25 people found this review helpful
1 person found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 6.3 hrs on record (4.4 hrs at review time)
Posted: May 31, 2014 @ 5:33am

Доки „великі“ розробники вихваляються кількістю поліґонів у моделях персонажів, а видавці жадібно рахують грошенята, незалежні студії створюють невизнані шедеври. Вони мають обмежені ресурси і бюджет, але навіть з дріб’язку можливостей вичавлюють максимум. Сподіваюся, що в майбутньому ситуація зміниться, і таких творців обов'язково підтримають не тільки гравці, а й чесні видавці.Сьогодні хочу представити чудовий незалежний проект під назвою Chronology. Гра створена невеликою студією Osao Games. Вона являє з себе пригодницький платформер, приправлений безліччю головоломок.
Сюжет цієї забавки кожен може трактувати по-своєму. Для мене — це історія про велику силу, якій через людський егоїзм та недосконалість не місце у цьому світ. Хоч це і не відкривається відразу в центрі перед гравцем, але це та база, та істина, заради якої ми й будемо проходити гру. Розчарувавшись у своєму вчителеві, головний герой, професор Алхімії збирає манатки й вирушає у мандри, аби виправити їхню з вчителем помилку. За час біганини по лісі на початковому рівні професор знаходить собі друга — Равлика, який протягом гри буде його найбільшим помічником. Ці події і є нашою відправною точкою у довгу мандрівку, сповнену пригод.
Ґеймплейна складова від жанрових рамок гри далеко не відходить, хоча й розбавлена всілякими маніпуляціями з часом та цікавими головоломками, але це просто констатація факту. Декілька слів про головоломки. Вони не є якимись занадто складними, а спрямовані швидше на людську увагу (тобто на повну її відсутність), а також на кмітливість і винахідливість.

Скажу чесно, мені знадобилося трохи звикнути до подібного, адже після ігор, де думати не прийнято, доволі важко було налаштуватися на загальний настрій та темп гри. Забавки з часом, для мене не дивина, щось подібне було і в тому ж Braid, а також в одному з моїх найулюбленіших шутерів — Singularity. Тобто творці не винаходили велосипеда, а просто скористалися досвідом інших розробників. Але потрібно віддати їм належне, вони все ж змогли гармонійно поєднати всі свої задуми в одному художньому творі. Основу ж гри складає, як завжди, біганина та стрибки. Це може й набриднути, але вже на фінальних титрах, якщо ви не застрягнете на якомусь квесті. Нам дають можливість побавитися з часом, тобто ми можемо „перемотати“ його вперед або ж назад. Мало того, що це дуже цікава й важлива ґеймплейна фішка, так ще й така можливість докорінно може змінити представлену нами локацію. Так звана часова рамка before (до) — показує нам живу і яскраву картинку. А after (після) — представляє нам темний і розорений рівень.

Виходить, що ми будь-якої миті можемо побачити два альтернативних світи. Але попри навіть таке різноманіття на деяких рівнях розробники трохи перестаралися з барвами. Особливої уваги заслуговують кат-сцени, хоч вони й представлені тут в якості малюнків, але їхня якість просто шедевральна, вони не тільки милують око ай доповнюють прогалини в сюжеті, одразу відчувається рука майстра. Chronology має стандартну для жанру графіку. Перед нами чудовий акварельний стиль та охайний візуальний ряд. Тобто канонів гра дотримується.
Звуковий супровід у Chronology лагідний та ненав'язлививий. Музика не тільки підкреслює загальний настрій забавки, а й надає додаткових ноток атмосфері. До озвучки також немає ніяких претензій, голоси головних героїв та другорядних персонажів повністю відповідають їхнім характерам.
Chronology поки що найкращий інді-платформер у який я грав. Найбільше гра зачарувала мене своєю заплутанною історією, а також реалізацією ґеймплейних задумок. Графіка не вражає особливими ефектами, але побудова рівнів та їхнє забарвлення не залишать гравця байдужим. Маніпуляції з часом надають деякого контрасту грі та є смачнючим відром родзинок, потрібних жанру платформерів. Головний герой та його друг, стають для нас добрими супутниками упродовж подорожі. А звуковий супровід просто милує вуха.




Was this review helpful? Yes No Funny Award