FUEL

FUEL

RezavejTank Feb 16, 2014 @ 4:47am
(Czech only) FUEL Recenze
Co byste očekávali od závodní hry? Nemalý vozový park, obrovský herní svět a mít stále co objevovat. To všechno FUEL nabízí, ale milovníkovi koňských sil vzápětí vráží nůž do zad tím absolutně nejdůležitějším - jízdním modelem.
Proč se těšit z obrovského množství obsahu, když samotné hraní kazí větší množství chyb. Všechny dopravní prostředky (auta, motorky, čtyřkolky, trucky, buginy,...) se v akci chovají jako když jezdí po ledu. FUEL, jako arkáda nejhrubšího zrna, nabízí nekonečné dobrodružství pro milovníky driftu.
Všechna vozidla mají prakticky stejný jízdní model a to je pro závodní hru fatální kámen úrazu.

To, že musíte vždy dojet první, ačkoliv vždy začínáte z posledního místa, se dá brát jako výzva, ale špatně fungující navigace to už je kapitola sama pro sebe.
Nevyvážená obtížnost dokáže připravit zajímavé momenty, kdy ujiždíte soupeřům klidně o tisíc metrů, no a nebo oni vám.
Vzhledem k velikosti herního světa (přes 14000 Km2) nejsou ničím výjimečným opravdu dlouhé závody, klidně i přes dvacet minut zběsilé driftovací jízdy.
Rozdíl mezi kariérou a challenge módem prakticky není, hra totiž nemá žádný příběh. Ačkoliv celý herní svět má nádech postapo a příběh by se zde určitě neztratil.
Bohužel nelze vylepšit vozidla, pouze jejich vzhled a to jen přes dostupné barevné vzory.
Kolize vozidel je tragická skoro jako v prvním díle Just Cause. Další problém, který souvisí s kolizí je zničitelnost okolního prostředí. Narazíte do kovových svodidel a ty porazíte, ani to s vámi nehne. Pak ale nabouráte do dřevěného plůtku a neprorazíte ho. Pravděpodobně si designer spletl texturu dřeva a kalené oceli. Nemusím ani říkat, co se stane, když narazí monster truck do malého stromku...
Co také zamrzí je, že ačkoliv řídíte stejné vozidlo jako soupeř, celkem často se na vyšší obtížnosti stává, že vás počítačem řízený závodník předjede, i když oba jedete po rovince a vy jedete maximální rychlostí. A pak už jen sledujete, jak se soupeřův náskok zvedá o desítky metrů za pár vteřin. Sama obtížnost by podle mě měla být v soupeřových řidičských schopnostech, ne v umělém navyšování rychlosti jeho stroje. To prostě není moc fair play a zanechá vám to hořkou pachuť v ústech, zvlášť po dvacet (20!) minut trvajícím závodě.

Za každý vyhraný závod či výzvu dostanete palivo, které zde slouží jako herní měna, za kterou si kupujete vozidla, kterých je něco kolem sedmdesáti.
Speciální auta lze také získat tím, že je najdete a odrovnáte, tak jako třeba v sérii Burnout. Narozdíl od série Burnout ale vozidla nemají žádný model poškození.
Protivníci mají agresivní styl jízdy a rádi vás vytlačí či blokují a jako bonus se nebojí jezdit pro ně výhodnou zkratkou.
K dispozici je také editor úrovní, který je velmi jednoduchý, ale lze v něm udělat pouze sólo závod na čas.
Samotná grafika přitom dokáže vykouzlit opravdu krásné momenty, i když nezapře svůj konzolový původ.

Díky téměř mrtvé službě Games for Windows Live a neochotě vývojářů tuto službu odstranit již aktuálně není možné FUEL zakoupit skrz Steam.
Potenciál byl vzhledem k obsahu obrovský, ale jádro hry je bohužel prohnilé.
Škoda, opravdu škoda.