Squad
67 ratings
Squad Rehberi - Giriş 1 - Temel Kavramlar
By IchBinChe
Squad'a yeni başlamış oyunculara göre bir rehber.
3
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Önsöz


Bu rehber serisinin “Temel Kavramlar” bölümü daha çok Squad’a başlamamış yada daha yeni başlamış oyunculara yöneliktir. Bundan dolayı detaylı bilgilere burada yer vermedim. Daha detaylı ve ileri seviye bilgilere bu serinin farklı bir eğitim rehberinde yer vereceğim.

Squad’da ki oyun mekanikleri yeni bir oyuncu için çok bunaltıcı gelebilir. Kabul etmeli ki Squad piyasada ki diğer askeri birincil şahıs nişancı oyunlarından daha kompleks bir oyun ama bu öğrenmesi imkansız demek değil elbette. Oyunu oynadıkça, rehberleri okudukça yada izledikçe ve insanlara soru sordukça öğrenme hızınız kat ve kat artacaktır. Oyunun ilk saatlerinde nereye gidiyoruz, amaç ne, nereden vuruluyorum gibi sorular sormamak için eğitici rehberleri ve sizlere yardım edecek insanları kullanmaya özen gösterin.

Bu Squad eğitim serisini yazmaya başlamamın sebebi Squad Türkiye’de ki oyuncu kitlesine küçük de olsa yardım etmek istemiş olmamdır. Umarım bu eğitim serisi bir çok oyuncuya ulaşıp, onlara fayda sağlar.

Serinin bir sonraki rehberi:
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2646162484
Squad Nedir


Squad, iletişim ve takım çalışması ile muharebe gerçekçiliğini yakalamayı hedefleyen 100 kişilik çok oyunculu birinci şahıs nişancı oyundur. Diğer askeri birinci şahıs nişancı oyunlardan farklı olarak Squad ne Arma 3 gibi bir askeri simülasyon oyunudur ne de Call of Duty yada Battlefield gibi bir arcade (basitleştirilmiş) oyundur. Squad, kısaca Battlefield ve Arma 3’ün harmanlanmış halidir



Squad Oynamak İçin Gereksinimler

  • Yeterli Sistem Gereksinimleri
  • Mikrofon
  • Sabır

Yeterli Sistem Gereksinimleri
Steam’de ki her oyun gibi Squad’ın da kendine has sistem gereksinimleri vardır ama Squad, optimizasyonu kötü olan bir oyun olduğundan dolayı her ne kadar iyi bir sisteminiz olsa da bazı durumlarda oyunun çökmesiyle yada donmasıyla sizleri üzebilir.

Minimum
Önerilen
İşletim Sistemi
Windows 10 (x64)
Windows 10 (x64)
İşlemci
Intel Core i5-2500K
Intel Core i7-4790K
RAM
8 GB RAM
16 GB RAM
Ekran Kartı
Geforce GTX 770 yada AMD Radeon HD 7970
Nvidia GTX 1060 yada AMD Radeon 570
Depolama
55 GB boş alan
55 GB boş alan


Mikrofon
Squad, iletişim üzerine kurulu bir oyundur. Bundan dolayı eğer ki oyundan zevk almak ve takım çalışması yapmak istiyorsanız bir mikrofona sahip olmak zorundasınız. Mikrofonsuz da elbette oynayabilirsiniz ama bu oyun zevkinizi akıl almayacak şekilde sınırlar. Kısaca eğer ki mikrofonunuz yoksa Squad oynamadan önce bir mikrofon bulmanız gerekir.

Sabır
Her ne kadar alakasız bir gereksinim gibi gözükse de emin olun o kadar önemli ki. Sabrın bu kadar önemli olmasının sebebi Squad’ın diğer birinci şahıs nişancı oyunlara göre çok daha fazla kompleks ve taktiksel olmasından dolayıdır. Diğer birinci şahıs nişancı oyunlarında olan sesin kaynağını tespit etme yeteneğiniz, nişan yeteneğiniz, refleks yeteneğiniz vs. kendi başlarına hiçbir anlam ifade etmiyor. Bundan dolayı Squad’daki taktiksel anlayışa alışmanız biraz zaman alabilir. Bunun için sabırlı olmanız gerekmektedir. Belki de ilk 10 saatiniz bir tane bile düşman vuramadan yada oradan oraya ne yaptığınızı bilmeden koşarak geçecek. Bu konu da kaygılanmayın çünkü birçok oyuncunun ilk saatleri bunlarla geçmiştir. Bu konuda yalnız olmadığınızı hatırlayın ve lütfen sabırlı olun.
Squad’daki Önemli Kavramlar

  • Taktiksellik
  • İletişim
  • Takım Çalışması
  • Gerçekçilik

Taktiksellik
Squad’ın diğer birinci şahıs nişancı oyunlardan çok daha kompleks ve taktiksel olduğunu söylemiştik. Bunun sonucu olarak diğer oyunlardan elde ettiğiniz nişancılık gibi yetenekler sizi çok ileriye taşıyamayacaktır. Her ne kadar nişan yeteneğiniz iyi olsa da diğer birinci şahıs nişancı oyunlar da olanın aksine sadece nişancılık yeteneğinizle hiç bir şey elde edemezsiniz. Nişancılığın yanında hangi noktadan saldıracağını bilmek, harita kullanımını bilmek, dost birliklerle koordineli şekilde saldırmak, düşmanın hatlarına farkedilmeden sızmayı bilmek gibi taktiksel şeyler oyun kalitenizi çok yukarı taşıyacaktır.

İletişim
Squad, diğer birinci şahıs nişancı oyunlardan farklı olarak iletişim üzerine kurulmuştur. Bundan dolayı dost birliklerden istihbarat almak yada onlara düşmana dair istihbarat vermek takımın kazanmasına çok fazla katkı sağlayacaktır. Bu istihbarat alışverişi %99 olasılıkla sesli konuşma kanallarından olur. Bundan dolayı istihbarat vermek için sesinizi iletecek bir mikrofona sahip olmanız şarttır.

Takım Çalışması
Squad, diğer birinci şahıs nişancı oyunlardan farklı olarak takım çalışması üzerine kurulmuştur. Takım çalışmasını sağlayamayan takımlar yenilmeye mahkumdur. Hiç bir oyuncu tek başına bir anlam ifade etmez. Her ne kadar o oyuncu çok iyi olsa da futbol gibi Squad da bir takım oyunudur.

Gerçekçilik
Her ne kadar da gerçekçilik Squad’ın bel kemiği olsa da Squad bir askeri simülasyon oyunu değildir sadece oynanabilir mekaniklere sahip bir gerçekçi taktiksel nişancılık oyunudur. Bu gerçek gerçekçilik mekaniklerinden maddeler halinde bahsedeceğim.
  • Silah mekanikleri çoğu nişancı oyunlarından farklı ve gerçekçidir. Silahların geri tepmesi, şarjör değişim mekaniği, balistik özellikleri gibi özellikler ve mekanikler gayet gerçekçi şekilde tasarlanmıştır.
  • Dost ateşi her zaman açıktır. Bundan dolayı gördüğünüz şeye ateş etmeden önce gördüğünüz şeyin dost mu yoksa düşman mı olduğunu bilmek sizin ve takımınız yararına olacaktır.
  • Oyunda bir öldürme onay sistemi yoktur. Bundan dolayı bir düşmanın ölüp, ölmediğini öğrenmek istiyorsanız gidip cesedini bulmalısınız.
  • Bastırıcı ateş altına girdiğinizde, görüşünüz bulanıklaşır.
  • Haritalar genellikle çok büyüktür. Örneğin Yehorivka haritası 17.5 km²’dir.
Oyun Modları ve Amaçları

Bu bir başlangıç rehberi olduğundan dolayı oyun modlarını detaylandırmadan anlatmayı tercih ettim ve sadece en çok oynanan oyun modlarından bahsettim. Bunun sebebi ise bazı oyun modlarının neredeyse hiç oynanılmamasından kaynaklı olmasıdır.

  • Advance and Secure (AAS)
  • Skirmish
  • Random Advance and Secure (RAAS)
  • Invasion

Advance and Secure (AAS)
Advance and Secure (AAS), Squad’da ki en temel oyun modudur. AAS oyun modunda ki temel amaç önceden belirlenmiş kontrol noktalarını (bayrakları) belirli bir sıra ile ele geçirmek ve savunmaktır. Bu kontrol noktalarını ele geçirdikçe takımınız ticket kazanır, kontrol noktalarını kaybettikçe ise takımınız ticket kaybeder. Ticketi ilk biten takım oyunu kaybeder.

Örnek:


Skirmish
Skirmish oyun modu AAS oyun modu ile aynı mekaniklere sahiptir. Bu oyun modunun AAS oyun modundan tek farkı haritaların ölçeğidir. Skirmish haritaları genellikle haritaların kırpılmış bölümlerinden oluşur. Bu oyun modunu AAS ile kıyaslayacak olursak eğer daha az zırhlı aracın olduğunu, takımın başlangıçta ki ticketlerinin çok daha az olduğunu ve yakın muharebenin daha fazla olduğunu fark ederiz.

Örnek:


Random Advance and Secure (RAAS)
Random Advance and Secure (RAAS) oyun modunun amacı AAS oyun modu ile aynıdır. Bu oyun modunun AAS oyun modundan farkı ise bu oyun modunda kontrol noktaları rastgele bir şekilde ortaya çıkar yani 3. kontrol noktasını görebilmek için 2. kontrol noktasını, 2. kontrol noktasını görebilmek için 1. kontrol noktasını ele geçirmiş olmanız gerekmektedir.

Örnek:
(Haritadaki daire içinde ki rakamlar potansiyel kontrol noktalarıdır)


Invasion
Invasion oyun modunun diğer oyun modları farklılığı saldıran ve savunan takımların belirli olmasıdır. Savunan takımın amacı ellerinde olan kontrol noktalarını saldıran takımdan korumaktır. Saldıran takımın amacı ise belirli bir sıra ile kontrol noktalarına saldırıp, bu kontrol noktalarını ele geçirmektir. Saldıran takım tarafından ele geçirilen kontrol noktaları savunan takım tarafından tekrar ele geçirilemez hale gelir. Saldıran takımın savunan takıma göre ticketleri epey bir azdır. Saldıran takımın ticket kazanmak için kontrol noktalarını ele geçirmesi gerekmektedir. Ticketi ilk biten takım oyunu kaybeder.

Örnek:
Oyun Mekanikleri

Her oyun gibi Squad’ın da kendine has oyun mekanikleri vardır. Squad’ı iyi ve düzgün bir şekilde oynayabilmek için bu mekanikleri bilmek büyük önem taşır. Burada anlatacağım mekanikler oyunun en temel mekanikleri olduğundan dolayı bunları bilmeden Squad oynanmaz hale gelir. İleri seviye mekanikleri ise ileri seviye rehberlerde anlatacağım.

  • Ticket (Puan) ve Skor Mekaniği
  • Hareket Mekaniği
  • Silah ve Ekipman Mekanikleri
  • Komuta Mekaniği
  • Komutan Mekaniği
  • Manga Mekaniği
  • Tim Mekaniği
  • Kit (Sınıf) Mekaniği
  • Harita Mekaniği
  • Yapı ve Lojistik Mekaniği
  • Araç Mekaniği
  • İletişim Mekaniği
  • Can Mekaniği
  • Doğma Noktası Mekaniği
  • Kontrol Noktası Mekaniği
Ticket (Puan) ve Skor Mekaniği
Squad’da birden fazla oyun modu olsa bile oyunda ki temel amaç düşmanın ticketlerini (puanlarını) bitirip oyunu kazanmaktır. Düşmanların ticketini bitirmenin birden fazla yöntemi vardır. Bu yöntemlerden en etkilisi oynanan oyun modunun amaçlarına ulaşmktır. Bunun haricinde düşman piyadelerini, doğma noktalarını ve zırhlılarını yok etmek düşmanın ticketlerini düşürmektedir. Her ne kadar düşmanları öldürmek düşmana ticket kaybına sebebiyet verse de önemli olan şey oyun modunun amaçlarına ulaşmaktır. Diğer çok oyunculu oyunların aksine öldürme sayısı çok büyük bir önem arz etmeyip, oyun sonunda ki skorlar kaydedilmez. Bu skorlar silinip gider. Bunun sebebi de önemli olan bir oyuncunun kaç skor yaptığı değil, o oyuncunun takımının kazanıp kazanmadığıdır

Hareket Mekaniği
Squad'ın hareket mekanikleri diğer birincil şahıs nişancı oyunların hareket mekaniklerine göre daha ağırdır.
  • Enerji Mekaniği
  • Tırmanma Mekaniği

Enerji Mekaniği
Oyundaki hareket hızınız, nişancılığınız gibi kavramlar enerjinizin ile bağlantılıdır. Enerjiniz olduğu sürece efektif bir şekilde koşabilir veya daha iyi nişan alabilirsiniz. Enerjiniz bittiği zaman sadece oturup bir kaç saniye dinlenmek enerjinizi geri dolduracaktır. Bu enerji seviyenizi ekranınızın alt bölümünün ortasında bulabilirsiniz.

Tırmanma Mekaniği
Oyunda çoğu nokta tırmanılabilir haldedir. Boyunuzun yettiği yerlere atlayıp, tırmanabilirsiniz. Takım oyununa bağlı bir oyun olduğu için buna bağlı mekanikler de vardır. Bir başka oyuncudan yardım alarak yüksek duvarları tırmanabilirsiniz.


Silah ve Ekipman Mekanikleri
Squad gerçekçi bir oyun olduğundan dolayı doğal olarak silah mekanikleri de gerçekçidir.
  • Hasar Mekaniği
  • Balistik Mekaniği
  • Şarjör Mekaniği
  • Nişan Mekaniği
  • Dürbün Mekaniği
  • Bandaj Mekaniği
  • El Bombası Mekaniği
  • Sis Mekaniği
  • Kürek Mekaniği
Hasar Mekaniği
Mermilerin hasarları normal oyunlardan alıştığımızdan çok daha fazladır. Vücuda isabet eden bir mermi ölümcül olabilir. Kafaya isabet eden bir mermi kesin olarak öldürür.


-
Balistik Mekaniği
Balistik mekanikleri gerçekçidir. Mermi, namludan çıktıktan belirli metre sonrasında yer çekiminin etkisi ile yere doğru düşmeye başlar.


Şarjör Mekaniği
Şarjör değiştirdiğiniz de eğer ki silahtan çıkarttığınız şarjörde hala mermi varsa şarjörü daha sonra kullanmak üzere şarjör bölmesine geri koyarsınız.

Şarjör Renklerinin Anlamları
  • Beyaz - Dolu şarjör
  • Sarı - Yarsından fazlası dolu şarjör
  • Turuncu - Yarsından fazlası boş şarjör
  • Kırmızı - Bitmek üzere olan şarjör
  • Siyah - Boş şarjör



Nişan Mekaniği
Diğer oyunlardan alışkın olduğumuz crosshair (artı işareti) sistemi Squad'da yok. Bundan dolayı eğer ki düşmanları vurmak istiyorsanız nişangahınızı kullanmak zorundasınız.
Hareket ettikçe yada koştukça doğal olarak bir enerji harcıyorsunuz. Bu enerji sistemi nişan almanızı da etkiliyor. Ne kadar fazla enerjiniz varsa o kadar iyi hedef alabilirsiniz. Enerji yenilemek içinde durup, bir kaç saniye dinlenmeniz yeterli olacaktır.

-
Dürbün
Dürbün her kitte (sınıfta) bulunmaz. Bundan dolayı seçiminizi iyi yapmalısınız.
Dürbünün avantajları şunlardır:
  • Dürbün ile mesafe ölçümü yapabilirsiniz.
  • Büyük ölçekli haritalarda uzak mesafelerdeki düşmanları tespit edebilmek için dürbün ideal bir ekipmandır.
Dürbünün dezavantajları şunlardır:
  • Dürbün bir kit aldığınızda silahınızın nişangahı yakın çatışma nişangahı ile değişir
-
Bandaj
Oyunda yaralandığınızda eğer ki kanamanız olursa kanamayı durdurmak için bandaj kullanmanız gerekir. Bir dost piyade yaralanıp, kanaması olduğunda dost piyadenin kanamasını bandaj ile durdurabilirsiniz yada bir dost piyade yaralanıp, düşerse bandaj ile dost piyadeyi kaldırabilirsiniz.




-
El Bombası
El bombaları parça tesirlidir ve belirli bir alandaki piyadeleri alt etmek için idealdir.

Sis
Diğer oyunlardan alıştığımız anında dağılan bir mekaniği değil, gerçekçi ve yavaş dağılan bir sis mekaniği vardır.

Kürek
Oyunda manga komutanların oluşturduğu yapıları kazmak yada kırmak için kullanılır.

-
Mühimmat Çantası
Bu çanta sadece piyadeye (rifleman) özgü bir teçhizattır. Bu çanta ile dost birlikler ve siz mühimmatınızı yenileyebilirsiniz. Bu çantayı yere koyduktan sonra sonra tekrar alabilirsiniz.

-
Mühimmat Mekaniği
Mühimmatınızın ölünce tazelenmiyor. Mühimmatınızı tazelemenin 3 yolu vardır. Mühimmatınızı mühimmat kutularından, mühimmat çantalarından ve araçlardan tazeleyebilirsiniz.





Manga Mekaniği
Bir Squad maçında 2 takım vardır ve her bir takım normal şartlar altında maksimum 50 kişi barındırır. Bu 50 kişiyi koordine etmek için Squad, manga sistemini kullanıyor. Bir manga maksimum 9 kişi olabiliyor. Oyunda uzmanlaşmış oyuncular manga kurup, diğer oyuncular bu mangalara katılıyor. Manga komutanları kendi aralarında komuta kademesi kanalında konuşup, kendi mangaları için bir görev belirliyorlar. Manga komutanları görevleri bulduktan sonra görevi icra etmek için manga üyelerine bu görevleri aktarıyorlar. Bu şekilde gayet düzenli bir oyun ortaya çıkıyor. Kısaca bir oyuncunun oyunda ne yapacağı manga komutanı tarafından belirleniyor.
  • Piyade Mangaları
  • Destek Mangaları
  • Zırhlı Mangaları
  • Helikopter Mangaları

Piyade Mangaları
Piyade mangalarının amaçları genellikle kontrol noktalarını savunmak, kontrol noktalarına saldırmak ve piyade yoğunluğu oluşturmaktır


Destek Mangaları
Destek mangalarının amacı diğer mangaların ihtiyacı olan ateş gücünü mortar, TOW vs. gibi kurulu destek silahlarıyla sağlamaktır. Bunun yanında bazı destek mangaları FOB’lara lojistik desteği sağlayabilirler.


Zırhlı Mangaları
Zırhlı mangaları, piyade mangalarının ihtiyacı olan nakliye, zırh desteği ve ateş gücü gibi ihtiyaçlarını karşılayıp, onlara destek verir.


Helikopter Mangaları
Helikopter mangaları, piyade mangalarının nakliye ve lojistik ihtiyaçlarını karşılar.
Tim Mekaniği
Timler, manga içeresindeki gruplardır. Bir manga da maksimum 3 tim bulunabilir. Bu timlerin isimleri Alpha, Bravo ve Charlie'dir. Bu timlerin işlevleri manga komutanına kalmıştır. Mesela manga komutanı Bravo timini direkt saldırı için görevlendirip, Charlie timini kanttan saldırı için görevlendirebilir yada Charlie timine tanksavarları atayıp, düşman zırhlılarını avlamakla görevlendirebilir.
Kit (Sınıf) Mekaniği
Squad'da bir maça girdikten sonra doğmadan önce kit seçmeniz gerekmektedir. Kitler sizin oyun esnasında hangi teçhizata sahip olacağınızı belirler. Seçtiğiniz kit, savaş alanında ne yapacağınızı büyük ölçüde etkiler. Eğer ki bir kit seçiyorsanız o kitin sorumluluğunu yerine getirmeniz gerekmektedir.
  • Komuta ve Destek Kitleri
  • Muharebe Kitleri
  • Ateş Desteği Kitleri
  • Uzman Kitleri
Komuta ve Destek Kitleri
Komuta ve destek kitleri genellikle direkt çatışmadan uzak kalıp, takımı komuta etmeye yada takıma destek olmaya odaklanmış kitlerdir
  • Manga Komutanı (Squad Leader)
  • Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)
  • Pilot Komutanı (Lead Pilot)
  • Sıhhiye (Medic)
  • Mürettebat (Crewman)
  • Pilot (Pilot)

Manga Komutanı (Squad Leader)
Açıklaması: Piyade mangasının komutanıdır.

Sorumluluğu: Piyade mangasına liderlik etmekten ve diğer manga komutanları ile koordinasyon kurmaktan sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman


Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)
Açıklaması: Zırhlı mangasının komutanıdır. Bu kit zırhlı personel taşıyıcılarını (APC), piyade muharebe araçlarını (IFV) ve ana muharebe tanklarını (MBT) kullanmak için zorunlu olan kitlerden bir tanesidir.

Sorumluluğu: Zırhlı mangasına liderlik etmekten ve diğer manga komutanları ile koordinasyon kurmaktan sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Pilot Komutanı (Lead Pilot)
Açıklaması: Helikopter mangasının komutanıdır. Helikopterleri kullanmak için zorunlu olan kitlerden bir tanesidir.
Sorumluluğu: Piyade mangalarını nakliyesini sağlamak ve FOB'lara mühimmat ve yapı desteği sağlamak.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Sıhhiye (Medic)
Açıklaması: Bir manganın hayatta kalması için kritik rol oynayan bir kittir. Sıhhiyeler ilk yardım çantası ve daha fazla bandaj ile donatılmıştır.

Sorumluluğu: Yaralı dost birlikleri iyileştirmekle sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta- Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Mürettebat (Crewman)
Açıklaması: Bu kit zırhlı personel taşıyıcılarını (APC), piyade muharebe araçlarını (IFV) ve ana muharebe tanklarını (MBT) kullanmak için zorunlu olan kitlerden bir tanesidir.

Sorumluluğu: Zırhlı bir araçta mürettebat olmatkan sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta- Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Pilot (Pilot)
Açıklaması: Bu kit helikopterleri kullanmak için zorunlu olan kitlerden bir tanesidir.
Sorumluluğu: Piyade mangalarını nakliyesini sağlamak ve FOB'lara mühimmat ve yapı desteği sağlamak.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta- Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli- Kıdemli - Uzman
Muharebe Kitleri
Muharebe kitleri direkt olarak muharebeye odaklanmış kitlerdir
  • Piyade (Rifleman)
  • Baskıncı (Raider)

Piyade (Rifleman)
Açıklaması: Piyade muharebesine en uygun teçhizatla donatılmış kittir.

Sorumluluğu: Piyade muharebesi ile dost birliklere mühimmat sağlamakla sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Baskıncı (Raider)
Açıklaması: Piyade muharebesine en uygun teçhizatla donatılmış kittir. Sadece düzensiz ordulara sahip ülkelere ait bir kittir.

Sorumluluğu: Piyade muharebesinden sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman
Ateş Desteği Kitleri
Ateş desteği kitleri piyadeden farklı teçhizatlarla donatılmıştır. Bu kitlerin vasıflarını donatıldığı farklı teçhizatlar belirler. Muharebe kitleri kadar olmasa da ateş desteği kitleri de muharebeye odaklanmış kitlerdir.
  • Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)
  • Bomba Atar Piyade (Grenadier)
  • Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)
  • Nişancı (Marksman)

Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)
Açıklaması: Hafif makineli tüfek ile donatılmıştır. Silahında bulunun bipot eklentisi sayesinde silahını bir yere sabitleyip, düşman birliklerine baskı ateşi açabilir.

Sorumluluğu: Piyade muharebesinden ve baskı ateşi yapmaktan sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Bomba Atar Piyade (Grenadier)
Açıklaması: Normal piyade tüfeği ile donatılmıştır. Silahında bulunun bomba atar eklentisi sayesinde parça tesirli bomba yada sis bombası atabilir.

Sorumluluğu: Piyade muharebesinden ve parça tesirli bomba desteğinden sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)
Açıklaması: Normal piyade tüfeğinin yanında hafif tanksavar roketi ile donatılmıştır.

Sorumluluğu: Muharebedeki hafif ve orta zırhlı araçları yok etmek ile sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Nişancı (Marksman)
Açıklaması: Orta ile uzun menzilli atışlara uygun bir nişancı tüfeği ile donatılmıştır. Silahında ki dürbün eklentisi ile normal bir piyadeden çok daha uzak mesafelere nokta atışı yapabilir.

Sorumluluğu: Uzak mesafede olan düşmanları avlamakla sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman
Uzman Kitleri
Uzman kitleri piyadeden farklı teçhizatlarla donatılmıştır ama bu teçhizatlar ateş desteği kitlerinden daha özel teçhizatlardır. Bu kitlerin vasıflarını donatıldığı farklı teçhizatlar belirler. Uzmanlaşmış kitler piyade muharebesinden daha çok kendi teçhizatlarının getirdiği sorumluluklarla yükümlüdür.
  • Keskin Nişancı (Sniper)
  • Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)
  • Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)
  • Savaş Mühendisi
  • İstihkâm Eri (Sapper)

Keskin Nişancı (Sniper)
Açıklaması: Uzun menzilli atışlara ideal bir keskin nişancı tüfeği ile donatılmıştır. Silahında ki dürbün eklentisi ile normal bir piyadeden çok daha uzak mesafelere nokta atışı yapabilir.
Sorumluluğu: Uzak mesafede olan düşmanları avlamakla sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)
Açıklaması: Makineli tüfek ile donatılmıştır. Silahında bulunun bipot eklentisi sayesinde silahını bir yere sabitleyip, düşman birliklerine baskı ateşi açabilir.

Sorumluluğu: Baskı ateşi yapmaktan sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)
Açıklaması: Normal piyade tüfeğinin yanında ağır tanksavar roketi ile donatılmıştır.

Sorumluluğu: Muharebedeki orta ve ağır zırhlı araçları yok etmek ile sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor

Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

Savaş Mühendisi
Açıklaması: Normal piyade tüfeğinin tanksavar mayını, C4, dikenli tel ve kum barikatla donatılmıştır. Diğer bütün kitlerden çok daha hızlı yapıları kazabilir yada kırabilir. Sadece düzenli ordulara sahip ülkelere ait bir kittir.

Sorumluluğu: Düşman HAB’larını ve FOB’larını imha etmekle ve düşman nakliye hatlarına mayın döşemekle sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman

İstihkâm Eri (Sapper)
Açıklaması: Normal piyade tüfeğinin tanksavar mayını, TNT, ve IED (el yapımı patlayıcı cihaz) donatılmıştır. Diğer bütün kitlerden çok daha hızlı yapıları kazabilir yada kırabilir. Sadece düzensiz ordulara sahip ülkelere ait bir kittir.

Sorumluluğu: Düşman HAB’larını ve FOB’larını imha etmekle ve düşman nakliye hatlarına mayın döşemekle sorumludur.

Zorluğu: Çok Kolay - Kolay - Orta - Zor - Çok Zor
Önerilen Oyuncu Tipi: Yeni Başlamış - Deneyimli - Kıdemli - Uzman
Harita Mekaniği
Simge Lejantı (İşaret Tablosu)
Bu tablodan harita gördüğünüz şeylerin ne olduğuna bakabilirsiniz.

Orijinal:

Türkçe:

Harita Okumak
Squad büyük ölçekli ve kompleks bir oyun olduğundan dolayı haritada işaretlenen düşman birliklerinin hangi tip düşman olduğunu (piyade, zırhlı), nerede olduğunu ve ne yöne doğru hareket ettiğini bilmek takıma ve size taktiksel anlamda büyük avantaj sağlar. Bu işaretlemeleri sadece manga ve tim komutanları yapabilir.

Koordinat Sistemi
Haritada işaretlemeleri sadece manga ve tim komutanları yapabildiği için eğer ki bir piyade olarak düşmanın yerini belirtmek isterseniz koordinat sistemini kullanmak zorundasınız.



F4-6-7 koordinatı



Mesafe Ölçümü
Gördüğünüz düşmanın size olan mesafesini hesaplamak için kullanabileceğiniz bir kaç tane yöntem var. Bu yöntemlerden bir tanesi de mesafeyi harita üzerinden hesaplamaktır. Bu mesafe ölçme sistemi harita ızgarasıyla (map grid) çalışır.






Uzunluklar
Kırmızı Karenin Kenar Uzunluğu: 300 Metre
Mavi Karenin Kenar Uzunluğu: 100 Metre
Yeşil Karenin Kenar Uzunluğu: 33 Metre












Basit Mesafe Ölçülümü
Her bir çizginin uzunluğu belli olduğundan dolayı aynı hattaki A ve B noktalarının arasındaki mesafeyi bulmak gayet kolaydır.






Pisagor Teoremiyle Mesafe Ölçümü
Bazı durumlarda 2 nokta haritadaki aynı doğrusal hatla olmayabilir. Böyle durumlarda Pisagor teorimini kullanarak hesaplayabilirsin.

Pisagor Teoremi:
a²+b²=c²


Savaş alanında bunu hesaplamak zor olacağı için özel üçgenleri kullanabilirsiniz.


Yapı ve Lojistik Mekaniği
Squad'da kurulabilir yapı mekaniği vardır. Bu yapıları ancak manga komutanları kurabilir. Bu kurulabilir yapıları kurmak içinde inşa puanlarına ihtiyaç vardır.
  • Radyo - FOB
  • İnşa ve Mermi Puanları
  • HAB
  • Mühimmat Kutusu
  • Tamir İstasyonu
  • Ağır Makinalı Tüfek
  • Güdümlü Tanksavar Füzesi (TOW)
  • Mortar
  • Tahkimatlar

Radyo - FOB
Bu kurulabilir yapıları kurabilmek için ilk önce ortada bir radyonun olması gerek. Yapılar ancak radyonun en az 150 metre yakınına atılabilir. Bu radyoları sadece manga komutanları atabilir. Radyoyu atmak için manga komutanının yanında en az bir piyade bir de lojistik bulunması gerekir. Radyolar arasında en az 400 metre olması gerekmektedir. Bir radyonun 400 metreden daha yakınına bir başka radyo atılamaz. Bu radyodan mühimmat almak için yada radyonun etrafına yapı kurmak için radyoda inşa ve mermi puanlarının olması gerekmektedir. Radyolar kürekle, C4 ile veya yüksek kalibreli silahlarla kırılabilir. Bir radyonun kırılması radyosu kırılan
takıma 10 ticket kaybettirir.


İnşa ve Mermi Puanları
Bu iki puan türü savaş alında çatışan piyadeler ve zırhlılar için çok mühimdir. Bu puanlar olmadan radyoda ne yapılar kurulabilir ne piyadeler mühimmat tazeleyebilir ne de zırhlılar tamir olabilir. Bu puanlar lojistik kamyonu yada helikopter ile nakliye edilir.

-
-
İnşa Puanı
İnşa puanları radyoda yapı kurmayı ve zırhlıların tamir istasyonundan tamir olmasını sağlar.


Mermi Puanı
Mermi puanları piyadelerin mühimmat sandığından ve zırhlıların tamir istasyonundan mühimmat tazelemesini sağlar.


HAB
HAB, doğmak için kullanılan bir yapıdır. Piyadeler için çok büyük önem taşır. HAB'sız bir radyo düşünülemez bile.


Mühimmat Kutusu
Oyunda mühimmat tazelemenin yöntemlerinden bir tanesi mühimmat kutusu kullanmaktır.


Tamir İstasyonu
Tamir istasyonları zırhlılar için hayati önem taşır. Tamir istasyonundan zırhlılar hem tamir olabilir hem de mühimmatlarını yenileyebilir.

Ağır Makinalı Tüfek
Yüksek kalibreli silahlar bir noktayı savunmak yada bir hattı tutmak için idealdir. Bu silahlar iyi noktalara kurulduğu taktirde piyadelerin ve hafif zırhlıların korkulu rüyası olabilir. Bu kurulu yapıyı kullanabilmek için radyoda mühimmata ihtiyacınız vardır.
--
Güdümlü Tanksavar Füzesi (TOW)
Güdümlü tanksavar füzeleri ağır zırhlıların korkulu rüyasıdır. İyi bir noktaya kurulmuş TOW'lar düşman zırhlılarının hepsini alt edebilir. Bu kurulu yapıyı kullanabilmek için radyoda mühimmata ihtiyacınız vardır.

Mortar
Mortarlar bir saldırılacak bir kontrol noktasındaki düşman piyadesinin savunmasını kırmak için idealdir. Bu düşman piyadesinin savunması kırıldıktan dost piyadeler rahatça hücuma kalkabilir. Bu kurulu yapıyı kullanabilmek için radyoda mühimmata ihtiyacınız vardır.

Tahkimatlar
Bu yapılar sayesinde savunmak istediğiniz kontrol noktalarını yapısal olarak güçlendirebilirsiniz.
Araç Mekaniği
Araçlar oyunun önemli bir parçasını oluşturur çünkü Squad büyük ölçüde bir müşterek (ortak, birlikte) muhabere oyunudur. Piyadelerin zırhlı desteğine ve zırhlıların piyade desteğine ihtiyacı vardır.

Piyade Araçları
Bu araçlar genellikle piyadelerin ateş desteği yada nakliye için kullandığı araçlardır. Bu araçları kullanmak için mürettebat kitine ihtiyaç duymazsınız.

Zırhlılar
Bu araçlar zırhlı mangaları tarafında kullanılır. Çoğunlukla piyadeye ateş desteği sağlarlar yada karşı zırhlıları yok etmeye odaklanırlar. Bu araçları kullanmak için mürettebat kitine ihtiyaç vardır
İletişim Mekaniği
Oyundaki en önemli kavramlardan birisi iletişimdir çünkü Squad takım oyunu üzerine kuruludur.

Lokal Konuşma Kanalı
Lokal konuşma kanalından size maksimum 15 metre yakın dost birliklerle konuşabilirsiniz. Bu kanal etraftaki birliklerle iletişim içindir.

Manga Konuşma Kanalı
Bu kanaldan manganızla konuşabilirsiniz. Bu kanalın bir uzaklık kısıtlaması yoktur.

Komuta Konuşma Kanalı
Bu kanal sadece manga komutanlarına özeldir. Manga komutanları bu kanaldan daha koordineli oynamak için iletişim kurar.

Yazı Kanalları
Yazı kanallarından manganızla, takımınızla yada tüm sunucuyla iletişim kurabilirsiniz. Bu kanallar sadece gerekli durumlarda kullanılır. Oyun içinde çok büyük ölçüde ses kanalları kullanılır.
Can Mekaniği
Yaralanma
Oyunda bir çok nedenden dolayı yaralanabilirsiniz; vurulma, yüksekten düşme, şarapnel isabet etmesi, patlayıcılar vs. Böyle durumlarda çoğunlukla ya kanamanız başlar yada düşersiniz.

Kanama
Kanamız olduğunda siper alıp kanamanızı durdurmanız gerekmektedir. Bandajınız yoksa eğer bir dost birlikten yada size en yakın sıhhiyeden yardım istemelisiniz.


Düşme
Düştüğünüzde ise ölmüş sayılmazsınız. Sadece bir dost birlikten yardım beklemelisiniz. Genellikle piyadeler muharebe ile meşgul olacağından dolayı sizi kaldırmaya bir sıhhiye koşacaktır.

İyileşme
Kanamanız dursa bile tamamen iyileşmiş sayılmazsınız. En yakın sıhhiyeye gidip kendisinden kendinizi iyileştirmesini istemelisiniz. Tam iyileşmemiş bir şekilde savaşa dahil olursanız eğer efektif bir şekilde nişan almakta ve koşmakta zorlanırsınız.
Doğma Noktası Mekaniği
Ana Üs
Ana üsler genellikle oyun başında doğulan doğma noktalarıdır. Oyun ortasında ise bu doğma noktaları üsten araç almak için kullanılır.


HAB
HAB'lar savaş alanına manga komutanları tarafından kurulan yapı şeklindeki doğma noktalarıdır. Bu doğma noktalarından doğarak dost birliklerle yakın çarpışmaya girebilirsiniz.

Rally
Rally noktaları ise diğer doğma noktalarından farklıdır. Bu doğma noktaları manga komutanı tarafından atılıp, sadece o manga komutanın mangasına özeldir. O doğma noktasından sadece o manganın üyeleri doğabilir.
Kontrol Noktası Mekaniği
Bu rehberde anlattığım oyun modlarındaki amaçlar kontrol noktalarını savunmak yada kontrol noktalarına saldırmak üzerine kuru olduğundan bu mekaniği de anlatmam gerekir.

Kontrol Noktalarını Ele Geçirme
Kontrol noktalarını ele geçirmek yaklaşık 2 dakika sürebilir. Tabii düşmanın kontrol noktalarını ele geçirmek için ilk önce nötr hale getirmek gerek. Bundan dolayı düşman kontrol noktasını ele geçirmek 4 dakika sürer.

Sonraki kontrol noktası düşman tarafından ele geçirilmişse
Böyle bir durumda kontrol noktasını ele geçirmek için en az 3 kişiye ihtiyaç vardır. Bunun yanında ise kontrol noktasının içindeki dost birlik sayısının düşman birliği sayısından daha fazla olması gerekmektedir.

Sonraki kontrol noktası düşman tarafından ele geçirilmemişse
Böyle bir durumda sadece 1 piyade kontrol noktasını ele geçirilebilir.
Kontroller

Ülkeler

Ülkeler, bir takım silahları, araçları ve bazı mekaniklerini belirler.

Düzenli Ordulara Sahip Ülkeler
  • Amerika
  • İngiltere
  • Kanada
  • Rusya
  • Orta Doğu İttifakı

Düzensiz Ordulara Sahip Ülkeler
  • Milis Kuvvetleri
  • İsyancılar
Amerika

Piyade Kamuflajı


Manga Komutanı (Squad Leader)


Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)


Pilot Komutanı (Lead Pilot)


Sıhhiye (Medic)

Mürettebat (Crewman)


Pilot (Pilot)


Piyade (Rifleman)
-


Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)

Bomba Atar Piyade (Grenadier)


Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)

Nişancı (Marksman)


Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)


Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)

Savaş Mühendisi (Engineer)


Kamyon
  1. M939 Transport
  2. M939 Logistic

Arazi Aracı
  1. M-ATV M240
  2. M-ATV M2
  3. M-ATV M240 CROWS
  4. M-ATV M2 CROWS
  5. M-ATV TOW


Zırhlı Personel Taşıyıcı (APC)
  1. M1126 M240 CROWS - Stryker
  2. M1126 M2 CROWS - Stryker

Piyade Muharebe Aracı (IFV)
  1. M2A3 - Bradley


Ana Muharebe Tankı (MBT)
  1. M1A2 - Abrams


Helikopter (Heli)
  1. UH-60M - Sikorsky
İngiltere

Piyade Kamuflajı


Manga Komutanı (Squad Leader)
-


Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)


Pilot Komutanı (Lead Pilot)


Sıhhiye (Medic)

Mürettebat (Crewman)


Pilot (Pilot)


Piyade (Rifleman)
-


Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)

Bomba Atar Piyade (Grenadier)


Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)

Nişancı (Marksman)

Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)


Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)

Savaş Mühendisi (Engineer)


Kamyon
  1. MAN HX Transport
  2. MAN HX Logistic

Arazi Aracı
  1. LPPV
  2. LPPV RWS

Zırhlı Personel Taşıyıcı (APC)
  1. FV432 - Bulldog
  2. FV432 RWS - Bulldog

Piyade Muharebe Aracı (IFV)
  1. FV107 - Scimitar
  2. FV510 - Warrior
  3. FV520 - CTAS
-
-
-

Ana Muharebe Tankı (MBT)
  1. FV 4034 - Challenger 2


Helikopter (Heli)
  1. SA330 - Puma
Kanada

Piyade Kamuflajı

Manga Komutanı (Squad Leader)
-


Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)


Pilot Komutanı (Lead Pilot)


Sıhhiye (Medic)

Mürettebat (Crewman)


Pilot (Pilot)


Piyade (Rifleman)
-


Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)

Bomba Atar Piyade (Grenadier)


Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)

Keskin Nişancı (Sniper)


Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)

Kamyon
  1. MSVS Transport
  2. MSVS Logistic

Arazi Aracı
  1. LUV-A1 Transporter
  2. LUV-A1 Logistic
  3. TAPV


Zırhlı Personel Taşıyıcı (APC)
  1. LAV 3 RWS C6
  2. LAV 3 RWS M2

Piyade Muharebe Aracı (IFV)
  1. LAV 6


Ana Muharebe Tankı (MBT)
  1. Leopard 2A6M


Helikopter
  1. UH-60M - Sikorsky

Rusya

Piyade Kamuflajı

Manga Komutanı (Squad Leader)
-

Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)


Pilot Komutanı (Lead Pilot)


Sıhhiye (Medic)

Mürettebat (Crewman)


Pilot (Pilot)


Piyade (Rifleman)

Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)

Bomba Atar Piyade (Grenadier)


Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)

Nişancı (Marksman)


Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)


Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)

Savaş Mühendisi (Engineer)


Kamyon
  1. Kamaz 5350 Tranport
  2. Kamaz 5350 Logistic

Arazi Aracı
  1. Tigr-M Kord
  2. Tigr-M Kord RWS
  3. BRDM-2
  4. BRDM-2 Spandrel

Zırhlı Personel Taşıyıcı (APC)
  1. MT-LB
  2. MT-LBM 6MA
  3. BTR-80

Piyade Muharebe Aracı (IFV)
  1. BTR-82A
  2. MT-LBM 6MB
  3. BMP-2
-
-

Ana Muharebe Tankı (MBT)
  1. T-72B3


Helikopter (Heli)
  1. MI-8
Orta Doğu İttifakı

Piyade Kamuflajı


Manga Komutanı (Squad Leader)

Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)


Pilot Komutanı (Lead Pilot)


Sıhhiye (Medic)

Mürettebat (Crewman)


Pilot (Pilot)


Piyade (Rifleman)

Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)

Bomba Atar Piyade (Grenadier)


Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)

Nişancı (Marksman)


Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)


Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)


Savaş Mühendisi (Engineer)


Kamyon
  1. Ural 4320 Transport
  2. Ural 4320 Logistic

Arazi Aracı
  1. Simir Logistic
  2. Simir MG3
  3. Simir Kord
  4. Simir Kornet
  5. BRDM-2 S-5
  6. BRDM-2 Spandrel
-
-

Zırhlı Personel Taşıyıcı (APC)
  1. MT-LB VMK
  2. MT-LB 6MA S8

Piyade Muharebe Aracı (IFV)
  1. BMP-1
  2. BMP-2

Ana Muharebe Tankı (MBT)
  1. T-62
  2. T-72S

Helikopter (Heli)
  1. MI-17

Milis Kuvvetleri

Piyade Kamuflajı


Manga Komutanı (Squad Leader)

Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)


Sıhhiye (Medic)

Mürettebat (Crewman)


Piyade (Rifleman)
-

Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)

Bomba Atar Piyade (Grenadier)


Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)

Nişancı (Marksman)


Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)


Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)

İstihkâm Eri (Sapper)


Kamyon
  1. URAL 375D Transport
  2. URAL 375D Logistic

Motorsiklet
  1. Motorsiklet


Arazi Aracı
  1. Technical Logistics
  2. Technical Transport
  3. Technical Logistics
  4. Technical DShK
  5. Technical SPG9
  6. Technical UB32
  7. BRDM-2
  8. BRDM-2 Spandrel
-
-
-
-

Uçaksavar
  1. URAL 375D ZU23
  2. MT-LB ZU23-2
  3. BMP-1 ZU-23

Zırhlı Personel Taşıyıcı (APC)
  1. MT-LB
  2. BTR-80

Piyade Muharebe Aracı (IFV)
  1. MT-LBM 6MB


Ana Muharebe Tankı (MBT)
  1. T-62
İsyancılar

Piyade Kamuflajı

Manga Komutanı (Squad Leader)
-

Mürettebat Komutanı (Lead Crewman)


Sıhhiye (Medic)

Mürettebat (Crewman)


Piyade (Rifleman)
-
-

Otomatik Tüfekçi (Automatic Rifleman)

Bomba Atar Piyade (Grenadier)


Hafif Tanksavar (Light Anti-Tank)

Nişancı (Marksman)


Keskin Nişancı (Sniper)


Makinalı Tüfekçi (Machine Gunner)


Ağır Tanksavar (Heavy Anti-Tank)

İstihkâm Eri (Sapper)


Kamyon
  1. URAL 375D Logistic


Motorsiklet
  1. Motorsiklet


Arazi Aracı
  1. Technical Logistics
  2. Technical Transport
  3. Technical DShK
  4. Mortar Technical
  5. Rocket Technical
  6. BRDM-2
  7. BMP-1 Technical
  8. BRDM-2
  9. BRDM-2 Spandrel

Uçaksavar
  1. AA Technical
  2. URAL 375D ZU23
  3. MT-LB ZU23-2
  4. BMP-1 ZU-23
-
-

Zırhlı Personel Taşıyıcı (APC)
  1. MT-LB

Piyade Muharebe Aracı (IFV)
  1. BMP 1


Ana Muharebe Tankı (MBT)
  1. T-62

10 Comments
pewpew Jul 10, 2023 @ 3:32am 
oyun arma 3 gibi değil gomtanım gomtanım diye gezmeyin diye bir uyarı yapmamıssın güncelle
PARTIZAN Apr 24, 2023 @ 9:19am 
sağol yoldaş güzel olmuş
Kedi Apr 14, 2023 @ 2:01am 
+rep çok iyi bi guide keşke mekanizelerin mapteki iconlarınıda koysaydınız
HooksInYou Oct 28, 2022 @ 1:43am 
Muhteşem bir guide. Geometri bile öğreniyoruz bonustan. Daha ne olsun :)
MİKO Oct 2, 2022 @ 2:26pm 
temel kavram 1: türk gördüğün zaman ya alt f4 çek yada şalteri indir
kaptan selim Jul 9, 2022 @ 12:03pm 
Başarılı bir çalışma
voitioN Jun 26, 2022 @ 2:12pm 
Eline sağlık
bhoplife Jun 2, 2022 @ 9:54am 
basit ve açıklayıcı bir rehber +rep
BlueGrayOwl Nov 14, 2021 @ 3:46am 
yeni başlayan arkadaşlar için çok güzel bir rehber, eline sağlık.
76561198837794344 Nov 6, 2021 @ 2:32pm 
çok güzel olmuş