Insurgency: Sandstorm

Insurgency: Sandstorm

View Stats:
ScoobZ Aug 30, 2018 @ 2:33pm
*Old* Possible FPS/Stutter Fix
1. Go to C:\Users\YourName\AppData\Local\Insurgency\Saved\Config\WindowsClient
2. Open engine.ini and delete all text and paste this:

[Core.System]
Paths=../../../Engine/Content
Paths=%GAMEDIR%Content
Paths=../../../Insurgency/Plugins/Wwise/Content
Paths=../../../Engine/Plugins/Editor/CryptoKeys/Content
Paths=../../../Engine/Plugins/Enterprise/DatasmithContent/Content
Paths=../../../Engine/Plugins/Media/MediaCompositing/Content

[/script/engine.engine]
bUseVSync=false
MaxPixelShaderAdditiveComplexityCount=128
MaxES2PixelShaderAdditiveComplexityCount=45
IdealLightMapDensity=0.02
MaxLightMapDensity=0.05

[/script/engine.garbagecollectionsettings]
TimeBetweenPurgingPendingKillObjects=15

[/script/engine.renderersettings]
r.SkeletalMeshLODBias=10
r.MotionBlurQuality=0
r.AmbientOcclusionMipLevelFactor=0.0
r.AmbientOcclusionMaxQuality=0
r.AmbientOcclusionLevels=0
r.AmbientOcclusionRadiusScale=0.0
r.DefaultFeature.Bloom=False
r.DefaultFeature.AmbientOcclusion=False
r.DefaultFeature.AmbientOcclusionStaticFraction=False
r.DefaultFeature.AutoExposure=False
r.DistanceFieldAO=0
r.VolumetricFog=0
r.VolumetricFog.GridPixelSize=0
r.VolumetricFog.GridSizeZ=0
r.AllowLandscapeShadows=0
r.LightMaxDrawDistanceScale=0
r.ParticleLightQuality=0
r.LightPropagationVolume=0
r.ReflectionEnvironment=0
r.MSAA.CompositingSampleCount=1
r.ViewDistanceScale=0.6
r.PostProcessAAQuality=0
r.BlurGBuffer=0
r.DepthOfFieldQuality=0
r.RenderTargetPoolMin=5
r.LensFlareQuality=0
r.SceneColorFringeQuality=0
r.BloomQuality=0
r.FastBlurThreshold=0
r.Upscale.Quality=0
r.Tonemapper.GrainQuantization=0
r.TonemapperQuality=0
r.LightShaftQuality=0
r.RefractionQuality=0
r.Shadow.MaxResolution=2
r.Shadow.DistanceScale=0.001
r.Shadow.CachedShadowsCastFromMovablePrimitives=0
r.ShadowQuality=0
r.Shadow.CSM.MaxCascades=1
r.Shadow.RadiusThreshold=0.1
r.Shadow.CSM.TransitionScale=0
r.LPV.RSMResolution=4
r.Streaming.MipBias=0
r.Streaming.PoolSize=2000
r.FinishCurrentFrame=0
r.MaxAnisotropy=8
r.TranslucencyLightingVolumeDim=6
r.SSR=0
r.SceneColorFormat=2
r.DetailMode=0
r.TranslucencyVolumeBlur=0
r.SSS.Scale=0
r.SSS.SampleSet=0
r.SSS.Quality=0
r.SSS.HalfRes=1
r.GBufferFormat=3
r.VirtualTexture=1
r.VirtualTextureReducedMemory=1
s.AsyncLoadingThreadEnabled=1
r.MaterialQualityLevel=0
r.Filter.SizeScale=0.2
r.setres=640x480wf
r.Tonemapper.Sharpen=0.1
r.TonemapperGamma=2.5
r.DeferSkeletalDynamicDataUpdateUntilGDME=1
r.DeferUniformBufferUpdatesUntilVisible=1
r.DoInitViewsLightingAfterPrepass=1
r.SkinCache.Mode=1
r.ClearWithExcludeRects=2
r.CreateShadersOnLoad=1
r.OptimizeForUAVPerformance=1

[ConsoleVariables]
AllowAsyncRenderThreadUpdates=1
AllowAsyncRenderThreadUpdatesDuringGamethreadUpdates=1
AllowAsyncRenderThreadUpdatesEditor=1
r.DeferSkeletalDynamicDataUpdateUntilGDME=1
r.DeferUniformBufferUpdatesUntilVisible=1
r.DoInitViewsLightingAfterPrepass=1
r.SkinCache.Mode=1
r.ClearWithExcludeRects=2
r.CreateShadersOnLoad=1
AllowAsyncRenderThreadUpdates=1
AllowAsyncRenderThreadUpdatesDuringGamethreadUpdates=1
AllowAsyncRenderThreadUpdatesEditor=1

[TextureStreaming]
BoostPlayerTextures=1.0
AllowStreamingLightmaps=False
r.Streaming.DropMips=0
r.Streaming.LimitPoolSizeToVRAM=0
r.Streaming.MipBias=0
r.Streaming.UseAllMips=1
r.Streaming.UseMaterialData=1
r.Streaming.UseNewMetrics=1
r.Streaming.UsePerTextureBias=1

Also, go into steam and check the properties of insurgency: Sandstorm and open the launch command window and type -USEALLAVAILABLECORES and save it.

It made my game smoother, no more stuttering and much better mouse movement. Let me know if it helps!

CREDITS: necriss, Boocheus, and others from Focus Home Forums
also to Synthetic who originally posted these config settings. Thanks guys!
Last edited by ScoobZ; Jan 12 @ 7:32pm
< >
Showing 1-15 of 196 comments
Dinkk Aug 30, 2018 @ 2:38pm 
Bookmarking this to see if it actually works.
Originally posted by OG∑Я:
Bookmarking this to see if it actually works.
Does it work?
Far Aug 30, 2018 @ 2:43pm 
MY MAN IT WORKS!
Omega+ Aug 30, 2018 @ 2:43pm 
I dont have an APP DATA folder in my profile, where else could it be?
Radical Tuna Aug 30, 2018 @ 2:44pm 
Originally posted by Omega+:
I dont have an APP DATA folder in my profile, where else could it be?

Search for %AppData% in the start menu possibly.
Omega+ Aug 30, 2018 @ 2:45pm 
Originally posted by Based MRE God Steve:
Originally posted by Omega+:
I dont have an APP DATA folder in my profile, where else could it be?

Search for %AppData% in the start menu possibly.
No, only one that containes a "microsoft" folder and nothing else
radiolokator Aug 30, 2018 @ 2:51pm 
So it’s basically turning off every graphics options?
D4rKaton Aug 30, 2018 @ 2:52pm 
Originally posted by Omega+:
Originally posted by Based MRE God Steve:

Search for %AppData% in the start menu possibly.
No, only one that containes a "microsoft" folder and nothing else

Show hidden folders maybe?
Omega+ Aug 30, 2018 @ 2:57pm 
Originally posted by Katon:
Originally posted by Omega+:
No, only one that containes a "microsoft" folder and nothing else

Show hidden folders maybe?
I had the game installed on my D:\ drive. I'm currently moving it to C. Will let you know if the folder still doesn't appear. Thanks for the help!
Daft Lad Aug 30, 2018 @ 2:58pm 
Does this basically set every setting to low?
Captain Price Aug 30, 2018 @ 3:12pm 
Thank you OP for your contribuation.


Originally posted by Omega+:
Originally posted by Based MRE God Steve:

Search for %AppData% in the start menu possibly.
No, only one that containes a "microsoft" folder and nothing else

You'll need to enable the option to view hidden files.

https://support.microsoft.com/en-us/help/14201/windows-show-hidden-files
Pass Aug 30, 2018 @ 3:15pm 
So much better for me. Thanks OP
Butterman' Aug 30, 2018 @ 3:20pm 
I don't want to turn down all graphical settings to the lowest
Hadji* Aug 30, 2018 @ 3:21pm 
It feels better, and graphic settings weren't changed.
Pass Aug 30, 2018 @ 3:26pm 
Low and max settings give me the same horrible performance. this is the only thing that fixed it for me and it doesnt look like low settings so I dunno what it did
< >
Showing 1-15 of 196 comments
Per page: 15 30 50