Space Engineers

Space Engineers

View Stats:
Everything is Black
For some reason every time i try to start a new world the textures load in then everything turns black and I dont know how to turn it back can someone help me with this issue ive searched but could not find a solution.
< >
Showing 1-14 of 14 comments
casualsailor Nov 20, 2018 @ 8:57am 
First things first, Click Steam | Help | System Information and post that here.
Placental Eclipse Nov 20, 2018 @ 9:27am 
Computer Information:
Manufacturer: LENOVO
Model: 20LH000EAD
Form Factor: Laptop
Touch Input Detected

Processor Information:
CPU Vendor: GenuineIntel
CPU Brand: Intel(R) Core(TM) i7-8550U CPU @ 1.80GHz
CPU Family: 0x6
CPU Model: 0x8e
CPU Stepping: 0xa
CPU Type: 0x0
Speed: 1992 Mhz
8 logical processors
4 physical processors
HyperThreading: Supported
FCMOV: Supported
SSE2: Supported
SSE3: Supported
SSSE3: Supported
SSE4a: Unsupported
SSE41: Supported
SSE42: Supported
AES: Supported
AVX: Supported
CMPXCHG16B: Supported
LAHF/SAHF: Supported
PrefetchW: Unsupported

Operating System Version:
Windows 10 (64 bit)
NTFS: Supported
Crypto Provider Codes: Supported 311 0x0 0x0 0x0

Video Card:
Driver: Intel(R) UHD Graphics 620
DirectX Driver Name: igdumdim32.dll
Driver Version: 24.20.100.6286
DirectX Driver Version: 24.20.100.6286
Driver Date: 8 15 2018
OpenGL Version: 4.5
Desktop Color Depth: 32 bits per pixel
Monitor Refresh Rate: 60 Hz
DirectX Card: Intel(R) UHD Graphics 620
VendorID: 0x8086
DeviceID: 0x5917
Revision: 0x7
Number of Monitors: 1
Number of Logical Video Cards: 1
No SLI or Crossfire Detected
Primary Display Resolution: 1920 x 1080
Desktop Resolution: 1920 x 1080
Primary Display Size: 11.57" x 6.50" (13.27" diag)
29.4cm x 16.5cm (33.7cm diag)
Primary Bus Type Not Detected
Primary VRAM: 1024 MB
Supported MSAA Modes: 2x 4x 8x 16x

Sound card:
Audio device: Speakers / Headphones (Conexant

Memory:
RAM: 8046 Mb

Miscellaneous:
UI Language: English
Media Type: Undetermined
Total Hard Disk Space Available: 487108 Mb
Largest Free Hard Disk Block: 408589 Mb
OS Install Date: Jan 01 1970
Game Controller: None detected
VR Headset: None detected


NYVS Nov 20, 2018 @ 9:34am 
Your CPU may be below required specification for this game. If what I read is correct; 1.8Ghz may not be high enough for the game to run its physics.

Edit:
See Store page:
Minimum requirements clearly state that you need at minimum 3.0Ghz processor speed.
Last edited by NYVS; Nov 20, 2018 @ 9:38am
Dan2D3D  [developer] Nov 20, 2018 @ 12:28pm 
Hi, maybe read this "similar" problem :

https://steamcommunity.com/app/244850/discussions/0/3276824488714795374/

If you are using integrated HD intel Graphic ^^ = The Devs are trying to make it work for some.
Last edited by Dan2D3D; Nov 20, 2018 @ 12:28pm
Placental Eclipse Nov 21, 2018 @ 5:03am 
Everything is Black
For some reason when I load in a save or try to start a new one the graphics load in and everything turns black. How do i stop this ive tried exiting experimental mode but it dosent do any thing and the issue still resides.

This is my system information
Processor Information:
CPU Vendor: GenuineIntel
CPU Brand: Intel(R) Core(TM) i7-8550U CPU @ 1.80GHz
CPU Family: 0x6
CPU Model: 0x8e
CPU Stepping: 0xa
CPU Type: 0x0
Speed: 1992 Mhz
8 logical processors
4 physical processors
HyperThreading: Supported
FCMOV: Supported
SSE2: Supported
SSE3: Supported
SSSE3: Supported
SSE4a: Unsupported
SSE41: Supported
SSE42: Supported
AES: Supported
AVX: Supported
CMPXCHG16B: Supported
LAHF/SAHF: Supported
PrefetchW: Unsupported

Operating System Version:
Windows 10 (64 bit)
NTFS: Supported
Crypto Provider Codes: Supported 311 0x0 0x0 0x0

Video Card:
Driver: Intel(R) UHD Graphics 620
DirectX Driver Name: igdumdim32.dll
Driver Version: 24.20.100.6286
DirectX Driver Version: 24.20.100.6286
Driver Date: 8 15 2018
OpenGL Version: 4.5
Desktop Color Depth: 32 bits per pixel
Monitor Refresh Rate: 60 Hz
DirectX Card: Intel(R) UHD Graphics 620
VendorID: 0x8086
DeviceID: 0x5917
Revision: 0x7
Number of Monitors: 1
Number of Logical Video Cards: 1
No SLI or Crossfire Detected
Primary Display Resolution: 1920 x 1080
Desktop Resolution: 1920 x 1080
Primary Display Size: 11.57" x 6.50" (13.27" diag)
29.4cm x 16.5cm (33.7cm diag)
Primary Bus Type Not Detected
Primary VRAM: 1024 MB
Supported MSAA Modes: 2x 4x 8x 16x

Memory:
RAM: 8046 Mb
CelticPhilosopher Nov 21, 2018 @ 6:49am 
Integrated graphics and SE don't play well, your RAM is a little low but other than that your system spec's seem fine.

Have you tried a new world no mods, no planets, and graphics set to low? If not try that and see if you get a different result. If the game loads up ok, then start slowing tweaking the graphics up until you see the issue again.

Experiment - not sure if this will help though. I suspect it's your graphics chipset causing the issue.
Last edited by CelticPhilosopher; Nov 21, 2018 @ 6:50am
Placental Eclipse Nov 21, 2018 @ 7:46am 
sorry i just couldent find my previous post

Originally posted by MinionJoe:
This is the second time you've posted this. You're system isn't going to magically be sufficient to run SE just because you ignore the answers you've already been given.

https://steamcommunity.com/app/244850/discussions/0/3020122487791886801/
Placental Eclipse Nov 21, 2018 @ 7:50am 
no this is a new computer ill just use the old one
Dan2D3D  [developer] Nov 21, 2018 @ 8:08am 
It's a cool way to say "All is black" :caster_wink:


@Burstar

You will have to wait for a fix and send all to the Devs on the support Portal or by Email to have a Dev reply.
Dan2D3D  [developer] Nov 21, 2018 @ 8:12am 
Duplicate merged.

Try to avoid posting duplicate please.
Dan2D3D  [developer] Nov 21, 2018 @ 8:19am 
Devs important message about Bug reports and New ideas =

https://steamcommunity.com/app/244850/discussions/1/1709564118765103876/

Do a proper bug report over there (Support Portal) if you want to have a Dev reply


EDIT

How to do a Good Bug Report =
https://steamcommunity.com/app/244850/discussions/1/523897653318639486/
Last edited by Dan2D3D; Nov 21, 2018 @ 8:46am
ЫФЫЯЧФ Sep 4, 2019 @ 8:25pm 

!!!!!FIXED!!!!!

I manually updated drivers from intel website and restarted system and my textures are loading perfectly. I have hp laptop with intel uhd620.

to manually install follow this guide:

https://www.howtogeek.com/343287/how-to-fix-the-driver-being-installed-is-not-validated-for-this-computer-on-intel-computers/

For some reason the HP version of the same driver update wasn't working.

I guess Intel was working on it all along.

Post if this works for you guys too.

ps.. The name of the .inf in my extracted folder was actually iigd_dch.inf

Good luck and happy engineering.
Dan2D3D  [developer] Sep 4, 2019 @ 9:01pm 
You are a bit late with this one and usually the OP ask for a lock on old dead discussion.

Never be shy to create a new discussion, one year is old cause the game is not the same at all now.

Tho I will keep this one if no reports I recommend to read the forum rules about :Necroing: to know what is going on when you post in a "Dead" discussion.

https://steamcommunity.com/app/244850/discussions/0/810938810587978916/
Last edited by Dan2D3D; Sep 4, 2019 @ 9:02pm
< >
Showing 1-14 of 14 comments
Per page: 1530 50

Date Posted: Nov 20, 2018 @ 8:18am
Posts: 14