete ait kartları değil, oyundaki tüm kart havuzundaki kartlardan verilmekte.


Kart Üretimi
Oyunda Gold ve Bronz kartlar olduğundna bahsetmiştim. Bu kartlar da enderlik seviyesi olarak ikiye ayrılıyor. Aslında bizim oyun içinde enderlik seviyesi olarak ayırırsak 4 adet ender kartımız var.

Gold Enderlikleri
  • Legendary: En pahalı kart enderliğidir. 800 Scrap karşılığında üretilebilirler. Sol üstlerinde turuncu bir gem ile gösterilirler.
  • Epic: Gold için daha ucuz enderliktir. 400 Scrap karşılığında üretilirler. Sol üstte pembe gem ile gösterilirler
Bronz Enderlikleri
  • Rare: Sol üstte mavi gem ile ifade edilirler. Common'a göre daha pahalıdırlar.
  • Common: Sol üstte beyaz gem ile ifade edilirler. Oyundaki en ucuz kart birimidir.

Buradaki kartların kırılmaları genel olarak üretimlerinin yarısı kadar scrap verirler. Benim kişisel tavsiyem özellikle Gwent'te her kağıdın her an desteye girebilme potansiyeli olduğu için kartları eğer fazla değillerse kırmamanız. Eğer bir kağıt çok lazımsa metada pek belirmeyen kartları kırmanız işinize yarayabilir.

Premium kartlar
Gwent'in aslında kozmetik taraflarından bir diğeri. Her kartın kendine has animasyonları bulunmaktadır ve paketlerden böyle çıkmadıkları sürece Transmute Powder kullanılarak üretilebilirler. Animasyonsuz versiyonlarına göre oynanış açısından herhangi bir farkları bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu kartların kırılması durumunda Transmute Powder elde edilebilir.

Oyun temel olarak mümkün olduğunca her karta erişmenizi istiyor. Premium kartlar ve kozmetik için sizden doğrudan olmasa da dolaylı olarak para talep ediyor. Eğer isterseniz her daim para harcamak oyun içinde mümkün. Bu kartları elde etmek için para verebilirsiniz, sadece süreci hızlandırır. Ancak özellikle kur dolayısıyla çok pahalı olduklarını tekrar söylememde fayda var.
Deste oluşturma ve İleri Seviye Deste yapımı
Gwent iki tür kart nadirliğine sahiptir. Gold ve Bronze kartlar olmak üzere. Gold kartlar destelere tek kopya koyulabilen, bronze kartlar ise destenize iki kopya koyabildiğiniz kartları gösterir.

Aynı zamanda Gwent'in deste oluşturma sırasında bir diğer mekaniği ise Provision Cap sistemidir. Bu sistem lider yetenekleri ile belirlenir, 150 + lider yeteneğinin puanı kadar puan sizin provizyon puanınızdır. Altında kalabilirsiniz fakat üstüne çıkamazsınız. Bu sistem ile Gwent desteleri dengelenmiştir. Yüksek provizyon puanına sahip kartlar yüksek puan potansiyeline sahip kartlardır ve diğerlerine oranla daha güçlü kartlardır. Destenizi sadece bu tür kartlardan oluşturmanız engellenip ya çok büyük kartlar ve küçük kartlar kombinasyonu ya da daha dengeli bir provizyon sistemi ile maça çıkmanıza olanak sağlanmıştır.

Örnek olarak bir kartın sağ altında görmüş olduğunuz 13 puan bu kartın provizyon değeridir. Destenize eklediğinizde bu kart sizin destenize 13 provizyon ekler. Bu Gwent'teki desteye eklenebilen her kağıt için geçerlidir. Şu an için kartlar 4 ile 15 provizyon puanı arasında dağılmışlardır. Deste oluştururken sinerjiler kadar bu puanlara da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Gwent Deck Library ve Meta
Gwent'in kendi sitesi, oyuncuların oluşturmuş olduğu desteleri paylaşabileceği bir adrese sahiptir.
Gwent Desteleri[www.playgwent.com] adresine girerek oradan deste alabilirsiniz.
Oyuna giriş yaptığınız GOG hesabıyla buraya giriş yaparsanız ve import to my decks derseniz destede eksik kart varsa işlemek için uyaracaktır, onayladığınızda deste oyuna tekrar girdiğinizde koleksiyonunuzda yer alır. Tavsiyem oyunda değilken buradan deste eklemeniz.
He tek tek bakarak elle kendiniz de desteyi alabilirsiniz.

Gwent'in kendi sitesi desteleri paylaşıyor olsa da şimdilik meta takibi konusunda çok iyi değil. Eğer meta takip etmek istiyorsanız şu sitelere düzenli olarak bakabilirsiniz.

https://teamleviathangaming.com/meta/
https://teamaretuza.com/meta-snapshot/
https://www.teamelderblood.com/meta-snapshot/
https://www.teamnova.site/en/meta-snapshot-en/

Bu iki takım genelde aylık olarak meta destelerini paylaşmaktadırlar.
Son olarak belirtmem gereken bir durum da oyuna aylık olarak geliştirici ekibin değişiklikler uygulaması. Belli başlı kartlar, yetenekler kısmen ya da tamamiyle değiştirilebiliyor. Her sezon sonunda ufak tefek bir şeyler gelmesi çok normal. Çok sivrilen kartlar nerfleniyor, pek oynanmayan kartlar ise buff alıyorlar sonraki sezon için. Aylık olarak takip etmekte o sebepten ötürü fayda var. Ancak kart değişiklikleri herhangi bir geri dönüşüm programına ait değil, değişen kartlardan full value alamıyorsunuz.
Hızlıca oyuna adapte olmak, Neler yapılmalı?
Ücretsiz olarak verilen kartlar genel olarak fena olmasa da ne yazık ki yeterli değiller. Daha doğrusu genel amaçları basit destelerin factionlara ait ana mekanikleri tanıtmak. Meta da kesinlikle böyle destelerin de yeri olmayacağı düşünülürse hızlıca oyuna adapte olmanız gerekmekte.

Oyuna doğrudan para vermediğinizi düşünerek buradaki tavsiyeler söz konusu. Paranız ile kaynak alıyorsanız zaten bu aşamalara doğrudan ihtiyacınız yok.

Tabii ki de ilk olarak ore buldukça arena oynamanızı ben tavsiye ederim. Doğrudan keg alıp oyunda ilerlemeye çalışmak gerçekten eziyet. Üstteki bölümlerde arena için bir bölüm var. En kötü ihtimalle yani 0-3 durumunda bile nerdeyse zaten 150 ore'un karşılığı bir şeyler alıyorsunuz. 1 Keg alacağınız garanti, üstüne 30 ore, keg, powder gibi kaynaklar verilmekte. Yani arenaya girmenin Gwent'te oldukça ödüllendirici olduğunu söylemekte fayda var. Aynı zamanda zaten arena oyunları sizin kartların özelliklerini, nasıl kullanılabileceklerini de göstermekte. Bu açıdan da arena sizin için oldukça faydalı olacaktır özellikle başlangıç için.


Arena modu kalkmış olduğu için aynı şeyler teorik olarak yeni draft modunda geçerli, şu an için betada olduğundan ötürü bir kazanç sağlamak mümkün değil.

Belli bir kart havuzuna ve bilgi birikimine ulaştıktan sonra ufak ufak deste yapımlarına geçmeniz olası. Yine kaynak yönetimi durumları olacak. Mesela bir deste için gereken scrape sahip olmayacaksınız fakat daha önce edinmiş olduğunuz gold kartı kırıp onu yapma şansınız var. Çoğu durum için bunu yapmamanızı öneririm. Gwent yapısından ötürü neredeyse her kartın önemli olduğu bir oyun. Mesela şunu diyebilirsiniz, "bende Prince Anseis zaten var, Seltkirk neden tutayım ki", çünkü temelde aynı kartlar, Anseis hatta Seltkirk'in büyük oranda daha esnek hali bile denebilir. Fakat provizyon sistemi işte tam bu noktada devreye giriyor. Anseis 10 provizyon, Seltkirk 9. Seltkirk yerine Anseis almanız başka bir kağıttan feragat etmeniz anlamına geliyor ki oldukça önemli olabilecek bir sıkıntı.
Bahsetmiş olduğum gibi oyun sürekli revizyon da geçirmekte, bugün işlevsiz görünen bazı kağıtlar bir ay sonra çok ciddi bir şekilde metada yer bulabilir. Mesela Cerys nerdeyse Homecoming çıktığından beri herhangi bir Skellige destesinde yer bulamıyorken şu an aşırı popüler.
Eğer çok işlevsel bir deste yapacaksanız ve bir iki eksiğiniz varsa o durumda gerçekten o dönem için kötü olan kağıtları kırıp onlardan elde edeceğiniz kaynakla kağıt yapmanız işe yarayabilir. Ama herhangi bir desteyi yapmak için tüm kaynaklarınızı kesinlikle kurutmayın, bugün çok iyi olabilir ama yarın bir anda meta dışı kalması olası. Tüm emekleriniz bir anda çöpe gidebilir.

Bazı oyuncularda özellikle bir factionun ya da bazı factionları asla oynamayacağı için ona ait tüm kağıtları kırma gibi eğilimler olabiliyor. Bu aşırı hatalı bir yaklaşım. O dönem için hiç umut vadetmiyor olabilir bir faction ama yarın bir anda metanın tam tepesine oturabilir. Sizin favori factionunuz bir anda meta dışı kalabilir bile. Yapmamanızı şiddetle tavsiye ederim çünkü çok basit bir matematik var, bir enderlikte bir kağıdı elde etmek için aynı enderlikte 4 tane kağıt kırmanız lazım.

Keglerdeki seçimlerde de genellikle destelerde genel olarak kullanılan kağıtları tercih etmeniz sizin açınızdan daha faydalı olacaktır. Eğer animasyonlu değilse aynı çıkan kartı tercih etmemeniz de sizin faydanıza.

Kısaca özetlersek hızlıca ilerlemek için arena tavsiye, mümkün olduğunca kartları parçalamayıp tutmak oyunda hızlıca tüm kartları elde etmenin yolu. Kimi durumlarda kartların parçalanması kabul edilebilir fakat dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Draft Mode
Gwent için, 7.5 güncellemesiyle birlikte gelen yeni bir moddur draft modu. Draft modu aslında kısaca açıklamak gerekirse, Arena'nın bir tık geliştirilmiş halidir. Arenadaki tamamiyle olan rastgelelik azaltılıp, onun yerine mekaniklerin de düzgünce kullanılabileceği farklı bir oyun yapısına geçmişlerdir.


Draft Modu, şu an için betada olduğundan herhangi bir ödül vermemekte. Aynı zamanda giriş için de şu an için bir ücretlendirmesi bulunmamakta. Ancak ileride muhtemelen arenada olduğu gibi 150 ore ile girilebileceğini tahmin ediyorum. Yine aynı şekilde, rakiplere karşı kazanıldıkça ödülünüz sürekli artacaktır. Şu an için maksimum kazanma sayısı 6, ama yine arenadaki gibi 9 kazanmaya kadar çıkartılabileceğini düşünüyorum. Resmi bir açıklama şu an için mevcut değil.

Draft Mode'da da oynanış aslında temelde arena ile aynı. Herhangi bir kart havuzuna sahip olmanıza gerek yok. Yapmanız gereken şey giriş ücretini ödemeniz, buradaki kart seçimleri sizin kart havuzunuza göre yapılmaz ya da arena bittiğinde doğrudan kart havuzunuza katılmaz. O oturum için size geçici olarak verilir sadece.
İlk olarak oyunda var olan lider yeteneklerinden rastgele üç tanesi size çıkartılır. Seçtikten sonra sizden ilk olarak desteye şekil verecek olan kartı seçmeniz istenir. Onun seçiminden sonra siz artık tekil kart değil, onun yerine bir kart paketi seçersiniz.

Buradaki paketler sizin daha önceki seçimlerinize göre verilmekte, onlara en uygun olacak tercihler sunulmakta. Yani örnek vermek gerekirse, siz Northern Realms, Shieldwall yeteneği seçtiniz, size sunulacak olan tercihler temelde shield içeren kartlar ve engine olarak tabir edilen özellikle order yeteneğine sahip kartlar. Çünkü lider yeteneğiniz bu kartlarla genel olarak sinerjik. Kendi factionunuzdan olmak zorunda da değil bu kartlar, yine misal olarak bir Elf destesi yaptığınızı varsayarsak, size Elf oldukları için Wild Hunt kartları da önerilebilmekte.

Draft Mode'da Arena'ya kıyasla sinerjiler daha çok ön plana çıktığı için hem kartları öğrenmek adına çok daha iyi, hem de sinerjilerle oyun oynandığı için her kartın aslında temelde, eğer destenizle uyumluysa draft modu destenizde ciddi anlamda iş yapabilecek olması muhtemel. Eski arenada özellikle kartların bireysel yetenekleri daha çok ön plana çıkarken artık kartların sinerjileri sayesinde diğer kartlara kıyasla çok daha kaliteli bir kart olabilmesi olası.

Draft Mode'un betada olduğunu varsayarsak, üzerinde değişiklik yapabilmeleri olası, ya da ne zaman çıkacağı bu modun tam olarak belli değil. Tahminimce bu mod uzun bir süre daha bu şekilde kalacak. Bir değişiklik olursa burada tekrardan yazarım.
Türkçe Terimler Sözlüğü Bölüm 1
Graveyard: Mezarlık. Sahadan kaldırılan üniteler ve harcadığınız spell ve artifactlar doğrudan mezarlığınıza gider. Eğer Doomed ise mezara gitmeden oyundan yok olurlar (bkz: Doomed)
Mulligan: Round başlarındaki kart değişimi evresi. Şimdilik her lider için belli sayıda oyun boyunca kullanabildiği toplam bir mulligan hakkı bulunmakta ve her tur başında 3er kart çekilmekte. Değişiklik düşünülüyor, değişim olabilir mulligan tarafında.

Recruit Cap: Deste yapımında dikkate alınması gereken yeni puan birimi. Her kağıdın bir recruit puanı bulunmakta
Bunun sebebi artık bir Gold sınırı bulunmaması ve silver kartların artık teorik olarak oyunda bulunmaması. Dengelemek amaçlı bu sınır bulunmakta.

Melee: Sahanızdaki en ön kısım. Bazı kağıtları çalıştırmak için bu safa koymanız gerekmekte.

Ranged: Sahanızdaki arka saf. Yine melee de olduğu gibi bazı özellikleri çalıştırmak için bu safa yerleştirmek gerekli.

Unit: Sahaya koyulup doğrudan puan havuzuna eklenen kartlar bütünü.

Special: Genelde ünitelerin üzerinde kullanılan, genellikle kendi başlarına sahaya puan olarak gelmeyen kağıtlar. Ünite boostlama, ünite kaldırma, hava durumu etkileri gibi kağıtlar special olarak adlandırılır. Kullanıldıkları andan hemen sonra mezara giderler.
Artifact: Homecoming ile gelen yeni kart türü. Sahada bulunup doğrudan puan havuzuna katılmazlar, rakip ya da dost ünitelere etki ederek toplam puan havuzuna etki ederler. Ancak özel kartlar ile sahadan kaldırılabilmekte.

Boost: Bir ünitenin puanının kendi ana puanının üstüne çıkarılması. Boostlanmış ünitelerin puanı yeşil olarak gösterilir.

Damaged: Bir ünitenin puanının kendi ana puanının altında olması durumu. Damaged ünitelerin puanı kırmızı olarka gösterilir.

Immune: Bu etikete sahip üniteler manuel olarak hedeflenemez. Rastgele ya da ünite seçimi olmayan etkiler ile sadece hedeflenebilirler.

Deathwish: Bir ünite sahadan kaldırıldığında yapacağı etki. Harpy Egg için mesela eğer sahadan kaldırılırsa Harpy çıkartır.

Discard: Bir kağıdın sahaya hiç uğramadan mezara gitmesi durumu.

Reveal: Bir kartın açık bir şekilde gösterilmesi. Artık reveal işlemleri elden değil, desteden yapılmakta.

Deploy: Sahaya girer girmez aktifleşen özellik. O özellik sahaya girerken kullanılması gerekmektedir.

Order: Ünitelerin sahaya indikten bir tur sonra aktifleşen özelliklerine verilen genel ad. Manuel olarak aktifleştirilir. Eğer kullanılırlarsa o tur kart harcanmak zorundadır. Eğer paslayacaksanız o özelliği kullanmamanız faydanızadır. Aynı zamanda tüm liderlerin yetenekleri order olduğu için lider kullanılan tür kart harcanmak zorundadır.
Aynı zamanda order yetenekleri oyuncunun istediği tur oynanabilmektedir.

Cooldown: Order etkisine sahip olan ünitelerin tekrar kullanabilmesi için geçmesi gereken tur sayısı. Cooldown 1 olan bir ünitenin order yeteneğini her tur kullanabilirsiniz.

Charge: Bir order özelliğinin kullanılabilme sayısı. Eğer belirtilmiyorsa o order ünitenin charge’ı 1dir.

Zeal: Order olan bir ünitenin aynı tur içinde yeteneğini kullanabilmesi durumu. Zeal ünitenin kendisinde de olabilir, başka üniteler ile bir üniteye de verilebilir. (Ves gibi)

Banish: Mezara gittiği gibi bir ünitenin yok olması. Banish olan kart, o oyun için oyundan silinmiş olur.

Spawn: Bir kartın oyuna eklenmesi. Destenizde olması gerekmemekte bu işlem için.

Summon: Doğrudan etkiyle ya da kendiliğinden bir kartın oyuna eklenmesi ya da sahaya doğrudan girmesi. Bu işlem destenizden de gerçekleşebilir, bir kağıt tarafından da yapılabilir.

Doomed: Banish ile aynı mantıkta çalışmakta. Doomed olan bir ünite mezara gittiğinde doğrudan banish olur.

Transform: Bir ünitenin dönüştürülmesi. Deathwish ya da benzer yeteneklerin hiçbiri aktifleşmez bu durumda.

Row Effect: Hava durumu olarak adlandırılan bu kartlarda (DOT: Damage over time) mantığıyla çalışan her tur size ekstra puan kazandıran kağıtlar. Genellikle 4 tur boyunca o row boyunca olan ünitelere hasar verir.

Seize: Bir ünitenin doğrudan masanın karşı tarafına geçmesi.

Spying: Rakibin sahasına oynanabilen kağıtların geneli. Kendi sahanıza oynayamazsınız bu kağıtları.

Lock: Bir ünitenin (şimdilik) özelliklerinin engellenmesi. 3 puanlık order yeteneğine sahip bir ünite locklanırsa 3 puanlık sıradan bir üniteye dönüşür.

Create: Rastgele bir şekilde oyuna kart eklenip oynanması.

Consume: Bir ünitenin başka dost bir ünite tarafından tüketilmesi. Aksi belirtilmedikçe tükettiği ünitenin puanı kadar kendisini boostlar bu ünite.

Ambush: Ters şekilde sahaya koyulup şartları yerine geldiğide çalışan kağıtlar. Genellikle artifact sınıfındadır bu kartlar ve bazıları elle de aktifleştirilebilirler

Resililence: Bu özelliğe sahip kartlar tur sonunda mezara gitmek yerine eğer boostlanmışlarsa asıl puanlarına dönüp sahada kalırlar. Damaged haldelerse puanları sıfırlanmaz.

Reach: Bir ünitenin kaç row öteyi hedefleyebileceğini gösteren özellik. Reach 1 olan kartlar ancak melee rowundan rakibin melee rowunu hedefleyebilirler, reach 2 olan üniteler melee rowundan rakibin tüm ünitelerine saldırabilirken ranged rowdan ancak rakibin melee rowuna saldırabilir. Eğer belirtilmiyorsa reach 3’tür ve istediğiniz rowdan istediğiniz rowu seçebilirsiniz. // Kaldırıldı.

Reset: Bir ünitenin kendi ana puanına dönmesi. Damaged ya da boostedsa bile ana puanına geri döner.

Bloodthirst: Rakibinizin damaged durumda üniteleri olduğunda aktifleşen özellik. Her puanı kırmızı ifade edilen kart damaged durumundadır ve bloodthirst kartların, kartın belirttiği kadar ünitenin karşıda damaged olması gerekmektedir.

Heal: Damaged ünitelerin puanlarının resetlenmesi. Aksi belirtilmedikçe fullemektedir.

Thrive: Sahada olan ünitelerde geçerli olan bu özellik, kendilerinden büyük bir ünite eğer sahaya elden oynanırsa kendilerini +1 puan boostlamalarıyla sonuçlanır. Aynı puanda ise ya da daha düşükse boost almaz thrive üniteler.

Scenerio: Özelleştirilmiş bir artifact türü. Şartları sağlandığında yazdığı kartları spawnlar. (şu an için her faction 1 adet senaryoya sahip, ilerde başka gelecektir diye düşünüyorum.)
Strategem: Tactical Advantage gibi eğer oyuna ilk başlayan kişi iseniz sizin sahanızda beliren artifact. Doomed bir artifact gibi düşünülebilir. 0 provizyona sahiplerdir, deste kurulumu sırasında desteye eklenebilirler.
Armor: Doğrudan puan havuzuna katılmayan, fakat ünitenin puanını koruyan puan birimi. 4 puan 3 armor değerine sahip bir üniteye 4 vurduğunuzda 3 puanı kalacaktır.

Formation: Nortern Realms kağıtlarında olan bu özellik, melee row a koyulduğunda order yeteneklerine zeal, ranged row a alındığında ise +1 boost almasına yarar.

Deathblow: Genelde hasar veren kağıtlarda bulunur, verdiği hasar üniteyi sahadan kaldırıyorsa bu özellikler aktifleşir.
Dominance: Sahadaki ünitelerinizden herhangi biri rakibin en yüksek puana sahip ünitesinden daha yüksekse aktifleşir. Elden oynandığında da, eğer elinizden oynadığınız kağıt rakip ünitesinden yüksek puana sahipse yine bu efekt işlevsel hale gelir. (6.0.1 dahilinde)
Berserk: Skellige ünitelerinde bulunan bu yetenek, ünitenin puanı bu değere geldiğinde ne aktifleşecek özelliğini gösterir.

Shield: Bu statüye sahip üniteler aldıkları ilk hasarı önemsemezler. 1 vurulsa da 6-7 vurulsa da o hasar shield tarafından karşılanır. Sonraki hasarlar üniteye verilir.
Assimilate: Nilfgaard’a ait bir özelliktir. Başlangıç destesinde bulunmayan herhangi bir kağıdı oynadığınızda aktifleşir. Bu özelliğe sahip üniteler sahadaysa +1 puan alırlar. Create, Spawn genel olarak puan vermektedir.

Status: Bir ünitenin herhangi bir etkiye sahip olması. Kağıtların sol altında ya da puanlarının hemen altında belirirler. Shield, Vitality, Bleed, Lock bunlara örnektir.
Türkçe Terimler Sözlüğü Bölüm 2
Bleed: Bu etkiye sahip üniteler her turun sonunda armor gözetmeksizin 1 puan kaybederler. Rakibe verildiyse eğer rakibin turunun sonunda aktifleşir.

Vitality: Bu etkiye sahip üniteler tur sonunda 1 puan alırlar. Kendi ünitenize verirseniz eğer sizin turunuzun sonunda aktifleşir.

Poison: Bu statü eğer bir üniteye 2 defa verilirse o ünite anında yok edilir.

Purify: Bir ünitedeki olumlu veya olumsuz tüm statüleri yok eder.

Bonded: Aynı ünitenin diğer kopyası sahadaysa eğer bu özellik aktifleşir.
Barricade: O ünite armora sahip olduğu sürece aktifleşecek özelliktir. Armor biterse barricade bonusu da gidecektir. Ünite tekrar armor alırsa özellik tekrardan aktifleşir.
Defender: O row üzerindeki tüm üniteleri koruyan ünite. O rowdaki herhangi bir üniteye doğrudan ulaşılamaz fakat scorch gibi hedeflenemeyen kağıtlar ile etki edilebilir.

Novigrad hakkında kısa bilgilendirme: Novigrad, oyuna eklenmiş olan yeni bir factiondur ve diğer factionlardan farklı mekaniklere sahiptir. Coin adı verilen sisteme sahiptir ve neredeyse tüm kağıtları bu coin mekaniği ile çalışmaktadır.

Coin: Novigrad için para birimi. Maksimum 9 adet coine sahip olabilirsiniz. Oynadığınız kağıtlar genel olarak size coin kazandırmaktadır. Profit yazan sayılar, size o kağıt oynandığında kaç adet coin alacağınızı göstermektedir.

Tribute: O kağıda ait bir yeteneğin aktifleştirilmesi için gereken coin miktarı. Sahip olduğunuz coin ile o kağıda ait profit birleştirilir, eğer yeterince coine sahipseniz aktifleşirmek için size bir seçenek sunulur.

Fee: O kağıdın yeteneğinin kullanılması için gereken coin miktarı. Coin bulunduğu sürece o tur istendiği kadar tekrarlanabilirler.

Intimidate: Crime kağıtları oynandığında bu özelliğe sahip kağıtlar sahadaysa +1 puan alırlar.

Hoard: Eğer kasanızda burada belirtildiği kadar coin varsa aktifleşen özellikler. Misal The Flying Redanian kartı eğer kasanızda 9 coin varsa (son gelen hero ability ile 7 ye düşüyor bu sayı) sahadan ya da mezardan doğrudan sahaya gelmektedir.


Insanity: Eğer kasanızda yeterince coin yoksa kendilerine coin miktarı kadar hasar verilip aktifleştirilebilen özellikler. Paranız varsa paranızdan harcanır, yok ise ünite kendine hasar verip bu özelliğini aktifleştirebilir.

Bounty: Bu statü bir üniteye verilir ve o ünite sahadan kaldılırsa, o ünitenin base powerı kadar coin kazanılır.

Crew: İki soldier türü ünitenin arasına koyulduğunda aktifleşen özellikler. Şimdilik Northern Realms kağıtlarında bulunmaktadır.

Initiative: O tur herhangi bir lider yeteneği ya da order yeteneği kullanılmadıysa aktifleşen özellik.

Master Mirror ile tanıtılan mekanikler

Veil: Bir statü. Eğer bir ünite bu statüye sahipse olumlu ya da olumsuz herhangi bir statü almıyor. Bir nevi statü koruması.

Rupture: Bir statü. Üniteye sahip kişinin turunun sonunda eğer bir ünite hala bu statüye sahipse tur sonunda kendisine asıl puanı kadar hasar verir. Armor ya da boost yoksa teknik olarak kendini yok eder.

Veteran: Veteran özelliğine sahip üniteler 2. ve 3. turnde base powerlarını bir arttırırlar.

Echo: Echo özelliğine sahip kartlar eğer mezardaysa, bir sonraki turun başında, destenizin en üstüne geri dönerler ve Doomed tagi alırlar.

Devotion: Başlangıç destenizde herhangi bir neutral kart yoksa aktifleşecek kart yeteneğini belirtir.

Conspirasy: Bu yeteneğe sahip kartlar, eğer bir spying üniteyi hedeflerse aktifleşecek özelliği belirtmekte.

Symbiosis: Eğer bu özelliğe sahip bir kart sahada varsa, bir nature kartı oynanırsa sahada 1 puanlık bir ünite çıkartır. Kaç tane Symbiosis özellikli kart varsa sahada, nature kartı oynandığında, ortaya çıkacak olan 1 puanlık ünitenin puanı, sahadaki Symbiosis ünite sayısı kadar artar. Yani 3 tane Symbiosis kart sahada varsa çıkan ünite 3 puanlık olur.

Harmony: Scoia’tael kağıtlarının sahip olduğu bu özellik, eğer o sırada olmayan bir scoia’tael ırkı kağıt oynanırsa, harmony özelliğine sahip kağıtlar +1 puan alırlar.
--
Adrenaline: Elinizde kalan kart sayısına göre aktifleşen yetenekler. Adrenaline 2 ise aktifleşmesi için elinizde en az 2 kart kalmış olması gerekli.
--
Sabbath: Bir sıra üzerinde 25 puandan fazla puan var ise aktifleşecek özelliklerdir. Şimdilik Monsters'a ait bir özellik olacak gibi duruyor.

Patience: Şimdilik sadece Northern Realms'a ait olacak gibi duran özellik gibi durmakta. Kartın özelliği içerisinde [] ile belirtilmiş sayının her tur sonunda 1 artacağını belirtir. Örnek olarak; Istredd Order yeteneği olarak [1] kağıdı desteye yollayıp [1] kağıt çekmekte. Eğer 1 tur beklerse 2 kart çekip 2 kart desteye yollayacak. Her tur bu kart sayısı artacak gibi.

Storm: Rain hava durumunun Skellige Storm'a çevrilmesi.

Drain: Aynı Bleeding gibi, armor gözetmeksizin hasar verir.

Resupply: Bu özelliğe sahip kartlar eğer Warfare etiketli kart oynanırsa, yeteneklerinin bekleme süresi 1 azalır.

Timer: Her dost tur sonunda 1 azalan bir sayaçtır. 0 olduğunda otomatik olarak aktifleşir.

Clash: Teknik olarak Duel ile aynı mantık fakat Duel'in aksine iki ünite aynı anda birbirine hasar verir.

Grace: Eğer sözkonusu ünite o puana eşitse ya da o puana eşitlenirse aktifleşecek olan özelliktir. Bir kereden fazla sefer tetiklenememektedir. Yani ünitenin Grace yeteneği 7 de tetikleniyor ve kullandıysanız, maçın ilerisinde bu ünite hasar alıp 6 puana düşerse ve tekrardan 7'ye çıkartırsanız Grace tekrardan tetiklenmemekte. Ayrıca ünitenin puanı halihazırda bu puana eşitse sahaya girer girmez bu yetenek tetiklenir.

Flanking: Nilfgaard'a has olan bu yetenekte, Melee'de eğer bu ünitenin yanında sadece bir kart varsa tur sonu yeteneği iki defa çalışıyor, eğer Ranged'de ise 1 armor alıyor. Bu ünitenin iki yanında da bir kart olursa bu yetenek devre dışı kalıyor.
Son
Oyuna başlayıp adapte olabilmek adına sanırım her şey içeriğin içerisinde bulabilirsiniz.

Oyuna henüz kayıt olmadıysanız şu link üzerinden kayıt olup hem bana faydanız olur hem de siz de ekstra ödüller alabilirsiniz.
https://www.playgwent.com/invite-a-friend/3ILHI6VW95

İyi eğlenceler!

Not: Elden geldiğince eksiklik olduğunu düşündüğünüz bir nokta varsa yorumlarda belirtebilirsiniz, eklemeye çalışırım. Şimdilik aklıma gelen tüm içerik bunlar. Yazılarda da iyileştirmeye gideceğim fırsat bulduğumda.
Ek 1: Genişleme Paketleri
Bu bölüm aslında bilgilendirme amaçlıdır, doğrudan oyunu anlamak adına bir etkisi yoktur.

Her kart oyununda olduğu gibi, Gwent'te de oyuna yepyeni kartlar ekleyen genişleme paketleri içermektedir. Bu genişleme paketleri ya da expansionlar, belli sayıda kartları oyuna ekler. Her genişleme paketinin kendine has kegleri bulunmaktadır, eğer o sete ait kartları elde etmek istiyorsanız, o setin kegini açmanız gerekir.

Öncelikle kaç adet set olduğuna ve bu setlerin neler olduğuna bakalım.
Gwent şu an için [06.2020] 7 adet çıkmış sete, duyurulmuş olan ve oyuna gelecek olan bir sete daha sahiptir.

Basic Set: Oyuna başlayan herkese doğrudan verilen settir. Tüm kartları herkeste bulunmaktadır.
Base Set: Gwent'in temel kart havuzudur. Standart Kegler kullanılarak bu sete ait kartlar elde edilebilir. -DEĞİŞİM- Base Kegler 7.3 güncellemesi sonrası oyun havuzunda bulunan tüm kartlardan kart verecek.
Thronebreaker: Thronebreaker: The Witcher Tales adlı oyunun Gwent'e eklediği kart havuzudur. Keglerden elde edilemez, eğer bu sete ait kartları almak istiyorsanız ya Thronebreaker oyununa sahip olmanız gerekmekte ya da kartları scrap ile işlemeniz gerekmektedir. (Premiumlar Thronebreaker olmadan elde edilemez)
Crimson Curse: Gwent'in ilk genişleme paketi. Crimson Curse Keglerinden elde edilebilirler.
Novigrad: Gwent'e yeni bir Faction eklemiş olan güncellemedir. Bu güncelleme sadece Novigrad'ın kartlarını içermekte. Bundan önceki setlerde Novigrad factionu bulunmadığı için Novigrad'a ait kağıtlar bu set ve ötesinde bulunmaktadır.
Iron Judgment: Iron Judgment keglerinden elde edilebilen kartlara sahiptir.
Merchants of Ofir: Mercant of Ofir Keglerinden elde edilebilen kartlara sahiptir.
Master Mirror: Master Mirror Keglerinden elde edilebilen kartlara sahiptir.
Way of the Witcher: Way of the Witcher Keglerinden elde edilebilen kartlara sahiptir.
Price of Power: Price of Power keglerinden elde edilebilen kartlara sahiptir.


Her set ufak bir pin ile temsil edilmektedir. Koleksiyonda şu şekilde görüntülenebilmektedir.

Soldan sağa buradaki sıra ile aynıdır.

Oyundaki aktif tüm kart havuzunu da bu siteden görüntüleyebilirsiniz;
https://gwent.one/en/cards/

Crimson Curse
Crimson Curse oyunun belki de en büyük genişleme paketidir.
Oyuna Shield, Bleed, Purify, Poison, Vitality gibi özellikle çok fazla statü eklemiştir. Statüler önemli bir yer kaplamaktadır bu güncellemede.
Her factiona bir çok yeni yetenek gelmiştir. Bu sette oynanmayan çok az kağıt bulunmaktadır.

Novigrad
Novigrad güncellemesi oyuna yeni bir faction olan Novigrad'ı eklemiş olan güncellemedir. Tüm kağıtlar Novigrad factionu için olsa da Novigrad'ın bazı kağıtları iki faction arasında kullanılabilir durumdadır. Novigrad'ın sahip olduğu tüm yetenekler bu güncelleme ile getirilmiştir. Novigrad oynamayacaksanız çok önemli olmasa da içerisinden bir iki kağıdı işlemeniz gerekebilir.

Iron Judgment
Iron Judgment güncellemesi büyük oranda Armor sinerjisi üzerine kurulu bir güncellemedir. Hemen hemen her kağıdı armor içeren ya da armor ile bir şekilde sinerjisi olan kağıtlardır.
Oyuna Armor ve Defenderları getirmiştir.
Bu set yine özellikle çok işlevsel kartlara sahip. Bir Crimson Curse kadar çok kağıdı oynanıyor olmasa da özellikle bazı kağıtları inanılmaz destelerin temelini oluşturmaktadır.

Merchants of Ofir
Bu güncelleme oyunun oynanış stillerini ekleyen güncellemedir. İki önemli detay oyuna eklemiştir. Birinci olarak Stratagem mantığı bu güncelleme ile gelmiştir. İkinci olarak ise Scenario kartları bu expansion ile gelmiştir.
Bu güncelleme de belli başlı destelerin çok kemik kartlarını barındırmasıyla oldukça önemi olan bir güncelleme. Arada tek tük kartları oynanmıyor olsa da genel olarak nerdeyse tüm kartları aktif olarak metada yer almaktadır.

Master Mirror
Veil, Rupture, Veteran, Echo, Devotion, Conspirasy, Symbiosis gibi yeni mekanikleri oyuna ekleyeceği açıklanmıştır.
Şu an için oturmuş bir meta sistemine sahip olmasa da oldukça fazla yenilik eklemiş durumda oyuna. Ana tema olarak her tur değişen ve oldukça kuvvetli olan goldlar bu genişlemenin çok temel temalarından. Onun dışında Devotion mekaniği de oldukça ön planda.


Way of the Witcher

Bu güncelleme ile Witcherlara odaklanılmış ve Adrenaline mekaniği getirilmiştir. Her Witcher okulu bir factiona yardımcı olmaktadır.

Price of Power
Bu güncelleme 3 part halinde yayınlanacak ve şu ana kadar 2 partı yayınlandı. Northern Realms'a Patience, Skellige'ye genel olarak Alchemy ve hava durumu eklemeleri, Scoia'tael'e ciddi Special desteği, Nilfgaard'a kart shuffle ve spy desteği, Syndicate'e Bounty desteği Monsters'a da yeni mekanik olarak Sabbath eklenmiş ve bunların üzerine odaklanmıştır. Son parçası Eylül ayı içerisinde yayınlanacak.

Year of Toad
Bu güncelleme ile genellikle Artifact kağıtları oyuna eklendi. Genel olarak eklenen kartlar destelere ek olmak yerine destelerde hızlıca incelmeyi sağlayacak kağıtlardan oluşmakta. Mini set olarak yayınlandı ve yeni set yaz ayları içerisinde olacak.

Black Sun
Henüz duyurulmuş olan yeni Gwent güncellemesidir. Pek bir detay şu an için belli değildir.
Ek 2: Statüler
Statüler, aslında terimler sözlüğünde açıklanmış olsalar da biraz daha detaylı anlatmanın faydalı olacağını düşündüm. Oyunda özellikle Master Mirror genişlemesinin de gelmesiyle statüler ciddi önem kazanacak gibi duruyor, ondan ötürü kavranması ciddi bir önem taşıyor, oyunu tam anlamıyla oynayabilmek adına.

Öncelikle statüler nedir? Statüler, saha içindeki bir üniteye verilen olumlu ya da olumsuz durumlar bütünüdür. Statüler kartın kendisinde halihazırda bulunabilir veya başka üniteler tarafından onlara verilebilir. Her statünün özelliği birbirinden oldukça farklıdır ve şimdilik genel olarak statülerin birbirleriyle doğrudan etkileşimleri yoktur.



Statüler resimdeki gibi genellikle ünitelerin görsellerinin sol altına yerleşirler, ancak bazı statülerin kendine has yerleri de bulunmaktadır. Bunlar da bir iki istisna olarak değerlendirilebilirler.
Üniteye gelen her statü görselle gösterilmenin yanı sıra açıklama olarak kartın üzerine tıklandığında görüntülenebilir.

Statüleri bizim ünitemiz üzerinde uygulanmış hallerini düşünerek olumlu ya da olumsuz olarak ayırmıştım. Öncelikle olumlulardan bahsederek başlayalım.

Olumlu Statüler
Shield: Shield sahibi üniteler rakip ya da dost ünitelerden gelecek herhangi büyüklükteki ilk hasarı yok sayarlar. Tüm hasarı karşılarlar ve ünitenin o hasarı görmesini engellerlerler. Morkvarg: Heart of Terror gibi kartlar arka arkaya hasar vurdukları için o gibi kartların sadece ilk hasarını emerler.
Kartın sol altında turuncu bir daire olarak belirtilirler.

Vitality: Vitality statüsü, kendi turunuzun sonunda, ünitenin vitality değeri kadar tur boyunca +1 puan almasını sağlar. Yani 2 vitalitysi olan bir ünite 2 tur boyunca, sizin turunuzun sonunda 1 puan alır.
Kartın puan bölgesinde yeşil, yukarıya bakan bir ok olarak ifade edilir.

Resilience: Tur sonunda her ünite mezara giderken Resilience statüsüne sahip üniteler sahada kalırlar. Eğer boostlularsa kendi puanlarını base powerlarına çekerler, ancak hasarlı durumdalarsa o puan ile sahada kalırlar. Bu statü bir kez tetiklendikten sonra kendiliğinden yok olur.
Kartın sol altında kale simgesi ile belirtilir.

Immunity: Immunity statüsü kartın speciallar ve üniteler tarafından hedeflenebilmesini engelleyen bir statüdür. Immunity statüsüne sahip üniter hem rakip hem de sizin tarafınızdan hedeflenebilir değillerdir. Ancak hedefleme gereği duymayan Geralt Igni, Scorch gibi kağıtlar ile sahadan kaldırılabilirler.
Kartın sol altında yeşil mutajen simgesi ile temsil edilmektedir.

Defender: Defender statüsüne sahip ünite, bulunduğu rowdaki tüm kartların hedeflenebilmesini engeleyen bir statüdür. O sırada bulunan bütün kartların rakip tarafından hedeflenebilmesini engellemektedir. Aynı immunity'deki gibi ancak hedefleme ihtiyacı duymayan kartlardan Defenderların, diğer üniteleri koruma şansı yoktur.
Kartın sol altında kalkan üzerinde bir hedef göstergesi ile temsil edilirler.

Bu olumlu statülerde Vitality ve Shield ünitelere başka kartlar tarafından da sağlanabilir durumdadır fakat diğer tüm statüler ancak üniteler kendileri sahipse kullanılabilir. Yani bir üniteye şimdilik defender statüsü verebilmek mümkün değildir.

Olumsuz Statüler

Lock: Lock statüsü, bir ünitenin sahip olduğu yetenekleri kullanabilmesini engellemektedir. Lock statüsüne sahip üniteler sahada bulunduklarında genel olarak ekstra bir özellik gösteremezler, sadece puan havuzuna puan olarak katılabilirler.
Kartın alt orta kısmında bir asma kilit ile temsil edilirler.

Poison: Poison statüsü, bir üniteyi doğrudan ortadan kaldırmaya yarayan bir statüdür. Poison statüsüne sahip üniteler ilk poison statüsünü aldıklarında herhangi bir değişiklik yaşanmaz. Ancak halihazırda bir poison statüsü varsa ve tekrar bir poison statüsü alırlarsa ünite doğrudan yok edilir.
Kartın sol altında yeşil bir şişe ile ifade edilir.

Bleeding: Aslında Vitality statüsünün tam tersidir. Bleeding sayısı kadar tur boyunca, rakibinizin turunun sonunda o üniteye 1 hasar verilir, diğer hasar türlerinin aksine, rakip ünite armora sahipse dahi armor önemsenmez ve puanı düşürülür.
Ayrıca Vitality statüsü ile ters sinerjileri vardır, yani misal olarak 2 bleedingi olan bir üniteye 4 vitality verirseniz, o ünite bleeding statüsünden kurtulur ve 2 vitality alır.
Kartın puanının altında aşağı bakan kırmızı ok olarak ifade edilir.

Doomed: Doomed statüsü sadece ünitelerde bulunmayan bir statüdür. Üniteler özelinde, sahadan kaldırıldıklarında, bu mezara gitmeleri ya da Decoy, Yennefer's Invocation gibi sahadan kaldırmalar durumunda, doomed üniteler o maç için oyundan yok olurlar.
Kartın sol altında mavi daire içinde bir yıldızla ifade edilir.

Spying: Aslında doğrudan olumsuz olmayan fakat önümüzdeki genişleme ile oldukça önem kazanacak bir statü. Spying statüsü, kartı oynayan kişinin, kendi tarafı yerine rakibin tarafına oynaması sonucu üniteye verilen pasif bir statüdür. Aynı zamanda rakip tarafından oynanıp sahanın karşı tarafına geçen üniteler de spying statüsü alırlar. Gelecek güncelleme ile birlikte diğer kartlar tarafından da ünitelere bu statü verilebilir olacaktır.
Üniteyi oynayan kişinin tarafına bir şekilde eğer o ünite geçerse bu statüyü kaybeder.
Kartın sol altında bir göz ile ifade edilirler.

Bounty: Bounty statüsü Syndicate'e özgü bir statüdür. Bir üniteye eğer bounty statüsü verilirse, o ünite öldürüldüğünde, rakibin kasasına, o ünitenin base powerı kadar coin eklenir. Sol altında bir kağıt üzerine çakılmış çivi ile ifade edilir.

Rupture: Ünite eğer tur sonunda hala bu statüye sahip ise, kendisine asıl puanı kadar hasar vurur. Yani zırha sahip olmayan ya da boostlanmamış bir ünite ise tur sonunda ünite ölür.

Olumsuz statüler çok büyük bir oranda ünitelere diğer üniteler tarafından verilir, ancak bazı kartlar kendiliğinden olumsuz statülere sahip olabilirler ya da kendi kendilerine bu statüleri kazanabilirler.

Ekstra

Statülerle etkileşime giren iki durum daha söz konusudur.

Purify: Bir ünite üzerindeki olumlu ve olumsuz tüm statüleri yok etmektedir. Purify ünitelere doğrudan bir koruma sağlamamaktadır, o ünitenin halihazırdaki statülerinden arınmasını sağlar.

Veil: Veil bir statü ve bu statü bir üniteye verildiğinde, o üntenin herhangi bir statü alması engelleniyor. Yani veil statüsüne sahip bir ünite herhangi bir oyuncu tarafından herhangi bir statü alamıyor.
Purify edildiğinde yok olur.
Mor bir kapüşon ile gösterilmektedir.

Infused: Bu etki ile ünitelere kategori veya statü eklenmektedir. Lock statüsü alması durumunda infusion iptal edilmektedir.
Bu etkinin hem ofansif hem de defansif olarak kullanılabilmesi çok olası olduğu için buraya ekleme ihtiyacı duydum. Kendi tarafınızdaki bir üniteyi Witcher olarak infuse edip Trial of the Glasses atmanız mümkün. Ya da rakip üniteyi aynı şekilde infuse ederek Leo Bonhart ile yok etmeniz mümkün olabilecektir.
Ek 3: Gwent Journey
Journey, Gwent için özel etkinlik sınıfına giren bir olaydır ve standart ilerleme sisteminin yerine geçip onun yerine kendi ilerleme sistemini getiren bir etkinliktir. Şimdilik sadece bir tane yapılmıştır, ve Ağustos 2020 itibariyle tekrardan yapılacağı açıklanmıştır. Muhtemelen de bundan sonra yapılacak Journey'ler buna çok yakın olacağı için gelecek olan Journeyler de buradakine yakın olacaktır.



Journey öncelikle ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılıyor, fotoğrafta görmüş olduğunuz üstteki Standart, ücretsiz olarak Journey ile elde edebileceğiniz ödülleri, alttaki Premium ise hem standart hem de Premium ile elde edebileceğiniz ürünleri göstermekte. Premium ücreti ise 10$/70TL gibi bir ücrete sahip. Ayrıca kafadan 25 Level almak isterseniz biraz daha fazla ücret ödemeniz gerekmekte. Aslında baya baya free to play oyunlardaki mantığın birebir aynısı diyebiliriz.

Journey ile neler değişiyor derseniz;
Journey 100 leveldan oluşuyor ve her level ilerlemesi gösterilen ödülleri sağlıyor. 100 level tamamlandığında ise eski ilerleme sistemine dönüyorsunuz.
Journey'de her seviye 24 round kazanmayı gerektiriyor. Ancak her gün alacağınız ilk 14 round kazancı iki kat olarak geliyor. Well Rested bonus olarak geçen bu mekanik ilerlemeyi hızlandırmak amacıyla koyulmuş.
Haftalık olarak oyuna o Journey'de anlatılan hikayenin o haftaki parçası ve 3 adet Standart, 3 adet Premium olmak üzere o haftanın Journey görevleri geliyor. Herkes için standart olarak belirlenen bu görevler günlük görevlerden farklı bir yerde tutuluyorlar ve asla gitmiyorlar. Ancak görevlerin sırasıyla tamamlanması gerekmekte. Eğer tamamlamazsanız ilerideki görevi tamamlayamıyorsunuz. Her bir görev de yaklaşık olarak Journey'de bir seviye atlatmakta. (20 round kazanmaya falan geliyor yanlış hatırlamıyorsam)

Fiyatı özellikle bizim ülkemiz için bana sorarsanız oldukça yüksek, 10$ dünya için fena bir ücret olmasa da Türkiye için özel bir fiyatlandırmanın olmaması oldukça sıkıntılı hale getiriyor. Ücretsiz oynayan için ödüllerde kayda değer bir azalma söz konusu değil, sadece eskisine kıyasla günlük daha çok oynamanız gerekli ilerlemeyi sağlamak için. Orada verilen kozmetikler muhtemelen tekrar tekrar verilmeyecek, o yüzden eğer istiyorsanız almanızda fayda var. Alacağınız RP ile de eğer oyunda yeterince ilerlememişseniz ekstra RPler faydanıza olabilir.


Ekleme

Journey için resmi olmasa da artık oyunun ana ilerleme mekaniği olduğunu söyleyebiliriz. Her üç ayda bir oyun yeni bir Journey ile devam edecek gibi duruyor.
Üstte bahsetmemiş olduğum detaylar ise şu şekilde, Journey için bir yeni Extended Journey adlı mekanik getirildi. Artık 100 Level'ı aştıktan sonra da Journey devam etmekte ve bir üst limit sanıyorum ki yok. Extended Journey ile almış olduğunuz her yeni seviye size 2 RP ödülle geri dönüyor. İlk çıktığında 100 levela ulaşıldığında eski sisteme geri dönülmekteydi.
Journey'deki premium mevzusunun da şöyle bir gizli etkeni söz konusu, çok ıvır zıvır noktadan çok ciddi RP kazanımı söz konusu. Onu da bilerek hareket etmekte fayda var.
Arena (KALDIRILDI)
Arena, daha önceki bölümlerde de belirtmiş olduğum gibi Gwent'in bir diğer oyun modudur ve Arena hem oyunu daha iyi kavrama, hem daha hızlı koleksiyonu tamamlama hemde standart modlarda sıkıldığınızda arada oynanabilen farklı bir moddur.


Arena diğer modlar gibi değildir, belli bir giriş ücreti vardır. 150 Ore ya da 2$ karşılığında arenaya giriş yapabilirsiniz. Kimi dönemlerde ve bazı ödül karşılığı olarak ekranın sağ üstünde görünen Arena Mirror Shard'lar da size verilebilir, onlardan eğer varsa sizde doğrudan arenaya giriş bileti olarak sayılırlar.

Arena, standart modların kısıtlarından bağımsızdır. Yani arena destenizin bir provizyon değerini aşmaması gibi durumlar söz konusu değildir. Arena desteniz her factiona ait kartları içerebilir. Her arena destesi de o arena başlangıcında oluşturulur yani kimse hazırlanmış bir deste ile arenaya giriş yapamaz. Ayrıca yine arena sizin koleksiyonunuzdan bağımsızdır. Kart havuzunuzda bulunmayan kartlar arenada kullanılabilir.

Deste oluşturulması sırasında ilk başta 3 lider yeteneği arasında tercih yaptırılır, ardından rastgele aynı enderlik seviyesine ait 4 kart içinden birer kart seçerek 26 kart tamamlanana kadar süreç devam eder.

Ardından bu ekrana geçip arena maçlarınıza başlayabilirsiniz. Her win bir sonraki kontratı açar ve yendiğiniz rakipleriniz o turun kontratı altında görüntülenirler. Sağ tarafta da damgalar bulunmaktadır. Onlar da 3 kaybetmeyi temsil eder, 3 kayıp sonunda arena turunuz sonlanır. Alttaki Break the Contract seçeneğini tıklarsanız doğrudan 3 kayıp aldığınız varsayılır ve arenanız sonlanır.

Arena ödül konusunda diğer modlara kıyasla oldukça cömerttir. Her kazandığınız maç ödülünüzü arttıracaktır, ancak standart bir ödül havuzu bulunmamaktadır. Ödül olarak Ore, Scrap, Powder ve Keg verilmektedir. Yakında Reward Point'te verileceği duyurulmuştu fakat ben henüz deneme fırsatı bulamadım o yüzden kesin konuşamıyorum. Kazandığınız ödüllerin içerikleri farklı olsa da değer olarak birbirine yakın değerler alırsınız. İstisnai durumlar yok ise eğer 1 Keg kazanmanız her türlü garantidir.

Arena'da pek özelleştirme seçenekleri bulunmamakta. Lider görünümler seçtiğiniz factionun standart lideri olarak belirmekte, değiştiremiyorsunuz ne yazık ki. Saha, Stratagem, Pas Tuşu, Kart Arkalığı gibi özelleştirmeler arenada mümkün değil. Ancak eğer koleksiyonunuzda bir kartın premium hali varsa ve arenada çıkarsa doğrudan size premium hali gösterilir.

EDIT: Arena yenilenecek, daha farklı bir formata geçirilecekmiş. Herhangi bir içeriğe dair duyuru bulunmadığı için yazamıyorum.
EDIT 2: Arena artık erişilebilir değil, onun yerine Draft Mode geldi, onu da rehberde bulabilirsiniz.
Video Rehberler
Merhabalar. Bu yeni eklenen bölüm Team Duello'nun desteği ile oluşturulmuştur. Oyuna dair rehbere ek olarak kendilerinin oluşturmuş olduğu video içeriklerden faydalanabilirsiniz.
Aynı zamanda kendileri Türkiye'de özellikle ileri düzeyde rekabetçi düzeyde oyunun nasıl oynanması ile alakalı düzenli içerik çıkartmaktalar, bu rehberin özellikle eksik kaldığı bu noktada Türkçe olarak faydalanabileceğiniz güzel bir kaynak durumunda Team Duello içerikleri. Kendilerine de ek olarak bu içerikleri kullanma izni sağladıkları için teşekkür ederiz.

Bölüm 1: Tanıtım

Bölüm 2: Oynanışa dair Temeller

Bölüm 3: Deste Kurulumu

Bölüm 4: Terimler Sözlüğü

Bölüm 5: Oyun Ekonomisi ve Hızlı Gelişme Teknikleri

Bölüm 6: Oyun Modları ve Rank Sistemi

Bölüm 7: Northern Realms

Bölüm 8: Scoia'tael

Bölüm 9: Skellige

Bölüm 10: Nilfgaard

Bölüm 11: Monsters

Bölüm 12.1: Syndicate Bölüm 1

Bölüm 12.2: Syndicate Bölüm 2

Bölüm 13: Nötr Kartlar

Bölüm 14: Journey Sistemi

Bölüm 15: İleri Seviye Strateji ve Taktikler
Project Golden Nekker

Daha öncesinde de duyurulmuş olan ancak benim de kaçırmış olduğum bir duyuru. Ne olduğuna dair net bir bilgi olmasa da çok yakın zamanda duyurulacak olan Gwent ile bağlantılı bir şey.

Sanıyorum ki bu Gwent için oynanabilir yeni bir oyun modu olarak tasarlanıyor. Çok yakın zamanda resmi bir duyuru ile tanıtılacağı söylendi.

-------------------------


Project Golden Nekker ad değiştirip Gwent: Rogue Mage adıyla satışa sunuldu. Bir nevi Gwent'in roguelike sürümü denebilir. Alttaki linkten steam üzerinden satın alabilirsiniz.

https://store.steampowered.com/app/1711950/GWENT_Rogue_Mage_SinglePlayer_Expansion/
Rehber Sürüm No
7.11.2022

Patch 10.11
44 comentário(s)
Rust In Peace  [autor(a)] 2/out./2022 às 14:44 
10.10 güncellemesi ile gelecek olan yenilikler rehbere eklendi. Yeni lider yeteneği eklendi.
Rust In Peace  [autor(a)] 3/jul./2022 às 14:41 
Black Sun genişlemesi ile gelecek yeni özelliklerin hepsi eklenmiştir.
Rust In Peace  [autor(a)] 11/mai./2022 às 12:19 
10.5 güncellemesi yenilikleri eklenmiştir.
Rust In Peace  [autor(a)] 6/mar./2022 às 1:41 
Doğrudur. Ama ihtimaller çok düşük, ciddi sayıda gold kart var.
florist2795 5/mar./2022 às 15:01 
Selam Uma's Curse kartında create and play a gold unit from any faction diyor. Gold unit dediği için Ciri'nin herhangi bir kartını oynayabilecek miyim?
Rust In Peace  [autor(a)] 6/dez./2021 às 5:45 
9.6 Güncellemesi ile gelecek olan yenilikler rehbere eklendi. Ufaktan bahsedilen Project Golden Nekker için yeni bir bölüm açıldı, konu hakkında bilgi geldiğinde oraya gerekli bilgiler eklenecektir.
Rust In Peace  [autor(a)] 7/nov./2021 às 1:16 
Team Duello ekibinin video eğitimleri rehbere yeni bölüm olarak eklendi.
Rust In Peace  [autor(a)] 9/set./2021 às 4:34 
Merhabalar. Rehbere Witcher Yetiştirme Okulu ekibi destek sağladı ve onların desteği ile birlikte yerli ve yabancı GWENT toplulukları eklendi. Daha sonrasında da, yine Witcher Yetiştirme Okulu desteği ile rekabetçi oyun için bölüm oluşturulacaktır.
alperendmrc23 25/ago./2021 às 7:29 
Oyuna yeni başlayacak kişiler için inanılmaz iyi bir rehber olmuş.Tebrikler.
Rust In Peace  [autor(a)] 3/ago./2021 às 9:07 
9.2 güncelleme notları ile gelen yenilikler güncellemesi yapıldı.