Borderlands 3

Borderlands 3

View Stats:
Hovercraft Mar 13, 2020 @ 4:33pm
Steam Play/Proton: "watch the monitor" mission progression bug, is there a fix?
It seems game works OK (apart from micro-stutters) with proton.
Except: I hit the watch the monitor bug.

The solutions I found on the internet are Windows specific.

Is there a solution (apart from buying and installing Windows, or joining a game with a Windows "friend")?

It seems lazy programming to depend the game progression on some third party media library which is not even bundled on all Windows versions as far as I can tell. Especially when intro videos work*.

*using PROTON_NO_ESYNC=1 %command% makes the intro videos work.
< >
Showing 1-15 of 15 comments
Hovercraft Mar 13, 2020 @ 7:16pm 
I found the fix.
Turns out not all videos were playing.
The fix is to run these two scripts:
https://github.com/z0z0z/mf-install
https://github.com/z0z0z/mf-installcab

eg:
extract mf-install and cd into:
PROTON="/home/`whoami`/.steam/steamapps/common/Proton 4.11/' WINEPREFIX="/home/`whoami`/.steam/steamapps/compatdata/397540/pfx" ./mf-install.sh -proton

extract mf-installcab and cd into:
WINEPREFIX="/home/`whoami`/.steam/steamapps/compatdata/397540/pfx" ./install-mf-64.sh
then copy mfplat.dll into the directory where Borderlands3.exe resides:
cp mfplat.dll ~/.steam/steamapps/common/Borderlands 3/OakGame/Binaries/Win64/

If you get 2K logo and claptrap before copyright screen you have succeeded.

Thanks to z0z0z for making the scripts.
Last edited by Hovercraft; Mar 13, 2020 @ 7:16pm
[LINUX]Letik Mar 13, 2020 @ 7:31pm 
Thank you so much !! This fixed it for me too :)
Cpt. Charisma Mar 13, 2020 @ 11:37pm 
Thanks!
hateball Mar 14, 2020 @ 12:00am 
It should also be noted you need to have WINE installed from your distro or winehq for the mf-install scripts to run.

In my case Steam was set to use Proton 4.11 and refused to show videos even after adding the dll's to the pfx. Switching to Proton 5.0.4 made it work.
Dunpeal Mar 15, 2020 @ 11:35am 
I can't seem to set PROTON= part of this fix the rest of works fine but as soon as I try it with the -proton option I get "PROTON is not set". Any ideas?
iwan Mar 15, 2020 @ 12:52pm 
Originally posted by Dunpeal:
I can't seem to set PROTON= part of this fix the rest of works fine but as soon as I try it with the -proton option I get "PROTON is not set". Any ideas?
This is probably because you do the command line by line, i.e. line PROTON, then you press enter, then line WINEPREFIX is done afterwards.

You need to do it in one line. use backslash ( \ ) to seperate the line. e.g in text editor:
PROTON="/home/iwan/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton 5.0/" \ WINEPREFIX="/home/iwan/.steam/debian-installation/steamapps/compatdata/397540/pfx" \ ./mf-install.sh -proton

You can adjust the path as necessary. I am using Pop_OS, so the folder probably a little different.
iwan Mar 15, 2020 @ 1:14pm 
I do however stuck in the ./install-mf-64.sh. The error was:
mediafoundation Traceback (most recent call last): File "installcab.py", line 303, in <module> output_files = extract_from_installer(cabfile, tmpdir, component) File "installcab.py", line 192, in extract_from_installer subprocess.check_output(cmd) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 216, in check_output process = Popen(stdout=PIPE, *popenargs, **kwargs) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 394, in __init__ errread, errwrite) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 1047, in _execute_child raise child_exception OSError: [Errno 2] No such file or directory

This is after the downloading process is finished. It seems the script was trying to extract the .exe file. Python 2.7 is already installed. Anyone having the same problem?
hateball Mar 15, 2020 @ 1:19pm 
Originally posted by iwan:
I do however stuck in the ./install-mf-64.sh. The error was:
mediafoundation Traceback (most recent call last): File "installcab.py", line 303, in <module> output_files = extract_from_installer(cabfile, tmpdir, component) File "installcab.py", line 192, in extract_from_installer subprocess.check_output(cmd) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 216, in check_output process = Popen(stdout=PIPE, *popenargs, **kwargs) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 394, in __init__ errread, errwrite) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 1047, in _execute_child raise child_exception OSError: [Errno 2] No such file or directory

This is after the downloading process is finished. It seems the script was trying to extract the .exe file. Python 2.7 is already installed. Anyone having the same problem?

Like I mentioned you need a local install of WINE for that script to work, since it uses that install the files to the prefix.

So a simple "sudo apt install wine" and then running again should work fine.
iwan Mar 15, 2020 @ 2:03pm 
Originally posted by hateball:
Originally posted by iwan:
I do however stuck in the ./install-mf-64.sh. The error was:
mediafoundation Traceback (most recent call last): File "installcab.py", line 303, in <module> output_files = extract_from_installer(cabfile, tmpdir, component) File "installcab.py", line 192, in extract_from_installer subprocess.check_output(cmd) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 216, in check_output process = Popen(stdout=PIPE, *popenargs, **kwargs) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 394, in __init__ errread, errwrite) File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 1047, in _execute_child raise child_exception OSError: [Errno 2] No such file or directory

This is after the downloading process is finished. It seems the script was trying to extract the .exe file. Python 2.7 is already installed. Anyone having the same problem?

Like I mentioned you need a local install of WINE for that script to work, since it uses that install the files to the prefix.

So a simple "sudo apt install wine" and then running again should work fine.

Sorry for the late response. I found the solution on without installing WINE on reddit, so I tried that first. it requires cabextract package. Instead installing WINE, I need to set the path to Proton binaries. the code that I used:
PATH=$HOME/.steam/debian-installation/steamapps/common/'Proton 5.0'/dist/bin/:$PATH \ WINEPREFIX="/home/iwan/.steam/debian-installation/steamapps/compatdata/397540/pfx" \ ./install-mf-64.sh
Cleared the mission now.
Dunpeal Mar 17, 2020 @ 7:54am 
Originally posted by iwan:
Originally posted by Dunpeal:
I can't seem to set PROTON= part of this fix the rest of works fine but as soon as I try it with the -proton option I get "PROTON is not set". Any ideas?
This is probably because you do the command line by line, i.e. line PROTON, then you press enter, then line WINEPREFIX is done afterwards.

You need to do it in one line. use backslash ( \ ) to seperate the line. e.g in text editor:
PROTON="/home/iwan/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton 5.0/" \ WINEPREFIX="/home/iwan/.steam/debian-installation/steamapps/compatdata/397540/pfx" \ ./mf-install.sh -proton

You can adjust the path as necessary. I am using Pop_OS, so the folder probably a little different.


Yeah, I figured it out an hour or so later. Game works ok now as long as Gearbox's ♥♥♥♥ servers are up and running.
Chibi Mar 21, 2020 @ 6:40pm 
Been finding this rather frustrating. For whatever reason I have been having issues getting the command to find the directory.
I was able to install both mf-install and mf-installcab separately however when trying to link the command line to get PROTON to set, I just continue to get "no such file or director" error. even more frustrating is even if I am in the correct directory mf-install.sh is never found unless I put the full directory.

~/Downloads/mf-install-master$ PROTON='/mnt/b0124e5f-26e0-4d87-889a-7e0ff490c2e9/SteamLibrary/steamapps/common/Proton 5.0/' \ WINEPREFIX='/mnt/b0124e5f-26e0-4d87-889a-7e0ff490c2e9/SteamLibrary/steamapps/compatdata/397540/pfx' \ '/home/chibi/Downloads/mf-install-master/mf-install.sh' -proton

bash: WINEPREFIX=/mnt/b0124e5f-26e0-4d87-889a-7e0ff490c2e9/SteamLibrary/steamapps/compatdata/397540/pfx: No such file or directory

The biggest difference I can see is I use a different mounted drive but I can't see how that would make anything different.

Someone please tell me I got a simple mistake here.

My OS is Ubuntu 19.10
Chibi Mar 22, 2020 @ 11:18am 
Simple mistake found... Reset computer...
No setting of Proton required apparently.
scifi Mar 26, 2020 @ 4:10pm 
Bumping to say that fixed it for me, thanks!
STuPiDiCuS May 2, 2020 @ 4:55pm 
This didn't work for me (Ubuntu 18.04) until I installed cabextract. (https://github.com/z0z0z/mf-installcab/issues/3)
cudaplay1 Dec 27, 2020 @ 10:01pm 
Is there any progress on this bug yet? It's end of 2020 I'm still hitting this bug, tried all above and it still not working... I can't refund since I bought a steam key, so this turns out to be a 5 mins game for me and very frustrating...
< >
Showing 1-15 of 15 comments
Per page: 15 30 50

Date Posted: Mar 13, 2020 @ 4:33pm
Posts: 15