Outcast - Second Contact

Outcast - Second Contact

View Stats:
 This topic has been pinned, so it's probably important
BigbenCM  [developer] Nov 15, 2017 @ 12:34am
If you encounter a bug:
– Make sure your computer meets the minimum requirements
– Check installation integrity:
• Right click on the game in your Steam games library
• Select “Properties”
• Go to the “LOCAL FILES” tab
• Click “VERIFY INTEGRITY OF GAME CACHE”

If the game cache integrity check doesn’t solve your problem, please create a topic here: http://steamcommunity.com/app/618970/discussions/1/

And provide as much detail as possible:

– Brief description of the bug: Please share as many details as you can, what you were doing when it occured, where it occured ingame and supporting screenshots (hosted to a website like https://imgur.com/)

– DirectX diagnostic file:
• Press the Windows + R key
• Type dxdiag in the search box and click on OK
• When DxDiag opens, check to see if there’s a button that says Run 64-bit DxDiag – if there is click it
• Click Save All Information and save the file to your desktop (make sure it’s saving as a text file)
• Copy and paste the text and share us your pastebin link: https://pastebin.com/

Thanks for your help!
Last edited by BigbenCM; Nov 15, 2017 @ 3:13am
< >
Showing 1-15 of 188 comments
naithachal Nov 15, 2017 @ 1:30am 
Not a Tech-Bug but I hope it's ok to post it here anyway.
Maybe you find something to prevent similar issues.
It happened on the Sneaking-Test Area but not during the Test. I was exploring before going trough the Gate.
I tried to jump over the Water where the gap is the smallest from the Sneaking Test ground to the Village but instead of jumping over the water, Slade made a pike jump into the water and got stuck underwater in the ground. I couldn't move or do anything beside open the Inventory. I play with a X-Box Controller. Luckily as I used the binoculars out of sheer despair Slade swum up to the surface on it's own and I was free again.
Last edited by naithachal; Nov 15, 2017 @ 1:34am
nuFF3 Nov 15, 2017 @ 1:56am 
Guess I'll post this here then:

Original post name [BUG] SSAO visible through Foliage

It seems foliage is not rendered in the same renderpipeline as the rest of the world.
The Ambient Occlusion can be seen through the foliage.

Either set the Ambient Occlusion method to forward rendered (if not already), or set the shader used on the foliage to deferred.

Speaking as a Unity Engine enthusiast, I have encountered these problems before. They are quite easy to fix.

Screenshots below. Look at the plant, and look at the dark parts of it. You'll see an outline of Cutter Slade, caused by the SSAO not occluding properly by the rendered shader.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1201338630
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1201338689
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1201338736

In the unlikely case where this is deliberate: Why?
Dehexed Nov 15, 2017 @ 1:59am 
In Shamazaar, wagons drawn by Twon-Has sometimes continually rotate horizontally with the tether as its axis when moving. It occasionally glitches out in other ways too, bouncing around in various directions but always staying tethered to the beast.

Standing too close to someone when initiating a conversation can result in zooming in too close to the faces during dialogue, and occasionally focusing in on the torso instead.
Last edited by Dehexed; Nov 15, 2017 @ 2:00am
Arcus Nov 15, 2017 @ 3:19am 
BUG(?): Steam Offline Mode is not working with Outcast Second Contact
I cant play Outcast Second Contact in Steam Offline Mode. Thats bad =(.
Doctor Hades Nov 15, 2017 @ 3:22am 
I got stuck in gaps between scenery and buildings a few times which was frustrating to get out of due to the clunky jumping animation which sometimes doesn't register properly.

While this game definitely evokes strong memories of the original, which I believe I only briefly played a demo of (I recall the use of voxel technology), I am finding the movement and controls incredibly sluggish by today's standards. Visually the game looks great with a nice vibrant cartoon art style and impressive draw distances, plus aurally the game is fine (the main character's voice acting is cringe-worthy though IMO) and animation is OK (the jump animation is embarassing though).

What let's the game down is the sluggish controls and erratic performance. I'm playing on a GTX 1080 Ti using G-SYNC and the game ran at 163 fps in the opening area but had intermittent but brief dips down to, unbelievably, 23 fps before it would shoot back up. I have come across this issue several times in Unity Engine games since upgrading to Windows 10 v1709 build 16299 (Fall Creators Update). Forcing exclusive fullscreen mode usually fixes it though but it's an issue that I am surprised more developers aren't addressing. It's not like Windows 10 v1709 has just been released; it was in beta for months and the final release has been out almost two months now.

The controls are really clunky though. Maybe this is intentional to keep true to the original game? If that is the case then why not implement a more modern control system that better mimics how third-person shooters play in 2017? More choice is always better than no choice at all.

Also, the Graphics options are very poor even for a Unity engine game, only allowing to set a preset, v-sync and resolution (with no support for DSR since Unity uses borderless fullscreen by default).
Klown Killer Nov 15, 2017 @ 3:30am 
Horrible clunky movement... How can you release that in a third person game in 2017?
choirguy Nov 15, 2017 @ 4:03am 
Maybe not a real bug, but it certainly bugs me:

The locations of dropped F-Links (the teleporter devices) are not shown on the map (I'm pretty sure that this was the case in the original game), which makes them almost useless.
LyR Nov 15, 2017 @ 4:55am 
Like previous threads already mentioned. There is heavy micro-stutter everywhere, no matter the region. It's not completely unplayable but FAR from ideal. It gets really annoying after a while.

Doesn't matter which settings or V-Sync on or off. The framerate stays constant at 60fps or unlocked above it and almost never below. Must be a severe frame pacing issue.

Here the specs, even though I'm quite sure they are useless since it has probably absolutely nothing do to with the hardware. Also, the game is installed on a bloody Samsung Pro 850 SSD, perhaps the best consumer grade SSD out there, so definitely not a hardware releated streaming issue.

Here the specs:

https://abload.de/img/speccsksb5x.jpg
Last edited by LyR; Nov 15, 2017 @ 8:19pm
minstrum Nov 15, 2017 @ 5:03am 
Every time when I open the Lexicon it is empty (just a grey rectangle). The content is shown only after dragging mouse a bit.

Not a real bugs, but:

1. Snow looks weird (it is not chaotic, more like a fibers made of snowflakes hanging in the air).

2. Can we have an option to remove hints (blue colored text) from subtitles? It is very annoying to view the same hints over and over again.
Doctor Hades Nov 15, 2017 @ 5:27am 
Originally posted by LyR:
Like previous threads already mentioned. There is heavy micro-stutter everywhere, no matter the region. It's not completely unplayable but FAR from ideal. It gets really annoying after a while.

Doesn't matter which settings or V-Sync on or off. The framerate stays constant at 60fsp or unlocked above it and almost never below. Must be a severe frame pacing issue.

Here the specs, even though I'm quite sure they are useless since it has probably absolutely nothing do to with the hardware. Also, the game is installed on a bloody Samsung Pro 850 SSD, perhaps the best consumer grade SSD out there, so definitely not a hardware releated streaming issue.

Here the specs:

https://abload.de/img/speccsksb5x.jpg

Are you using the v388.13 driver and MSI Afterburner v4.4.0.RTSS v7.0.0 by any chance?

There is a known stuttering issue with that driver due to a Power polling bug. The fix for that issue is to uncheck Power monitoring in Afterburner.

However, there is also a microstutter issue on that driver too for me which affects some games worst than others which is why I am currently stuck on the previous v388.00 WHQL driver.
LyR Nov 15, 2017 @ 7:47am 
Originally posted by Doctor Hades:
Originally posted by LyR:
Like previous threads already mentioned. There is heavy micro-stutter everywhere, no matter the region. It's not completely unplayable but FAR from ideal. It gets really annoying after a while.

Doesn't matter which settings or V-Sync on or off. The framerate stays constant at 60fsp or unlocked above it and almost never below. Must be a severe frame pacing issue.

Here the specs, even though I'm quite sure they are useless since it has probably absolutely nothing do to with the hardware. Also, the game is installed on a bloody Samsung Pro 850 SSD, perhaps the best consumer grade SSD out there, so definitely not a hardware releated streaming issue.

Here the specs:

https://abload.de/img/speccsksb5x.jpg

Are you using the v388.13 driver and MSI Afterburner v4.4.0.RTSS v7.0.0 by any chance?

There is a known stuttering issue with that driver due to a Power polling bug. The fix for that issue is to uncheck Power monitoring in Afterburner.

However, there is also a microstutter issue on that driver too for me which affects some games worst than others which is why I am currently stuck on the previous v388.00 WHQL driver.

Nope, as you can see from my speccs screenshot, I've an Asus 1060 6GB with the newest nVidia driver (official release, no beta)

Several people with various rigs complained about micro-stutter already.
Last edited by LyR; Nov 15, 2017 @ 8:52am
ZAM Nov 15, 2017 @ 10:27am 
I miss audio the options.
Ank Myrandor Nov 15, 2017 @ 10:36am 
Originally posted by choirguy:
Maybe not a real bug, but it certainly bugs me:

The locations of dropped F-Links (the teleporter devices) are not shown on the map (I'm pretty sure that this was the case in the original game), which makes them almost useless.

this exactly ! also when I buy ammo from the weapon vendors it doesn't show how much it costs at all. ( how can you buy ammo without knowing how much it costs ? ) I did though and still can get ammo this way, just no way of knowing how much it is.
mure Nov 15, 2017 @ 10:40am 
Originally posted by ZAM:
I miss audio the options.


Same here! Its not exactly a bug, but I guess it should be implemented: There are no sound settings? I just wanted to turn down the volume of voices, but there is no option?
Last edited by mure; Nov 15, 2017 @ 10:43am
Ank Myrandor Nov 15, 2017 @ 10:42am 
also it's very hard to climb up buildings in talanzaar. I mean you sometimes clip through them, then finally you get up the "cloth hang thing" and then jump wont work properly to get to the real roof. sometimes I look for another one of these things and see if I can go up this way.

I know the stealthy crawl past guards via the roofs is gone, but I'd really liked it to be on the roofs fast again.
< >
Showing 1-15 of 188 comments
Per page: 15 30 50