12 people found this review helpful
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 31.9 hrs on record
Posted: Feb 6, 2017 @ 6:59am
Updated: Feb 6, 2017 @ 7:00am

A Vita-n meglehetősen nagy sikert aratott játék a jobbfajta, "komolyabb" vizuális novellák közé tartozik - tehát nem csak sima kattintgatós, történet olvasós - a szokásos beszélgetések között meglehetősen sok mindent lehet és kell csinálni. A történet és a játékmenet sok klasszikusból merítkezik, míg előbbi egyértelműen egy speciális osztálykeret közé beszorított iskolai Battle Royal, utóbbi inkább a 3DS-en sok sikert aratott Phoenix Wright: Axe Attorney játékot idézi.

A komolyabb szó nem véletlenül került idézőjelbe: a Danganronpa az egyik legelborultabb történettel és játékmenettel rendelkező játék, és bár elég erőteljesen építkezik a szokásos anime alapokra, azért az ázsiai/japó dolgokhoz szokott játékosokat is próbára tudja tenni. Elég nehéz lesz a történetről úgy írni, hogy semmi fontosat ne spojlerezzek el azért megpróbálom.

Maga a cselekmény a Remény Csúcsa Akadémián(Hope's Peak Academy) zajlik, ahol a világ legjobb képességű/tulajdonságú gyerekei tanulnak - nem simán a legjobbak, hanem a legeslegjobbak a legjobbak közül. Az angolban őket konstansan az Ultimate melléknévvel illetik őket, ezt simán magyarra fordítani(Végső, Utolsó) elég szerencsétlen (még ha volt egy Ultimate Warrior nevű pankrátor ami viszonylag közismert lett nálunk is) talán az abszolút felel meg a legjobban neki, bár így sem lesz mindig magyaros. Szóval az osztály tele van szuperképességű tanulókkal - kedvencem az arrogancián kívül semmit sem garantáló, de nagyon szépen hangzó Ultimate Affluent Progeny ~ Abszolút Leggazdagabb Ivadék) - akiket úgy válogatnak be, kivéve egyet akit meg a több ezer jelentkező közül rábökéssel választanak ki: doing! és ezzel el is dőlt ki az Abszolút Szerencsefia a világon. A játékban egyébként fontos dolgot képviselnek a karakterek speckói, sok minden fonódik majd köréjük: japán módra adamantium keményre csiszolva a hozzájuk tartozó motivációkat, kapcsolatokat.

Az osztálytársakon kívül lesz még egy szereplő, Ő pedig Monokuma aki kb. egy plüss macinak öltözött robot, na mármost akinek be fog jönni, az imádni fogja a játékot akit viszont idegesít az hamar abba fogja hagyni.

A játékmenet elnagyolva kb. a következő: egymás után fognak elhullani az osztálytársak, akiknek a halálát ki kell majd nyomoznunk. A nyomozós rész nagyjából egy fps/point-click játéknak felel meg. A halálesetek közötti időben tudunk megismerkedni a többi társsal - nagyjából egy egyszerűsített randi játék, némi beszélgetéssel és ajándékozással - illetve tudunk tovább vizsgálódni az iskolában ahol Monokuma pénzérméket gyűjthetünk(ebből lehet venni ajándékot). A randizás egyébként opcionális és teljesen kihagyható, cserébe nem fogunk tudni megszerezni skilleket amikkel jobb esélyekkel indulhatnánk a tárgyaláson.

A tárgyaláson többféle játékkal tudjuk kikövetkeztetni ki lehetett a gyilkos - ezek szabályai menetközben egyre változnak, nehezednek - van amikor cáfolatokra kell lődözni, vagy akasztófát kell játszani, de van ritmus játék is pl.(PTA) sőt ami nagyon vagány a végén egy képregényben kell kirakni a történések darabkáit. (A gyilkosságok nem olyan bonyolultak - azért lesz meglepetés - , viszont elsőre nem lesz könnyű letárgyalni mindig őket, mivel néha nehéz eltalálni mivel-mit fogunk cáfolni - vagy akár megerősíteni.)

Ezek kb. az interaktívabb részek, persze az addig eltölt időt is végig kell majd kattintgatni és olvasni hogy alakul a történet. Egy gyilkosság az odavezető úttal, randikkal, nyomozással, tárgyalással cirka 4-5 órába fog fájni - pedig viszonylag gyorsan olvasok. A történet folyton pörög, hol vicces, hol szomorú, az osztálytársak bár elég szokvány anime figurák (tsundere,waiffu etc. érdekesek és szépen megrajzoltak, plusz Monokuma nem elégszik meg a standard motivációkkal, úgyhogy nem fogunk unatkozni. Nem írtam még róla de a tárgyalások után lesznek kivégzések is - a gyilkost utoléri a büntetés - valamint a Monokuma színház is van rövid perfomanszokkal. :)

A grafikai megjelenés teljesen elborult, bár az iskolában FPS jelleggel tudunk közlekedni minden 2D-s akarom mondani 2.5D-s, egy osztályterem pl. nem más mint egy téglatest benne papírra rajzolt székekkel, a vér rózsaszín a SONY terjesztési korlátai miatt - mégis jól áll neki és egy kvarcórán is el kell hogy menjen. A zene nagyon jó lett, az opening biztosan bele fogja égetni magát a dobhártyádba, de lesznek még más addikt zenék is.
Was this review helpful? Yes No Funny Award