Insurgency: Sandstorm

Insurgency: Sandstorm

View Stats:
This topic has been locked
Jonny-Higgins  [developer] May 24, 2019 @ 6:11am
Audio cutout feedback
During the CTE, some users have reported experiencing brief audio cutouts, our team are unable to reproduce this on any of our test machines, however, we acknowledge this problem and are looking into it as a high priority.

In order to find a fix, we need to collect more data from users with the issue. If you are encountering this and are willing to assist our team in testing / replicating this please post in this thread with the following info.

- General System Specs (Memory / CPU / Storage type etc.)
- Audio Device Type
- Windows system audio sample rate and bit rate setting
- Are you running any other audio programs? (e.g Discord)
- (If possible) Video of the audio cutting out

Best,

Jon & The NWI Team
Last edited by Jonny-Higgins; May 24, 2019 @ 1:41pm
< >
Showing 1-15 of 61 comments
lt_delay May 24, 2019 @ 10:17am 
only had it once in a hardcore checkpoint match; didn't play any other modes...

AMD B450 / Ryzen 5 2600X / 32GB RAM / Windows & Game on different SATA SSD
Soundcard: Soundblaster Audigy RX / PCIe x1
Samplerate: 48kHz
Bit Rate: 24Bit
Exclusive Mode: both Disabled
Signal Enhancements: Disabled
Discord was running in the Background, using the same soundcard, but I was NOT in any audio channel. I was online only.

no video available, sry.
boo the goo pc May 24, 2019 @ 12:08pm 
Only played hardcore on a 2 maps.
8086k, MSI ACE, G-Skill Z mem, Samsung SSD.
Onboard Realtek sound, all default.
Using Windows Sonic.

Able to reproduce every game.
No video but I'll try to get something.
Patata May 24, 2019 @ 2:07pm 
Hello, I had this problem in all the games (hardcore checkpoint).

Intel I7-7700K / 16 Go RAM / Window 10 64 bits and game on two separate SSDs
NVIDIA GeForce GTX 1080
Meridian Explorer2 USB DAC / 16 bit / 44100 Hz
No other audio program running.

While the game audio was cutting, the VoIP was still working. I could hear the other players.
Last edited by Patata; May 24, 2019 @ 2:41pm
Antz May 24, 2019 @ 3:10pm 
Seems to happen randomly to me since the patch before the current one. After a few seconds it automatically goes back to normal.

AMD Ryzen 2700X
32 GB CL14 RAM
ASUS ROG Crosshair VII (X470 chipset)
NVMe SSD
Onboard audio ((Realtek ALC1220/​ASUS SupremeFX)
Vega 64
Sample rate: 24 bit, 48kHz (default setting)
Win 10

Nothing overclocked.

No other audio programs running.

edit: typo. ram was wrong.
Last edited by Antz; May 29, 2019 @ 2:58pm
Merix Style May 24, 2019 @ 4:44pm 
This has happened during the release of this game when it came out.
I only play on my 2 servers currently and noticed someone said it was the game not my headset. Wasted money on 2 other headsets... Thanks Devs!!!

Win 7 64bit

Intel i7-5820K 6 core @3.3 GHz, 4.6 GHz O.C.

32 GB DDR4 RAM @ 3300

MSI GTX 1080ti GPU (not over clocked)

Headset (currently using for gaming) ASUS Strix 7.1

KernCore May 24, 2019 @ 4:44pm 
I did notice it happened more when I was playing the CTE, which is on my HDD, however, it didn't happen as much on the final release, which is on my SSD

Intel i7 8700k / 16GB (2x8) DDR4 / Asus Prime Z370-P / Samsung SSD (Normal Version) - Seagate HDD (CTE) / GTX 1080
Onboard audio (Realtek ALC887)
Sample Rate: 24 bit, 48kHz
Win 10

Discord was running on the background and I was talking to a friend meanwhile (Normal Version)
AkH prevent ت May 24, 2019 @ 7:03pm 
Intel i7 8700k @5GHz
32GB DDR4 3200MHz
GTX1080 8GB
Samsung 970 Evo (OS + Sandstorm)
Asus Z390-H
Win 10 Home

PCIe Sound BlasterX AE-5
32bit, 96000 Hz set to 5.1 Surround (grr I thought I had it on Stereo)

Both Exclusive Mode options enabled
Audio Enhancements enabled
Spatial Sound disabled

Discord running in background, but no active voip connection

Video: https://drive.google.com/open?id=1Ab3vKZWvl--2Htlfv-2JqWdIzszjSpDU

v1.2.0.81205
Last edited by AkH prevent ت; May 25, 2019 @ 5:54am
絢瀬絵里 May 25, 2019 @ 10:52am 
9700k
16gb cl14 xmp 3200
960 nvme
Vega 56

Speaker Bose soundlink color
Default window sound setting
No other program running.

Sound cut off worse than ever.
[HTP] CornedBeef May 25, 2019 @ 2:42pm 
I7-6700k
MSI z170a xpower titanium motherboard
32 gigs ram
Samsung SSD
Vega 64
Sennheiser Game One headset
Realtec audio manager
24 bit 4800hz sound setting
Game usually runs great on my machine everywhere except spot D on Refinery still runs like crap. I do get audio cut outs lasting 5 seconds or so around once every match or so. I loose all voice communication and game sounds. I also get a glitch where you will hear a machine gun constantly for a minute or so once in a while. I do mostly play in private servers. I have no other programs running while playing Sandstorm.

Also horrible lag after update. Never had any issues before even when there were lots of people complaining about optimization so this is a new issue.
Last edited by [HTP] CornedBeef; May 25, 2019 @ 10:53pm
1lb Dick May 25, 2019 @ 7:43pm 
9700k
MSI 390Z Tomahawk
Corsair Dominator 16Gb DDR4 @ 30000MHz C16
Gigabyte GTX 1080 G1
GeForce Drivers Version 430.39
2x 500Gb WD HDD in RAID 0
Windows Version 1809

Logitech G930 Headset
Firmware Version: 98.3.27
2 Channels
16bit
48000Hz

Discord minimized to system tray.
No additional audio drivers or hardware installed.

Clip below:
https://clips.twitch.tv/TacitPopularShrimpAMPEnergyCherry
NastyNaz ® May 25, 2019 @ 10:26pm 
same here...audio cut off during game play (TDM) pluse massive lag on servers after last update :steamfacepalm:
• ASRock X99 Extreme4 LGA 2011-3 ATX Intel Motherboard
• Intel Core i7-6800K 3.6GHz LGA 2011-3 Processor
• MSI GeForce GTX 1080 Founders Edition 8GB GDDR5X Video Card
• PNY CS1311 960GB SATA III 6Gb/s 2.5" (SSD)
• EVGA 16GB 2 x 8GB DDR4-2400 PC4-19200 CL15 Desktop Memory
LtGeneral Andrew May 26, 2019 @ 6:59pm 
Whenever I get sound cutout in the game I go and swap the bit rate from 48000 Hz to 44100 Hz or vice versa and it fixes it for a while.

Windows 7 64-bit
MSI Z87-G45 Gaming Motherboard
Intel Core i7-4770k Quad-core with HT
16 GB RAM
Nvidia EVGA 1080ti Graphics Card
Logitech G35 Headset
24Bits, 48000 Hz/24Bits, 44100 Hz
Multiple audio programs running (Mumble, Discord)
Multiple audio control programs
-Logitech Gaming Software 9.02.65
-Realtek High Definition Audio Driver 6.0.1.8010
GooseFinger May 27, 2019 @ 2:11pm 
1: General System Specs (Memory / CPU / Storage type etc.)
- Windows 10 Educational License
- CPU: Ryzen 5 1600
- Motherboard: ASRock AB350M Pro4
- Memory: 2 x 8 GB Corsair Dominator Platimum DDR4-3200
- GPU: Gigabyte GTX 1060 6GB
- OS Drive: WD Blue 250 GB M.2 NVME
- Game Drive: WD 1 TB 7200 RPM HD

2: Audio Device Type
Onboard audio

3: Windows system audio sample rate and bit rate setting
16 bit, 44100 Hz

4: Are you running any other audio programs? (e.g Discord)
Peace EQ and Spotify

5: (If possible) Video of the audio cutting out
I don't have a video of the cutouts, but I'll elaborate on my experiences a bit. They happened a lot on the CTE when I was playing hardcore co-op on Summit (I think?), with each one lasting about 5 seconds. After that, only happened once every one or two matches on the CTE in both hardcore and normal co-op on Outskirts. Once the update was released, I've only experienced one cutout over 5-ish matches and it was on a private co-op server playing on Crossing.
Hara May 27, 2019 @ 3:06pm 
intel 2600K @3.5Ghz
16GB RAM
X-Fi Titanium PCI-E sound card (running it at 24bit 48000Hz, 2 speakers headphone mode, all exclusive mode options enabled)
MSI Nvidia GTX980
Windows 10 Professional x64
Discord is running but usually not connected to a voice channel as I use in-game VoIP.

Will get video examples within the week hopefully.
Drifter May 28, 2019 @ 10:50am 
This bug was introduced after you compressed some sound assets in order to improve streaming.

8700k 1080ti z370 Win10 etc etc
Creative AE-5
24bit 48khz - but this bug has occurred at higher frequency range
No other audio programs running.

< >
Showing 1-15 of 61 comments
Per page: 15 30 50

Date Posted: May 24, 2019 @ 6:11am
Posts: 61