2 people found this review helpful
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 9.0 hrs on record
Posted: Feb 3 @ 10:38am
Updated: Feb 3 @ 10:39am

Chants of Sennaar je adventura z roku 2023 od francouzské indie společnosti Rundisc, která vydala pouze jednu další hru jménem Varion. Studio Rundisc je tvořeně dvěma lidmi a to Thomas Panuel a Julien Moya. Dvojice se při tvorbě nechala inspirovat hrou Heaven´s vault, kde je také mechanika dešifrování cizích jazyků, inspirace pro celkový vzhled a architekturu hry pak přišla ze staré římské a francouzské architektury.

Jakožto bezejmenný a neznámý člověk se probudíte v sarkofágu ve vysoké věži a po krátkém průzkumu naleznete člověka, který mluví neznámým jazykem.

Základ hry je samozřejmě klasická point´n´click adventura, kde pobíháte různě po mapě a řešíte logické hádanky, ovšem největší tahák celé hry je již zmíněné dešifrování cizích jazyků. Věž, ve které se nacházíte, má pět pater a v každém patře se nachází jiný národ s vlastním jazykem, písmem a také nářečím. Pokaždé, když postoupíte hrou, se tak musíte přizpůsobit danému národu (upřímně ten způsob, kterým mluví národ bardů, mě nutí někomu ublížit, teda COŽE?). Když naleznete nové slovo, tak si ho vaše postava zapíše do deníku a samotné dešifrování jazyků je pak ve stylu minihry, kdy po nalezení různých indícií vaše postava vytáhne deník a vy musíte znaky přiřadit ke správným obrázkům, případně k již objeveným znakům z jiného jazyka. Indície získáváte různě po světě ať už z rozhovorů s obyvateli věže nebo z různých popisků, rozcestníků a tabulek.
Příběh je ve hře samozřejmě také přítomný ve formě maleb nebo třeba divadelní hry a řekne vám základní informace o každém národu, ale není zase tolik potřebné ho znát.
Jediné, co se mi na hře nelíbí je poslední patro věže, jehož téma se k těm ostatním vůbec nehodí, a to i přesto, že se vlastně jedná o hlavní zápletku celé hry.

Jako další je potřeba zmínit kreslenou grafiku, která se ke hře neskutečně hodí. Každé patro věže má svůj vlastní grafický a architektonický styl, který se k danému tématu hodí a vyloženě podtrhuje téma daného národa. To stejné platí i o lehce orchestrálním soundtracku, který se umí perfektně přizpůsobit dané situaci ať už se bavíme o klasickém průzkumu, příležitostných stealth sekvencích nebo třeba akčních scénách, kdy vás nahání monstrum.

Shrnutí:
Chants of Sennaar je celkem krátká a velice příjemná logická adventura, jejíž primární hratelnost využívá značně nepoužívanou mechaniku a dělá to naprosto přirozeně a zábavně. Když si k tomu přidáme skvělé prostředí, logické hádanky a úžasný soundtrack, tak dostaneme dokonalou hru na dvě až tři volné večery.

+30% za dešifrování jazyků
+20% za prostředí
+20% za hudbu
+10% za logické hádanky
+10% za průběžné změny ve věži
-10% za poslední část hry

80%/100%

Psáno k datu 03. 02. 2024

---> Nezapomeňte také kouknout na mou kurátorskou stránku <---
Was this review helpful? Yes No Funny Award