81 people found this review helpful
2 people found this review funny
1
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 1,224.7 hrs on record (444.7 hrs at review time)
Posted: Dec 24, 2016 @ 10:14pm
Updated: Dec 25, 2016 @ 6:05am

Kissé elhúzódva, de végül jól tettem, hogy csak most írtam meg az értékelésemet ugyanis ez a játék nem indult túl fényesen még meg se jelent, de már kapta a hideget és meleget egyaránt aztán egy Zárt majd később egy Nyílt Béta szerencsére eloszlatott számomra minden kétséget és úgy tűnt ez a játék mégis csak jó lett. Azért persze voltak problémák és hullámvölgyek.
A The Division ugyanis nem csak látványvilágban nyújt kimagaslót, de játékmenetét tekintve is olyan sokrétű, mint New York. Lehet, hogy nem kaptuk meg a premier napján egész New Yorkot (amit azóta is hiányolok), de már Manhattan is olyan méretekkel bír, amit bejárni is rengeteg időbe telik. A svéd csapat pedig minden apró részletre odafigyelt, legyen szó dinamikus napszak- és időjárásrendszerről, a legutolsó centiméterig hiteles ábrázolásról. Ez a kidolgozottság pedig nem csak az utcákra, sikátorokra igaz, hanem a belső terekre is. A The Division másik nagy erénye az elképesztően mély és sokrétű fejlesztési lehetőségek. A karakterünk képességeinek testre szabása nem annyira ragaszkodik a sablonokhoz, így sokkal könnyebb átmenetet képezni a különböző kasztok, mint például a medic, a support vagy a tank között. Ez azért is fantasztikus, mert ha nem csapatban játszunk, hanem egyedül, akkor nem kell attól tartanunk, hogy karakterünk azért harap majd fűbe, mert mondjuk az orvosi vonalat vittük túlzásba. Csakis rajtunk múlik, hogy milyen irányba visszük el karakterünket. Milyen játék is ez a Division? Sokan MMO-hoz hasonlítják, de inkább egy Online, Open-world, RPG-hez lehetne hasonlítani. Nos, ez egy külső nézetű, a fedezékharcot előtérbe helyező akció-szerepjátékról van szó. Kicsit olyan, mint a Deus Ex, a Diablo, a Dragon Age és a Gears of War keveréke :D

A történet egyszerű szokásos klisés.
Bárki is áll a történtek mögött, a fekete pénteknél jobb napot nem is választhatott volna, hogy szabadjára engedjen egy rejtélyes szupervírust, ami pillanatok alatt végigsöpört a városon. A társadalom egyik pillanatról a másikra omlott össze, a civil lakosság kifosztott minden üzletet, és aki csak tehette, mindenét hátrahagyva elmenekült New Yorkból. A Nagy Alma azonban sohasem alszik, az egyes negyedek utcáin önjelölt bűnözők és banditák igyekeznek hasznot húzni a káoszból, így nem csak a kifogyóban lévő víz és élelem okoz fejtörést a kormányszervek számára. Egyetlen megoldás maradt, aktiválni kell a Strategic Homeland Division nevű titkos szervezet alvó ügynökeit, akik nem csak a négy frakcióból álló rosszfiúktól igyekeznek megtisztítani az utcákat, de a vírus forrása után is nyomozni kezdenek.

A Division egyik legcsodálatosabb eleme az élő New York (játék atmoszférája), amely a történettől függetlenül is számtalan felejthetetlen pillanattal kecsegtet. A level design az egyik legjobb, amit valaha láttam, és bár a külső helyszínek is érdekesek, egyértelműen a belső terek teszik fel a koronát a pályatervezésre. A világ annyira részletes és hiteles, hogy ha valaki nemcsak darálja a küldetéseket, hanem odafigyel az elrejtett apróságokra, rögzített telefonbeszélgetésekre és hasonló morzsákra, annak maradandó élmény lesz a Division.
Közel 20 négyzetkilométernyi bejárható terület fogad minket, ami tele van küldetéssel és úgynevezett behatolási területtel, amelyek lényegében a Division instance-jai, azaz csapatokban vagy akár egyedül is lenyomható, sztoriközpontú feladatai. Ha valaki kihívást keres, az mindenképp Hard, Challenge majd később Heroic módban teljesítse ezeket az instance-kat, ilyenkor ugyanis tényleg taktikus helyezkedésre és komoly csapatmunkára van szükség, így barátokkal játszva sem lesz egyszerű dolgunk. A Division tehát gazdag tartalommal és fergeteges látvánnyal fogad minket, de azon kívül, hogy erősen akció-orientált, egy szerepjátékos vonalat is rejt, ami az ilyenkor szokásos elemekre épül: az ellenfelek leöléséért tapasztalati pontot kapunk, szintet lépünk, képességeket tanulunk és használunk. A sztori végeztével elérjük a 30-as szintet, ami elsőre cirka 30-40 óra és igazából itt kezdődik az igazi játék :D A gyűjtögetés/farmolás a jobb felszerelésekért. A Division tehát bőven nyújt lehetőséget a szórakozásra az egyszemélyes vonalon. De mi a helyzet a multival?

Többszereplős módot kooperatív és kompetitív részekre szokták bontani, de jelen esetünkben ez a határ elmosódik. Kooperatív módon játszhatunk hagyományos küldetéseket (a legnehezebb fokozathoz már kötelező a 4 fő), de csapatba verődve beléphetünk a játéktér közepén elhelyezkedő, PvP-re alkalmas Fekete Zónába (DZ) is, ahol elit ellenfelek loottal teli ládák ölelésében várják, hogy kicsináljanak bennünket. A Fekete Zónában már nyíltan összefuthatunk más ügynökökkel is, akiket meg is támadhatunk. Érdekes ez a PVE-PVP Zóna keverék. A zóna érdekessége, hogy az itt szerzett tárgyakat nem vihetjük ki a bejáratokon, ugyanis olyannyira fertőzőek, hogy egy helikopterrel kell kimenteni azokat. Ezeknek a helikoptereknek a lehívása pedig hamar odavonzza a környékre az ellenfeleket és a többi ügynököt is. A Fekete Zónának saját rang-, kraft- és pénzrendszere is van, ezekhez kötve vásárolhatunk vagy készíthetünk ritka felszereléseket és fegyvereket, és ez alaposan kitolja az amúgy sem rövid játékidőt. Ezek a dolgok viszont egy idő után nem túl sok izgalommal kecsegtetnek repetitív lesz, de még így is azt mondom, alsó hangon legalább 100 órát ki lehet hozni az alap játékból, és ezt fogják a DLC-k növelni.
Aki az alap játékon túl többre vágyik erősen ajánlott a Season Pass beszerzése.
-Az első DLC ami megjelent az az Underground. Ami a műveleti bázis mellett egy terminált tesz elérhetővé a metró alagutakhoz ezzel is bővítve az alap instance-kat és megannyi új felszerelés szerzési lehetőséget a PVE szerelmeseinek.
-A második DLC a Survival. Ami egy igazi túlélő játékmódot ad hozzá a játékhoz. A 0-ról kezdünk, gyűjtögetni kell craft alapanyagokat és felszerelést készíteni, vírus ellenszert és élelmet is kell keresni és új feature ként meg is fagyhatunk, ha nem szerzünk/készítünk megfelelő ruhát. PVE és PVP mód is van.
-A harmadik DLC a Last Stand Megjelenés 2017-ben. Talán PVP tartalom lesz.

A fent leírtak ellenére nem tökéletes a játék. A rajt pillanata óta gondok vannak a szerverekkel, miközben idegesítő, akár előrehaladásunkat is blokkoló hibákba is bele lehet futni. Az MI és a grafika is képes néha meglepően felemás teljesítményre. Szerencsére az idő haladtával a fejlesztők odatették magukat és a hibái ellenére egy rendkívül tartalmas, igenis szórakoztató, szemkápráztató akció-szerepjátékról van szó. Az elmúlt évek egyik legjobb, leghangulatosabb vadonatúj IP-je. Órákra el lehet merülni benne, legyen szó a Dark Zone-ról vagy a cselekményt előre lendítő küldetésekről.

Pro:
- Gyönyörű grafika
- Brutális játékidő (nem 8 óra)
- Nagy bejárható terület
- A lepukkant, káosz uralta Manhattannek fantasztikus hangulata van
- Remek fedezékrendszeres mechanika, harcrendszer
- Elképesztően sokrétű, mély fejlesztési lehetőségek (kraftolás, kalibrálás, képességek variálhatósága)
- Dark Zone egyedi hangulata

Con:
- Kliséktől hemzsegő történet
- Hiába gyönyörű a játék grafikája, a pop-up hatás és néhol grafikai bugok így is jelen vannak
- Egy idő után repetitív grind így ez a játék stílus nem mindenkinek jön be.
- Dark Zone
- Delta Error, néha Uplay összeomlás.
Was this review helpful? Yes No Funny Award
3 Comments
Fenrir May 18 @ 1:23am 
Ezt csak bemásoltad az eredeti leírásban, ehhez kell energia:lunar2019crylaughingpig:
Iradreas Dec 6, 2017 @ 1:15pm 
Hát te nem sajnáltad az időt egy szép kerek és egyben jól megfogalmazott de kellően jó és pozítív vélemény írásához! Amiben én egy kicsit bele kontárkodok az álltalad leírtakba hogy a fedezék rendszeren van még mit dolgozni! Amikor befekszem egy kanapé mögé és a mesterlövész kanapén keresztül ellövi a fülem tövét... Az meg a másik hogy amikor meg az utcán a vandálok bebujnak a kerítés mögé, és a kerítés résein nem ment át a töltény egy világ omlott össze bennem hogy erre nem figyeltek oda. Lehet hogy javítva lessz, de ezt eleve nem kellett volna javítani ha elsőre megcsinálják. De 1-2 ilyen apró marhaságot eltekintve a játék egy nagyon élvezhető és nagyon jól kitalált ötleten alapszik és kifejezetten élvezhető! Csak ajánlani tudom!
Akio Dec 25, 2016 @ 4:53am 
:tu1: