Присъединяване към групата
Присъединете се към Steam групата „Карти за размяна“, така че да прочетете анонсите за обновления, да проверите форума, както и да ни дадете отзиви относно това как да подобрим тези характеристики.
Steam карти за размяна
Често задавани въпроси
Какво са Steam картите за размяна?
Steam картите за размяна са карти с колекционерска стойност, които получавате докато играете в Steam. Съберете колода карти, за да спечелите артикули, които помагат да персонализирате профила си и да се хвалите с това, което играете.
Как мога да получа карти за размяна?
Можете да получите карти за размяна, просто като играете една от участващите игри. Докато играете, периодично ще Ви се падат карти, които се поставят във Вашия Steam инвентар.
Има ли лимит на това колко карти могат да ми се паднат?
В повечето игри ще се пада брой карти, приблизително равен на половината от тези в колодата за нея. Например, Half-Life 2 има 8 в колодата си, Вие можете да получите 4, които се падат по време на игра. Трябва да съберете останалата половина от други членове на общността. Опитайте в дискусиите на бета групата, обществения пазар, разменяйте с приятели и в дискусиите за търговия. Можете да проверите още колко остават за падане в игра на страницата със значките Ви.
А безплатните за пускане игри като Team Fortress 2 или Dota 2?
Безплатните за пускане игри пускат карти на база извършени покупки в тях. Ако сте пазарували в играта преди бетата на Steam с картите за размяна или сте купили TF2 по-рано от обновлението за безплатна за пускане игра, ще могат да Ви се паднат 4 или 5. Получавате възможност за още, когато купувате артикули в играта. Една карта се пада приблизително на всеки похарчени 9 щатски долара.
Как мога да получа допълнителен пакет?
След като са Ви се паднали всички полагаеми карти, придобивате право за получаване на допълнителен пакет, който е набор от 3 карти за размяна, които може да включват както нормални, така и ламинирани. Допълнителните пакети се отпускат произволно на имащите право потребители, когато членовете на общността изработват още значки. Уверете се, че влизате в Steam всяка седмица, за да поддържате правото си.

След като веднъж сте получили това право, Steam нивото Ви увеличава процента за падането на допълнителен пакет:
  • Ниво 10: +20% увеличаване на степента за падане;
  • Ниво 20: +40% увеличаване на степента за падане;
  • Ниво 30: +60% увеличаване на степента за падане;
  • Ниво 40: +80% увеличаване на степента за падане;
  • Ниво 50: +100% увеличаване на степента за падане (т.е. тя е удвоена);
  • И т.н.
Как да разбера дали могат да ми се падат карти и допълнителни пакети?
Прозорецът „Как да ми се паднат още карти?“ в страницата с Вашите значки Ви показва колко спечелени падания на карти имате, как да получите още и дали понастоящем имате право на допълнителен пакет.
Как да разбера с кои приятели мога да търгувам?
От страницата Ви със значки разделът „Значки в напредък“ показва кои Steam карти за размяна вече имате, още колко можете да получите чрез игра и от още колко имате нужда, за да завършите колодата. Кликвайки на значка в напредък ще Ви покаже списък с всички Ваши приятели, имащи картите нужни Ви за завършване на колодата, както и връзка, така че да им изпратите съобщение и започнете търговия. Например, както Цил, така и Типет притежава TF2 и Portal 2. Типет вижда, че Цил има Portal 2 карти, които му трябват, за да завърши неговата Portal 2 значка. Типет започва търговия с Цил и му дава TF2 карти в замяна на картите на Цил за Portal 2. Сега Типет има възможност да завърши своята Portal 2 значка.
Кои игри пускат карти за размяна?
Има пълен списък на участващите игри, който е достъпен в Steam магазина. Ще продължим да добавяме още игри, когато те са готови.
Какво е значка?
Значката е икона на профила (и е свързана с акаунта Ви), която представя колодите карти за размяна, които сте събрали при участието си в събитието.
Как мога да изработя значка?
От профилната Ви страница, кликнете на връзката „Значки“ близо до горната дясна колона или изберете „Значки“ от падащото меню с Вашия псевдоним в Steam менюто. Разделът „Значки в напредък“ в страницата с Вашите значки ще показва кои от тях са готови да бъдат изработени. Изберете една от тези, за да прегледате нейните подробности и след това кликнете на синия бутон „Изработване“.
Как мога да видя кои карти имам или нямам?
От страницата Ви със значки под раздела „Значки в напредък“ изберете някоя, за да видите колодата, включително карти, които имате, както и оставащите.
Какво получавам, когато изработя значка от картите си за размяна?
Освен самата значка получавате и:
  • създадена за играта произволна емотикона, която можете да ползвате в чата и дискусиите;
  • произволен фон, който може да ползвате в своя обществен Steam профил;
  • възможност да получите ваучер с отстъпка за различни игри и сваляеми съдържания;
  • 100 опит, който може да повиши Steam нивото Ви.
Ако Steam нивото Ви се повиши, лимитът към списъка с приятели ще бъде увеличен с още пет и имате възможност да отключите способността за персонализиране на профила с изложения.
Мога ли да подобря значката си?
Ако съберете още една пълна колода карти за размяна, от същата игра можете да подобрите значката си. Всяка колода за същата игра позволява да бъде изработена най-много пет пъти. При всяко подобряване получавате допълнително 100 опит, както и обновено изображение и заглавие на значката.
Какво е Steam нивото ми?
Вашето Steam ниво се сумира от всичките значки, показва колекцията от карти за размяна, както и участието Ви в Steam събития. Всяка спечелена значка увеличава опита и на всеки 100 Ви дава допълнително Steam ниво (поне в началото).
Как да изтъкна значка?
Можете да изберете всяка завършена значка от страницата Ви с такива. Отличената от тях ще се показва в горната част на профила, както и в малката му версия, която се вижда, когато се задържи мишката над аватара Ви.
Мога ли да купувам и продавам карти за размяна в обществения пазар?
Да, картите за размяна могат да се търгуват с други потребители, както и купувани или продавани в обществения пазар.
Имам игра в Steam, как може тя да участва?
Инструкции и инструменти относно картите за размяна могат да бъдат намерени от обществения раздел „Админ. на приложението“ в Steamworks.
Как мога да допринеса за нови профилни фонове и емотикони?
Ще работим с разработчиците на игри, така че първоначално те да допринесат, но след официалното пускане обмисляме как да добавим работилница за обществените артикули.
Кога ще добавите още игри и значки?
Добавянето на нови игри отначало ще е бавно, докато преминем през възможните проблеми със системата или съдържанието. След като всичко заработи гладко се надяваме да добавим още много игри.
Какво да правя, ако съм недоволен от извършена търговия?
Всяко търгуване е крайно. Уверете се, че действително искате сделката, преди да я потвърдите.
Колко значки ми трябват, за да повиша Steam нивото си?
Когато започнете, всяка изработена значка ще увеличава нивото Ви. Повечето значки дават 100 опит и толкова отнема да се стигне до следващото ниво. Количеството нужно за повишаване на нивото се увеличава с всяко 10-то, което значи, че след Steam ниво 10 ще Ви трябва 200 опит за всяко следващо, а след 20 се изисква 300 и т.н.
Какъв е смисълът на Steam нивото?
Steam нивото е бърз начин за потребителите да видят колко някой е инвестирал в своя Steam акаунт. За сега имаме само няколко различни начина да получите значки, но се надяваме да ги разширим, така че да включват всички разнообразни способи, по които потребителите допринасят.
Какви са директните привилегии от нивото ми в Steam?
Получавате повече опции за персонализиране на профила и максималния брой приятели, който можете да имате в списъка си, се увеличава.
Има ли други начини да се получат значки, освен при игра?
Значката на Steam общността, която се получава при извършени няколко прости задания в Steam, е най-лесно достъпна от всички. Значката „Години служба“ (предоставена за юбилея от създаването на Вашия акаунт) автоматично ще Ви дава още опит, колкото по-стар е акаунтът. Също така специални събития в Steam доста често имат значки. Надяваме се, че ще продължим с увеличаването на начините посредством, които можете да получите значки.
Какво е изложение?
Това е начин да персонализирате своя профил с нещата, които намирате за най-интересни в Steam. Има много изложения, от които да избирате, включително любимите Ви игри, най-добрите постижения, снимки, виртуални артикули и други.
Как да добавя изложение към профила си?
Щом достигнете Steam ниво 10, можете да изберете и персонализирате изложение от страницата за редактиране на профила. На всеки 10 Steam нива получавате допълнително изложение, т.е. ще имате две при 20, три при 30 и т.н.
Какво е Steam емотикона?
Емотиконата е малко изображение, което получавате при изработването на значка за игра и то е тематично определено за нея. Можете да го вмъквате в Steam чатове, публикации в дискусионни форуми, теми с коментари и т.н. Ще виждате емотиконата в своя Steam инвентар и можете да я търгувате с други потребители или обявите за продан в обществения пазар на Steam.
Какво е профилен фон?
Профилният фон е голямо изображение, което получавате при изработването на значка за игра и то е тематично определено за нея. Можете да го изберете, за да се показва в Steam профила Ви за общността. Ще виждате фона в своя Steam инвентар и можете да го търгувате с други потребители или обявите за продан в обществения Steam пазар .
Какво са ламинираните карти за размяна?
Когато получите карта за размяна от игра, има малък шанс тя да е с ламинирано покритие. Ще е нужно да съберете колода само от такива карти, за да ги изработите в ламинирана значка. Няма допълнителна облага от това да имате ламинирани карти или значки, освен тяхната рядкост.
Има ли игра, в която да участват картите?
Steam картите за размяна са с цел колекциониране и търгуване, няма игра с тях. Въпреки това идеята е добра и е нещо, на което ще обърнем внимание, тъй като бихме искали да го добавим в бъдеще или може би да намерим начин, по който потребителите да създават свои собствени игри с картите, които имат.
Получавам ли карти за размяна при завършването на постижения в игра?
Падането на карти за размяна към момента е свързано само с времето в игра, независимо от това какви постижения получавате. Определено ще помислим как да добавим още правила за това как ще се падат картите в бъдеще, но има доста проблеми с постиженията в игрите, което ни възпира да ги използваме на този етап. Много игри имат постижения, които са еднообразни и отегчителни за достигане, а искаме действието, чрез което се получават картите да е забавно на потребителите във всички игри. Също така не желаем да тласкаме потребителите към мамене или ползване на отключващи постиженията програми в игрите, с цел да получат картите, тъй като това намалява стойността им и никак не е забавно. Те пак са ценни и наличието на изложение за тях в обществения Ви профил е страхотен начин да покажете тези изключителни редки постижения.