1 person found this review helpful
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 18.7 hrs on record
Posted: Dec 13, 2023 @ 1:12pm
Updated: Dec 13, 2023 @ 1:27pm
Product received for free

Call of Juarez: Gunslinger je westernové FPS s prvky RPG z roku 2013 od polské společnosti Techland, kteří stojí za spoustou závodních a simulátorových her, ale nejznámější jsou jejich FPS série jako Dying light, Dead island nebo právě Call of Juarez. Společnost Techland se původně zaměřovala pouze na překlad a vydávání cizího softwaru, ale později začala vyvíjet i svůj vlastní, což roku 2003 vedlo k vydání Chrome engine, na kterém společnost začala tvořit i vlastní hry. V průběhu času se však Techlandu z celkového hlediska příliš nedařilo a tak roku 2021 byla jedna část Techlandu prodána společnosti CD Project red a roku 2023 společnost Tencent odkoupila majoritní část akcií.
Jen bych chtěl obligátně říct, že se jedná o poslední, tudíž třetí, hru z této série, protože když by byla ještě nějaká čtvrtá, tak by byla natolik špatná, že bych naprosto popíral její existenci.

Jmenujete se Silas Greaves, starý a zkušený lovec odměn, který přišel do jednoho saloonu v Kansasu, kde začnete vyprávět své příběhy za pití zdarma.
Takto se dá shrnout rámcový příběh celé hry. Jakožto hráč pak hrajeme příběhy, které Silas vypráví, což také znamená, že věci jako prostředí, nepřátelé nebo i jiné věci, se mění podle toho, jak si Silas daný příběh upravuje. Důležité je také podotknout, že příběh se inspiruje (a značně také upravuje) skutečnými postavami a příběhy. V rámci série má jistou návaznost na předchozí díly, ale stále se jedná o vedlejší příběh.

V hratelnosti se Gunslinger značně liší od svých předchůdců. Ano, stále se jedná o westernovou střílečku a hlavní postava má schopnost se zpomalováním času, ale tentokrát máme k dispozici i malé RPG prvky. Ten největší je rozhodně level systém. Na výběr máte ze tří dovednostních stromů, z nichž každý pomáhá při jiném stylu souboje. Ty jsou stejně dobré jako v předchozích dílech, jen jsou podstatně rychlejší a hra nyní počítá vaše skóre za styl zabíjení. Silas má také jednu schopnost navíc a to poslední záchranu před smrtí, kdy jednoduše uhne kulce, která by ho měla zabít.
Jako v předchozích dílech jsou bossfighty řešeny pomocí duelu, i tentokrát se ovšem značně změnily. Před samotným výstřelem musíte udržet svůj zaměřovač na specifickém místě, čímž získáváte větší zpomalení času pro samotný výstřel.

Prostředí je protentokrát příjemné a velice různorodé. Budete se tak procházet nejenom po poušti, ale i v lede, v mokřadech nebo horách. Chápu, že předchozí díly měly tento neduh kvůli příběhové lince, zatímco nyní procestujete celé USA, ale je to velice příjemná změna.

Shrnutí:
Call of Juarez: Gunslinger je oproti předchozím dílům značné vylepšení, hlavně díky novým prvkům. Příběh je sice o něco slabší, ale je to plně vynahrazeno mnohem zábavnější a rychlejší střelbou nebo třeba proměnlivými prvky během vyprávění. Dle mého názoru se tak jedná o jeden z nejlepších vesternových zážitků vůbec.

+20% za westernové duely
+15% za příběh
+15% za level systém
+15% za proměnlivé prvky při vyprávění
+10% za proměnlivé prostředí
+10% za mnohem rychlejší přestřelky
+10% za inspiraci reálnými událostmi

95%/100%

Psáno k datu 13. 12. 2023

---> Nezapomeňte také kouknout na mou kurátorskou stránku <---
Was this review helpful? Yes No Funny Award