Ceski Slovak Jul 16, 2015 @ 3:02pm
[PL] BŁĄD GRY DOTA 2
Witam, mam niemały problem z grą Dota 2.

Gram w nią od mniej więcej roku 2012, od czasów otwartej bety. Zawsze gra chodziła mi bez problemu, wszystkie wymagania sprzętowe były spełnione, co więcej grałem niemalże na maksymalnych ustawieniach.

Problemy zaczęły się na początku roku 2014, kiedy to gra zaczęła mi coraz bardziej ścinać. Przedtem miałem zawsze ok. 50 fps (jak na mój laptop to jeden z lepszych rekordów) i gra chodziła bez problemu. Tak jak wspomniałem, od roku 2014 gra zaczęła mi chodzić znaczniej gorzej pomimo wyraźniej przyczyny (nic w laptopie nie było wymieniane itp.). Wtedy po prostu zmniejszyłem ustawienia na minimalne i miałem ok. 20 fps (nie było to niebo, ale dało się grać).

Z kolei od połowy roku 2014 gra zaczęła mi coraz gorzej działać:
- wybierając postać lagowało mi na kilkanaście sekund, rzadziej (ale jednak) na dobrą minutę;
- będąc już w grze, chcąc przejść postacią do dowolnego punktu zmieniało mi sterowaną bohaterem na nieistniejącą postać (brak animowanego portretu, nazwy, skill'i itd.) po czym wracało mi do mojego bohatera nie wykonując akcji,
- w międzyczasie wszystkie modele postaci były resetowane (nie przyjmowały odpowiedniej pozy) i był odgrywany dźwięk wejścią do sklepu przy fontannie;
- próbując "zresetować rozgrywkę" wychodziłem z serwera i wchodziłem na nowo, bez żadnego efektu
- często również gra po prostu zamykała się, uniemożliwiając mi dalszą rozgrywkę
Zazwyczaj próby takich gier kończyły się uznaniem za opuszczenie rozgrywki (ang. "abandon") i otrzymaniem 6 gier w Low Priority

Dzisiaj włączyłem również betę Dota 2 Reborn. Chcąc zagrać w "Legends of Dota", nie normalną grę, byłem pozbawiony szans na normalną rozgrywkę. Po pierwszej śmierci gra zaczęła się ścinać, a po pierwszej minucie byłem zmuszony wyjść z serwera (ang. "disconnect") po czym wchodząc kolejny raz powtarzała się sytuacja z Doty 2 (brak możliwości wykonania akcji i resetowanie się modeli graczy). Opuściłem rozgrywkę bez kar, ponieważ dwóch innych graczy wyszło przede mną.

Prosiłbym o jakąkolwiek pomoc w związku z zaistniałą sytuacją, próbowałem wielu rzeczy m. in. instalowałem Dotę 2 na nowo, instalowałem Steam'a na nowo. Zaznaczam również, że moje łącze internetowe nie było w jakikolwiek sposób zmieniane. Poniżej podaję parametry mojego komputera, jednak uważam to za bezcelowe jako, że wcześniej wszystko działało:

System operacyjny: 64-bitowy Windows 8.1 (aktualizowano z Windows'a 8)
Procesor: AMD E1-1500 APU with Radeon(tm) HD Graphics (1.48 GHz)
Karta graficzna: AMD Radeon HD 7310 Graphics
Pamięć RAM: 4 GB
Dysk twardy: 448 GB

Powtarzając, byłbym wdzięczny za każdą pomoc. Z góry bardzo dziękuję!

Something went wrong while displaying this content. Refresh

Error Reference: Community_9721151_
Loading CSS chunk 7561 failed.
(error: https://community.cloudflare.steamstatic.com/public/css/applications/community/communityawardsapp.css?contenthash=789dd1fbdb6c6b5c773d)
Showing 1-6 of 6 comments
npwx Jul 17, 2015 @ 3:57am 
Witam.

Czyli krótko mówiąc - spadła wydajność gry na Twoim komputerze.

Przede wszystkim - grę uruchamiasz przy karcie graficznej zintegrowanej, czy dedykowanej? Czy posiadasz zainstalowane najnowsze sterowniki do (najlepiej) obydwóch kart graficznych?

Podczas tej aktualizacji do Windowsa 8.1, system był instalowany od nowa na świeżo, czy tylko zaktualizowany z pozostawieniem wszystkich plików/danych z Windowsa 8?

Sprawdzałeś temperatury podzespołów komputera (CPU, GPU itd)? Może występować zjawisko throttlingu. Sprawdź korzystając np. z programu HWMonitor, włącz go, uruchom grę na kilkanaście minut (pograj chwilę), a następnie sprawdź temperatury maksymalne i minimalne poszczególnych podzespołów.
Do tego podpunktu jest jeszcza jedna ważna kwestia, otóż jak napisałeś, że w laptopie nie było nic wymienianie, to rozumiem, że komputer nie był w żaden sposób czyszczony z kurzu, a pasta termoprzewodząca i/lub thermopad na CPU, GPU i chipsecie nie były wymieniane?

Czy dysk laptopa jest/był zadbany, tj. regularnie czyszczony ze śmieci (toolbary, nie potrzebne pliki itp.), defragmentowany itd.?

Pozdrawiam.
Last edited by npwx; Jul 17, 2015 @ 3:57am
Ceski Slovak Jul 17, 2015 @ 8:56am 
Witam. Jeśli można, odpowiem na pytania w punktach:

1. Grę uruchamiamna karcie dedykowanej, a sterowniki do kart są aktualizowane na bieżąco

2. Aktualizując Windowsa 8 do 8.1 wszystkie dane pozostały na dysku, zrobiłem jedynie kopię zapasową danych na wszelki wypadek

3. Temperatury podzespołów nie wahają się za dużo, jednak postaram się sprawdzić za pomocą ww. programu.

Jednak jeśli chodzi o brak wymian w laptopie, miałem na myśli wymiany części lub dołączanie dysków. Mój laptop jest regularnie czyszczony sprężonym powietrzem co dwa tygodnie, a co do pasty termoprzeowodzącej - ta, którą obecnie używam jest bardzo wydajna, jednak zmieniam ją co rok na wszelki wypadek.

4. Dysk jest całkiem dobrze zadbany, instaluję mało aplikacji i również mało plików tworzę (m.in. tabele Excel'a), z czego większość od razu przenoszę na pendrive, po czym usuwam. Sprawdzanie komputera robię zazwyczaj co tydzień, tzn. przeszukuję antywirusem, robię defragmentację itd.

Za wszelką pomoc dziękuję, również pozdrawiam.
npwx Jul 17, 2015 @ 9:15am 
Witam.

W takim wypadku, najprawdopodobniej jest to wina dawno niesformatowanego dysku twardego. Nie jest to co prawda regułą, ale z własnego doświadczenia wiem, jak wygląda użytkowanie komputera, którego dysk twardy nie był formatowany od blisko 11 lat, a takiego, który jest świeżo po formacie.
W Twoim przypadku, jeżeli laptop posiada partycję Recovery, można z niej skorzystać i "na świeżo" postawić system. Jednak tę opcję należy zostawić jako ostateczność, po wcześniejszym ustaleniu m.in. temperatur.

Przy okazji: jaki to laptop (model, firma) jeżeli można wiedzieć?

Pozdrawiam.
depressedkid Jul 17, 2015 @ 9:17am 
фывфвфвф

Ceski Slovak Jul 17, 2015 @ 10:53am 
Jeśli chodzi o laptop to:

HP 255

Również pozdrawiam i dziękuję za rady
npwx Jul 19, 2015 @ 2:40pm 
I jak, jakieś postępy? Jak temperatury?
Showing 1-6 of 6 comments
Per page: 1530 50

Date Posted: Jul 16, 2015 @ 3:02pm