Uwaga na złodziei kont! / ZŁODZIEJ ALUKA / STEAM GUARD
Wczoraj miałem smutny przypadek - pewna osoba ukradła mi konto i zapewne na email też się dostała bo nie miałem, żadnych wiadomości od steam(tj. że ktoś z innego kompa się logował itd) dla tego nie moglem zablokować konta ani nic. Jedynie napisać do supportu i czekać. Support naszczęście odpowiedział już w ten sam dzień! I zwrócił mi konto. Złodziej ten zmienił mój nick na ALUKA więc strzeżcie się tego nicku. Teraz zmieniłem hasło na email, mam zupełnie inne na steam dodatkowo zrobiłem zabezpieczenie SMS'em i poprzez aplikacje STEAM GUARD. Mam nadzieję, że to działa tak:
Jeśli ktoś z innego PC bedzie sie logować na moje konto to najpierw bedzie musiał potwierdzić kodem z email, potem kodem z sms'a, a na koniec kodem z aplikacji. Uważajcie na złodziei kont i na wirusy, przy pomocy, których mogą zdobyć pasy. Skanujcie komputer regularnie mniej więcej co tydzień waszym tradycyjnym antywirusem oraz specjalnym takim jak: Malwarebytes Anti-Malware. Do tego zróbcie sobie potwierdzenie mailem i sms'em, a jeśli macie na koncie gry za, które zapłaciliście to warto dodatkowo zabezpieczyć steam darmową aplikacją steam na telefon. Radzę też nie mieć ustawionego automatycznego logowania, bez konieczności wpisania hasła, gdyż złodziej poprzez wirus może szybko zmienić wam hasła, kiedy akurat macie uruchomiony steam a nie ma was przy kompie(bo o tym też słyszałem). Jednak mają takie zabezpieczenie jak potwierdzenie meilem, sms'em i Steam Guard a do tego skanujecie często dysk to powinniście nie mieć problemu z kradzieżą konta.
U mnie support zajął się sprawą tak szybko być może dla tego, że:
1. Wysłałem swoje IP wraz z lokalizacją w jakiej się znajduje(Kraj, miasto i ulica) oraz napisałem od jakiego mniej więcej czasu jestem w tym miejscu.
2. Znalazłem moje ukradzione konto chociaż było z innym nickiem bo poznałem po moim unikatowym awatarze własnej roboty(Mój Tenno z Warframe) po wciśnięciu strzałki przy nicku można było zobaczyć poprzednie nicki tej osoby i zauważyć wtym swoje nicki, a następnie wysłałem taki screen do supportu.
3. Podałem większość gier jakie miałem na koncie oraz kody seryjne dwóch gier, które kupiłem pudełkowo a nie cyfrowo.

I to tyle! Pozdrowienia i nie zapomnijcie zabezpieczyć swojego konta, bo ja niezabezpieczałem go aplikacją, ani smsem bo stwierdziłem, że meil wystarczy, pomimo, że nie którzy mówili, żebym zabezpieczył konto lepiej. Nie słuchałem ich bo myślałem, że mnie to nie spotka - myliłem się, dla tego piszę, aby was przestrzec. Macie własne rozumy i każdy z waw zrobi co uważa, ale, żebyście się potem nie zdziwili, kiedy pewnego dnia nie będziecie mogli dostać się na swoje konto. Pozdrawiam Erik aka TraderEr aka AncientBeast!

Something went wrong while displaying this content. Refresh

Error Reference: Community_9734361_
Loading CSS chunk 7561 failed.
(error: https://community.fastly.steamstatic.com/public/css/applications/community/communityawardsapp.css?contenthash=789dd1fbdb6c6b5c773d)
Showing 1-3 of 3 comments
Fecia Jun 1, 2017 @ 12:34am 
Też tak miałem. Straciłem konto tylko (a nikomu nic nie podałem) wystarczy wejść na jakąś ruletke i sie zalogować
PΨST0U Jun 1, 2017 @ 5:31am 
мдааа
SENIOR Aug 8, 2017 @ 12:34pm 
też tak miałem xD
Showing 1-3 of 3 comments
Per page: 1530 50

Date Posted: Jul 4, 2016 @ 5:47am