Dziwne zachowanie pobierania na nowym PC
Witam,

około tydzień temu zakupiłem nowe części do PC (procesor, chłodzenie, płyta główna, RAM).

Zaraz po wymianie części wszystko pracowało jak należy, oczywiście zaktualizowałem BIOS i zainstalowałem sterowniki chipsetu AMD, Ryzen Master oraz MSI Dragon Center.

Po ok. 1,5 godziny grania w Lola postanowiłem pobrać coś bardziej wymagającego(Farcry), i tu zaczynają się schody.

Otóż kiedy rozpocząłem pobieranie przez pierwsze 20 może 30 minut wszystko było ok oprócz tego że prędkość pobierania była bardzo chwiejna. Ale po wspomnianym czasie nagle doszło do tego że prędkość transferu nagle zaczęła spadać aż w końcu pobieranie całkowicie zostało zatrzymane. Dodatkowo co jest w tej sytuacji bardzo dziwne, cały system niesamowicie się spowolnił w ten sposób powodując np. przerywanie dźwięku w AIMPie.

Jedynym wyjściem z sytuacji było zresetowanie komputera. Po pewnym czasie spróbowałem również ściągania z GOG'a z takim samym rezultatem(tzn. przez pierwsze 20 minut ok, później zwiecha).

Interesujące jest to że, sytuajca dotyczy głównie gier, plików które ściągają się powyżej ok. 25 minut. Jeśli jest coś mniejszego rzadko kiedy następuje zawieszenie.

Szukając przyczyny zauważyłem pewną zależność, otóż gdy taktowanie CPU w Ryzen Master spada do bardzo niskiego poziomu(poniżej 1,6 GHz) dochodzi do ograniczenia prędkości pobierania. Żeby to zweryfikować użyłem stresowania procesora w CPU Z co poskutkowało ponowieniem pobierania.

Próbowałem zmienić ustawienia AmdPPM w rejestrze, jednak to jest rozwiązanie nie idealne ponieważ, procesor trzyma wysokie temperatury przez dłuższy czas, dlatego przestawiłem znów na domyślne.

Zmieniałem również plany zasilania ale jakiego bym nie użył efekt jest zawsze ten sam (próbowałem również plany 1usmus oraz sz_ryzbal_v4).

Próbowałem pracować na starszej wersji Amd chipset driver ale, również tu czasami pobieranie się zawiesza albo następują skoki pobierania. Instalowałem inne sterowniki karty sieciowej, bez zmian.

I również ważna informacja: nie robiłem czystej instalacji Windowsa. Po prostu zostawiłem system jak był. Jedynie wykonałem przywracanie z zachowaniem plików. Jeszcze dzień poprzedniego dnia wszystko normalnie działało więc dysk chyba odpada, tym bardziej że, wygląda na sprawny

Czy to może być przyczyną problemów?

Specyfikacja.

CPU: AMD Ryzen 5 3600

MOBO: MSI B450M Mortar Max

RAM: HyperX Predator DDR4 3200 16 GB (HX432C16PB3K2/16)

GPU: GTX 750 TI Palit 2 GB

Zasilacz: Aerocool VX Plus 550

Windows 10

Chłodzenie: SPC Fera 3

HDD: Seagate 3,5'' ST2000DM008-2FR102

Poprzedni CPU to FX-6300
Publicado el: 15 ABR 2021 a las 5:04